Αποτελεσματικότητα νεότερων αντιγριπικών εμβολίων σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω

Στους λόγους για τους οποίους ο εμβολιασμός των ενηλίκων αποτελεί αναγκαιότητα, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των νεώτερων αντιγριπικών εμβολίων σε σχέση με τα συμβατικά αναφέρθηκε η παθολόγος Μαρία Χίνη, Διευθύντρια στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» στην ομιλία της στην Ημερίδα του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική με θέμα «Νεώτερα δεδομένα για τα εμβόλια».  «Από το 1900 ο μέσος όρος ζωής αυξήθηκε κατά 30 έτη. Τα 25 από αυτά αποδίδονται σε προόδους δημόσιας υγείας. Ο εμβολιασμός είναι το πρώτο επίτευγμα δημόσιας υγείας», τόνισε η κ Χίνη. Αναφερόμενη δε στις ηλικίες άνω των 65 ετών σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό στοιχείο της στρατηγικής του «healthy aging», αφού έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιβίωσης, τη μείωση της νοσηρότητας, την ελαχιστοποίηση της «αναπηρίας», και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής. Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου ανέφερε ότι ποικίλει σε κάθε εμβολιαστικό έτος, επειδή τα στελέχη που περιλαμβάνονται στα εμβόλια κάθε έτους καθορίζονται από επιδημιολογικά δεδομένα του προηγούμενου έτους κα κυρίως υπάρχει αναντιστοιχία κυρίως για το στέλεχος Η3Ν2. Επιπλέον, στόχος του αντγριπικού εμβολίου είναι οι ενήλικες μεγάλης ηλικίας ή με συνοδά νοσήματα. Είτε λόγω ανοσογήρανσης είτε λόγω ανοσοκαταστολής η αντισωματική απάντηση σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι συχνά μειωμένη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης που περιελάμβανε 80.000 υγιείς ενηλίκους, με το αντιγριπικό εμβόλιο φάνηκε ελάττωση της επίπτωσης της νόσου, από 2,3 σε 0,9 και από 6 σε 2,4 σε μετα-ανάλυση με 5000 άτομα άνω των 65 ετών. Εκτιμάται επίσης ελάττωση θνητότητας κατά 31% σε νοσηλευόμενους και 26% ελάττωση της πιθανότητας εισαγωγής στη ΜΕΘ.

Από μετα-ανάλυση δεδομένων από 10 συνεχόμενες περιόδους γρίπης που περιελάμβανε 34 εκατ. άτομα άνω των 65 ετών προέκυψε ότι αποτελεσματικότητα των νεώτερων αντιγριπικών εμβολίων σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια ήταν υψηλότερη στην πρόληψη της νόσησης, ελαττώθηκε η θνητότητα από πνευμονία/γρίπη και καρδιοαναπνευστικά αίτια, ενώ η συνολική αποτελεσματικότητά τους ήταν παρόμοια ανεξαρτήτως κυκλοφορούντος στελέχους και αντιγονικής σύνθεσης του εμβολίου. Τέλος, όπως ανέφερε η κ. Χίνη, στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω, το αδρανοποιημένο εμβόλιο με ανοενισχυτικό σε σχέση με το συμβατικό εμβόλιο έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα, ενώ η αποτελεσματικότητά του σε σχέση με το εμβόλιο υψηλής δόσης είναι συγκρίσιμη.

Μειώνει κατά 13% τις προβλέψεις για τις πωλήσεις της η Pfizer

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Pfizer μείωσε κατά 13% την πρόβλεψη των εσόδων της για ολόκληρο το έτος και είπε ότι θα περικόψει θέσεις εργασίας και δαπάνες αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες πωλήσεις του εμβολίου και της θεραπείας της για την COVID-19.

