Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: 11 μεταμοσχεύσεις τον Σεπτέμβριο από δωρητές οργάνων

«Γέφυρες ζωής» μεταξύ νοσοκομείων, όχι μόνο της πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρης της Ελληνικής και Κυπριακής επικράτειας στήθηκαν, μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο και του «Ιπποκράτειου» Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, μετά τις γενναίες αποφάσεις  των οικογενειών  ασθενών, που έχασαν τη δική τους μάχη, να κάνουν «δώρο ζωής» σε συνανθρώπους μας, κινητοποιήθηκε ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος συντόνισε επιτυχώς όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά και η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ., με τις εξειδικευμένες ομάδες της, η οποία ολοκλήρωσε, τόσο τη λήψη των οργάνων όσο και τις επιτυχείς μεταμοσχεύσεις τους σε ένδεκα υποψηφίους λήπτες του Εθνικού Μητρώου (4 λήπτες ήπατος και 7 λήπτες νεφρών) στους χώρους των χειρουργείων των δοτών και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Επιπροσθέτως στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης διενεργήθηκαν στο ίδιο διάστημα  και δυο νεφρικές μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες.

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων, αλλά και το θαυμασμό της για την πράξη αγάπης και προσφοράς τους.

 

Νέο επιχειρησιακό μοντέλο στην Astellas

Το νέο επιχειρησιακό μοντέλο της στις αγορές της Ευρώπης, ανακοίνωσε η διεθνής βιοφαρμακευτική Astellas με στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου, ανταγωνιστικού και αναπτυσσόμενου οργανισμού. Το νέο αυτό μοντέλο περιλαμβάνει την ομαδοποίηση χωρών και την απόκτηση με αυτόν τον τρόπο της δυνατότητας να μοιράζονται, να στοχεύουν και να αξιοποιούνται οι πόροι με τον μεγαλύτερο δυνατό και θετικό αντίκτυπο.

Υπό την νέα αυτή δομή, που είναι σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2023, η Astellas Ελλάδας ενσωματώνεται σε ένα cluster με την Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ρουμανία (HΒRG). Η σκυτάλη της Γενικής Διεύθυνσης δίνεται από τον μέχρι σήμερα Γενικό Διευθυντή κ. Χαράλαμπο Λάμπρου, στον κ. Svetoslav Tsenov, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα General Manager, HBRG, έχοντας πάνω από 17 χρόνια εμπειρία στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας σε εταιρείες όπως η Astellas, η Amgen και η Sanofi, διαθέτοντας βαθιά γνώση και αντίληψη της αγοράς και έχοντας την ευθύνη ανώτερων θέσεων, όπως general management, global strategy, market access, government affairs, marketing, medical. Είναι καθηγητής στην κλινική νεφρολογία, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Φαρμακευτική, στα Οικονομικά, και στη Δημόσια Υγεία, με ενεργή παρουσία σε διεθνή φόρα και φόρα καινοτομίας όπως τα Global Pricing Summit, World Pharma Congress, CEE Digital Summit και ISPOR CEE.

O κ. Χαράλαμπος Λάμπρου από την 1η Οκτωβρίου 2023 αναλαμβάνει καθήκοντα General Manager A&P στο νέο cluster που δημιουργείται με τις χώρες της Αδριατικής και της Πορτογαλίας. «Στόχος μας είναι, μέσα από την συνεργασία της ομάδας της HBRG να εργαστούμε αποτελεσματικά για να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα των ασθενών», δήλωσε ο κ. Svetoslav Tsenov.

Ezat Azem: «Ανάγκη για έναν επαρκή και δίκαιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό»

Στην τοποθέτησή του στο πάνελ με τίτλο «Increase in Health Funding: Commitments with a growth profile», στο πλαίσιο του 22ου  Healthworld Conference, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Ezat Azem, υπογράμμισε αρχικά την αξία και τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα, σημειώνοντας ότι σήμερα, ασθένειες όπως ο καρκίνος μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ή ακόμη και να θεραπευθούν, χάρη στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών. Παρόλα αυτά, όπως επισήμανε, η φαρμακευτική βιομηχανία αναγκάζεται επί του παρόντος να καλύπτει περισσότερο από το μισό της φαρμακευτικής δαπάνης, με τη μορφή clawback και υποχρεωτικών εκπτώσεων. Αυτά τα μέτρα των υποχρεωτικών επιστροφών εισήχθησαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των δημόσιων δαπανών της Ελλάδας. Τώρα που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά, έχουμε εξέλθει από την αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία και η αξιολόγηση της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί, τέτοια μέτρα δεν έχουν πλέον νόημα και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ασθενών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το νοσοκομειακό κανάλι, το οποίο είναι ιδιαιτέρως καινοτόμο, αλλά παραμένει και το πλέον υποχρημοτοδοτούμενο απ’ όλα τα κανάλια. Αναφέρθηκε σε μελέτη του Κώστα Αθανασάκη, σύμφωνα με την οποία “Σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ευρώπης, η δημόσια δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα ανέρχεται περίπου στο 30,6% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, με το Βέλγιο να ανέρχεται στο 49,3% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 55,9%, ενώ στην Ελλάδα, αυτό το ποσοστό εκτιμάται στο 23,5%, σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του δείγματος.”

