Παγκόσμια πρωτοτυπία για το ΥΓΕΙΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΥΓΕΙΑ η πρώτη παγκοσμίως ενδοσκοπική αφαίρεση υποεπιθηλιακού όγκου του στομάχου, σε ασθενή που παρουσίασε υποτροπή μετά από χειρουργική αφαίρεση προ πενταετίας.

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Επιστημονικός Συνεργάτης της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, κος Θωμάς Θωμαΐδης σε συνεργασία με τον Καθηγητή P. Zhou του Πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης, προχώρησαν σε ενδοσκοπική αφαίρεση ενός 2.5 εκ. στρωματικού όγκου του στομάχου, ο οποίος υποτροπίασε στην περιοχή του προηγουμένου χειρουργείου.

Ο ασθενής είχε υποβληθεί για το ίδιο νόσημα σε μερική γαστρεκτομή προ πενταετίας. Η επέμβαση διήρκησε 3 ώρες και συνοδευόταν από υψηλότατο βαθμό τεχνικής δυσκολίας μιας και έπρεπε αφενός να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά πολλά χειρουργικά κλιπ στην γραμμή συρραφής, αφετέρου η τοποθεσία του όγκου δεν επέτρεπε την εύκολη και ασφαλή εντόπιση και αφαίρεσή του.

Η επέμβαση στέφθηκε πλήρως με επιτυχία χάρη στην πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία της ομάδας σε συνδυασμό με τον άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό που παρέχεται από το ΥΓΕΙΑ και τον Διευθυντή της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής κ. Καλλιμάνη. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε αμιγώς ενδοσκοπικά, χωρίς επιπλοκές, με την μέθοδο του υποβλεννογόνιου τούνελ (STER), ενώ ο ασθενής πήρε εξιτήριο μετά από 4 μέρες.

Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως αφαίρεση υποτροπής στρωματικού όγκου στομάχου πάνω σε χειρουργική ραφή συρραφής πρότερου χειρουργείου, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Endoscopy 2023”.

Η ενδοσκοπική αφαίρεση πρώιμων καρκίνων είναι πλέον η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση των ασθενών με αρχόμενη κακοήθεια του πεπτικού συστήματος. Εξασφαλίζεται η ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση με μειωμένο χρόνο νοσηλείας, ελάχιστο αριθμό επιπλοκών αλλά κυρίως την αποφυγή ενός μεγάλου και πολλές φορές ακρωτηριαστικού χειρουργείου για τον ασθενή.

Η Novo Nordisk αναθέτει στην Aspen να παράγει ινσουλίνη για την Αφρική

Η Novo Nordisk σύναψε σύμβαση με την Aspen Pharmacare για την παραγωγή ινσουλίνης για λογαριασμό της στη Νότια Αφρική για εξαγωγή σε αφρικανικές χώρες μέσω ενός συστήματος δημοπρασιών χαμηλού κόστους, δήλωσε την Τρίτη η φαρμακοβιομηχανία. Ανακοινώνοντας τη συμφωνία στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η Novo είπε ότι η σύμβαση θα οδηγήσει στην παραγωγή 16 εκατομμυρίων φιαλιδίων ινσουλίνης το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την «διευρυμένη δέσμευσή της» να βελτιώσει την πρόσβαση των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη σε ινσουλίνη στην Αφρική. Η Novo δήλωσε ότι η ποσότητα που θα παράγει η Aspen το επόμενο έτος στο πλαίσιο της σύμβασης ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση 1,1 εκατομμυρίου ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή φτάνει τα 500.000 άτομα με διαβήτη στην υποσαχάρια Αφρική. Μέχρι το 2026, η ποσότητα της παραγόμενης ινσουλίνης θα ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση 4,1 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την ήπειρο, ανέφερε. Η Aspen σε δική της δήλωση ανέφερε ότι θα κατασκευάσει τα φιαλίδια στις υπάρχουσες  εγκαταστάσεις της, στην Gqeberha της Νότιας Αφρικής και ότι περίπου 250 άτομα θα απασχοληθούν για την παραγωγή που θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Το συμβόλαιο υπογραμμίζει τη δέσμευση της  Aspen να παρασκευάζει φάρμακα στην Αφρική για να εξυπηρετεί ασθενείς στην ήπειρο, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής επιχειρησιακών υπηρεσιών της  Aspen, Λορρέιν Χιλ, σε συνέντευξή της στο Reuters. «Ειδικά στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ο διαβήτης αποτελεί μια τραγωδία», δήλωσε σε συνέντευξή της η Katrine DiBona, εταιρική αντιπρόεδρος της Novo για τις παγκόσμιες δημόσιες υποθέσεις και τη βιωσιμότητα. Ανέφερε μια εκτίμηση της εταιρείας ότι 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρειάζονται ινσουλίνη αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών αποτελεί σοβαρή ιατρική ανάγκη

