Όμιλος Σαράντη: Αύξηση των πωλήσεων κατά 8% το 9μηνο 2023

H εταιρεία ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ ανακοινώνει τη σύνοψη των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου 2023, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων της για το 2023.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις το εννεάμηνο 2023 ανήλθαν σε €353,4εκ. έναντι €327,3εκ. το εννεάμηνο 2022, αυξημένες

κατά 8,0% ως αποτέλεσμα της προσήλωσης του Ομίλου στις στρατηγικές του προτεραιότητες και της ορθής

διαχείρισης των ευκαιριών για ανάπτυξη των εσόδων.

Τα Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το εννεάμηνο 2023 παρουσίασαν σημαντική

αύξηση κατά 34,7% και διαμορφώθηκαν στα €47,8εκ. σε σύγκριση με €35,5εκ. το εννεάμηνο 2022, με το

Περιθώριο EBITDA να ανεβαίνει στο 13,5% (έναντι 10,8% στο εννεάμηνο 2022) αυξημένο κατά 269 μονάδες βάσης.

Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 44,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε €37,0εκ. το εννεάμηνο 2023 (EBIT εννεαμήνου 2022: €25,6εκ.) με το περιθώριο ΕΒΙΤ να διαμορφώνεται στο 10,5% το εννεάμηνο 2023 έναντι 7,8% το εννεάμηνο 2022. Το συγκρίσιμο περιθώριο ΕΒΙΤ αυξήθηκε κατά 266 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι υπογραμμίζοντας την επίδραση της λειτουργικής μόχλευσης από την αύξηση των πωλήσεων.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ομίλου Σαράντη, σχολίασε για τα εν λόγω αποτελέσματα μεταξύ λλάω τα εξής: «Αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν απόδειξη της ενέργειας, της αφοσίωσης και της δέσμευσης των ανθρώπων μας σεόλες τις αγορές μας και στον Όμιλο και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για τη συνεχή υποστήριξή τους».

Oλοκληρωμένη αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών στο Metropolitan General

Mε την προσθήκη 8 νέων θέσεων χημειοθεραπείας επεκτείνεται το τμήμα χημειοθεραπειών του Metropolitan General και αναβαθμίζει τις υποδομές για τους ογκολογικούς ασθενείς. Το νέο τμήμα, είναι πλήρως εξοπλισμένο, περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένους χώρους για φιλοξενία ασθενών με ογκολογικά, νευρολογικά και ρευματολογικά νοσήματα που υποβάλλονται σε σύντομες ενδοφλέβιες θεραπείες (π.χ ανοσοθεραπείες, χημειοθεραπείες κ.λπ).

Στο Metropolitan General παρέχεται ολιστική αντιμετώπιση των ογκολογικών περιστατικών με  ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη διερεύνηση, διάγνωση, θεραπευτική και υποστηρικτική αντιμετώπιση των νεοπλασιών. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα πιο σύγχρονα θεραπευτικά πρωτοκόλλα χορήγησης χημειοθεραπευτικών σχημάτων, ορμονοθεραπείες, ανοσοθεραπείες, βιολογικές θεραπείες, στοχευμένες θεραπείες καθώς και περιοχικές θεραπείες όπως είναι ο χημειοεμβολισμός, η καυτηρίαση όγκων με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF ablation) ή μικροκυμάτων (microwave ablation), η κρυοπηξία όγκων (cryoablation) ή και συνδυασμούς αυτών.

Εφαρμόζονται εξατομικευμένα οι πιο εξελιγμένες θεραπείες σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, προσαρμοσμένες στο γονιδιακό και το γενικό προφίλ υγείας του κάθε ασθενούς καθώς και στα παθολογοανατομικά και μοριακά χαρακτηριστικά της νόσου του, σε κάθε φάση αυτής.

