Ετήσια Συνάντηση της Βαλκανικής Ομάδας μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος

Στις 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι η ετήσια συνάντηση της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος. Η ομάδα ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2017 από αιματολόγους με κλινικό και επιστημονικό ενδιαφέρον για τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες με συμμετοχή όλων των Βαλκανικών κρατών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία) με την Ελληνική Ομάδα να καθοδηγεί και να συντονίζει τόσο τη δημιουργία όσο και τη λειτουργία της ομάδας έκτοτε. Από την ίδρυσή της, η ομάδα έχει υπάρξει ιδιαίτερα ενεργή επιστημονικά και κλινικά με στόχο την καταγραφή των ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα και με σπανιότερες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες σε ένα συνολικό πληθυσμό που αντιστοιχεί περίπου σε 150.000.000 κατοίκους. Την προσέλκυση και πραγματοποίηση κλινικών μελετών στις συμμετέχουσες  χώρες με τη δυνατότητα χορήγησης δωρεάν νεότερων θεραπευτικών σκευασμάτων. Την πραγματοποίηση μελετών βασικής και μεταφραστικής έρευνας με τη χρήση βιολογικού υλικού από τους ασθενείς των Βαλκανικών χωρών. Η ομάδα έχει ενεργή συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από την Ελλάδα ο Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, ο Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας Ευστάθιος Καστρίτης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεραπευτικής Ογκολογίας Μαρία Γαβριατοπούλου και η Αιματολόγος – Επιστημονική Συνεργάτης Δέσποινα Φωτίου από τη Θεραπευτική Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη Ειρήνη Κατωδρύτου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας Εμμανουήλ Σπανουδάκης από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η συνάντηση ξεκίνησε με την ανασκόπηση της δράσης και της επιστημονικής πορείας της ομάδας από τον Πρόεδρο της ομάδας Μελέτιο Αθανάσιο Δημόπουλο και την αντιπρόεδρο Meral Beksac από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Ακολούθησαν στρογγύλες τράπεζες όπου συζητήθηκε η ένταξη νέων μοριακών μεθόδων στην καθημερινή κλινική πρακτική, η προσβασιμότητα σε νέα φάρμακα, και η συμμετοχή της ομάδας σε διεθνείς κλινικές μελέτες και βάσεις δεδομένων. Έμφαση δόθηκε και στην παρουσίαση real world data από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, στις ενδεχόμενες δυσκολίες προσβασιμότητας  που αντιμετωπίζουν και σε πιθανές εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Τέλος, ο καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης, επικεφαλής του μητρώου της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση του μητρώου, με έμφαση σε μελλοντικές ερευνητικές προοπτικές αλλά και πιθανές συνεργατικές μελέτες με άλλες βάσεις δεδομένων και διεθνή μητρώα ασθενών.

Άγις Τσουρός: Επενδύουμε στην Δημόσια Υγεία όπως επενδύουμε στην Άμυνα

Για τις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση στα συστήματα υγείας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε αυτά να θωρακιστούν, μίλησe o  Άγις Τσουρός, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης, στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

Η κλιματική κρίση συμπίπτει με μια εποχή που ολόκληρος ο πλανήτης έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να αναμορφώσει τα συστήματα υγείας, δήλωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσουρός, τονίζοντας ότι από εδώ και εμπρός η κάθε χώρα, θα πρέπει να επενδύει στη δημόσια υγεία όπως επενδύει στην άμυνα, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση, είτε αυτή είναι μια φυσική καταστροφή είτε μια πανδημία, υπογράμμισε ο κ Τσουρός, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, ότι πλέον ξέρουμε ότι η επόμενη κρίση δεν θα έρθει σε 30 ή 300 χρόνια αλλά αύριο, μεθαύριο.

