Ο Σύλλογος Ασθενών ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN

Τον Σύλλογο Ασθενών ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ, τους στόχους και τις δράσεις του παρουσίασε η κ. Τίνα Κουκοπούλου, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου στον τηλεοπτικό σταθμό OPΕΝ και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», με αφορμή τη μεγάλη διάκριση που έλαβε ο σύλλογος στα Healthcare Business Awards 2023.  Όπως ανέφερε η κ. Κουκοπούλου, ο σύλλογος δημιουργήθηκε από ασθενείς με χρόνια δερματικά νοσήματα, με  στόχο να μοιραστούν εμπειρίες, να ενδυναμωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους  αναφορικά με την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις θεραπείες για όλους ανεξαρτήτως τους ασθενείς.

Η κ. Κουκοπούλου ανέφερε ότι σημαντική δράση του συλλόγου, τη δράση «ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ», η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα με Silver βραβείο στα Healthcare Business Awards 2023. Η δράση αφορά τη σχέση γιατρών και ασθενών, που είναι σημαντική για τους ασθενείς με χρόνια δερματικά νοσήματα. Σημειώνεται ότι η εν λόγω δράση έχει λάβει και παγκόσμια διάκριση στο διαγωνισμό  UPLIFT Innovation Challenge.

Όλες οι σημαντικές διακρίσεις που έλαβαν χώρα στα Healthcare Business Awards 2023 στο site των βραβείων www.healthcareawards.gr

Δείτε το βίντεο εδώ  

Κορυφαίοι Decision Makers και Suppliers της αγοράς HR δίνουν το «παρών» στο HR Summit @ Costa Navarino

Την μοναδική στην Ελλάδα πρωτοβουλία, το πρώτο HR Summit @ Costa Navarino, παρουσιάζει η BOUSSIAS events στις 16 & 17 Νοεμβρίου 2023. Η διήμερη συνάντηση κορυφής των στελεχών HR συνδυάζει συνεδριακό περιεχόμενο με δύο κεντρικές ομιλίες και δύο πάνελ συζήτησης, 15λεπτες one to one επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ decision maker και suppliers, αλλά και εμπειρίες και δραστηριότητες στο μοναδικό προορισμό της Costa Navarino, ενώ προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για δικτύωση, σφυρηλάτηση σχέσεων και ανταλλαγή εμπειριών.
Συμμετέχουν περισσότερα από 70 συνολικά στελέχη, Decision makers, CHROs και HR Directors κορυφαίων εταιρειών από την ελληνική αγορά και, εκπρόσωποι Suppliers και χορηγών, ανώτατα στελέχη εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες, λύσεις και εργαλεία για Διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού. Στην κεντρική σκηνή του HR Summit συμμετέχουν με ομιλίες, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος στην Καθημερινή, Θοδωρής Γεωργακόπουλος καθώς και ο Δημήτρης Δημητριάδης, Futurist, Institute for the Futures and Foresight Research (IFFR DAO).
Στην κεντρική ομιλία του με θέμα «Οι μεγάλες προκλήσεις» ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος θα αναπτύξει τους δυο βασικούς πυλώνες, κλιματική κρίση και δημογραφικό καθώς και τα βασικά δεδομένα, τις τάσεις, και τα σενάρια για το μέλλον στη δική μας χώρα, και πώς θα επηρεάσουν τα θέματα της εργασίας, τουs decision makers και τα ηγετικά στελέχη της αγοράς HR. Ο Δημήτρης Δημητριάδης θα παρουσιάσει το “AI and the Future of HR: Navigating the Challenges and Opportunities for CHROs” και θα αναπτύξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του κλάδου HR κατά την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα επισημάνει τις μελλοντικές τάσεις καθώς και πολύτιμα insights για τις στρατηγικές HR, προκαλώντας το κοινό σε μία thought – provoking συζήτηση.
Τα δύο πάνελ συζήτησης συντονίζουν ο Σωτήρης Σταματίου, Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) και ο Θοδωρής Γωργακόπουλος. Πρόκειται να συζητηθούν θέματα που διαμορφώνουν την μελλοντική HR ατζέντα των ελληνικών επιχειρήσεων σε ανθρωποκεντρική βάση, αναδεικνύοντας τις επερχόμενες προκλήσεις, προτεραιότητες και προτάσεις για τη συνεχή εξέλιξη των οργανισμών και των ανθρώπων τους.

