Novartis: Στόχος η αύξηση των πωλήσεων 5% ετησίως

Η Novartis έθεσε ως στόχο αύξησης των πωλήσεών το 5% ετησίως έως το 2027, επικαλούμενη τη ζήτηση για καινοτόμα φάρμακα μετά την απόσχιση της επιχείρησης γενόσημων προϊόντων της. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος, ο οποίος αποκλείει τυχόν συναλλαγματικές επιπτώσεις, καθορίζεται κυρίως από έξι φάρμακα, με επικεφαλής το Kisqali, δήλωσε η φαρμακοβιομηχανία σε παρουσίαση την Τρίτη. Το φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού φάνηκε φέτος ότι βοηθά μια ευρύτερη ομάδα ασθενών σε μια μελέτη, μια σημαντική νίκη για τον CEO Vas Narasimhan, και η Novartis δήλωσε ότι είδε μέγιστο ετήσιο δυναμικό πωλήσεων 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φάρμακο από τη μεταστατική νόσο και ενδεχομένως περισσότερα  δισεκατομμύρια από νωρίτερα στάδια του καρκίνου του μαστού. Η πρόβλεψη των πωλήσεων του ομίλου, από τον προηγούμενο στόχο που ήταν  4% ετήσια αύξηση έως το 2027, υποστηρίζεται επίσης από τη ζήτηση για το Pluvicto, μια ακτινοθεραπεία ακριβείας κατά του καρκίνου του προστάτη και το αυτοχορηγούμενο εμβόλιο Kesimpta για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Τον περασμένο μήνα, η Novartis αποσχίστηκε από την επιχείρηση γενόσημων φαρμάκων Sandoz και αύξησε την πρόβλεψή των κερδών για το 2023 για τρίτη φορά, επικαλούμενη περικοπές κόστους και υψηλότερες από τις προβλεπόμενες τιμές για το φάρμακο για την ΠΣ.

 

Καρκίνος του προστάτη: Η πενταετής επιβίωση αγγίζει πλέον το 100%

Σημαντικά συμπεράσματα για τον καρκίνο του προστάτη εξήχθησαν στη διάρκεια πρόσφατης διαδικτυακής ημερίδας για τη νόσο, που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ στις 23 Νοεμβρίου 2023. Όπως τονίστηκε, απαραίτητη  είναι η εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο, ενώ κομβικής σημασίας είναι η αποζημίωση των μοριακών ελέγχων για την πρόσβαση των ασθενών στις εξατομικευμένες θεραπείες, αλλά και τον έλεγχο της κληρονομικότητας.

Μήνυμα αισιοδοξίας για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη αποτελούν οι εξελίξεις στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής και της ακτινοθεραπείας, ενώ αναπόσπαστο κομμάτι της αντιμετώπισης της νόσου θα πρέπει να είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος του καρκίνου του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στον ανδρικό πληθυσμό, με ποσοστό που αγγίζει το 25% όλων των περιπτώσεων. Εκτιμάται ότι ένας στους έξι άνδρες έχει μεγάλη πιθανότητα να διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και οι νέες θεραπείες μπορούν να διασφαλίσουν καλύτερη έκβαση της νόσου, με τους επιστήμονες να ενημερώνουν ότι πλέον η πενταετής επιβίωση αγγίζει το 100%.

Ο Μάρκος Καραβιτάκης, Χειρουργός, Ουρολόγος/Ανδρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στην παρουσίασή του τόνισε ότι η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη θα πρέπει να αποτελούν κυρίαρχο στόχο στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνουν τη θνητότητα. για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης, ιδιαίτερα στην περίπτωση των μεταστατικών ασθενών, απαραίτητο εργαλείο είναι οι μοριακοί έλεγχοι, που δίνουν τη δυνατότητα εφαρμογής εξατομικευμένων, και άρα πιο αποτελεσματικών, θεραπειών, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο κος Μιχάλης Λιόντος, Επίκουρος Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Ο κος Ιωάννης Κούτσικος, Διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο “Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center” και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (ΕΕΠΙ&ΜΑ), παρουσίασε τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της πυρηνικής ιατρικής, με αποτέλεσμα την ακριβή διάγνωση, αλλά και την περισσότερο στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Επιπλέον, αισιοδοξία προσφέρουν και οι εξελίξεις στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία, με τα νέα μηχανήματα που είναι πλέον διαθέσιμα. Η κα Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος στο Δ.Θ.Κ.Α “ΥΓΕΙΑ”, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου RWTH Aachen Γερμανίας και Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, εξήγησε ότι οι νέες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, όπως η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, είναι περισσότερο στοχευμένες, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Όσον αφορά την ψυχοκοινωνική διάσταση του καρκίνου του προστάτη, ο κος Θάνος Μπελαλίδης, Επικοινωνιολόγος, Συγγραφέας και Public Speaker, υποστήριξε ότι για την καλύτερη διαχείριση της νόσου και του κοινωνικού στίγματος, είναι απαραίτητο οι ασθενείς να μην απομονώνονται, να επενδύουν στις κοινωνικές τους σχέσεις και να απευθύνονται σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