Για τη θωράκιση των συστημάτων υγείας ο κ. Τσουρός τόνισε την ανάγκη της ανθεκτικότητας των δομών τους, τόσο σε υποδομές όσο και σε επάρκεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προσωπικού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κοινωνική ανθεκτικότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας συμμετοχικής κοινωνίας όπου και οι ασθενείς θα είναι κομμάτι της λύσης που προτείνεται κάθε φορά. «Στην πανδημία μάθαμε τι σημαίνει ευαλωτότητα», είπε ο κ. Τσουρός εξηγώντας ότι πρέπει να υπάρξει χαρτογράφηση της ευαλωτότητας,  έτσι ώστε να προνοήσουμε για δομές που θα μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε κρίση, εκεί όπου υπάρχουν ευάλωτοι πληθυσμοί.  «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που είναι ευάλωτες στην κλιματική κρίση», κατέληξε ο κ. Τσουρός.

Παρουσίαση σπάνιων ιατρικών περιστατικών στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αγγειακής Ιατρικής

Ο Όμιλος Affidea συμμετείχε στο 9ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αγγειακής Ιατρικής, που διεξήχθη στις 12-14 Οκτωβρίου 2023 στο Μιλάνο, όπου παρουσιάστηκαν με επιτυχία σε μορφή e-posters ενδιαφέροντα και σπάνια ιατρικά περιστατικά.

Με τις αγγειακές παθήσεις να αυξάνονται παγκοσμίως καθώς ο πληθυσμός γερνάει, το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αγγειακής Ιατρικής αποτελεί σημείο συνάντησης για τους αγγειολόγους-αγγειοχειρουργούς και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την γνώση και την εμπειρία τους και να συζητήσουν για βέλτιστες πρακτικές. Η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου συγκέντρωσε καταξιωμένους ομιλητές για να παρουσιάσουν ποικίλα θέματα και παθήσεις που αφορούν αγγειακούς ασθενείς. Το επιστημονικό πρόγραμμα κάλυψε το πλήρες φάσμα των αγγειακών παρεμβάσεων καθώς και την προληπτική αγγειακή ιατρική, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή εκπαιδευτική εμπειρία στους συμμετέχοντες.

H Affidea Ελλάδος εκπροσωπήθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου από τον αγγειολόγο- ακτινολόγο Δρ. Νικόλαο Λιάση και τον ακτινολόγο Γεώργιο Χαραλαμπόπουλο του Διαγνωστικού Κέντρου Affidea Central.

Στην πρώτη ανακοίνωση με θέμα «Ενδαρτηριεκτομή έσω καρωτίδας σε ασθενή με συμπτωματική στένωση αυτής – περίπτωση που θα ήθελα να ξεχάσω ή να θυμάμαι;» στόχος των ομιλητών ήταν να παρουσιάσουν μια απαιτητική περίπτωση συμπτωματικής στένωσης και να συζητήσουν τις διάφορες πτυχές της σωστής διαχείρισης του ασθενούς.

Η διεξαγωγή ενδαρτηριεκτομής σε ασθενείς με ανατομικές δυσκολίες και υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας αποτελεί πάντα μια πρόκληση. Όλοι οι τύποι εμβαλωμάτων είναι ασφαλείς, αλλά είναι προτιμότερο να τοποθετηθεί ένα αυτόλογο μόσχευμα. Σε ασθενείς με πρόσφατα συμπτώματα, ανεπαρκή παλινδρόμηση της καρωτίδας και ανθεκτική υπέρταση, συνιστάται παράκαμψη (shunt) για την μείωση του κινδύνου νευρολογικών συμβαμάτων. Ωστόσο, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, η σωστή διαχείριση περιλαμβάνει σύντομο χρόνο διακοπής κυκλοφορίας, επιθετική θεραπευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης, μετεγχειρητική εντατική θεραπεία και πρόληψη κατά του συνδρόμου υπεραιμάτωσης.

Η δεύτερη ανακοίνωση με θέμα «Σύνδρομο Post-Covid TIPIC-transient perivascular inflammation of the carotid artery (Καρωτιδυνία)» αφορούσε δύο σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης περιαγγειακής φλεγμονής της καρωτιδικής αρτηρίας σε δύο γυναίκες ασθενείς ηλικίας 31 ετών, μετά από λοίμωξη Covid-19. Το σύνδρομο TIPIC είναι μια σπάνια αιτία οξέος πόνου στην σύστοιχη προς την πάσχουσα καρωτίδα τραχηλική χώρα, λόγω της μη ειδικής φλεγμονής του τοιχώματος της καρωτίδας.