Η Pfizer κέρδισε έσοδα ρεκόρ το 2021 και το 2022, ξεπερνώντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από την ανάπτυξη του εμβολίου Comirnaty για την COVID σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech και την αντιική θεραπεία Paxlovid. Πέρυσι, τα έσοδα από αυτά τα δύο προϊόντα ξεπέρασαν τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τα ετήσια ποσοστά εμβολιασμού έχουν μειωθεί απότομα από το 2021 και η ζήτηση για θεραπείες έχει μειωθεί καθώς η ανοσία σε όλο τον πληθυσμό έχει αυξηθεί από τα εμβόλια και τις προηγούμενες λοιμώξεις. Η Pfizer και οι ανταγωνιστές της έχουν αρχίσει να πωλούν ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο για την COVID για αυτό το φθινόπωρο. «Παραμένουμε περήφανοι που οι επιστημονικές ανακαλύψεις μας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της παγκόσμιας κρίσης υγείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Boura. «Καθώς αποκτούμε πρόσθετη σαφήνεια σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμού και θεραπείας για την COVID, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να εκτιμήσουμε το επίπεδο προσφοράς για την κάλυψη της ζήτησης».

Φαρμακεία: Μείωση κατά 39,1% στις πωλήσεις διαγνωστικών συσκευών

Μείωση στις πωλήσεις μέσω φαρμακείων κατά 39,1% στην κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες σημειώθηκε την περίοδο από 5/9 έως 2/10 σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data.

Συγκεκριμένα την εν λόγω περίοδο, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ως εξής:

Φάρμακα: +0,8% (+279 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα OTC: -0,2% (-21,2 χιλ.τμχ.)

Καλλυντικά: +4,6% (+142,3 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα διατροφής: -5% (-13,6 χιλ. τμχ.)

Προϊόντα φροντίδας ασθενών: -13,5% (-372,3 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 05/09/22 – 02/10/22 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία των Φαρμάκων Πεπτικής Οδού & Μεταβολισμού , αυξάνεται κατά: +2,2% (+120 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, μειώνονται κατά: -7,5% (-131,1 χιλ.τμχ.)

Στα Καλλυντικά, τα Γυναικεία Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά: +10,9% (+69,5 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά: -7,9 % (-15,8 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, μειώνεται κατά: -39,1% (-252,9 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Yψηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε ανοιχτόχρωμους και ηλικιωμένους πληθυσμούς

Οι μη-μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος (NMSC) σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από το μελάνωμα, ανέφεραν ερευνητές την Τετάρτη στο Βερολίνο στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας 2023.

Αν και οι NMSC είναι λιγότερο πιθανό να είναι θανατηφόροι από το μελάνωμα, είναι πολύ πιο συχνοί, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Thierry Passeron από το Πανεπιστήμιο της Νίκαιας στη Γαλλία.

Το 2020, οι NMSC αντιπροσώπευαν το 78% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 63.700 ανθρώπων, σε σχέση με τις 57.000 θανάτους από μελάνωμα εκείνο το έτος, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης NMSC έχει, ως εκ τούτου, οδηγήσει σε πιο ουσιαστική συνολική επίδραση», είπε ο Passeron.

Ενώ το μελάνωμα που αφήνεται χωρίς θεραπεία συχνά εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, οι NMSC αναπτύσσονται αργά, είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθούν και αντιμετωπίζονται πιο εύκολα. Οι συνήθεις τύποι περιλαμβάνουν το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. «Όσο ανησυχητικά κι αν είναι αυτά τα στοιχεία, μπορεί στην πραγματικότητα να υποτιμηθούν. Τα NMSC συχνά αναφέρονται ελάχιστα στα μητρώα καρκίνου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατανόηση της πραγματικής επιβάρυνσης», σημείωσε ο Passeron. Μια ανάλυση δεδομένων από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε υψηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε ανοιχτόχρωμους και ηλικιωμένους πληθυσμούς. Αλλά ακόμη και η Αφρική, με υψηλό ποσοστό μη λευκών ατόμων, ανέφερε 11.281 θανάτους από NMSC.

«Πρέπει να πάρουμε το μήνυμα ότι δεν είναι μόνο το μελάνωμα θανατηφόρο, αλλά και άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος», είπε ο Passeron. «Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα και οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα που είναι πλούσιο σε μελανίνη διατρέχουν επίσης κίνδυνο και πεθαίνουν από καρκίνο του δέρματος».

