Παράνομο βιολογικό εργαστήριο στην Καλιφόρνια

Χιλιάδες φιαλίδια  – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με την επισήμαση «HIV» – και ένας καταψύκτης με την ένδειξη «Έμπολα» βρέθηκαν σε ένα μυστικό βιολογικό εργαστήριο στην Καλιφόρνια σύμφωνα με ρεπορτάζ της nypost.com. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το FBI αρχικά αρνήθηκαν να ερευνήσουν την υπόθεση, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής της Βουλής που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Το παράνομο εργαστήριο λειτουργούσε στην πόλη Reedley της Καλιφόρνια και ο πιθανός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια που αποτελούσε εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 όταν η υπάλληλος Jesalyn Harper, παρατήρησε έναν πράσινο σωλήνα να βγαίνει από μια τρύπα. Μόλις μπήκε μέσα, η Χάρπερ ανακάλυψε εργαστηριακό εξοπλισμό, συσκευές κατασκευής, ιατρικούς καταψύκτες, εργαστηριακά ποντίκια και φιαλίδια με ετικέτες στα Μανδαρινικά, Αγγλικά και σε έναν κωδικό που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.

Συνάντησε επίσης πολλά άτομα με φόρμες εργαστηρίου που αυτοπροσδιορίστηκαν ως Κινέζοι υπήκοοι.

Η ανακάλυψη της Harper πυροδότησε μια έρευνα 9 μηνών στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής της Καλιφόρνια Τζιμ Κόστα. Σε μια έκθεση 42 σελίδων, η Επιτροπή της Βουλής περιγράφει λεπτομερώς ορισμένα από τα συγκλονιστικά ευρήματά της και τα ανησυχητικά ερωτήματα που εγείρονται από την παρουσία ενός κινεζικού ερευνητικού εργαστηρίου στο έδαφος των ΗΠΑ.

Καρκίνος Παγκρέατος: Η παγκρεατεκτομή μπορεί να οδηγήσει σε πενταπλάσια ποσοστά επιβίωσης

Η παγκρεατεκτομή και στο εάν μπορεί να επιτύχει μακροχρόνια επιβίωση στον καρκίνο του παγκρέατος, ήταν ένα από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ – Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο», που διοργάνωσε ο Σύλλογος ΚΕΦΙ. Ο Γεώργιος Τζίμας, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής του  τμήματος Χειρουργικής Ήπατος & Χοληφόρων, Νοσοκομείο «Υγεία» αναφέρθηκε εάν μπορεί η παγκρεατεκτομή να επιτύχει τη μακροχρόνια επιβίωση στον καρκίνο του παγκρέατος. Τα περιστατικά αυξάνουν και στα δύο φύλα. Έγινε ανάλυση του θεραπευτικού αλγόριθμου που έχει γίνει σχετικά από τη δεκαετία 1980, το διαγνωστικό αλγόριθμο, τα εργαλεία για την εκτίμηση της εξαιρεσιμότητας πριν και μετά τη χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Το 1958 έγινε η πρώτη παγκρεατεκτομή και από τότε έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η τεχνική ποικίλει και μπορεί να οδηγήσει σε πενταπλάσια ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με πριν μια πενταετία. Απαιτείται διεπιστημονική προσέγγιση στο ογκολογικό συμβούλιο από την πρώτη μέρα που θα πάει ο ασθενής στο γιατρό του, καθώς και πότε πρέπει να χορηγηθεί εισαγωγική χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία και πότε μπορεί να χειρουργηθεί κατευθείαν.

Ο Γεώργιος Παπαξοΐνης, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιμελητής ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας» ανάφερε ότι το αδενοκαρκίνωμα αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία των κακοηθειών παγκρέατος. Οι βασικότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις του καρκίνου παγκρέατος είναι η χειρουργική, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Η εφαρμογή τους εξαρτάται από την έκταση του καρκίνου, που διακρίνεται γενικά σε 3 κατηγορίες: την τοπική (χειρουργήσιμη) νόσο, την τοπικά προχωρημένη (ανεγχείρητη) και τη μεταστατική νόσο. Η τοπική νόσος αφορά το 15-20% των περιπτώσεων, η τοπικά προχωρημένη το 25-35% και η μεταστατική το 50-55%.

