Απεργία των φυσικοθεραπευτών την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισε να προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) ως μέτρο αντίδρασης στα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back). Ο Σύλλογος κηρύσσει απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 12:00 π.μ.  Εκείνη την ημέρα όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα παραμείνουν κλειστά και παράλληλα καλούνται σε απεργία και οι φυσικοθεραπευτές του Δημοσίου και του λοιπού ιδιωτικού τομέα.

Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα μέτρα των claw-back και rebate που χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτα» και «αντιδημοκρατικά» που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 €, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση,

«το 2013 υπήρξε δραματική μείωση της τιμής αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας από 20 σε 15 ευρώ. Παράλληλα ανακοινώθηκαν και άλλα επαίσχυντα μέτρα, με τη θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού (ανώτατου ορίου) για κάθε κατηγορία παροχής του ΕΟΠΥΥ, που την κάθε υπέρβαση του θεσπισμένου ορίου, την πληρώνουν οι φυσικοθεραπευτές, επιστρέφοντας πίσω το ποσό της ‘υπέρβασης’. Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένη την παρακράτηση και του 20% του φόρου, οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές, στην εκκαθάριση για τη μηνιαία υποβολή, μπορεί να μην εισπράττουν τίποτε.

Ο ΠΣΦ προχωράει σε αυτές τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας:

-Την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως προκύπτουν κάθε έτος.

-Την άμεση κατάργηση του Νόμου για το Claw-back και το Rebate, καθώς η χώρα έχει αποδεσμευτεί από την επιτήρηση των θεσμών

DEMO: Παράταση της υποβολής αιτήσεων για το Start Your Journey

Η DEMO, ανακοινώνει την παράταση υποβολής αιτήσεων για τον 6ο κύκλο του Start Your Journey, του Προγράμματος Υποτροφιών και Πρακτικής Άσκησης της εταιρείας, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα, το Start Your Journey απευθύνεται σε νέους και νέες επιστήμονες έως 29 ετών, Τελειόφοιτους ή Πτυχιούχους Πανεπιστημίων στις ειδικότητες Χημείας, Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών / Μηχανικών Αυτοματισμού που ενδιαφέρονται να εξελιχθούν στον κλάδο του φαρμάκου και περιλαμβάνει:

-3 υποτροφίες με χρηματική ενίσχυση ποσού έως  €2.000 ανά ειδικότητα σε υποψήφιους που έχουν προγραμματίσει μεταπτυχιακές & διδακτορικές σπουδές για την εξειδίκευσή τους σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

-3 θέσεις Πρακτικής Άσκησης ανά ειδικότητα (έμμισθη πρακτική) δίνοντας την ευκαιρία στους νέους επιστήμονες να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην πράξη και να εξελιχθούν επιστημονικά και επαγγελματικά σε μία από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες της Ελλάδας και της Ευρώπης μέσα από ένα πλάνο ανάπτυξης που θα επικεντρώνεται στην επαγγελματική τους εκπαίδευση και την ενεργή τους συμμετοχή σε projects και τις παραγωγικές μονάδες της DEMO. Οι νέοι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε υπερσύγχρονα εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου, Έρευνας & Ανάπτυξης αλλά και στις διευθύνσεις Διασφάλισης Ποιότητας, Regulatory Affairs, Τεχνικής Υποστήριξης, Technology & Digital Transformation, Εταιρικής Διακυβέρνησης / Ανάπτυξης Εφαρμογών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους στο ειδικό τμήμα της σελίδας careers.demo.gr και μπορούν να αιτηθούν ταυτόχρονα για Πρακτική Άσκηση και Υποτροφία.

