Φάρμακα μπορούν να περιορίσουν τον μηχανισμό γήρανσης σε μεγαλύτερους σε ηλικία δότες οργάνων

Μια κατηγορία φαρμάκων που διακόπτουν μια βασική διαδικασία που εμπλέκεται στη γήρανση μπορεί κάποια μέρα να επιτρέψει στους χειρουργούς μεταμόσχευσης να χρησιμοποιήσουν περισσότερα όργανα από μεγαλύτερους  σε ηλικία δότες, σύμφωνα με αποτελέσματα πειραμάτων σε ποντίκια.

Η χρήση οργάνων από δωρητές μεγαλύτερους σε ηλικία είναι απαραίτητη λόγω ελλείψεων αποθεμάτων. Αλλά οι χειρουργοί συνήθως προσπαθούν να τα κρατήσουν αυτά τα όργανα για μεταμόσχευση σε ηλικιωμένους ασθενείς, τείνουν να λειτουργούν λιγότερο καλά σε νεότερους ενήλικες. Μια συγκεκριμένη κατηγορία  φαρμάκων, γνωστά ως σηνολυτικά (senolytics), εμποδίζουν τη μεταφορά των λεγόμενων γηρασμένων κυττάρων, τα οποία σταμάτησαν να πολλαπλασιάζονται αλλά αντί να πεθαίνουν συνεχίζουν να απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή. Στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων 2023 στην Αθήνα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι όταν μεταμόσχευσαν καρδιές από νεαρά και ηλικιωμένα ποντίκια-δότες σε νεαρά ποντίκια-δέκτες, οι λήπτες καρδιών από τους μεγαλύτερους δότες είχαν περισσότερα γηρασμένα κύτταρα στους λεμφαδένες, στο συκώτι και στους μύες τους και αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους, σε σύγκριση με τους λήπτες καρδιών από νεαρά άτομα. Τα ποντίκια που έλαβαν καρδιές από μεγαλύτερους σε ηλικία δότες είχαν επίσης περισσότερες σωματικές και γνωστικές βλάβες αργότερα. Όταν τα ηλικιωμένα ποντίκια δότες έλαβαν όμως εκ των προτέρων θεραπεία με σηνολυτικά – θεραπεία λευχαιμίας Bristol Myers Squibb Sprycel (dasatinib) και συμπλήρωμα κερκετίνης – η μεταφορά των γηρασμένων κυττάρων και τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών μειώθηκαν σημαντικά και η φυσική κατάσταση των ληπτών ήταν συγκρίσιμη με τα ποντίκια που έλαβαν νεότερα όργανα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Chiesi Hellas: Δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού

Η Chiesi Hellas σχεδίασε και υλοποίησε και φέτος δύο δράσεις στο πλαίσιο του εταιρικού προγράμματος «We Act-Day» (We Actively Care For Tomorrow), που ήταν αφιερωμένες στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Φέτος, με κεντρικό μήνυμα «Δώσε στον οργανισμό σου τις αναπνοές που του αξίζουν!» όλοι οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas συγκεντρώθηκαν σε ομάδες στο Πεδίον του Άρεως, συνομίλησαν με περαστικούς και τους ενημέρωναν για το που μπορεί να απευθυνθεί όποιος ενδιαφέρεται να βελτιώσει την πνευμονική του λειτουργία αλλάζοντας συνήθειες, όπως σταματώντας το κάπνισμα, ενώ διένειμαν και σχετικό ενημερωτικό υλικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία και δράσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας λειτουργούν σε κρατικά νοσοκομεία σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

Επιπλέον, στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η καλλιτεχνική ομάδα «Καρυδότσουφλο» παρουσίασε, δωρεάν για το κοινό, την παιδική θεατρική παράσταση «Το Παραμύθι της Ανάσας». Πρόκειται για μια συμβολική ιστορία για το κάπνισμα και τις εξαρτήσεις, η οποία απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας, με πρωταγωνίστρια την πολύτιμη πριγκίπισσα Ανάσα. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

H πνευμονολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος Πρόληψης του καπνίσματος της ΕΠΕ, Δήμητρα Μπουσίου, δήλωσε σχετικά με τη θεατρική παράσταση «Το πρόγραμμα “ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ” δεν περιορίζεται στο αμιγώς ενημερωτικό περιεχόμενο, αλλά επεκτείνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, την αναγνώριση των περιβαλλοντικών επιρροών και την κοινωνική ενδυνάμωση, με εκπαιδευτικό εργαλείο το παραμύθι, τα θεατρικά δρώμενα, το τραγούδι και το παιχνίδι, σύμφωνα με τις αρχές και τη μεθοδολογία της βιωματικής, αλληλεπιδραστικής και συμμετοχικής μάθησης και στόχο τη διατήρηση αδιάπτωτου του ενδιαφέροντος του συνόλου των μαθητών, ακόμη και αυτών με χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, οι οποίοι αποτελούν πληθυσμό υψηλού κινδύνου ως προς τις εθιστικές συμπεριφορές, με πρώτη στην ακολουθία, αυτή του καπνίσματος».

Στο πρόγραμμα πρόληψης «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» αναφέρθηκε και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», Παρασκευή Κατσαούνου: «H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με το πρόγραμμα πρόληψης “ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ”, επικοινωνεί με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς και με εφήβους και με βιωματική μάθηση χτίζει συνειδήσεις “ελεύθερες από καπνό”, αλλά κυρίως με δυνατή θέληση και ικανότητα να μπορούν να αντιστέκονται στο ρεύμα της εποχής, έχοντας ιδανικά και αρχές που δε διαπραγματεύονται. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και η παρουσίαση του θεατρικού “Το Παραμύθι της Ανάσας”. Συγχαίρω την εταιρεία Chiesi Hellas για την επιλογή της και την ευχαριστώ για την αναγνώριση και στήριξη του έργου της ΕΠΕ».

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ανέφερε «Το πρόγραμμα We Act, για την ενίσχυση τοπικών κοινωνιών και την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας του Ομίλου Chiesi και εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία αμοιβαίας ωφέλειας. Οι φετινές δράσεις εστίασαν στην υγεία των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

 

Υγιής και ενεργός γήρανση στην Ελλάδα

Η γ’ και τελευταία ενημερωτική δράση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, αφορούσε στο δημογραφικό, στην υπογεννητικότητα και στη γήρανση του πληθυσμού με ομιλητές τη Φαίη Μακαντάση διευθύντρια ερευνών της διαΝΕΟσις και τον Μιλτιάδη Νεκτάριο ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της επικείμενης μελέτης για το θέμα «της υγιούς και ενεργούς γήρανσης στην Ελλάδα».

«Στην Ελλάδα λόγω της γήρανσης έχει αρχίσει και μειώνεται αυτός ο πληθυσμός από το… 2010, σε απόλυτα νούμερα, και θα πρέπει να κινητοποιήσουμε την αύξηση απασχόλησης εργαζομένων γυναικών, την εργαζομένων νέων κάτω των 25 ετών -όπου είμαστε στα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη- και συνταξιούχων. Τώρα υπάρχει ανάγκη να δουλέψουν και οι μεγαλύτεροι -όσοι μπορούν φυσικά- διότι τους χρειαζόμαστε κι όσο περνάνε οι δεκαετίες αυτό θα γίνεται ακόμη πιο επείγον». σημείωσε ο κ. Νεκτάριος

«Με μια σειρά πολιτικών που έχουν επεξεργαστεί ειδικοί κυρίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής και υγείας των μεσήλικων ώστε αφενός να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, διότι θα έχουμε πολλούς ηλικιωμένους και αφετέρου να μπορούν να συμμετάσχουν και ως συνταξιούχοι στο εργατικό δυναμικό. Αυτό θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα των κοινωνιών από εδώ και πέρα και θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη στους σχεδιασμούς μα και στην Ελλάδα».

