Η Roche στη μάχη για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Η Roche συμφώνησε να εξαγοράσει τη μη εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για την παχυσαρκία Carmot Therapeutics έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκαταβολικά, προσχωρώντας στη λίστα των εταιρειών που επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τους κυρίαρχους κατασκευαστές φαρμάκων απώλειας βάρους στην αγορά, Novo Nordisk και Eli Lilly.

Το πιο πολλά υποσχόμενο φάρμακο αυτής της λίστας των ΗΠΑ, μία εβδομαδιαία ένεση, ονομάζεται CT-388, και είναι ένας διπλός αγωνιστής υποδοχέα GLP-1/GIP όπως το Mounjaro της Lilly ή το Zepbound. Μετά από ενθαρρυντικά αποτελέσματα δοκιμών Φάσης Ι, το φάρμακο της Carmot είναι έτοιμο να δοκιμαστεί σε ανθρώπους στο δεύτερο από τα τρία στάδια δοκιμής, με πιθανή κυκλοφορία στη δεκαετία του 2030, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα η επικεφαλής του φαρμακευτικού τμήματος της Roche, Teresa Graham. Η πρωτοπόρα στην αγορά φαρμάκων για απώλεια βάρους, Novo προηγείται με την ένεση Wegovy, έναν μεμονωμένο αγωνιστή του υποδοχέα ορμονών του εντέρου GLP-1. Η τεράστια ζήτηση έχει κάνει τον όμιλο να προσπαθεί να τονώσει την παραγωγή. Οι μετοχές της Roche σημείωσαν άνοδο 2,4% σε διάστημα έξι εβδομάδων, λόγω της αισιοδοξίας ότι η αγορά για την απώλεια βάρους, η οποία εκτιμάται από ορισμένους αναλυτές ότι φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, θα φιλοξενήσει πολλούς αντιπάλους. «Οι αγορές είναι αρκετά μεγάλες για προϊόντα «me too», ιδιαίτερα όταν προσφέρονται στη σωστή τιμή», ανέφεραν οι αναλυτές της Zuercher Kantonalbank. H Teresa Graham Graham της Roche δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν πιο φιλόδοξη από το να έχει μια εναλλακτική λύση σε χαμηλή τιμή σε σχέση με τους ηγέτες της αγοράς, λέγοντας στο Reuters ότι το CT-388 θα μπορούσε να γίνει το καλύτερο φάρμακο για την παχυσαρκία στην κατηγορία GLP-1, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλες ενώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων συμφωνιών για την απόκτηση προγραμμάτων ανάπτυξης φαρμάκων για την παχυσαρκία, η AstraZeneca συμφώνησε τον περασμένο μήνα να πληρώσει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα ενός πειραματικού χαπιού από την κινεζική Eccogene. Η Lilly τον Ιούλιο εξαγόρασε τη μη εισηγμένη Versanis για έως και 1,93 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της.

 

Αιματολογικές κακοήθειες στην κύηση

Η συχνότητα εμφάνισης αιματολογικών κακοηθειών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 0,02%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αυξάνεται, όσο αυξάνεται η ηλικία στην οποία οι γυναίκες κυοφορούν. Πολύ σημαντική για την καλή πρόγνωση είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και είναι απαραίτητο να υπάρχει υψηλή κλινική υποψία καθώς κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, είναι εύκολο να αποδοθούν και στις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι κυήσεις αυτές θεωρούνται υψηλού κινδύνου, τόσο για το έμβρυο όσο και για τη μητέρα, είναι εφικτό σε ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων να αντιμετωπιστεί το νόσημα αποτελεσματικά και να έχουμε μια επιτυχή κύηση. O διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (Αιματολόγος – Ογκολόγος) και η Ιατρός Αιματολόγος Δέσποινα Φωτίου, η Ιατρός Ογκολόγος Μαρία Καπαρέλου και η Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ανασκοπούν τα νεότερα δεδομένα όσον αφορά τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των συχνότερων αιματολογικών κακοηθειών στην εγκυμοσύνη. Η δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων όπως κλασσικά χημειοθεραπευτικά σχήματα αλλά και νεότερων παραγόντων εξαρτάται από τη δυνατότητά τους να περνάνε τον πλακούντα, τη δόση χορήγησης αλλά και την εβδομάδα της κύησης. Η πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια στην εγκυμοσύνη είναι το λέμφωμα Hodgkin (HL).

