Μ. Χρυσοχοϊδης: Νόμος στη Βουλή για την Αναγέννηση του ΕΣΥ μέχρι τέλος του χρόνου

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας, όπως στο Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, τη δημιουργία του Δικτύου των 17 Μονάδων για την αντιμετώπιση των αγγειακών, εγκεφαλικών επεισοδίων, για τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, για τις ελλείψεις φαρμάκων και τη δημιουργία της σχετικής εφαρμογής. Αναφερόμενος στο δίκτυο των 17 Μονάδων για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών ανέφερε ότι «ήδη, έχουμε 4 μονάδες που λειτουργούν υποτυπωδώς. Σε τρεις μήνες αυτές οι 4 μονάδες, συν μια στη Θεσσαλονίκη, πιστεύω σε τρεις μήνες θα δουλεύουν πλήρως γιατί κάνουμε προσλήψεις. Και οι άλλες που είναι σε περιφερειακές πόλεις της χώρας και στα νοσοκομεία, πιστεύω σε 12 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί, θα δουλεύουν πλήρως, θα είναι πλήρως στελεχωμένες».

Ο Υπουργός δήλωσε επίσης ότι μέχρι τέλος του μήνα, θα νομοσχέδιο και για το Τραύμα. «Δηλαδή, θα φτιάξουμε παρόμοιες μονάδες, εξειδικευμένες στο τραύμα, σε διάφορα σημεία της χώρας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως επίσης άλλη μια μεγάλη παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε και αφορά στη νέα πανδημία, η οποία εξελίσσεται με ραγδαίο τρόπο στις σύγχρονες κοινωνίες και δεν είναι άλλη από την άνοια», είπε.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ο κ Χρυσοχοϊδης είπε ότι χρειάζεται νέες διοικήσεις, οι οποίες θα επιλέγονται με κριτήρια αντικειμενικά, μηχανισμούς αξιολόγησης, ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς και ευελιξία. «Ο κεντρικός μας άξονας μέχρι τέλος του χρόνου πέρα από όλες τις δράσεις είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με Νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και στη δημιουργία Κέντρου

Χημειοθεραπείας για Καρκίνο του Μαστού. «Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο ακτινοθεραπευτικό κέντρο στο «Σωτηρία». Αλλά, θέλω να σας ανακοινώσω ότι ετοιμάζουμε κι ένα κέντρο χημειοθεραπείας για καρκίνο του μαστού, με μεγάλες χορηγίες που είναι αποφασισμένοι κάποιοι συμπολίτες μας συμπατριώτες μας να μας δώσουν και εκεί να έχουμε και ακτινοθεραπεία. Θα γίνει στο «Έλενα Βενιζέλου», το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ένα πανέμορφο νοσοκομείο, πολύ παλιό βέβαια από το ΄33, αλλά έχει χώρους που μπορεί να φιλοξενήσει ένα πρότυπο κέντρο ογκολογικής θεραπείας πρωτίστως που αφορά στον καρκίνο του μαστού, το οποίο σας διαβεβαιώνω θα είναι πρότυπο παγκοσμίως και θα είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Εκεί λοιπόν θα γίνεται και ακτινοθεραπεία».

Όσον αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό στο ΕΣΥ ο Υπουργός Υγείας σημείωσε τα εξής: «Λαμβάνουμε κάποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν παγίως, ορισμένες προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες σε κάποιες πόλεις της χώρας. Και ταυτόχρονα το σχέδιό μας είναι να διασυνδέσουμε τα νοσοκομεία. Λίγα νοσοκομεία χρειάζονται συγχώνευση, τα περισσότερα νοσοκομεία χρειάζονται διασύνδεση. Δηλαδή, το ένα να συμπληρώνει το άλλο». Για τις ελλείψεις φαρμάκων είπε ότι θα υπάρξει μηχανισμός, στον οποίο όλοι οι παράγοντες θα είναι online, ο ΕΟΦ, το Υπουργείο, οι φαρμακέμποροι, οι φαρμακοβιομήχανοι, οι φαρμακοποιοί, ούτως ώστε να υπάρχει μια διαφάνεια.

Διεθνής αναγνώριση για τον Δρ Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής, που έλαβε χώρα στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (15-17 Σεπτεμβρίου 2023), το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση της Επιστημονικής Εταιρείας CRSA, σε μία ειδική τελετή, ανέδειξαν στη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA τον Δρ Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη.