Η έγχρωμη doppler υπερηχοτομογραφία αποτελεί την πρώτης γραμμής απεικονιστική μέθοδο για την διάγνωση και την παρακολούθηση της εξέλιξης των ασθενών με αυτό το σύνδρομο. Είναι ένα σπάνιο, συνήθως ιδιοπαθές σύνδρομο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί μετά από λοιμώξεις, όπως η λοίμωξη Covid-19. Αν και τα συμπτώματα είναι έντονα, συνήθως υποχωρούν με συντηρητική θεραπεία.

Τα δύο e-posters παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική μονάδα της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ Ιπποκράτειου.

Προτεραιότητα του Ομίλου Affidea, του μεγαλύτερου Ομίλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη, είναι η ενίσχυση πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της προαγωγής της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος Affidea συμμετέχει ενεργά με παραδείγματα κλινικής πρακτικής σε σημαντικά συνέδρια που προάγουν την επιστήμη και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ιατρικής γνώσης, με στόχο την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.

Σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για 7 εμβόλια κατά του Alzheimer

Οι καινοτόμες θεραπείες για το Alzheimer που αφαιρούν τις τοξικές πρωτεΐνες από τον εγκέφαλο έχουν αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για εμβόλια για τη θεραπεία της νόσου που «κλέβει»τη μνήμη, προσφέροντας πιθανώς μια φθηνότερη και πιό εύκολη στη διαχείριση επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με συνεντεύξεις 10 επιστημόνων και στελεχών εταιρειών όπως αναφέρει το Reuters.

Κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώνονται για τουλάχιστον επτά εμβόλια Alzheimer που έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις σχετιζόμενες με τη νόσο πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδούς ή tau. Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα εμβόλια κατά του Alzheimer έπεται μιας πολλά υποσχόμενης πρώτης προσπάθειας πριν από 20 χρόνια, η οποία εγκαταλείφθηκε αφού το 6% των εθελοντών της μελέτης ανέπτυξαν απειλητική για τη ζωή φλεγμονή του εγκεφάλου, γνωστή ως μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές στράφηκαν σε μια ασφαλέστερη διαδρομή, εγχύοντας σε ασθενείς εξαιρετικά στοχευμένα τεχνητά αντισώματα που παρακάμπτουν τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του σώματος. Οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Vaxxinity, AC Immune και Prothena , πιστεύουν ότι έχουν καταλάβει τι πήγε στραβά με το πρώτο εμβόλιο και δοκιμάζουν νέα εμβόλια που ελπίζουν ότι θα προκαλέσουν ανοσοαπόκριση χωρίς να προκαλέσουν υπερβολική φλεγμονή.

ΕΟΔΥ: Δωρεάν και ανώνυμοι έλεγχοι για τον HIV

O ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης, υλοποιεί δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εξέτασης. Συγκεκριμένα, στην Πλατεία Κοραή από τις 20 έως και τις 24 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 09:00-14:00, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ θα διενεργεί δωρεάν και ανώνυμους ελέγχους, σε όσους πολίτες το επιθυμούν, με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) για: HIV/AIDS, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Σύφιλη. Στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης και με σκοπό την προστασία της ατομικής, αλλά και της δημόσιας υγείας, η δράση αυτή θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, καθώς θα περιλαμβάνει:  Συμβουλευτική πριν και μετά την εξέταση, Ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης των νοσημάτων,

Ευαισθητοποίηση του κοινού για την αντιμετώπιση του στίγματος, Προαγωγή της ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής (δωρεάν διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και προφυλακτικών), Διασύνδεση με τις δομές υγείας όσων ατόμων βρεθούν θετικά αντιδρώντα στην ταχεία δοκιμασία.

Siemens Healthineers: Εγκατάσταση καινοτόμου υπηρεσίας ΑΙ στον Όμιλο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ

Μία πρωτοποριακή τεχνολογία για την πρώιμη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον διαγνωστικό και θεραπευτικό Όμιλο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ. Πρόκειται για την Υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης Siemens Healthineers AI Enabled Reading Service, ανάγνωσης ψηφιακής μαστογραφίας, που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ Χαλανδρίου. Η εν λόγω υπηρεσία, η οποία έχει αναπτυχθεί από την κορυφαία εταιρεία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Siemens Healthineers, επιτυγχάνει την αυτοματοποιημένη, ταχύτερη και ακριβέστερη επεξεργασία των δεδομένων της ψηφιακής μαστογραφίας, επεκτείνοντας τις δυνατότητες της Ιατρικής Ακριβείας στον τομέα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο.

