ΠΦΣ: Το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του τονίζει ότι το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών παρουσιάζει εμφανή θετικά αποτελέσματα, με αφορμή όπως δηλώνει, «την προσπάθεια γνωστών κύκλων να απαξιώσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων». Συγκεκριμένα, ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών παρουσιάζει εμφανή θετικά αποτελέσματα.  Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα των ελλείψεων έχει επιλυθεί. Παρουσιάζει όμως σταδιακή βελτίωση όσον αφορά την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά . Πλέον οι ασθενείς έχουν σταδιακή βελτίωση της προσβασιμότητας στο φάρμακο, απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίζουν την θεραπευτική τους αγωγή, που δυστυχώς στο παρελθόν διακόπτονταν, με δυσμενή αποτελέσματα για την εξέλιξη της υγείας τους.

Πολίτες και φαρμακοποιοί βρίσκουν φάρμακα τα οποία πριν ήταν εξαφανισμένα από την ελληνική αγορά καθόσον οι εταιρείες πλέον διαθέτουν τα φάρμακα τους χωρίς το φόβο ότι θα βρεθούν σε ξένες αγορές όπως γινόταν μέσω των παράλληλων εξαγωγών .Η ψηφιακή εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων που θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε λίγες ημέρες, θα αποτυπώσει την εικόνα της διακίνησης φαρμάκου προσφέροντας χρήσιμα στοιχεία στον ΕΟΦ και την Πολιτεία. Οποιαδήποτε προσπάθεια ορισμένων  να παρουσιάσουν το άσπρο  – μαύρο , για να επανεκκινήσουν την αλόγιστη επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε βάρος της Υγείας των πολιτών σπιλώνοντας φορείς, θεσμούς και πρόσωπα,  μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Μοναδικό μέλημα των Ελλήνων φαρμακοποιών είναι οι πολίτες αυτής της χώρας  να μπορούν επιτέλους να βρίσκουν  όλα τα φάρμακα τους όταν τα χρειάζονται. Το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και η Υγεία  δεν συμβαδίζει με το αλόγιστο επιχειρείν».

 

Η ρύπανση των δρόμων έχει άμεσο αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση

Η εισπνοή αέρα κοντά σε πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους αυξάνει την αρτηριακή πίεση τόσο γρήγορα όσο και μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι, σύμφωνα με μια μικρή νέα μελέτη.

Οι ερευνητές οδήγησαν 16 υγιείς νέους και μεσήλικες σε τρεις διαδρομές σε ώρες αιχμής στο Σιάτλ, παρακολουθώντας την αρτηριακή τους πίεση κατά τη διάρκεια των διαδρομών και για 24 ώρες μετά.

Κατά τη διάρκεια της μίας διδρομής, όταν χρησιμοποιήθηκαν φίλτρα HEPA υψηλής ποιότητας για να αποκλείσουν το 86% της σωματιδιακής ρύπανσης, η αρτηριακή πίεση των επιβατών δεν άλλαξε, όπως ανέφεραν οι ερευνητές τη Δευτέρα στο Annals of Internal Medicine.

Κατά τη διάρκεια των άλλων δύο διαδρομών, όταν ο αφιλτράριστος αέρας από το δρόμο επετράπη να εισέλθει στο αυτοκίνητο, η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων αυξήθηκε γρήγορα περισσότερο από 4,5 mm Hg, κορυφώνοντας περίπου μία ώρα μετά την οδήγηση και παρέμεινε υψηλή κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε καρδιακά προβλήματα. Η ιδέα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση των δρόμων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα μπορεί να επηρεάσει τόσο την αρτηριακή πίεση είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ που προσπαθούμε να λύσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Joel Kaufman από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν αν ο αέρας ήταν φιλτραρισμένος η όχι, είπε η ερευνητική ομάδα.

Οι περιορισμοί της μελέτης, που διεξήχθη μεταξύ 2014 και 2016, περιλαμβάνουν το ότι δεν έλαβε υπόψη τις εποχικές αλλαγές στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς.

Ωστόσο, ο Joel Kaufman είπε: «Γνωρίζουμε πλέον ότι οι μέτριες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης όπως αυτή, σε πληθυσμιακό επίπεδο, σχετίζονται με σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων».