Αυτή η αναγνώριση, με εκλογή μάλιστα, τον καθιστά τον πρώτο Έλληνα χειρουργό επικεφαλής παγκόσμιας εταιρίας ρομποτικής χειρουργικής. Ταυτόχρονα, του ανετέθη η πλήρης επιστημονική ευθύνη της διοργάνωσης του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου “CRSA CONGRESS 2024”, το οποίο θα διοργανωθεί στη Ρώμη τον Νοέμβριο του 2024 και του οποίου θα προεδρεύσει. Η διεθνής αυτή αναγνώριση συμπίπτει με την επέτειο των 17 ετών εφαρμογής της Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Σεπτέμβριος 2006-2023) και με πολλές χιλιάδες επιτυχείς επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής, επιβραβεύοντας την εντυπωσιακή πορεία στο ταξίδι της Ρομποτικής Τεχνολογίας που πρώτη η ομάδα του Δρ Κωνσταντινίδη ξεκίνησε το 2006 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Δρ Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος, ανέφερε μεταξύ άλλων:  “Αποτελεί τεράστια χαρά και τιμή για εμένα η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου της CRSA. Μέσω της θέσης αυτής δεν αναγνωρίζεται μόνο η προσωπική μου σταδιοδρομία ως χειρουργός αλλά ταυτόχρονα εκφράζεται και η ποιότητα του Ομίλου μας».

 

Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο Lung Cancer Europe (LuCE) σε συνεργασία με την FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα  βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι μαζί με 22 Οργανισμούς-Μέλη, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια δημόσια καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα που ξεκινά σήμερα και θα καλύψει τον μήνα Οκτώβριο. Στόχος αυτής της καμπάνιας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τη σημασία του ελέγχου των βιοδεικτών για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο έλεγχος βιοδεικτών μπορεί να ωφελήσει το 20-30% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα, εντοπίζοντας μεταβολές ή μεταλλάξεις εντός του όγκου τους.

Εάν ένας όγκος σου είναι θετικός σε έναν στοχεύσιμο βιοδείκτη, αυτό του δίνει περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και βοηθά στην κατάρτιση εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου μέσω  στοχευμένης θεραπείας, που συμβάλλει στη βέλτιστη έκβαση και στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης.

Στόχος αυτής της καμπάνιας είναι να παροτρύνει τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα να είναι ενήμερα για τον έλεγχο βιοδεικτών.

Η Anne-Marie Baird, Πρόεδρος του Lung Cancer Europe, αναφέρει: “Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους πάντες για τη σημασία του ελέγχου βιοδεικτών για τον καρκίνο του πνεύμονα και να εργαστούμε για την ισότιμη πρόσβαση στον έλεγχο βιοδεικτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε όσοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.”

 

 

Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα Υγείας στην Ελλάδα

Στις κυριότερες δράσεις των τελευταίων 2 ετών λειτουργίας του ΟΔΙΠΥ αλλά και σε 2 ακόμα σημαντικές δράσεις που δρομολογούνται αναφέρθηκε στην παρέμβαση του, στο συνέδριο «Future of Healthcare in Greece» ο  Βασίλης Μπαλάνης, Διευθύνων Σύμβουλος Ο.ΔΙ.Π.Υ.

Αναλυτικότερα αυτές αφορούν σε: 1) Δημιουργία σετ 40 και πλέον δεικτών ποιότητας, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν δείκτες ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας και οι οποίοι παρακολουθούνται σε 11 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να προστεθούν στο πρόγραμμα αυτό ακόμα 3 νοσοκομεία, ενώ πολύ σύντομα θα σταλεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ο οδηγός συλλογής και παρακολούθησης των δεικτών. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη παρουσιάσει πολύ σημαντικά οφέλη, όπως: τη βελτίωση κατά 80% της καταγραφής των συμβάντων, τη βελτίωση κατά 25% της ταυτοποίησης των ασθενών και τη βελτίωση κατά 35% της εκτίμησης του κινδύνου των πτώσεων, 2) Σχεδιασμό και εκπόνηση 12 προτύπων ποιότητας, που σχετίζονται με τη μείωση των λοιμώξεων και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, 3) Σχεδιασμό και εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για το ασφαλές νοσοκομείο σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και με το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη και δημιουργία των πρώτων κωδικών έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιούνται σε ελληνικά νοσοκομεία, ενώ το πλάνο για την επόμενη περίοδο έχει να κάνει με την επέκταση του προγράμματος αυτού σε περισσότερα νοσοκομεία αλλά και με περισσότερους κωδικούς εκτάκτου ανάγκης, 4) Με στόχο της προτυποποίηση της φροντίδας συνεργασία με 15 νοσοκομεία για τη δημιουργία και εκπόνηση πρότυπων πολιτικών και διαδικασιών για τη φροντίδα των ασθενών, ενώ εκπονήθηκαν ήδη και εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ήδη 1500 ωφελούμενους επαγγελματίες υγείας από όλη τη χώρα.

