Προκλήσεις και στρατηγικές για την προστασία των δεδομένων στον τομέα της Υγείας

Τα αποτελέσματα του Healthcare Data Threat Report 2023 (Αναφορά Απειλών Δεδομένων  στον τομέα της Υγείας) ανακοίνωσε η Thales, ηγέτιδα εταιρεία στους τομείς της κυβερνοασφάλειας των κρίσιμων συστημάτων πληροφορικής και της ασφάλειας των δεδομένων. Η εν λόγω έκδοση, διερευνά την οπτική περισσότερων από 300 ερωτηθέντων των βιολογικών επιστημών, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της βιομηχανίας φαρμάκων σε 18 χώρες σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται το ολοένα μεταβαλλόμενο τοπίο των απειλών, τις προκλήσεις και τις στρατηγικές για την προστασία των δεδομένων, καθώς και τους τομείς των υποδομών όπως το cloud. Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι: Τα κακόβουλα λογισμικά ( ransomware) προκαλoύν πολύ μεγαλύτερη ανησυχία στους ερωτηθέντες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το 71% αναφέρει αύξηση των επιθέσεων, πολύ πάνω από το 49%  που είναι ο μέσος όρος της έρευνας. Αποτελεί κορυφαία απειλή για τη βιοτεχνολογία και τη φαρμακοβιομηχανία.

Η διασφάλιση δεδομένων στο cloud θεωρείται πιο περίπλοκη από ό,τι εντός των εγκαταστάσεων. Το ποσοστό των ερωτηθέντων στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών που συμφωνούν με αυτό αυξήθηκε από 44% πέρυσι στο 55% φέτος. Μεταξύ των ερωτηθέντων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των επιστημών ζωής, το ανθρώπινο λάθος (76%) είναι η κύρια αναφερόμενη αιτία παραβίασης δεδομένων στο cloud, πολύ πιο μπροστά από την έλλειψη MFA (Multifactor authentication) το δεύτερο υψηλότερο αίτιο (11%). Επίσης οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι το 63% των δεδομένων τους στο cloud είναι ευαίσθητα. Η διαχείριση της ταυτοποίησης και της κρυπτογράφησης είναι περίπλοκη  και αποτελεί σοβαρό ζήτημα. Το 60% των ερωτηθέντων στον τομέα της υγείας διαθέτουν πέντε ή περισσότερα συστήματα διαχείρισης.

Τα ζητήματα ψηφιακής κυριαρχίας είναι σοβαρά και αφορούν πολλαπλά μέτωπα. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν χρήση διαχείρισης κρυπτογράφησης που εξαρτάται από τον πάροχο cloud και αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με εντολές κυριαρχίας. Το 86% ανησυχεί για τον αντίκτυπο της ψηφιακής κυριαρχίας στις εγκαταστάσεις cloud. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη κρυπτογράφηση των ευαίσθητων δεδομένων. Μόνο το 45% των ευαίσθητων δεδομένων είναι κρυπτογραφημένα στο cloud κατά μέσο όρο.

Περισσότεροι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης ελέγχουν όλα τα δικά τους κλειδιά κρυπτογράφησης σε σύγκριση με τους άλλους κλάδους (25% έναντι 14%). Βιοτεχνολογία και φαρμακοβιομηχανία μένουν πιο πίσω στο 12%. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες στον τομέα της υγείας (87%) έχουν δύο ή περισσότερους παρόχους cloud, ποσοστό υψηλότερο κατά 7 μονάδες από το γενικό αποτέλεσμα της έρευνας. Λέγεται συχνά ότι η πολυπλοκότητα είναι ο εχθρός της ασφάλειας και η ψηφιακή υποδομή  στο μέσο όρο των επιχειρήσεων συνεχίζει να γίνεται πιο περίπλοκη. Όχι μόνο αυξάνεται η χρήση συστημάτων που βασίζονται σε cloud, αλλά και ο αριθμός των παρόχων. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η χρήση multicloud είναι σημαντική. Στην υγειονομική περίθαλψη, οι ερωτηθέντες αναφέρουν κατά μέσο όρο 2,42 παρόχους cloud, 7% υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο της έρευνας που είναι 2,26. Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας αναφέρουν 2,37, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες  βρίσκονται λίγο κάτω από το μέσο όρο, στο 2,24.

Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και ψαριών, που αποτελούν βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλά και την επιδείνωση μιας οφθαλμοπάθειας, που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στον δυτικό κόσμο.

