ΠΦΣ: Διενέργεια εμβολιασμών και χορήγηση αντιτετανικών ορών στα φαρμακεία

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχαν ασκήσει ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ κατά της αποφάσεως του Υπουργού Υγείας με την οποία επετράπη να διενεργούνται στα φαρμακεία εποχικοί εμβολιασμοί και να χορηγούνται αντιτετανικοί οροί από πιστοποιημένους φαρμακοποιούς,

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι είχε παρέμβει επί της υποθέσεως όπου και απέδειξε και το Δικαστήριο εδέχθη, ότι οι εποχικοί εμβολιασμοί και η χορήγηση αντιτετανικών ορών δεν αποτελούν ιατρική πράξη και αποκλειστικό δικαίωμα των ιατρών, και ότι με ασφάλεια διενεργούνται οι ανωτέρω πράξεις στα φαρμακεία από φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί προς τούτο κατά την διαδικασία προβλέπεται ρητώς και ορισμένως στην ανωτέρω υπουργική απόφαση. Όπως υπογραμμίζει «οποιαδήποτε επιχειρηματολογία όλων αυτών που ήθελαν να μονοπωλήσουν την διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών έπεσαν στο κενό. Έτσι και τυπικά πια, η πρώτη φαρμακευτική υπηρεσία που έχει θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία, κρίθηκε ότι νομίμως δύναται να παρέχεται από τα φαρμακεία, γεγονός που αναμφίβολα θα οδηγήσει στην θεσμοθέτηση κι άλλων φαρμακευτικών υπηρεσιών, κατόπιν βεβαίως προηγούμενης σχετικής εκπαιδεύσεως και πιστοποιήσεως των φαρμακοποιών».

Ολύμπιος Παπαδημητρίου για επενδυτικό clawback

Το επενδυτικό clawback είναι ένα θετικό μέτρο και μακάρι να σταθεροποιηθεί και να μονιμοποιηθεί, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών για τη φαρμακοβιομηχανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, απαντώντας σε ερώτηση του Health Daily, στη χθεσινή εκδήλωση ΣΦΕΕ-ΙΟΒΕ. Όπως διευκρίνισε δεν θέλουν ή δεν είναι σε θέση όλες οι εταιρείες να επενδύσουν σε νέα εργοστάσια ενώ άλλες θέλουν να επενδύσουν σε δαπάνες R&D. Ακόμα και εάν υπήρχε αύξηση του ποσού που μπορεί να συμψηφιστεί πάλι δεν θα έλυνε το πρόβλημα.

Ανέφερε ακόμα ότι το επενδυτικό clawback θα έπρεπε να είναι ισότιμα κατανεμημένο μεταξύ επενδυτικών σχεδίων και κλινικών ερευνών. Σχολιάζοντας το θέμα, ο Μάριος Κοσμίδης, Γενικός Διευθυντής της Win Medica, σημείωσε ότι ένα ερώτημα είναι πόσο βιώσιμα θα είναι στην Ελλάδα αυτά τα νέα εργοστάσια. Ωστόσο,  ο Richard Bergström VP, Senior Advisor, European Affairs, IQVIA, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη αυξάνεται η επενδυτική κίνηση σε νέα εργοστάσια στη φαρμακοβιομηχανία, γιατί υπάρχει ανάγκη παραγωγής βασικών φαρμάκων εντός της ΕΕ.

 

