Roche: 7,1 δισ. δολάρια σε Roivant και Pfizer

Η ελβετική Roche συμφώνησε να πληρώσει αρχικά 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια στη Roivant και την Pfizer για τα δικαιώματα στις ΗΠΑ ενός νέου φαρμάκου για τις φλεγμονώδεις  παθήσεις του εντέρου, καθώς επεκτείνεται σε νέους τομείς για να αντισταθμίσει τις μειωμένες πωλήσεις της στο τομέα της ογκολογίας. Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου είναι μια ομάδα χρόνιων γαστρεντερικών διαταραχών που πλήττουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με το 80% εξ’αυτών να μην παρουσιάζουν μόνιμη ύφεση, ανέφερε η Roche σε δήλωση τη Δευτέρα. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, Τόμας Σίνεκερ, επιθυμεί να αποκαταστήσει το ρεκόρ ανάπτυξης φαρμάκων της Roche μετά από μεγάλες αποτυχίες δοκιμών σε τελευταίο στάδιο ανοσοθεραπειών για το Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο πέρυσι. Οι μετοχές της Roche σημείωσαν άνοδο 0,1% μετά την επιβεβαίωση της φημολογούμενης συμφωνίας, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά του Σίνεκερ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η Roche ήταν ανοιχτή σε μεγάλες συμφωνίες εφόσον παρουσίαζαν επιστημονικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Roivant, που ιδρύθηκε από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Vivek Ramaswamy, σημείωσαν άνοδο 16,4% και έφθασαν τα 11,24 δολάρια στις προκαταρκτικές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Η Roche δήλωσε ότι συμφώνησε να πληρώσει έως και 150 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον του προκαταβολικού ποσού, ανάλογα με ορισμένα αναπτυξιακά επιτεύγματα. Οι αναλυτές της Zuercher Kantonalbank δήλωσαν ότι ενώ η συγκεκριμένη συμφωνία “δεν δείχνει φθηνή εκ πρώτης όψεως”, θα μπορούσε να καταστεί το καλύτερο φάρμακο στην κατηγορία του για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Η Roche εδήλωσε ότι θα ξεκινήσει την τρίτη και τελευταία φάση της δοκιμής του φαρμάκου σε ανθρώπους το συντομότερο δυνατό, μετά τα πρόσφατα υποσχόμενα αποτελέσματα της φάσης 2 κατά της ελκώδους κολίτιδας. «Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία να φέρουμε αυτό το μόριο στη Φάση 3», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής του φαρμακευτικού τμήματος της Roche, Teresa Graham.

Παράτυπη ενέργεια η αναγγελία ίδρυσης «Ιδιωτικής Πανεπιστημιακής Κλινικής»

Με κοινό ψήφισμά τους ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων, χαρακτηρίζουν ως παράτυπες ενέργειες, δημόσιες δηλώσεις  των υπευθύνων του Μητροπολιτικού Κολεγίου, σχετικά με τα εγκαίνια της πρώτης  «Ιδιωτικής Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης». Όπως αναφέρουν, σύμφωνα, με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 1 και 3 του Νόμου 3696/2008, «Απαγορεύεται στα Κολλέγια να χαρακτηρίζονται Πανεπιστήμιο, Σχολή, Οργανισμός, Ινστιτούτο, Ακαδημία ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη προσωνυμία η οποία δύναται να παραπλανήσει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες.  Πλην των δημόσιων Πανεπιστημίων δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου “Πανεπιστήμιο” στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, για το χαρακτηρισμό αυτού του ιδίου».

Πέραν αυτού όμως, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προχώρησε και στη χρήση του όρου «πανεπιστημιακή κλινική», για να χαρακτηρίσει ένα νέο δημιούργημά του, δια του οποίου μάλιστα καλεί πολίτες σε εφαρμογή ειδικών θεραπευτικών και παρεμβάσεων αποκατάστασης, σε ιδιαίτερα  ευάλωτες ομάδες πολιτών και μάλιστα δωρεάν.

