Συμφωνία GSK με την κινεζική Zhifei για το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα

 Η μεγαλύτερη εταιρεία εμβολίων της Κίνας Zhifei θα καταβάλει στη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK  2,5 δισεκ. λίρες (3,05 δισεκ. δολάρια) για τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής του εμβολίου της κατά του έρπητα ζωστήρα. Σύμφωνα με το Reuters, η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος μιας σειράς κινήσεων δυτικών φαρμακευτικών εταιρειών για την κατάληψη μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων ανακοινώσεων από εταιρείες όπως η AstraZeneca. Το εμβόλιο, που ονομάζεται Shingrix, είναι το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της GSK. Η GSK είπε ότι η συμφωνία με την Zhifei είναι μέρος των προσπαθειών της για υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων του εμβολίου Shingrix, έως το 2026.

Απαντώντας σε δημοσιογράφους, ο Chief Commercial Officer της GSK, Luke Miels, είπε ότι η Zhifei είχε ένα εντυπωσιακό ιστορικό πρόσβασης σε φάρμακα στην Κίνα, επικαλούμενος τη συμφωνία της εταιρείας με την φαρμακευτική εταιρεία Merck & Co για τη διανομή του εμβολίου Gardasil κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων ( HPV)«Ουσιαστικά επιδιώξαμε να το επαναλάβουμε με το Shingrix», δήλωσε. Η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 30.000 τοποθεσίες σε όλη την Κίνα, από τις 9.500 που είναι σήμερα. Αυτό είναι σημαντικό, είπε ο Miels, επειδή σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, οι άνθρωποι στην Κίνα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια μόνο σε αυτές τις τοποθεσίες και όχι σε νοσοκομεία, ιατρεία ή κέντρα υγείας. Η Zhifei θα αγοράσει ποσότητες του εμβολίου Shingrix αξίας 2,5 δισεκ. λιρών σε μια αρχική περίοδο τριών ετών, δήλωσε η GSK  που αναμένει η συμφωνία να παραταθεί πέρα ​​από αυτά τα τρία χρόνια, είπε ο Miels. Η αγορά για το Shingrix στην Κίνα, καθώς και στη Βραζιλία και το Μεξικό είναι ιδιωτική δαπάνη, και η κυκλοφορία του εμβολίου σε αυτές τις αγορές βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια.

 

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Novavax για την COVID-19 αποστέλλεται στους διανομείς

Η εταιρεία παραγωγής εμβολίων Novavax Inc ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει αποστείλει εκατομμύρια δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της για την COVID-19 στους διανομείς αφού έλαβε το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το επικαιροποιημένο εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα για επείγουσα χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, αλλά παρτίδες των εμβολίων της  χρειάζονταν πρόσθετη έγκριση από τον FDA προτού κυκλοφορήσουν. Η Novavax είπε ότι αναμένει τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters,  το μοναδικό προϊόν της εταιρείας Novavax που έχει έδρα το Μέριλαντ που διατίθεται στην αγορά είναι το εμβόλιο κατά της COVID.  Η εταιρεία έχει υιοθετήσει μέτρα μείωσης του κόστους και υπολογίζει ότι οι πωλήσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της πλάνου της θα βοηθήσουν τη βιωσιμότητά της που απειλείται. Η εταιρεία ανέφερε  ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να παραμείνει φερέγγυα διαφορετικά. Η Novavax, της οποίας το εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για δεκαετίες για την καταπολέμηση ασθενειών, έχασε το απροσδόκητο κέρδος του εμβολίου για την πανδημία που απολαμβάνουν οι ανταγωνιστές της με τα εμβόλια mRNA λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων που καθυστέρησαν την υποβολή αίτησης έγκρισης όταν μαινόταν η COVID.