 

 

Φαρμακεία: Μείωση στις πωλήσεις αντιβηχικών κατά 18,1%

Σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 30/10/23-05/11/23 , οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (31/10/22 – 06/11/22) ως εξής:

Φάρμακα: -1,6% (-160,5 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα OTC: -5,2% (-138,9 χιλ.τμχ.)

Καλλυντικά: +2,3% (+18,2 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα διατροφής: -4,2% (-2,9 χιλ. τμχ.)

Προϊόντα φροντίδας ασθενών: -21% (-165,1 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 31/10/22 – 06/11/22 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία των Φαρμάκων κατά των λοιμώξεων για Συστηματική χορήγηση , μειώνεται κατά: -15% (-136 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, μειώνονται κατά: -18,1% (-122,3 χιλ.τμχ.)

Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Στοματικής Υγιεινής & Φροντίδας, αυξάνονται κατά:

+11,9% (+10,6 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά:

-11,8 % (-6,3 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, μειώνεται κατά: -29,4% (-106,1 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

 

Έντονη η ψυχική επιβάρυνση για τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα

Η ενημέρωση και η κινητοποίηση των ασθενών με Ατοπική Δερματίτιδα, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου, να αναγνωρίσουν την επιβάρυνση που προκαλεί η Ατοπική Δερματίτιδα στην καθημερινότητά τους, και να απευθυνθούν έγκαιρα στον εξειδικευμένο γιατρό είναι ο στόχος της νέας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο #zisto_alliws  από την Pfizer Hellas. Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της καμπάνιας, ο Ιωάννης Μπάρκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της ΕΔΑΕ ανέφερε ότι  Ατοπική Δερματίτιδα είναι μια συχνή πάθηση και η συχνότητά της αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζεται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της στους ενήλικες. Ο κνησμός/ξεσμός, η απώλεια ύπνου και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι ανάμεσα στους παράγοντες που επιφέρουν δυσκολίες στο σχολείο, στην εργασία, στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των ασθενών οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά χαμηλής αυτοεκτίμησης, άγχους, κατάθλιψης και εξάντλησης σε σχέση με μη πάσχοντες. Τόνισε επίσης ότι  οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι Δερματολόγοι μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά, γρήγορα και με ασφάλεια τα συμπτώματα της Ατοπικής Δερματίτιδας, ωστόσο όπως τόνισε αίτημα γιατρών και ασθενών παραμένει η απλούστευση των διαδικασιών για την συντάγογράφησή τους.

Ο Ρένος Βαμβακούσης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών «Επιδέρμια» σημείωσε ότι οι ασθενείς χαιρετίζουν τις νέες καινοτόμες θεραπείες που συνεχώς προστίθενται στη φαρέτρα της ιατρικής κοινότητας. Ωστόσο οι ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών παραμένουν υπαρκτές, και η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται σημαντικά από τη νόσο. Γι’αυτό και η  ανάγκη για ενημέρωση είναι μεγάλη. Ο σύλλογος Επιδέρμια εκπροσωπώντας τους ασθενείς, διεκδικεί καλύτερη και άμεση πρόσβαση στη θεραπεία καθώς και μια ασθενοκεντρική προσέγγιση στην πολιτική υγείας».

Βασικό όχημα της εκστρατείας ενημέρωσης #zisto_alliws  είναι η εικαστική αποτύπωση τριών καθημερινών δραστηριοτήτων (ύπνος, επαφή με τη θάλασσα και επιλογή υφάσματος ρούχου), οι οποίες επιβαρύνουν τη ζωή του ασθενούς με Ατοπική Δερματίτιδα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας δημιουργήθηκε και το microsite https://www.atopicskin.gr/ όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για την Ατοπική Δερματίτιδα, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή της αλλά και να βρει συμβουλές για συναισθηματική υπόστηριξη.