Π.Ο.Υ. : Οι ασθένειες θα σκοτώσουν περισσότερους ανθρώπους από τις βόμβες στη Γάζα

Περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, εάν το σύστημα υγείας της δεν επισκευαστεί, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Τρίτη, προειδοποιώντας για αύξηση των μολυσματικών ασθενειών και της διάρροιας στα παιδιά. Σε στοιχεία που κρίνονται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Έθνη, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό του θύλακα από το Ισραήλ, περίπου το 40% από αυτούς ήταν παιδιά, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί περισσότεροι θα χαθούν κάτω από τα ερείπια. «Τελικά θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες από ότι από τους βομβαρδισμούς, αν δεν μπορέσουμε να αναστρέψουμε (μαζί) αυτό το σύστημα υγείας», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις του ΠΟΥ σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη. Επανέλαβε τις ανησυχίες της για αύξηση των μολυσματικών ασθενειών, ιδιαίτερα της διάρροιας σε βρέφη και παιδιά, με τα κρούσματα ηλικίας 5 ετών και άνω να αυξάνονται πολύ περισσότερο πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα  έως τις αρχές Νοεμβρίου. «Όλοι, παντού έχουν πολύ αυξημένες υγειονομικές ανάγκες τώρα επειδή λιμοκτονούν, επειδή δεν έχουν καθαρό νερό και (είναι) συνωστισμένοι», δήλωσε. Σύμφωνα με τους όρους της παύσης του πυρός, το Ισραήλ επέτρεψε τη ροή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και φαρμάκων, αν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι δεν αρκούν για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες. Ο Έιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Παιδικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στη λωρίδα της Γάζας ήταν γεμάτα παιδιά με τραύματα από θραύσματα και γαστρεντερίτιδα από την κατανάλωση βρώμικου νερού.

Νοσοκομείο «Έλενα»: Χωρίς θέρμανση το κεντρικό κτίριο

Τραγελαφικές καταστάσεις βιώνουν ασθενείς, μητέρες και νεογνά στο Νοσοκομείο «’Έλενα», καθώς από τις 17 Νοεμβρίου έχει διακοπεί η θέρμανση στο κεντρικό κτίριο του, λόγω παλαιότητας του δικτύου, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι, χειρουργημένες γυναίκες και νεογνά να έχουν κυριολεκτικά παγώσει. Χθες θάλαμοι είχαν πλημμυρίσει από τα νερά της κεντρικής θέρμανσης, ασθενείς και νεογνά μεταφέρονταν εσπευσμένα σε άλλο κτίριο, ενώ την ίδια στιγμή στο κτίριο λάμβαναν χώρα τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς, για την οποία είχε δοθεί άδεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου! Πέραν των παραπάνω, από την ημέρα που καταστράφηκε ο λέβητας μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη αποκατάστασης της ζημιάς, ενώ η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο συντήρησης του καυστήρα, παρότι έχει πληρωθεί, δηλώνει αναρμόδια. Τα παραπάνω απίστευτα περιστατικά δήλωσε χθες ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του συλλόγου των εργαζομένων στο κανάλι Kontra News, προσθέτοντας ότι η εγκατάλειψη του νοσοκομείου είναι μια πάγια εικόνα και ο ίδιος δεν αποκλείει στο άμεσο μέλλον να κινδυνεύσει κόσμος, λόγω της κατάρρευσης των υποδομών.