 

4 νοσοκομεία εκτός λειτουργίας στη Λωρίδα της Γάζας

Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της Γάζας, χειροτερεύει μέρα με τη μέρα ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις ετοιμάζονται για χερσαία επίθεση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τέσσερα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα στη Λωρίδα της Γάζας δεν λειτουργούν πλέον, ενώ 21 νοσοκομεία έχουν λάβει εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό. Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, προειδοποίησε χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ-Κίντρα έκανε έκκληση για αιμοδοσία στο νοσοκομείο Σίφα, που είναι και το μεγαλύτερο από τις 13 ιατρικές υποδομές του θύλακα. «Εάν το νοσοκομείο σταματήσει να λειτουργεί, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι υπεύθυνος για τις ζωές εκατοντάδων και χιλιάδων ασθενών που βασίζονται στα αποθέματά μας, ιδιαίτερα από το Σίφα», είπε. Εκτός από τους τραυματίες που μεταφέρονται κατά δεκάδες στα νοσοκομεία με μόνο τις πιο σοβαρές περιπτώσεις να καταλήγουν στα χειρουργεία λόγω έλλειψης πόρων, σε απόγνωση βρίσκονται και εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θεραπεία. Ο γιατρός Μοχάμεντ Ζακαούτ από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε

«Έχουμε 220 νεφροπαθείς. Τα μισά από τα μηχανήματα θα βγουν εκτός λειτουργίας σήμερα το βράδυ και δεν μπορούμε να προσφέρουμε αιμοκάθαρση σε όλους», δήλωσε ο γιατρός Μοχάμεντ Ζακαούτ.

 

Ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος του Level-up | G4A της Bayer Ελλάς

H Bayer Ελλάς, πιστή στη δέσμευσή της για καινοτομία σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της και αναγνωρίζοντας τη δύναμη της συνεργασίας απέναντι στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, ανακοινώνει την έναρξη του νέου κύκλου του προγράμματος Level-up που πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά, ανανεωμένο σε Level-up| G4A.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 για υποστήριξη και συμβουλευτική νεοφυών επιχειρήσεων, διαφορετικής ωριμότητας, έχοντας ως κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης. Ήδη από το 2022, το πρόγραμμα ενισχύθηκε περαιτέρω και από την Bayer AG μέσω του προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας G4A.

Το ανανεωμένο πρόγραμμα Level-up|G4A, περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες:

α) Το Level-up |G4A Incubator που αφορά σε πανεπιστημιακές ομάδες και ομάδες ερευνητών από τους κλάδους της Υγείας και της Αγροδιατροφής, που θέλουν να εξελίξουν μία καινοτόμο ιδέα ή έργο σε επιχειρηματική πρόταση και

β) Το Level-up|G4A Accelerator που αφορά  σε νεοφυείς επιχειρήσεις της βιομηχανίας της Υγείας και της Γεωργίας, οι οποίες βρίσκονται σε pre-seed/ Seed επίπεδο

Μέχρι σήμερα, 14 νεοφυείς επιχειρήσεις από τον χώρο της υγείας και της αγροδιατροφής έχουν ολοκληρώσει τους δύο κύκλους του προγράμματος, έχοντας έρθει σε επαφή με σημαντικούς εταίρους του οικοσυστήματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Για τον νέο κύκλο, θα επιλεχθούν maximum 10 υποψήφιοι για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προερχόμενοι και από τους δύο άξονες του προγράμματος. Μία είναι η βασική προϋπόθεση: οι υποψήφιοι να καταθέσουν μία ιδέα ή ένα προϊόν που απαντά στις ακόλουθες 5 προκλήσεις:

-Διαχείριση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

-Διαχείριση των διαταραχών όρασης που οφείλονται σε εκφυλιστικές νόσους της ωχράς κηλίδας

-Πρόληψη και διαχείριση του καρκίνου του προστάτη

-Εφαρμογές και εργαλεία που υποστηρίζουν την Αναγεννητική Γεωργία

-Εκπαίδευση και ενημέρωση των παραγωγών στις νέες τάσεις

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2023. Η έναρξη του τρίτου κύκλου του προγράμματος είναι τον Ιανουάριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος Level-up|G4A Accelerator, μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν, θα επιλεχθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, για να λάβει χρηματικό έπαθλο.