Μέσω της υπηρεσίας AI Enabled Reading Service, εφαρμόζεται εξειδικευμένος Αλγόριθμος Τεχνητής Νοημοσύνης για την επεξεργασία των δεδομένων που παρέχουν οι ψηφιακές μαστογραφίες. Μετά τη διενέργεια της εξέτασης, οι εικόνες μεταφορτώνονται στην υπηρεσία AI Enabled Reading Service, όπου ο υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, αναλύει τα ευρήματα και ταξινομεί την εξέταση σε μία από τις τρεις κατηγορίες επικινδυνότητας: Χαμηλή – Μέση – Υψηλή. Βάσει αυτής της ανάλυσης, παράγεται ένα προσυμπληρωμένο ακτινολογικό πόρισμα, το οποίο ο Ακτινολόγος – Ακτινοδιαγνώστης αξιολογεί μαζί με την εξέταση και προβαίνει στις απαραίτητες κατά την κρίση του μετατροπές – εφόσον είναι απαραίτητες. Με αυτόν τον τρόπο, ο ιατρός υποστηρίζεται σημαντικά στη διαδικασία της διάγνωσης, χωρίς να παρακάμπτεται η προσωπική του αξιολόγηση, ενώ διευκολύνεται η ροή της εργασίας στο τμήμα Ψηφιακής Μαστογραφίας. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι 90% των εξετάσεων μαστογραφίας που διενεργούνται στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι φυσιολογικές, η αυτοματοποιημένη κατηγοριοποίηση των εξετάσεων βελτιστοποιεί τη διαχείριση του χρόνου εκ μέρους του ιατρού, ο οποίος πλέον μπορεί να εστιάσει στα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Βάσει των παραπάνω, γίνεται εμφανής η αξία της υπηρεσίας AI Enabled Reading Service ως υποστηρικτικού εργαλείου για τη δευτερογενή πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ο οποίος αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στο γυναικείο φύλο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Ωστόσο, εφόσον ανιχνευτεί σε πρώιμο στάδιο, οι πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης ξεπερνούν το 90%, καθιερώνοντας τη μαστογραφία ως απαραίτητη ετήσια προληπτική εξέταση για όλες τις γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών.

Με αφορμή την εγκατάσταση της νέας υπηρεσίας ο κύριος Φίλιππος Γουρλής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ δήλωσε: «Η διαρκής αναβάθμιση των υπηρεσιών Ιατρικής Απεικόνισης αποτελεί διαχρονική δέσμευση του Ομίλου ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ απέναντι στους ασθενείς και τους Επαγγελματίες Υγείας. Τώρα, με την υπηρεσία AI Enabled Reading Service, η διαδικασία ανάγνωσης της ψηφιακής μαστογραφίας καθίσταται ταχύτερη, ευκολότερη και ακριβέστερη, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα». Από την πλευρά του, ο Σίμος Κοκκοβός, Διευθυντής Ψηφιακών Υπηρεσιών της εταιρείας Siemens Healthineers δήλωσε: «Οι εξετάσεις ψηφιακής μαστογραφίας απαιτούν αρκετό χρόνο ανάγνωσης, ενώ ποσοστό 10% εξ αυτών χρειάζεται λεπτομερέστερο έλεγχο».

 

Εμβολιασμός για ασθενείς με δερματικό μελάνωμα στο Metropolitan Hospital

Για πρώτη φορά στην ιστορία, έπειτα από δεκαετίες έρευνας, δοκιμάζεται περίπου σε 1.000 ασθενείς με δερματικό μελάνωμα από όλο τον κόσμο ο εμβολιασμός με mRNA εμβόλιο σε συνδυασμό με την κλασική ανοσοθεραπεία.