 

ΓΝΘ «Παπαγεωργίου»: Διημερίδα για την ασφάλεια των ασθενών

Με πρωτοβουλία των Διευθύνσεων Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Ποιοτικού Ελέγχου και με την υποστήριξη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διοργανώνεται στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» επιστημονική διημερίδα με τίτλο «Ποιότητα υπηρεσιών υγείας και ασφάλεια ασθενών: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023. Στο μικροσκόπιο της ημερίδας θα βρεθούν τα λάθη στην κλινική πράξη, οι αιτίες τους και η αποφυγή των σφαλμάτων -που μπορεί να είναι από μια λανθασμένη χορήγηση φαρμάκου μέχρι μια χειρουργική επέμβαση που δεν έπρεπε να γίνει. Η κύρια αιτία σφαλμάτων στην κλινική πράξη παγκοσμίως είναι η λανθασμένη ή ελλιπής ταυτοποίηση του ασθενή και ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει θέσει έξι στόχους για την ασφάλεια των ασθενών, τους οποίους καλούνται να πετύχουν και τα ελληνικά νοσοκομεία.

Για το Γ.Ν. Παπαγεωργίου, η ασφαλής και επικεντρωμένη στον ασθενή φροντίδα και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών φροντίδας υγείας αποτελούν προτεραιότητα.  «Είναι χαρακτηριστικό ότι εφαρμόζει πιλοτικά το επιχειρησιακό σχέδιο ‘Ασφαλές Νοσοκομείο’ με στόχο την ενεργοποίηση συγκεκριμένων κωδικών για τη διαχείριση επειγουσών και εκτάκτων καταστάσεων (π.χ. πυρκαγιά, σεισμός, αρπαγή νεογνού, εξαφάνιση ασθενή). Επιπλέον, περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 νοσοκομείων της χώρας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την πρόληψη των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, με επιδίωξη τη συστηματική καταγραφή των λοιμώξεων και την εφαρμογή παρεμβάσεων για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στους ασθενείς».

Κατά τις εργασίες θα συζητηθούν θέματα, όπως η ορθή ταυτοποίηση των ασθενών, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου πτώσεων των ασθενών, η ασφαλής χορήγηση φαρμάκων υψηλού κινδύνου, ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και η ασφαλής επικοινωνία μεταξύ επαγγελματιών υγείας και μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ασθενών.

 

 

ΥΓΕΙΑ: Πρωτοπορία στη διαδερμική επιδιόρθωση καρδιακών βαλβίδων

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 16 χρόνια από τις πρώτες ιστορικές επεμβάσεις διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI) και 12 χρόνια από τις πρώτες επεμβάσεις διαδερμικής επιδιόρθωσης ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας (MitraClip) που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τοποθετώντας τη χώρα μας ανάμεσα στις πρώτες παγκοσμίως που εφάρμοσαν αυτές τις πρωτοποριακές μεθόδους και το ΥΓΕΙΑ στην αιχμή των ιατρικών εξελίξεων στην καρδιολογία.

Οι πρώτες επεμβάσεις TAVI διενεργήθηκαν από τον Διευθυντή του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ, Δρ. Κωνσταντίνο Σπάργια και την ιατρική ομάδα υπό την διεύθυνση του Καθηγητή κ. Δ. Κόκκινου το 2007. Λίγα χρόνια αργότερα το 2011 ο Δρ. Κωνσταντίνος Σπάργιας σε συνεργασία με τον Δρ. Μιχαήλ Χρυσοχέρη, Αναπλ. Διευθυντή Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ, εισήγαγαν στην ιατρική πρακτική της χώρας μια ακόμη καινοτομία, την διαδερμική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας, χωρίς ανοιχτό χειρουργείο, με το σύστημα Mitraclip.

Οι διαδερμικές θεραπείες καρδιακών βαλβίδων αποτελούν μία από τις σημαντικότερες καινοτόμες εξελίξεις στον τομέα της Καρδιολογίας την τελευταία 16ετία, μέσω των οποίων απλοποιείται η θεραπεία των ασθενών και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος προσφέροντας αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις για την έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση αυτών των καρδιολογικών παθήσεων.

Το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ ιδρύθηκε το 2010, συνδιευθύνεται από τον Καρδιοχειρουργό Δρ. Στρατή Παττακό και αποτελεί κέντρο αναφοράς και εκπαίδευσης, όχι μόνο σε πανελλήνιο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, διαθέτοντας ένα από τα μεγαλύτερα διαχρονικά και πιο πολυσχιδή προγράμματα TAVI, που πλέον μετρούν περισσότερες από 3.000 εφαρμογές. Παράλληλα, οι ιατροί του Τμήματος σε συνεργασία με τους καρδιοχειρουργούς Δρ. Νικόλαο Μπουμπούλη και Δρ. Γρηγόρη Παττακό, Αναπλ. Διευθυντή Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ, έχουν εισάγει για πρώτη φορά στη χώρα και πολλές άλλες νέες διαδερμικές θεραπείες βαλβίδων, όπως το 2013 και το 2015 τις πρώτες στην Ελλάδα διαδερμικές επεμβάσεις αντικατάστασης Μιτροειδούς και επιδιόρθωσης Τριγλώχινας βαλβίδας, με τη χρήση διαφόρων συσκευών. Η πρωτοπορία αναγνωρίζεται με την συμμετοχή του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων σε μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες που προάγουν την επιστημονική γνώση και εξέλιξη στον τομέα των διαδερμικών βαλβίδων. Η εμπειρία των ιατρών είναι απαράμιλλη στον Ελλαδικό χώρο αλλά και από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, και αξίζει να σημειωθεί πως οι κκ. Κωνσταντίνος Σπάργιας και Μιχαήλ Χρυσοχέρης είναι εκπαιδευτές επεμβάσεων TAVI, MitraClip και PASCAL.

«Ζωή με ΧΑΠ»: Ο πρώτος ιστότοπος με οδηγίες για κατ’ οίκον άσκηση για ασθενείς με ΧΑΠ

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), είναι διαθέσιμος πια για τους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στην Ελλάδα, ο πρώτος ιστότοπος με οδηγίες για κατ’ οίκον άσκηση (www.zoimehap.gr). Περιλαμβάνει ειδικά videos με αναπνευστικές ασκήσεις, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, καθώς και ασκήσεις και οδηγίες για βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας.

Η πρωτοβουλία #ΖωήμεΧΑΠ, δημιουργήθηκε με την επιμέλεια των ομάδων εργασίας «Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια» και «Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία του Αναπνευστικού Συστήματος – Πνευμονική Κυκλοφορία–Αποκατάσταση» της ΕΠΕ, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εργοφυσιολόγο και την ευγενική χορηγία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Hellas.

Βασικός της στόχος είναι, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη συχνότητα και τις επιπτώσεις της έλλειψης επαρκούς φυσικής δραστηριότητας στα άτομα που πάσχουν από ΧΑΠ, να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Παρότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης, είναι ένας πρώτος απλός τρόπος να αυξηθεί η φυσική δραστηριότητα των ασθενών και μπορεί να προταθεί από τους θεράποντες πνευμονολόγους.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της πρωτοβουλίας #ΖωήμεΧΑΠ στα ΜΜΕ, o κ. Στυλιανός Λουκίδης, Πρόεδρος της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, Β’ Παν. Πνευμονολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «Αττικόν», δήλωσε ότι «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για όλους εμάς στην ΕΠΕ η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, διότι έμμεσα αφορά την πνευμονική αποκατάσταση, ένα κομμάτι θεραπευτικής παρέμβασης της ΧΑΠ, το οποίο υπολειτουργεί στη χώρα μας. Είναι επιτακτική ανάγκη, σε πρώτη φάση, να καταγραφούν τα υπάρχοντα τμήματα αποκατάστασης και φυσικά να οριοθετηθούν μέσα στους οργανισμούς στο εκάστοτε νοσοκομείο. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς, όχι μόνο στην εκτέλεση της πνευμονικής αποκατάστασης αλλά και στον προγραμματισμό μέσω επίσημου φορέα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Chiesi Ελλάδας και Κύπρου, κ. Σταύρος Γ. Θεοδωράκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι «Δέσμευση της Chiesi, η οποία είναι πιστοποιημένη ως B Corp, είναι να υποστηρίζει δράσεις πέρα από την έρευνα και παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων. Γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας #ΖωήμεΧΑΠ, που αποτελεί παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ φαρμακευτικών και ιατρικών εταιρειών και μια έμπρακτη απόδειξη ότι ακούμε τη φωνή των ασθενών, σε κάθε βήμα». Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους Υπεύθυνους της Ομάδας Εργασίας «Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια» της ΕΠΕ. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεώργιος Χειλάς, Πνευμονολόγος και Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, 5η Πνευμονολογική Κλινική του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», επικεντρώθηκε στην ίδια τη νόσο και την επίπτωσή της, λέγοντας ότι «Η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία με συχνότερο παράγοντα κινδύνου το κάπνισμα, καθώς κάθε έτος οδηγεί στο θάνατο 3 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Το οικονομικό φορτίο της διαχείρισης της νόσου είναι τεράστιο και μπορεί να οδηγήσει σε χρεωκοπία ακόμη και εύρωστα υγειονομικά συστήματα. Αρκεί να σημειωθεί ότι η ΧΑΠ αποτελεί το 56% του οικονομικού φορτίου όλων των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος παγκοσμίως ενώ στη χώρα μας το ετήσιο συνολικό οικονομικό φορτίο της νόσου ανά ασθενή ανέρχεται στα €5.582. Ωστόσο, η ΧΑΠ θεωρείται σήμερα θεραπεύσιμη με τη χρήση θεραπευτικών μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Η θεραπεία της είναι φαρμακευτική, αλλά και μη φαρμακευτική με τη φυσική άσκηση ή πνευμονική αποκατάσταση να κατέχει τον πιο κεντρικό ρόλο».

 

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες από εργαζόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι γιατροί και εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ δήλωσε ότι στηρίζει την διήμερη Πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση που γίνεται από την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ και κάλεσε τους εργαζόμενους του δημοσίου να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Οι κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΣΥ έχουν τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, συναντήθηκε χθες στα γραφεία του κόμματος με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών περιέγραψαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο φόντο και των ντροπιαστικών εικόνων από νοσοκομεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ενώ διατύπωσαν τα αιτήματά τους για την ανάγκη ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας. Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις κινητοποιήσεις των γιατρών, τόνισε ότι «ο δημόσιος πυλώνας στην Υγεία είναι ταυτοτικός για τον ΣΥΡΙΖΑ και εξαιρετικά σημαντικός για κάθε Έλληνα πολίτη». Ανέφερε επίσης ότι, ακούγοντας τα αιτήματα των γιατρών, «είμαστε έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμά μας για ένα σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ακόμη πιο ρηξικέλευθες και αποτελεσματικές προτάσεις, για να μπορέσουμε να λύσουμε τα θέματα μια για πάντα, τουλάχιστον για τα επόμενα αρκετά χρόνια, έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική Δημόσια Υγεία». Το 40% της δαπάνης για την Υγεία αφορά πλέον την ιδιωτική, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας ότι αυτό «θέλουμε να το αλλάξουμε». «Θέλουμε να υπάρχει ουσιαστική δημόσια υγεία και αποδοτική», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε, όπως έπρεπε, το Ταμείο Ανάκαμψης. Γι’ αυτό, λοιπόν, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να υπάρξει αύξηση των μισθών και κίνητρα σε ειδικότητες, που λείπουν από τα νοσοκομεία μας και ως αποτέλεσμα έχουν χιλιάδες χειρουργεία να παίρνουν συνεχώς αναβολές». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο νοσοκομείο Βενιζέλειο του Ηρακλείου. Υπογράμμισε ότι «βασική προϋπόθεση μιας ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας είναι η επένδυση σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, -στη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία-, ώστε όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. Πρόσθεσε δε ότι «προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς το φτιάξαμε κι έχουμε χρέος να προσφέρουμε τις υπηρεσίες εκείνες, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία η οποία, δυστυχώς, συνεχώς γερνάει. Έχουμε το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας, μετά τη Βουλγαρία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε».

Χθες το απόγευμα, στο Ηράκλειο, στον κινηματογράφο «Αστόρια», πραγματοποιήθηκε θεματική εκδήλωση για την αναγέννηση του ΕΣΥ με κεντρικό ομιλητή τον κ. Ανδρουλάκη. «Θέλουμε να είμαστε στην προτεραιότητα των λύσεων και όχι να αναμοχλεύονται συνεχώς τα ίδια προβλήματα που εμποδίζουν – ιδίως τους πιο αδύναμους – να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας”, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Εργαζόμενοι ΨΝΑ: Ξεκάθαρη αντίθεση στο νομοσχέδιο για τη δημόσια ψυχική Υγεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθές ο Σύλλογος Εργαζομένων, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (Δαφνί), εκφράζοντας την ξεκάθαρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ψυχική υγεία.

Στην σχετική τους ανακοίνωση οι εργαζομένοι τονίζουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «έρχεται να διαλύσει πλήρως την ήδη υποβαθμισμένη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση. Σχεδιασμός που εκπορεύεται από τις οδηγίες διαχρονικά της ΕΕ στο όνομα πάντα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της ‘πολυπόθητης’ αποασυλοποίησης, με τον λεγόμενο μετασχηματισμό των τριών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων που έχουν απομείνει. Στρατηγική πολιτική που είναι κομμάτι της πλήρους εμπορευματοποίησης –ιδιωτικοποίησης συνολικά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν επίσης ότι «το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία (ΕΔΥΨΥ), όπου θα εντάσσονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν απομείνει στην Ψυχική Υγεία ως αποκεντρωμένες μονάδες στις περιφέρειες – καταργώντας οργανισμούς- με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, τις ΑΜΚΕ και ΜΚΟ που ήδη λειτουργούν στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Στο χώρο της απεξάρτησης μιλάνε ξεκάθαρα για ένα ΝΠΙΔ-Ενιαίο Φορέα τον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων», στον οποίο εντάσσονται οι μέχρι σήμερα , εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ-18ΑΝΩ), που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με στροφή θεραπευτικά στη «μείωση της βλάβης» κα την ενίσχυση των υποκατάστατων, που αποτελεί την κυρίαρχη επιστημονική θεώρηση των κυβερνήσεων της ΕΕ για τις εξαρτήσεις και στηρίζεται στο ιατροκεντρικό μοντέλο του λειτουργικού χρήστη, θέτοντας παράλληλα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων στη λειτουργία του. Με λίγα λόγια στο ζύγι «κόστους-οφέλους» μπαίνει από τη μία η ανθρώπινη ζωή και από την άλλη τα υπερκέρδη από τις πωλήσεις στο εμπόριο των ναρκωτικών».

Οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ, καλούν τα Σωματεία όλων των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (Δρομοκαΐτειο – Αιγινήτειο), τα Σωματεία των Γενικών Νοσοκομείων που έχουν ψυχιατρικές κλινικές και όχι μόνο, τα Σωματεία στο χώρο της Απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ), καθώς και όλη την κοινωνία μέσα από μαζικούς φορείς να μη δεχθούν την επίθεση στη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση και να σταθούν αλληλέγγυοι στο δύσκολο αγώνα τους.

 

«Η ΖΩHIV ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ»: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV από την GSK

Η GSK Ελλάδος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου, εκκινεί την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Η ΖΩHIV ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ» με στόχο την ενημέρωση του γενικού κοινού για τον ιό HIV.

Στο πλαίσιο της συμβολής προς την πραγματοποίηση του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) για την εξάλειψη του ιού HIV ως το 2030, η εν λόγω εκστρατεία θέτει ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των ανθρώπων που ζουν με ΗIV και την ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού τους περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των φροντιστών, ιατρών, οικογένειας, φίλων αλλά και του γενικού πληθυσμού, αναφορικά με το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή, μακριά από τα κοινωνικά στερεότυπα και το στίγμα που σχετίζονται με τη νόσο.

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Η ΖΩHIV ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ» βασίζεται σε ιστορίες που είναι εμπνευσμένες από πραγματικά βιώματα ανθρώπων που ζουν με τον HIV και τα οποία καταδεικνύουν ότι «όλοι οι άνθρωποι με HIV μπορούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους».

Με πρωταγωνιστή τον καταξιωμένο ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη, η εκστρατεία περιλαμβάνει κεντρικό video, μέσω του οποίου ο ίδιος μοιράζεται την οπτική του αναφορικά με τις συνθήκες οι οποίες δύνανται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν με HIV.  Η εκστρατεία είναι ήδη στον «αέρα» και περιλαμβάνει σειρά δράσεων, όπως την αφισοκόλληση των σχετικών με την εκστρατεία υλικών σε 15 κεντρικά bar της Αθήνας, αλλά και την τοποθέτησή τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς τόσο στην πόλη της Αθήνας όσο και στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας το μήνυμα να διαδοθεί με μαζικό τρόπο στο κοινό.

Ο κ. Γιώργος Καπουτζίδης με αφορμή της συμμετοχής του στην εκστρατεία, δήλωσε: «Είμαι υπερήφανος που συμμετέχω στην εκστρατεία “ Η ΖΩHIV ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ”. Η ενδυνάμωση της φωνής και των δικαιωμάτων των ατόμων με HIV, αποτελεί για εμένα προτεραιότητα ζωής, ώστε οι συνάνθρωποί μας να ζουν μία ζωή χωρίς κοινωνικά ταμπού και περιορισμούς. Είμαστε όλοι αρωγοί σε ενέργειες που ενισχύουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τον ιό του HIV και τις προεκτάσεις του».

 

Οι νέες μολύνσεις HIV το 2022 παγκοσμίως ήταν οι λιγότερες των τελευταίων δεκαετιών

Με αφορμή το επικείμενο συνέδριο της για το AIDS,  η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α), παραθέτει τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία για τη λοίμωξη παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως το τέλος του 2022, παγκοσμίως 39 εκατομμύρια [33,1–45,7 εκατομμύρια] άνθρωποι ζουν με HIV (PLHIV), εκ των οποίων 29,8 εκατομμύρια (76,4%) λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία. Σε περίπου 71% των ατόμων που ζουν με HIV έχει επιτευχθεί καταστολή του ιικού φορτίου, γεγονός που επιτρέπει στα άτομα αυτά να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή και να έχουν μηδενικό κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV. Οι εκτιμώμενες 1,3 εκατομμύρια [1,0–1,7 εκατομμύρια] νέες μολύνσεις HIV το 2022 ήταν οι λιγότερες των τελευταίων δεκαετιών. Παράλληλα, επιτεύχθηκε μείωση κατά 58% του ετήσιου αριθμού νέων μολύνσεων στα παιδιά, σε 130.000 [90.000–210.000]. Παρόλα αυτά 630.000 άνθρωποι πέθαναν από νοσήματα που σχετίζονται με το AIDS το 2022.

Στην Ελλάδα, από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 20.493 περιστατικά με κυριότερο τρόπο μετάδοσης την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η πολύ καθυστερημένη διάγνωση καθώς από τις νέες διαγνώσεις του 2022, 198 (52,5%) είχαν <350 κύτταρα/mm3 και 126 (33,4%) είχαν <200 κύτταρα/mm3, ενώ 10,6% άτομα είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν προχωρημένη νόσο AIDS. Τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης, καταγράφηκαν στις γυναίκες (72,6%), στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (74,4%), στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (68%) και στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (67,9%).

Το 48,1% των περιστατικών HIV που διαγνώστηκαν το 2022, ξεκίνησε αντιρετροϊκή θεραπεία εντός 30 ημερών από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ το 70,1% άρχισε να λαμβάνει αγωγή μέσα σε 90 ημέρες από τη διάγνωση. Ένα ανησυχητικό θέμα που προκύπτει από τα πρόδρομα αποτελέσματα για το πρώτο 10μηνο του 2023 είναι ότι είχαμε 531 νέες διαγνώσεις HIV (5,1 ανά 100.000 πληθυσμού),  οι οποίες  κυμαίνονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 4 προηγούμενων ετών. Τα τελευταία χρόνια είχε καταγραφεί σχετικά πτωτική πορεία των νέων διαγνώσεων ετησίως και κυρίως στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ), και τα αίτια αυτής της ανόδου θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο. Προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση είναι αυτή των 30-39 ετών. Από τα σημαντικά γεγονότα αυτής της χρονιάς θα πρέπει να επισημανθούν η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου HIV και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊικών φαρμάκων και παραπεμπτικών ιικού φορτίου, καθώς και η πρόσφατη έκδοση του ΦΕΚ για την υλοποίηση της χορήγησης PrEP στην Ελλάδα. Το 35ο  Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS από την ΕΕΜΑΑ, θα πραγματοποιηθεί από τις 1-3 Dεκεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic. Στο συνέδριο έχουν υποβληθεί αξιόλογες εργασίες οι οποίες συνεισφέρουν στη βαθύτερη κατανόηση και ανάδειξη σημαντικών παραμέτρων της νόσου, όπως δεδομένα από το πρόγραμμα «ΜΟΡΦΕΑΣ» και το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Σημαντικός ο ρόλος των Δήμων στην κοινωνική επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και τον Πρόεδρο της, Δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου ενημέρωσε ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτριος Βαρτζόπουλος για την επικείμενη ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα με τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο να παρέχει στους εκπροσώπους των Δημάρχων το περίγραμμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων. Επιπλέον, ο Υφυπουργός Υγείας εστίασε στην ανάγκη συμπόρευσης και συνέργειας με τους Δήμους. Οι Δήμοι έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική επανένταξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και των εξαρτημένων ατόμων. Επεσήμανε την ιδιαίτερη συμβολή των Κέντρων πρόληψης και των εργαζομένων αυτών, τα οποία σε συνεργασία με τους Δήμους, τόσα χρόνια, παρέχουν ουσιαστικότατες υπηρεσίες, αλλά και την αναγκαία αναδιαμόρφωση του χώρου, με την πρόληψη να εντάσσεται στον ενιαίο φορέα πρόληψης και αντιμετώπισης εξαρτήσεων. Από την ΚΕΔΕ δόθηκε στον Υφυπουργό αναμνηστικό δώρο με τη δραχμή, από τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.