Δύο βραβεία για τη DEMO

Η DEMO βραβεύτηκε στη 12η διοργάνωση των ΔΕΗ Business IT Awards, λαμβάνοντας διπλή διάκριση για την επιτυχημένη συνεργασία της με την COSMOTE, ως επιχείρηση με σημαντικές επενδύσεις σε μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία απέσπασε Αργυρό βραβείο στην κατηγορία «Αναβάθμιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων των Εργαζομένων» και Χάλκινο βραβείο στην κατηγορία «Υπηρεσίες & Τεχνολογίες Cyber Security», για την υλοποίηση από την COSMOTE σύγχρονων υπηρεσιών Microsoft 365 Modern Workplace with Security & Compliance.

Από το 2021, η DEMO υλοποιεί ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό πλάνο, αξίας άνω των €350 εκατομμυρίων και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Κινείται στους στρατηγικούς άξονες της έρευνας & ανάπτυξης και παραγωγής πρώτων υλών & βιοτεχνολογικών φαρμάκων και θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας, διεθνώς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, και με σκοπό την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία επενδύει συνεπώς σε μεγάλα έργα ΙΤ, με βασικό άξονα τη διαχείριση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας όλης της εταιρικής λειτουργίας.

«Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι ψηφιακές δυνατότητες αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο για την επιτυχή λειτουργία μιας εταιρείας. Στη DEMO αναγνωρίζουμε τη σημασία αυτής της διαδικασίας και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέλιξη και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων μας, στο έπακρο. Παράλληλα, μεριμνούμε για την ασφάλεια των πληροφοριών μας και την ικανότητα να ανταποκριθούμε σε κυβερνο-απειλές, ώστε διασφαλίσουμε την επιχειρησιακή μας συνέχεια», δήλωσε ο Βαγγέλης Βάγιας, Technology & Digital Transformation Director στη DEMO ABEE.

Γέφυρες συνεργασίες με την επιστημονική κοινότητα της Κίνας

Η διασύνδεση των πανεπιστημιακών και νοσοκομειακών ιδρυμάτων Ελλάδας και Κίνας, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και οι ευρείες συνέργειες για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με Κινέζους αξιωματούχους και ακαδημαϊκούς κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Hefei, πρωτεύουσα της επαρχίας Anhui.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της πόλης, μετά από πρόσκληση των Πρυτανικών Αρχών, όπου ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Peng Daiyin, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνών Υποθέσων Zhou Yandong και στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών αρχών στις εγκαταστάσεις της Σχολής Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, της μεγαλύτερης πανεπιστημιακής μονάδας στον κόσμο με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου για την αναγόρευση του κ. Πατούλη σε επίτιμο μέλος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, o Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε: « Ανοίγουμε γέφυρες συνεργασίες με την επιστημονική κοινότητα της Κίνας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη του τουρισμού Υγειας και ευεξίας.

Η Anhui είναι η πατρίδα της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής. Στην Αττική άνθισε το Ιπποκρατικό πνεύμα, που καθόρισε την πορεία της δυτικής ιατρικής μέχρι σήμερα. Η μακραίωνη παράδοση των δύο Περιφερειών μας, είναι ένα πεδίο γόνιμων συνεργασιών προς όφελος όλης της ανθρωπότητας.

Ο κ.Πατούλης προσκάλεσε τους έξι πρυτάνεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Anhui να επισκεφθούν την Αττική τον προσεχή Οκτώβριο, για επίσημη επίσκεψη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

 

