Pfizer: Η εξαγορά της Seagen ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα

Η Pfizer δήλωσε χθες ότι η συμφωνία 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της εταιρείας φαρμάκων κατά του καρκίνου Seagen, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο τμήμα ογκολογίας που θα την περιλαμβάνει στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Pfizer ανακοίνωσε επίσης ότι θα χωρίσει την εμπορική της δραστηριότητα, μη συμπεριλαμβανομένης της ογκολογίας, σε δύο τμήματα, το ένα επικεντρωμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες και το άλλο στον υπόλοιπο κόσμο.

Τον Οκτώβριο, η Pfizer μείωσε τις προβλέψεις των εσόδων της για ολόκληρο το έτος κατά 13% και δήλωσε ότι θα περικόψει θέσεις εργασίας και δαπάνες αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες πωλήσεις του εμβολίου και της θεραπείας της για την COVID-19. Η εταιρεία ανακοίνωσε  ότι θα αποκαλύψει την πρόβλεψή της για το 2024 και θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για τη νέα της δομή σήμερα Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου.

Ο Chris Boshoff, ο οποίος επί του παρόντος διευθύνει την έρευνα και ανάπτυξη των φαρμάκων κατά του καρκίνου για την Pfizer, θα ηγηθεί του νέου ογκολογικού τμήματος και θα αναφέρεται απευθείας στον CEO Albert Bourla. Ο Chief Business Innovation Officer της Pfizer Aamir Malik θα ηγηθεί της εμπορικής μονάδας των ΗΠΑ, ενώ ο Alexandre de Germay θα γίνει εμπορικός επικεφαλής της διεθνούς μονάδας.

Με στόχο να διαλύσει τις ανησυχίες των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, σχετικά με τη συμφωνία, η Pfizer δήλωσε ότι πρόκειται να δωρίσει τα δικαιώματα από τις πωλήσεις του αντικαρκινικού φαρμάκου Bavencio στην Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του καρκίνου.

 

Σύσκεψη για την ευλογιά προβάτων στη Λαμία

Με αφορμή τον εντοπισμό κρούσματος ευλογιάς των προβάτων στην δημοτική ενότητα Μαλεσίνης, του δήμου Λοκρών, στην Φθιώτιδα πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε τι έλεγχοι πρ΄πει να γίνουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Όπως τονίστηκε, άμεση προτεραιότητα είναι η καταγραφή και απογραφή όλων των μονάδων που βρίσκονται εντός αυτών των ζωνών, η κλινική εξέταση όλων των ζώων και η διενέργεια δειγματοληψιών, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη από τους κτηνιάτρους.

Συζητήθηκε επίσης η διαδικασία καθώς  και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να συνοδεύουν τη διακίνηση των παραγώγων κρέατος και γάλακτος από τις μονάδες αυτές. Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ, στην Π.Ε. Φθιώτιδας έχει ήδη συσταθεί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, τοπικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του νοσήματος και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο αντιμετώπισης της νόσου, η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Π.Ο.Υ.: Παγκόσμια πρόβλημα δημόσιας υγείας η μοναξιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την μοναξιά ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και σύστησε μια διεθνή επιτροπή για το θέμα, σύμφωνα με την οποία η μοναξιά μπορεί να είναι τόσο  επιζήμια για την υγεία των ανθρώπων όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής είναι ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, Dr Vivek Murthy και ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης για τη νεολαία, Chido Mpemba , ενώ συμμετέχουν συμμετέχουν υπουργοί από όλο τον κόσμο.

«Η μοναξιά ξεπερνά τα σύνορα και γίνεται μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία που επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας, της ευημερίας και της ανάπτυξης», είπε ο Mpemba και πρόσθεσε ότι  «Η κοινωνική απομόνωση δεν γνωρίζει ηλικία ή όρια».

Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η μοναξιά σχετίζεται με 50% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 30% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Επηρεάζει όμως και τις ζωές των νέων. Μεταξύ 5% και 15% των εφήβων είναι μοναχικοί, σύμφωνα με στοιχεία που είναι πιθανό να είναι υποτιμημένα. Στην Αφρική, το 12,7% των εφήβων βιώνουν μοναξιά σε σύγκριση με το 5,3% στην Ευρώπη. Ο Mpemba είπε ότι σε όλη την Αφρική, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από νέους, οι προκλήσεις που αφορούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την κλιματική κρίση, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, συμβάλλουν στην κοινωνική απομόνωση.

Η ΕΕ δημοσιεύει τον πρώτο κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τους επικεφαλής των οργανισμών φαρμάκων των κρατών μελών (HMA) δημοσίευσαν χθες την τον πρώτο κατάλογο με τα κρίσιμα φάρμακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κατάλογος, περιλαμβάνει πάνω από 200 δραστικές ουσίες φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση που θεωρούνται κρίσιμες για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ/ΕΟΧ, για τα οποία η συνέχεια του εφοδιασμού αποτελεί προτεραιότητα και οι ελλείψεις θα πρέπει να αποφεύγονται.

Το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο για τα φάρμακα θα αναλάβει δράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού των κρίσιμων φαρμάκων. Ο κατάλογος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη των προσπαθειών της ΕΕ για τη διασφάλιση του εφοδιασμού και την πρόληψη των ελλείψεων κρίσιμων φαρμάκων. Η συμπερίληψη ενός φαρμάκου στον κατάλογο δεν σημαίνει ότι το εν λόγω φάρμακο είναι πιθανό να παρουσιάσει έλλειψη στο εγγύς μέλλον. Σημαίνει ότι η διαθεσιμότητά του είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η έλλειψή του θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική βλάβη στους ασθενείς και να θέσει σημαντικές προκλήσεις στα συστήματα υγείας. Ένα φάρμακο θεωρείται κρίσιμο εάν χρησιμοποιείται σε σοβαρές ασθένειες και δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από άλλα φάρμακα σε περίπτωση έλλειψης. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κρίσιμων φαρμάκων της ΕΕ εάν πληροί ορισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου χαρακτήρα του σε περισσότερες από το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ.

Ο κατάλογος περιέχει δραστικές ουσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών τομέων καθώς και εμβόλια και φάρμακα για σπάνιες ασθένειες. Αντανακλά το αποτέλεσμα της επανεξέτασης 600 δραστικών ουσιών που ελήφθησαν από έξι εθνικούς καταλόγους κρίσιμων φαρμάκων. Ο κατάλογος της Ένωσης θα επεκταθεί το 2024 και στη συνέχεια θα ενημερώνεται κάθε χρόνο. Η ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η κρισιμότητα αποδόθηκε με βάση μια συμφωνημένη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε σε διαβούλευση με βασικές ομάδες ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων ασθενών, επαγγελματιών υγείας και ενώσεων του κλάδου.

Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μπορούν να συνεχίσουν να συνταγογραφούνται και να χρησιμοποιούνται ως συνήθως από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας. Πρόσθετες απαιτήσεις αναφοράς για τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας και τις εθνικές αρμόδιες αρχές θα θεσπιστούν και θα τεθούν σε ισχύ μόλις τεθεί σε εφαρμογή η προτεινόμενη φαρμακευτική νομοθεσία. Η δημοσίευση του καταλόγου της ΕΕ δεν θα επηρεάσει τους υπάρχοντες ή τους μελλοντικούς εθνικούς καταλόγους κρίσιμων φαρμάκων. Ωστόσο, θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του δικτύου για την κατάρτιση εθνικών καταλόγων όπου δεν υπάρχουν ακόμη. Επιπλέον, θα υποστηρίξει και θα επιταχύνει την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προσδιορισμό πιθανών τρωτών σημείων στην αλυσίδα εφοδιασμού κρίσιμων φαρμάκων, όπως ανακοινώθηκε την 24η Οκτωβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EMA, από κοινού με τα κράτη μέλη, μπορούν να προτείνουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των τρωτών σημείων.