 

Διεθνής αναγνώριση για την Αιματολογική-Ογκολογική Μονάδα του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Μια ευχάριστη είδηση έρχεται από την διεθνή αναγνώριση Ελλήνων γιατρών που ασκούν την Ιατρική και διενεργούν έρευνα στην Ελλάδα.

H πλέον έγκυρη πηγή βιβλιογραφικών αναφορών Clarivate™ από το Institute for Scientific Information (ISI) ανακοίνωσε τον κατάλογο των ερευνητών με υψηλό δείκτη βιβλιογραφικών αναφορών για το 2023 (Highly Cited Researchers 2023 – https://clarivate.com/highly-cited-researchers/) . Οι ερευνητές αυτοί προέρχονται από όλα τα επιστημονικά πεδία και έχουν επιδείξει σημαντική και ευρεία επιρροή στον τομέα της έρευνάς τους.

Κάθε ερευνητής που επιλέχθηκε έχει συγγράψει πολλαπλές εργασίες με υψηλό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών, οι οποίες κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% των εργασιών του επιστημονικού τους πεδίου και έχουν έτος δημοσίευσής τους στο Web of Science την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, ο αριθμός των βιβλιογραφικών αναφορών δεν είναι ο μοναδικός δείκτης επιλογής. Οι εργασίες αυτές αξιολογήθηκαν από εμπειρογνώμονες του ISI για την επιρροή που είχαν και τις αλλαγές που επέφεραν στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο.

Από τον παγκόσμιο πληθυσμό επιστημόνων, οι ερευνητές με υψηλό δείκτη βιβλιογραφικών αναφορών είναι 1 στους 1.000, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού.

Στη σχετική λίστα που περιλαμβάνει 6.849 ερευνητές από όλα τα πεδία της επιστήμης παγκοσμίως, περιλαμβάνονται και 13 Έλληνες, οι πέντε στον Τομέα της Κλινικής Ιατρικής. Όλοι υπηρετούν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμο Αθηνών και οι δυο από αυτούς (Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος και Ευάγγελος Τέρπος) είναι Καθηγητές στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Οι σημαντικές αυτές επιτυχίες και η υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη δείχνουν το υψηλό επίπεδο της εξειδίκευσης αλλά και της έρευνας που γίνεται σε Ελληνικά ιδρύματα, όπως είναι και η Αιματολογική-Ογκολογική Μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Συνεργασία LEO Pharma και ΒΙΑΝΕΞ για παραγωγή ηπαρινών στην Ελλάδα  

Η LEO Pharma ανακοινώνει μια σημαντική συμφωνία με τη ΒΙΑΝΕΞ του Ομίλου Γιαννακόπουλου, για την παραγωγή από την Ελληνική εταιρεία τυπικής μη κλασματοποιημένης ηπαρίνης και  ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.

Πρόκειται για μια συμφωνία με σημαντικές διαστάσεις και οφέλη για την Ελλάδα, που αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της LEO Pharma -η οποία βρίσκεται στη χώρα από το 1958- στις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταφορά της παραγωγής ενέσιμων σκευασμάτων από το εργοστάσιο της LEO Pharma στο Ballerup, Δανία, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής εταιρείας. Η ΒΙΑΝΕΞ θα διαχειρίζεται την πρώτη ύλη, την πλήρωση φιαλιδίων, τις εργαστηριακές αναλύσεις, τη συσκευασία, ενώ η LEO Pharma, που είναι ο κάτοχος της Άδειας Κυκλοφορίας, θα διανέμει το τελικό προϊόν.

Οι 5 κωδικοί προϊόντων που θα παράγονται στη ΒΙΑΝΕΞ εκτιμώνται σε ποσότητα αρκετών εκατ. φιαλιδίων ετησίως τα οποία θα διανέμονται σε περισσότερες από 23 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Β. Αφρική και Μ. Ανατολή, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Η νέα γραμμή παραγωγής είναι μοναδική στην Ελλάδα για την πλήρωση στείρων υγρών προϊόντων τεχνολογίας Isolator  και ικανότητα πλήρωσης ≈18.000 φιαλιδίων την ώρα.