 

 

Απειλείται η κυκλοφορία γονιδιακών θεραπειών για σπάνιες ασθένειες στην Ευρώπη

Τα τελευταία δύο χρόνια, τρεις γονιδιακές θεραπείες για σπάνιες ασθένειες έχουν αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά για επιχειρηματικούς λόγους, εντείνοντας την ανησυχία ότι και άλλες γονιδιακές θεραπείες για σπάνιες ασθένειες θα έχουν παρόμοια μοίρα, όπως και οι επερχόμενες θεραπείες που βασίζονται στη σχετική τεχνική επεξεργασίας γονιδιώματος, η οποία κάνει στοχευμένες αλλαγές στο DNA. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Nature, το strimvelis είναι μια ισχυρή θεραπεία για μια καταστροφική γενετική διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και μια από τις πρώτες γονιδιακές θεραπείες που εγκρίθηκαν στην Ευρώπη. Αλλά το 2022, η εταιρεία που το πούλησε ανακοίνωσε ότι δεν είχε πλέον την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Το strimvelis ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία ασθενειών, αλλά όχι στο να αποφέρει κέρδος.

Ωστόσο,  το ιταλικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Telethon στο Μιλάνο ανακοίνωσε ότι θα παράγει το strimvelis , αποτελώντας τον πρώτο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αναλαμβάνει την εμπορευματοποίηση μιας γονιδιακής θεραπείας. Η πρωτοφανής κίνηση του φιλανθρωπικού Ιδρύματος προσφέρει ελπίδα σε επιστήμονες που έχουν περάσει δεκαετίες αναπτύσσοντας γονιδιακές θεραπείες για σπάνιες διαταραχές, ότι οι θεραπείες τους θα συνεχίσουν να βοηθούν τους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.  Άλλοι ανορθόδοξοι τρόποι για να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες δοκιμάζονται επίσης.

«Νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε δημιουργικές λύσεις και μάλλον διαφορετικές οντότητες που εμπορεύονται φάρμακα», λέει ο P. J. Brooks, διευθυντής προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Προώθησης Μεταφραστικών Επιστημών των ΗΠΑ (NCATS) στη Bethesda του Μέριλαντ.

Η Orchard Therapeutics –που είχε εγκαταλείψει το strimvelis- σταμάτησε επίσης τις εργασίες σε μια θεραπεία που είναι παρόμοια με το Strimvelis, αλλά χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο για να μεταφέρει το γονίδιο ADA στα κύτταρα ενός αποδέκτη. Το 2021, η εταιρεία επέστρεψε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για αυτή τη θεραπεία στους ακαδημαϊκούς ερευνητές που την δημιούργησαν για πρώτη φορά. Ένας από αυτούς τους ερευνητές, ο παιδίατρος Donald Kohn στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, συνεχίζει τις δοκιμές με χρήματα από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής της Καλιφόρνια στο Νότιο Σαν Φρανσίσκο, μια κρατική υπηρεσία που χρηματοδοτεί την έρευνα βλαστοκυττάρων.

Αναγκαία η συμβολή της φυσικοθεραπευτικής στους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας

Την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023, ο ΠΣΦ – μέσω του Επιστημονικού Τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» – ενώνεται με την παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζοντας τη σημασία της ψυχικής υγείας ως παγκόσμιου ανθρώπινου δικαιώματος.

Το επίσημο θέμα της φετινής χρονιάς, «Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα», αντηχεί βαθιά στην αποστολή του να προωθήσει την ψυχική ευεξία και την ολιστική φροντίδα για όλα τα άτομα.

Το Επιστημονικό Τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» είναι αφιερωμένο στο να υποστηρίζει την ενσωμάτωση της φροντίδας ψυχικής υγείας σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να ενισχύει τα άτομα στο ταξίδι τους προς την ψυχική ευεξία.

Η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδης πτυχή της συνολικής υγείας και ποιότητας ζωής μας. Ο Π.Σ.Φ. αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φυσικοθεραπευτές στη φροντίδα της ψυχικής υγείας. Μέσω πρακτικών που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, φροντίδας με ενσυναίσθηση και ολιστικής προσέγγισης, οι φυσικοθεραπευτές συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των ασθενών τους.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία (IOPTMH), αναγνωρισμένη σαν υποομάδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Φυσικοθεραπείας (WPT) από τον Ιούνιο του 2011 και το Επιστημονικό Τμήμα «Φυσικοθε-ραπεία στην Ψυχική Υγεία» του ΝΠΔΔ Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, ο ρόλος της επιστήμης της φυσικοθεραπείας είναι όχι μόνον σημαντικός στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, όντας τεκμηριωμένος ως αναπόσπαστο μέρος της ομάδας διεπιστημονικής προσέγγισης, αλλά και συνεισφέρει στα οικονομικά της ψυχικής υγείας.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το επιστημονικό του τμήμα «φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία» επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για:

1.Προώθηση της ψυχικής υγείας ως ανθρώπινου δικαιώματος: Πιστεύουμε ακρά-δαντα ότι η πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας είναι θεμελιώδες αν-θρώπινο δικαίωμα. Υποστηρίζουμε πολιτικές και πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλα τα άτομα.