ΣΦΕΕ: Το μέτρο απαγόρευσης εξαγωγών είναι χρήσιμο

Το επίκαιρο ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων συζητήθηκε στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΦΕΕ –ΙΟΒΕ για την παρουσίαση της ετήσια έκθεσης για τη Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι οι εταιρείες του κλάδου είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν σε καθημερινή βάση τα δεδομένα που αφορούν τι πουλάνε και σε ποιον. Ωστόσο, όπως επεσήμανε αυτά τα δεδομένα αν απλώς συλλέγονται και δεν επεξεργάζονται από κατάλληλα συστήματα ΑΙ είναι άχρηστα. Το μέτρο απαγόρευσης εξαγωγών ορισμένων κωδικών είναι χρήσιμο   επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος αυτοέλεγχος και γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να εφοδιάζουν την αγορά τόσο ώστε να γίνονται και εξαγωγές. Πρόσθεσε επίσης ότι εάν ένα συγκεκριμένο brand name δεν υπάρχει στην αγορά, αλλά υπάρχουν ωστόσο άλλα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία αυτό δεν συνιστά έλλειψη. Επιπλέον ότι δεν μπορούν να υπάρχουν σε κάθε φαρμακείο όλοι οι κωδικοί που βρίσκονται στη λίστα. Περισσότερη διαφάνεια, επιτήρηση,  στενή παρακολούθηση και έλεγχος είναι τα απαραίτητα βήματα ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στον πολίτη από ελλείψεις φαρμάκων, σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Σχολιάζοντας το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ο Χρήστος Μαρτάκος, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Α. και Governmental & Industrial Relations Director Pharmaserve-Lilly S.A.C.I., δήλωσε ότι είμαστε μια χώρα που ευνοεί νομοθετικά το ‘στοκάρισμα’.

«Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα σε μια χώρα που δεν τηρείται κανένας νόμος», τόνισε εμφατικά και πρόσθεσε ότι η λύση του προβλήματος απαιτεί διαφάνεια και δεδομένα.

ΕΠΕ: Σύσταση για έγκαιρο προγραμματισμό εμβολιασμών στους πολίτες

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ανακοινώνει τα παρακάτω σχετικώς με τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό:

-Οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού περιλαμβάνουν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή/και επιπλοκές, όπως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά 6 μηνών και άνω και ενήλικες με χρόνια συστηματικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή, έγκυες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, υγειονομικό προσωπικό, κλειστούς πληθυσμούς όπως: στρατόπεδα, σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους, καθώς και φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου.

-Συνολικά, θα κυκλοφορήσουν 6 διαφορετικά τετραδύναμα εμβόλια, 2 εκ των οποίων είναι ενισχυμένα και απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε άτομα 60 ετών και άνω. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα των απλών εμβολίων παραμένει εξαιρετική ενώ αυτή των ενισχυμένων φαίνεται να υπερέχει μόνο σε άτομα άνω των 65, αν και οι επιστημονικές αποδείξεις για αυτό είναι σχετικώς αδύνατες. Συμφωνούμε με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συστήνει τη χρήση τους σε άτομα άνω των 65 και ειδικότερα σε άτομα 75 ετών και άνω. Ως εκ τούτου ο πληθυσμός δεν πρέπει να εκλάβει τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο ως υποδεέστερο. Καλλίτερη περίοδος εμβολιασμού στην Ελλάδα είναι το τελευταίο μισό του Νοεμβρίου μιας και η επιδημία γρίπης συνήθως ξεκινά μετά τις 15 Δεκέμβρη.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θεωρεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εμβολιασμοί πρέπει να συστήνονται και να συνταγογραφούνται  από τους θεράποντες γιατρούς. Οι λόγοι είναι πρωτίστως επιστημονικοί, καθότι ο θεράπων ιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει όχι μόνο ποιο είδος εμβολίου χρειάζεται ένα άτομο αλλά και πότε πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός, αφού εξετάσει τον ασθενή και εκτιμήσει ενδελεχώς όλους τους τυχόν παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του π.χ. συμπαρομαρτούσα λοίμωξη, φαρμακευτική αγωγή, τυχόν ανοσοανεπάρκεια, χρονική απόσταση από προηγούμενο εμβολιασμό κλπ. Επιπρόσθετα, οι θεράποντες μπορούν να εκτιμήσουν την ιδιαίτερη συγκυρία για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού το προσεχές διάστημα, προτεραιοποιώντας τον αντιγριπικό εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και προγραμματίζοντας όλους τους απαραίτητους εμβολισμούς. Ο αριθμός των εμβολίων, αν και αρκετός, δεν είναι απεριόριστος, και ο ανεξέλεγκτος εμβολιασμός εμπεριέχει τον κίνδυνο να  μείνουν ακάλυπτοι ασθενείς που πραγματικά τον χρειάζονται. Πέρυσι η τακτική του εμβολιασμού στα φαρμακεία, χωρίς συνταγή, δεν οδήγησε τελικώς σε αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη.

