Τα νανοφάρμακα μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε νεότερους ασθενείς

Τα σύγχρονα νανοφάρμακα για τον καρκίνο, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε νεότερους ασθενείς, δεδομένου ότι το συκώτι τους μπορεί να φιλτράρει σημαντική ποσότητα του φαρμάκου από την κυκλοφορία του αίματος, εμποδίζοντάς το να φτάσει στους όγκους, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες σε ποντίκια. «Το συκώτι μας έχει σχεδιαστεί για να μας προστατεύει (από τις τοξίνες στο αίμα), αλλά τους νέους μπορεί επίσης να τους προστατεύει με τρόπο που περιορίζει την αποτελεσματικότητα των νανοθεραπειών», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Wen Jiang του Πανεπιστημίου του Τέξας σε δήλωση του Κέντρου Καρκίνου στο Χιούστον. Τα νανοφάρμακα χρησιμοποιούν μικροσκοπικά σωματίδια για τη μεταφορά των φαρμάκων. Τα πλεονεκτήματα τους περιλαμβάνουν μειωμένη τοξικότητα, καλύτερη στόχευση του όγκου και ασφαλή παροχή υψηλότερων δόσεων. Σε εργαστηριακά πειράματα, η ομάδα του Jiang χορήγησε τις ίδιες δόσεις σκευασμάτων νανοφαρμάκων των χημειοθεραπειών πακλιταξέλη ή δοξορουβικίνη σε νεαρά αλλά και σε ηλικιωμένα  ποντίκια με όγκους στο μαστό. Στα ηλικιωμένα ποντίκια, η θεραπεία οδήγησε σε καλύτερο έλεγχο του όγκου, επειδή το συκώτι των ζώων είχε λιγότερα από τα κύτταρα φιλτραρίσματος, γνωστά ως κύτταρα Kupffer, που παγιδεύουν φάρμακα και τοξίνες, επομένως περισσότερο από το φάρμακο έφθασε στον όγκο, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα  στο «Nature Nanotechnology».

Ο αποκλεισμός της δραστηριότητας μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό στα κύτταρα Kupffer στο ήπαρ νεώτερων πειραματόζωων μείωσε το φιλτράρισμα του φαρμάκου και βελτίωσε τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, αλλά μόνο στα νεότερα ποντίκια, βρήκαν επίσης οι ερευνητές. «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να μην υπάρχει πάντα μια ενιαία στρατηγική χορήγησης φαρμάκων που να ταιριάζει σε όλους και να είναι εξίσου αποτελεσματική σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών και ότι ο εξατομικευμένος σχεδιασμός είναι δικαιολογημένος στα μελλοντικά νανοφάρμακα», είπε ο Jiang. Περίπου 100 θεραπείες που βασίζονται σε νανοθεραπείες έχουν εγκριθεί από ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ενώ αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στον καρκίνο, το φιλτράρισμα από το ήπαρ αντιπροσωπεύει ένα πιθανό εμπόδιο για όλα τα νανοφάρμακα, είπε ο Jiang.

HΠΑ: Χρηματοδότηση ερευνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση ανθεκτικών στα φάρμακα «υπερμικροβίων»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση ερευνητική προσπάθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση των θανατηφόρων ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω λοιμώξεων που προέρχονται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός αυτός είναι πάνω από 35.000 ετησίως, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Το πρόβλημα θεωρείται ότι έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς περισσότεροι άνθρωποι με COVID-19 νοσηλεύτηκαν, όπου έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά και εκτέθηκαν σε λοίμωξη. Διεθνείς υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την αύξηση των ανθεκτικών στα φάρμακα μικροβίων λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, η οποία ενθαρρύνει τους μικροοργανισμούς να εξελιχθούν σε «υπερβακτήρια».