CDC: Προειδοποίηση για αυξημένες λοιμώξεις από το βακτήριο Vibrio vulnificus

Οι πολίτες και οι κλινικοί ιατροί πρέπει να είναι ενήμεροι για τον αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από το βακτήριο Vibrio vulnificus λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ. . Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν την πρόσφατη δημοσίευση της Emily Harris στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας JAMA.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από Vibrio vulnificus, ο οποίος προκαλεί περίπου 150 έως 200 καταγεγραμμένα κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας από το 1988. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται όταν τα βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν σε θερμά αλμυρά και υφάλμυρα νερά, έρχονται σε επαφή με μια ανοιχτή πληγή. Ωστόσο, περίπου το 10% των περιστατικών οφείλονται στην κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων οστρακοειδών. Οι λοιμώξεις τραυμάτων από Vibrio vulnificus έχουν σύντομη περίοδο επώασης και χαρακτηρίζονται από νεκρωτική λοίμωξη του δέρματος και των μαλακών μορίων, με ή χωρίς αιμορραγικά στοιχεία. Πολλά άτομα με μόλυνση τραύματος από Vibrio vulnificus απαιτούν εντατική φροντίδα ή χειρουργική αφαίρεση ιστού. Συνολικά έως και το 20% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από Vibrio vulnificus στις ΗΠΑ πεθαίνουν μετά από τη μόλυνση. Δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τον περασμένο Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι μολύνσεις από Vibrio vulnificus στις πολιτείες της Ανατολικής Ακτής, συμπεριλαμβανομένων του Κονέκτικατ, της Νέας Υόρκης και της Βόρειας Καρολίνας οδήγησαν σε αρκετούς θανάτους. Σύμφωνα με τα CDC, οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη, ηπατική νόσο), θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων σε παράκτια ύδατα, ιδιαίτερα κοντά στον Κόλπο του Μεξικού ή στην Ανατολική Ακτή.

Οι κλινικοί ιατροί πρέπει να συμπεριλαμβάνουν το Vibrio vulnificus στις πιθανές αιτίες λοίμωξης σε ασθενείς με ανοικτές πληγές που εκτέθηκαν σε παράκτια ύδατα. Σε περίπτωση υψηλής υποψίας για λοίμωξη από Vibrio vulnificus, θα πρέπει να ενεργούν γρήγορα όταν ξεκινούν αντιβιοτική θεραπεία και να προβαίνουν σε έγκαιρη χειρουργική επέμβαση, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και ακρωτηριασμό, για τη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης του ασθενούς.

Φαρμακεία: Μείωση 43,5% στις πωλήσεις των διαγνωστικών συσκευών

Μείωση στις πωλήσεις μέσω φαρμακείων κατά 43,5% στην κατηγορία των διαγνωστικών συσκευών καταγράφεται την εβδομάδα από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου2023. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την εβδομάδα αναφοράς, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ως εξής:

Φάρμακα: +0,2% (+14,8 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα OTC: +1,6% (+31,4 χιλ.τμχ.)

Καλλυντικά: +1,4% (+11,3 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα διατροφής: +1% (+670 τμχ.)

Προϊόντα φροντίδας ασθενών: -16,6% (-108,7 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 05/09/22 – 11/09/22 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία των Δερμτολογικών Φαρμάκων, μειώνεται κατά: -7,2% (-25,4 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα, αυξάνονται κατά: +4,3% (+33,1 χιλ.τμχ.)

Στα Καλλυντικά, τα Γυναικεία Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά: +9,9% (+15,8 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα διατροφής, τα Εντερικά Προϊόντα, αυξάνονται κατά: +22,4 % (+2,3 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, μειώνεται κατά: -43,5% (-76 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης 52 νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Πύργου

Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στα νοσοκομεία της χώρας, ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μετέβη πρόσφατα στους Νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, προκειμένου να επισκεφθεί τα Νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων και Κυπαρισσίας. Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε, αρχικά το ΓΝ Αμαλιάδας όπου μεταξύ άλλων περιηγήθηκε στη νέα πτέρυγα, όπου θα φιλοξενηθούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και η Μονάδα Χημειοθεραπείας. Οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 155.000 ευρώ, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ενώ  πρόσφατα εξασφαλίστηκε η ένταξη του σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Ακολούθως, ο κ. Υφυπουργός επισκέφθηκε το ΓΝ Πύργου δήλωσε ότι κατά τα τελευταία 4 χρόνια έχουν προκηρυχθεί 53 θέσεις μόνιμων γιατρών, από τις οποίες οι 17 αφορούν παθολόγους, ενώ παράλληλα το Νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με 16 επικουρικούς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης 52 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ αναμένεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη 7 θέσεων μόνιμου λοιπού προσωπικού.

Το 10% του συνόλου των κακοηθειών αποτελούν τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα

Στους συχνούς ελέγχους που πρέπει όλοι να κάνουμε καθώς τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα αποτελούν το 10% του συνόλου των κακοηθειών, αναφέρθηκε η Ελισσάβετ Γρουζή, MD, PhD, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” και Προέδρου του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «ΚΑΚΟΗΘΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ» που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών. Η κα Σωσάννα Δελήμπαση, Δ/ντρια Αιματολογικού Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», μέλος της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, αναφέρθηκε στην καινοτομία της θεραπείας στη χορήγηση Cart λεμφοκυττάρων, ως μια μορφή ανοσοθεραπείας που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Τα CART-T cells μπορούν να χορηγηθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, αποτελούν ακριβή θεραπεία και εξειδικευμένα κέντρα και προσωπικό για τη χορήγησή τους. Ο αριθμός των θεραπειών αυτών είναι αυξητικός, καθώς αποτελεί ασφαλή θεραπεία, εφαρμόζεται στο πρώιμο στάδιο και αποφεύγονται οι χημειοθεραπείες. Σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η στελέχωση των κέντρων που εφαρμόζουν τη θεραπεία με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό.