Η πρόγνωση των γυναικών με HL στην κύηση είναι εξαιρετική και η μακροχρόνια επιβίωση παρόμοια με αυτή των γυναικών με HL εκτός εγκυμοσύνης. Η δεύτερη πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια είναι το Non-Hodgkin Λέμφωμα (NHL). Η αντιμετώπισή του είναι πιο περίπλοκη όλων της ετερογένειας των νοσημάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ) παρατηρείται περίπου σε 1 στις 100.000 εγκυμοσύνες. Η θεραπεία εκλογής σε ασθενείς με ΧΜΛ είναι οι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης (TKIs) που έχουν αλλάξει και την έκβαση των ασθενών αυτών δραματικά. Δυστυχώς όμως αυτή η κατηγορία φαρμάκων αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη. Συχνά σε εγκύους με ΧΜΛ είναι εφικτό να μην ξεκινήσουμε θεραπεία παρά μόνο όταν εμφανιστούν συμπτώματα ή οι τιμές των αιμοπεταλίων και των λευκών αιμοσφαιρίων ξεπεράσουν κάποια όρια. Μια άλλη κατηγορία νοσημάτων που μπορεί σπάνια να εμφανιστεί στην εγκυμοσύνη είναι τα μυελοϋπερπλαστικά νοσήματα όπως η), η αληθής πολυκυτταραιμία (PV) και ιδιοπαθής θρομβοκυττάρωση (ET). Η ΕΤ είναι το πιο συχνό μυελοϋπερπλαστικό νόσημα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τέλος η 1 στις 75.000-100.000 εγκυμοσύνες θα επιπλακεί από τη διάγνωση της οξείας λευχαιμίας και θα προκύψει μια σειρά από δύσκολα ιατρικά και ηθικά διλλήματα. Εάν έχουμε διάγνωση οξείας μυελογενούς λευχαιμίας στο 1ο τρίμηνο, συστήνεται τερματισμός της κύησης και άμεση έναρξη χημειοθεραπείας. Από το 2ο τρίμηνο μπορεί να χορηγηθεί η συνήθης εντατική εισαγωγική χημειοθεραπεία με κάποιες προσαρμογές στους παράγοντες που θα χορηγηθούν αλλά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καθυστερημένης ανάπτυξης του εμβρύου και ακόμα και εμβρυικού θανάτου. Στην οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία προκύπτουν οι ίδιες προκλήσεις αλλά υπάρχουν και επιπρόσθετα θεραπευτικά ζητήματα καθώς είναι απαραίτητη η χορήγηση χημειοθεραπευτικών που είναι τοξικά για το έμβρυο. Έτσι πριν την 20η εβδομάδα συστήνεται ο τερματισμός της κύησης ενώ μετά την 20η εβδομάδα χορηγείται κλασσική χημειοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προστίθενται οι νεότεροι αναστολείς τυροσινικής κινάσης μετά τον τοκετό.

 

Προκλήσεις στη Νοσηλευτική επιστήμη μετά την πανδημία Covid-19

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, διεξάγει στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» (ΔΕΘ-Helexpo) το 2ο Συνέδριο της.

Κεντρικός άξονας του συνεδρίου θα είναι η Νοσηλευτική Επιστήμη και οι προκλήσεις οι οποίες αναδύονται έπειτα από την Πανδημία Covid-19. Στόχος του συνεδρίου η συμβολή στην απόκτηση τεκμηριωμένης νέας γνώσης και η ανάδειξη της δυνατότητας αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της στην κλινική πράξη. θα παρουσιαστούν επίσης τα νεότερα

επιστημονικά – ερευνητικά δεδομένα, με εστίαση στους παράγοντες  παράγοντες οι οποίοι συντελούν και ταυτόχρονα εγγυώνται την ασφάλεια των ασθενών, προβάλλοντας το σύνθετο έργο τωννοσηλευτριών/τών και μαιών/μαιευτών στη φροντίδα των ασθενών, τη συμμετοχή τους στη

διεπιστημονική ομάδα, την πρόληψη, τη διαχείριση των πόρων και την αναβάθμιση του συστήματος υγείας.