Η ανάγκη για νέα αντιβιοτικά είναι επιτακτική εδώ και καιρό για την καταπολέμηση αυτών των ανθεκτικών βακτηρίων, αλλά δεν υπάρχει σημαντικό κίνητρο στις φαρμακοβιομηχανίες, καθώς τα αντιβιοτικά δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα και η υπερβολική χρήση τους αποθαρρύνεται, γεγονός που κρατά τις πωλήσεις τους σε χαμηλά επίπεδα. Η εν λόγω έρευνα που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν θα καθοδηγηθεί από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Έργων για την Υγεία (ARPA-H), μια κυβερνητική ερευνητική υπηρεσία που ξεκίνησε πέρυσι από τον Μπάιντεν και το Κογκρέσο. Η αντιμικροβιακή πρωτοβουλία θα είναι η μεγαλύτερη επένδυσή τους μέχρι σήμερα, είπε ο αξιωματούχος. Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να κάνει την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Σαν Φρανσίσκο με την επιτροπή Συμβούλων του Προέδρου για την Επιστήμη και την Τεχνολογία (President’s Council of Advisors on Science and Technology).

Moderna: Σε συνομιλίες με τη ΕΕ για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna για μια νέα συμφωνία προμήθειας των εμβολίων της  εταιρείας για την COVID-19, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των μολύνσεων στην περιοχή, ανέφεραν την Τρίτη οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η εταιρεία προμήθευσε τα εμβόλιά της για την COVID στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η σύμβαση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Omicron έληξε τον Αύγουστο του περασμένου έτους και δεν ανανεώθηκε. Τουλάχιστον οκτώ χώρες της ΕΕ ενδιαφέρονται για μια νέα συμφωνία προμήθειας, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα. «Η Moderna κατασκεύασε το επικαιροποιημένο εμβόλιο της για την COVID-19 αναλαμβάνοντας ένα ρίσκο προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να υποστηρίξει τα κράτη μέλη με τις επερχόμενες εκστρατείες εμβολιασμού τους», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι το εγκρίθηκε στην Ευρώπη και είναι έτοιμο να διατεθεί. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19 που θα χρησιμοποιηθούν στην εκστρατεία εμβολιασμού φέτος στοχεύουν στην παραλλαγή XBB.1.5 της Omicron. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε ότι μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο ταχύτερος τρόπος για την προμήθεια των εμβολίων.

 

ΙΣΑ: Ανάγκη εμβολιασμού για τις εποχικές λοιμώξεις

Στη σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής με θέμα τις εποχικές λοιμώξεις που έχουν έξαρση αυτή την περίοδο, οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη εμβολιασμού με τα διαθέσιμα εμβόλια, το επικαιροποιημένο εμβόλιο, για τον SARS-Cov-2 που αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, για τον πνευμονιόκκοκο, τη γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τον έρπητα ζωστήρα.

Εκφράστηκε η ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοιού που εξακολουθεί να βάζει σε κίνδυνο ειδικά, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όπως επισημάνθηκε αυτή την περίοδο έχουν παράλληλα, έξαρση και άλλες εποχικές ιώσεις για αυτό και θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης.

Οι συμμετέχοντας εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τόνισαν την ανάγκη της υγειονομικής θωράκισης και της ενημέρωσης των πολιτών, εν όψει της χειμερινής περιόδου που αναμένονται μεγάλες βροχοπτώσεις. Παραμένει σε ετοιμότητα η Ομάδα Άμεσης Δράσης και το ασθενοφόρο του ΙΣΑ που έδρασαν και κατά τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

«Διανύουμε περίοδο έξαρσης του κορωνοιού και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Είναι πολύ σημαντικό αφενός, η σχολαστική τήρηση των μέτρων προφύλαξης και αφετέρου, η αξιοποίηση των όπλων που διαθέτει η επιστήμη, των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων, για αυτό ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί εγκαίρως στο θεράποντα ιατρό του», τονίζει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για την ανακύκλωση υπολειμμάτων σκιαγραφικών

Μέσω της πρωτοβουλίας re:contrast, η Affidea επιβεβαιώνει την αφοσίωσή της για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης υπολειμμάτων ιωδίου από τα σκιαγραφικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις αξονικές τομογραφίες, που ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Bayer. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο εταιρείες κάνουν πράξη την σωστή απόρριψη των υπολειμμάτων των σκιαγραφικών μέσων, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος από επιβλαβείς ουσίες. O ‘Ομιλος Affidea αναλαμβάνει με συνέπεια πρωτοβουλίες ώστε να εξισορροπήσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω του πανελλαδικού του δικτύου, με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Λειτουργώντας με υπευθυνότητα σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς της, η Affidea μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης στον στρατηγικό σχεδιασμό της.