H κυρία Σόνια Μουσαβερέ, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς και Υπεύθυνη του προγράμματος Level-up|G4A για την Ελλάδα  δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμα Level-up | G4A έρχεται να προσφέρει τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται για ανάπτυξη και συνεχή εξέλιξη, τόσο των νεοφυών επιχειρήσεων, όσο και των εξαιρετικών ερευνητικών ομάδων της χώρας μας, ώστε να αναδειχθεί περισσότερο το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Άλλωστε, για να ανταποκριθούμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις και αυτές μπορούν να επιτευχθούν, μόνο μέσω της ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας».

Δωρεάν 1η επίσκεψη σε ρευματολόγο από 16 έως 30 Οκτωβρίου

Την πρωτοβουλία «Δωρεάν η 1η επίσκεψη στον Ρευματολόγο» λαμβάνει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ), από τις 16 έως και τις 30 Οκτωβρίου 2023.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης για τις ρευματικές παθήσεις, με τη συμμετοχή 39 Ρευματολόγων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Αίγιο, Αλεξανδρούπολη, Αμαλιάδα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλλονή Λέσβου, Καρδίτσα, Κομοτηνή, Λειβαδιά, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πειραιάς, Σέρρες, Σπάρτη, Τρίκαλα, Χίος). Οι ενδιαφερόμενοι για να βρουν το πλησιέστερο ρευματολογικό ιατρείο που συμμετέχει στη συγκεκριμένη δράση, μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο της ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ, https://ere.gr .

Η διάγνωση των ρευματικών νοσημάτων είναι κυρίως κλινική και βασίζεται στο λεπτομερές ιστορικό και την προσεκτική κλινική εξέταση. Ο ειδικός ιατρός, ο Ρευματολόγος, είναι εκείνος που θα αξιολογήσει τη βαρύτητα της εξέτασης ανάλογα με τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα του ασθενούς και θα προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες ώστε να βελτιωθεί η κλινική συμπτωματολογία και να αποκατασταθεί η ιδιαίτερα επιβαρυμένη ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματικά νοσήματα. Οι ρευματικές παθήσεις είναι περισσότερες από 200 και πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων. Εκτιμάται ότι θα προσβάλει το 1/4 του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Μόνο στην Ευρώπη, πάσχουν από ρευματικά νοσήματα 120 εκατομμύρια άνθρωποι και πολλοί από αυτούς παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποια ρευματική – μυοσκελετική πάθηση.

 

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για το επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι της COVID-19  

Άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό με το νέο μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB.1.5. κατά της COVID-19, όπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Τα ραντεβού τους μπορούν να προγραμματίσουν όλοι οι πολίτες 12 ετών και άνω αλλά και οι γονείς για τα παιδιά τους από 6 μηνών έως 12 ετών. Οι εμβολιασμοί για τους πολίτες 12 ετών και άνω ξεκίνησαν επίσης χθες στα 352 εμβολιαστιακά κέντρα της χώρας, ενώ για τα παιδιά από 6 μηνών έως 12 ετών θα ξεκινήσουν στις 23 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή συστήνει για την περίοδο 2023/24, τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο των ατόμων που ανήκουν στις παρακάτω ευάλωτες ομάδες: άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,  άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, άτομα με ανοσοκαταστολή, έγκυες γυναίκες, επαγγελματίες υγείας. «Κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η μακροχρόνια προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο», τόνισε η κ Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ECDC, εάν οι παραπάνω πληθυσμιακές ομάδες εμβολιαστούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα μειωθούν κατά 30%. Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο είναι τουλάχιστον 3 μήνες. Άτομα υγιή ηλικίας μικρότερης των 60 ετών μπορούν επίσης να εμβολιαστούν εφόσον το επιλέξουν. Σε ανεμβολίαστα άτομα με μέτρια η σοβαρή ανοσοκαταστολή ηλικίας 6 μηνών και άνω χορηγούνται 3 δόσεις του νέου εμβολίου ως βασικός εμβολιασμός μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων. Σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω με μέτρια η σοβαρή ανοσοκαταστολή ηλικίας 6 μηνών και άνω, που έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί με 1 ή 2 δόσεις, χορηγούνται 2 ή 1 δόση του νεόυ εμβολίου αντίστοιχα ώστε να συμπληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός με 3 δόσεις.