Το Metropolitan Hospital είναι μία από τις ελάχιστες ιατρικές μονάδες παγκοσμίως και ένα από τα τέσσερα ειδικά κέντρα αναφοράς στην Ελλάδα όπου διεξάγεται, για πρώτη φορά, η παγκόσμιας εμβέλειας κλινική μελέτη σε ασθενείς με εξαιρεθέν μελάνωμα υψηλού κινδύνου να υποτροπιάσει σε στάδιο IIβ έως IV (2β έως 4).

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ασθενείς με δερματικό μελάνωμα υψηλού κινδύνου που πληρούν τα κριτήρια, έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν εθελοντικά και δωρεάν στο Metropolitan Hospital με το εξατομικευμένο mRNA προσωποποιημένο εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί με δικά τους νεοαντιγόνα, ενώ ταυτόχρονα θα υποβληθούν σε κλασική ανοσοθεραπεία.

Η συμμετοχή της χώρας μας στη συγκεκριμένη κλινική μελέτη αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, καθώς η επιλογή έγινε ανάμεσα σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Μπαφαλούκος, Ογκολόγος-Παθολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Διευθυντής Α΄ Ογκολογικής Κλινικής, Metropolitan Hospital: «Πιθανότατα βρισκόμαστε σε μια επανάσταση κατά του καρκίνου! Αναμένουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη δράση του σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία, η οποία ήδη αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου».

Το εμβόλιο mRNA κατά του δερματικού μελανώματος βασίζεται στην τεχνολογία των εμβολίων mRNA που αναπτύχθηκε από τους Καθηγητές Drew Weissman και Katalin Kariko, οι οποίοι έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2023 για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Ο ΙΣΑ κατά του οριζόντιου μέτρου της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών  

Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι δεδομένο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαχρονικά, της ελληνικής οικονομίας είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε αρκετούς κλάδους, μεταξύ αυτών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Επίσης είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί «επαγγελματίες» οι οποίοι δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές αφού δεν έχουν κάνει έναρξη στην εφορία, δεν έχουν βιβλία και φορολογικά παραστατικά οπότε «λειτουργούν» εισπράττοντας μαύρο αφορολόγητο χρήμα κάτω από το ραντάρ της φορολογικής αρχής (αυτό βέβαια δεν μπορεί να ισχύσει για τον ιατρικό κλάδο αφού για να εργαστεί ένας ιατρός πρέπει να έχει κάποια σχέση μισθωτής εργασίας ή να παρέχει ανεξάρτητα τις υπηρεσίες του).

Ο ΙΣΑ δηλώνει ότι το οριζόντιο μέτρο της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος μέσα από αυθαίρετες τεχνικές και διαδικασίες υπολογισμού του δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά αντίθετα διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες με πρόσθετα φορολογικά βάρη, σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, προσθέτοντας εισοδήματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υφίστανται.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση ότι τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο η τελευταία δωδεκαετία έχει σημαδευτεί από αλλεπάλληλες οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, από capital controls, από την πανδημία της COVID-19 και τα συνεχή lockdowns καθώς και από πολέμους και εχθροπραξίες ( Ουκρανία, Λωρίδα της Γάζας) δηλαδή από γεγονότα που δημιουργούν προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων.

Άλλωστε η Κυβέρνηση έχει εισάγει τεχνικές διαδικασίες και μεθόδους ελέγχου και πάταξης της φοροδιαφυγής όπως εκτεταμένη και υποχρεωτική χρήση POS και του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, myDATA κλπ. με τις οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, θα αντιμετώπιζε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα. Είναι άδικο επειδή υπάρχει φοροδιαφυγή από ένα μέρος των επαγγελματιών να θεωρούνται συλλήβδην όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες  και αυτοαπασχολούμενοι φοροφυγάδες και αναρωτιόμαστε αν με την ίδια λογική επειδή υπάρχει αδήλωτη ή υποδηλωμένη μισθωτή εργασία η κυβέρνηση θεωρεί και τους μισθωτούς φοροφυγάδες στο σύνολό τους;

Μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. και την σχετική εισήγηση του Προέδρου Γ. Πατούλη επί του συγκεκριμένου θέματος, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

1)      Άμεση συνάντηση του Προέδρου του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλη με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

2)      Σύσταση τριμελούς επιτροπής με σκοπό να γίνουν οι σχετικές προτάσεις και παρεμβάσεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου στη δημόσια διαβούλευση.