Μέσω του προγράμματος re:contrast της Bayer μειώνεται η ανάγκη για νέο ιώδιο, καθώς περιορίζεται τόσο η εξόρυξή του όσο και η παρουσία του στο νερό, καθώς με την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίησή του δεν απελευθερώνεται στα λύματα.

Το πρόγραμμα re:contrast λειτουργεί ως εξής: στο διαγνωστικό κέντρο Affidea χρησιμοποιούνται ειδικά δοχεία ανάκτησης με τα υπολείμματα του σκιαγραφικού μέσου της Bayer. Στη συνέχεια, τα γεμάτα δοχεία συλλέγονται και αποστέλλονται στις εγκαταστάσεις της Bayer στο Bergkamen, όπου και πραγματοποιείται η ανάκτηση του ιωδίου. Το ανακτηθέν ιώδιο δίνεται σε μεταπωλητές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές άλλες εφαρμογές, αλλά όχι για σκιαγραφικά/φαρμακευτικά προϊόντα.

Από την πλευρά του ο Operations Director της Affidea Ελλάδος κύριος Γιάννης Βυθούλκας, δήλωσε: «Σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, διαμορφώνουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, με στόχο την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών αλλά και την συμμόρφωση της εταιρείας με τις απαιτήσεις της βιώσιμης διακυβέρνησης. Είμαστε περήφανοι που η Affidea είναι η πρώτη εταιρεία υγείας που εφαρμόζει το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Bayer για την ανακύκλωση υπολειμμάτων σκιαγραφικών μέσων, με στόχο να βελτιώσει το οικολογικό της αποτύπωμα, να συμβάλει  στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα βιωσιμότητας».

Ο Επικεφαλής του Τμήματος Ακτινολογίας της Bayer Ελλάς κύριος Νικόλαος Κουρεντζής, δήλωσε σχετικά: «Για την Bayer, η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντική δέσμευση. Μέσω του προγράμματος re:contrast, η Bayer Ελλάς αποδεικνύει πώς οι βιώσιμες πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε θετικές αλλαγές. Αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία στοχεύει στο να φέρει έναν νέο τρόπο ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης των υπολειμμάτων ιωδίου, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή μας από νέους πόρους. Αντιμετωπίζοντας ενεργά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, το πρόγραμμα re:contrast όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση πολύτιμων φυσικών στοιχείων, αλλά ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά την παρουσία των επιβλαβών ουσιών στο περιβάλλον. Το πρόγραμμα αυτό θέτει ένα νέο πρότυπο για υπεύθυνες βιομηχανικές πρακτικές και είμαστε υπερήφανοι που στην Bayer Ελλάς ηγούμαστε μίας βιώσιμης λύσης που συμβάλλει στο να κληροδοτήσουμε έναν καλύτερο πλανήτη στις επόμενες γενιές».

Διάκριση του Σταύρου Δέμου ως Πρωτεργάτη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

Ο Σταύρος Δέμος, Ιδρυτής της DEMO, διακρίθηκε ως Πρωτεργάτης της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του κλάδου, στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας με τίτλο «90 χρόνια ελληνικό φάρμακο».

Κατά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας, η Δήμητρα Δέμου, συν-ιδρύτρια της DEMO, εκπροσωπώντας και τον σύζυγό της Σταύρο Δέμο, αναφέρθηκε στο όραμα που τους ώθησε να δημιουργήσουν την εταιρεία και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν αλλά δεν τους αποθάρρυναν, στιγμή, εκφράζοντας την ευχή η ιστορία τους να αποτελέσει έμπνευση για τους νέους ανθρώπους «να κυνηγούν τα όνειρά τους και να εργάζονται σκληρά, ώστε να φτιάξουν οι ίδιοι την τύχη τους».