 

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ΣΥΦΑΚ

O Όμιλος ΣΥΦΑΚ, που διανύει την 5η δεκαετία επιτυχούς λειτουργίας του και αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο στην ανάπτυξη των φαρμακείων, ανακοινώνει τη νέα σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου: Πρόεδρος: Χαράλαμπος Κετσιμπάσης, Αντιπρόεδρος: Απόστολος Γενετζάκης, Γενικός Γραμματέας: Μιχαήλ Πλακογιαννάκης, Ταμίας: Ανδρονίκη Παττακού, Μέλος: Νικόλαος Ψαράς, Μέλος: Νικόλαος Νικολαΐδης, Μέλος: Δημήτριος Δακανάλης.

Ο Όμιλος ΣΥΦΑΚ επίσης ανακοινώνει την τοποθέτηση της Εμπορικής Διευθύντριας του Ομίλου, Μαίρη Στεργιάκη και στη θέση της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του Συνεταιρισμού.«Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης δεσμεύεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των μελών του, των πελατών του και της κοινότητας», καταλήγει η ανακοίνωση του Ομίλου.

 

Ανδρούλλα Ελευθερίου: Η καινοτομία έχει σημασία μόνο εάν φτάνει στους ασθενείς

Σε άρθρο της με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση και Υγεία: Η καινοτομία έχει σημασία μόνο εάν φτάνει στους ασθενείς» η Εκτελεστική Δ/ντριας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου αναφέρεται στο ζήτημα της ύπαρξης ολοένα και περισσότερων πρωτοποριακών θεραπειών που μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων, αλλά που ωστόσο η τιμή διάθεσής τους στην αγορά είναι ιδιαζόντως υψηλά, τόσο που καθίστανται τελικά απρόσιτες στους ασθενείς, κυρίως αυτών που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και ελλιπείς υποδομές υγείας. Σύμφωνα με την Εκτελεστική Δ/ντρια της ΔΟΘ «

Μια κοινή ευρωπαϊκή πορεία θα βοηθούσε να επιλύσουμε τo βασανιστικό δίλημμα που έχουμε ενώπιον μας, ότι δηλαδή διαθέτουμε περισσότερη επιστημονική καινοτομία, αλλά λιγότερη πρόσβαση των ασθενών σε αυτή. Ένα από τα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΕ για την εναρμόνιση του περιβάλλοντος των γονιδιακών θεραπειών στα κράτη μέλη είναι το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις αξιολογήσεις τεχνολογιών υγείας (ΑΤΥ), το οποίο και πρέπει να υποστηριχθεί απόλυτα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η νομοθεσία (ΗΤΑ Regulation), που εγκρίθηκε το 2021, θα τεθεί σε ισχύ το 2025, όταν όλες οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, μεταξύ άλλων, θα υποβάλλονται σε ενιαία αξιολόγηση στην ΕΕ αντί των 27 που ισχύουν σήμερα για κάθε χώρα. Ο κανονισμός HTA θα βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα και την αξία των νέων τεχνολογιών και να αποφασίσουν για την τιμολόγηση και την επιστροφή χρημάτων από τους ασφαλιστές υγείας ή τα συστήματα υγείας.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα θα ήταν να υπάρξει μεγαλύτερη ευθυγράμμιση μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών, των φορέων αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας (HTA) και των πληρωτών πριν από τη λήψη των ρυθμιστικών αποφάσεων, όπως και διευκόλυνση της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (cross-border healthcare) την οποία προβλέπει και η εξέχουσας σημασίας και βαρύτητας επικείμενη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας του ευρωπαϊκού μπλοκ, καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Είναι προφανές συνεπώς πως η ΕΕ, όπου η καλύτερη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων έχει καταστεί προτεραιότητα στις πολιτικές υγείας πολλών κρατών-μελών, πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη πιο εντατικές δράσεις που αφορούν τον τομέα της καινοτομίας για την απελευθέρωση του δυναμικού των γονιδιακών θεραπειών έτσι ώστε να γίνουν διαθέσιμες σε αυτούς για τους οποίους έχουν αναπτυχθεί. Διαφορετικά, ο πραγματικός αντίκτυπός τους μπορεί να μην φτάσει ποτέ στους ίδιους τους ασθενείς. Και, σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, η καινοτομία δε θα έχει καμία απολύτως σημασία.