Διπλή διάκριση της Sanofi Ελλάδας στα HR Awards 2023

Δύο σημαντικές διακρίσεις απέσπασε η καινοτόμος βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi Ελλάδας στα HR Awards 2023, τον καταξιωμένο θεσμό επιβράβευσης βέλτιστων πρακτικών και πρωτοβουλιών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, που διοργανώνει κάθε χρόνο η BOUSSIAS events. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έλαβε βραβείο SILVER στην κατηγορία Best Onboarding Initiatives για την καινοτόμο πλατφόρμα Sanofi Onboarder, καθώς και βραβείο SILVER στην κατηγορία Best Talent Management & Retention Initiative, για την στρατηγική διαχείρισης & ανάπτυξης ταλέντων που εφαρμόζει. Οι βραβεύσεις αυτές επιβεβαιώνουν τη σταθερή δέσμευση της Sanofi για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών περαιτέρω βελτίωσης της εργασιακής εμπειρίας και την ενεργή υποστήριξη της ανάπτυξης των ανθρώπων της, σε κάθε στάδιο της σταδιοδρομίας τους. Ειδικότερα, η παγκόσμια εταιρική πλατφόρμα Sanofi Onboarder αναπτύχθηκε για να προσφέρει μία βελτιωμένη εμπειρία ένταξης στο δυναμικό της Sanofi. Πρόκειται για ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο, διαθέσιμο σε κάθε νέο εργαζόμενο, αμέσως μετά την επίσημη επιβεβαίωση πρόσληψης και έως 30 ημέρες μετά την έναρξη εργασίας, το οποίο παρέχει ένα ολοκληρωμένο «ταξίδι» γνωριμίας με την κουλτούρα, τη στρατηγική, τη λειτουργία και τη δομή του οργανισμού.

Με πλήρως κατατοπιστικό και διαδραστικό περιεχόμενο και επιτρέποντας τη διασύνδεση του νέου εργαζόμενου με δύο έμπειρους συναδέλφους, η πλατφόρμα Sanofi Onboarder διασφαλίζει ότι κάθε νέος εργαζόμενος λαμβάνει διαρκή ενημέρωση, υποστήριξη και καθοδήγηση κατά τις πρώτες εβδομάδες της σταδιοδρομίας του στην εταιρεία. Η Sanofi Ελλάδας διακρίθηκε επίσης για τις καινοτόμους πρακτικές ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της, στο πλαίσιο εφαρμογής μιας παγκόσμιας εταιρικής στρατηγικής που εστιάζει στην ενδυνάμωση των εργαζομένων και την αξιοποίηση των ταλέντων τους, ώστε να αναλαμβάνουν οι ίδιοι ενεργό ρόλο στην επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε εργαζόμενος είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος εξέλιξης της σταδιοδρομίας του, βάσει των δεξιοτήτων, της εμπειρίας του και των φιλοδοξιών του. Κατά τη διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος αυτού, δέχεται την υποστήριξη, καθοδήγηση και συμβουλευτική του επικεφαλής της ομάδας του, έχοντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε ειδικά σχεδιασμένες πλατφόρμες και εργαλεία εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία ανάπτυξης του εργαζόμενου, κατέχει η καλλιέργεια της αυτεπίγνωσης και της διαρκούς αυτοαξιολόγησης, καθώς και η εδραίωση μίας εκπαιδευτικής προσέγγισης που θέτει σε προτεραιότητα τη μάθηση μέσω της εμπειρίας και της αλληλεπίδρασης με συναδέλφους.

Συνεργασία Daiichi Sankyo και MSD

Η Daiichi Sankyo  και η MSD (γνωστή ως Μerck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά) σύναψαν μια παγκόσμια συμφωνία ανάπτυξης και εμπορίας για τρία υπό κλινική διερεύνηση συζεύγματα αντισώματος-φαρμάκου (ADC) με τεχνολογία DXd. Οι εταιρείες θα αναπτύξουν από κοινού και δυνητικά θα διαθέσουν εμπορικά τα τρία αυτά σκευάσματα παγκοσμίως, εκτός από την Ιαπωνία, όπου η Daiichi Sankyo θα διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα. Η Daiichi Sankyo θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την παρασκευή και την προμήθεια των τριών σκευασμάτων. Και τα τρία ως άνω σκευάσματα βρίσκονται σε διάφορα στάδια κλινικής ανάπτυξης/έρευνας για τη θεραπεία πολλαπλών συμπαγών όγκων τόσο ως μονοθεραπεία όσο και/ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Η υποβολή αίτησης αδειοδότησης βιολογικών προϊόντων (BLA) στις Η.Π.Α. έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου 2024 για ένα εκ των τριών σκευασμάτων και βασίζεται σε δεδομένα από κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ. Το δεύτερο υπό διερεύνηση σκεύασμα αξιολογείται επί του παρόντος ως μονοθεραπεία στην κλινική δοκιμή IDeate-01. Επικαιροποιημένα αποτελέσματα από μια ανάλυση υποομάδας μιας κλινικής δοκιμής Φάσης Ι/ΙΙ σε SCLC παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (IASLC 2023). Το τρίτο υπό διερεύνηση σκεύασμα αξιολογείται προς το παρόν σε μια, πρώτη σε ανθρώπους, κλινική δοκιμή Φάσης I. Η Daiichi Sankyo χρησιμοποιεί την αποκλειστική τεχνολογία DXd για να στοχεύει και να παρέχει ένα κυτταροτοξικό φορτίο μέσα στα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν ένα συγκεκριμένο αντιγόνο κυτταρικής επιφάνειας. Κάθε ADC αποτελείται από ένα μονοκλωνικό αντίσωμα συνδεδεμένο με ένα φορτίο αναστολέα τοποϊσομεράσης Ι μέσω διασπάσιμων συνδέσμων που βασίζονται σε τετραπεπτίδια.