Η περσινή απόφαση για δυνατότητα αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς προηγούμενη συνταγογράφηση, έγινε διότι μετά το τέλος της πανδημίας παρατηρήθηκε μια έξαρση των ιώσεων και αλλαγή της εποχικότητας της γρίπης παγκοσμίως και στη χώρα μας, με περιστατικά γρίπης ακόμη και το καλοκαίρι του 2022. Δε συνδράμει φέτος αντίστοιχος λόγος, οπότε και συστήνουμε στους πολίτες να προγραμματίσουν τους εμβολιασμούς τους έγκαιρα  σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό τους, ο οποίος γνωρίζει  το ιστορικό τους και ενημερώνεται για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πάνω από 600 συμμετέχοντες στο 16ο Ετήσιο Ενημερωτικό  Συνέδριο Σκελετικής Υγείας

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το 16ο Ετήσιο Ενημερωτικό Συνέδριο Σκελετικής Υγείας, το οποίο έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τα 600 άτομα!

Αν και αυτό το Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο, φέτος η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τόσο από την Αθήνα όσο και από την περιφέρεια.

Η ημέρα σε νούμερα:

-17 μοναδικές ομιλίες γύρω από την οστεοπόρωση, την οστεοπενία, την οστεοαρθρίτιδα, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, τα νέα δεδομένα γύρω από την σκελετική υγεία!

-14 κορυφαίοι ομιλητές

-1650 εξετάσεις οστικής πυκνότητας – εξετάσεις δύναμης στα άκρα – πρόληψη πτώσεων-συμβουλευτικής φυσικοθεραπείας – πελματογραφήματα – ποδιατρικές εκτιμήσεις -μετρήσεις ακοής – λιπομετρήσεις – τεστ πρόσληψης ασβεστίου

-600+ συμμετέχοντες

Η δράση πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης και αποτελεί το μοναδικό Συνέδριο, ανοιχτό στο κοινό, το οποίο φέρνει κοντά γιατρούς και ασθενείς, ενημερώνοντας τους για τα τελευταία νέα γύρω από την οστεοπόρωση και τη σκελετική υγεία γενικότερα.

Πάνω από όλα όμως στηρίζεται και προάγεται ο διάλογος μεταξύ ειδικών και ασθενών.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την οστεοπόρωση και τη σκελετική υγεία γενικότερα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Πεταλούδας: www.osteocare.gr

Αποστολή φαρμάκων στο σπίτι από 1/1/2024

 Για την αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι των πασχόντων από την 1η Ιανουαρίου 2024, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν 120.000 συμπολίτες μας χρονίως πάσχοντες οι οποίοι παίρνουν φάρμακα σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε μήνα, για θεραπείες. Αυτά τα παίρνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πολλές φορές οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται με πολλές ώρες αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. «Όλη αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, τη μετατρέπουμε σε μία διαδικασία αποστολής στα σπίτια των ασθενών ή στα νοσοκομεία, ή στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου πρόκειται να κάνει κάποιος, για παράδειγμα, μία χημειοθεραπεία, δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα δεν χορηγούνται μέσω φαρμακείων, γιατί είναι φάρμακα υψηλού κόστους.

Αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/1/24 γιατί χρειάζεται ένα logistic, μία προετοιμασία, δηλαδή η οποία θα γίνει και θα προχωρήσει. Είναι πολύ σημαντική, νομίζω, μεταρρύθμιση αυτή που κάνουμε γιατί πραγματικά βοηθά τους ανθρώπους και γλιτώνει ώρες, ταλαιπωρίες που πολλές φορές κινδυνεύει και η υγεία των ανθρώπων αυτών», δήλωσε ο Υπουργός. Όσον αφορά τις λίστες των χειρουργείων, σημείωσε ότι λίστες για ογκολογικά περιστατικά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως λίστες για άλλου είδους εγχειρήσεις, και για το θέμα δημιουργείται μια πλατφόρμα, έτσι ώστε να ξέρουμε σε κάθε νοσοκομείο ποιες είναι ακριβώς οι περιπτώσεις των ανθρώπων που περιμένουν και πόσο καιρό για την εγχείρησή τους. Να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα και σε αυτόν τον τομέα θα έχουμε ανακοινώσεις.