Όπως δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν διαθέσιμα 1,6 εκατ. νέα επικαιροποιημένα μονοδύναμα εμβόλια XBB.1.5., της BionTech/Pfizer, ενώ εφόσον αποφασιστεί από την ΕΕ θα έρθουν και τα νέα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 της Moderna και της Novavax.

Αποκαθίσταται η λειτουργία των χειρουργείων στο Βενιζέλειο

Δέσμη εκτάκτων μέτρων για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων στο Βενιζέλειο – Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την Κρήτη όπου βρέθηκε χθες, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023.

Ανακοίνωσε ως πρώτο μέτρο την άμεση ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά που υπάρχουν, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εκτελούνται χωρίς καθυστέρηση τα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο. Ειδικότερα, ιδιώτες αναισθησιολόγοι θα ενταχθούν στο δυναμικό του Νοσοκομείου, για ένα τρίμηνο, ώστε να λειτουργούν τέσσερα χειρουργικά τραπέζια και να αποκατασταθούν τα χειρουργεία.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε για την πρόσληψη με fast track διαδικασίες ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε όπου υπάρχει θέμα ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό, άμεσα θα προκηρυχθούν θέσεις για να καλυφθούν τα κενά και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Ζήτησε δε συγγνώμη από τους πολίτες που, όπως είπε, «μας ανέθεσαν την ευθύνη να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις χωρίς καθυστερήσεις. Μας ανέθεσαν αυτή την ευθύνη για να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνω πλήρως ως αρμόδιος Υπουργός ζητώντας κατ’ αρχάς συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων. Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Έχουμε τη βούληση και τη γνώση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, για να στηρίξουμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κάνει τη δουλειά του, ώστε με αξιοπρέπεια να λύνουν τα θέματα υγείας των πολιτών», είπε.

Σημειώνοντας πως κύριος στόχος είναι η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως μέχρι και τον Αύγουστο του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί 7.718 χειρουργικές επεμβάσεις.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια στο Βενιζέλειο, τονίζοντας πως προστέθηκαν 86 γιατροί, 35 μόνιμοι και 51 επικουρικό προσωπικό, ενώ παράλληλα προσέφεραν υπηρεσίες και 3 ιδιώτες γιατροί. Επίσης από το 2020 έως σήμερα προκηρύχθηκαν συνολικά 49 θέσεις ιατρικού προσωπικού, 23 θέσεις το 2010, 11 το ’21, 1 θέση το ’22 και 14 το ’23. Ενώ, σε ότι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να αναλάβουν υπηρεσία επιπλέον 15 άτομα. Είχαν προηγηθεί δύο προκηρύξεις και αναμένεται άλλη μια για πρόσληψη 24 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Αναφέρθηκε, μάλιστα και στις προσλήψεις που αναμένονται μέσα στο 2024 λέγοντας πως προβλέπεται η πρόσληψη συνολικά περίπου 3.000 νοσηλευτών και περίπου 1.500 γιατρών εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα προσληφθεί στα Νοσοκομεία της Κρήτης και υπογράμμισε πως θα εισαχθεί και μία καινοτομία σε ότι αφορά τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ούτως ώστε και το ΠΑΓΝΗ να προσλάβει πέραν των γιατρών ΕΣΥ και επίκουρους καθηγητές, προκειμένου να στελεχώσουν την ιατρική σχολή

