Η Pfizer προβλέπει 24% ποσοστό εμβολιασμού κατά της COVID στις ΗΠΑ φέτος

Η Pfizer αναμένει ποσοστό εμβολιασμού 24% για την  COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής David Denton σε συνέδριο τη Δευτέρα. Το ποσοστό αντιστοιχεί  σε περίπου 82 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την COVID-19 από την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech καθώς και από τη Moderna, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια φθινοπωρινή εκστρατεία εμβολιασμού. Ένα τρίτο εμβόλιο από τη Novavax  βρίσκεται επίσης υπό εξέταση. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκστρατείας εμβολιασμού, όταν οι περισσότεροι Αμερικανοί είτε είχαν ήδη τον ιό COVID είτε είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως, μόνο περίπου 56,5 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν τα επικαιροποιημένα αναμνηστικά εμβόλια, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipos έδειξε ότι περίπου οι μισοί Αμερικανοί ενδιαφέρονται να λάβουν ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο για την COVID-19. Η Moderna δήλωσε επίσης ότι αναμένει η ζήτηση στις ΗΠΑ για τα εμβόλια να φτάσει τα 50-100 εκατομμύρια δόσεις την φθινοπωρινή σεζόν. Η ζήτηση για εμβόλια κατά της COVID έχει μειωθεί απότομα από το 2021, όταν έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα.

Η Pfizer είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μείωσης του κόστους, εάν το εμβόλιο και η αντιική θεραπεία της για την COVID-19 συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους για τους επόμενους μήνες λόγω της πτώσης της ζήτησης. Στο συνέδριο J.P. Morgan U.S., ο Denton είπε ότι η Pfizer θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα μείωσης του κόστους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Στα σκαλιά περιμένουν οι ασθενείς για χημειοθεραπεία

«Το νοσοκομείο Μεταξά, προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους ασθενείς με καρκίνο, αλλά ‘υποφέρει’ από σοβαρά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης σχετικά με την εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και τον σκουριασμένο εξοπλισμό», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως τονίζει οι ασθενείς και οι συνοδοί τους περιμένουν καθισμένοι στα σκαλιά τη σειρά τους για χημειοθεραπεία, ενώ από τις έξι χειρουργικές αίθουσες που έχει αναπτυγμένες το νοσοκομείο, μόνο οι τρείς-τέσσερις λειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν πάνω από μήνα για να πάρουν τα αποτελέσματα των βιοψιών. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει περιστατικό ασθενούς που χρειάστηκε να περιμένει 47 μέρες για να πάρει τα αποτελέσματά της, πριν από ένα μήνα και να γίνει αυτό χρειάστηκε να παρέμβει ο Υπουργός Υγείας. Σήμερα  υπάρχει μια οριακή βελτίωση της κατάστασης, γιατί  απασχολείται και δεύτερη διοικητική γραμματέας που περνάει τις γνωματεύσεις στο πληροφοριακό σύστημα. Ωστόσο οι καθυστερήσεις «επιμένουν» καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί παθολογοανατόμοι και τεχνολόγοι.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει «απαράδεκτη κατάσταση» στις σωληνώσεις κλιματισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο κ Γιαννάκος κάνει λόγο για σκουριασμένους λέβητες, καζάνια και σωλήνες που τρέχουν, ενώ εδώ και 40 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία παρέμβαση για να συντηρηθεί το νοσοκομείο.

ΙΣΑ για χορήγηση ιατρικών γνωματεύσεων σε αθλούμενους

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και Υγείας, με την οποία ζητά να διασφαλιστεί η τήρηση του Νόμου που προβλέπει ότι η ιατρική εξέταση και η χορήγηση ιατρικών γνωματεύσεων σε αθλούμενους πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε φορείς Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αδειοδοτημένους από τους εκάστοτε ιατρικούς συλλόγους, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Παράλληλα, έκανε παρέμβαση σε Αθλητικούς Συλλόγους και γυμναστήρια που χορηγούν τέτοιες βεβαιώσεις χωρίς άδεια ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, απέστειλε επιτροπή ελέγχου σε χώρο αθλητικού σωματείου, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στο ιατρικό προσωπικό που συμμετέχει σε τέτοιες διαδικασίες.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι ο ιατρικός έλεγχος των αθλούμενων είναι μια σημαντική ιατρική πράξη που πρέπει να γίνεται με τις σωστές προϋποθέσεις, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους.