Τα στοιχεία αυτά, πέραν της εύλογης σύγχυσης που δημιουργούν στο ευρύτερο κοινό, έρχονται σε προφανή αντίθεση με ένα πλέγμα  σημαντικών νομοθετικών διατάξεων. Είναι απόλυτα σαφές ότι η δημιουργία και λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών επιτρέπεται στο πλαίσιο λειτουργίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται με τον Νόμο 4957/2022.

«Παρόλο που καταγγείλαμε την υποτιθέμενη λειτουργία της ‘Ιδιωτικής Πανεπιστημιακής Κλινικής’ στους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας και παρά το γεγονός της απουσίας άδειας λειτουργίας οποιασδήποτε κλινικής, σύμφωνα με την απάντηση της Περιφέρεια Αττικής, προκαλεί έκπληξη η πλήρης αδράνεια των αρχών για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

 

Νέες θέσεις εργασίας από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στην Τρίπολη

Με αφορμή τα μεγάλα επενδυτικά έργα που υλοποιούνται από φαρμακοβιομηχανίες μέλη της ΠΕΦ στην βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για την ενημέρωση των μαθητών και σπουδαστών, ώστε ν’ ακούσουν για ευκαιρίες και προοπτικές καριέρας που δεν είχαν σκεφτεί και που αφορούν στην πόλη τους και στην ευρύτερη περιοχή.

Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τις επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου είναι ζωηρό κάτι που αποτυπώνεται στο γεγονός πως την ημερίδα παρακολούθησαν το πρωί μαθητές της Γ’ και Β’ Λυκείου από τις περιοχές της Τρίπολης, της Μεγαλόπολης, του Άστρους Κυνουρίας και της Τεγέας. Το απόγευμα η ημερίδα ήταν ανοιχτή στους γονείς και στο κοινό, καθώς παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτικής, εκκλησιαστικής, ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναλύθηκαν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχουν αυτές οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την Τρίπολη και γενικότερα την Αρκαδία. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη νέα γενιά, η οποία μπορεί να εργαστεί σε έναν δυναμικό κλάδο με έντονα αναπτυξιακό αποτύπωμα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους της Αρκαδίας να ανελιχθούν στον τόπο τους απασχολούμενοι σε εταιρείες που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους εργοδότες της χώρας μας.

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ELPEN κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά,  ότι «είναι η πρώτη φορά που επικοινωνούμε μεγάλες επενδύσεις στην τοπική κοινωνία και στόχος μας είναι ο μαθητής και ο φοιτητής να αποκτήσουν νέο επαγγελματικό προσανατολισμό» ενώ, πρόσθεσε πως «κοινωνοί της σημερινής εκδήλωσης είναι όλοι οι νέοι άνθρωποι της περιοχής και οι επιστήμονες», αναδεικνύοντας παράλληλα τις μοναδικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, τόνισε πως «η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου έχει σημαντικό αποτύπωμα με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία καθώς επενδύει στο μέλλον. Και οι νέοι, που είναι το μέλλον, πρέπει να ξέρουν πως έχουν προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης στον τόπο τους, σε ανερχόμενους τομείς όπως είναι  η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή του ελληνικού φαρμάκου».

O αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της DEMO κ. Δημήτρης Δέμος, στην ομιλία του σημείωσε πως μέσω της εκδήλωσης «ενημερώνουμε για τα επενδυτικά μας προγράμματα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη λειτουργία μας. Με τον τρόπο αυτό ερχόμαστε πιο κοντά στην τοπική κοινωνία». Ο κ. Δέμος ανέφερε πως «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι η ατμομηχανή ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας» και μιλώντας στους μαθητές και σπουδαστές επεσήμανε πως «μπορείτε να γίνετε συνοδοιπόροι στην ανάπτυξη». Κατά την ομιλία της στους μαθητές, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ κα Φαίη Κοσμοπούλου, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους στην επαγγελματική ανάπτυξη της νέας γενιάς».