Η διαδικασία μεταφοράς της παραγωγής προϊόντων και η διερεύνηση των πιθανών συνεργατών έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2021, με τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία να ολοκληρώνονται σχετικά πρόσφατα  και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί κρίσιμα στάδια μεταφοράς τεχνογνωσίας, δοκιμών και εφαρμογής διαδικασιών συμμόρφωσης με τις Ορθές Πρακτικές Παραγωγής (GMP), ενώ από το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται ότι οι ηπαρίνες ανήκουν στους αντιθρομβωτικούς παράγοντες και χαρακτηρίζονται ως απολύτως απαραίτητες για τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου, με σημαντικότατη χρήση σε χειρουργεία και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς μεταξύ άλλων.

Η LEO Pharma παράγει και διανέμει ηπαρίνες για περισσότερο από 80 χρόνια με ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής να βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκού εδάφους.

Με αφορμή τη συμφωνία παραγωγής ηπαρινών στην Ελλάδα από τη ΒΙΑΝΕΞ, ο Νίκος Ραγκούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της LEO Pharma Hellas, σημείωσε: «Η μεταφορά της παραγωγής των ηπαρινών από τη Δανία στη χώρα μας, είναι δείγμα εμπιστοσύνης της LEO Pharma στις δυνατότητες και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, ειδικότερα όταν αυτή η συμφωνία γίνεται με μια ιστορική και μεγάλη εταιρεία όπως η ΒΙΑΝΕΞ. Το ότι αυτή η συμφωνία αφορά τις ηπαρίνες -ένα κρίσιμο φαρμακευτικό προϊόν παγκοσμίως- μεγεθύνει τη σημασία αυτής της κίνησης και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, για την οικονομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για τη φήμη της Ελλάδας, ως κομβικό σημείο στην αλυσίδα του φαρμάκου διεθνώς».

O Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο εταιρειών δήλωσε: «Με την εμπιστοσύνη που δείχνει η LEO Pharma στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αφενός διατηρείται σε ευρωπαϊκό έδαφος η παραγωγή αυτού του σκευάσματος πρώτης γραμμής που είναι απαραίτητο σε εκατομμύρια ασθενείς, αφετέρου συμβάλλουμε στην επάρκειά του σε περισσότερες από είκοσι χώρες, μεταξύ των οποίων είναι, βεβαίως, η Ελλάδα».

Ιστορική απόφαση για ασθενείς με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Αναιμία

Με μια ανακοίνωση-ορόσημο οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκριναν χθες Πέμπτη το προϊόν Casgevy για τη θεραπεία τόσο της β-θαλασσαιμίας όσο και της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, καθιστώντας το την πρώτη θεραπεία στον κόσμο που βασίζεται στην επαναστατική τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9 και εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη γενετική ιατρική και επιστήμη.

Η β-θαλασσαιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι χρόνιες γενετικές παθήσεις που προκαλούνται από ανωμαλίες στο γονίδιο παραγωγής της αιμοσφαιρίνης, την οποία χρησιμοποιούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια προκειμένου να μεταφέρουν το απαραίτητο οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό.

Η έγκριση της θεραπείας, η οποία αναπτύχθηκε από τις Vertex Pharmaceuticals και CRISPR Therapeutics, προέκυψε μετά από κλινικές δοκιμές πολλών ετών που κατέδειξαν ότι η θεραπεία Casgevy αποκαθιστά την παραγωγή υγιούς αιμοσφαιρίνης στην πλειονότητα των συμμετεχόντων, απαλλάσσοντας τους ασθενείς με β-θαλασσαιμία από τις τακτικές, δια βίου μεταγγίσεις αίματος που έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν και τους ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο από τις εξουθενωτικές κρίσεις πόνου, αντίστοιχα.