Καρκίνος πνευμόνων: Νέες οδηγίες προσυμπτωματικής διάγνωσης (screening)

Στις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, η επίπτωση του καρκίνου των πνευμόνων μειώνεται προοδευτικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ, από το 1992 η επίπτωση αυτού του καρκίνου μειώνεται ετησίως κατά 2.7%, ενώ από το 2006 κατά 1.1% και για τα δύο φύλα. Όμως, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  ο καρκίνος των πνευμόνων παραμένει η κύρια αιτία θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως με περισσότερους από 1.700.000 θανάτους το 2020 που αναμένεται να αυξηθούν έως και στους 3.000.000 θανάτους το 2040. Ως εκ τούτου, επιτακτική είναι η ανάγκη εντατικοποίησης προγραμμάτων ενάντια στην κατανάλωση καπνού αλλά και η συστηματική εφαρμογή  μέτρων προσυμπτωματικής διάγνωσης.

Προσφάτως ανακοινώθηκαν οι νέες οδηγίες προσυμπτωματικής διάγνωσης (screening) από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society ACS) που δημοσιεύτηκαν από τους Wolf et al στο περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians”. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Μαρία Καπαρέλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Aιματολογίας), συνοψίζουν τις επικαιροποιημένες οδηγίες. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων λόγω χρόνιας κατανάλωσης καπνού, οφείλουν να ξεκινήσουν τον ετήσιο έλεγχο με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης (low-dose CT) στην ηλικία των 50 ετών έως και την ηλικία των 80 ετών. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες οδηγίες η ηλικία έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου ήταν τα 55 έτη. Ασθενείς υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι τρέχοντες καπνιστές αλλά και οι πρώην καπνιστές που διαθέτουν ιστορικό κατανάλωσης καπνού τουλάχιστον 20 ή περισσότερα πακέτα/έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κατευθυντήρια οδηγία δεν λαμβάνει υπόψιν τα χρόνια διακοπής του καπνίσματος και μειώνει το όριο του ιστορικού καπνίσματος από τα 30 στα 20 πακέτα/έτη. Σύμφωνα με τον Robert A. Smith, PhD, Αντιπρόεδρο του Early Cancer Detection Science της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρίας και κύριο συγγραφέα των κατευθυντήριων οδηγιών «αυτή η ανανεωμένη οδηγία αποτελεί μία τάση διεύρυνσης των κριτηρίων καταλληλότητας για το πρόγραμμα διαλογής του καρκίνου πνεύμονα ώστε να προληφθούν πολλοί περισσότεροι θάνατοι από την έγκαιρη διάγνωση». «Η επέκταση του screening στους πρώην καπνιστές, αφαιρώντας την προϋπόθεση των ετών από την διακοπή του καπνίσματος και μειώνοντας το ιστορικό καπνίσματος στα 20 πακέτα/έτη μπορεί να σώσει πραγματικά ζωές από τον καρκίνο πνεύμονα».

 

Gilead Sciences: Αναστολή του προγράμματος «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»

Η Gilead Sciences Ελλάδας με ιδιαίτερη λύπη ανακοινώνει την αναστολή του ετήσιου προγράμματος πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την παροχή χρηματικών δωρεών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ». Αποκλειστικός σκοπός του προγράμματος υπήρξε, από την πρώτη στιγμή, η υποστήριξη της ανεξάρτητης έρευνας και της εκπαίδευσης, καθώς και η εν γένει παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας, επιτυγχάνοντας να παράξει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα που αποτυπώθηκαν σε πληθώρα ανακοινώσεων, τόσο σε ελληνικά όσο και διεθνή συνέδρια και σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (peer reviewed journals). Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω του προγράμματος,  υποστηρίχθηκαν περισσότερες από 140 προτάσεις βασικής έρευνας αλλά και δράσεις κοινότητας, με συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 1.800.000 ευρώ. Ωστόσο όπως τονίζεται, Σε ένα περιβάλλον επί μακρόν εχθρικό και ‘τιμωρητικό’ προς την καινοτομία, η συνέχιση ενός τέτοιου προγράμματος καθίσταται πλέον ασύμβατη και -επί του παρόντος- αδύνατη. Με το ύψος των ζητούμενων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) να αγγίζει το 70%, είναι σαφές ότι το θεσμικό πλαίσιο και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές επηρεάζουν καταλυτικά τον ευρύτερο σχεδιασμό, αλλά ενδεχομένως και τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου, της Gilead Sciences Ελλάδας. Κατ’ επέκταση, υπονομεύουν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να στερήσουν πιθανώς από τους ασθενείς τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέα, καινοτόμα θεραπευτικά σχήματα. Η Gilead Sciences Ελλάδας ευελπιστεί να διαμορφωθούν σύντομα οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση του «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ», προς όφελος της επιστημονικής προόδου.