 

Η κεντρική παχυσαρκία είναι ισχυρός δείκτης αυξημένης θνησιμότητας

Μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος, του δείκτη μάζας λίπους και της αναλογίας περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίου ποιος είναι ο δείκτης παχυσαρκίας με την ισχυρότερη σχέση με τη θνησιμότητα; Μια μελέτη με 387.672 ενήλικες συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο διερεύνησε το ερώτημα και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Ευανθία Κασσή, Μελπομένη Πέππα, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Νικόλαος Τεντολούρης  συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Η μελέτη κατέγραψε τους θανάτους από τη UK Biobank (2006-2022), που περιλαμβάνει δεδομένα από 22 κέντρα κλινικής αξιολόγησης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρετανοί συμμετέχοντες στο UKB ήταν συνολικά  387.672, καταγράφηκαν 25.297 θάνατοι, ενώ μελετήθηκαν και 2.529 μάρτυρες. Διερευνήθηκαν η θνησιμότητα από όλα τα αίτια αλλά και από συγκεκριμένα αίτια, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακή νόσος, αναπνευστική νόσος ή άλλα.

Οι συσχετίσεις μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και του δείκτη μάζας λίπους με τη θνησιμότητα για όλες τις αιτίες ήταν σε σχήμα J, ενώ η συσχέτιση της αναλογίας περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίου με τη θνησιμότητα όλων των αιτιών ήταν γραμμική. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας την κλίμακα αναλογίας κινδύνου προέκυψε αύξηση του κινδύνου κατά 41% ανά μονάδα απόκλισης από τη φυσιολογική αναλογία περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίου. Η γενετικά προσδιορισμένη αναλογία είχε ισχυρότερη σχέση με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες από ότι ο δείκτης μάζας σώματος κατά 51%. Αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στους άνδρες από τις γυναίκες. Σε αντίθεση με τον δείκτη μάζας σώματος ή τον δείκτη μάζας λίπους, η γενετικά καθορισμένη συσχέτιση θνησιμότητας από την αναλογία περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίου και για όλες τις αιτίες ήταν συνεπής, ανεξάρτητα από τον παρατηρούμενο δείκτη μάζας σώματος.

Οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ σχολιάζουν ότι ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένας εύκολα μετρήσιμος δείκτης παχυσαρκίας στην κλινική πράξη [βάρος (kg)/ύψος (m)2]. Ωστόσο, υπάρχει διακύμανση στη σύσταση του σώματος και την κατανομή του λιπώδους ιστού μεταξύ ατόμων με τον ίδιο δείκτη. Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη, η αναλογία περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίου κατέδειξε την ισχυρότερη και πιο σταθερή συσχέτιση με τη θνησιμότητα ανεξαρτήτως δείκτη μάζας σώματος. Οι κλινικές συστάσεις λοιπόν θα πρέπει να εστιάζονται στη μείωση της κεντρικής παχυσαρκίας και όχι στο σωματικό βάρος γενικά.

Τεχνολογία Blockchain στα δεδομένα υγείας φέρνει η Αgora Labs

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στα δεδομένα υγείας (Health Data)  αναμένεται να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Καθημερινά, τεράστιες ποσότητες δεδομένων παράγονται από νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και κινητές συσκευές. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να έχουν ένα πολύτιμο ρόλο για την προώθηση της καινοτομίας, αλλά και για τη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Για να γίνει αυτό πράξη πρέπει να διασφαλίζεται απολύτως το απόρρητο των ασθενών. Η πρόκληση φαινόταν ανυπέρβλητη έως ότου εμφανιστούν στο προσκήνιο καινοτόμες εταιρείες όπως η Agora Labs. Εισαγάγοντας προηγμένες τεχνολογίες κρυπτογραφίας και blockchain στα δεδομένα υγείας, η Agora Labs κατάφερε να διασφαλίσει πλήρως την ανωνυμία των ασθενών στα κατανεμημένα συστήματα δεδομένων.