  1. Ευαισθητοποίηση: Είμαστε αφιερωμένοι στην ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας, τη μείωση του στίγματος και την προώθηση ανοιχτών συνομιλιών γύρω από την ψυχική ευεξία. Στοχεύουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας με μεγαλύτερη κατανόηση και χωρίς αποκλεισμούς.
  2. Υποστήριξη Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας: Αναγνωρίζουμε τον ουσιαστικό ρόλο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φυσικοθεραπευ-τών, στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας. Προσφέρουμε πόρους, εκπαίδευση και μια πλατφόρμα για συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.
  3. Ενδυνάμωση ατόμων: Ενδυναμώνουμε τα άτομα να αναλάβουν τον έλεγχο της ψυχικής τους υγείας μέσω πρακτικών εκπαίδευσης και αυτοφροντίδας. Πιστεύουμε ότι η γνώση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ψυχική ευεξία.
  4. Συνεργασία: Συνεργαζόμαστε ενεργά με άλλους οργανισμούς ψυχικής υγείας, πα-ρόχους υγειονομικής περίθαλψης και κρατικούς φορείς για τη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης και ολιστικής προσέγγισης στη φροντίδα ψυχικής υγείας.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο ΠΣΦ προσκαλεί άτομα, παρόχους υγειο-νομικής περίθαλψης, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ολόκληρη την κοινότητα να ενώ-σουν τα χέρια για να αναγνωρίσουν την ψυχική υγεία ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.

 

Περιστατικό ξυλοδαρμού σε βάρος υγειονομικού στο «Αγία Σοφία»

Οι εργαζόμενοι των χειρουργικών και παιδιατρικών τμημάτων του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», κατήγγειλαν χθες ακόμα ένα περιστατικό βίας εις βάρος γιατρού και σήμερα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή το περιστατικό. Σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων την οποία δημοσίευσε η ΟΕΝΓΕ, τα ξημερώματα της Πέμπτης (5/10), οπότε και το νοσοκομείο είχε γενική εφημερία, συνοδός ασθενή εξοργισμένος από την αναμονή προκάλεσε αναστάτωση στον χώρο των Επειγόντων περιστατικών και στη συνέχεια  επιτέθηκε με κλωτσιές και μπουνιές σε παιδοχειρουργό. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια του περιστατικού, το προσωπικό του νοσοκομείου και οι λοιποί συνοδοί ασθενών παρέμεναν κρυμμένοι, εξαιτίας του φόβου τους,  παρακολουθώντας αμέτοχοι ενώ το προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου, παρέμεινε και αυτό κρυμμένο χωρίς  να συμμετέχει στο γεγονός αυτό επικαλούμενο την έλλειψη δικαιοδοσίας του. Ο δράστης προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων αφού η γιατρός έδωσε τα στοιχεία της και λεπτομέρειες για το περιστατικό, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα το τμήμα Αμπελοκήπων όσο και η ΓΑΔΑ, την ενημέρωσαν πως ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος, καθώς η ίδια δεν παρίστατο  τη στιγμή της προσαγωγής του για να δώσει κατάθεση. Επιπλέον δεν της έδωσαν τα προσωπικά στοιχεία του δράστη για να κατατεθεί μήνυση εναντίον του. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ανεπαρκή φύλαξη του νοσοκομείου έλλειψη νομικής κάλυψης και στήριξης στους υγειονομικούς που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς και  αδιαφορία της διοίκησης σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»: Απειλές διοικητή σε πνευμονολόγους