 

ΦΣΑ: Οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται αμείωτες  

Οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται αμείωτες τονίζει με ανακοίνωσή του Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) απαντώντας σε πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου περί μη ύπαρξης ελλείψεων σε φάρμακα.

«Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς. Να επισημάνουμε ότι γενόσημα κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου.

Θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Το Υπουργείο θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι εισαγωγές φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητάς του και για τα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν καμία εναλλακτική», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Λ. Μπαρμπετάκη: Σε «στάτους επιβίωσης» ο χώρος της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας

Τις θέσεις του PhARMA Innovation Forum Greece για τη φαρμακευτική πολιτική ανέπτυξε η πρόεδρος του ΔΣ, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, μιλώντας στο 6th InvestGR Forum. Η κ. Μπαρμπετάκη περιέγραψε την παρούσα κατάσταση στο χώρο της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας ως «στάτους επιβίωσης» λόγω της έλλειψης προβλεψιμότητας του ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου και της μη βιωσιμότητας της αγοράς φαρμάκου.

«Σκεφτείτε ότι αυτή την περίοδο προετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό μας για το 2024, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2022. Στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές λαμβάνονται αποφάσεις με αναδρομική ισχύ επηρεάζοντας όλο τον προγραμματισμό. Αυτό δε βοηθάει ούτε να καταρτίσουμε πρόταση για προϋπολογισμό και επενδύσεις, ούτε να απευθυνθούμε στα κεντρικά μας με επενδυτικές προτάσεις γιατί δεν υπάρχει σταθερό πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα ανέφερε: «Δεν είναι μόνο ότι οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς, αλλά και ποιος πληρώνει γι’ αυτές τις αλλαγές. Σύμφωνα με μελέτες, η βιομηχανία καλύπτει το 46% της φαρμακευτικής δαπάνης και η Πολιτεία το 43%. Το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών είναι υπέρογκο και ειδικά για την καινοτομία αγγίζει πλέον το 70%. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως 7/10 φάρμακα παρέχονται στο σύστημα από τις εταιρείες δωρεάν. Μια τέτοια συνθήκη δεν επιτρέπει αναπτυξιακό και επενδυτικό σχεδιασμό. Ουσιαστικά μας «φιμώνει» ως προς το περιθώριο απελευθέρωσης πόρων για νέες επενδύσεις».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αποτύπωμα της καινοτομίας πριν από όλα για τους ασθενείς, επισημαίνοντας την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία 10 χρόνια, τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και στο γεγονός ότι πολλές απειλητικές για τη ζωή ασθένειες του παρελθόντος είτε έχουν εξαλειφθεί, είτε έχουν καταστεί χρόνιες.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες, το αποτύπωμα της καινοτομίας παραμένει ισχυρό και στην οικονομία», επισήμανε. «Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, μεταξύ των 26 εταιρειών – μελών του PhARMA Innovation Forum Greece, έχουμε «τρέξει» πάνω από 500 προγράμματα υποστήριξης των ασθενών, ενώ προσφέρουμε περισσότερες από 4.100 άμεσες θέσεις εργασίας, παράγοντας παράλληλα και επιπλέον 1 για κάθε 4 θέσεις εργασίας στον ευρύτερο κύκλο προμηθευτών και συμβούλων/ συνεργατών μας».

EFPIA: Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει αντί να περικόψει τη ρυθμιστική προστασία δεδομένων  

Συστάσεις όσον αφορά την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα φάρμακα,  ανακοίνωσε η EFPIA, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, των φροντιστών, των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιας υγείας, των κρατών μελών και του κλάδου της βιοεπιστήμης στην Ευρώπη για τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια.

