Το όριο για τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να πρέπει να μειωθεί σε νεότερες γυναίκες

Το όριο για τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να μειωθεί σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος για την πάθηση μπορεί να αλλοιωθούν από την έμμηνο ρύση, προτείνει μια νέα μελέτη. Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 βασίζεται κυρίως σε μια εξέταση που υπολογίζει το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους τρεις μήνες μετρώντας πόσα μόρια σακχάρου είναι συνδεδεμένα με μόρια αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c) που μεταφέρουν οξυγόνο.

Αλλά το αίμα που χάνεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως φέρει μαζί του αυτά τα μόρια σακχάρου, σημείωσαν οι ερευνητές σε μια παρουσίαση το Σάββατο στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στο Αμβούργο.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα των τεστ HbA1c σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Βρετανούς ενήλικες που δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, βρήκαν ότι τα επίπεδα στις γυναίκες κάτω των 50 ετών ήταν σταθερά χαμηλότερα από ότι σε άνδρες παρόμοιας ηλικίας.

«Ένα σημείο τομής για τον σακχαρώδη διαβήτη που δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές των φύλων στη νόσο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υποδιάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη στις γυναίκες και σε χαμένες ευκαιρίες για παρέμβαση», ανέφεραν οι ερευνητές.

Εάν αυτό το όριο μειωνόταν ελαφρώς στα 46 mmol/mol (6,4%) για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, επιπλέον 35.345 αδιάγνωστες επί του παρόντος γυναίκες στην Αγγλία θα μπορούσαν να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 και θα μπορούσαν να λάβουν θεραπεία για τη βελτίωση της υγείας τους, είπαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν επίσης και στο Diabetes Therapy.

 

 

 

Σε συμφωνία με την Janssen η Sanofi για ανάπτυξη εμβολίου για το παθογόνο E. coli

Η Sanofi ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Janssen, μέλος του ομίλου εταιριών της Johnson & Johnson, για την ανάπτυξη και εμπορία ενός υποψηφίου εμβολίου για το εξωεντερικό παθογόνο E.coli.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, και τα δύο μέρη θα συγχρηματοδοτήσουν το τρέχον και το μελλοντικό κόστος έρευνας και ανάπτυξης του εμβολίου. Η Sanofi θα καταβάλει προκαταβολικά 175 εκατομμύρια δολάρια στην Janssen.

SARS-CoV-2: Προστασία από επαναμόλυνση σε όσους έχει προηγηθεί λοίμωξη 

Η κατανόηση των χαρακτηριστικών της προστασίας από προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 έναντι επακόλουθης επαναμόλυνσης είναι απαραίτητη για την πρόβλεψη του δυνητικού φορτίου ασθενών, ώστε να γνωρίζει ο καθένας τον κίνδυνο ασθένειας και μετάδοσης και για την ενημέρωση των επιλογών σχετικά με το πότε θα ληφθεί η αναμνηστική δόση. Στόχος της ανασκόπησης αυτής που δημοσιεύτηκε στο Lancet ήταν η εκτίμηση της προστασίας από προηγούμενες λοιμώξεις ανά παραλλαγή και ανά χρονική απόσταση από τη μόλυνση. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Καπαρέλου και Δέσποινα Φωτίου, συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα για την προστασία από επαναμόλυνση.

Σε αυτήν τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν από την επιστημονική βιβλιογραφία αναδρομικές και προοπτικές μελέτες κοόρτης καθώς και αρνητικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν έως τις 31 Σεπτεμβρίου 2022, οι οποίες υπολόγισαν τη μείωση του κινδύνου COVID-19 μεταξύ ατόμων με προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 σε σύγκριση με άτομα χωρίς προηγούμενη μόλυνση. Αναλύθηκε η αποτελεσματικότητα της προηγούμενης μόλυνσης ανά έκβαση (λοίμωξη, συμπτωματική ασθένεια και σοβαρή ασθένεια), υποπαραλλαγή και χρόνο μετά τη μόλυνση.