Επίσημο website: https://www.navarinohrsummit.gr/

Συμμετοχές & Χορηγίες: Μαρίνα Καφέζα, T: 210 6617777 (εσωτ. 252), Ε: [email protected]

Πληροφορίες: Χρύσα Δέμη, T: 210 6617777 (εσωτ. 171), E: [email protected]

Life forward: Το εξελιγμένο εμπορικό σήμα της Boehringer Ingelheim

Η Boehringer Ingelheim παρουσίασε ένα εξελιγμένο εταιρικό εμπορικό σήμα, με στόχο την έμπνευση βαθύτερης σύνδεσης με τους διαφορετικούς πελάτες, συνεργάτες και υπαλλήλους της εταιρείας.

Η εξελιγμένη εταιρική ταυτότητα περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής μιας ξεχωριστής παλέτας χρωμάτων και της δήλωσης σκοπού που εμπεριέχεται στην επωνυμία της Boehringer Ingelheim «Life forward».

Ειδικότερα, η δήλωση «Life forward» βασίζεται στην θεμελίωση του εταιρικού σκοπού του «μετασχηματισμού της ζωής για τις γενιές» και τονίζει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αντιμετωπίζει τις σημερινές και μελλοντικές τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο των ενεργειών της.

Ως βασικός παράγοντας στη βιομηχανία, η Boehringer Ingelheim αναπτύσσει πρωτοποριακές θεραπείες για μερικές από τις πιο επικίνδυνες & θανατηφόρες παθήσεις. Με την αύξηση των μη μεταδοτικών και λοιμωδών ασθενειών για τους ανθρώπους και τα ζώα, τη γήρανση των πληθυσμών, και τη συμπίεση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, η εταιρεία αντιμετωπίζει τις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες για τους ανθρώπους και τα ζώα σε βασικούς τομείς, όπως τα κάρδιο-νέφρο-μεταβολικά (CRM) νοσήματα, τη φλεγμονή, την ογκολογία και την ψυχική υγεία.

«Έχουμε ευθύνη να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων”, δήλωσε ο Médard Schoenmaeckers, επικεφαλής των εταιρικών σχέσεων της Boehringer Ingelheim GmbH. «Τα νέα καινοτόμα φάρμακα που ήδη ετοιμάζουμε και έρχονται, και που θα κάνουν σημαντικές διαφορές στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων, συνηγορούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να εισάγουμε την εξελιγμένη εταιρική μας ταυτότητα».

Η εξελιγμένη εταιρική εικόνα εισάγει μια σύγχρονη, ψηφιακή πρώτη εμπειρία που αξιοποιεί την πλούσια, οικογενειακή κληρονομιά της εταιρείας, βασίζεται στην ηγετική προσέγγισή της στον κλάδο της βιομηχανίας στις συνεργασίες και ενισχύει τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα. Ο πυρήνας της εξελιγμένης εταιρικής επωνυμίας είναι: ακλόνητη αισιοδοξία. «Σε ό,τι κάνουμε και λέμε, βλέπουμε θετικά το μέλλον, επειδή γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το διαμορφώσουμε, να το επηρεάσουμε προς το καλύτερο ενώ θέλουμε να εμπνεύσουμε και άλλους να μας ακολουθήσουν», προσθέτει ο κ. Schoenmaeckers. «Έχουμε σχεδόν 140 χρόνια εμπειρίας στη γεμάτη προκλήσεις δυναμική της υγειονομικής περίθαλψης. Από αυτήν την επίκτητη ανθεκτικότητα αντλήσαμε την αυτοπεποίθησή μας και την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα για τις επόμενες γενιές».