Με επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), καταγγέλλει ότι ο διοικητής του νοσοκομείου, απείλησε πνευμονολόγους επειδή αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν περισσότερες εφημερίες από όσες ορίζει η νομοθεσία. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο διοικητής έχασε την ψυχραιμία του επειδή οι συνάδελφοι αρνήθηκαν να υπερβούν για πολλοστή φορά τον αριθμό των εφημεριών που ορίζει ο νόμος και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια, τόσο τη δική τους, όσο και των ασθενών, με αποτέλεσμα η εφημερία στις 7/10/2023 να μην καλύπτεται από πνευμονολόγους.  Είπε με θράσος στους συναδέλφους ότι ‘έτσι θα εφημερεύετε από δω και πέρα’ και σε μία προσπάθεια να τους εκφοβίσει και να τους φιμώσει τους απείλησε με ΕΔΕ και με πειθαρχικές κυρώσεις επειδή αναδεικνύουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και διεκδικούν λύσεις». Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ καταλήγει ως εξής: «Είναι βαθιά γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με εκβιασμούς και απειλές θα καταφέρουν να μας εκφοβίσουν και να μας φιμώσουν. Όσοι έχουμε κάνει τη συνειδητή επιλογή να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο δημόσιο σύστημα υγείας δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, το δικαίωμα του λαού μας σε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας».

ΕΨΕ: Αναγκαίες οι πολιτικές που διασφαλίζουν την παροχή ποιοτικής φροντίδας για την ψυχική υγεία σε όλους

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας 2023, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα διασφαλίζουν την παροχή ποιοτικής φροντίδας για την ψυχική υγεία για όλους εφόσον χρειαστεί καθώς και ότι  όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων με ψυχική διαταραχή θα γίνονται σεβαστά. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΨΕ,  πριν από την πανδημία του COVID-19 προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσίαζαν περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, 1 στους 6 κατοίκους της. Ήδη το 2019 περισσότεροι από 7% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπασχαν από κατάθλιψη και το 13% αισθάνονταν μοναξιά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ποσοστά αυτά είναι σίγουρο ότι έχουν ήδη αυξηθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και αναμένεται να αυξηθούν έτι περισσότερο λόγω της επίδρασης και άλλων σημαντικών παγκόσμιων ψυχοπιεστικών καταστάσεων όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή. Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα μας, όντας συνέπειες αυτής της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζουν με δραματικό ρόλο το πόσο ευάλωτοι, και ψυχικά, είμαστε σε αυτή. Ως φετινό θέμα της Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας επιλέχτηκε: «Η ψυχική υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

Οι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις κύριες στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού σχεδίου προαγωγής της ψυχικής υγείας είναι: η πρόσβαση σε αποτελεσματική και έγκαιρη πρόληψη που θα αφορά τόσο το γενικό πληθυσμό όσο και ειδικές ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. άτομα από 12-25 ετών), η πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου φροντίδα και θεραπεία, πάντα σε συνθήκες αξιοπρέπειας, και, βέβαια, η κοινωνική επανένταξη όσων εκδήλωσαν κάποια ψυχική νόσο. Απαιτείται η ανάπτυξη μονάδων ψυχικής υγείας που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις παρέχοντας υπηρεσίες στην κοινότητα και θα βρίσκονται σε στενή σχέση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σημαντική είναι η διασφάλιση της δικτύωση μεταξύ όλων των μονάδων ψυχικής υγείας μιας γεωγραφικής περιοχής προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνέχεια στη φροντίδα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε προκαταλήψεις και στερεότυπα που αφορούν την ψυχική νόσο (π.χ. συσχέτιση των σοβαρών ψυχικών διαταραχών με την επικινδυνότητα, ανίατο των ψυχικών διαταραχών κλπ) και έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση όσων πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο.

Το στίγμα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που αποτρέπει όσους εμφανίζουν κάποιου είδους ψυχοπαθολογία από το να απευθυνθούν έγκαιρα σε κάποιον ψυχίατρο και να λάβουν την ενδεικνυόμενη φροντίδα. Είναι σημαντικό όσοι έχουν δημόσιο λόγο να μην χρησιμοποιούν ψυχοπαθολογικούς όρους προκειμένου να υποστηρίξουν την άποψη τους στα πλαίσια πολιτικών ή άλλων αντιπαραθέσεων. Με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται το στίγμα για την ψυχική νόσο ενώ δημιουργείται σύγχυση στους συμπολίτες μας για το τι είναι η ψυχική διαταραχή. Η αυτονόητη συναισθηματική στήριξη και ο σεβασμός των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές από όλους μας πρέπει να συνδυάζεται με τη διασφάλιση από την μεριά της πολιτείας δικαιωμάτων όπως η εργασία και η στέγαση.