Αρκάς στην καταγωγή και με σπουδές στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σταύρος Δέμος ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από ένα φαρμακείο στου Παπάγου και προχώρησε στην ίδρυση της φαρμακοβιομηχανίας DEMO το 1965. Ενώ φρόντιζε ο μηχανολογικός εξοπλισμός των παραγωγικών μονάδων να συμβαδίζει με την εποχή, η προσέγγισή του ήταν πάντα ανθρωποκεντρική. Από το λειτουργικό κομμάτι της διαδικασίας, αναγνωρίζοντας πως «οι βιομηχανίες δεν είναι του κτήτορα, που έφτιαξε τους τοίχους, ανήκουν στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές», ως την εταιρική αποστολή για παραγωγή ποιοτικών φαρμάκων που θα συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ανά τον κόσμο.

Συνεπής στον ίδιο κώδικα αξιών μέχρι και σήμερα, πλέον η DEMO αποτελεί μία από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες ενεσίμων, διεθνώς, και τον μεγαλύτερο προμηθευτή των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Η εταιρεία εξάγει το 80% της παραγωγής της σε 85 χώρες ενώ από το 2021 υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο-μαμούθ, αξίας άνω των €350 εκατομμυρίων. Με διάρκεια ως το 2027, το πλάνο κινείται στους στρατηγικούς άξονες της έρευνας & ανάπτυξης και παραγωγής πρώτων υλών & βιοτεχνολογικών φαρμάκων και θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας, διεθνώς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

Μεταστέγαση των υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ Τρικάλων

Κλειστές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στα Τρίκαλα για μία ημέρα και συγκεκριμένα μεθαύριο Παρασκευή 29/9 λόγω εργασιών μεταστέγασης.

Στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρονται τα εξής: «Η ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ Ν. Τρικάλων (Πλούτωνος 8 β΄ όροφος) την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 θα παραμείνει κλειστή για το συναλλασσόμενο κοινό. Το Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Ν. Τρικάλων (Ομήρου 13) θα λειτουργεί κανονικά την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023. Η μεταστέγαση του Φαρμακείου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023. Οι παραπάνω αλλαγές έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας. Από την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 , τόσο η ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ Τρικάλων , όσο και το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, θα εξυπηρετούν κανονικά το κοινό, στο νέο χώρο που βρίσκεται στην διεύθυνση: Αδαμαντίου Κοραή αριθμός 4 β΄ όροφος (Πλησίον πλατείας παλαιού Δεσποτικού), Τρίκαλα.

Ιδιωτικοί Φορείς ΠΦΥ: Όχι στη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ στηρίζει τις ενέργειες της ΠΟΣΙΠΥ και του ΣΙΔΕΙΔΕΛ αναφορικά με την μη διενέργεια των rapid tests (είτε αφορά τον Covid 19, είτε τον H1N1, είτε το strep test, είτε τα chlamydia test κλπ) από τα φαρμακεία. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις, και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι αντίκειται στην ιατρική δεοντολογία το να πραγματοποιούνται εξετάσεις σε μη αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς Π.Φ.Υ.

Επιπλέον, θυμίζουμε ότι το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει αποστείλει επιστολή από τις 27/04/2023 όπου ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας να καταργήσει τη δυνατότητα διενέργειας rapid test για τον κορονοϊό από τα φαρμακεία, αφού πλέον δεν συντρέχει καμία επείγουσα και επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιούνται από μη αδειοδοτημένους φορείς τέτοιου είδους εξετάσεις. Ζητάμε ξανά, από τον επόμενο Υπουργό Υγείας, να προβεί σε αυτήν την αυτονόητη κατάργηση της δυνατότητας διενέργειας των rapid test από τα φαρμακεία, ρητά ως μη εξουσιοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικής φροντίδας, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας!

Τέλος, ζητάμε από τον ΠΙΣ, όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους και όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς να βγάλουν οδηγίες ώστε τα μέλη τους να αποδέχονται αποτελέσματα τέτοιων εξετάσεων μόνο από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και με υπογραφή του επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού όπως επιβάλει η νομοθεσία και η ορθή ιατρική πρακτική.