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως κύριος στόχος είναι να αντιμετωπίζεται άμεσα ό,τι προκύπτει προς όφελος των νοσηλευομένων όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

 

 

Η SOLGAR απέσπασε 20 βραβεία με σημαντικότερο το «Brand of the Year»

Η SOLGAR «έλαμψε» στην εκδήλωση των «Supplement Awards 2023», καθώς απέσπασε 20 βραβεία, με σημαντικότερο τον τίτλο του «Brand of the Year», επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την ηγετική της θέση, ως το «Gold Standard» στα συμπληρώματα διατροφής εδώ και πάνω από 75 χρόνια! Μια ηγετική θέση, η οποία προέρχεται όχι μόνο από την αναγνώριση της επιστημονικής κοινότητας για τις καινοτόμες φόρμουλες, μοναδικής τεχνολογίας και υψηλής αποτελεσματικότητας, αλλά και από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα εξειδικευμένα και ανώτερης ποιότητας προϊόντα που διαθέτει στη γκάμα της και που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.

Η SOLGAR συνέχισε να γράφει τη δική της «χρυσή» ιστορία, καθώς διακρίθηκε με 20 συνολικά βραβεία, με το πιο σημαντικό να είναι η κορυφαία διάκριση της διοργάνωσης, αυτή του «Brand of the Year». Επιπλέον, κατέκτησε το «Platinum» βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο συμπλήρωμα προβιοτικών» με το προϊόν Advanced Multi-Billion Dophilus, το οποίο συγκέντρωσε το υψηλότερο σκορ από το σύνολο των υποψηφιοτήτων.

Οι παραπάνω διακρίσεις, σε ένα θεσμό όπως είναι τα «Supplement Awards 2023», αποτελούν ιδιαίτερη τιμή για τη SOLGAR®, καθώς αναγνωρίζεται για ακόμη μία φορά η διαχρονικότητα και η μακροχρόνια συνέπεια που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, και επιβραβεύεται η αναλλοίωτη δέσμευσή της για ποιότητα και αξιοπιστία χωρίς συμβιβασμούς.

 

 

Στροφή στην καινοτομία για το PHARMA point 2023

Στροφή στην καινοτομία κάνει το φετινό PHARMA point 2023, το μεγαλύτερο φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση της Βόρειας Ελλάδας, που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και πλέον έχει καταστεί θεσμός στα φαρμακευτικά δρώμενα της χώρας μας. Θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2023, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα γίνει στη συνεδριακή αίθουσα του «Ι. Βελλίδης» με ομιλία από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιο Ευγενίδη, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 19:30. Το «παρών» θα δώσουν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων της φαρμακευτικής αγοράς, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείου και φοιτητές Φαρμακευτικής.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα γίνει βράβευση των φοιτητών που εισήχθησαν με την καλύτερη βαθμολογία στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ το 2023 από το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ και απονομή υποτροφιών από τον ΦΣΘ σε παιδιά φαρμακοποιών που εισήχθησαν σε ΑΕΙ, ενώ θα τιμηθούν οι φαρμακοποιοί που συνταξιοδοτήθηκαν το 2022.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει εμπλουτιστεί με θέματα που αφορούν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις τόσο στον ευρύτερο χώρο της υγείας όσο και ειδικότερα στο χώρο του φαρμάκου, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing), αλλά και οι καινοτόμες εφαρμογές και τα καινοτόμα προϊόντα στα φαρμακεία. Επίσης και με θέματα που άπτονται όλων των τελευταίων εξελίξεων σε επαγγελματικά ζητήματα που απασχολούν τους φαρμακοποιούς και των νέων επιστημονικών δεδομένων στον τομέα της φαρμακευτικής επιστήμης με γνώμονα την καλύτερη προσέγγιση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών.

Διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, μέσα από τις εισηγήσεις τους:

– θα ενημερώσουν για τα πλεονεκτήματα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο της υγείας

-θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν τη σύγχρονη λειτουργία των φαρμακείων και τις καινοτόμες υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας

-θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με το ρόλο των φαρμακοποιών στην πανδημία και τον πολυσύνθετο ρόλο των γυναικών φαρμακοποιών

-θα απαντήσουν σε ερωτήματα για τη διαχείριση των λοιμώξεων στο φαρμακείο και για την επόμενη μέρα στην πρόληψη της γρίπης και των επιπλοκών της και

– θα προτείνουν λύσεις σε καίρια ζητήματα του κλάδου των φαρμακοποιών

Ο ρόλος των βιοομοειδών στη ζωή των ασθενών με ρευματικά νοσήματα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α)  θα πραγματοποιήσει live διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα  «Ο ρόλος των βιοομοειδών στη ζωή των ασθενών με ρευματικά νοσήματα και η διαχείριση του χρόνιου πόνου» την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρες 19:00-20:15 μέσω της σελίδας της στο Facebook: https://www.facebook.com/eleanarheumatism.

Τα θέματα της εκδήλωσης είναι:

-«Γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και βιολογικοί παράγοντες » με ομιλητή τον κο Ευρυπίδη Καλτσονούδη, Ρευματολόγο, Επιμελητή Α’ ΕΣΥ Ρευματολογική Κλινική ΠΓΝ Ιωαννίνων.

-«Συστάσεις χρήσης βιολογικών παραγόνων σε περιπτώσεις λοιμώξεων και νεοπλασιών» με ομιλήτρια την κα Άννα Κανδύλη, Ρευματολόγο.

-« Ινομυαλγία: Διαχείριση του χρόνιου πόνου» με ομιλητή τον κο Νέστορα Αυγουστίδη, Ρευματολόγο, Επιμελητή Α’ ΕΣΥ, Ρευματολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ.

 

Β’ Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο από το ΙΑΣΩ Παίδων

Το Β’ Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο του ΙΑΣΩ Παίδων με θέμα «Από τη νεκρωτική εντεροκολίτιδα (ΝΕΚ) στο βραχύ έντερο: Νέες στρατηγικές για πρόληψη και αντιμετώπιση», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 09:15, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ.

Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Γαστρεντερολογικό και το Παιδοχειρουργικό Τμήμα του ΙΑΣΩ Παίδων μαζί με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του ΙΑΣΩ.

Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα αποτελεί σοβαρή νόσο του γαστρεντερικού συστήματος των προώρων νεογνών, αλλά μπορεί να προσβάλλει και τα τελειόμηνα. Αρκετά νεογνά που παρουσιάζουν νεκρωτική εντεροκολίτιδα χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για  εκτομή τμήματος εντέρου, γεγονός που  μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο βραχέος εντέρου. Το σύνδρομο βραχέος εντέρου αποτελεί τη βασική αιτία εντερικής ανεπάρκειας στα παιδιά και χαρακτηρίζεται από  αδυναμία  εντερικής απορρόφησης και δυσλειτουργίας  του εντέρου.

Στόχος του μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι να θέσει νέες αρχές και στρατηγική στην πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα της επιστήμης και τις διεθνείς συστάσεις.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα παραθέσουν ομιλίες διακεκριμένοι Έλληνες ομιλητές και διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι τα παρακάτω: «Πρόληψη νεκρωτικής εντεροκολίτιδας», «Διάγνωση νεκρωτικής εντεροκολίτιδας», «Διατροφή για αύξηση και εντερική προσαρμογή μετά το χειρουργείο στη ΜΕΝΝ», «Σύνδρομο βραχέος εντέρου». Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η κα. Παναγιώτα Καφρίτσα, Παιδογαστρεντερολόγος, Διευθύντρια Γαστρεντερολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων.

Η συμμετοχή και η παρακολούθηση είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το σεμινάριο με φυσική παρουσία, αλλά και μέσω live streaming στο ακόλουθο link: https://bit.ly/3sGji4p