Συνολικά αξιολογήθηκαν 65 μελέτες από 19 διαφορετικές χώρες. Οι μετα-αναλύσεις έδειξαν ότι η προστασία από παλαιότερες λοιμώξεις και οποιαδήποτε συμπτωματική ασθένεια ήταν υψηλή για τις άλφα, βήτα και δέλτα παραλλαγές, αλλά ήταν σημαντικά χαμηλότερη για την υποπαραλλαγή BA.1 omicron. Η αποτελεσματικότητα κατά της επαναμόλυνσης από την υποπαραλλαγή BA.1 omicron ήταν 45,3% και 44,0% έναντι του omicron ΒΑ.1 συμπτωματικής νόσου. Η προστασία από επαναμόλυνση από άλφα και δέλτα παραλλαγές μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου αλλά παρέμεινε στο 78,6% στις 40 εβδομάδες. Η προστασία έναντι της επαναμόλυνσης από την υποπαραλλαγή του omicron BA.1 μειώθηκε ταχύτερα και υπολογίστηκε σε 36,1% στις 40 εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, η προστασία από σοβαρές ασθένειες παρέμεινε υψηλή για όλες τις παραλλαγές, με 90,2% για τις άλφα και δέλτα παραλλαγές και 88,9% για το omicron BA.1 στις 40 εβδομάδες.

Η προστασία ήταν σημαντικά χαμηλότερη για την υποπαραλλαγή Omicron BA.1 και μειώθηκε πιο γρήγορα με την πάροδο του χρόνου από ό,τι η προστασία έναντι προηγούμενων παραλλαγών. Η προστασία από σοβαρή νόσηση ήταν υψηλή για όλες τις παραλλαγές. Η ανοσία που παρέχεται από προηγούμενες λοιμώξεις θα πρέπει να σταθμίζεται παράλληλα με την προστασία από τον εμβολιασμό, την κατάσταση υγείας του ατόμου καθώς και την ηλικία του ή την ανοσολογική του κατάσταση.

Η GSΚ ενισχύει την ενημερωτική εκστρατεία για τη ΜΗΝιγγίτιδα Β

Συμβάλλοντας στο όραμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ για «έναν κόσμο χωρίς Μηνιγγίτιδα» έως το 2030 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας, στις 5 Οκτωβρίου, η GSK επανεκκινεί την εκστρατεία ενημέρωσης για τη ΜΗΝιγγίτιδα Β με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της χώρας και ιδιαίτερα των γονέων, για τα μέσα πρόληψης και προστασίας από τη συγκεκριμένη νόσο.

Μέσω των κεντρικών μηνυμάτων της εκστρατείας:

-Να ΜΗΝ πέσει…

-Να ΜΗΝ χτυπήσει…

-Να ΜΗΝ τρυπηθεί…

-Να ΜΗΝ πάθει τίποτα…

-Να ΜΗΝ το αναβάλλουμε…

η GSK προτρέπει τους γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους για το πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους έναντι της Μηνιγγίτιδας και συγκεκριμένα έναντι του οροτύπου Β, καθώς και να ενημερωθούν για τον εμβολιασμό που αποτελεί το κύριο μέσο πρόληψης της νόσου έναντι των πιο κοινών οροτύπων.

Τον Σεπτέμβριο, η GSK επανεκκίνησε την εκστρατεία για τη ΜΗΝιγγίτιδα Β, η οποία υλοποιείται τον τελευταίο χρόνο, αξιοποιώντας τόσο τα ψηφιακά όσο και τα παραδοσιακά κανάλια επικοινωνίας καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας το κεντρικό spot της εκστρατείας, σε συνδυασμό με στοχευμένες ενέργειες εντυποδιανομής σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Κρήτη, με στόχο την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τη συγκεκριμένη νόσο.

Ο Ιατρικός Διευθυντής της GSK, Δρ. Ανδρέας Ρουσσίδης σχολίασε σχετικά: «Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως, 2 στους 3 γονείς αγνοούν ότι χρειάζεται να χορηγηθούν στα παιδιά τους διαφορετικά εμβόλια για την ολιστική προστασία έναντι της Μηνιγγίτιδας (Μηνιγγίτιδα Β & λοιποί ορότυποι της Μηνιγγίτιδας A,C,W,Y). Η ίδια έρευνα, ανέδειξε πως με ποσοστό που ξεπερνάει το 81%, η κύρια πηγή ενημέρωσης των γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους, είναι οι επαγγελματίες υγείας. Στη GSK πιστεύουμε πως η ενημέρωση και η πρόληψη αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στην καταπολέμηση των ασθενειών και με γνώμονα αυτήν μας την πεποίθηση, ενισχύουμε διαρκώς την εκστρατεία μας για την ΜΗΝιγγίτιδα Β, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, στο σύνολο του γενικού πληθυσμού της χώρας».