Εργαζόμενη δήλωσε στο ίδιο κανάλι ότι οι εργαζόμενοι δίνουν αγώνα για να επιζήσουν τα πρόωρα νεογνά, τα οποία πάγωσαν λόγω έλλειψης θέρμανσης. Επίσης, ανέφερε ότι οι συμβάσεις του προσωπικού λήγουν στις 30 Νοέμβρη και κανένας δεν έχει ενημερώσει εάν οι συμβάσεις αυτές θα ανανεωθούν, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ψάχνουν να βρουν δουλειά αλλού. Τέλος, κατήγγειλε ότι δεν έχουν δοθεί από τους αρμόδιους χρήματα για τη συντήρηση του νοσοκομείου, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για  διατηρητέο κτίριο.

 

Νέο ΔΣ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Νέο Διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), με απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Υγείας, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Η θητεία των μελών του ΔΣ είναι τριετής, εξαιρουμένων του προσωρινού Προέδρου, της προσωρινής Αντιπροέδρου και των Αναπληρωτών αυτών και διαρκεί για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Η σύνθεση του νέου ΔΣ είναι η ακόλουθη: Προσωρινός Πρόεδρος: Κατσίβελας Παναγιώτης, Ιατρός Παθολόγος, με αναπληρώτρια του την Κουλουφάκου Καλλιόπη, Παιδίατρο. Προσωρινή Αντιπρόεδρος:  Καρπούζου Λαμπρινή, Συνταξιούχος Δημοσίου, με αναπληρώτριά της την Παπακώστα Ιωάννα, Γενική Ιατρό

Μέλη ΔΣ: Μπεκρή Ελένη, Νοσηλεύτρια, Πτυχιούχος Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Αθηνών, με αναπληρώτριά της την Βαλσάμη Σερένα, Αναπληρώτρια, Καθηγήτρια Αιματολογίας ΕΚΠΑ. Νικητόπουλος Σταύρος, Ιατρός Καρδιολόγος με αναπληρωτή του τον Φραντζεσκάκη Χαράλαμπο, Ιατρό Μικροβιολόγο ΓΝΑ-ΛΑΪΚΟ. Πιτταράς Θεόδωρος, Επικ. Καθηγητής Ιατρικής Βιοπαθολογίας ΕΚΠΑ , με αναπληρωτή του τον Ανυφαντάκη Δημήτριο, Δημόσιο Υπάλληλο. Μπεκιάρης Γεώργιος, Ιατρός Καρδιολόγος με αναπληρωτή του τον Ζήρο Γεώργιο, Ιατρό Αγγειολόγο. Μυρίλλα Ιωάννα, Ιατρός Βιοπαθολόγος, εκπρόσωπος Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας με αναπληρωτή της τον Μανάφα Αχιλλέα, Τεχνολόγο Ιατρικών Εργαστηρίων. Πρωτόπαπας Χρήστος, Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΣΕΑ ως εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών με αναπληρώτρια του την Έξαρχου Αθηνά, Β’ Αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΠΟΣΕΑ. Σεραφή Ευθυμία, ΠΕ Κλάδου Βιοχημικών του ΕΚΕΑ, ως εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΕΚΕΑ, με αναπληρωτή της τον Σκρίνη Σταύρο ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού.

 

Συζήτηση για την ανοικτή στρατηγική αυτονομία στον τομέα της υγείας

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, σήμερα Τετάρτη 29 και αύριο Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη θα ενημερώσει το Συμβούλιο για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας και τις δράσεις Δημόσιας Υγείας που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., θα συζητηθεί η ανοικτή στρατηγική αυτονομία στον τομέα της υγείας, με έμφαση στα μέτρα για την αντιμετώπιση στις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ παράλληλα θα εγκριθεί η στρατηγική για την ψυχική υγεία. Η ισπανική Προεδρία θα ενημερώσει, επίσης, τους Υπουργούς σχετικά με το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται εν εξελίξει νομοθετικοί φάκελοι, όπως ο κανονισμός σχετικά με τα τέλη του EMA, ο κανονισμός για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία, ο κανονισμός για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης και η δέσμη μέτρων για τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Το 78% όλων των ατόμων που ζουν με HIV στις χώρες της ΕΕ έχουν καταφέρει ιολογική καταστολή το 2022