Αυξάνονται τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία

Αύξηση σημείωσαν το τελευταίο 10ήμερο τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην περιοχή της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τις πλημμύρες σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή, στη σχετική ενημέρωση, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης. Όπως ανέφερε, το τελευταίο 24ωρο πριν από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, προσήλθαν για εξέταση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις μονάδες Υγείας της Θεσσαλίας 1.466 πολίτες. Σε αυτούς εντοπίστηκαν 26 λοιμώξεις του γαστρεντερικού και 194 ως λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, εκ των οποίων οι  78 είχαν θετικό έλεγχο για κορονοιό. Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη, τα περιστατικά λοιμώξεων του γαστρενετρικού κυμαίνονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο ενώ παρατηρείται αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, η οποία όμως βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Εντοπίσθηκαν επίσης 19 νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης από την 6η Οκτωβρίου, τα 9 εκ των οποίων παρατηρήθηκαν το τελευταίο 24ωρο», όπως ανέφερε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα και στον Δήμο Παλαμά, όπου κάποια χωριά, πλημμύρισαν για δεύτερη φορά από την έντονη κακοκαιρία. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε την Κέρκυρα όπου καταγράφηκε και δεύτερος θάνατος από λεπτοσπείρωση μέσα σε διάστημα πέντε μηνών. Όσον αφορά  τους εμβολιασμούς στην περιοχή της Θεσσαλίας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ δήλωσε, πως έχουν γίνει 2.271 για τέτανο και 188 σε παιδιά για ηπατίτιδα Α. Επιπλέον, σο κ. Σερέτης ανέφερε ότι οι λήψεις δειγμάτων συνεχίζονται καθημερινά στη Θεσσαλία για να διαπιστώνεται η καταλληλότητα του νερού.

Τέλος, ως προς την καταλληλότητα του νερού, ο κ. Σερέτης σημείωσε, ότι συνεχίζονται καθημερινά, στη Θεσσαλία.

 

Διαφορές ανάμεσα στην ανδρική και τη γυναικεία καρδιά

Τις διαφορές ανάμεσα σε ανδρική και γυναικεία καρδιά επισημαίνει σε άρθρο του ο Ιωάννης Παληός M.D., PH.D., Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Metropolitan Hospital. Όπως αναφέρει η ανδρική και η γυναικεία καρδιά έχουν ορισμένες διαφορές, τόσο ως προς την ανατομία, όσο και ως προς τη λειτουργία οι οποίες περιλαμβάνουν:

α) Μέγεθος: Συνήθως, η καρδιά του άνδρα είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή της γυναίκας. β) Καρδιακός ρυθμός: Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες έχουν λίγο υψηλότερο καρδιακό ρυθμό από τους άνδρες.

γ)Φυσιολογία: Ορισμένες αλλαγές ορμονών και άλλες φυσιολογικές διαφορές μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η καρδιά. Για παράδειγμα, οι ανδρικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, μπορεί να επηρεάσουν την καρδιακή λειτουργία».

Όπως τονίζει, οι διαφορές στην ανατομία της γυναικείας με την ανδρική καρδιά επεκτείνονται και σε διαφορές στη λειτουργικότητα. Η γυναικεία καρδιά -τουλάχιστον στις ηλικίες πριν την εμμηνόπαυση- προστατεύεται από τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα. Μάλιστα, στατιστικά φαίνεται πως οι νεαρότερες γυναίκες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρδιαγγειακών επεισοδίων γενικότερα.

Οι άνδρες που δεν έχουν αυτή την προστατευτική δράση των οιστρογόνων, εμφανίζουν καρδιοπάθειες στατιστικά περίπου 10 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις γυναίκες. Ωστόσο, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και εξισώνεται με τον κίνδυνο των ανδρών, εξηγεί ο καρδιολόγος. Το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις εκδηλώνονται με διαφορετικά συμπτώματα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών αποτελεί αντικείμενο μελέτης και αναφοράς στον κλινικό χώρο.