Χωρίς τακτικά και απογευματινά ιατρεία το Βενιζέλειο

Μετά τη διακοπή των προγραμματισμένων χειρουργείων στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, «Βενιζέλειο» αναστέλλεται και η λειτουργία και των τακτικών και απογευματινών ιατρείων, από τις 15 Οκτωβρίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Cretalive.gr οι εργαζόμενοι, υπάρχει σοβαρή έλλειψη γιατρών σε διάφορες κλινικές του νοσοκομείου, αλλά και έλλειψη νοσηλευτικού, διοικητικού και επικουρικού προσωπικού.

Ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο Βενιζέλειο, Μανώλης Μενεγάκης περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στο νοσοκομείο, αναδεικνύοντας σε μείζον ζήτημα τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Ο χειρουργός, μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών του Βενιζέλειου, Γιώργος Κωστάκης σημειώνει χαρακτηριστικά πως το «σημείο – μηδέν» έχει έρθει για το Βενιζέλειο. Ο κ. Κωστάκης υπογραμμίζει ότι και οι ειδικευόμενοι γιατροί παραιτούνται ομαδικά αναζητώντας καλύτερη εκπαίδευση, καθώς «το Βενιζέλειο αυτή τη στιγμή αδυνατεί να τους εκπαιδεύσει» και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα είναι πια στα χέρια του υπουργείου».

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις φαρμάκων

«Εκτός κάθε πραγματικότητας οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη για άρση της απαγόρευσης σε 130 φαρμακευτικά σκευάσματα που λείπουν από την ελληνική αγορά», δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απαντώντας στο σχετικό αίτημα των φαρμαποθηκαρίων και σε δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), Θεόδωρου Σκυλακάκη. Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι «η συνέχιση της απαγόρευσης των εξαγωγών και η επέκταση της λίστας αρχίζει και αποδίδει αποτελέσματα, καθώς φάρμακα, τα οποία ήταν εξαφανισμένα επί μήνες από την ελληνική αγορά, εμφανίζονται εκ νέου σταδιακά στο φαρμακείο, προς όφελος των ασθενών που αγωνιούν για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής.

Αντιθέτως, τα λίγα φάρμακα για τα οποία άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών πριν από δύο μόλις μήνες, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα, καθόσον, όσοι τα εξήγαγαν, δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενούς, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής. Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό, τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που αρθεί η απαγόρευση για τα 130 αποθεματοποιημένα είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως μετά επιτάσεως ζητά ο κ. Σκυλακάκης, προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα φυσικά να εξαφανιστούν εν συνεχεία από την ελληνική αγορά».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων σε απάντηση της παραπάνω ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής:

«Α) Όποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται προσφεύγει στη δικαιοσύνη, όπως έκανε ο Πρόεδρος μας κ. Σκυλακάκης κατά του κ. Βαλτά.

Β) Θα απαντήσουν οι κκ Βαλτάς και Ευγενίδης αν οι συνεταιριστικές αποθήκες στων οποίων τη διοίκηση συμμετέχουν ενεργά πραγματοποιούν ή όχι πωλήσεις φαρμάκων για εξαγωγή»;

 

Νοσοκομείο Έδεσσας: Αναστέλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία

Η μείωση των υπηρετούντων αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Έδεσσας από 3 σε 2 είχε σαν αποτέλεσμα την απόφαση να ανασταλούν προγραμματισμένα χειρουργεία προκειμένου το νοσοκομείο να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του κατά την εφημεριακή κάλυψη και την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, που δεν αποτελεί πλέον μοναδική περίπτωση στη χώρα μας, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με θέμα την τη θέσπιση κινήτρων προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ προκειμένου να εργαστούν σε παραμεθόριες περιοχές όπως η Πέλλα. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι «αυτό θα έχει ως συνέπεια ασθενείς με προγραμματισμένα χειρουργεία να κατευθυνθούν σε άλλα δημόσια νοσοκομεία (μακριά από τον τόπο διαμονής τους) ή σε ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δυνατόν συντομότερο το πρόβλημα της υγείας τους και να προλάβουν πιθανή μη αναστρεψιμότητά του».   Ο Υπουργός Υγείας ερωτάται εάν προτίθεται να προβεί στη στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων γιατρών που έχουν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο της Έδεσσας ή θα αφήσει τα τμήματα του νοσοκομείου να κλείνουν το ένα μετά το άλλο υποβαθμίζοντας περαιτέρω υγειονομικά την περιοχή της Έδεσσας καθώς και εάν προτίθεται να θεσπίσει κίνητρα προσέλκυσης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ προκειμένου σε περιοχές όπως η  Πέλλα που είναι παραμεθόρια περιοχή οι προκηρύξεις για προσλήψεις να μην αποβαίνουν άγονες.