Πρόκειται για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία προσβάλλει σχεδόν έναν στους τρεις Ευρωπαίους ηλικίας άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με την  Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ειδικών στον Αμφιβληστροειδή (EURETINA), περισσότερο από το 25% των Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν πρώιμη ή μέτριας βαρύτητας ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, ενώ άλλο ένα 2,4% έχουν προχωρημένη μορφή της νόσου.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς σε απόλυτους αριθμούς υπολογίζεται ότι προσβάλλει σχεδόν 67 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών θα φτάσει στα 77 εκατομμύρια έως το 2050, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Παράλληλα, η προχωρημένη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς υπολογίζεται ότι θα ανιχνεύεται ετησίως σε 700.000 ανθρώπους, από 400.000 που ανιχνεύεται σήμερα.

«Η ωχρά κηλίδα είναι μία ελλειπτική κιτρινόμορφη (ωχρή) περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα, στο πίσω μέρος του ματιού, πολύ κοντά στο οπτικό νεύρο. Σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εκφύλισή της είναι η ηλικία, ενώ πλήττει την κεντρική όραση, με συνέπεια να επηρεάζονται πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση και η οδήγηση» επισημαίνει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

BMS: Θετικά αποτελέσματα για την ενέσιμη μορφή αντικαρκινικού φαρμάκου της

Η Bristol Myers Squibb δήλωσε την Πέμπτη ότι η ενέσιμη μορφή δημοφιλούς αντικαρκινικού φαρμάκου της πέτυχε τον κύριο στόχο στη δοκιμή που περιελάμβανε ασθενείς με έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του νεφρού. Η νέα σύνθεση του φαρμάκου που δοκιμάστηκε στη μελέτη χρησιμοποίησε την αποκλειστική τεχνολογία της Halozyme Therapeutics, η οποία επιτρέπει σε μεγάλους όγκους, που μέχρι στιγμής χορηγούνται ενδοφλεβίως, να χορηγούνται ως υποδόρια ένεση. «Πιστεύουμε ότι αυτή η νέα επιλογή, που επιτρέπει τη χορήγηση με μία μόνο ένεση σε λιγότερο από πέντε λεπτά, θα μπορούσε να μεταμορφώσει την εμπειρία της θεραπείας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς», δήλωσε η Gina Fusaro, στέλεχος της Bristol Myers Squibb. Η μελέτη έδειξε επίσης ένα ισάξιο ποσοστό ανταπόκρισης στο υποδόριο φάρμακο, σε σύγκριση με την ενδοφλέβια μορφή του. Η BMS σχεδιάζει να συζητήσει με τις ρυθμιστικές αρχές τα επόμενα βήματα για την υποβολή και την έγκριση των υποδόριων ενέσεων για πολλαπλούς τύπους καρκίνου. Το εν λόγω φάρμακο είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο σε περισσότερες από 65 χώρες για διάφορες μορφές καρκίνου είτε ως μοναδική θεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Η εταιρεία κατέγραψε 4,35 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις του παγκοσμίως για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η τεχνολογία της Halozyme, η οποία επιτρέπει την ευκολότερη χορήγηση των φαρμάκων, χρησιμοποιείται επίσης από εταιρείες όπως η Roche, η Argenx και η Johnson & Johnson για ορισμένες από τις θεραπείες τους. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Halozyme, Helen Torley, δήλωσε τον Αύγουστο ότι η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε ενδεχομένως να κρατήσει την υποδόρια μορφή ορισμένων φαρμάκων εκτός των διαπραγματεύσεων τιμολόγησης του προγράμματος  Medicare της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ακόμη και αν οι ενδοφλέβιες μορφές τους αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων.

COVID-19: Αύξηση εισαγωγών και διασωληνώσεων

Αύξηση σε σκληρούς δείκτες για την COVID-19, καταγράφηκε την εβδομάδα από 9 έως 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το χθεσινό εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Συγκεκριμένα, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα. Ωστόσο ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 26% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε επίσης αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 53 ασθενείς. Καταγράφηκαν 51 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη. Συχνότερη παραλλαγή στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι η XBB.1.5 ( Κράκεν) (39%), ακολουθούμενη από την EG.5 (Eris) (24%) και την ΧΒΒ.1.16 (Αρκτούρος) με 23%.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 6 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν. Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα και στο Ηράκλειο, ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη και στην Αττική (+12%). Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10%. Δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη κατά την εβδομάδα 41/2023. Δηλώθηκαν αναδρομικά 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 40/2023.