Το σπουδαίο αυτό επίτευγμα έρχεται λίγο περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη δημοσίευση των πρώτων και θεμελιωδών εργαστηριακών πειραμάτων που έδειξαν τις δυνατότητες της μεθόδου CRISPR-Cas9 ως εργαλείου γονιδιακής επεξεργασίας, στις εφευρέτριες του οποίου, τη Γαλλίδα Emmanuelle Charpentier και την Αμερικανίδα Jennifer Doudna, απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2020.

Η θεραπεία συνίσταται στην αφαίρεση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από τον μυελό των οστών του ασθενή και στη διόρθωση ενός γονιδίου στο εργαστήριο, με τα τροποποιημένα κύτταρα να εισάγονται και πάλι στον οργανισμό του ασθενή έπειτα από θεραπεία προσαρμογής.

 

 

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας: Χαμηλή μέχρι στιγμής η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού – στόχου

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία  Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (Ελληνική HPV Εταιρεία), στις 16 Νοεμβρίου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας, φωταγωγήθηκαν η Βουλή των Ελλήνων και ο Λευκός Πύργος. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση παρουσία του υπουργού Υγείας κυρίου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε: «Οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις νέες γυναίκες 15 έως 44 ετών, επομένως η περαιτέρω ενημέρωση οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόληψη. Ως υπουργείο έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης έως το 2030 για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας». ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, υπενθύμισε ότι την 17η Νοεμβρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εγκαινίασε την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας,

σύμφωνα με την οποία, η νόσος αυτή θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας εάν επιτευχθούν, μέχρι το 2030, οι εξής στόχοι:

-Το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV),

– Το 70% των γυναικών να εξετασθεί προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακριβείας (HPV testing) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών,

-Το 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχει ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου» (Εurope’s Beating Cancer Plan), το οποίο, αποδεχόμενο την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ., προωθεί ως κύριες δράσεις, μέχρι το 2030, τις εξής:

-HPV-εμβολιασμό τουλάχιστον του 90% του πληθυσμού-στόχου της ΕΕ για τα κορίτσια και σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών,

-Εφαρμογή Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου με νέες κατευθυντήριες οδηγίες για καρκίνο τραχήλου μήτρας (HPV testing από ηλικία 30 ετών και κάθε 5-10 έτη), με στόχο την κάλυψη του 90% του επιλέξιμου πληθυσμού,

-Εξασφάλιση ογκολογικών κέντρων για σωστή θεραπεία του 90% των ασθενών με καρκίνο.

Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα,

-ο HPV-εμβολιασμός συμπεριλαμβάνεται μεν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά με χαμηλή μέχρι στιγμής εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού-στόχου,

-δεν έχει ληφθεί μέριμνα τήρησης από τον παιδίατρο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συμπλήρωσης του Μητρώου Εμβολιασμών και του Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού,

-δεν υπάρχει ακόμα οργανωμένο, οικονομικά εξασφαλισμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας, χωρίς ημερομηνία λήξης – αντ’ αυτού ψηφίστηκε, αλλά δεν εφαρμόζεται ακόμη, μια Δράση Δημόσιας Υγείας με περιορισμένη διάρκεια και χρηματοδότηση -,