Ως Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, χαιρετίζουμε την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει πριν από λίγες μόλις μέρες το Casgevy, την πρώτη θεραπεία γονιδιακής επεξεργασίας για τη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, η τεχνολογία της οποίας βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2020, αλλά και αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών να υιοθετήσουν το Zynteglo, το πρώτο σκεύασμα γονιδιακής θεραπείας που ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θαλασσαιμία, του οποίου η χρήση απέτυχε στην Ευρώπη, και να ξεκινήσουν τις απαιτούμενες προετοιμασίες και διαδικασίες χορήγησής του σε επιλέξιμους ασθενείς».

 

Μ. Γιαννάκος για 6μηνη ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών

 Ως «ρύθμιση-εμπαιγμό» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, την 6μηνη και 3μηνη παράταση των συμβάσεων των επικουρικών στον τομέα της Υγείας, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που έχει τεθεί προς διαβούλευση, προειδοποιώντας ότι θα  οδηγήσει σε νέες αποχωρήσεις από το ΕΣΥ αλλά και στην οριστική εγκατάσταση των εργολάβων στα νοσοκομεία. «Τα νοσοκομεία έχουν 40.000 οργανικές θέσεις κενές και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας με 15 εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό και υπήρξε δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση τους» τονίζει ο κ Γιαννάκος και προσθέτει:

«Αντί λοιπόν να προωθήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με όλα τα κόμματα προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια που προβάλλονται, την απ’ ευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κάτι που βοηθάει και το ΕΣΥ αφού αποφεύγονται πολλές παραιτήσεις και ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις μονίμων, έχουμε τον εμπαιγμό για άλλη μια φορά που θα οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις συμβασιούχων υγειονομικών και την οριστική εγκατάσταση των εργολάβων στα νοσοκομεία αφού πολλά νοσοκομεία τέλος του χρόνου ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και ήδη ειδοποίησαν τους συμβασιούχους ότι απολύονται».

Ποινές φυλάκισης για όσους βιαιοπραγούν κατά υγειονομικών

Το άρθρο 25 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας»,  προβλέπει εκτός από χρηματικές ποινές και ποινές φυλάκισης για όσους καταφέρονται λεκτικά η βιαιοπραγούν κατά ιατρών και λοιπών υγειονομικών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με ανακοίνωσή του εκφράζει την ικανοποίησή του για την συγκεκριμένη εξέλιξη, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας κατά των γιατρών υπήρξε πάγιο αίτημά του τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρονται τα εξής: «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος  έχει αναδείξει την τελευταία διετία τη ‘βία κατά της λευκής μπλούζας’ με δύο εκστρατείες ενημέρωσης της κοινωνίας και με επανειλημμένες επαφές με τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, καταθέτοντας συνολικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με ικανοποίηση υποδέχεται ως εκ τούτου, την προσθήκη του άρθρου 25 στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο ‘Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας’. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 25 του σχεδίου νόμου, με τίτλο ‘Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα’, αναφέρεται: ‘Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή’. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή δυνητικά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες, εάν βεβαίως εκπληρωθούν και οι συνθήκες στελέχωσης ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού φύλαξης. Ο ΠΙΣ επίσης δεσμεύεται να καταθέσει νέες προτάσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της νομολογίας και τη συνολική αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της άσκησης βίας προς ιατρούς και νοσηλευτές στις δομές Υγείας».