3)      Συνεχής ενημέρωση των ιατρών μελών μας μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του συλλόγου.

4)      Άμεση συνεργασία με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς φορείς της χώρας.

 

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: 10 δωρεάν check-up healthUp για την υγεία του άνδρα

Η Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ προσφέρει δέκα προληπτικούς ελέγχους healthUp για άνδρες στο υπερσύγχρονο τμήμα Check-up, μέσω διαγωνισμού στη σελίδα της στο Instagram.

H Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ στηρίζει και ακολουθεί το κίνημα Movember, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους άνδρες να κάνουν πιο συχνά εξετάσεις και να παρακολουθούν την υγεία τους. Φέτος, με κεντρικό μήνυμα «Η πρόληψη είναι η πραγματική υπερδύναμη» καλεί όλους τους άνδρες να φροντίσουν την υγεία τους! Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό επισκεφθείτε τη σελίδα του Ομίλου ΙΑΣΩ στο Instagram, κάντε follow, like στο post του διαγωνισμού και mention 2 φίλους σας, για να τους υπενθυμίσετε να πάρουν και εκείνοι μέρος. Kάθε comment μετράει σαν ξεχωριστή συμμετοχή στην κλήρωση.

Οι νικητές θα μπορούν να επιλέξουν έναν από τους παρακάτω προληπτικούς ελέγχους healthUp:

-healthUp MEN ADVANCED: Γενική Αίματος, Ταχύτητα καθίζησης, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Χοληστερόλη, HDL, LDL, Τριγλυκερίδια, SGOT (AST), SGPT (ALT), γ-GT, Βιταμίνη D, Γενική Ούρων, Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Ακτινογραφία θώρακος, Οφθαλμολογική Εξέταση, ΩΡΛ Εξέταση, Παθολογική Εξέταση.

-healthUp PROSTATE: PSA, Free PSA, Υπερηχογράφημα προστάτη, Ουρολογική Εξέταση

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10/12/2023 και οι νικητές θα ανακοινωθούν την Δευτέρα, 11/12/2023. Από την κλήρωση θα αναδειχθούν δέκα νικητές. Όροι συμμετοχής https://bit.ly/IASOGeneralClinic_Movember_Terms

Παρουσίαση λευκώματος της ΑΚΟΣ «ΑνθίΖΩ»     

Το «ΑνθίΖω», ένα λεύκωμα της φύσης στις τέσσερις εποχές του χρόνου που μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε ότι για ν’ ανθίσουμε πρέπει να ζούμε σε αρμονία με τη φύση θα παρουσιαστεί  την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις  19.00 στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνοςτου Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν η ηθοποιός, στιχουργός και συγγραφέας Ελένη Ζιώγα, ο Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Παύλος Σακκάς και η Ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου.

Οργανικό σύνολο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη θα αποδώσει ρεπερτόριο εμπνευσμένο από τη φύση. Στο «ΑνθίΖω» η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, συνδυάζει την επιστημονική της ιδιότητα με την καλλιτεχνική της ματιά ως φωτογράφου. Μας θυμίζει ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση με όλες μας τις αισθήσεις και παρόντες με επίγνωση. Το «ΑνθίΖω» αποτελεί επιστέγασμα της επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς της μέσα από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης για να διασφαλίσουμε πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής ενώ παράλληλα στηρίζει μέσα από δράσεις τους αποθεραπευμένους από τον καρκίνο.

Όπως σημειώνει η Δρ. Κατσώχη: «Αν αφουγκραστούμε τη φύση και συντονιστούμε με τον ρυθμό της, θα εγκαταλείψουμε βλαβερές συνήθειες και θα ζήσουμε υγιείς. Για την ΑΚΟΣ, ανθίζω σημαίνει είμαι εξωστρεφής, επικοινωνώ και κοινωνώ τις χαρές της ζωής».

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του λευκώματος θα διατεθούν για τους σκοπούς και τις δράσεις της ΑΚΟΣ.