 

ΣΥΡΙΖΑ για ελλείψεις φαρμάκων: «Έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο στην αγορά φαρμάκου»  

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα όσον αφορά το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων εξήχθησαν από την συνάντηση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνα Ηλιόπουλου και Ανδρέα Παναγιωτόπουλου με τους εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Βασικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι οι παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες κρατούν στις αποθήκες και δεν τα βγάζουν σε κυκλοφορία φάρμακα, τα οποία μοιραία περιορίζονται ή εξαφανίζονται από την εγχώρια αγορά. Μία δεύτερη αιτία των ελλείψεων είναι η στρεβλή πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας που καταλήγει είτε σε εισαγωγή από το ΙΦΕΤ  όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πολύ υψηλότερες τιμές, είτε σε πλήρη απόσυρση των φθηνότερων φαρμάκων από την ελληνική αγορά και αντικατάστασή τους από άλλα πολύ ακριβότερα. Η προβληματική κατάσταση για τη δημόσια υγεία ολοκληρώνεται η με την έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο στην αγορά φαρμάκου, αλλά και οι αδιαφανείς δραστηριότητες του ΙΦΕΤ που εγκαλείται για παράνομες εξαγωγές και οι οποίες –  ενάμιση περίπου χρόνο μετά τη μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Άρειο Πάγο – δεν έχουν διαλευκανθεί. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ζωτικής σημασίας αφενός ένα μοντέλο τιμολόγησης φαρμάκων που θα βασιστεί σε μία προσέγγιση κόστους οφέλους ως προς τα θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη. Αφετέρου απαιτείται πιο ενεργητική παρέμβαση και έλεγχος από την πλευρά της Πολιτείας στην αγορά φαρμάκου με:

-επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για φάρμακα που είναι σε έλλειψη

-συνεχή έλεγχο των αποθεμάτων των φαρμακαποθηκών και real time έλεγχο των πωλήσεων τους από τον ΕΟΦ

-αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας

-τη δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα

 

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανεπάρκεια του ενζύμου της AADC

Η ανεπάρκεια του ενζύμου της Αρωματικής L-Άμινο-Οξικής-Δεκαρβοξυλάσης (ΑADCd) αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια γενετική νόσο, με τη συχνότητα εμφάνισή της, όσον αφορά την Ευρώπη, να μην υπερβαίνει τη 1 στις 116.000 γεννήσεις. Πρόκειται για μια διαταραχή που επηρεάζει τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών, διαταράσσοντας την παραγωγή της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι η πρόκληση σοβαρής αναπηρίας, δυνητικά θανατηφόρας, χωρίς καμία ειδική θεραπεία μέχρι πρόσφατα.  Εδώ και έναν χρόνο στη φαρέτρα των διαθέσιμων μέσων για την αντιμετώπιση της νόσου έχει προστεθεί η πρώτη εγκεκριμένη γονιδιακή θεραπεία για την ανεπάρκεια του ενζύμου της AADC. Ασθενείς που έχουν λάβει τη γονιδιακή θεραπεία μπόρεσαν να επιτύχουν σημαντικά κινητικά ορόσημα με εμφανή και προοδευτική βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων τους, αλλά και των συμπεριφορικών και γνωσιακών λειτουργιών τους. Η θεραπεία, λόγω της πολυπλοκότητας της χορήγησης και της σπανιότητας της νόσου, δύναται να χορηγηθεί σε προσβεβλημένα παιδιά ηλικίας 18 μηνών και άνω, σε εξειδικευμένα και αρμοδίως εξοπλισμένα κέντρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Dr. Roser Pons, Καθ. Παιδονευρολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», με εξειδίκευση στις κινητικές διαταραχές, επισημαίνει σχετικά: «Με δεδομένο πως η ανεπάρκεια της AADC αποτελεί μια διαταραχή η οποία  μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα, ώστε να αναγνωρίζονται οι κλινικές εκδηλώσεις της και να μπορεί να επιτευχθεί η σωστή διάγνωση όσο το δυνατόν νωρίτερα».  Η πρόεδρος του Συλλόγου «“95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς», Μαίρη Αδαμοπούλου, δήλωσε: «Το δύσβατο μονοπάτι του Σπάνιου Ασθενή φωτίζεται πλέον όλο και περισσότερο από την έρευνα και την ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, ακόμα  και για τα πιο Σπάνια Νοσήματα, που αφορούν εξαιρετικά μικρό αριθμό ασθενών, όπως η  AADC. Μη σταματάτε ποτέ να αναζητάτε τη σωστή διάγνωση. Πίσω από κοινά συμπτώματα ίσως κρύβεται μια Σπάνια Πάθηση. Είναι βέβαιο ότι, στα επόμενα χρόνια, ολοένα και περισσότερες θεραπείες θα είναι διαθέσιμες για τους Σπάνιους Ασθενείς, αλλάζοντας τη ζωή και την καθημερινότητά τους με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί ως τώρα».