Συνιδρυτής και CEO της Agora Labs είναι ο Davide Zaccagnini, αγγειοχειρουργός με  σπουδές σε Data Science στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), όπου και συνέχισε να εργάζεται δίπλα στον Tim Berners-Lee, εφευρέτη του διαδικτύου (World Wide Web), για να ορίσουν τα πρώτα πρότυπα για την κωδικοποίηση και ανταλλαγή των βιοϊατρικών δεδομένων, εστιάζοντας σε συστήματα υποστήριξης κλινικών αποφάσεων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. ‘Ετσι, η Agora Labs αναδύθηκε μέσα  από ένα νέο τεχνολογικό μοντέλο, που επιτρέπει την ανωνυμοποίηση των δεδομένων υγείας με προηγμένες μαθηματικές μεθόδους και με τρόπο που να καθιστά αδύνατο τον επαναπροσδιορισμό του ασθενούς, ακόμα και μέσω έμμεσων ή άμεσων κυβερνοεπιθέσεων.

 

Η Agora Labs έκλεισε με μεγάλη επιτυχία τον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και προχωράει σε μια σειρά διεθνών συνεργασιών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την ανερχόμενη Ελληνική start-up ΜΥΟ Health (www.myohealth.eu ), η οποία ειδικεύεται στο χώρο της φαρμακοοικονομικής έρευνας μέσω της ασφαλούς πρόσβασης σε μεγάλες βάσεις δεδομένων υγείας.

 

«Η αξία των Δεδομένων Πραγματικού Κόσμου (RWD) για την προώθηση της καινοτομίας και τον εξορθολογισμό των συστημάτων υγείας είναι ανυπολόγιστη», αναφέρει η CEO της ΜΥΟ Health Δρ. Μυρσίνη Ουζουνέλλη, προσθέτοντας πως «η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτογραφίας επόμενης γενιάς, με σκοπό την πλήρη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των RWD, είναι αδιαμφισβήτητα ο δρόμος προς το μέλλον. Σε πρόσφατη έκθεση του το ΙΟΒΕ εκτίμησε πως η τεχνολογία Blockchain, μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων RWD στην υγεία. Η Agora Labs πρωταγωνιστεί διεθνώς ακριβώς σε αυτό, στην εφαρμογή δηλαδή της τεχνολογίας blockchain στα δεδομένα υγείας. Η συνεργασία μας δημιουργεί εξαιρετικές νέες δυνατότητες τόσο στις κλινικές μελέτες postmarketing, όσο και στην φαρμακοοικονομική έρευνα»

 

Στα 6,2 δισ. ευρώ η συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου στο ΑΕΠ της χώρας

Την ετήσια έκθεση «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2022» καθώς και τα συμπεράσματα της ειδικής μελέτης «Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία», παρουσίασαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και του ΙΟΒΕ.

Η έκθεση του 2022, αποτυπώνει τις αβεβαιότητες που δημιουργήθηκαν στο εθνικό, αλλά και διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τα τελευταία έτη, τόσο από την πανδημία που προκάλεσε σημαντική ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας όσο και από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την ουκρανική κρίση.

Οι δημογραφικές εξελίξεις και σχετικές προκλήσεις που απορρέουν από αυτές θα καθορίσουν τη στρατηγική και τις πολιτικές χρηματοδότησης των δαπανών υγείας και φαρμάκου τα επόμενα χρόνια. Αναλυτικά, το υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αν και μειωμένο κατά 1,5 χρόνο σε σχέση με το 2020 λόγω της πανδημίας (80,2 έτη στην Ελλάδα το 2021, 80,1 στην ΕΕ27), η αύξηση των θανάτων έναντι των γεννήσεων κατά 64.3 χιλιάδες άτομα (2022) -το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων- και η αύξηση του γηραιότερου πληθυσμού (άνω των 65 ετών) από 22,9% του συνολικού πληθυσμού το 2022 στο 33,5% το 2060, αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες υγείας και φαρμάκου. Επιπλέον, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω με χρόνιο πρόβλημα υγείας βαίνει αυξανόμενο από το 2018 μέχρι και το 2022, αγγίζοντας το 24,9%. Το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα είναι στο 40%, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ (36%).