Τριπλή επιδημία ενόψει της χειμερινής περιόδου

Καθώς προχωράμε προς το δεύτερο μισό του φθινοπώρου και το χειμώνα, είναι υπαρκτή η απειλή μιας «τριπλής επιδημίας», όταν δηλαδή εμφανίζονται ταυτόχρονα κρούσματα COVID-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Σε αυτό το πλαίσιο, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συγκρότησαν προσφάτως μια επιτροπή ειδικών με σκοπό να προσδιοριστούν οι τρόποι αντιμετώπισης των τριών ιών. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα σημαντικότερα ευρήματα της επιτροπής.

Η Δρ Mandy Cohen, διευθύντρια των CDC, επισήμανε την αξία του εμβολιασμών έναντι των αναπνευστικών ιών για την πρόληψη των λοιμώξεων. Όλα τα άτομα άνω των 6 μηνών πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά της γρίπης και να λαμβάνουν αναμνηστική δόση με το εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. Οι έγκυες γυναίκες και οι ενήλικες άνω των 60 ετών πρέπει επίσης να εμβολιάζονται κατά του RSV. Για όλους τους εμβολιασμούς, ο μήνας Οκτώβριος είναι η καλύτερη χρονική στιγμή ώστε να αποτραπεί η λοίμωξη κατά την επερχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Δρ Δημήτρης Δασκαλάκης, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων (NCIRD), δήλωσε ότι η συγχορήγηση του εμβολίου έναντι του RSV μαζί με τα εμβόλια έναντι της γρίπης και της COVID-19 είναι απολύτως αποδεκτή. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχει σημαντική αλληλεπικάλυψη μεταξύ των καταστάσεων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρή γρίπη και COVID-19, καθώς και εκείνων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο RSV.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες συστάσεις των CDC για τους εμβολιασμούς, αν κάποιος έχει λάβει πρόσφατα την τελευταία δόση εμβολίου COVID-19, θα πρέπει να περιμένει 2 μήνες προτού λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID-19. Αν κάποιος έχει νοσήσει από COVID-19, μπορεί να περιμένει έως και 3 μήνες για να λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ετήσιος και αφορά ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, κλειστές ομάδες πληθυσμών και ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες. Όπως σημειώνει και ο Δρ Δασκαλάκης, τα άτομα σε ανοσοκαταστολή ενδέχεται να λάβουν περισσότερες αναμνηστικές δόσεις, ανάλογα με τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού.

Όσον αφορά στον ιό RSV στα βρέφη, ο Δρ Δασκαλάκης επεσήμανε ότι όλα τα μωρά πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη nirsevimab, μια θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για προστασία έναντι του RSV. Ένας άλλος τρόπος προστασίας των νεογέννητων και βρεφών είναι ο εμβολιασμός των εγκύων στις 32-36 εβδομάδες της κύησης.

Όλοι οι ειδικοί συμφώνησαν ότι η ταχύτητα είναι το κλειδί για τη θεραπεία. Η έγκαιρη έναρξη ειδικής αντι-ιικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες του οικογενειακού/θεράποντος ιατρού, όπως ο συνδυασμός νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης για τη νόσο COVID-19 ή τα αντι-ιικά έναντι του ιού της γρίπης όπως η οσελταμιβίρη είναι ζωτικής σημασίας τόσο για το άτομο που νοσεί όσο και για την προστασία του οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου από τη μόλυνση.

Εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ για παραπλανητικά SMS

Με χθεσινή του εγκύκλιο ο ΕΟΠΥΥ εφιστά την προσοχή των πολιτών σε παραπλανητικά SMS τα οποία φέρουν λογότυπο ΕΟΠΥΥ και ζητούν από τους πολίτες προσωπικά τους στοιχεία, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός  δεν προβαίνει σε καμία επικοινωνία (τηλεφωνική ή SMS ή email) για γνωστοποίηση προσωπικών στοιχείων.