Η κα Παναγιώτα Γιαννούλια, Ιατρός, Αιματολόγος, Επιμελήτρια Α’, Αιματολογική Κλινική και ΜΜΜΟ, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», ανέφερε ότι για το Πολλαπλούν Μυέλωμα έχουν εγκριθεί 25 νέα σκευάσματα, τα οποία έχουν περάσει από κλινικές μελέτες. Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Αιματολόγος, Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στα λεμφώματα επισημαίνντας ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λεμφωμάτων και απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία για αυτά, καθώς επίσης και ότι συχνά τα κακοήθη λεμφώματα είναι συχνά ιάσιμα ή τουλάχιστον διαχειρίσιμα. Μαίρη Βαφειάδου, πρώην Συντονίστρια Διευθύντρια Τμήματος Αναισθησιολογίας Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο» με θέμα «Ανάγκες των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες στην μετά covid εποχή. Η ίδια αναφέρθηκε στην επιβάρυνση των αιματολογικών ογκολογικών ασθενών την εποχή του Covid, καθώς πρόκειται για ευπαθή ομάδα πληθυσμού και στο επιβαρυμένο νοσηλευτικό προσωπικό που είχε υπερβεί τα όρια του.

η κα Αθανασία Σαμαρά, Υπεύθυνη της Ομάδας Αιματολογικού Καρκίνου του Συλλόγου ΚΕΦΙ ανέφερε ότι η Ομάδα του Αιματολογικού Καρκίνου δημιουργήθηκε το 2010 καθώς ήταν δύσκολο να βρεις πληροφορίες σχετικά με τη νόσο ή συμπάσχοντες για να σε κατατοπίσουν και να ενημερωθείς. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της ίδιας στο CML Advocates Network και στα συνέδρια που αυτό κάνει, όπως είναι αυτό που θα γίνει σύντομα στο Βελιγράδι.

3 νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε Καρδίτσα και Λάρισα

Τρία (3) νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης δύο στην Καρδίτσα και ένα στη Λάρισα καθώς και ένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Λάρισας, ανακοίνωσε η Αν. Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα την Παρασκευή.  Η κ Αγαπηδάκη έδωσε επίσης οδηγίες στους πολίτες για την πρόληψη από την λεπτοσπείρωση που  μεταδίδεται από ούρα ή ιστούς από μολυσμένα ζώα, όπως τα ποντίκια όταν έρθουν σε επαφή με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια ή ανοικτή πληγή στο δέρμα. Το 24ωρο αναφοράς είχαν προσέλθει για έλεγχο 1.262 άτομα στις δομές Υγείας της Θεσσαλίας και εντοπίστηκαν 41 γαστρεντερίτιδες και 91 λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι νοσηλείες αφορούν 4 άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα και 8 με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επιπλέον, ανιχνεύτηκαν 2 εντεροπαθογόνα σε ένα άτομο.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν συρροές γαστρεντερίτιδας, και πρόσθεσε ότι η αύξηση λοιμώξεων του αναπνευστικού στη Θεσσαλία είναι αντίστοιχη με εκείνη της υπόλοιπης χώρας και οφείλεται και στην αύξηση ων λοιμώξεων από κορονοϊό.

 

 

Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει την πρόσθετη δαπάνη για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, με αφορμή ανακοινώσεις από το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) που εξέφραζαν φόβους για επιβάρυνση των εργαστηριακών ιατρών από τη θέσπιση της μηδενικής συμμετοχής των πληγέντων στη Θεσσαλία για την χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και την μετακύλιση του κόστους στους προϋπολογισμούς των εργαστηριακών ιατρών, προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ειδικότερα αναφέρεται ρητά στη διάταξη που έχει κατατεθεί και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής ότι η πρόσθετη δαπάνη που προκαλείται από την απαλλαγή της συμμετοχής των πληγέντων κατοίκων της Θεσσαλίας για την χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων από την κακοκαιρία Daniel θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ κατόπιν ειδικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως εκ τούτου το κόστος της απαλλαγής, έως 31.03.2024, των πληγέντων από τη συμμετοχή τους στη χορήγηση φαρμάκων και στην εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων θα καλυφθεί από το Υπουργείο Υγείας και ουδόλως ευσταθεί ο προβληματισμός ότι θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εργαστηρίων ή ότι θα μετακυλήσει το κόστος στους εργαστηριακούς ιατρούς μέσω του μηχανισμού clawback.