-υπάρχει έλλειψη επαρκούς αριθμού εξειδικευμένων ογκολογικών κέντρων για την ενδεδειγμένη θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Εθνική Δράση Κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Η εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος κατά της παιδικής παχυσαρκίας και προχωρά σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF. Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, στο σπίτι, στο σχολείο, στις υπηρεσίες υγείας και στην ευρύτερη κοινότητα, με στόχο όλα τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, καθώς και τις οικογένειές τους. Μέσα από μία ολιστική προσέγγιση και ειδικά διαμορφωμένα εργαλεία θα αναπτυχθεί ένα διατομεακό, διεπιστημονικό και πολυεπίπεδο πρόγραμμα, ώστε να αλλάξει το περιβάλλον που οδηγεί στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις με στόχο την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής για τα παιδιά – ιδίως μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία, καθώς και την ενσωμάτωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διατροφής και σωματικής δραστηριότητας στα σχολεία. Η έγκαιρη ανίχνευση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υπερβαρότητα και παχυσαρκία θα γίνεται μέσω ψηφιακών εφαρμογών και παροχή άμεσης και δωρεάν ολιστικής υποστήριξης από ειδικούς. Επιπλέον, προβλέπεται ενσωμάτωση δεδομένων υγείας από παιδιάτρους, δωρεάν συνεδρίες σε διατροφολόγους και παιδιάτρους, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη. Θα γίνεται παραπομπή παιδιών που έχουν ήδη εγκατεστημένο νόσημα (πχ. διαβήτης, υπέρταση) εξαιτίας της υπερβαρότητας/παχυσαρκίας σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες. Η ευαισθητοποίηση και αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων θα επιτευχθεί μέσω της διαρκούς εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε ότι, «Το πεδίο της διατροφής με όρους υγείας για τα παιδιά, τους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων εν προκειμένω, είναι μία ευκαιρία για γνώση όχι σε συνθήκες υποχρεωτικότητας, αλλά με συμμετοχή και συναντίληψη. Επιπλέον, με το πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν ενεργά όλοι οι πόλοι που παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της παιδικής παχυσαρκίας: οικογένεια, παιδίατροι, διατροφολόγοι αλλά και αθλητικοί φορείς. Με συμβουλές, γνώση και στοχευμένες παρεμβάσεις».

Αντίστοιχα, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr Khalil Ghassan πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά να αποτελεί συνοδοιπόρο του ελληνικού κράτους στην υλοποίηση αυτών των καίριων στόχων. Μαζί γυρίζουμε σελίδα στην παιδική παχυσαρκία, για κάθε παιδί». Το αντικείμενο του έργου είναι η μείωση των παραγόντων κινδύνου και των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων που ευθύνονται για την εμφάνιση παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και την καταπολέμηση των συνεπειών του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας που οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες και συν νοσηρότητες κατά την ενήλικη ζωή, μέσω της προώθησης της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής. Βασικός στόχος είναι η μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (2019) σε 24,5% έως το 2025.​

Στα 1,4 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων έχουν ανέλθει στα 1,4 δις ευρώ (Σεπτέμβριος 2023) από τα 0,3 δις ευρώ (Δεκέμβριος 2018), βάσει των Δελτίων Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που βρίσκονται αναρτημένα στο site του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), από αυτές τις οφειλές, ένα μεγάλο μέρος αντιστοιχεί στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα. Σημειώνει δε, πως μεσοσταθμικά, οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου, εξοφλούνται σε 274 ημέρες (9 μήνες περίπου), από την τιμολόγηση των παρεχόμενων υλικών και με αυξητική τάση. Ως αποτέλεσμα οι ανεξόφλητες οφειλές για Ι/Π υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Και τούτα, παρά την προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές που προβλέπεται  στον Νόμο 4152, ΦΕΚ Α’ 107/9.5.2013. Σημειώνεται ότι  την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα παραπέμφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη τήρηση της παραπάνω οδηγίας που υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών για τα δημόσια νοσοκομεία). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτές οι υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που εργάζονται στον τομέα της υγείας. Στο πλαίσιο του COVID-19, αυτές οι επιχειρήσεις διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη γρήγορη παροχή νοσοκομείων, βοηθώντας τα να παραμείνουν λειτουργικά.

Ο ΣΕΙΒ, στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμα ότι εκτός από το φανερό και κοινώς αποδεκτό χρέος, ένα «κρυφό χρέος», εκείνο των ατιμολόγητων υλικών δείχνει να εκτοξεύεται τα τελευταία 2 χρόνια. Πρόκειται για την αξία υλικών που παραδίδονται με τη διαδικασία του  επείγοντος (κυρίως για έκτακτες χειρουργικές πράξεις) χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αντίστοιχη πίστωση, όπως αυτό προβλέπεται στο ΠΔ 80/2016, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες του κλάδου να επιβαρύνονται με 1 έως και 2 έτη αναμονής για την έκδοση παραγγελιών για τα υλικά αυτά που έχουν ήδη παραδοθεί και χρησιμοποιηθεί.