Ο καρκίνος ωοθηκών είναι ο τρίτος συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος, αλλά δυστυχώς ο πιο θανατηφόρος. Η αιτία είναι η διάγνωση της μεγάλης πλειοψηφίας των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο, όπου η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι περιορισμένη. Η ύπαρξη επομένως διαγνωστικών εξετάσεων που θα επέτρεπαν την έγκαιρη διάγνωση της νόσου αποτελεί σοβαρή ιατρική ανάγκη για τον καρκίνο ωοθηκών.

Ο καρκινικός δείκτης CA125 σχετίζεται στενά με την εμφάνιση του συχνότερου ιστολογικού τύπου του καρκίνου ωοθηκών, ενώ επίσης το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων μπορεί να εντοπίσει εύκολα αλλαγές που υπάρχουν στη μορφολογία των ωοθηκών. Πρόκειται δηλαδή για δύο ελάχιστα επεμβατικές, χαμηλού κόστους και εύκολα πραγματοποιήσιμες εξετάσεις που μπορούν να υποβοηθήσουν στη διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών. Θα μπορούσαν δηλαδή να αποτελέσουν μέσα προσυμπτωματικού ελέγχου για το νόσημα αυτό. Μάλιστα, οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλες μελέτες προσυμπτωματικού ελέγχου που διενεργήθηκαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια. Καμιά μελέτη όμως δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να μειώσει την θνητότητα της νόσου και στα πλαίσια αυτά δεν έχει υιοθετηθεί από τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα, όπως όμως αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Επίκουρος Καθηγητής Μιχάλης Λιόντος, Καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος το θέμα του προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο ωοθηκών δεν έχει οριστικά κριθεί.  Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (μελέτη UKTOCS) παρότι δεν διαπιστώθηκε διαφορά στη θνητότητα από τη νόσο, το ποσοστό των ασθενών με προχωρημένη νόσο σταδίου ΙV ήταν σημαντικό μικρότερο με τη χρήση του προσυμπτωματικού ελέγχου. Αυτή η διαφοροποίηση μελετήθηκε σε πρόσφατη εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Oncology. Στη μελέτη UKTOCS συμμετείχαν περισσότερες από 200.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 50-74 ετών που τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1:2:1 στο να υποβληθούν ή όχι σε προσυμπτωματικό έλεγχο που περιελάμβανε μέτρηση του CA125 και διακολπικό υπερηχογράφημα κάθε 6 μήνες ή να υποβάλλονται μόνο σε υπερηχογραφικό έλεγχο. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε έλεγχο για 8 χρόνια. Στη δημοσίευση αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά των ασθενών με το συχνότερο τύπο καρκίνου ωοθηκών το υψηλής κακοήθειας ορώδες νεόπλασμα. Η επίπτωση της νόσου ήταν παρόμοια σε όλα τα σκέλη της μελέτης, όμως το ποσοστό των ασθενών με πρώιμη νόσο (σταδίου Ι) ήταν μεγαλύτερο με τη χρήση των διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτό είχε ως συνέπεια μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο και μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με πλήρη χειρουργική εξαίρεση της νόσου που θεωρείται προγνωστικός παράγοντας στον καρκίνο ωοθηκών. Το ποσοστό όμως των γυναικών που έλαβαν χημειοθεραπεία ήταν παρόμοιο και η επιβίωση μετά από σχεδόν δέκα χρόνια παρακολούθησης εμφανίζει απόλυτη διαφορά 7% μόνο μετά από 18 έτη παρακολούθησης.