Ανάγκη στελέχωσης στο Νοσοκομείο Καρύστου

Το ζήτημα της υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Καρύστου που δημιουργεί ανησυχία τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους κατοίκους της περιοχής, τονίζουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας βουλευτές του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης «είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει από το Νοσοκομείο 4 γιατροί που έρχονται να προστεθούν σε κενά που ήδη υπήρχαν. Συγκεκριμένα: Μετά την παραίτηση ενός ορθοπεδικού στο νοσοκομείο πλέον υπάρχει μόνο ένας.

Μετά την αποχώρηση ενός αναισθησιολόγου υπάρχουν μόνο δύο, ζήτημα που αποτελεί πρόβλημα για την απρόσκοπτη εκτέλεση των χειρουργείων. Μετά την παραίτηση ενός καρδιολόγου, έχουν απομείνει μόλις δύο.

Παραιτήθηκε πριν καιρό ο νεφρολόγος που θα κάλυπτε τη νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Υπάρχουν δύο παιδίατροι με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες όλα τα Σαββατοκύριακα του μήνα. Λόγω της μη τοποθέτησης διοικητή από τον Μάρτιο, τα διοικητικά καθήκοντα εκτελούνται από ιατρό -παθολόγο- του νοσοκομείου και το γεγονός αυτό, εκτός των άλλων, δημιουργεί πρόβλημα και στην ειδικότητα των παθολόγων. Το νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει με μεγάλη εντατικοποίηση, ακόμα και πρωί – βράδυ, με αποτέλεσμα την εξάντλησή του.

Στο τέλος του χρόνου λήγουν αρκετές συμβάσεις εργαζομένων σε κρίσιμους για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου τομείς. Μάλιστα, σε ορισμένα τμήματα οι συμβασιούχοι αποτελούν το 80% του προσωπικού.

Πέρα από τις παραπάνω ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την καθυστέρηση της κατασκευής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, καθώς και για την επάρκεια της χρηματοδότησής της.

Ο Υπουργός ερωτάται τι μέτρα θα πάρει για:

-Την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών που έχουν προκύψει από τις αποχωρήσεις του τελευταίου διαστήματος.

-Τη μονιμοποίηση του νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού που καλύπτει μεγάλο μέρος των θέσεων του νοσοκομείου.

-Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών.

-Την εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

 

Δεν διακόπτεται η λειτουργία της ΜΕΘ στη Σάμο

Διέψευσε τις φήμες που έκαναν λόγο για διακοπή της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στη Σάμο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου με ανακοίνωσή της, όπου αναφέρονται τα εξής: «Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν τη λειτουργία της ΜΕΘ του ΓΝ Σάμου επισημαίνεται ότι η Μονάδα του Νοσοκομείου Σάμου «Άγιος Παντελεήμων» λειτουργεί και θα λειτουργεί όπως συμβαίνει έως τώρα. Στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Σάμου τώρα υπηρετούν τρεις (3) ιατροί . Για όσο αφορά την εφημεριακή κάλυψη της Μονάδος αυτή καλύπτεται από τους ιατρούς με ενεργείς εφημερίες ωστόσο, όταν στη Μονάδα δεν νοσηλεύεται ασθενής, θα καλυφθεί από εφημερίες ετοιμότητας από τον Διευθυντή της Μονάδος, οι οποίες σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού φυσικά θα μετατραπούν σε ενεργείς εφημερίες κατά τη κρίση του. Προκειμένου να ενισχυθεί περισσότερο η Μονάδα με ιατρικό προσωπικό, προκηρύχθηκε επιπλέον μία (1) θέση Β΄ Επιμελητή η οποία κατέστη άγονη και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επαναπροκηρυχθεί.  Συνεπώς δεν τίθεται κανένας κίνδυνος σχετικά με τη λειτουργία τόσο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας όσο και της παρακολούθησης των ασθενών της Μονάδος.

Αυξημένες οι λοιμώξεις αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Αυξημένες λοιμώξεις του αναπνευστικού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης , κατά την ενημέρωση από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Λάρισας.