«Πριν την επίσκεψη στον γιατρό, συχνά παρατηρείται παρανόηση των καρδιακών συμπτωμάτων από τη μεριά των γυναικών, οι οποίες συχνά συγχέουν τις πραγματικές ενδείξεις καρδιακής νόσου. Τα εν λόγω συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, σε αίσθημα αδυναμίας, δύσπνοιας, ζάλης, αρρυθμιών, πονοκεφάλου, ναυτίας, εφίδρωσης, καθώς και καταβολής. Αντιθέτως, οι άνδρες, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, διακρίνονται από την αίσθηση τυπικών καρδιακών ενοχλημάτων, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, τον ισχυρό θωρακικό πόνο, το σφίξιμο ή το κάψιμο στο θώρακα, καθώς και το αναφερόμενο πλάκωμα στο στήθος, το οποίο ενδέχεται να αντανακλά στην περιοχή της πλάτης ή να επεκτείνεται προς το αριστερό άνω άκρο ή το λαιμό.

Επιπλέον, δεδομένα έχουν καταδείξει ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, συνδεδεμένος με τη στεφανιαία νόσο, συναντάται πιο συχνά στον ανδρικό πληθυσμό. Αντίθετα, το αίσθημα των έντονων παλμών και οι αρρυθμίες παρατηρούνται με μεγαλύτερη συχνότητα στο γυναικείο φύλο», επισημαίνει ο ειδικός. «Οι παραπάνω διαφορές στην αντίληψη και την εκδήλωση των καρδιακών συμπτωμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελούν αντικείμενο προσοχής και απαιτούν συνειδητοποίηση τόσο από τον ιατρικό κόσμο όσο και από το γενικό κοινό, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία των καρδιακών παθήσεων σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου» καταλήγει ο κ. Παληός.

Έλλειψη 4,1 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας μέχρι το 2030 

Με πέντε νέες διαγνώσεις ασθενών με καρκίνο κάθε λεπτό στην Ευρώπη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει έλλειψη 4,1 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας μέχρι το 2030. Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα μετά από έρευνα  της Vintura, που της ανατέθηκε από την EFPIA Oncology Platform και εγκρίθηκε από 14 οργανισμούς, εντόπισε δέκα μελέτες με καινοτόμες πρακτικές στη φροντίδα του καρκίνου σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες εάν εγκριθούν σε κλίμακα θα μπορούσαν να αποφέρουν ουσιαστικά οφέλη στους ασθενείς και στα συστήματα υγείας σε όλα τα κράτη μέλη. Από τις 10 επιλέχθηκαν 4 για να αναλυθεί η δυνατότητα επέκτασης και ευρύτερης διάδοσης τους.

-Παρακολούθηση Ασθενούς από απόσταση (Γερμανία): Μικρότερη διάρκεια μετεγχειρητικής παραμονής για ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω RPM έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τον φόρτο εργασίας του νοσηλευτή.

-Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση (Ιταλία): Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων κατά 15%. -Χρήση αυτοδιαγνωστικών τεστ (Γερμανία): Η χρήση αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον καρκίνο του δέρματος μπορεί να μειώσει τις περιττές επισκέψεις σε γιατρό ή δερματολόγο και ενισχύει την έγκαιρη ανίχνευση του μέσω προηγμένης ανάλυσης εικόνων στο σπίτι.-Διάγνωση εξ’αποστάσεως(Ηνωμένο Βασίλειο): Χρησιμοποιείται για τη μείωση της υπερβολικής εφαρμογής της εξέτασης της κολονοσκόπησης και της περιττής επίσκεψης στο νοσοκομείο χρησιμοποιώντας αυτοδιαγνωστικό εργαλείο.