Καθώς η μελέτη διενεργήθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η θεραπευτική προσέγγιση ιδιαίτερα σε πρώιμα στάδια ήταν διαφορετική και η μοριακή ταξινόμηση της νόσου και η χρήση στοχευουσών θεραπειών άγνωστη. Παρά όμως αυτούς τους περιορισμούς, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το υπερηχογράφημα και η μέτρηση του CA125 δεν μπορούν να αποτελέσουν μέσα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο ωοθηκών και το όφελος στην επιβίωση είναι μικρό. Επιπλέον, διερευνητικά καταληκτικά σημεία όπως το στάδιο διάγνωσης της νόσου και το ποσοστό των ασθενών που κάνουν ιδανικό χειρουργείο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο ωοθηκών.

ΟΦΕΤ: 4 εμπορικά βραβεία & μία τιμητική διάκριση

Τέσσερα βραβεία τα οποία υπογραμμίζουν τον κομβικό ρόλο της βιομηχανίας στο κανάλι του φαρμακείου αλλά και μία τιμητική διάκριση από την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, δυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον εμπορικό αλλά κυρίως τον κοινωνικό ρόλο του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, σε ένα ξεχωριστό φιλανθρωπικό δείπνο στο Κέντρο ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η πρόεδρος  και CEO του ΟΦΕΤ φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, ΓΓ του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και Πρόεδρος του UN Global Compact Net Work Greece κυρία Ιουλία Τσέτη, παρέλαβε τιμητική διάκριση από τον φορέα ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ. Πρόκειται για Φορέα κοινωνικού χαρακτήρα, που αποσκοπεί στην υποστήριξη, κοινωνική και εργασιακή επανένταξη και αυτονόμηση εφήβων (16-18 ετών) και νεαρών ενηλίκων (18-25 ετών), που προέρχονται από περιβάλλοντα ιδρυματικής περίθαλψης μέσα από προγράμματα εκπαιδευτικής κατάρτισης, ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και τη συμμετοχή τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του οργανισμού κυρία Δήμητρα Καλαντώνη να καλωσορίζει και να ευχαριστεί από καρδιάς τους 130 εκλεκτούς καλεσμένους και υποστηρικτές. Στη συνέχεια, η ομάδα της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ απένειμε βραβεία σε 12 ωφελούμενους του οργανισμού ως επιβράβευση για την προσπάθεια και τις επιτυχίες τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023, αποδεικνύοντας ότι κάθε παιδί μπορεί να αλλάξει τη ζωή του με τις δικές του δυνάμεις αρκεί να λάβει την κατάλληλη ενδυνάμωση.

Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη και προσωπικά η κυρία Ιουλία Τσέτη, στηρίζει ενεργά την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, δίνοντας στα νέα αυτά ευάλωτα παιδιά, μία πραγματική ευκαιρία ζωής. Η κυρία Ιουλία Τσέτη συγκινημένη παρέλαβε τη συμβολική και τιμητική διάκριση, ενώ δεσμεύθηκε να βρίσκεται κοντά στα παιδιά και στην ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, κάνοντας εφικτό το όνειρό τους.

BEST IN PHARMACY & SUPPLEMENT AWARDS 2023

Επιπλέον, τέσσερα βραβεία, τα οποία υπογραμμίζουν τον κομβικό ρόλο της InterMed και των προϊόντων της στο κανάλι του φαρμακείου, έλαβε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των Best In Pharmacy Awards και Supplement Awards 2023, που οργάνωσε ο όμιλος BOUSSIAS.