Όπως αναφέρεται, ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας επαινεί τις προσπάθειες της Επιτροπής για τη μελλοντική προστασία του ρυθμιστικού πλαισίου και την ενίσχυση της Ε&Α στην αντιμικροβιακή αντοχή, ωστόσο εγείρει έντονες και σοβαρές ανησυχίες σχετικά με άλλα προτεινόμενα μέτρα όπως η μείωση της ισχύουσας ρυθμιστικής προστασίας δεδομένων (RDP) και της εμπορικής αποκλειστικότητας στα ορφανά φάρμακα, τη συμπερίληψη μη εφικτών προϋποθέσεων για την ανάκτηση τυχόν μειωμένων κινήτρων, την εισαγωγή δυσαναλόγων προτάσεων όσον αφορά τη διαχείριση των ελλείψεων και το περιβάλλον.

Οι προτάσεις της EFPIA συνοψίζονται στα εξής:

-Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει, αντί να περικόψει τη ρυθμιστική προστασία δεδομένων και την εμπορική αποκλειστικότητα στα ορφανά φάρμακα

– Παροχή ουσιαστικών και προβλέψιμων κινήτρων, που θα ενθάρρυναν πρόσθετες επενδύσεις Ε&Α

-Αντιμετώπιση από κοινού φραγμών και καθυστερήσεων στην πρόσβαση με βάση την κοινή κατανόηση των δεδομένων που δημιουργούνται από το European Access Hurdles Portal1

– Ανάπτυξη ενός ασθενοκεντρικού, πιο περιεκτικού ορισμού της ανικανοποίητης ιατρικής ανάγκης. Αναγνωρίζοντας την αξία της καινοτομίας και ενθαρρύνοντας την πρόοδο στην πρόληψη, τις θεραπείες και τη φροντίδα, η Ευρώπη μπορεί να διασφαλίσει ότι κανένας ασθενής δεν θα μείνει πίσω.

-Δημιουργία ισχυρού πλαισίου για το μηχανισμό των Σχεδίων Παιδιατρικής Έρευνας ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή η νέα υποχρέωση είναι αποτελεσματική για την επίτευξη του σκοπού της.

– Περαιτέρω βελτιστοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την υποστήριξη των αναγκών των ασθενών.

-Διασφάλιση ότι οι απαιτήσεις όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού και το περιβάλλον είναι αναλογικές και υπηρετούν το στόχο τους, ενώ δεν απαγορεύουν ή καθυστερούν την πρόσβαση των ασθενών σε φαρμακευτικά προϊόντα.

 

Φαρμακεία: Αύξηση στις πωλήσεις καλλυντικών

Αύξηση στις πωλήσεις μέσω φαρμακείων γυναικείων προϊόντων ομορφιάς κατά 12,3%, σημειώθηκε την περίοδο από 4/9-24/09/2023, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data.

Συγκεκριμένα, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων την περίοδο αναφοράς, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ως εξής:

Φάρμακα: +1,6% (+390,9 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα OTC: +2,2% (+136,7 χιλ.τμχ.)

Καλλυντικά: +5,5% (+127,4 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα διατροφής: -1,9% (-3,8 χιλ. τμχ.)

Προϊόντα φροντίδας ασθενών: -12,4% (-246,3 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 05/09/22 – 25/09/22 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυξάνεται κατά: +2,3% (+108,4 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα, αυξάνονται κατά: +3,8% (+88,1 χιλ.τμχ.)

Στα Καλλυντικά, τα Γυναικεία Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά: +12,3% (+57,5 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά: -6,8 % (-10,1 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, μειώνεται κατά: -38,4% (-183,7 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

 

Πολλαπλό Μυέλωμα: Νέες μέθοδοι ανίχνευσης της ελάχιστα υπολειματικής νόσου

Σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας του πολλαπλού μυελώματος παρουσιάστηκαν στο 20ο  Παγκόσμιο Συνέδριο για το Πολλαπλούν Μυέλωμα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα με συνδιοργανωτή τη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με τη συμμετοχή 2.500 συνέδρων από όλο τον κόσμο. Τα ευρήματα των μελετών που αφορούν την εφαρμογή ιδιαίτερα ευαίσθητων μεθόδων ανίχνευσης της ελάχιστα υπολειματικής νόσου και των κυκλοφορούντων μυελωματικών κυττάρων είναι αξιοσημείωτα. Δεδομένα από τη Θεραπευτική Κλινική δείχνουν ότι η προοπτική αξιολόγηση της ελάχιστα υπολειματικής νόσου σε βάθος χρόνου μπορεί να διακρίνει μια ομάδα ασθενών που δυνητικά μπορούν να διακόψουν τη θεραπεία συντήρησης με λεναλιδομίδη μετά την αυτόλογη μεταμόσχευση. Επιπλέον, αυξημένα επίπεδα κυκλοφορούντων μυελωματικών κυττάρων κατά τη διάγνωση συσχετίζονται με πτωχή πρόγνωση των ασθενών. Η αξιολόγηση των κυκλοφορούντων μυελωματικών κυττάρων γίνεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Κυτταρομετρίας Ροής του Τμήματος Βιολογίας (Καθηγήτρια Ουρανία Τσιτσιλώνη) και αποτελεί πρωτοποριακή εξέταση καθώς φαίνεται ότι τα προσεχή χρόνια μπορεί να αντικαταστήσει τη βιοψία μυελού των οστών στην παρακολούθηση του πολλαπλού μυελώματος.