 

Π.Ο.Υ. για Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κυκλοφόρησε μια νέα δημοσίευση στην οποία παρατίθενται βασικά ρυθμιστικά ζητήματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την υγεία. Στην εν λόγω δημοσίευση τονίζεται η σημασία της καθιέρωσης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, της ταχείας διάθεσης των κατάλληλων συστημάτων σε όσους τα χρειάζονται και της ενθάρρυνσης του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών, των ρυθμιστικών αρχών, των κατασκευαστών, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ασθενών. Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων υγείας. Ωστόσο, όπως τονίζεται,  οι τεχνολογίες ΑΙ αναπτύσσονται γρήγορα, μερικές φορές χωρίς πλήρη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους, κάτι που θα μπορούσε είτε να ωφελήσει είτε να βλάψει τους τελικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών. Όταν χρησιμοποιούν δεδομένα υγείας, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, απαιτώντας ισχυρά νομικά και ρυθμιστικά πλαίσια για τη διαφύλαξη του απορρήτου, της ασφάλειας και της ακεραιότητας, στη δημιουργία και τη διατήρηση των οποίων στοχεύει να συμβάλει  η εν λόγω δημοσίευση. «Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται πολλά για την υγεία, αλλά συνοδεύεται και από σοβαρές προκλήσεις, όπως η μη νόμιμη συλλογή δεδομένων, οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ενίσχυση των προκαταλήψεων ή της παραπληροφόρησης», δήλωσε ο δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Chiesi Hellas: Σημαντικές διακρίσεις για άλλη μια χρονιά

Η Chiesi Hellas, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διακρίθηκε στο θεσμό των “UX|CX Awards” κατακτώντας τρία βραβεία, δύο ασημένια και ένα χάλκινο, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενσυναίσθηση, Ενδυνάμωση, Επικοινωνία», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας. Συγκεκριμένα, έλαβε ασημένιο βραβείο στις κατηγορίες “Best Use of Customer Insights/Feedback” και “Best CX Initiative for Social Impact and Sustainability” και χάλκινο βραβείο στην κατηγορία “Best in Health & Pharma”.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε στις αρχές του 2022, είχε ως αρχικό στόχο την εκπαίδευση των πνευμονολόγων τόσο σε τεχνικές διαχείρισης του καθημερινού στρες και της έλλειψης χρόνου, όσο και σε τεχνικές που τους βοηθούν να επιτύχουν μια αποτελεσματική επικοινωνία με διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών, επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση. Η ανταπόκριση των πνευμονολόγων ήταν μεγάλη. Εκπαιδεύθηκαν συνολικά περισσότεροι από 80 πνευμονολόγοι και το 2024 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, κ. Πέτρος Μπακάκος ανέφερε «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ενσυναίσθηση, Ενδυνάμωση, Επικοινωνία”, είναι ένα “διαφορετικό” πρόγραμμα, που στοχεύει στην εκπαίδευση του πνευμονολόγου – ιδιώτη ή/και νοσοκομειακού – στη διαχείριση του εργασιακού στρες και στην καλύτερη επικοινωνία του με τον ασθενή. Έτσι, ο πνευμονολόγος βελτιώνει την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή αλλά και την ποιότητα εργασιακής του ζωής. Η μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και την Chiesi Hellas οδήγησε στην τριπλή βράβευση της πρωτοβουλίας και στο σχεδιασμό επέκτασης-συνέχισης του προγράμματος για την ερχόμενη χρονιά». Ο Head of Value, Access & External Affairs της Chiesi Hellas, κ. Ηλίας Πυρνοκόκης δήλωσε «Η βράβευση αυτή μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια και μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε μαζί με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στην επόμενη φάση του προγράμματος, πιστοί στο όραμά μας να ακούμε τις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών. Πέρα από τις θεραπευτικές λύσεις που προσφέρουμε ως Chiesi Hellas, συν-δημιουργούμε καινοτόμες δράσεις και ξεχωριστές εμπειρίες για όλους, αναγνωρίζοντας πως το Customer Εxperience αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησης και καινοτομίας σε έναν Οργανισμό».