Tο CDC επεκτείνει την επιτήρηση για ιούς του αναπνευστικού

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δήλωσαν τη Δευτέρα ότι επεκτείνουν τις δοκιμές στα δείγματα που συλλέχθηκαν από διεθνείς αεροπορικούς ταξιδιώτες πέρα ​​από την COVID-19, ώστε να συμπεριλάβουν τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκριτικό ιό (RSV) από τον Νοέμβριο. Το πρόγραμμα γονιδιωματικής επιτήρησης του οργανισμού που βασίζεται σε ταξιδιώτες, ή TGS, ξεκίνησε το 2021 για να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό νέων παραλλαγών SARS-CoV-2. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά διεθνή αεροδρόμια σε όλη τη χώρα (Λος Άντζελες, Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης, Σαν Φρανσίσκο, Βοστώνη Λόγκαν, Ουάσιγκτον Ντάλες, Σιάτλ και Νιούαρκ). «Η εστίασή μας είναι πάντα σε αεροδρόμια που είναι διεθνείς κόμβοι και έχουν πτήσεις που προέρχονται από μια ευρεία γκάμα διεθνών τοποθεσιών, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια εικόνα του τι συμβαίνει παγκοσμίως και να ανιχνεύουμε έγκαιρα τα σχετικά στελέχη», δήλωσε η Cindy Friedman, Chief of Travelers’ Health του CDC.

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η έκθεση για την ψυχική υγεία

Ψηφίστηκε χθες από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση για την Ψυχική Υγεία. Σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη της ΕΕ, η εν λόγω έκθεση αποτελεί βασικό συστατικό της φυσικής υγείας και ευεξίας, και όπως άλλες πτυχές της υγείας  μπορεί να επηρεαστεί από μια σειρά κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένες στρατηγικές. Ο ψυχίατρος και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος δήλωσε για την συγκεκριμένη έκθεση: «Οι κοινωνίες εξελίσσονται διαρκώς, αντιμετωπίζουν συχνές κρίσεις και ο αντίκτυπος παραγόντων άγχους, όπως η κρίση υγείας, οι φυσικές καταστροφές, και ζητήματα, όπως ανθρωπιστικές κρίσεις, γεωπολιτικές συγκρούσεις, ψηφιοποίηση, διακρίσεις, βία, απομόνωση, δεν μπορούν να αγνοηθούν».  Η έκθεση για την Ψυχική Υγεία έχει στόχο να δημιουργήσει θετικές αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ και «αποσκοπεί σε μια προσέγγιση ψυχικής υγείας σε όλες τις πολιτικές, στη θέσπιση Ευρωπαϊκού Έτους Ψυχικής Υγείας, καθώς και στην πρόταση για μία Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ψυχικής Υγείας».