Η δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο ανήλθε στα €2,6 δισεκ. το 2021, διατηρώντας τα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά, ενώ αναμένεται οριακή αύξηση  της δημόσιας χρημτοδότηδης στα €2,7 δισεκ. για το 2022. Αντίθετα το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που κλήθηκε να καταβάλει η φαρμακοβιομηχανία το 2021 ανήλθε στα €2,4δις, έναντι €2,0 δις το 2020.  Παράλληλα, και η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα καταγράφει αύξηση, η οποία εκτιμάται ότι για το 2022 θα ανέλθει στα €689εκ.  Σύμφωνα με υπολογισμούς, για το 2022 και για πρώτη φορά στα χρονικά εκτιμάται ότι το σύνολο των υποχρεωτικών επιστροφών της φαρμακοβιομηαχανίας θα ξεπεράσει τη δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο.

Από τα συμπεράσματα της μελέτης την οποία παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, προκύπτει το ισχυρό αποτύπωμα του κλάδου του φαρμάκου στην οικονομία και την υγεία στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου του φαρμάκου στην ελληνική οικονομία, η συνολική συνεισφορά του σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε €6,2 δισεκ. (3,4% του ΑΕΠ) το 2021. Έτσι, για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου, δημιουργούνται συνολικά €2,3 στην ελληνική οικονομία. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 108 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 2,8% της συνολικής απασχόλησης). Δηλαδή, κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει  3,4 θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά στην οικονομία. Τέλος, η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου στα €1,7 δισεκ.

 

Πρεμιέρα στην εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Ξεκίνησε η πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC) στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών στο πλαίσιο της Στρατηγική Συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο μερών.

Στον πρώτο κύκλο, που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, συμμετέχουν συνολικά 37 φοιτητές Ιατρικής από το 4ο, 5ο και 6ο έτος φοίτησης, οι οποίοι θα λάβουν πρακτική εκπαίδευση στις υψηλής τεχνολογίας κλινικές του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων επιστημόνων του Ομίλου.

Την πρώτη ομάδα των φοιτητών καλωσόρισαν ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου  Γιώργος Ζέρδιλας, ο ομότιμος Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών  Χρήστος Δ. Λιάπης, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρ. Χάρης Πίτταρος.

Τα στελέχη τόνισαν την τεράστια βαρύτητα, που αποδίδει ο Όμιλος στην εκπαίδευση και την έρευνα, ως στρατηγική επιλογή θεωρώντας κρίσιμη τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την εφαρμοσμένη ιατρική. Υπογράμμισαν δε, την ευκαιρία που προσφέρεται στους φοιτητές να εκπαιδευτούν σε κλινικές που διαθέτουν καινοτόμο, κορυφαίας ποιότητας τεχνολογικό εξοπλισμό με την υποστήριξη διακεκριμένων και παγκοσμίου φήμης επιστημόνων, που κοσμούν τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Το Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας, του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, του μεγαλύτερου Ελληνικού Ομίλου Υγείας, με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενός από τα πιο σημαντικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης, έχει δεκαετή διάρκεια και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής στα υψηλής τεχνολογίας και στελεχωμένα, με κορυφαίους επιστήμονες, νοσοκομεία του Ομίλου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης και αποτελεί μέλος της Galileo Global Education, του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Οργανισμού, με δίκτυο 54 ιδρυμάτων, σε περισσότερες από 80 πανεπιστημιουπόλεις σε 10 χώρες, στο οποίο σπουδάζουν περισσότεροι από 170.000 φοιτητές.