 

Takeda: Απόσυρση θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα

Η Takeda Pharmaceutical ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αποσύρει οικειοθελώς τη θεραπεία της για τον καρκίνο του πνεύμονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε λάβει ταχεία έγκριση το 2021, αφού απέτυχε να επιτύχει τον κύριο στόχο σε μια μελέτη τελικού σταδίου. Οι μετοχές της εταιρείας στις ΗΠΑ υποχώρησαν περίπου 6% στα 14,39 δολάρια σε εκτεταμένες συναλλαγές καθώς η αποτυχία της μελέτης σήμαινε ότι η θεραπεία δεν πληρούσε τις απαιτήσεις επιβεβαιωτικών δεδομένων της ταχείας έγκρισης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ούτε τις υπό όρους εγκρίσεις μάρκετινγκ που χορηγήθηκαν σε άλλες χώρες. Τον Ιούλιο, η Takeda είχε δηλώσει ότι η μελέτη είχε σταματήσει καθώς ήταν απίθανο να πετύχει τον στόχο της. Επίσης, απέσυρε την αίτησή της για άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022. Η δοκιμή τελευταίου σταδίου μελέτησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του  Exkivity ως μονοθεραπεία έναντι ενός τύπου χημειοθεραπείας σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ). Τα πλήρη δεδομένα από τη δοκιμή του τελευταίου σταδίου θα παρουσιαστούν σε μια επερχόμενη ιατρική συνάντηση ή θα δημοσιευθούν σε ιατρικό περιοδικό, ανέφερε η εταιρεία. Η Takeda σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει οικειοθελή απόσυρση του φαρμάκου σε όλα τα κράτη όπου εγκρίθηκε και γι’αυτ’ο το λόγο, συνεργάζεται με τις κατά τόπους ρυθμιστικές αρχές. Η θεραπεία εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει εγκριθεί στην Ελβετία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και την Κίνα,. Η Takeda δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσει να αξιολογεί τον αντίκτυπο της απόσυρσης και να ενημερώνει την ετήσια πρόβλεψή της για το οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου 2024.

 

Αύξηση της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), έχει θεσπίσει από το 2007 την 1η Νοεμβρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων». Στόχος της ημέρας αυτής είναι να δώσει το ερέθισμα και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό καθώς και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς Οργάνων. Η Δωρεά Οργάνων είναι ένα «δώρο ζωής» το οποίο αναμένουν οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας μας. Το δώρο αυτό προέρχεται από τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά με την Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και την ένταξή μας στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων & Ιστών. Ταυτόχρονα, το δώρο αυτό προέρχεται από την ψυχική δύναμη των οικογενειών των δοτών που μέσα από τον πόνο της απώλειας βρίσκουν την δύναμη να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Όλες οι οικογένειες που συναίνεσαν στη Δωρεά Οργάνων, αλλά και η πολύτιμη υποστήριξη του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, αποτελούν τους σημαντικότερους κρίκους που συνέβαλαν στην αύξηση της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων κατά τα τελευταία έτη στη χώρα μας σε σχέση με παρελθοντικά έτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ στο παρελθόν οι αποβιώσαντες δότες οργάνων κυμαίνονταν μεταξύ 40 – 50 ετησίως, το 2022 αξιοποιήθηκαν προς μεταμόσχευση όργανα από 69 αποβιώσαντες δότες, ενώ φέτος, πριν ακόμα κλείσει το 2023, μετράμε ήδη 74 δότες οργάνων και πάνω από 170 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.

COVID-19: Αυξημένος κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα

Παρά το υψηλό ποσοστό των ατόμων που έχουν λάβει τουλάχιστον 3 δόσεις εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα συνεχίζουν να επηρεάζονται δυσανάλογα από τη νόσο COVID-19, καθώς αντιπροσωπεύουν σε ποσοστό άνω του 20% τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τους θανάτους λόγω COVID-19, σύμφωνα με πληθυσμιακή μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Regional Health Europe. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας) και Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναδρομικό σχεδιασμό κοόρτης και ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας από 11.990.730 άτομα ηλικίας ≥12 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, και συνέκριναν τις σχετιζόμενες με τη νόσο COVID-19 νοσηλείες, τις εισαγωγές ΜΕΘ και τους θανάτους μεταξύ διαφορετικών ομάδων ανοσοκατεσταλμένων ατόμων και του γενικού πληθυσμού από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Συνολικά, καταγράφηκαν 20.910 εισαγωγές σε νοσοκομείο λόγω COVID-19, 440 εισαγωγές σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 και 4.810 θάνατοι λόγω COVID-19. Τα άτομα με ανοσοκαταστολή αντιπροσώπευαν το 3,9% του πληθυσμού της μελέτης, αλλά το 21,9% (4.585/20.910) των εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω COVID-19, το 28,4% (125/440) των εισαγωγών σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 και το 23,8% (1.145/4.810) των θανάτων λόγω COVID-19 κατά την περίοδο της μελέτης. Αντίστοιχα ευρήματα παρατηρήθηκαν κι όταν η ανάλυση περιορίστηκε σε 6.060.635 άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον 3 δόσεις εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 (84,5% των ανοσοκατεσταλμένων και 50,5% του γενικού πληθυσμού). Σε αυτή την περίπτωση, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα αποτελούσαν το 6,6% του συνολικού πληθυσμού, το 24,8% των εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω COVID-19, το 35,3% των εισαγωγών σε ΜΕΘ και το 25,0% των θανάτων λόγω COVID-19.