Συγκεκριμένα από τους 1236 ασθενείς που απευθύνθηκαν στις δομές Υγείας, εντοπίστηκαν 45 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 101 λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Όπως σημείωσε ο κ Σερέτης η αύξηση των κρουσμάτων του αναπνευστικού, πιθανόν να οφείλεται στην αύξηση της μετάδοσης του κορονοϊού, γεγονός που συμβαίνει σε όλη την χώρα. Επιπλέον δηλώθηκε ένα κρούσμα σαλμονέλας, το οποίο σχετίζεται με πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ δεν παρατηρείται συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.

Η κλινική υγεία των δύο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης που παραμένουν στο νοσοκομείο Λάρισας είναι καλή 5 άνθρωποι νοσηλεύονται  για γαστρεντερίτιδα και 7 για λοίμωξη του αναπνευστικού.  Ο κ Σερέτης ανέφερε ακόμα πως συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός κατά του τετάνου και μέχρι τώρα έχουν γίνει 568 εμβολιασμοί.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜ Βόλου είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα και άλλες οικιακές χρήσεις πχ ατομική υγιεινή). Ωστόσο σε καταναλωτές με ειδικά προβλήματα υγείας (υπερτασικοί και όσοι ακολουθούν δίαιτα φτωχή σε αλάτι) συστήνεται να αποφεύγεται η πόση, εξαιτίας της σχετικά υψηλής αλατότητας, που μπορεί να εμφανίζεται λόγω χρήσης γεωτρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες. Ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση χαρακτηρίζεται το νερό που παρέχεται στις Δημοτικές Ενότητες Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρυνίτσας, καθώς και στους οικισμούς Χανίων και Δρακείας, επειδή εκεί δεν έχει αποκατασταθεί η χλωρίωση.

Απεργούν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας σήμερα

Στη σημερινή πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) «προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Πέμπτη 21/9/2023 ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του. Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας περιλαμβάνουν την απόσυρση του εργατικού νομοσχεδίου, την παράταση των συμβάσεων των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και την απομάκρυνση των εργολάβων από το ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι εν εξελίξει διαγωνισμοί στοιχίζουν «πολύ περισσότερα χρήματα και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ζητά και το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που κάνει λόγο για κατάργηση του πενθήμερου και του οκτάωρου και ζητάει 30ωρο, εξάωρο, πενθήμερο, μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία. Στην απεργία συμμετέχει και η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ),  η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ.

Οι δομές Υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Σύστημα αρχειοθέτησης ενιαίας πανελλαδικά λίστας χειρουργείων στο ΕΣΥ

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις», που τέθηκε σε διαβούλευση προβλέπει μεταξύ άλλων και αλλαγές στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ειδικότερα για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων αναφέρονται τα εξής στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου: «Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΕΣΥ, της προστασίας της ισότητας, της διαφάνειας και των δικαιωμάτων των ασθενών, του εκσυγχρονισμού της κατάρτισης, τήρησης, οργάνωσης και λειτουργίας της λίστας χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, της ανάγκης για προγραμματισμό και οργάνωση των χειρουργείων, δημιουργείται σύστημα αρχειοθέτησης (μέσω διαδικτύου) ενιαίας πανελλαδικά λίστας χειρουργείων με στόχο την κεντρική διαχείριση των υφιστάμενων διακριτών λιστών χειρουργείων των νοσοκομείων και την προτυποποίηση των διαδικασιών. Η τροποποιούμενη διάταξη σκοπεύει μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής να καταρτίζονται, οργανώνονται και παρακολουθούνται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας τα περιστατικά ασθενών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών και παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων για την λήψη στρατηγικών αποφάσεων με βάση την πραγματική εικόνα των λιστών. Παράλληλα, εισάγονται πλέον στην λίστα και τα έκτακτα/επείγοντα περιστατικά, ώστε να απεικονίζεται ορθά και σε πραγματικές συνθήκες ο ακριβής αριθμός των χειρουργείων. Πρωταρχικός στόχος είναι να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων με βάση την πραγματική εικόνα των λιστών.

Boehringer Ingelheim: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές της κατά 22,8%

Τριπλή στόχευση για το 2023 θέτει η Boehringer Ingelheim, μετά την επιτυχή, όπως η ίδια τη χαρακτηρίζει, χρήση του 2022.