ΟΕΝΓΕ: Να εξοπλιστεί με ψηφιακό τομογράφο το Θριάσιο

Ψηφιακό και μαγνητικό τομογράφο, ζητά για το Θριάσιο νοσοκομείο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), έτσι ώστε οι γυναίκες της Δυτικής Αττικής να μπορούν να έχουν προληπτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, χιλιάδες γυναίκες από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Φυλής, λόγω των τεράστιων ελλείψεων και της ανυπαρξίας μαστογράφου στο Θριάσιο νοσοκομείο ή σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια μονάδα υγείας της Δυτικής Αττικής αναγκάζονται να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για τον προληπτικό τους έλεγχο.

Για την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 10:30 π.μ. χαρακτηρίζοντας ανούσιες τις διακηρύξεις της Πολιτείας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, τη στιγμή που οι αρμόδιοι δεν ανταποκρίνονται στα επανειλημμένα αιτήματα του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του Θριασίου για κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό.

 

 

 

 

 

ΕΣΑμεΑ από την Λάρισα: «Προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τις καταστροφές»

Πρόσθετα μέτρα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, και των οικογενειών τους, όπως και για τις επιχειρήσεις τους ή για αυτές στις οποίες εργάζονται, ζήτησε από τη Λάρισα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και του European Disability Forum Ιωάννης Βαρδακαστάνης, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου.

Με αφορμή τις πλημμύρες που έπληξαν όλη τη Θεσσαλία και επηρέασαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, ο κ. Βαρδακαστάνης επισκέφτηκε τα γραφεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας στη Λάρισα, και είχε συνάντηση με εκπροσώπους και μέλη της Ομοσπονδίας και των Σωματείων των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων για να συζητήσουν θέματα που απασχολούν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε όλη τη χώρα αλλά και αυτά που έχουν προκύψει μετά τις καταστροφές.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι με την ανάληψη των θέσεων του νέου Περιφερειάρχη και των νεοεκλεγέντων δημάρχων, με πρωτοβουλία της ΕΣΑμεΑ και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας, θα πραγματοποιηθεί ευρεία εκδήλωση- σύσκεψη ώστε να συζητηθούν διεξοδικά και θα δοθούν λύσεις, με τη βοήθεια επιστημόνων και ζητώντας την αιγίδα της Περιφέρειας, για τα ζητήματα της Πολιτικής προστασίας σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Οφέλη από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα φαρμακεία

Έξυπνες λύσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την ευκολότερη οργάνωση των φαρμακείων υπόσχεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω στοχευμένων εφαρμογών, που μπορούν να στηθούν ακόμη και σε μόλις μία μέρα και με ελάχιστο κόστος, οι φαρμακοποιοί μπορούν να πετύχουν καλύτερη επικοινωνία και καθοδήγηση των ασθενών σε θέματα πρόληψης και συμμόρφωσης στη λήψη της θεραπευτικής αγωγής τους.