Η κλιματική αλλαγή εμποδίζει την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας

Η κλιματική αλλαγή και οι πολεμικές συγκρούσεις πλήττουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση τριών από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των εν λόγω ασθενειών έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό αφού επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων του Ταμείου για το 2023 που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των πολεμικών συγκρούσεων σημαίνουν ότι ο κόσμος είναι πιθανό να χάσει τον στόχο του τερματισμού του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας έως το 2030 χωρίς «σημαντικά βήματα», δήλωσε ο Peter Sands, εκτελεστικός διευθυντής του Global Fund.

Για παράδειγμα, η ελονοσία εξαπλώνεται σε ορεινές περιοχές της Αφρικής που προηγουμένως ήταν πολύ κρύες για το κουνούπι που μεταφέρει το παράσιτο που προκαλεί την ασθένεια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, επιφορτίζουν τις υπηρεσίες υγείας, εκτοπίζουν κοινότητες, προκαλούν έξαρση των μολύνσεων και διακόπτουν τις θεραπείες σε πολλά μέρη, αναφέρει η έκθεση. Σε χώρες όπως το Σουδάν, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ, η απλή πρόσβαση σε ευάλωτες κοινότητες ήταν ήδη εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της ανασφάλειας, πρόσθεσε.

Υπάρχουν και θετικά στοιχεία, είπε ο Σαντς. Για παράδειγμα, το 2022, 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για φυματίωση στις χώρες όπου επενδύει το Global Fund, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από ότι το προηγούμενο έτος. Το Ταμείο συνέβαλε επίσης στην παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας για τον HIV σε 24,5 εκατομμύρια ανθρώπους και διένειμε 220 εκατομμύρια κουνουπιέρες. Ο Σαντς πρόσθεσε ότι τα καινοτόμα εργαλεία πρόληψης και διάγνωσης έδωσαν επίσης μεγαλύτερες ελπίδες. Αυτή την εβδομάδα, υπάρχει μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη φυματίωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, και οι υποστηρικτές ελπίζουν για περισσότερη εστίαση στη νόσο. Το Παγκόσμιο Ταμείο έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από ορισμένους ειδικούς της φυματίωσης επειδή δεν διέθεσε περισσότερο από τον προϋπολογισμό του για την ασθένεια, καθώς είναι η πιο θανατηφόρα από τις τρεις ασθένειες στις οποίες επικεντρώνεται το ταμείο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος πρέπει να αφιερώσει περισσότερους πόρους για την καταπολέμηση της φυματίωσης… αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο η σύγκριση των ετήσιων θανάτων από κάθε ασθένεια», είπε ο Σαντς. Για παράδειγμα, είπε, πολλές χώρες με το υψηλότερο βάρος φυματίωσης είναι χώρες μεσαίου εισοδήματος που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα χρηματοδότησης υπηρεσιών υγείας στο εσωτερικό».

Αποζημίωση αεροθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ

Σε χθεσινή εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ ορίζεται η διαδικασία χορήγησης αποζημίωσης αεροθεραπείας για το 2023.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο δικαιούχοι είναι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων με πιστοποιημένη αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67%, όπως παλαιά φυματίωση, χειρουργηθέντα καρκίνο πνευμόνων, πνευμονοκονίωση, κυστική ίνωση και σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (που είναι σε χρόνια αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή διήθηση, ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, πνεύμονος και καρδιάς), για το χρονικό διάστημα 1/6 ως 31/8 κάθε έτους. Το ποσό της αποζημίωσης ανέρχεται στα 200 ευρώ και η υποβολή αιτημάτων μπορεί να γίνει μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Οι δικαιούχοι πρέπει να προσκομίσουν:

α)Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται ότι

ο δικαιούχος δεν έλαβε ούτε θα λάβει την αποζημίωση αυτή από άλλον φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το δημόσιο ή άλλον φορέα, και δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσηλευτικό Ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, άνω των 46 ημερών στο χρονικό διάστημα 1/6 – 31/8.

β) Ιατρική γνωμάτευση, από ιατρό σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, Νοσοκομείου στην οποία να βεβαιώνεται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας, κατά το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα.

γ) Απόφαση της Επιτροπής ΚΕΠΑ ή άλλης αρμόδιας Επιτροπής με πιστοποίηση της αναπηρίας ίσης ή μεγαλύτερης του 67% για παθήσεις των πνευμόνων.

Τον Δεκέμβριο ξεκινά η ψηφιακή καταγραφή των φαρμάκων σε έλλειψη

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εγκρίθηκε «αίτημα για την προμήθεια παροχής υπηρεσιών από φορέα που κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, για τη διερεύνηση και αποτύπωση της ροής τροφοδοσίας των φαρμάκων από την εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και την επεξεργασία όλων των πληροφοριών από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν και συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία, για τον έλεγχο των ελλείψεων των φαρμάκων που κατά περιόδους εμφανίζονται στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Καταγραφή της ροής τροφοδοσίας του φαρμάκου από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες/ΚΑΚ μέχρι την κατανάλωση στον τελικό χρήστη, καθώς και των εμπλεκόμενων πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν την διαδικασία».