 

Καταγραφή των αναγκών στελέχωσης των νοσοκομείων της Ηπείρου

Καταγραφή και προτεραιοποίηση των αναγκών στελέχωσης στα νοσοκομεία  της Ηπείρου, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στις επικείμενες προκηρύξεις θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, πραγματοποιήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη στα Νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας, Φιλιατών και Ιωαννίνων. Η Γενική Γραμματέας  αφού περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους και τις κλινικές των Νοσοκομείων, πραγματοποίησε πολύωρες συσκέψεις, παρουσία της Διοίκησης, των Διευθυντών και των στελεχών της Ιατρικής, Διοικητικής, Νοσηλευτικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς και εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τα νοσοκομεία. Η κ. Βιλδιρίδη αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες, που αφορούν μεταξύ άλλων στην οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, καθώς και την εκπόνηση σχεδίου κινήτρων για συγκεκριμένες ειδικότητες, που αποβαίνουν άγονες.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ελευθεροεπαγγελματιών σήμερα στο Σύνταγμα

Την αντίδρασή της ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο εκφράζει και η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων-Επαγγελματοβιοτεχνών-Εμπόρων, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: Τα νέα φορολογικά μέτρα, που προωθεί η Κυβέρνηση δεν καταπολεμούν, δυστυχώς,  τη φοροδιαφυγή, αντίθετα, πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους και  προστατεύουν τα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρείες.

Η Κυβέρνηση, εάν πράγματι επιδιώκει την καταπολέμηση της  φοροδιαφυγής,  οφείλει να αξιοποιήσει τα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ), που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της και να μην καταφεύγει σε αναχρονιστικές πρακτικές θέσπισης τεκμηρίων, που ενεργούν άδικα και ισοπεδωτικά.

Η εισαγωγή φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, η  φορολόγηση δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί,  οδηγεί σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση μεγάλο τμήμα ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία έρχεται να προστεθεί πολλαπλασιαστικά στα ήδη υπάρχοντα οικονομικά τους  προβλήματα, ως αποτέλεσμα της υπερδεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού.

Η Κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα του ενεργού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, της μεσαίας τάξης, αδυνατεί  να ανταποκριθεί σε βασικές του υποχρεώσεις, έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και έχει απωλέσει ρυθμίσεις οφειλών με άμεσο κίνδυνο τη λήψη καταδιωκτικών μέτρων εις βάρος του. Σήμερα Τρίτη  θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, και ώρα 13:00 στο Σύνταγμα.

Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ: Να δοθεί τέλος στην ομηρία του επικουρικού προσωπικού

Να δοθεί τέλος στην ομηρία του επικουρικού προσωπικού του ΕΚΑΒ, ζητά το Σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ, με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού για έξι μήνες, έως και τις 30/6/2024,  παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας ότι η παράταση θα ίσχυε για ένα έτος.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο που χθες πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση, τονίζει ότι ««Οι διασώστες πληρώματα ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β. που προσλήφθηκαν ως επικουρικοί από την αρχή αλλά και κατά την διάρκεια της πανδημίας covid-19 βοήθησαν τα μέγιστα για να μην καταρρεύσει το Ε.Κ.Α.Β. και κατ’ επέκταση όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την πρωτόγνωρη πανδημική κρίση. Οι διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. πραγματοποίησαν αλλά και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να εκτελούν χιλιάδες διακομιδές ασθενών με covid-19 είτε διασωληνωμένων, είτε νοσούντων προς μονάδες εντατικής θεραπείας και κλινικές covid σε όλη την χώρα δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε αυτούς τους ανθρώπους. Παράλληλα οι επικουρικοί συνάδελφοι κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο ΕΚΑΒ λόγω μη έκδοσης προκηρύξεων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της Πολιτείας σε αυτούς τους εργαζόμενους που ήρθαν στο ΕΚΑΒ εν μέσω πανδημίας να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο χώρο της Υγείας και να μην αναγνωρίζεται η προσφορά τους και η αναγκαιότητα της παραμονής τους στο ΕΚΑΒ».