Το 2021, το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS (UNAIDS) επικαιροποίησε τους στόχους για το HIV μέχρι το 2025 ως μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής για τον τερματισμό της μετάδοσης του HIV έως το 2030. Οι επικαιροποιημένοι στόχοι θέλουν το 95% όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV να έχουν διαγνωστεί, το 95% όσων έχουν διαγνωστεί να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 95% όσων λαμβάνουν θεραπεία να έχουν καταφέρει ιολογική καταστολή έως το 2025. H έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC) για τον HIV το 2022, περιλαμβάνει στοιχεία από τις 55 χώρες που περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή περιφέρειας του ΠΟΥ όσον αφορά το πώς τα πήγαν σε σχέση με τους προαναφερόμενους στόχους.  Το 2022, 51 από τις 55 χώρες ήταν σε θέση να αναφέρουν δεδομένα για τουλάχιστον ένα από τα στάδια της φροντίδας για τον HIV, σε σύγκριση με 48 χώρες το 2021. Δεδομένα για όλα στάδια της νόσου αναφέρθηκαν από 38 χώρες. Μεταξύ των 20 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέβαλαν στοιχεία και για όλα τα στάδια της νόσου, το 89% όλων των ατόμων που ζουν με HIV είχαν διαγνωστεί, το 95% όσων είχαν διαγνωστεί ήταν υπό θεραπεία και το 93% όσων έλαβαν θεραπεία είχαν πετύχει ιολογική καταστολή. Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρωτικά επιτεύχθηκε μόνο το δεύτερο στάδιο φροντίδας  του στόχου «95-95-95».  Συνολικά, το 78% όλων των ατόμων που ζουν με HIV  στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ είχαν καταφέρει ιολογική καταστολή. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ECDC, ενώ υπήρξε κάποια πρόοδος στα αποτελέσματα που σχετίζονται με τους στόχους 95-95-95 σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία μεταξύ 2021 και 2022, περισσότερα πρέπει να επιτευχθούν. Βασικός τομέας προτεραιότητας στο μέλλον θα πρέπει να είναι η βελτίωση των δεδομένων, όσον αφορά την επικαιρότητα, την πληρότητα και την αντιπροσωπευτικότητα, κυρίως σε σχέση με πληθυσμούς στόχους. Η αποτυχία βελτίωσης σε αυτούς τους τομείς θα περιορίσει το βαθμό προόδου όσον αφορά τη μείωση της μετάδοσης του HIV και τον τερματισμό του AIDS έως το 2030.

 

Οι προκλήσεις και το μέλλον στη Φυσικοθεραπεία

Από 1 – 3 Δεκεμβρίου 2023, στον συνεδριακό χώρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, διοργανώνεται το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, με θέμα: «Μέλλον και Προκλήσεις για την Φυσικοθεραπεία». Στο Συνέδριο θα επιβεβαιωθούν και θα τεκμηριωθούν οι λόγοι που είναι αναγκαία η εξέλιξη της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα στην αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση και οι ανεπτυγμένες υγειονομικά χώρες έχουν θέσει σε προτεραιότητα τη συνεχιζόμενη επαγγελματική εξέλιξη και την έρευνα. Ταυτόχρονα, θα τονιστεί ο σημαντικός ρόλος της φυσικοθεραπείας, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση.

Ο Π.Σ.Φ. συνεχίζει σε εθνικό επίπεδο, τις προσπάθειες διαμόρφωσης του πλαισίου Συνεχιζόμενης Φυσικοθεραπευτικής Εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στη πρόοδο της Φυσικοθεραπείας και στη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών φυσικοθεραπείας στον κοινωνικό σύνολο. Τα πανελλήνια συνέδρια φυσικοθεραπείας με τη μακρά διαδρομή, αποτελούν το κατεξοχήν βήμα εφαρμογής καινοτόμων προσεγγίσεων για την ανάδειξη των σύγχρονων τάσεων στη Φυσικοθεραπεία. Η θεματολογία του 31ου Συνεδρίου καλύπτει τομείς ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος σε όλο το φάσμα της Φυσικοθεραπείας, με διαφορετικού τύπου συνεδρίες και κλινικά εργαστήρια που στηρίζονται στην διεπιστημονικότητα και τον διάλογο, στοχεύοντας στην ανάδειξη των σύγχρονων τάσεων στη Φυσικοθεραπεία. Παράλληλα θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν επίκαιρα θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές εφαρμογές στη Φυσικοθεραπεία, η ποιότητα υπηρεσιών υγείας καθώς και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση.

Στο Συνέδριο θα υπάρξει επίσης επικέντρωση στην πολιτική και τα οικονομικά της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα την πρώτη μέρα του Συνεδρίου στρογγυλή τράπεζα που αφορά τη συμβολή της φυσικοθεραπείας στην εξοικονόμηση πόρων Υγείας, με συντονιστή τον πρόεδρο του ΠΣΦ, Πέτρο Λυμπερίδη και με τη συμμετοχή του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας καθηγητή Michel Landry, της προέδρου του Ευρωπαϊκού τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας Esther – Mary D’ Arcy και του καθηγητή Κωνσταντίνου Αθανασάκη. Ο πρόεδρος του ΠΣΦ, Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που θα ξαναβρεθούμε στην Αθήνα για το 31ο Συνέδριο του Συλλόγου μας. Το θέμα της εξέλιξης της επιστήμης που υπηρετούμε, απασχολεί διαχρονικά την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα στην αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση.

 

Γιατροί για την 48ωρη απεργία που ξεκινούν σήμερα: «Απεργούμε για τις ζωές μας και τις ζωές των ασθενών μας»

Με αφορμή την 48απεργία των γιατρών του ΕΣΥ, σήμερα και αύριο, το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών «ΜΕΤΩΠΟ» προχώρησε σε ανακοίνωση τονίζοντας για ακόμα μια φορά τους λόγους που τους ώθησαν στην σημερινή απεργία.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση των γιατρών έχει ως εξής: «Πολύ γρήγορα έγινε ξεκάθαρο τι αφορούσε το προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη για την υγεία και το ΕΣΥ κατά τη δεύτερη τετραετία του. Αδράνεια, απραξία, μεγαλοστομία για το δημόσιο σύστημα υγείας. Ενίσχυση, χρηματοδότηση, ενδυνάμωση για το μεγαλο-ιδιωτικό κομμάτι της υγείας.

Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, κλινικές διαλύονται, τα εργαστήρια του ΕΣΥ ουσιαστικά παραδίδονται στις αλυσίδες διαγνωστικών εργαστηρίων. Και η κυβέρνηση επιδίδεται σε ευχές και ψέματα για το ΕΣΥ, ουσιαστικά ενισχύοντας τους κλινικάρχες. Ψέματα για τις προσλήψεις, ψέματα για αυξήσεις μισθών, ψέματα για χρηματοδοτήσεις.

Όλο το ΕΣΥ έχει γίνει άγονο πλέον για τους γιατρούς

Άγονες προκηρύξεις, άγονες προσδοκίες, άγονες ελπίδες.

Μόνη μας απάντηση μας πλέον θα είναι ο αγώνας  και η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ.

-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ διεκδικώντας διπλασιασμό των τακτικών αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ.

-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για διπλασιασμό της εφημεριακής αποζημίωσης, για αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών, για αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ζητώντας μαζικές προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για ουσιαστικά κίνητρα για τις άγονες νησιωτικές περιοχές και τις άγονες ειδικότητες.

-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ απαιτώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το ΜΕΤΩΠΟ γιατρών, ενωμένο και αταλάντευτο στην προσήλωση του για ποιοτικό, δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της ΟΕΝΓΕ 29 και 30 Νοέμβρη 2023.

Για αυξήσεις των μισθών των γιατρών, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για προσλήψεις στα νοσοκομεία.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το Υπουργείο Υγείας ΑΜΕΣΑ να ορίσει ημερομηνία έναρξης διμήνου διαλόγου για την αναμόρφωση των αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ και κλαδική συμφωνία με μαζική προκήρυξη προσλήψεων στη συνέχεια.

Για να υπάρξει ΑΥΡΙΟ. Για να υπάρξει ΕΛΠΙΔΑ».

«Γνωριμία με τα ρευματικά νοσήματα» στις Σέρρες

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού γύρω από τα ρευματικά νοσήματα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζην» και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Βορείου Ελλάδος διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Γνωριμία με τα ρευματικά νοσήματα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 17:30 στο Philippos Xenia Hotel, στις Σέρρες.  Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Σερρών, του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών και της Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:Άγγελος  Βάκαλος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, Πέτρος Λυμπερίδης, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Θα ακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες για τα ρευματικά νοσήματα από διακεκριμένους επιστήμονες, η παρουσίαση του νεοσύστατου Συλλόγου Ρευματοπαθών Βορείου Ελλάδος από την Μαρία Χατζηγεωργίου , Δικηγόρος, Υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών ΡευΜΑζήν, Πρόεδρος Συλλόγου Ρευματοπαθών Βορείου Ελλάδος και μια ομιλία για τη σημαντικότητα της ύπαρξης των συλλόγων ασθενών και το ρόλο τους καθώς και μια παρουσίαση του έργου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν από την Ελένη Ρέπα,  Ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.