Κυριότερη αρμοδιότητα του Οργανισμού είναι η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και με βάση αυτή έγινε χρήση του διεθνούς προτύπου ποιότητας 15224, το οποίο προσαρμόστηκε στην Ελληνική πραγματικότητα για να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. Έχει γίνει ήδη η καταγραφή σε 12 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ενώ μέχρι τέλος του έτους τα νοσοκομεία θα ξεπεράσουν τα 25.

Πέρα από τις δράσεις αυτές, όπως ανέφερε ο Οργανισμός διαχειρίζεται σημαντικά κονδύλια από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από τις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδότησε τη δημιουργία του Εθνικού Πλαισίου για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων & μικροβιακής αντοχής, το πρόγραμμα GRIP, το οποίο δρομολογείται με τη συνεργασία του ιδρύματος ΚΛΕΙΩ. Η Δημιουργία Εθνικού Χάρτη Υγείας είναι ένα από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, κομβικό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ ένα άλλο κομβικό έργο το οποίο δρομολογείται είναι το Πρόγραμμα για τη Νοσηλεία Ασθενών στο σπίτι. Τέλος, μέσω της συνεργασίας με τον Π.Ο.Υ δρομολογούνται ακόμα 2 σημαντικά προγράμματα: 1) η Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα Υγείας στην Ελλάδα και 2) Δημιουργία Προτύπων Ποιότητας στο σύνολο των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Αλλαγή στην ηγεσία της Bayer Ελλάς

Τα νέα της καθήκοντα ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Bayer Ελλάς αναλαμβάνει από την 1η Οκτωβρίου 2023 η Ana Vega.  Η κα Vega θα έχει την ευθύνη για το σύνολο της δραστηριότητας της εταιρείας στη χώρα μας ως Senior Bayer Representative (SBR), ενώ παράλληλα αναλαμβάνει καθήκοντα Country Division Head (CDH) στον Τομέα Φαρμάκων για το  Cluster Southern Mediterranean & Black Sea (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Η Ana Vega είναι στέλεχος με σημαντική εμπειρία στη φαρμακευτική αγορά, έχοντας αναλάβει θέσεις ευθύνης εντός της Bayer, για περισσότερα από 20 χρόνια. Γεννημένη στο Ελ Σαλβαδόρ, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της ζωής στην Ευρώπη, όπου από το 2003 και έπειτα απέκτησε ευρεία εμπειρία στη διεύθυνση Επιχειρησιακών Μονάδων στην Ογκολογία, την Αιματολογία, την Ακτινολογία, την Οφθαλμολογία και άλλους θεραπευτικούς τομείς, στην Γαλλία και την Ελβετία. Τελευταίος σταθμός στην πορεία της ήταν στον Τομέα Φαρμάκων της Bayer AG στη Βασιλεία, όπου κατείχε το ρόλο της Head of Growth & Value Portfolio. Έχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό δίπλωμα σε International Business  από το Grenoble Ecole de Management στη Γαλλία, ενώ μιλάει τέσσερις γλώσσες.

Η Ana Vega, δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να εντάσσομαι στην ομάδα της Bayer Ελλάς. Σε μια εποχή αλλαγών και προκλήσεων, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας, η Βayer Ελλάς βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, επενδύοντας σημαντικά στην ψηφιακή εξέλιξη, στην τεχνολογία, στην έρευνα και στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα ωφελήσουν όλους τους εμπλεκόμενους στους τομείς της υγείας και της γεωργίας. Κάτω από τους πυλώνες της καινοτομίας, της βιωσιμότητας, της συμπερίληψης και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που καθοδηγούν το έργο μας, αλλά και με όραμα, συνεργασία και αξιοποίηση της δυνατής ομάδας μας, θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε και να προσφέρουμε προϊόντα και λύσεις για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που συμβάλλω και εγώ σε αυτή την κατεύθυνση».