Ο υψηλότερος κίνδυνος νοσηλείας λόγω COVID-19 παρατηρήθηκε σε άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, με μέτρια έως σοβαρή πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια, με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και με πρόσφατη θεραπεία για αιματολογική κακοήθεια. Οι ίδιες ομάδες ασθενών είχαν υψηλότερο κίνδυνο για εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο λόγω COVID-19.

Συμπερασματικά, η μελέτη έδειξε ότι σε έναν πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό προσαρμοσμένο ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τον αριθμό των συννοσηροτήτων, ο κίνδυνος παρέμεινε αυξημένος σε όλες τις ομάδες ανοσοκαταστολής κατά 1,3 έως 13,1 φορές για νοσηλεία λόγω COVID-19 και κατά 1,3 έως 19,9 φορές για θάνατο λόγω COVID-19, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερη αξία για την πολιτική δημόσιας υγείας ώστε να σχεδιαστούν προληπτικές παρεμβάσεις και εμβολιαστικά προγράμματα με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

ELPEN: Νέο ψυχοβιοτικό για την ψυχολογική και νευρική λειτουργία

Η ELPEN εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της στην κατηγορία των προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής με το νέο almora PLUS® CEREBIOME®. Πρόκειται για το νέο ψυχοβιοτικό για την υποστήριξη της φυσιολογικής ψυχολογικής και νευρικής λειτουργίας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί ένταση και άγχος, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να είναι ευάλωτοι σε πολλές σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Η συναισθηματική ευεξία έχει άμεσο αντίκτυπο στην σωματική υγεία και το αντίστροφο. Το στρες επηρεάζει όλα τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι ευρέως γνωστό ότι το έντερο έχει ισχυρή σύνδεση με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα στη διατήρηση της συνολικής υγείας. Ένα υγιές έντερο με ποικιλία ωφέλιμων αποικιών μικροοργανισμών είναι ζωτικής σημασίας για την φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία και τις συναισθηματικές εκδηλώσεις. Η έκθεση στο στρες έχει ως αποτέλεσμα τις αλλοιώσεις στην αμφίδρομη επικοινωνία του άξονα εγκεφάλου-εντέρου η οποία τελικά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας σειράς γαστρεντερικών διαταραχών.

To almora PLUS® CEREBIOME® είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει στη σύνθεσή του ένα μοναδικό συνδυασμό ψυχοβιοτικών του Lactobacillus helveticus Rosell® –52 & του Bifidobacterium longum Rosell® –175 (CEREBIOME®) και Βιταμίνης Β6. To almora PLUS® CEREBIOME® συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Είναι κατάλληλο για ενήλικες και διατίθεται σε συσκευασία των 30 καψουλών.

Τα ψυχοβιοτικά είναι μια ειδική κατηγορία προβιοτικών, τα οποία προσφέρουν οφέλη για την ψυχική υγεία των ατόμων.  Διαφέρουν από τα συμβατικά προβιοτικά στην ικανότητά τους να παράγουν ή να διεγείρουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας κ.α.

 

ΠαΣΟΝοΠ για επίθεση κατά νοσηλευτή στο Τζάνειο

Με αφορμή την επίθεση και την άσκηση σωματικής βίας σε νοσηλευτή του Τζανείου από ασθενή, επειδή αργούσε η εξυπηρέτησή του στο χειρουργικό τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (Πα.Σ.Ο.Νο.Π) προέβη σε ανακοίνωση τονίζοντας τα εξής:

«Το εν λόγω περιστατικό δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά συμβαίνει συχνότατα σε όλες τις δημόσιες δομές, με τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν συνεχώς, απροστάτευτοι και απαξιωμένοι από το κράτος, με το ΕΣΥ να εμφανίζει συλλήβδην μια εικόνα εγκατάλειψης.