 

Μ. Χρυσοχοϊδης: Περαιτέρω ενίσχυση στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης

Η περαιτέρω ενίσχυσή του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με εξοπλισμό και προσωπικό σχεδιάζεται ήδη, ώστε να δουλέψει στον βαθμό που του αξίζει, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Ελλάδας και «κορμό» για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ο Υπουργός Υγείας άκουσε με προσοχή όλα τα ζητήματα που έθεσε και τους προβληματισμούς που εξέφρασε το προσωπικό του Νοσοκομείου και σημείωσε ότι το υπουργείο ήδη έχει διαθέσει 14 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και τις αλλαγές που απαιτούνται. Δεσμεύτηκε, επίσης ότι άμεσα θα προχωρήσουν οι προσλήψεις για την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και θα καλυφθούν θέσεις πανεπιστημιακών ιατρών, ώστε το προσωπικό να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα καλύτερα στα καθήκοντά του προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους ασθενείς. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα σύστημα που υπηρετεί τους πολίτες. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, ούτως ώστε να το βελτιώσουμε, να αυξήσουμε το αίσθημα ικανοποίησης, να αυξήσουμε τον βαθμό της ποιότητας των υπηρεσιών», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο Υπουργός Υγείας ξεναγήθηκε στην Πρότυπη Στεφανιαία Μονάδα της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, η οποία μάλιστα είναι πιστοποιημένη ως η πρώτη Στεφανιαία Μονάδα & Αιμοδυναμικό Εργαστήριο σε Δημόσιο Νοσοκομείο.

 

Συζήτηση για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων για την Αμυλοείδωση

Σήμερα 25 και αύριο 26 Σεπτεμβρίου, η Διεθνής Εταιρεία για την Αμυλοείδωση διοργανώνει συνάντηση στην Αθήνα, στις 25-26 Σεπτεμβρίου όπου θα συγκεντρωθούν ερευνητές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ν. Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία, που επικεντρώνονται στην βασική έρευνα και ερευνητές στο κλινικό πεδίο. Σκοπός της διημερίδας είναι να προσδιοριστούν τα σημαντικά άλυτα ερωτήματα στην διάγνωση και την θεραπεία της αμυλοείδωσης και να αναπτύξουν ιδέες και δίκτυα για την επίλυσή τους και κατευθύνσεις για την εργαστηριακή και κλινική έρευνα και την σύνδεση της βασικής με την κλινική έρευνα και την εφαρμοσμένη κλινική πράξη. Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα περιστρέφονται γύρω από τρία κύρια θέματα: την τοξικότητα πρόδρομων πρωτεϊνών, την αλληλεπίδραση μεταξύ δομής και βιολογίας των ινιδίων και βιολογικά/ζωικά μοντέλα αμυλοείδωσης και θα αφορούν την πρωτοπαθή συστηματική (AL) αμυλοείδωση , την αμυλοείδωση από τρασνθυρετίνη (ATTR) και σπανιότερες μορφές της νόσου (AA αμυλοείδωση, AFib αμυλοείδωση, ApoAI αμυλοείδωση, ALECT αμυλοείδωση,κ.α.).

Η συνάντηση βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ και της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Διευθυντής: Καθηγητής Μ. Α. Δημόπουλος) και της Μονάδας Εμπειρογνωμοσύνης για την Αμυλοείδωση  της Θεραπευτικής Κλινικής. Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν ο Καθηγητής Ε. Καστρίτης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Εμπειρογνωμοσύνης για την Αμυλοείδωση και Γραμματέας της  Διεθνούς Εταιρείας για την Αμυλοείδωση, οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Κ. Σταματελόπουλος (Καθηγητής Καρδιολογίας στην Θεραπευτική Κλινική) και Β. Οικονομίδου ( Αν. Καθηγήτρια Βιοφυσικής – Μοριακής Βιοφυσικής στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ), και οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές του ΕΚΠΑ Δρ. Π. Ε. Νικολάου και Δρ. J. Courraud.