 

Στη Βουλή το θέμα της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ εγκαλούν, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τις ακάλυπτες ανάγκες υγείας των πολιτών.

Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ την προηγούμενη χρονιά, το 67% των πολιτών πάνω από 16 χρονών που θέλησε να κάνει μια ιατρική εξέταση ή να λάβει μια θεραπεία δεν το έκανε γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα περιστατικά ελλιπούς ανταπόκρισης σε ανάγκες υγείας των πολιτών στα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, του διαρκώς μειούμενου προσωπικού, των  λιγότερων δυνατοτήτων του ΕΣΥ. Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των εφημερευόντων νοσοκομείων η πολύωρη αναμονή έχει γίνει «κανονικότητα», ενώ το ΕΚΑΒ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε επείγοντα περιστατικά το προηγούμενο διάστημα, καθώς τελεί υπό επιχειρησιακή κατάρρευση. Ο Υπουργός Υγείας καλείται να απαντήσει κατά πόσο θεωρεί υποχρέωση της Πολιτείας να καλύπτει καθολικά και με επάρκεια τις ανάγκες υγείας των πολιτών και αν αξιολογεί ως επιβεβλημένη την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ζητούν να μάθουν ποιος είναι ο σχεδιασμός (θέσεις και χρονοδιάγραμμα) του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών στελέχωσης σε δομές υγείας και ΕΚΑΒ, αλλά και για την ενίσχυση του στόλου ασθενοφόρων του φορέα.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος καταλήγει, καλώντας τον Υπουργό Υγείας να φέρει στη Βουλή  αναλυτική ενημέρωση με τις κενές οργανικές θέσεις των δημόσιων δομών υγείας και του ΕΚΑΒ για το σύνολο της χώρας.

 

Πάνος Καναβός: H αποζημίωση θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τα rebate και clawback σε ό,τι αφορά τα νέα φάρμακα

Τα χρονικά όρια για τον εξορθολογισμό του συστήματος έχουν στενέψει επικίνδυνα, τόνισε ο Πάνος Καναβός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναπληρωτής Διευθυντής, LSE Health, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, London School of Economics, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο Future of Healthcare in Greece. Επίσης, τόνισε την ανάγκη το τρίπτυχο της αξιολόγησης/διαπραγμάτευσης, κλινικών πρωτοκόλλων και συνταγογράφησης να μετεξελιχθεί δυναμικά με άμεσες παρεμβάσεις από την πλευρά του Κράτους, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αξίας των νέων θεραπειών και της κλινικής πρακτικής, ενώ το σημαντικό πλεονέκτημα και όφελος ενός αξιόπιστου οργανισμού ΗΤΑ είναι η δημιουργία Κλινικών Πρωτοκόλλων σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα και με βάση την κλινική αποτελεσματικότητα και ανάγκη, καθώς και η κλινική τοποθέτηση των νέων θεραπειών στο σύστημα υγείας (θεραπείες 1ης γραμμής, 2ης γραμμής κ.ο.κ.) με βάση την αξιολόγηση τους ώστε να καθοδηγείται η συνταγογράφηση. Μεγάλη σημασία έχει επίσης και η παρακολούθηση της εφαρμογής των κλινικών πρωτοκόλλων. Τα οφέλη από μια τέτοια παρέμβαση είναι μεγάλα και μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πιο αποδοτικό σύστημα, αλλά και σε εξορθολογισμό της δαπάνης κυρίως σε νέες θεραπείες. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία και άμεση στελέχωση με περισσότερο επιστημονικό δυναμικό μιας ανεξάρτητης Επιτροπής ή Αρχής κατά τα πρότυπα πολλών χωρών της ΕΕ, και να έχει έναν οδηγό κριτηρίων για το τι θεωρείται κλινικά αποτελεσματικό και σωστό, για το πως θα εφαρμόζονται οι αποφάσεις στο κλινικό περιβάλλον και η ίδια να παράγει κλινικά πρωτόκολλα, με βάση κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια και γιατί όχι να καλύπτει και τα έξοδά της σε ότι αφορά την αξιολόγηση».