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Κάρτα Προνομίων για τους εργαζομένους των εταιριών  της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Με την υπογραφή της Σύμβασης στα γραφεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλο και τον Πρόεδρο του ΔΣ ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, κ. Άγι Πιστιόλα, επισφραγίστηκε η  συνεργασία των δύο φορέων. Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών η συνεργασία περιλαμβάνει ένα σύνολο προνομίων που αφορά στους 6.000 εργαζόμενους στις 70 και πλέον αμιγώς ελληνικές, παραγωγικές εταιρίες-Μέλη της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, οι οποίες διατηρούν την Έδρα, Παραγωγή και Ιδιοκτησία στη χώρα. Η εν λόγω συνεργασία αναδεικνύει την ενσυναίσθηση και των δύο φορέων και τη δέσμευσή τους στην προώθηση μιας εταιρικής κουλτούρας που προασπίζει την υγεία των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η παροχή ιατρικών υπηρεσιών, διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών πράξεων και νοσηλευτικών υπηρεσιών με ειδική τιμή μέσω δημιουργίας άυλης, ατομικής κάρτας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών δήλωσε: «Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, το μοναδικό Ελληνικό Όμιλο Δευτεροβάθμιας Υγείας, παρακολουθούμε στενά την Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, που θέτει εδώ και 11 χρόνια σε απόλυτη προτεραιότητα την Ελληνικότητα. Μία αξία που υπηρετούμε στον Όμιλό μας επί σαράντα συναπτά έτη. Η τεχνογνωσία, οι τεχνολογίες αιχμής, και η μοναδική ανθρωποκεντρική προσέγγιση που έχουμε αναπτύξει, είναι πλέον στη διάθεση των Μελών και των εργαζομένων της Πρωτοβουλίας με τους πιο προνομιακούς όρους και σημαντικές παροχές. Με την Πρωτοβουλία και τα Μέλη της μας ενώνει η αγάπη για τη χώρα και τους ανθρώπους της». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ επεσήμανε: «Για τα Μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ οι εργαζόμενοι είναι πολύτιμο κεφάλαιο και για αυτό επενδύουμε στη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

ΠΙΣ: Η πρόληψη σώζει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συμμετέχει στον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας ευαισθητοποίησης για αυτό το είδος καρκίνου που όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια, μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως. Βασική προϋπόθεση είναι όλες οι γυναίκες ειδικά να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία μετά τα 40 έτη ενώ αν έχουν επιβαρυμένη κληρονομικότητα αυτό πρέπει να γίνεται από νωρίτερα, όπως συστήνει ο εκάστοτε θεράπων ιατρός. Ο ΠΙΣ καλεί όλες τις γυναίκες να κάνουν ανελλιπώς και χωρίς καθυστέρηση ετησίως την εξέταση αυτή, με σκοπό να μειωθούν στο ελάχιστο τα περιστατικά εντοπισμού καρκίνου του μαστού σε προχωρημένα στάδια. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται άλλωστε και ο ΕΟΠΥΥ με την εισαγωγή και νέων διαγνωστικών «όπλων» που θα βοηθήσουν πολλές γυναίκες να κερδίσουν τη μάχη. Όπως αναφέρεται στο σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ,

στη χώρα μας, ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ετησίως καταγράφονται περί τα 5.000 νέα περιστατικά που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες. Αλλά το αισιόδοξο είναι ότι το 85% των ασθενών παρουσιάζει επιβίωση άνω της 5ετίας με το γεγονός αυτό να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έγκαιρη διάγνωση.

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού στο Προεδρικό Μέγαρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, η Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, καλεί γυναίκες άνω των 35 ετών για δωρεάν προληπτικό έλεγχο την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 στον αύλειο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες τής χώρας μας, με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να αγγίζει τις 7.500. Ραντεβού στο τηλέφωνο 2107283339 την Παρασκευή 20/10, μεταξύ 09.00 και 16.00, και τη Δευτέρα 23/10 από τις 09.00 μέχρι τις 12.00 Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΕΚΕ: Διετές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ειδικευομένων

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του Διοικητικού Συμβουλίου για  σύγχρονη, πλήρη και στοχευμένη εκπαίδευση, ξεκινά το Σάββατο 21 Οκτωβρίου  ένα Διετές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ειδικευομένων που αφορά όλο το φάσμα της ειδικότητας της Καρδιολογίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι στο πρότυπο αντίστοιχου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την εκπαίδευση των ειδικευομένων και περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα και πλήρη πρακτική άσκηση. Σκοπός αυτής της νέας εκπαιδευτικής προσπάθειας είναι να εφοδιάσει τους ειδικευόμενους με όλη τη γνώση που απαιτείται τόσο για τις εξετάσεις ειδικότητας όσο και για τις εξετάσεις για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας.

Ταυτόχρονα επιδιώκεται -για όλους τους ειδικευόμενους στη χώρα και ανεξάρτητα σε ποιο νοσοκομείο κάνουν ειδικότητα – η ισότιμη, ποιοτική και πλήρης εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας Γ. Κοχιαδάκης, με αφορμή την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, αναφέρει:

«Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ώστε να μεταδοθεί πολύπλευρη και στοχευμένη γνώση στους ειδικευόμενους, με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στο σύγχρονο Αμφιθέατρο της ΕΚΕ, το οποίο μάλιστα εκσυγχρονίστηκε και διαμορφώθηκε πρόσφατα ώστε να αποτελεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό εκπαιδευτικό κέντρο».

Για οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: [email protected]