Τα Best in Pharmacy Awards με έμφαση στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στα προϊόντα φαρμακείου, στοχεύουν τόσο στο να εμπνεύσουν τον φαρμακευτικό κλάδο, όσο και να κινητοποιήσουν τις επιχειρήσεις για τη διαρκή βελτίωση των προϊόντων και των πρακτικών marketing.

 

FAMAR: Διανομή των προϊόντων της Théa Pharma στην ελληνική αγορά

Η FAMAR, κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων (CDMO), ανακοινώνει τη συνεργασία της με τη Théa Pharma Hellas. Η Théa Pharma Hellas, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για την υγεία των ματιών, επέλεξε για την αποκλειστική διαχείριση του χαρτοφυλακίου της το Κέντρο Διανομής της FAMAR, στη Θήβα. Συγκεκριμένα, η FAMAR αναλαμβάνει ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών, την αποθήκευση και την διανομή των οφθαλμολογικών σκευασμάτων, των συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και του ιατροτεχνικού εξοπλισμού της Théa Pharma Hellas στην ελληνική αγορά.

Σήμερα, το Κέντρο Διανομής της Famar, με εμπειρία που ξεπερνάει τα 70 χρόνια, αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο logistics αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, καλύπτοντας το 60% της ελληνικής αγοράς. Η τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει το ανθρώπινο δυναμικό του, καθώς και η ιδιαίτερη αξία που προσδίδει η εταιρεία στη διασφάλιση των ύψιστων προτύπων ποιότητας και συμμόρφωσης που απαιτούνται για την άρτια και ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων, καθιστούν το Κέντρο Διανομής της FAMAR τον πλέον αξιόπιστο συνεργάτη.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που η Théa Pharma Hellas μας εμπιστεύεται για τη διανομή των προϊόντων της στην ελληνική αγορά», δήλωσε ο Απόστολος Σαγιάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της FAMAR A.B.E. «Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε για ακόμα μια φορά την πολυετή εμπειρία μας και την τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να αποτελούμε σταθερά έναν αξιόπιστο και δυναμικό συνεργάτη, συμβάλλοντας μέσα από τις υπηρεσίες μας στον κοινό στόχο που έχουμε με τους πελάτες μας να βελτιώνουμε τη ζωή των ασθενών διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων».

 

Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Διαχρονικά δίπλα στον Άνθρωπο

Η ΒΙΑΝΕΞ, η μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών σε φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλής ποιότητας,  αναπτύσσει, παράγει και διαθέτει πολυάριθμο χαρτοφυλάκιο φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Στα 4 υπερσύγχρονα εργοστάσια της ΒΙΑΝΕΞ στην Αττική και την Πάτρα, αλλά και μέσα από συνεργασίες με σημαντικούς διεθνείς φαρμακευτικούς Οίκους, η ΒΙΑΝΕΞ έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης, παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων 19 κατηγοριών αντιβιοτικών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Εργοστάσιο της Πάτρας παράγονται αποκλειστικά κεφαλοσπορινούχα Αντιβιοτικά, ενώ το συγκεκριμένο αποτελεί ένα από τα λίγα εξειδικευμένα εργοστάσια στην Ευρώπη, με πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγική διαδικασία.

Ο σημαντικός αριθμός Αντιβιοτικών σκευασμάτων που παράγει η ΒΙΑΝΕΞ, καλύπτει την πλειονότητα των ιατρικών αναγκών του ελληνικού πληθυσμού, έτσι ώστε ο κάθε ασθενής να μπορεί να είναι βέβαιος ότι υπάρχει διαθέσιμο Αντιβιοτικό για την πάθησή του.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Η ΒΙΑΝΕΞ, με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στην Ελλάδα και διασφαλίζει τη συνεχή και απρόσκοπτη διάθεση των σκευασμάτων της στην ελληνική αγορά, ούτως ώστε να μη δημιουργούνται θέματα επάρκειας και μη κάλυψης των ασθενών. Άλλωστε, δεδομένα παλαιότερων ετών επιβεβαιώνουν ότι ουδέποτε παρουσιάστηκαν ελλείψεις στα εν λόγω σκευάσματα. Γεγονός που καθιστά τη ΒΙΑΝΕΞ έναν αξιόπιστο σύμμαχο στην προάσπιση της υγείας».

Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: Η συχνότητά της ξεπερνάει σε συχνότητα και το διαβήτη

Για την «άγνωστη – γνωστή νόσο», την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση (ΙΠΙ), ενημέρωσαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της της Ομάδα Εργασίας της ΕΠΕ με αφορμή τον μήνα  Σεπτέμβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την νόσο. Με συμπτώματα όπως χρόνιος βήχας και δύσπνοια στην κόπωση, η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 50 ετών, καπνιστές και η συχνότητά της ολοένα και θα αυξάνεται εφόσον πλέον διαγιγνώσκεται ανέφερε ο Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝ Πατρών, Αργύρης Τζουβελέκης.

Η διάγνωση της νόσου απαιτεί αποκλεισμό άλλων νοσημάτων όπως τα αυτοάνοσα, και τίθεται με βάση την αξονική θώρακος, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και βιοψία πνεύμονα όπως εξήγησε. Τόνισε δε ότι στο 10%  των ατόμων άνω των 70 ετών, η συχνότητά της είναι μεγαλύτερη και από αυτή του Σακχαρώδη Διαβήτη. Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μία ολοένα και συχνότερη, αγνώστου αιτιολογίας, νόσος που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία ουλών και φλεγμονής στον πνεύμονα. Τα τελευταία δέκα χρόνια διαθέτουμε δύο αποτελεσματικά αντι-ινωτικά φάρμακα για την καταπολέμηση της νόσου: την πιρφενιδόνη και τη νιντετανίμπη. Παράλληλα, η αντιμετώπιση της νόσου περιλαμβάνει φάρμακα για την καταπολέμηση του βήχα, χορήγηση οξυγόνου, ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς, καθώς και πνευμονική αποκατάσταση. Η επιβίωση έχει πλέον διπλασιαστεί και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα 8 έτη», τόνισε ο κ Τζουβελέκης. «Η άσκηση, στο πλαίσιο ενός προγράμματος πνευμονικής αποκατάστασης, μπορεί να βελτιώσει την αερόβια ικανότητα του ασθενή, τη μυϊκή δύναμη, την ισορροπία και την ευκαμψία του και να καθυστερήσει την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δύσπνοια ή κόπωση. Δυστυχώς, η παροχή αυτή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια τη δυσχέρεια στη στελέχωση και λειτουργία τέτοιων κέντρων στη χώρα μας», επισήμανε η Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ.Ν.  «Γ.Παπανικολάου», Κατερίνα Μαρκοπούλου MD, PhD. Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη αυτή, τόνισε η κ. Μαρκοπούλου, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία πρόκειται άμεσα να παρουσιάσει μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο με ασκήσεις βελτίωσης της φυσικής κατάστασης των ασθενών με ΙΠΙ, για χρήση στο σπίτι ή με καθοδήγηση, στο πλαίσιο της ενημερωτικής της καμπάνιας «Η ζωή με την άγνωστη – γνωστή νόσο».

 

Επιδείνωση της ψυχικής υγείας και αύξηση των εξαρτήσεων στην Ελλάδα

Συζήτηση για τη ψυχική υγεία, τις εξαρτήσεις και τον εθισμό στο διαδίκτυο, στο αλκοόλ και στις ναρκωτικές ουσίες φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του εθνικού εκθεσιακού φορέα με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα ο οποίος τόνισε ότι «οφείλουμε να κοιτάξουμε το πρόβλημα στα μάτια και να πούμε όλη την αλήθεια, κυρίως στα παιδιά, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Η ιατρική κοινότητα καταγράφει εδώ και καιρό σοβαρά περιστατικά ψυχικής υγείας που έχουν πολλαπλασιαστεί με την οικονομική συμπίεση από το 2008 μέχρι σήμερα, την πανδημία και τα lockdowns, τη βία όλων των μορφών, τα δυστυχήματα με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους καθώς και από τις επιπτώσεις των αυξανόμενων φυσικών καταστροφών».