Άλλωστε οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή ή συνδρομή για τις  ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν οι ασθενείς μετά από ύπαρξη θετικού test πρέπει να δίνονται αποκλειστικά από ιατρό».

Δημιουργία Εθνικού Δικτύου 17 Μονάδων Εγκεφαλικών

Στη δημιουργία  Εθνικού Δικτύου 17 Μονάδων Εγκεφαλικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων προχωράει η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας «Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά το ΑΕΕ πανευρωπαϊκώς. Στο σύνολο της χώρας υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά/έτος, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα και 14.000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου. Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000€ και αναμένεται σημαντική αύξηση καθώς γηράσκει ο πληθυσμός.

Με τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, χιλιάδες ασθενείς θα νοσηλεύονται ετησίως με προσδοκώμενο όφελος λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά ετησίως, λιγότερους ασθενείς με αναπηρία και ισάριθμα λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης.

Οι μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην κοινωνία. Η περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού δικτύου, με την αύξηση των κέντρων θρομβεκτομής και την ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη χρήση των καινοτόμων αυτών υπηρεσιών υγείας, θα προσδώσει περαιτέρω αξία μελλοντικά στο πρόγραμμα.

Οι μονάδες εγκεφαλικού προσφέρουν ελπίδα, ανάρρωση και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Με τη θέσπιση πλαισίου για την υποστήριξη των μονάδων εγκεφαλικών, εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα δεσμεύεται να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας στους ανθρώπους της. Αυτή η δέσμευση όχι μόνο θα σώσει ζωές, αλλά και θα ενισχύσει τη συνολική ευημερία του πληθυσμού μας. Μεταμορφώνοντας τη φροντίδα των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα, μειώνουμε την αναπηρία, τον θάνατο και τον πόνο για αμέτρητους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Αναφερόμενος στην Ίδρυση αυτών των 17 ειδικών μονάδων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τα εξής στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο :

«Δυστυχώς, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτή την αιτία και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη στιγμή της διάγνωσής του, εφόσον αυτό μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε ένα κέντρο το οποίο έχει την υποδομή να το κάνει. Αν περάσει αυτό το κρίσιμο διάστημα, μετά ο κίνδυνος για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά και για μία πολύ βαριά αναπηρία, αυξάνεται εκθετικά.

Νομίζω ότι άπαξ και μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτό το δίκτυο, θα σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά θα αποφύγουμε και ακόμα περισσότερα περιστατικά χρόνιας παράλυσης, τα οποία ταλαιπωρούν αφόρητα τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά προφανώς συνιστούν και μια πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

 

Τριπλή ελληνική επιτυχία σε Ευρωπαϊκό Οδοντιατρικό Συνέδριο στη Λετονία

Με τριπλή επιτυχία επέστρεψε η ελληνική αποστολή που συμμετείχε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας (European Association of Dental Public Health – EADPH) στη Ρίγα της Λετονίας.

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2023, επισφραγίστηκε η ανάληψη από την Ελλάδα του επόμενου Συνεδρίου της Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου 2023.

Πολύ σημαντική είναι η διάκριση για τον Δρ. Αριστομένη Ι. Συγγελάκη Chief Dental Officer που εξελέγη Συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας.

Εξίσου σημαντική είναι και η διάκριση της Αναπληρώτριας Chief Dental Officer Μαρίας Λεμονιάς Τσαντίδου καθώς εξελέγη μέλος του Executive Board της Εταιρείας.

Η τριπλή αυτή επιτυχία αναδεικνύει τις προσπάθειες του τομέα της Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας, ένας τομέας που ιδίως μετά την πανδημία, γνωρίζει σημαντική άνθηση διεθνώς.

Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις άφησε στο συνέδριο της Ρίγας το συμβολικό δώρο που έδωσαν στους συμμετέχοντες οι Έλληνες εκπρόσωποι.

Ήταν ένα ομοίωμα του δίσκου της Φαιστού που αποτέλεσε και την προαναγγελία για τη διεξαγωγή του επόμενου συνεδρίου στην Κρήτη.