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

«Εφιστούμε την προσοχή όλων ως προς τα εξής: Ο ΕΟΠΥΥ αποστέλλει SMS μηνύματα τα οποία είναι μόνον ενημερωτικά και αφορούν ενδεικτικά: Εκτελέσεις γνωματεύσεων, εγκρίσεις γνωματεύσεων, αποφάσεις επιστροφών ατομικών αιτημάτων, υποβολές ατομικών αιτημάτων μέσω ΚΕΠ, επιβεβαίωση στοιχείων επικοινωνίας μέσω Φάκελος Ασφάλισης Υγείας.

Το κινητό τηλέφωνο στο οποίο αποστέλλονται SMS δηλώνεται από τον εκδότη ιατρό κατά τη συνταγογράφηση ή αντλείται αυτόματα από τα στοιχεία επικοινωνίας που έχει επιβεβαιώσει ο ασφαλισμένος μέσω του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας.

Προσοχή, ο ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε καμία επικοινωνία (τηλεφωνική ή SMS ή email) για γνωστοποίηση προσωπικών στοιχείων, όπως Τραπεζικός Λογαριασμός IBAN κοκ».

 

Δεκάδες πολίτες και αθλητές στη δράση «Περπατώ περπατώ εις το κέντρο»

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η διαγενεακή περιπατητική δράση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που διοργάνωσε το Σάββατο το πρωί 7 Οκτωβρίου 2023 η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία με την πολύτιμη συνεργασία της κοινωνικής οργάνωσης για τα άτομα ηλικίας 65+ ΑΝΤΑΜΑ και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και τη στήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος δια βίου άθλησης #BEACTIVE που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέσω των δράσεων #BeActiveHellas για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα των Μεγαλύτερων Ηλικιακά Ανθρώπων-1η Οκτωβρίου!

Περισσότερα από 100 άτομα όλων των ηλικιών συμμετείχαν στο περιπατητικό δρώμενο με τίτλο «Περπατώ περπατώ εις το κέντρο», σε μία διαδρομή που ξεκίνησε από το Σύνταγμα, μέσω της Λεωφόρου Αμαλίας οδηγήθηκε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κατόπιν Αποστόλου Παύλου και στη συνέχεια μέσω της Αδριανού κατέληξε στην πλατεία Μοναστηρακίου. Ανάμεσα στους περιπατητές μας ήταν η Ολυμπιονίκης της Πάλης και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη, Πρέσβειρα του #BeActiveHellas, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης των κρίκων Δημοσθένης Ταμπάκος, ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης, η τ. ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου, μέλη των κοινοτήτων συγκατοίκησης, μέλη της ΕΓΓΕ, ιατροί και στελέχη του Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Centre, στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Συντονιστικής Επιτροπής #BeActiveHellas και άτομα κάθε ηλικίας που θέλησαν να απολαύσουν μαζί μας τη βόλτα στο κέντρο.

Σκοπός της ΕΓΓΕ μέσω αυτής της αθλητικής-κοινωνικής δράσης ήταν αφενός να κοινωνικοποιήσει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αφετέρου να αναδείξει τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν τα μέλη μιας οικογένειας ή και φίλοι διαφορετικής ηλικίας για να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί και ταυτόχρονα να αθληθούν, κρατώντας σώμα και νου σε καλή φυσική κατάσταση. Και ο στόχος επετεύχθη με σύμμαχό μας τον υπέροχο ηλιόλουστο καιρό!

Οι συμμετέχοντες φόρεσαν τα ειδικά εκτυπωμένα T-shirts που τους παρείχαμε μαζί με αναμνηστικά δώρα του #BEACTIVE, περπάτησαν στις γειτονιές του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας μέσα από τα μοναδικού κάλλους μνημεία, έκαναν καινούργιες γνωριμίες και κατέληξαν στα καφέ και τα εστιατόρια της περιοχής, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για μία επόμενη ανάλογη δράση την οποία η ΕΓΓΕ δεσμεύτηκε ότι θα διοργανώσει σύντομα!