Αντίστοιχα, και η επιτροπή διαπραγμάτευσης, η οποία έχει καίριο ρόλο θα πρέπει να επανδρωθεί με προσωπικό και εργαλεία, ενώ στόχος θα πρέπει να είναι η αποζημίωση να απεξαρτηθεί από τα rebate και clawback σε ότι αφορά τα νέα φάρμακα, εάν και εφόσον περισσότερο συμφέροντες όροι θα διασφαλίζονται μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

Πρότεινε η διαπραγμάτευση για τα νέα φάρμακα να γίνεται με συμφωνίες επιμερισμού κινδύνου, οι οποίες δεν θα βασίζονται μόνο στη διαπραγμάτευση τιμής αλλά και σε συγκεκριμένο όγκο (price volume agreements), με ρήτρες σε περίπτωση που ο όγκος υπερβεί τα συμφωνημένα. Επιπλέον, πρότεινε μια πιο επιθετική εφαρμογή των Risk Sharing Agreements με βάση τα αποτελέσματα του ΗΤΑ. Σε δεύτερο χρόνο, όπως τόνισε, μπορούν να εισαχθούν και άλλα μέτρα όπως τα Μητρώα Ασθενών, έτσι ώστε να υπάρχουν τα δεδομένα για την εφαρμογή outcomes based risksharing agreements.

Τέλος, μίλησε για τη συνταγογράφηση και των όγκο των συνταγών, την οποία χαρακτήρισε τον μεγάλο ασθενή του συστήματος διαχρονικά, παραθέτοντας 3 σημεία για τον εξορθολογισμό της: 1) τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέγονται, 2) τη συμμόρφωση της ιατρικής κοινότητας με τα κλινικά πρωτόκολλα και 3) παρεμβάσεις από τον εποπτεύον οργανισμό ώστε να ελέγχεται τι συνταγογραφείται και για ποιο λόγο. Προκειμένου να υπάρχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα το Κράτος πρέπει επίσης να ενδυναμώσει το νομικό πλαίσιο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες στήριξαν το 15ο Greece Race for the Cure

Για ακόμα μια χρονιά οι φαρμακευτικές εταιρείες στήριξαν τον Συμβολικό Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου Greece Race for the Cure, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η GENESIS Pharma στήριξε ως χορηγός τον Αγώνα στον οποίο συμμετείχε με 100 δρομείς και η ομάδα εθελοντών της GENESIS Pharma, που έδωσε το παρών για πρώτη φορά στο Race for the Cure το 2014. Ο καθένας συνέβαλε με την ατομική του συμμετοχή στην ενίσχυση της προσφοράς προς τον Σύλλογο «Άλμα Ζωής», καθώς για κάθε χιλιόμετρο που κάλυψαν συνολικά οι δρομείς, η εταιρεία προσέφερε περαιτέρω άμεση ενίσχυση στο Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Συλλόγου.

Ο Όμιλος Σαράντη, στο πλαίσιο των ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας,  συμμετείχε επίσης στον Greece Race for the Cure 2023. Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στο προαύλιο του Ζαππείου περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι του Ομίλου Σαράντη ένωσαν τις δυνάμεις τους, έγιναν μία μεγάλη αγκαλιά και μοιράστηκαν στιγμές αισιοδοξίας και ελπίδας, μεταφέροντας το μήνυμα πως ΜΑΖΙ είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού!

Η Roche Hellas και η Roche Diagnostics Hellas, ως OneRoche, συμμετείχαν στον 15o αγώνα Greece Race for the Cure ως διακεκριμένοι χορηγοί. Στην εκδήλωση έδωσαν δυναμικά το «παρών» 160 συνολικά εργαζόμενοι της Roche Hellas και της Roche Diagnostics Hellas ενώνοντας τις δυνάμεις τους με survivors, οικογένειες και φίλους για να μεταδώσουν δυνατά το μήνυμα πως ΜΑΖΙ είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού.

Η Roche ως Διακεκριμένος Χορηγός του αγώνα, συνεχίζει για ακόμη μια χρονιά να στηρίζει τους σκοπούς της διοργάνωσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “forHER” μιας ολιστικής καμπάνιας η οποία εστιάζει στην ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης και η Gilead Sciences στήριξε ενεργά και αυτή τη χρονιά ως Επίσημος Χορηγός τον Συμβολικό Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου Greece Race for the Cure.