Σε ΦΕΚ το νέο σύστημα επιλογής διοικητών

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ στο οποίο περιγράφεται η διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα, στις οποίες υπάγονται και οι διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Τα νομικά πρόσωπα ομαδοποιούνται στις ομάδες: «Α» στην οποία υπάγονται και οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών , «Β» και «Γ» στην οποία υπάγονται τα νοσοκομεία. Η διαδικασία επιλογής για τα νομικά πρόσωπα των ομάδων «Α» και «Γ» περιλαμβάνει, Γραπτή εξέταση των υποψηφίων, Κατάρτιση πίνακα υποψηφίων με βάση τα αποτελέσματα της γραπτής εξέτασης, Έλεγχο συνδρομής των απαιτούμενων προσόντων καθώς και μοριοδότηση των επιλέξιμων υποψηφίων με βάση τα κριτήρια. Η βαθμολογία της γραπτής εξέτασης προσαυξάνεται με τα μόρια  των προαναφερόμενων περιπτώσεων. Για την ενημέρωση των υποψηφίων  αναρτιούνται στην ιστοσελίδα του  ΑΣΕΠ προσωρινοί πίνακες  των υποψηφίων  που αποκλείονται λόγω έλλειψης των απαιτούμενων προσόντων, με αναφορά στον αντίστοιχο λόγο ή στους αντίστοιχους λόγους αποκλεισμού, των αποτελεσμάτων της γραπτής εξέτασης και των υποψηφίων της  και της αντίστοιχης μοριοδότησής τους. Σε συνέντευξη από την αρμόδια επιτροπή καλούνται οι επτά πρώτοι σε βαθμολογία επιλέξιμων υποψηφίων. Η σχετική  ειδοποίηση γίνεται με αποστολή μηνύματος στο κινητό  τηλέφωνο ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώνει ο  υποψήφιος με την αίτησή του ή με άλλο πρόσφορο μέσο  που επιλέγει η αρμόδια επιτροπή επιλογής. Η ειδοποίηση αποστέλλεται πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την  ημέρα της συνέντευξης.

Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: Ιδιαιτέρως δύσκολη η κατάσταση στην αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει η Πρόεδρος του ΔΣ PhARMA Innovation Forum Greece, κα. Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, για την ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα, λόγω της υπερβολικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων σε υποχρεωτικές επιστροφές και της έλλειψης χρηματοδότησης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της τοποθέτησής της στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας που διοργάνωσε η ΣΑΦΕΕ την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023, η κα. Μπαρμπετάκη υπογράμμισε την ανάγκη για την άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης και της μείωσης των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών που απειλούν πλέον ευθέως την ομαλή πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα αλλά και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Εισαγωγικά, η Πρόεδρος του PIF έδωσε τον ορισμό της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι «καινοτομία είναι η κάθε νέα θεραπεία που καλύπτει μια ακάλυπτη θεραπευτική ανάγκη ή/και αλλάζει αποτελεσματικά τις ζωές των ασθενών». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη της φαρμακευτικής καινοτομίας  για τους ασθενείς, τους φροντιστές, το σύστημα υγείας, την κοινωνία και την οικονομία. Επίσης, τόνισε τις σημαντικές επενδύσεις που κάνουν οι καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρίες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι για μια νέα θεραπευτική καινοτομία χρειάζεται μια επένδυση ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 10-15 χρόνια έρευνας σε περίπου 10.000 μόρια.

Επιπρόσθετα, κατέθεσε προτάσεις για την αξιοποίηση καλών πρακτικών, που βασίζονται στην τεκμηριωμένη χρηματοδότηση του συστήματος (“evidence based funding”) αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία αλλά και κάνοντας παράλληλα δομικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των υποχρεωτικών επιστροφών.

Στη συνέχεια, η κα. Μπαρμπετάκη σημείωσε ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην αγορά φαρμάκου είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα ο φαρμακευτικός κλάδος «αποτελεί μεγαλύτερο χρηματοδότη της αγοράς φαρμάκου από το ίδιο το κράτος μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών», υπογραμμίζοντας ότι οι επιστροφές που πληρώνουν οι καινοτόμες φαρμακευτικές επιχειρήσεις φτάνουν το 70%! Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι έως το 2026 ο φαρμακευτικός κλάδος συνολικά θα συμμετέχει κατά 27% περισσότερο στη φαρμακευτική δαπάνη έναντι του κράτους (58% ο κλάδος έναντι 31% το κράτος). Επίσης, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να απαντήσει το Υπουργείο Υγείας στις άμεσες ανάγκες της χρηματοδότησης του φαρμάκου, όπως και να πάρει ξεκάθαρη θέση εάν θα διατεθούν τελικά οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν το 2022 και το 2023 όπως έχει νομοθετηθεί, αλλά και δεσμευτεί για τα σχετικά κονδύλια για το 2024 και 2025. Αντίστοιχα, τόνισε ότι οι καινοτόμες φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά στην Ελλάδα στην έρευνα και ανάπτυξη, ενώ σημείωσε ότι «οι 26 εταιρίες του PIF απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα και παράλληλα, ενώ επιπλέον θέσεις εργασίας υποστηρίζονται και σε πολλές συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στο εγχώριο οικοσύστημα της υγείας». Επίσης, «μεταξύ 2019 και 2021 οι εταιρίες του PIF υλοποίησαν 520 προγράμματα υποστήριξης για 90.000 ασθενείς, 290 προγράμματα υποστήριξης ασθενών, 740 προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με 480.000 ωφελούμενους πολίτες και 100 προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος με 350.000 ωφελούμενους».