 

Μ. Χρυσοχοϊδης: Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ δεν παραιτήθηκε, έληξε η θητεία του

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε και στην παραίτηση του προέδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, δηλώνοντας τα εξής: «Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ δεν αποχώρησε, ούτε παραιτήθηκε, αλλά έληξε η θητεία του στις 29 Σεπτεμβρίου και δεν επρόκειτο να ανανεωθεί η θητεία του και ήδη είχε πάρα πολλά χρόνια. Θέλουμε να ορίσουμε μία νέα διοίκηση».  Αναφερόμενος στον ΕΟΦ τόνισε ότι πρέπει και αυτός να εκσυγχρονιστεί. «Εγώ από τη μέρα που ήρθα, λοιπόν, για να πάμε ακριβώς στο επόμενο βήμα για τα φάρμακα, επειδή δεν φτάνουν μόνο οι υπαγορεύσεις, από τη μέρα που ήρθα ζήτησα κάποια στοιχεία από τον ΕΟΦ, δεν τα έχω όλα ακόμα, αλλά εν πάση περιπτώσει έχει γίνει μία επιτροπή, η οποία θα συνδέσει με έναν ψηφιακό μηχανισμό τον ΕΟΦ, το Υπουργείο, τους φαρμακέμπορους, τις φαρμακοβιομηχανίες, τα φαρμακεία, έτσι ώστε όλοι να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα. Και πρέπει να σας πω πως, γύρω στις 15 Νοεμβρίου εσείς και ο κάθε πολίτης, αν θέλει να ψάξει να βρει ένα φάρμακο, που του συνταγογράφησε ο γιατρός του, θα ξέρει μέσα από το κινητό του αν υπάρχει αυτό το φάρμακο ή ποιο εναλλακτικό υπάρχει», δήλωσε.

Υπουργείο Υγείας: Δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

 Το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ενώ η μη διαθεσιμότητα κάποιων φαρμάκων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα. Η ανακοίνωση του Υπουργείου έχει ως εξής: «Το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως».

 

Δ. Κοράκης: Ολόκληρες περιφέρειες της χώρας χωρίς ρευματολόγο σε δημόσια δομή

Για ανισομερή γεωγραφική κατανομή των ρευματολόγων στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ) και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας, Δημήτριος Καρόκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Health Daily σε χθεσινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσης της AbbVie για την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Όπως ανέφερε τα μέλη της ΕΡΕ αυτή είναι  400 εκ των οποίων το 80% είναι ελευθεροεπαγγελματίες, και μόνο ένα 20% εργάζεται σε δημόσιες δομές υγείας. Σε ολόκληρες περιφέρειες της χώρας  δεν υπάρχει ρευματολόγος, τόνισε ο κ. Καρόκης αναφέροντας ενδεικτικά, ότι στο νομό Κυκλάδων υπάρχουν μόνο 2 ρευματολόγοι στο νοσοκομείο Σύρου, στο νομό Σερρών δεν υπάρχει κανένας ρευματολόγος σε δημόσια δομή παρά μόνο 7 ιδιώτες, ενώ χωρίς κανένα ρευματολόγο είναι και ολόκληροι νομοί στη Μακεδονία. Από τους ιδιώτες λίγοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, η αναμονή για ειδικότητα είναι περίπου 5 με 6 χρόνια και πολλοί νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό.

Ο κ Κοράκης έθεσε επίσης και το θέμα της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων ρευματοπαθών που παρότι έχουν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, για κάποιο γραφειοκρατικό λόγο δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους σε ιδιώτες γιατρούς και παραμένουν ακάλυπτοι.