Οι εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας του πολλαπλού μυελώματος που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ήταν σημαντικές. Αφορούσαν κυρίως τα αποτελέσματα της χρήσης νέων ανοσοθεραπειών στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου, τόσο στην πρώτη γραμμή θεραπείας με την επίτευξη μακροχρόνιας ύφεσης, όσο και στην υποτροπή, σε ασθενείς που είχαν λάβει πολλαπλές γραμμές θεραπείας και είχαν αντοχή στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Οι περισσότερες ανακοινώσεις αφορούσαν τα νεότερα αμφι-ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα (BiTEs), τα οποία αφενός μεν συνδέονται πάνω σε αντιγονικούς στόχους που υπάρχουν στα κακοήθη πλασματοκύτταρα και από την άλλη συνδέονται πάνω στα Τ-λεμφοκύτταρα, επάγοντας την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι σημαντικό ότι οι παραπάνω νέες ανοσοθεραπείες είναι διαθέσιμες για την θεραπεία της νόσου και σε εξειδικευμένα ελληνικά κέντρα, όπως στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, στο πλαίσιο μιας σειράς κλινικών μελετών, οι οποίες καλύπτουν τη θεραπεία του μυελώματος από την αρχική διάγνωση μέχρι και την αντιμετώπιση της πολυανθεκτικής νόσου.

Ν. Τζανάκης: Στο 10% η θνησιμότητα από τον RSV στους ηλικιωμένους

Τη σημασία της πρόληψης της νόσου που προκαλεί ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV) μέσω του εμβολιασμού, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου της GSK Ελλάδος. Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ιό, που έχει διπλάσιο χρόνο μεταδοτικότητας από τον κορονοϊό, οδηγεί σε αυξημένο αριθμό νοσηλειών και απαιτεί ιδιαίτερα υψηλή υγειονομική δαπάνη, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, πολύ σημαντικές επιπλοκές όπως καρδιαγγειακές επιπλοκές, όξυνση των υφιστάμενων συννοσηροτήτων και λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Παρότι ο ιός είναι γνωστός από το 1957, μέχρι τη δεκαετία του ’90 οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι δεν προσβάλλει τους ενήλικες και δεν υπήρχε τρόπος να ανιχνευθεί σε αυτούς, είπε ο κ Τζανάκης. Το νέο εμβόλιο της GSK, για το οποίο η έρευνα και η ανάπτυξη διήρκεσε 30 χρόνια, είναι προηγμένης τεχνολογίας και διαθέτει ειδικό ανοσοενισχυτικό που ξυπνάει τα Τ-λεμφοκύτταρα των ηλικιωμένων.

 

 

 

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τεθεί το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)», και θα παραμείνει στη σελίδα opengov.gr έως τις 20 Οκτωβρίου 2023, οπότε και θα λήξει η διαβούλευση. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) που βρίσκονται στην οξεία φάση και την αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας, καθώς και στη μείωση των ποσοστών θνητότητας μετά από ΑΕΕ. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά το ΑΕΕ πανευρωπαϊκώς. Στο σύνολο της χώρας υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά/έτος, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα και 14000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου. Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000€ και αναμένεται σημαντική αύξηση καθώς γηράσκει ο πληθυσμός.

Με τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών με 6 κλίνες ανά μονάδα το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, τουλάχιστον 7.500 ασθενείς θα νοσηλεύονται ετησίως με προσδοκώμενο όφελος πολυ λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά ετησίως, λιγότεροι ασθενείς με αναπηρία και λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης. Δεν πρόκειται μόνο για αριθμούς, πρόκειται για ζωές. Οι μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην κοινωνία. Η περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού δικτύου, με την αύξηση των κέντρων θρομβεκτομής και την ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη χρήση των καινοτόμων αυτών υπηρεσιών υγείας, θα προσδώσει περαιτέρω αξία μελλοντικά στο πρόγραμμα.