3.500 επισκέπτες στο 1ο Festival Alzheimer

Το 1ο  Festival Alzheimer με τίτλο «Άνοια, Πριν και Μετά» της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών που διοργανώθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου με τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επισκέφθηκαν 3.500 άτομα όλων των ηλικιών, 300 άτομα άνω των 60 ετών υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, ενώ περισσότερα από 480 άτομα παρακολούθησαν την ομιλία της προέδρου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Παρασκευής Σακκά. Η ομιλία της εστίασε στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την άνοια, το τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο της νόσου για τους φροντιστές και της κινητοποίησης της πολιτείας για την ίδρυση δομών και υπηρεσιών και τη θέσπιση νόμων με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος,  χαρακτήρισε την άνοια «Εθνικό ζήτημα» και δεσμεύτηκε ως προς την προώθηση του σχεδίου νόμου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους καθώς και την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια-νόσο Alzheimer. Τέλος, εξήγγειλε την ίδρυση ενός Εθνικού Συμβουλίου για τη νόσο Alzheimer, το πλαίσιο λειτουργίας του οποίου θα διαμορφώνουν από κοινού η κοινότητα των φροντιστών σε συνεργασία με τις οργανώσεις Alzheimer και εξειδικευμένους στην άνοια, επιστήμονες. Το Festival Alzheimer έκλεισε με πνεύμα ενθαρρυντικό με μια εξαιρετική παράσταση από την stand up comedian Κατερίνα Βρανά η οποία συγκίνησε άπαντες με το μήνυμά της «Ζήστε τη ζωή σας και μην φοβάστε την αρρώστια. Μόνο ο φόβος την δυναμώνει».

Νέα καμπάνια της Gilead Sciences για τον καρκίνο

Τον Σεπτέμβριο του 2022, για τον Μήνα Πρόληψης & Ενημέρωσης κατά του Καρκίνου του Μαστού, η Gilead Sciences Ελλάδας παρουσίασε μια πρωτοποριακή καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στην οποία οι γυναίκες εργαζόμενες της εταιρείας πρωταγωνιστούσαν μεταδίδοντας το μήνυμα «Ο καρκίνος του μαστού μας αφορά όλες». Έναν χρόνο αργότερα, τον φετινό Οκτώβριο, η Gilead Sciences Ελλάδας προχωρά ένα βήμα παραπέρα, στην προσπάθειά της να αυξήσει την «ένταση» του μηνύματός της για την αναγκαιότητα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και σωστής ενημέρωσης.

Η εταιρεία σκέφτηκε ακόμη πιο αντισυμβατικά και συνειδητοποίησε πως πέρυσι έκανε τη “μισή” δουλειά…Είπε τη “μισή” αλήθεια… Γι’ αυτό, στην φετινή καμπάνια της εταιρείας, παίρνουν τη σκυτάλη και βγαίνουν μπροστά οι άνδρες εργαζόμενοί της, υπενθυμίζοντάς μας ότι «Ο καρκίνος του μαστού μας αφορά ΟΛΟΥΣ» γυναίκες και άνδρες.

Οι σύζυγοι, οι γιοι, οι μπαμπάδες, οι σύντροφοι, οι αδελφοί, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, είναι εκείνοι που μεταφέρουν το μήνυμα ολοκληρωμένο.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά, δίπλα, γύρω και κοντά σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού. παρότι ο καρκίνος του μαστού θεωρείται γυναικεία πάθηση αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξή του και στον άνδρα. Η συχνότητα εμφάνισής του είναι 1 με 2 άνδρες σε κάθε 200 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, δηλ. 0.5-1%. Κάτι που δυστυχώς οι άντρες δεν γνωρίζουν και έτσι η προσέλευση στον ιατρό γίνεται ορισμένες φορές με σημαντική καθυστέρηση.

Η φετινή καμπάνια της εταιρείας «ντύνει» λοιπόν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τον σταθμό του μετρό Συντάγματος, επικοινωνώντας το πολύ εύστοχο μήνυμα πως ο καρκίνος του μαστού αφορά ΟΛΟΥΣ! Τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Και πως η αποτελεσματική αντιμετώπισή του περνά μέσα από την ενημέρωση όλων, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του.