Όπως έγινε γνωστό η εταιρεία που αναλαμβάνει την ηλεκτρονική καταγραφή των ελλείψεων φαρμάκων είναι η Uni Systems, η οποία κατέχει και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να φέρει σε πέρας το έργο που αναφέρεται στην απόφαση και το οποίο θα πρέπει να παραδώσει  μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η αμοιβή της ορίζεται στα 9.225 ευρώ.

ΕΣΑμεΑ: Εκτός εργατικού δυναμικού η συντριπτική πλειονότητα των ΑμεΑ

Το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία 20-64 ετών που μετέχουν στον ενεργό πληθυσμό (εργατικό δυναμικό) είναι 23,7%, και των απασχολούμενων ατόμων με σοβαρή αναπηρία 20-64 ετών μόλις 18,4%. Στο σύνολο των ανέργων με αναπηρία (20-64 ετών), το 65% αντιμετωπίζουν μακροχρόνια ανεργία.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων με αναπηρία, όχι μόνο βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού σε ποσοστό 84%, αλλά ταυτόχρονα είναι και εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας: το 82% των οικονομικά ανενεργών ατόμων με αναπηρία και ηλικία 15-44 ετών, δεν παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Τα παραπάνω δεδομένα παρουσιάζονται στο 14ο δελτίο στατιστικής πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. και σύμφωνα με την Ομοσπονδία σκιαγραφούν μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης η οποία απέχει δραματικά από την εκπλήρωση των απαιτήσεων της Σύμβασης του ΟΗΕ αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία: Το πεδίο της εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί για τα άτομα με αναπηρία πεδίο απροσπέλαστο, πεδίο σημαντικών φραγμών και διακρίσεων που παρεμποδίζουν σοβαρά την άσκηση του δικαιώματος στη εργασία σε ίση βάση με τους άλλους. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ,αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία του δικαιώματος στην εργασία για την κοινωνική ένταξη και την εκπλήρωση άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει θέσει ψηλά στην ερευνητική του ατζέντα του Παρατηρητηρίου, τα ζητήματα της απασχόλησης. Στο παρόν δελτίο στατιστικής πληροφόρησης, αναλύονται και παρουσιάζονται βασικοί δείκτες για την απασχόληση και την ένταξη στην εργασία των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα. Πηγή των πρωτογενών στοιχείων που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας, αποτελεί το 1ο κύμα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού έτους 2022 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat, η οποία συμπεριέλαβε ερωτήματα για την υγεία και την αναπηρία (Δείκτης Gali-Routed Version), που εφεξής  θα περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, με συχνότητα κάθε δύο χρόνια. Η ανάλυση επικεντρώνεται σε 2 ηλικιακές ομάδες: στις κατεξοχήν παραγωγικές ηλικίες από 20 έως 64 ετών, και στην ηλικιακή κατηγορία από 15 έως 44 ετών, δηλαδή στους νέους και τα άτομα στην πρώιμη φάση της ενήλικης ζωής.

 

Τι αφορά ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας

Τον νέο κανονισμό για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (Health Technology Assessment, HTA) παρουσίασαν εκπρόσωποι της Ε.Ε στη διάρκεια της Ημερίδας “From Theory to Practice: Implementing the EU Health Technology Assessment Regulation”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Άρη Αγγελή.

Η Aξιολόγηση Tεχνολογιών Yγείας (HTA) εξετάζει πληροφορίες σχετικά με ιατρικά, οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των τεχνολογιών Υγείας. Ειδικότερα, αφορά στην αξιολόγηση νέων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας αφορά κυρίως στη δημιουργία ενός μηχανισμού για συλλογικές κλινικές αξιολογήσεις  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες ύστερα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν  από τα κράτη-μέλη σαν βάση για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες που χρειάζονται για να ληφθούν οι αποφάσεις τιμολόγησης και αποζημίωσης νέων προϊόντων.

«Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός HTA και η εφαρμογή του βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους θεμελιώδεις στόχους του ίδιου του υπουργείου Υγείας ως προς τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και τη δικαιοσύνη», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού,  Άρης Αγγελής στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της ημερίδας.

Και πρόσθεσε πως, «εκτός από τη βελτιωμένη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ο κανονισμός θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο Ε.Ε.». Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει ενεργό μέλος αυτής της νέας κεντρικής διαδικασίας αξιολογήσεων.

Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος Πολιτικής Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Bela Dajka εξήγησε ότι ο κανονισμός θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην θέσπιση κανόνων για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αλλά και σε διακρατικές συνεργασίες σε αυτούς τομείς.

ΦΣΘ: Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση για την Ημέρα Φαρμακοποιού

«Οι φαρμακοποιοί ενισχύουν τα συστήματα υγείας» είναι το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού, η οποία έχει οριστεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Και φέτος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) δίνει δυναμικό «παρών» διοργανώνοντας μια ξεχωριστή εκδήλωση την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, στο χώρο μπροστά από το Βασιλικό θέατρο, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Στις μικρές τέντες που θα στηθούν και τις οποίες μπορούν να επισκέπτονται οι πολίτες, εθελοντές φαρμακοποιοί-μέλη του ΦΣΘ θα ενημερώνουν για υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας, όπως εμβολιασμός των ενηλίκων, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, χρήση αναπνευστικών συσκευών, έλεγχος συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και περιποίησης και ασφαλής διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Επίσης θα υπάρχουν ενημερωτικά σταντ εταιρειών για προϊόντα που διανέμονται μέσω των φαρμακείων, ενώ θα δίνεται στους πολίτες και ενημερωτικό έντυπο με ενδιαφέρουσα αρθρογραφία που αφορά τη μείωση του πόνου του εμβολιασμού, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαβήτη, αλλά και τον τρόπο ζωής και την αναπαραγωγική υγεία.

Η  εκδήλωση υποστηρίζεται από δυναμική καμπάνια σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα social media.

Στόχος του ΦΣΘ παραμένει η ανάδειξη της λειτουργίας των φαρμακείων ως μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η θεσμοθέτηση από την πολιτεία της παροχής και επιπλέον υπηρεσιών μέσα από αυτά, με πολλαπλά οφέλη για τη δημόσια υγεία.

«Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού είναι ότι οι φαρμακοποιοί ενισχύουν τα συστήματα υγείας των χωρών τους, κάτι που αποδείχτηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Με την επιστημονικότητα, τις γνώσεις και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους όχι μόνο είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τη διάθεση φαρμάκων και την παροχή συμβουλευτικής για όλα τα θέματα υγείας που απασχολούν τους συμπολίτες μας, αλλά μπορούν να παρέχουν και άλλες υπηρεσίες υγείας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

 

Μια μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και μια μουσικοχορευτική έκπληξη.

Από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, δίπλα από το Βασιλικό θέατρο, ο βασιλιάς της κωμωδίας ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ και οι μουσικοί σωματοφύλακές του MONIE & MONIE CONNIENTE θα δώσουν μια μοναδική μουσικοχορευτική ιαματική παράσταση, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Συντελεστές της παράστασης είναι οι: Σωτήρης Δασκάλου (τενόρο σαξόφωνο), Λεωνίδας Βλάχος (τρομπέτα), Φώτης Μίγγας (τρομπόνι,) Βίκυ Βογιατζόγλου- Δημήτρης Κρανιδιώτης (φωνές), Παύλος Παφρανίδης (νυκτά έγχορδα), Παύλος Αζναουρίδης – Γιώργος Κοκκινάκης (ενορχήστρωση-επεξεργασία ήχων),
Λάζαρος Γρεκός pSari visual (video- photos), Αλκμήνη Τριγωνάκη (ενδυματολογική επιμέλεια) και Διογένης Δασκάλου (stand up comedy -σοπράνο σαξόφωνο- κείμενα μουσική επιμέλεια).

Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 του Υπουργείου Υγείας παρέχει εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε άνθρωπο, που έχει επηρεαστεί είτε άμεσα είτε έμμεσα από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, δωρεάν και ανώνυμα, όλο το 24ωρο, με ειδική υπηρεσία (επιλογή 3). Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί παρέχουν υποστήριξη για την αποφόρτιση και τη συναισθηματική ενίσχυση των συνανθρώπων μας, που έχουν επηρεαστεί  από τις πλημμύρες, ώστε να επανακτήσουν την αναγκαία ψυχική ανθεκτικότητα, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πολύ δύσκολη καθημερινότητα τους.

Παράλληλα, πραγματοποιείται διερεύνηση των ευρύτερων ψυχοκοινωνικών τους αναγκών, διασύνδεση με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στον τόπο κατοικίας τους, καθώς και τις κινητές μονάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας, που ήδη ενεργούν επί τόπου στην Θεσσαλία. Στη γραμμή μπορούν, να απευθύνονται και όσοι αντιλαμβάνονται περιστατικά ανθρώπων με αναπηρία, χωρίς οικογενειακή υποστήριξη, που χρήζουν μερικής ή ολικής φροντίδας. Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 λειτουργεί και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ και την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ.