Nέο φάρμακο για την πρόληψη του εγκεφαλικού

Μια νέα κατηγορία αραιωτικών αίματος που δοκιμάζεται για την πρόληψη του εγκεφαλικού σε δοκιμές τελευταίου σταδίου μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο ασφαλέςς για τους ασθενείς από τα τρέχοντα ευρέως χρησιμοποιούμενα προληπτικά θρόμβων αίματος, σύμφωνα με δεδομένα δοκιμών σε ένα από αυτά. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, σε μια δοκιμή ασφαλείας στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.200 άτομα με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού λόγω κολπικής μαρμαρυγής, οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά αιμορραγικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της θεραπείας με μηνιαίες ενέσεις abelacimab που αναπτύσσει η Anthos Therapeutics με το rivaroxaban της Bayer. Το abelacimab αποδείχθηκε σαφώς ανώτερο από το rivaroxaban και οι ερευνητές διέκοψαν τη δοκιμή νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Συνολικά, η αιμορραγία μειώθηκε κατά περισσότερο από 60% στην ομάδα του abelacimab, ανέφεραν την Κυριακή στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια.

Στην πιο αποτελεσματική δόση, το abelacimab μείωσε τη μείζονα αιμορραγία που απαιτούσε νοσηλεία κατά 81% σε σύγκριση με το rivaroxaban. Το abelacimab αναστέλλει μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο στην ικανότητα του σώματος να σχηματίζει θρόμβους που προκαλούν εγκεφαλικά αλλά όχι στην ικανότητά του να σχηματίζει θρόμβους που ελέγχουν την αιμορραγία από τραυματισμούς αιμοφόρων αγγείων. Η τρέχουσα δοκιμή δεν σχεδιάστηκε για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του abelacimab στην πρόληψη του εγκεφαλικού.

 

Aληθής πολυκυτταραιμία και ιδιοπαθής θρομβοκυττάρωση; προκλήσεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση

Η αληθής πολυκυτταραιμία (PV) και η ιδιοπαθής θρομβοκυττάρωση (ET) είναι δύο σπάνιες αιματολογικές κακοήθειες που ανήκουν στα μυελοϋπερπλαστικά νοσήματα. Είναι συχνότερες σε άτομα άνω των 60 ετών, και συνήθως είναι αργά εξελισσόμενα νοσήματα με μέση επιβίωση πάνω από 15 έτη από τη διάγνωση η οποία ξεπερνά και τα 35 έτη για ασθενείς κάτω των 40 ετών. Χαρακτηριστικά έχουμε αυξημένη (κλωνική) παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αυξημένο αιματοκρίτη στην PV (αλλά συχνά και αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων) και μόνο αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων στην ιδιοπαθή θρομβοκυττάρωση. O Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος και η ιατρός Αιματολόγος Δρ. Δέσποινα Φωτίου ανασκοπούν τα πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα και συνοψίζουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση των δύο νοσημάτων.

Η διάγνωση τίθεται συχνά σε τυχαίο έλεγχο σε εξέταση αίματος. Εάν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι συχνά μη-ειδικά, πονοκέφαλοι, καταβολή, ζάλη, εφίδρωση, κνησμός, θολή όραση, και βουητό στα αυτιά. Οι ασθενείς με PV μπορεί να αναπτύξουν και σπληνομεγαλία ενώ άλλα συμπτώματα είναι οι εκχυμώσεις (μελανιές), ρινορραγίες και η αιμορραγία από τα ούλα. Οι επιπλοκές της νόσου που επηρεάζουν την έκβαση των ασθενών είναι ο αυξημένος ο αυξημένος κίνδυνος για αρτηριακές και φλεβικές θρομβώσεις, αλλά και ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας λόγω διαταραχής στη λειτουργικότητα των αιμοπεταλίων. Ιδιαίτερα προκειμένου για την PV υπάρχει η πιθανότητα για εξέλιξη σε άλλες δυσμενέστερες αιματολογικές διαταραχές όπως η μυελοΐνωση και η οξεία μυελογενή λευχαιμία.

Μέχρι πρόσφατα στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης και των δύο νοσημάτων δεν ήταν η βελτίωση της συνολικής επιβίωσης αλλά η μείωση του αιματοκρίτη και των αιμοπεταλίων ώστε να ελεγχθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης, μια επιπλοκή που σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα και θνησιμότητα. Οι ασθενείς θα λάβουν θεραπεία ανάλογα με το προγνωστικό προφίλ τους. Σε ασθενείς με PV χαμηλού κινδύνου, χορηγείται ασπιρίνη σε χαμηλή δόση και η αφαίρεση αίματος από τον ασθενή ώστε να διατηρείται η τιμή του αιματοκρίτη <45%. Σε ασθενείς με PV υψηλού κινδύνου χορηγείται θεραπεία η οποία καταστέλλει τον μυελό των οστών. Η ανάπτυξη της ιντερφερόνης, ενός βιολογικού παράγοντα που λειτουργεί μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού, άλλαξε την έκβαση των ασθενών με PV πέρα από τον έλεγχο του αιματοκρίτη. Χρησιμοποιούνται δύο φαρμακοτεχνικές μορφές της στην PV,  η Pegasys και το Besremi που χορηγούνται υποδόρια, κάθε μία και κάθε δύο εβδομάδες αντίστοιχα. Το προφίλ το τοξικότητας είναι ιδιαίτερα καλά ανεκτό, με ποσοστά πλήρους ύφεσης στο 75% και με έλεγχο και των τριών αιμοποιητικών σειρών. Αντίστοιχη είναι και η θεραπευτική αντιμετώπιση στην ET. Ο ασθενής πρέπει να αξιολογείται για τον κίνδυνο θρόμβωσης καθώς η θεραπεία έχει ως στόχο τη μείωση του θρομβωτικού κινδύνου και την ύφεση των συμπτωμάτων. Στην ανθεκτική ΕΤ το jakavi δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση αλλά χορηγείται στα πλαίσια κλινικών μελετών και αναμένεται πως σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως από τις εγκριτικές αρχές όπως και στην PV. Ένας άλλος παράγοντας που αξιολογείται σε κλινικές μελέτες επί αποτυχίας ανταπόκρισης στις καθιερωμένες θεραπείες με ενθαρρυντικά αποτελέσματα είναι η βοδεμεστάτη (Bodemestat), ένας αναστολέας της απομεθυλάσης LSD-1.

 

Εμβληματική Επένδυση για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) δημοπρατεί 9 μεγάλα κτηριακά έργα σε 5 Πόλεις της Ελλάδας, όπου λειτουργούν Ινστιτούτα του, έχοντας εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση ύψους 56 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το έργο που θα υλοποιηθεί αφορά τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης, περιλαμβάνοντας Συνεδριακό Κέντρο, κτηριακές εγκαταστάσεις για τα Ινστιτούτα, επέκταση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, καθώς και τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών του ΙΤΕ, συνολικού εμβαδού 18.406,96 τ.μ.. Το έργο, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, αποτελεί στρατηγική στόχευση του Ιδρύματος και θα επιτρέψει ένα κβαντικό αναπτυξιακό άλμα για το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Χώρας. Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει λάβει το ΙΤΕ από την ίδρυσή του.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ανέφερε: Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για μένα, κι αισθάνομαι μεγάλη χαρά που επιτέλους, Ινστιτούτα του ΙΤΕ χωρίς δικές τους εγκαταστάσεις, θα αποκτήσουν στέγη, σε κάποιες περιπτώσεις, μετά από πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας. Επιπλέον, διανοίγονται σημαντικές, νέες προοπτικές για όλα τα Ινστιτούτα και τις Δομές του Ιδρύματος στην πορεία τους προς το μέλλον. Η τελική δημοπράτηση των έργων έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ σκληρής και μακρόχρονης προσπάθειας που διήρκεσε πάνω από 5 χρόνια, ώστε να εξασφαλιστεί συνολική χρηματοδότηση ρεκόρ για Ερευνητικό Φορέα της Χώρας, αλλά και να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι δαιδαλώδεις διαδικασίες έγκρισης και ένταξης των έργων».

Νέες προσλήψεις ιατρών και παραμονή των επικουρικών στα νοσοκομεία του Λασιθίου

Στην Κρήτη βρέθηκε χθες, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οπότε και επισκέφθηκε για δεύτερη φορά  μέσα σε ένα μήνα το νοσοκομείο «Βενιζέλειο» αλλά και τα νοσοκομεία Λασιθίου.

Έξω από το χώρο του «Βενιζέλειου» εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση ζητώντας την στελέχωση των τμημάτων με ανθρώπινο δυναμικό για να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του Ιδρύματος.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, ο Υπουργός Υγείας προέβη στην εξής δήλωση:

«Όπως υποσχέθηκα ξαναβρίσκομαι στο Ηράκλειο για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα οποία αποφασίσαμε στην προηγούμενη επίσκεψή μου εδώ και με χαρά βλέπω ότι αποκαταστάθηκε η λειτουργία του χειρουργικού τομέα στο Νοσοκομείο. Πλέον, έχουμε πλήρη χειρουργική λειτουργία με τους αναισθησιολόγους που ήρθαν από τον ιδιωτικό τομέα .

Συζητήσαμε με τον ασκούντα χρέη διοικητή, ο οποίος θα παραμείνει, μέχρι την οριστική επιλογή με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, Διοικητής στο Βενιζέλειο. Θέλω να σας μεταφέρω την απόφασή μας να καλύψουμε όλες τις θέσεις του ιατρικού προσωπικού, οι οποίες έγιναν ή κηρύχθηκαν άγονες. Προκηρύσσουμε άμεσα όπως υποσχέθηκα με fast track διαδικασίες, μια διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από περίπου δύο εβδομάδες, 3 θέσεις αναισθησιολόγων, 3 θέσεις ακτινολόγων και μια σειρά άλλων θέσεων εδώ στο Βενιζέλειο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ταυτόχρονα, ζήτησα από την Ιατρική Υπηρεσία και τη Διοίκηση, άμεσα να μου στείλουν προτάσεις, ούτως ώστε τον Ιανουάριο να ξεκινήσουμε νέες προσλήψεις και να καλυφθούν οι όποιες κενές θέσεις υπάρχουν ή όποιες ανάγκες του Νοσοκομείου.

Το ίδιο συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό όπου περιμένουμε την πρόσληψη 74 ατόμων, νοσηλευτών κι λοιπού προσωπικού και προβλέπουμε πανελλαδικά, περίπου 3.000 εκ των οποίων ένα μέρος αντιστοιχεί και στο Βενιζέλειο.

Επειδή στην πολιτική αξία έχει αυτά τα οποία εξαγγέλλουμε να υλοποιούνται, η απόφαση μας είναι να προχωρήσουμε περαιτέρω στην ενίσχυση του Νοσοκομείου, ούτως ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του. Ταυτόχρονα με μια σειρά από άλλα κίνητρα, τα οποία αφορούν συνολικότερα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ για να καλύψουμε και θέσεις, οι οποίες είναι επανειλημμένα άγονες και εδώ στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας».

Από το Νοσοκομείο της Σητείας, το οποίο επισκέφθηκε στη συνέχεια , ο Υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να ενισχυθούν άμεσα τα Νοσοκομεία του Λασιθίου. Όπως τόνισε «είμαι εδώ για να βεβαιώσω ότι θα ενισχύσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου και θα το κάνουμε, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Σητειακού λαού». Παρουσίασε το πλάνο των προσλήψεων με τις fast track διαδικασίες, υπογράμμισε ότι παρατείνονται όλες οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, και σημείωσε πως από τις προσλήψεις που θα γίνουν πανελλαδικά, προτεραιότητα θα δοθεί στις λεγόμενες άγονες περιοχές και στις λεγόμενες άγονες ειδικότητες. Ακολούθως καθησύχασε τους υπεύθυνους ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής της λειτουργίας του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, όπως και αυτού του Αγίου Νικολάου παρά τα όσα έχουν ακουστεί.

RAFARM και Βiovista: Συνεργασία για ανάπτυξη νέων φαρμάκων

Η RAFARM, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων, ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Βiovista, μια εταιρεία τεχνολογίας, πρωτοπόρο στην τεχνητή νοημοσύνη και την επαναστόχευση γνωστών δραστικών σε νέες ενδείξεις. Μέσω της συνεργασίας αυτής, η RAFARM στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη νέων Φαρμάκων Προστιθέμενης Αξίας με σκοπό την αντιμετώπιση ανικανοποίητων θεραπευτικών αναγκών στον τομέα της Οφθαλμολογίας για ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Biovista έχει αναπτύξει την κατοχυρωμένη πλατφόρμα COSS™ (Clinical Outcomes Search Space), η οποία επιτρέπει στους επιστήμονές της να αναλύουν τεράστιες πηγές δεδομένων και να εντοπίζουν μη προφανείς συσχετισμούς μεταξύ ενώσεων, μοριακών στόχων και νόσων, βασισμένους στον μηχανισμό δράσης των δραστικών ουσιών. Η RAFARM και η Biovista θα αξιοποιήσουν την πλατφόρμα για να ανακαλύψουν νέες ενδείξεις για υπάρχοντα φάρμακα ή/και για συνδυασμούς αυτών στην Οφθαλμολογία.

Ο Άρης Μητσόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της RAFARM, αναφερόμενος στη συνεργασία δήλωσε: «Επαναπροσδιορίζουμε την ανάπτυξη νέων θεραπειών με μια πρωτοποριακή συνεργασία με τη Biovista. Η πλατφόρμα COSS™ της Biovista θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε τις αναπτύξεις και θα ενισχύσει τη δυναμική της εταιρείας μας στην καινοτομία. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη θεραπευτικών λύσεων υψηλής αξίας στην Οφθαλμολογία».

Ο Ανδρέας Περσίδης, CEO της Biovista, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συνδράμουμε στο έργο της RAFARM για την ανάπτυξη νέων θεραπειών μέσω επαναστόχευσης δραστικών για νέες ενδείξεις. Η επαναστόχευση γνωστών δραστικών σε νέες ενδείξεις τυγχάνει πλέον καθολικής αποδοχής στον χώρο της υγείας και αποτελεί μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία στην παρούσα φάση της εξέλιξής της. Ευελπιστούμε μέσω αυτής της συνεργασίας να υποστηρίξουμε την εξωστρέφεια της RAFARM καθώς και το σημαντικό έργο της στην έρευνα και ανάπτυξη».

 

Το ΥΓΕΙΑ στις 15 πιο δυναμικές εταιρείες στην Ελλάδα

 Το ΥΓΕΙΑ αναδείχθηκε ως Growth Pioneer στα φετινά Βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», που διοργανώθηκαν για έβδομη συνεχή χρονιά από την Eurobank και την Grant Thornton, με στόχο να αναδείξουν τα επιτεύγματα των επιχειρήσεων που συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργία μιας σύγχρονης, δυναμικής και ανταγωνιστικής Ελλάδας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το ΥΓΕΙΑ,  για ακόμη μια φορά, διακρίθηκε στο συγκεκριμένο θεσμό, κερδίζοντας επάξια μία θέση ανάμεσα στους 15 επιχειρηματικούς οργανισμούς που έφτασαν στην τελική φάση αξιολόγησης των βραβείων για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους. Αυτή η διάκριση επιβεβαιώνει τη σταθερή ανοδική πορεία του θεραπευτηρίου, η οποία οφείλεται στην άρτια κατάρτιση του προσωπικού, την βαθιά αίσθηση ευθύνης απέναντι στον ασθενή, την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι πολίτες, για τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας που προσφέρει, αλλά και τη συμβολή του στην εξέλιξη και την αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού τοπίου.

Ο θεσμός των Growth Awards επιβραβεύει την αριστεία των επιχειρήσεων που συνδυάζουν τις υψηλές οικονομικές επιδόσεις με μία επιτυχημένη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση υγιούς επιχειρηματικότητας και εργασιακής κουλτούρας στη χώρα. Η επιλογή των νικητών γίνεται μέσω της άντλησης πληροφοριών από δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, για περισσότερες από 8.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, βάσει του μοντέλου αξιολόγησης “Financial Growth/Health Matrix” της Grant Thornton και μέσω των εργαλείων αξιολόγησης της Eurobank, σε συνδυασμό με τις πραγματικές ιστορίες εταιρειών. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΥΓΕΙΑ, Ανδρέας Καρταπάνης, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και συγκινημένοι για τη συγκεκριμένη διάκριση, καθώς επιβεβαιώνει την αφοσίωση και τη συνεχή προσπάθεια του ΥΓΕΙΑ εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε κάθε ασθενή ξεχωριστά».

 

Οι εργαζόμενοι της GSK Ελλάδος στον 40ο Μαραθώνιο της Αθήνας

Στο πλαίσιο της εκστρατείας “Act Don’t React” και της δράσης «Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  του γενικού πληθυσμού της χώρας, για το Άσθμα, οι εργαζόμενοι της GSK Ελλάδος συμμετείχαν και στον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας 2023. Το Σαββατοκύριακο 11 – 12 Νοεμβρίου, 43 εργαζόμενοι της GSK Ελλάδος, μαζί με τον κ. Κώστα Τσαρτσαρή, έναν εκ των πρεσβευτών της δράσης «Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα» και τους 100 δρομείς που ανταποκρίθηκαν πρώτοι στην πρόσκλησή της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «προσφέρουν» τα βήματά τους και να τα «προσθέσουν» σε αυτά των εργαζομένων της GSK Ελλάδος για καλό σκοπό, συμμετείχαν στη διαδρομή του Μαραθωνίου Δρόμου 42,2 χλμ. και των αγώνων δρόμου 10χλμ και 5 χλμ. Έτσι, διανύθηκαν συνολικά περισσότερα από 1.203.485 βήματα, για το άσθμα!

Η δράση «Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα», περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, τα συνολικά αποτελέσματά της οποίας θα ανακοινώσει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Πρόεδρος της ΕΠΕ, κ. Στέλιος Λουκίδης, το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου.

Ο Κώστας Τσαρτσαρής, πρώην Διεθνής Καλαθοσφαιριστής & Υπεύθυνος Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, σημείωσε πως: «Το άσθμα, δεν μπορεί να μας κρατάει πίσω από μια δραστήρια ζωή, όταν το ελέγχουμε σωστά. Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την ομάδα της GSK Ελλάδος και περισσότερους από 100 δρομείς και καταφέραμε να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τη νόσο του άσθματος».

 

1.500.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα

Τον σημαντικό ρόλο του φαρμακοποιού στην προαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού, τόνισαν οι ομιλητές στη συνέντευξη τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με αφορμή την φετινή εκστρατεία ενημέρωσης του Συλλόγου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό με κεντρικό μήνυμα «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.500.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί εκ των οποίων 1.350.000, έχουν διενεργηθεί στα φαρμακεία.  Γενικώς στα φαρμακεία από 2 έως 13 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή 423.000 εμβολιασμοί και με συνταγή 307.000. Για το μήνα Οκτώβριο οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο έφτασαν τις 620.000. Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν και την αύξηση στις διενέργειες του αντιγριπικού εμβολιασμού από την αρχή Νοεμβρίου οπότε και λειτούργησε η νέα διαδικασία για τον απευθείας αντιγριπικό εμβολιασμό ενηλίκων στο φαρμακείο, χωρίς ιατρική συνταγή. Επιπλέον, ο κ. Βαλτάς  σημείωσε ότι στον τομέα της πρόληψης υπάρχουν προτάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία από τον ΠΦΣ για συνεργασία σε προγράμματα πρόληψης, όπως ήδη γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τέτοιου είδους συνεργασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκτός από τους εμβολιασμούς, τακτική μέτρηση αρτηριακής πίεσης, επίδειξη λειτουργίας αναπνευστικών συσκευών, έλεγχο σωστής λήψης φαρμακευτικής αγωγής κ.ά.

Ο Δρ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας , Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας, επισήμανε ότι: Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε.  έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση. Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3 με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Πρόσφατα δόθηκε στη χώρα μας στους φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες.» Από την πλευρά του,  ο  Δρ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας κ Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας, τόνισε ότι ο φαρμακοποιός γνωρίζει σε βάθος τη βιολογία των φαρμάκων και μπορεί να εκλαϊκεύει δύσκολες επιστημονικές έννοιες ώστε να γίνουν κατανοητές από τον πολίτη. Πρόσθεσε επίσης ότι όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε, με βάση τις οδηγίες που κάθε χρόνο επικαιροποιούνται, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο.

 

Απόστολος Βαλτάς: Σημαντική βελτίωση στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων

Για βελτιωμένη κατάσταση στο ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων έκανε λόγο ο πρόεδρος τους Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Όπως ανέφερε, έχουν αρχίσει και εμφανίζονται σταδιακά τα φάρμακα που ήταν σε έλλειψη και των οποίων απαγορεύτηκε η παράλληλη εξαγωγή από τον Νοέμβριο του 2022 με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας  Θάνου Πλεύρη, όπως επίσης και των ελλειπτικών φαρμάκων των οποίων οι παράλληλες εξαγωγές απαγορεύτηκαν τον Αύγουστο 2023 από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, οι φαρμακοποιοί συναντώνται με τις κατασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες, με τις οποίες έχουν αγαστή συνεργασία και προγραμματίζουν τον εφοδιασμό της αγοράς, γεγονός στο ποίο συμβάλλει και η σιγουριά που έχουν πλέον οι εταιρείες ότι δεν θα υπάρξουν παράλληλες εξαγωγές στα σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη. Όσον αφορά τις φαρμακαποθήκες, ο κ. Βαλτάς είπε ότι ίσως χάνουν κάποια κέρδη από την απαγόρευση των εξαγωγών, ωστόσο βοηθάει και τον δικό τους προγραμματισμό το να γνωρίζουν ότι δεν θα εξάγουν τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη. Ο κ. Βαλτάς τόνισε ακόμα την ανάγκη στελέχωσης του ΕΟΦ με εξειδικευμένα άτομα που θα εξασφαλίσουν την ηρεμία στη διακίνηση του φαρμάκου στην ελληνική αγορά, αλλά και την ανάγκη να οργανωθεί ο ΙΦΕΤ ώστε να εισάγει στην καλύτερη δυνατή τιμή τα φάρμακα που είναι απαραίτητα αλλά δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στη θετική λίστα. Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά τα περισσότερα αντιβιοτικά και αναπνευστικά σκευάσματα έχουν επιστρέψει στα ράφια των φαρμακείων αλλά όχι στις απαιτούμενες ποσότητες, αντιβηχικά σιρόπια υπάρχουν ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε κολλύρια. Ερωτηθέντες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο  ώστε να εντοπίζονται αμέσως οι ελλείψεις των φαρμάκων και να καλύπτονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ ανέφεραν ότι θα λειτουργήσει πιλοτικά στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ σε πλήρη λειτουργία εκτιμάται ότι θα τεθεί από την αρχή του νέου χρόνου.

Εικόνες εμπόλεμης ζώνης στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας βρίσκονται στο έλεος των πυρών καθώς η κατάσταση που επικρατεί είναι «εμπόλεμης ζώνης» δηλώνουν γιατροί του νοσοκομείου αλλά και εκπρόσωποι διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών. Ο γιατρός Αχμέτ Μοκαλατάτι δήλωσε σε τοπικό μέσο ότι νοσοκομείο βρισκόταν ήδη σε δεινή κατάσταση λόγω έλλειψης νερού, τροφίμων και ηλεκτρικού  ρεύματος, όταν εισέβαλε μέσα ο ισραηλινός στρατός. Η Ναταλί Θέρτλ, αξιωματούχος των Γιατρών χωρίς Σύνορα, δήλωσε στο BBC ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα να διαφύγει κανείς από το νοσοκομείο, ενώ ο διευθυντής του νοσοκομείου, Μοχάμαντ Ζακούτ ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια εκκένωσης του νοσοκομείου δηλώσαμε πολλές φορές ότι δεν υπάρχει χώρος για να βάλουμε 40 θερμοκοιτίδες έξω από το νοσοκομείο». Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου κάνει προσπάθειες για να μεταφερθούν 36 νεογνά με ειδικά ασθενοφόρα που περιμένουν στα σύνορα, όμως η διαδικασία κινείται πολύ αργά γιατί οι λίστες με τους ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν απορρίπτονται από το Ισραήλ.