 

 

Σε απελπιστική κατάσταση οι δομές Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών και κατοίκων. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στην κλινική νεογνολογίας του νοσοκομείου Αλ Σίφα, το οποίο κατακλύζεται όχι μόνο από ασθενείς αλλά και από οικογένειες που έμειναν άστεγες και δεν έχουν που αλλού να καταφύγουν. Την ίδια ώρα τραυματίες στους οποίους έχουν χορηγηθεί  οι πρώτες βοήθειες, παραμένουν εκεί επειδή δεν έχουν πού να πάνε.  Σύμφωνα με τους γιατρούς, πάρα πολλοί άνθρωποι περιμένουν ώρες στην αίθουσα αναμονής για να τους εξετάσουν οι γιατροί,  με κάποιους να χάνουν τη ζωή τους πριν έρθει η σειρά τους.  Δεν υπάρχει χώρος για τους νεκρούς λέει το προσωπικό του νοσοκομείου, τα ασθενοφόρα δεν φτάνουν στους τραυματίες, ενώ για να χειρουργηθούν ακόμα και τα  επείγοντα  περιστατικά πρέπει να περιμένουν πρέπει να αδειάσει χειρουργικό κρεβάτι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντέδρασε έντονα στην προτροπή του Ισραήλ για εκκένωση 22 νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται πάνω από 2.000 ασθενείς στη βόρεια Γάζα, καταγγέλλοντας ότι η εξαναγκαστική μεταφορά χιλιάδων ασθενών και τραυματιών από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς νοσοκομεία και κλινικές στο νότο του θύλακα, που έχουν ήδη κατακλυστεί, θα ήταν το «ισοδύναμο της ποινής του θανάτου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ Αλ-Κίντρα δήλωσε: Δεν θα απαντήσουμε στις ισραηλινές απειλές για εκκένωση νοσοκομείων και η ηθική μας στάση απαιτεί να συνεχίσουμε το έργο μας». Πρόσθεσε το υπουργείο απαιτεί το άνοιγμα μιας ασφαλούς διόδου για να αφεθούν οι ασθενείς και οι τραυματίες να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας και να μπουν βοήθεια, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα

Παράλληλα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, κάνουν έκκληση για οικονομική στήριξη προκειμένου να υποστηριχθούν οι έκτακτες ανάγκες που αυξάνονται συνεχώς, τονίζοντας ότι ο άμαχος πληθυσμός και οι ιατρικές δομές αυτή τη στιγμή πλήττονται περισσότερο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας το 60% των νεκρών και των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά.

Εν τω μεταξύ στο Ισραήλ, από την προηγούμενη εβδομάδα το Rambam Health Care Campus στη Χάιφα, προετοιμάζει το υπόγειο τμήμα του να υποδεχθεί ασθενείς, εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, σε περίπτωση υπάρξει χτύπημα από τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. Το γεγονός ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.  Το Sammy Ofer Fortified Underground Hospital, όπως ονομάζεται η υπόγεια εγκατάσταση των 60.000 τετραγωνικών μέτρων του Rambam, ολοκληρώθηκε το 2010 με αφορμή τον πόλεμο του 2006 και την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τότε. Το υπόγειο νοσοκομείο, που σε καιρούς ειρήνης χρησιμοποιείται σαν χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 2.000 ασθενείς, 3.000 μέλη οικογενειών και 2.500 άτομα προσωπικό. Αποτελείται από τρία επίπεδα και η απαιτούμενη υποδομή είναι ενσωματωμένη στους τοίχους ή τοποθετείται εύκολα όταν χρειάζεται. Η δομή μπορεί να είναι αυτάρκης για έως και τρεις ημέρες σε περίπτωση χημικής ή βιολογικής επίθεσης.

 

ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις: Υπερσύγχρονος εξοπλισμός, προηγμένο εμβρυολογικό εργαστήριο