Η τραγική υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, έχει μετατρέψει τις εφημερίες των νοσοκομείων σε χώρους βασανισμού των πολιτών, με αποτέλεσμα τα θερμά επεισόδια

και οι εκρήξεις βίας να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, με τελικούς αποδέκτες αυτούς που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς. Γενικότερα, το καταδικαστέο αυτό συμβάν, είναι κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, που μόνο με γενναίες πολιτικές

αποφάσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ στην καταγγελία της για την επίθεση κατά του νοσηλευτή στο Τζάνειο, στηλιτεύει τη στάση της Διοίκησης του νοσοκομείου που όπως τονίζει «παρόλο που ο νοσηλευτής υπέβαλε μήνυση και βρέθηκε στο αυτόφωρο δικαστήριο ως μάρτυρας, η Διοίκηση τον άφησε «απροστάτευτο» και δεν εμφανίστηκε. «Εάν χρειασθεί δικηγόρο θα τον πληρώσει από τη τσέπη του; Η διοίκηση ήθελε προφανώς να αποσιωπηθεί το συμβάν. Διαφορετικά θα έμπαινε μπροστά και θα κατέθετε μήνυση η ίδια. Οι δικηγόροι του νοσοκομείου θα ήταν δίπλα στο συνάδελφο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.

Πρόσβαση για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στη χώρα μας

Στο ερώτημα για το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στον κατάλληλο γιατρό  και στις κατάλληλες εξετάσεις στη χώρα μας ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα ένας καρκίνος απάντησαν οι εκπρόσωποι των ασθενών στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου για την καμπάνια ««Με έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο».

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», Παρασκευή Μιχαλοπούλου, τα περισσότερα προβλήματα στην πρόσβαση τα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιφέρειας, αφού δεν υπάρχουν αρκετές δομές υγείας όπου θα μπορούσαν να απευθυνθούν είτε για προληπτικές ή για διαγνωστικές εξετάσεις. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο νομό Ευρυτανίας δεν υπάρχει μαστογράφος. Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, τόνισε ότι οι αναμονές στο ΕΣΥ ακόμα και για ραντεβού με ογκολόγο είναι μεγάλες, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει το κράτος να δημιουργήσει δικλίδες για να μπορεί ο ασθενής να απευθυνθεί και στο ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως οικονομική επιβάρυνση. Η  πρόεδρος του FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, Κορίνα Πατέλη-Bell, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο στον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς είναι πολύ λίγα τα δημόσια νοσοκομεία όπου μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Τέλος ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, τόνισε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την πρόσβαση στο σύστημα υγείας στη χώρα μας, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

 

Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Άνοιας και της νόσου Alzheimer

Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer παρουσίασε, στη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» με ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης, για την περίοδο 2023-2028, και έχει ως κύριο στόχο η Ελλάδα να γίνει μία χώρα – πρότυπο, φιλική προς τους πάσχοντες από άνοια και συναφείς διαταραχές, και προς τους φροντιστές τους, που επενδύει σημαντικά στην έρευνα και στην περίθαλψη για αντιμετώπιση και θεραπεία. Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer βασίζεται σε 7 άξονες: Καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα, Πρόληψη- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού, Υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια, Αντιμετώπιση της άνοιας, Νομοθεσία- Δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους, Έρευνα για την άνοια, Εκπαίδευση στην άνοια. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ιδρύεται στο Υπουργείο Υγείας το Εθνικό Συμβούλιο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer με συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και με κύριο σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «με το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer αποδεικνύουμε ότι προοδεύουμε στην κατανόηση και θεραπεία της άνοιας και της νόσου Alzheimer και μπορούμε να παρέχουμε τώρα αποτελεσματική φροντίδα σε πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, αναγνωρίζονται και οριοθετούνται τα δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια, ενώ αναγνωρίζεται και ο ρόλος των άτυπων φροντιστών των ασθενών. Ταυτόχρονα εισάγουμε στην ελληνική έννομη τάξη των θεσμών το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας», όπως και οι «προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας» για τα πρόσωπα που πάσχουν από άνοια. Η πρόληψη είναι εφικτή και μπορούμε να το πετύχουμε».