Επιπλέον, μπορούν να κάνουν ευκολότερη και καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων των φαρμάκων στις αποθήκες τους και να καταγράψουν σε λιγότερο χρόνο τα προϊόντα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, προχωρώντας σε έγκαιρη παραγγελία τους.

Τα παραπάνω είναι μερικά από αυτά που επισήμανε χθες ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Ανδρέας Συμεωνίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα “Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων στο χώρο της υγείας” στο πλαίσιο του PHARMApoint 2023. “Η χρήση των τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να λύσει τα χέρια των φαρμακοποιών και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους με τρόπο εύκολο, έξυπνο και γρήγορο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να υποστηρίξει  εφαρμογές που επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να παρέχουν προσωποποιημένη υπηρεσία και προσωποποιημένες συστάσεις στους πολίτες που εξυπηρετούν στα φαρμακεία τους, πάντα ανάλογα με τα φάρμακα που χρειάζονται ή τα παραφάρμακα που θέλουν να πάρουν”, εξήγησε ο κ. Συμεωνίδης.

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: 30 δωρεάν Ψηφιακές Μαστογραφίες

H Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού και μήνυμα «Είναι όντως τρομακτικό αν βρεις κάτι. Αλλά είναι πραγματικά τρομακτικό αν δεν τον βρεις εγκαίρως.», παροτρύνει τις γυναίκες να κάνουν την αυτοεξέταση συνήθεια και να μην παραλείπουν τον ετήσιο έλεγχο, προσφέροντας 30 δωρεάν Ψηφιακές Μαστογραφίες, με διαγωνισμό στις σελίδες του στο Facebook και στο Instagram.

Οι ενδιαφερόμενες για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, πρέπει να επισκεφθούν τη σελίδα του Ομίλου στο Facebook (www.facebook.com/omilosiaso) ή στο Instagram (www.instagram.com/omilosiaso), να κάνουν  like/follow στη σελίδα @omilosiaso, Like στο post στου διαγωνισμού και

Tag/mention δύο φίλες τους.  Κάθε σχόλιο είναι μία συμμετοχή στην κλήρωση. Ο διαγωνισμός λήγει στις 12/11/23 και οι νικήτριες θα ανακοινωθούν στις 13/11/23. Θα κληρωθούν 15 μαστογραφίες στο Facebook & 15 στο Instagram. Αναλυτικά οι όροι του διαγωνισμού: https://bit.ly/IASOGeneralClinic_BreastCancerAwarenessMonth

 

Παθολόγοι για ένταξη των γιατρών υπαίθρου στο θεσμό του προσωπικού γιατρού: «Αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πυροτέχνημα»

Την αντίθεσή τους με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη των γιατρών υπαίθρου στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας τες ως «Αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πυροτέχνημα».

«Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στη θέση αγροτικών ιατρών, ενώ οι παθολόγοι έχουν πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι γενικοί γιατροί πλέον ένα χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα. Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους ιατρούς, θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή», τονίζουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν: «Το ευφυολόγημα της εφάπαξ χορήγησης 40 – 50.000 € για την επιλογή της ειδικότητάς του Παθολόγου είναι ένα κακής έμπνευσης κίνητρο. Προτιμότερο είναι να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και της

Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ανθρώπινες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς και αντί υποσχέσεων για ποσά, που δεν πρόκειται ποτέ να δώσει για τον επαναπατρισμό Ιατρών, ας φροντίσει για τις σωστές αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες υγείας.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων δηλώνει για άλλη μία φορά παρούσα σε οποιοδήποτε συζήτηση με το Υπουργείο για την λύση όλων αυτών των προβλημάτων, απαιτεί όμως την απόσυρση όλων αυτών των προτάσεων οι οποίες εκ των προτέρων δυναμιτίζουν το κλίμα».