Ο Χρήστος Μπάκας, ψυχίατρος και αναπληρωτής γραμματέας του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι «η στόχευση του ΙΣΘ είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, εστιάζοντας στην απώλεια ελέγχου της χρήσης ή της συμπεριφοράς, στις επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία, την προσωπική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου, στις θεραπευτικές επιλογές και φυσικά στις μεθόδους πρόληψης των εξαρτήσεων». Ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Στρατιωτικός γιατρός του 424 ΓΣΝΕ μίλησε για τις εξαρτήσεις ως ένα φαινόμενο που εξελίσσεται χρονικά. «Αλλάζει πρόσωπα, αλλάζει εποχές, αλλάζει πληθυσμούς, που άλλοτε είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτοι. Είναι ένα φαινόμενο με υψηλό κίνδυνο να το συναντήσουμε και να το υποστούμε από παλιά σταθερό και δεν είναι εύκολο να εξαλειφθεί». Ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε ότι σε ορισμένες εξαρτήσεις όπως πχ με το κάπνισμα η πληροφόρηση για τις συνέπειες «έχει πιάσει τόπο» εν αντιθέσει με άλλες εξαρτήσεις. «Μάλιστα το 2018 έφτασε ο ΠΟΥ κι άλλοι οργανισμοί υγείας να μιλούν για απεξάρτηση και για μια νίκη απέναντι σ αυτό τον εθισμό, έστω κι αν τα τελευταία χρόνια δυστυχώς… επανάκαμψε».

Η ψυχίατρος Μαρία Κισσοπούλου μίλησε για κατάρρευση θεσμών και αξιών της κοινωνίας αλλά και για το ρόλο της οικογένειας που είναι καθοριστικός πχ σε ένα παιδί που κακοποιήθηκε ή δεν αγαπήθηκε «Σε κάθε περίπτωση όταν ένας γονιός θέλει να μιλήσει στο παιδί του, για να το ενημερώσει, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το φόβο. Αν τον πείσει να τον ακούσει -ύστερα από μια σχέση που θα έχει κτίσει τα προηγούμενα χρόνια- τότε θα τον προσέχει κιόλας. Ας του δώσει πραγματικά γεγονότα και δεδομένα. Ο δε γονέας θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι ναρκωτικά, ποια είναι και πως λειτουργούν ψυχικά και σωματικά. Να μιλήσει για τις επιπτώσεις και τις συνέπειες. Να πει όλη την αλήθεια»

Ο κ. Παναγιωτίδης για τον εθισμό στο αλκοόλ σημείωσε ότι από το 2002 δεν έχει γίνει έρευνα -με ειδικούς επιστημονικούς τρόπους- για την έκταση του φαινομένου. Ωστόσο από επιμέρους μελέτες προκύπτουν συμπεράσματα για την κακή χρήση του αλκοόλ για την οποία δεν υπάρχει σαφής εικόνα λόγω δυσκολίας διάγνωσης (οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν έχουν πρόβλημα και το παρακάμπτουν).

 

 

Ανακατασκευή του ΤΕΠ στο Θριάσιο Νοσοκομείο

 Στην υπογραφή της σύμβασης για την ανακατασκευή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας, ενός νοσοκομείου που αποτελεί «κορμό» για τη Δυτική Αττική και την Πελοπόννησο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προχώρησε η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου και οι εκπρόσωποι της Αναδόχου Εταιρείας.

Η ανακατασκευή του ΤΕΠ του Θριάσιου Νοσοκομείου είναι η πρώτη σύμβαση ανακαίνισης Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που υπογράφεται στο πλαίσιο της Σύμβασης που έχει υπογραφεί, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΤΑΙΠΕΔ και των 7 Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών για το έργο «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Το σημαντικό αυτό έργο, που θα αλλάξει την εικόνα του Θριάσιου Νοσοκομείου και θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, προβλέπει την ανακατασκευή, την αναδιαρρύθμιση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, αλλά και των εξωτερικών ιατρείων.

Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης και σε πολλά άλλα νοσοκομεία της χώρας όπως το «Αττικό», το «Τζάνειο» και το «Μεταξά». «Βήμα- βήμα προχωράμε, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες όσο το δυνατόν καλύτερες για τους ασθενείς μας, συνθήκες υποδοχής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Εξωτερικά Ιατρεία, καλύτερο τρόπο διαχείρισης των εφημεριών, ένα καλύτερο ΕΣΥ που όλοι ονειρευόμαστε και αξίζει στους Έλληνες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

 

Ελληνική HPV Εταιρεία: Η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα είναι εφικτή έως το 2047

 Με 90% εμβολιαστική κάλυψη και 75% συμμετοχή στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας στην Ελλάδα είναι εφικτή έως το 2047, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) [Ελληνικής HPV Εταιρείας].

Αναλύοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, εξήγησε ότι ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας (KTM) στην Ελλάδα δύναται να καταστεί σπάνιος το 2036, και να εξαλειφθεί το 2047, εάν, έως το 2030, η κάλυψη με HPV εμβολιασμό των κοριτσιών έως 15 ετών αυξηθεί στο 90% και η συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με HPV testing ανά 5ετία ανέλθει στο 75%.Όσο νωρίτερα εφαρμοστούν οι πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του HPV εμβολιασμού και του προσυμπτωματικού ελέγχου, τόσο πιο γρήγορα θα εξαλειφθεί ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας και τόσο περισσότερα περιστατικά και θάνατοι από  Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας θα αποφευχθούν. Ο κ Αγοραστός τόνισε επίσης ότι εάν μια γυναίκα έχει εμβολιαστεί για HPV σε νεαρή ηλικία θα χρειαστεί προσυμπτωματικό έλεγχο για τον Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μόνο 2 φορές στη ζωή της. Αλλά ακόμα και οι γυναίκες που εμβολιάστηκαν για HPV μέχρι και την ηλικία των 45 ετών θα χρειαστούν πολύ λιγότερες φορές προσυμπτωματικό έλεγχο από όσες δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.

Το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον ΚΤΜ «Σπύρος Δοξιάδης» , είναι βέλτιστη αρχή αλλά όχι ικανή συνθήκη για την πρόληψη της νόσου τόνισε ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όπως διευκρίνισε, για να «δουλέψει» πρέπει να υπάρξει συμμετοχή. Τόνισε την ανάγκη μιας ολιστικής αντιμετώπισης του ΚΤΜ, από τον προληπτικό εμβολιασμό μέχρι τη θεραπεία των ασθενών, με συγκεκριμένες πολιτικές. Όπως ανέφερε,  η ενασχόληση της πολιτείας με ανάλογα ζητήματα δημόσιας υγείας πρέπει να προκύπτει μέσα από μια διαδικασία προτεραιοποίησης και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να διασφαλίζεται η συναντίληψη για την επένδυση ανάλογων πόρων. Μέσα από την εφαρμογή του κανόνα 90/70/90 που υπαγορεύει τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών  μέχρι την ηλικία των 15 ετών, τον συστηματικό προ-συμπτωματικό έλεγχο του 70% των γυναικών για ΚΤΜ με τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ΚΤΜ ή προκαρκινικές αλλοιώσεις, στόχος είναι η μείωση της επίπτωσης της νόσου κατά 97% σε 78 χώρες χαμηλού και μετρίου εισοδήματος και η αποτροπή 74 εκατ. περιπτώσεων  ΚΤΜ τον 21ο αιώνα.

Για τα οφέλη από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά του HPV, μίλησε ο  κ. Κωνσταντίνος I. Νταλούκας, Παιδίατρος-Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, τονίζοντας ότι αυτά αφορούν στην πρόληψη των λοιμώξεων από τον ιό HPV, την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τη μείωση άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, την πρόληψη των κονδυλωμάτων και την ανοσία αγέλης.