Η πρότυπη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, μέλος του Ομίλου Hellenic Healthcare Group (HHG), πραγματοποίησε την Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου και ώρα 19:00, παρουσίαση  σε δημοσιογράφους με τίτλο ”Made with Love and Science” στο θερινό σινεμά του Πολεμικού Μουσείου. Στην παρουσίαση έδωσαν το παρών, μέλη της Διοίκησης, καθώς και στελέχη της Μονάδας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τη λειτουργία της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και να πάρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολύτιμη συμβολή της στη ζωή πολλών ζευγαριών να εκπληρώσουν το όνειρο τους και να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές παιδί, με ασφάλεια. Άλλωστε το ζήτημα της υπογεννητικότητας είναι μείζον για τη χώρα μας, με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, και πλέον επηρεάζει την καθημερινότητα και την ψυχολογία χιλιάδων ζευγαριών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι καλεσμένοι ενημερώθηκαν σχετικά με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει η Μονάδα, καθώς και το προηγμένο Εμβρυολογικό Εργαστήριο της που είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο και στο οποίο εφαρμόζονται οι πιο καινοτόμες και εξειδικευμένες μέθοδοι εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με σύμμαχο την επιστήμη και την τεχνολογία, η Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, όπως συστήματα Time-lapse με καινοτόμους επωαστές νέας τεχνολογίας, το μοναδικό στην Ελλάδα σύστημα εξαερισμού LifeAire IVF που βελτιώνει έως και 14.9% τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύστημα ιχνηλάτησης και ταυτοποίησης RI Witness, σύστημα παρακολούθησης των συνθηκών του εργαστηρίου Log&Guard, πρωτοποριακά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, και Τράπεζα Κατάψυξης.

Στη Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, λειτουργεί αυτόνομο Εργαστήριο Γενετικής, το πρώτο στην Ελλάδα αδειοδοτημένο από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Το Εργαστήριο λειτουργεί σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επιτρέποντας τη γενετική ανάλυση των εμβρύων στο πλαίσιο της προεμφυτευτικής διάγνωσης, εντός της Μονάδας.

Τέλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης, πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Πελαργός», που αφηγείται με τον πιο ευφάνταστο και γλυκό τρόπο την ιστορία ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει θέματα γονιμότητας, αναδεικνύοντας πως με τη δύναμη της αγάπης και της επιστήμης μπορεί να γεννηθεί ένα μικρό θαύμα.

ΕΕΣ: Δράση ενημέρωσης για την Τρίτη Ηλικία στο Σύνταγμα

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία, διοργανώνει μεγάλη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 09:00-13:00 στην Πλατεία Συντάγματος, με κεντρικό θέμα “Φροντίζουμε για την Υγεία, στην Τρίτη Ηλικία”.

Η δράση διοργανώνεται από την Υπηρεσία “Νοσηλεία στο Σπίτι” του  Τομέα Υγείας του Ε.Ε.Σ. Κατά τη διάρκειά της, η ομάδα υγείας της Υπηρεσίας με ιατρό, νοσηλευτές και  φυσικοθεραπευτές, θα ενημερώνει το κοινό για τη βελτίωση της σωματικής και συναισθηματικής υγείας των ατόμων τρίτης ηλικίας, καθώς η τρίτη φάση του κύκλου της ζωής του ανθρώπου, αν και  αποτελεί μία φυσιολογική κατάσταση, χαρακτηρίζεται από εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και υποστήριξη, καθώς τροποποιούνται οι ανάγκες  και αυξάνεται η ευαλωτότητα. Παράλληλα, θα διαμοιραστεί ενημερωτικό υλικό του Ε.Ε.Σ. στους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, πρωτοπόρος στα προγράμματα για την κοινότητα με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού,  διαθέτει από το 1985, την  Υπηρεσία  «Νοσηλεία στο Σπίτι» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η διεπιστημονική ομάδα του Ε.Ε.Σ  με ιατρό, νοσηλεύτριες και φυσικοθεραπευτές, παρέχει  στον οικείο  χώρο του ατόμου, δωρεάν εξατομικευμένη φροντίδα υγείας, συστηματική φυσιοθεραπευτική υποστήριξη αποκατάστασης σε άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας, ενώ διασυνδέει το άτομο και την οικογένεια-αναλόγως των αναγκών-με άλλες διαθέσιμες  υπηρεσίες στην κοινότητα ( «Υπηρεσία Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Ε.Ε.Σ.», «Βοήθεια στο Σπίτι» του ΕΕΣ, «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων Αττικής ή/και Περιφέρειας ).  Περισσότερα για τη δράση και το έργο της Υπηρεσίας «Νοσηλεία στο Σπίτι» του Ε.Ε.Σ. εδώ: http://www.redcross.gr/default.asp?pid=10&la=1