Το αποτέλεσμα προ φόρων υπήρξε θετικό κατά 93.864.926,64 ευρώ, έναντι κερδών ύψους 57.202.899,65 ευρώ το έτος 2021, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντική αύξηση των εξαγωγών, η οποία οφείλεται σε αύξηση του όγκου πωλήσεων αφενός και του καλύτερου μείγματος προϊόντων αφετέρου.

Παράλληλα, οι συνολικές καθαρές πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 21,7% κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών κατά 22,8% και στην εγχώρια αγορά κατά 10,5% λόγω αύξησης των μερίδων των νέων προϊόντων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του INDUSTRY.

Επιπλέον, η περασμένη χρονιά σηματοδότησε και την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος επέκτασης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της στο Κορωπί. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε καλή παραγωγική δραστηριότητα με καλές παραγωγικές προοπτικές για το μέλλον. Παράλληλα, το επενδυτικό πλάνο του εργοστασίου συνεχίζει να ξετυλίγεται, όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας σε συνδυασμό με τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής.

Η χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου έχει γίνει κυρίως με ίδια κεφάλαια της εταιρείας και ήδη πραγματοποιήθηκαν προσθήκες ύψους περίπου 10,6 εκατ. ευρώ στις κατηγορίες κτίρια, μηχανολογικός εξοπλισμός, λοιπός εξοπλισμός κ.ά.

Η Boehringer Ingelheim για την τρέχουσα χρονιά «βλέπει» οργανική ανάπτυξη περίπου +8,0 % η οποία θα προέλθει μέσω της υλοποίησης των εξής στόχων:

–         Αύξηση εξαγωγικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με αποτελεσματική παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου.

–  Αύξηση των μεριδίων στην ελληνική αγορά των νέων προϊόντων.

 

«Άνοια, Πριν και Μετά»: Ολοήμερο φεστιβάλ για το Alzheimer

Στις 30 Σεπτεμβρίου, μήνα αφιερωμένου παγκοσμίως στην άνοια, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), διοργανώνει στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ ένα ολοήμερο φεστιβάλ, με στόχο την έγκυρη ενημέρωση του κοινού γύρω από το θέμα της πανδημίας – μάστιγας του 21ου αιώνα, με τίτλο Άνοια, Πριν και Μετά. Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία,  το 5% των ανθρώπων άνω των 65 ετών και 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 80 ετών θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας – με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Aν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2 τουλάχιστον φροντιστών – μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα περισσότερους από ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Οι αριθµοί αναµένεται να αυξηθούν δραµατικά στο µέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλο τον κόσμο. Ο τελευταίος χρόνος, έφερε καλά και ελπιδοφόρα νέα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, Δρ. Παρασκευή Σακκά τονίζει: «Φέτος σημειώθηκε, σημαντική πρόοδος στις φαρμακευτικές θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ και πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για την άνοια ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και η πρόληψη με αλλαγή τρόπου ζωής που είναι ευθύνη του καθενός μας, παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Επιπλέον, η πολιτεία πρέπει να δραστηριοποιηθεί προς τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων και των φροντιστών υλοποιώντας πλήρως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Aλτσχάιμερ». Το Festival Alzheimer 2023 διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τους τρόπους υποστήριξής τους και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και την μείωση του κινδύνου νόσησης. Βασικό μήνυμα του φεστιβάλ, αλλά και της Διεθνούς Εταιρείας Alzheimer για τον φετινό Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ, είναι ότι ποτέ δεν είναι νωρίς για να ενημερωθεί κανείς και ποτέ δεν είναι αργά για να ζητήσει βοήθεια. Το Festival Alzheimer διοργανώνεται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 11.00 με 22.00, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με ελεύθερη είσοδο. Από την πλευρά του ΚΠΙΣΝ, η εκδήλωση πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ το κοινό θα ενημερωθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας για την πληθώρα των δομών και υπηρεσιών στήριξης των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους σε όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση θα κλείσει με λίγη από τη θεραπευτική δράση του γέλιου, που θα χαρίσει σε όλους μια παράσταση stand up comedy από την Κατερίνα Βρανά.