Κατερίνα Μάτσα για ενοποίηση όλων των Μονάδων Απεξάρτησης

Την έντονη αντίθεσή της στην ενοποίηση όλων των δημόσιων μονάδων απεξάρτησης στον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ),του οποίου η διοίκηση θα διορίζεται από την κυβέρνηση, εξέφρασε η ψυχίατρος και πρώην διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του ΨΝΑ σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως ανέφερε η κ. Μάτσα, η κάθε μία από αυτές τις μονάδες έχει διαφορετική φιλοσοφία και η αυθαίρετη ενοποίησή τους, δεν πρόκειται να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες στο πεδίο των εξαρτήσεων, αλλά αντίθετα να απομακρύνει πολλά εξαρτημένα άτομα από την προσβασή τους στα διάφορα προγράμματα. Ειδικότερα για το 18 ΑΝΩ του ΨΝΑ, η κ Μάτσα τόνισε ότι η φιλοσοφία του βασίζεται όχι μόνο στην σωματική και ψυχολογική απεξάρτηση αλλά και στη συμμετοχή των ωφελουμένων του στο κοινωνικό γίγνεσθαι, χωρίς το οποίο η απεξάρτηση δεν ολοκληρώνεται. Η θεώρηση  ότι το πρόβλημα της εξάρτησης είναι νόσος του εγκεφάλου και μόνο ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, δεν ανταποκρίνεται στην ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του 18 Άνω. Επί δεκαετίες, το 18 Άνω αποτέλεσε ένα φάρο ελπίδας για τους εξαρτημένους και τους οικείους τους, με σπουδαία αποτελέσματα αναγνωρισμένα και στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιπλέον, η κ. Μάτσα σημείωσε ότι το νέο Σ/Ν δεν εξασφαλίζει και τους εργαζόμενους στη Μονάδα, κάποιο εκ των οποίων είναι και πρώην εξαρτημένα άτομα, που στη συνέχεια αποτέλεσαν σημαντικά στελέχη στη λειτουργία της δομής.

 

Η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ στην πρωτοπορία για το Πολλαπλούν Μυέλωμα και την Αμυλοείδωση

Στις 9-12 Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας στο San Diego των ΗΠΑ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη και σημαντικότερη παγκόσμια συνάντηση περίπου 30.000 αιματολόγων και βασικών ερευνητών από όλες τις χώρες του κόσμου.

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά το γεγονός ότι η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπό τον Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο, θα έχει και φέτος τη σημαντικότερη παρουσία από την Ελλάδα με 24 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της Θεραπευτικής Κλινικής θα παρουσιάσουν τέσσερις προφορικές ανακοινώσεις που αφορούν στο ρόλο των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα (από τον Καθηγητή Ευάγγελο Τέρπο), τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης φάσης 2 σχετικά με το ρόλο της δαρατουμουμάμπης σε ασθενείς με AL αμυλοείδωση υψηλού κινδύνου με προσβολή της καρδιάς (από τον Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη), καθώς και τη συχνότητα της περιφερικής νευροπάθειας σε ασθενείς με μονοκλωνική γαμμαπάθεια (από τον Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη και τον επ. Καθηγητή Παναγιώτη Ζη). Η αξιολόγηση των κυκλοφορούντων μυελωματικών κυττάρων γίνεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Κυτταρομετρίας Ροής του Τμήματος Βιολογίας (Καθηγήτρια Ουρανία Τσιτσιλώνη και Δρ. Ιωάννης Κωστόπουλος) και αποτελεί πρωτοποριακή εξέταση καθώς φαίνεται ότι τα προσεχή χρόνια θα αντικαταστήσει τη βιοψία μυελού των οστών στην παρακολούθηση του πολλαπλού μυελώματος. Ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος συμμετέχει επίσης στην προφορική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης φάσης 3 ISKIA που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του καινοτόμου συνδυασμού της ισατουξιμάμπης μαζί με καρφιλζομίμπη και λεναλιδομίδη σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα. Η εργασία αυτή έχει επιλεγεί ανάμεσα στις έξι πιο σημαντικές προφορικές ανακοινώσεις του Συνεδρίου.

Η ομάδα της Θεραπευτικής Κλινικής θα έχει επίσης 20 αναρτημένες ανακοινώσεις που αφορούν τη βιολογία και τη θεραπεία των πλασματοκυτταρικών νεοπλασμάτων. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν 4 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά στη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ υπό τον Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο, σε συνεργασία με Καθηγητές από το Βιολογικό Τμήμα του ΕΚΠΑ (Καθηγήτρια Ουρανία Τσιτσιλώνη, Καθηγητής Ανδρέας Σκορίλας, Αν. Καθηγητής Μαργαρίτης Αυγέρης), 1 μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής σε συνεργασία με τη Βαλκανική Ομάδα Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, 1 μελέτη σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, 10 διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες στις οποίες συμμετέχει ενεργά η Θεραπευτική Κλινική και που περιλαμβάνουν καινοτόμες θεραπείες και 4 κλινικο-εργαστηριακές μελέτες σε συνεργασία της Θεραπευτικής Κλινικής με διεθνώς αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού όπως η Mayo Clinic στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Harvard και το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Columbia στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Stanford στις ΗΠΑ, το Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο της Πάβια στην Ιταλία.

ΕΛΕΚΑΠ: Εκστρατεία για την κοινωνική ανισότητα στον Καρκίνο του Πνεύμονα

Καθώς ο Νοέμβριος έχει οριστεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ) ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με τίτλο «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ», για να αναδείξει τις μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες που τον χαρακτηρίζουν, από την ενημέρωση και την πρόληψη της νόσου, μέχρι τη θεραπεία και την τελική έκβαση των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα.  Σύμφωνα με την ΕΛΕΚΑΠ λίγοι γνωρίζουν ότι: Ο κίνδυνος εμφάνισης Καρκίνου του Πνεύμονα είναι 50%-80% συχνότερος σε άτομα με χαμηλότερο εισόδημα και εκπαίδευση, καθώς και από κοινωνικά δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης. Το ποσοστό εξάρτησης από τη νικοτίνη σε άτομα με διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχιατρικά νοσήματα είναι 2-3 φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό. Ασθενείς με προχωρημένη νόσο που είναι άστεγοι, έχασαν σε διπλάσιο ποσοστό τα ραντεβού τους, για θεραπεία και εξετάσεις. Ενώ στον δυτικό κόσμο, το 80% των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα είναι καπνιστές, σε χώρες του αναπτυσσόμενου και του τρίτου κόσμου κύρια αιτία εμφάνισης Καρκίνου του Πνεύμονα είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των εσωτερικών χώρων, λόγω οικονομικής ένδειας.Η εκστρατεία «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ» περιλαμβάνει: ραδιοφωνικό & τηλεοπτικό spot, podcasts ασθενών με ΚΠ, που βιώνουν την ανισότητα, παρουσίαση πανελλαδικής δημοσκόπησης με τις αντιλήψεις και τη γνώση του κοινού για τη νόσο, προβολή του προβλήματος μέσω των κοινωνικών δικτύων, και καταχωρήσεις.

Εγκαίνια Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών

Παρουσία της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, της Παιδιατρικής Κλινικής ΔΠΘ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023. Η Μονάδα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Eliza – Σωματείο ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού. Αποτελεί τον πρώτο νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης/παραμέλησης στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι λειτουργίες της Μονάδας περιλαμβάνουν:

-Εξέταση & παρακολούθηση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης/παραμέλησης.

-Συντονισμό της διεπιστημονικής φροντίδας, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες επαγγελματιών που καλούνται να διαχειριστούν  περιστατικά κακοποίησης, όπως  ιατρός, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ιατροδικαστής, αστυνομικός κ.ά..

-Διαμόρφωση ερευνητικών/εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της κακοποίησης.

-Συλλογή δεδομένων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης/παραμέλησης παιδιών.

Η προστασία παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση και παραμέληση προβάλλει ως μία ανάγκη πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται πως 18 εκατομμύρια παιδιά έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν ενηλικιωθούν, 44 εκατομμύρια έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση και 55 εκατομμύρια έχουν υπάρξει θύματα ψυχολογικής βίας (Π.Ο.Υ. 2020)

Σχεδόν 3 στα 4 παιδιά (300 εκατομμύρια παιδιά) ηλικίας 2-4 ετών υφίστανται τακτικά σωματική τιμωρία ή/και ψυχολογική βία στα χέρια των γονέων και των φροντιστών τους (Π.Ο.Υ. 2022)

Σε διεθνές επίπεδο, στα περιστατικά κακοποίησης / παραμέλησης η πρώιμη παρέμβαση προκρίνεται ως ο πιο καίριος και αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των δυσμενέστατων επιπτώσεων της παιδικής κακομεταχείρισης, καθώς δίνει την ευκαιρία να αποσοβηθούν οι σοβαρές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις (Conroy, & Brown, 2004).

Eκτιμάται ότι, παγκοσμίως, έως και 1 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2-17 ετών βίωσαν παραμέληση ή έπεσαν θύματα σωματικής, σεξουαλικής ή συναισθηματικής βίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους (Hillis S, Mercy J, Amobi A, Kress H. 2016)

Επίσης, η Μονάδα στελεχώνεται με παιδοψυχίατρο, μέσα από την υποστήριξη της Goldman Sachs Gives σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

Υπογραφή συμβάσεων ανακαίνισης ΤΕΠ Νοσοκομείων 2ης ΥΠΕ

Χθες, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, παρουσία του Εντεταλμένου Σύμβουλου του ΤΑΙΠΕΔ, Π. Σταμπουλίδη, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ υπέγραψε  με τους αναδόχους τις Συμβάσεις για την υλοποίηση των έργων αναμόρφωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών για τα κομβικού ενδιαφέροντος νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ: Το ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», με προϋπολογισμό έργου, που ανέρχεται στοσυνολικό ποσό των 3.228.960 ευρώ και στα νοσοκομεία ΓΝΝΠ «Ο ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ-ΓΝΔΑ «Η ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ», ΓΝ Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» και ΓΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ», με προϋπολογισμό έργου που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 4.151.520 ευρώ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της 2ης ΥΠΕ, η ριζική ανακαίνιση – προσαρμογή στα νέα πρότυπα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, που υλοποιείται μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί πολύ σημαντική παρέμβαση στο χώρο του ΕΣΥ. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι ο πρώτος χώρος που υποδέχεται τον ασθενή που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υγεία του, επομένως αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας η πρώτη αυτή επαφή με το χώρο του νοσοκομείου να πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον ευπρεπές, άρτια οργανωμένο, που αποπνέει πολιτισμό και αξιοπρέπεια και θα εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον ασθενή. Η ποιότητα αποτελεί σημαντική παράμετρο στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους χώρους ενός νοσηλευτικού ιδρύματος, ιδιαιτέρως, δε, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο στο νοσοκομείο «Αττικόν»

Παρουσία του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παρουσιάστηκε επίσημα χθες, η λειτουργία του πρώτου Ιατρείου Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, το λεγόμενο Survivorship Clinic, στο νοσοκομείο «Αττικόν».  Το Ιατρείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Ογκολογίας, διευθύντριας της ΒΠΠΚ Αμάντας Ψυρρή και του καθηγητή Χειρουργικής, προέδρου της Ιατρικής Σχολής Νικολάου Αρκαδόπουλου, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή υπότροφο Καλλιόπη Καλαϊτζή, ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Όπως ανέφερε η κ. Ψυρρή, «ο σκοπός αυτού του ιατρείου είναι η δευτερογενής πρόληψη, η συμβουλευτική στον τρόπο ζωής και η μακροχρόνια παρακολούθηση για την ανίχνευση πρώιμων και όψιμων ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της νόσου και της θεραπείας».

Ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε ότι το Ιατρείο είναι εκ προοιμίου καινοτόμο διότι η συνεργασία της Ιατρικής Σχολής με την Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, στην οποία προΐστανται η καθηγήτρια κα Αμάντα Ψυρρή και η συνεργάτιδα της κα Πόπη Καλαιτζή έχουν εκπονήσει ένα πολύ πρωτοποριακό σχέδιο αντιμετώπισης των ασθενών με χρόνιες παθήσεις και ιδιαίτερα με καρκίνο.

Ο κ. Αρκαδόπουλος σημείωσε «Η δημιουργία ενός ιατρείου για την πολύπλευρη, μακροχρόνια υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών (survivorship clinic) καλύπτει μία σημαντική ανάγκη των ασθενών μας και των οικογενειών τους. Παρόμοια ιατρεία λειτουργούν σε πολλά μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού».

Τέλος, η κα Πόπη Καλαϊτζή  στην ομιλία της σημείωσε ότι Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υγιεινές συνήθειες ζωής μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματα της θεραπείας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου». Το πρόγραμμα αυτό ήταν στην πιλοτική του φάση διαθέσιμο σε κάθε ασθενή, που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, ενώ στη δεύτερη φάση που τώρα ξεκινά ανοίγει σε κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

Το Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο λειτουργεί προς το παρόν κάθε Δευτέρα στα Εξωτερικά Ιατρεία της Β´ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής κατόπιν ραντεβού. Οι ασθενείς μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους στο τηλέφωνο 1535 είτε μέσω της Β’ΠΠΚ κλινικής.

 

Πλατινένιο & Χρυσό Βραβείο στη Pfizer Hellas

Με 2 βραβεία διακρίθηκε η Pfizer Hellas στο πλαίσιο των φετινών HR Awards, τον θεσμό που αναδεικνύει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων και των ομάδων HR. Στην ευρύτερη κατηγορία «Future of Work», η Pfizer Hellas απέσπασε  το PLATINUM  και το GOLD βραβείο στην κατηγορία Diversity, Equity & Inclusion Initiatives/Strategy. Στη συγκεκριμένη κατηγορία βραβεύονται οι εταιρείες και οργανισμοί που υπηρετούν με αριστεία και διαμορφώνουν το Νέο Μέλλον της Εργασίας τόσο στη διαμόρφωση της εμπειρίας των εργαζομένων στο εσωτερικό εργασιακό περιβάλλον όσο και για την μεταφορά του οράματος/αξιών στο ευρύτερο κοινωνικό οικοσύστημα. Τα βραβεία παρέλαβε η κα. Eιρήνη Παγανοπούλου Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Pfizer, η οποία δήλωσε: «To σημαντικότερο κεφάλαιο για κάθε Οργανισμό είναι οι άνθρωποί του. Και εμείς στη Pfizer Hellas επενδύουμε καθημερινά στους ανθρώπους μας, προσφέροντάς τους ένα εργασιακό περιβάλλον που αγκαλιάζει τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότιμη αντιμετώπιση. Oι διακρίσεις της Pfizer Hellas στα HR Awards είναι μια ακόμα αναγνώριση της στρατηγικής μας αλλά και των δράσεων που υλοποιούμε με επίκεντρο την εργασιακή και προσωπική ευημερία κάθε εργαζόμενου». H στρατηγική της Pfizer Hellas σε θέματα Διαφορετικότητας, Ισότιμης Αντιμετώπισης και Συμπερίληψης είναι πολυεπίπεδη καλύπτοντας διαφορετικούς άξονες και κοινωνικές ομάδες. Xαρακτηριστική είναι η συμμετοχή της Pfizer Hellas στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Pfizer το Refugee Leadership Initiative (PRLI), που στόχο έχει να βελτιώσει τη ζωή των προσφύγων με διάφορους τρόπους, όπως την προσφορά θέσεων εργασίας και την καθοδήγηση τους.

 

ΕΑΕ: Ανάγκη υποστήριξης του έργου των Αιματολόγων από την Πολιτεία

Με αφορμή το 34ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο (ΠΑΣ) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 9 έως 11 Νοεμβρίου 2023 στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ), στην οποία αναφέρθηκαν οι νεότερες εξελίξεις της Αιματολογίας σε διαγνωστικό, θεραπευτικό και ερευνητικό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ ενημέρωσαν για την επίκαιρη θεματολογία του επικείμενου 34ου ΠΑΣ που καλύπτει όλο το φάσμα της Αιματολογίας και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά συμπόσια, ειδικές διαλέξεις, επιστημονικές αντιπαραθέσεις, θέματα αιχμής, συναντήσεις με τον/την ειδικό, ειδικές συνεδρίες για Νοσηλευτές/τριες, Βιολόγους και Τεχνολόγους, το “Βήμα του Υποτρόφου του Ιδρύματος της ΕΑΕ”, ειδικές συνεδρίες Ειδικευομένων Αιματολογίας, καθώς και εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος.  Επιπλέον, έχει προβλεφθεί ειδική συνεδρία  αφιερωμένη στις προοπτικές που δίνει η αλληλεπίδραση της ΕΑΕ με την European Haematology Association (ΕΗΑ). Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΕ, Καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει σημειωθεί αλματώδης πρόοδος σε όλα τα πεδία της Αιματολογίας. Η εφαρμογή νέων διαγνωστικών μεθόδων βασισμένων στην πρόοδο της Τεχνολογίας και της Βιολογίας έχει ως αποτέλεσμα την ακριβέστερη διάγνωση και ταξινόμηση τόσο των καλοήθων, όσο και των νεοπλασματικών παθήσεων του αίματος καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων στοχευμένων θεραπειών, που έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε και στους δικούς μας ασθενείς, στη χώρα μας. Το τίμημα αυτής της μεγάλης επιτυχίας, ευκτέας για την κοινωνία, είναι η αύξηση του αριθμού των αιματολογικών ασθενών και οι αυξημένες ανάγκες παρακολούθησης και νοσηλείας. Συνοψίζοντας, η Αιματολογική Εταιρεία θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη του έργου των Αιματολόγων από την Πολιτεία. Οι παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες και επιτακτικές, εκτός των άλλων, στην παρούσα φάση είναι:

-Η κοστολόγηση και θεσμοθέτηση της αποζημίωσης του εργαστηριακού ελέγχου βιοδεικτών

-Η αύξηση των κλινών στις Αιματολογικές Κλινικές και Μονάδες Μεταμόσχευσης Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων και Κυτταρικών Θεραπειών

-Η ενίσχυση των υποδομών και της στελέχωσης των Αιματολογικών Τμημάτων, των Μονάδων Μεταμόσχευσης, και των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό, και

-Η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των αιματολογικών ασθενών.

Αρχές Δεκεμβρίου στα κινητά και των πολιτών το app για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ως απόλυτη προτεραιότητα χαρακτήρισε το θέμα της αναδιοργάνωσης του χώρου της υγείας ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, και αναφέρθηκε στις πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ΕΣΥ. Ειδικότερα, για το app που θα δίνει εικόνα για τις ελλείψεις φαρμάκων ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μέχρι αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσει πια και ο κάθε πολίτης στο κινητό του να έχει αυτό το app, να ξέρει πού βρίσκεται το φάρμακό του, αν υπάρχει το φάρμακό του και πού θα το βρει… Θα λειτουργήσει η εφαρμογή. Έχουμε ψηφίσει και σχετική διάταξη, είναι όλα έτοιμα να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο των διοικητών των  νοσοκομείων, τονίζοντας ότι όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων πρέπει να είναι στο πόδι καθημερινά άγρυπνοι με ένα σύστημα το οποίο αναγκαστικά έχει πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να διαχειριστούν. Πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα αναρτηθεί η πλατφόρμα για να υποβάλουν τα αιτήματα τους όσοι ενδιαφέρονται για τις θέσεις. «Δόθηκε και μία απάντηση και για τις αμοιβές τους, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μισθούς Γενικού Γραμματέα για τους διοικητές των νοσοκομείων. Υπολογίζω ότι μετά το τέλος Γενάρη θα έχουμε τους πρώτους διοικητές, για να είμαι απολύτως ρεαλιστικός σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις μου», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

 

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική & κίνημα Μovember: Πακέτα προληπτικού ελέγχου για άνδρες

H Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ για μία ακόμη χρονιά, στηρίζει και ακολουθεί το κίνημα Movember, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους άνδρες να κάνουν πιο συχνά εξετάσεις και να παρακολουθούν την υγεία τους. Φέτος, με κεντρικό μήνυμα «Η πρόληψη είναι η πραγματική υπερδύναμη» καλεί όλους τους άνδρες να φροντίσουν την υγεία τους και για το λόγο αυτό προσφέρει ιδιαίτερα προνομιακές τιμές με έκπτωση 40% σε όλα τα πακέτα healthUp ΜΕΝ και PROSTATE. Πιο αναλυτικά: healthUp MEN BASIC (Βασικές αιματολογικές εξετάσεις και ιατρική αξιολόγηση. Συστήνεται για άνδρες έως 30 ετών). healthUp MEN ADVANCED (Αιματολογικός και απεικονιστικός έλεγχος και εξέταση από Οφθαλμίατρο, ΩΡΛ και Παθολόγο. Συστήνεται για άνδρες 30-40 ετών).

healthUp MEN PLUS( Πλήρης αιματολογικός και απεικονιστικός έλεγχος και εξέταση από Οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, Καρδιολόγο και Παθολόγο. Συστήνεται για άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω).

healthUp PROSTATE (PSA, Free PSA, Υπερηχογράφημα προστάτη, ουρολογική εξέταση. Συστήνεται για άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω). Αναλυτική ενημέρωση για τα πακέτα CheckUp healthUp. Η προσφορά ισχύει για ραντεβού που θα προγραμματιστούν μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου 2023.

Τηλέφωνα για ραντεβού 210 6383090, 210 6383091, Δευτέρα-Παρασκευή, 07:00-15:00.