Το ΙΣΝ επέλεξε την εταιρεία Santair ΑΕ για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Υλικού

Η Santair, ηγέτιδα εταιρεία στην παροχή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υψηλού επιπέδου σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, επιλέχθηκε μέσω διαγωνισμού από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) να εξοπλίσει με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Χειρουργικές αίθουσες που θα κατασκευαστούν στα τρία νέα νοσοκομεία που θα προσφέρει το ΙΣΝ στο ελληνικό κράτος.

Συγκεκριμένα, η Santair ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε προμήθεια, εγκατάσταση, εκπαίδευση, συντήρηση και υποστήριξη εξοπλισμού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Χειρουργικών Αιθουσών για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. Ανάμεσα στον εξοπλισμό που θα διαθέσει περιλαμβάνονται: αναισθησιολογικοί σταθμοί, monitors παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων, οξύμετρα με πιεσόμετρα, κλίνες εντατικής βαρέως τύπου, χειρουργικοί προβολείς, χειρουργικές τράπεζες, φορητοί και νεογνικοί αναπνευστήρες, αναπνευστήρες εντατικής θεραπείας κ.α.

Η υψηλή ποιότητα των μηχανημάτων ιατρικού εξοπλισμού των διεθνώς αναγνωρισμένων Οίκων που αντιπροσωπεύει η Santair (Getinge, Maquet, Philips, Masimo, Arjo κ.α.), οι ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις που προσφέρει, αλλά και η αξιοπιστία της εταιρείας στην Ελληνική αγορά ήταν μερικοί από τους παράγοντες που συντέλεσαν στην επιλογή της από το ΙΣΝ για την προμήθεια σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία που ετοιμάζει.

Η δημιουργία των τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνιστά ένα ισχυρό βήμα προς τη βελτίωση του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας αλλά και την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. 

 

 

Έκθεση ζωγραφικής του Θεόδωρου Πανταλέοντα στο Ερρίκος Ντυνάν

Με μία νέα έκθεση ζωγραφικής στον χώρο του νοσοκομείου και τη συμβολή στην έκδοση ενός πολυτελούς λευκώματος με το έργο του φημισμένου ζωγράφου Θεόδωρου Πανταλέοντα, το Ερρίκος Ντυνάν επιδιώκει να αναδείξει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του, αλλά και να προσφέρει σε ασθενείς, επισκέπτες, ιατρούς και το προσωπικό του μια διαφορετική οπτική για τη λειτουργία του, στο κλείσιμο του 2023 και στην αφετηρία της νέας χρονιάς.

Ο σουρεαλισμός που συνοδεύει την περίοδο των Χριστουγέννων, άλλωστε, μπορεί να συνδυαστεί με τον μαγικό κόσμο που αναδύεται μέσα από τους πίνακες του Θεόδωρου Πανταλέοντα, βασικού εκπροσώπου του σουρεαλισμού στον ελληνικό εικαστικό χώρο, σε μια δημιουργική διαδρομή που συμπληρώνει 60 χρόνια.

Τα εγκαίνια της έκθεσης με πρόσφατα έργα του ζωγράφου και η παρουσίαση του λευκώματος θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 13.00, σε ειδική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν. Το λεύκωμα θα παρουσιάσουν ο Ιστορικός Τέχνης, ομότιμος καθηγητής Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση και το λεύκωμα  για το έργο του διακεκριμένου ζωγράφου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν Θέμος Χαραμής, καθώς και ο ζωγράφος Θεόδωρος Πανταλέων. Κείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα.

Τα έργα του Θεόδωρου Πανταλέοντα θα εκτίθενται στο lobby του νοσοκομείου για τον επόμενο μήνα με ελεύθερη επίσκεψη για το κοινό και τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας.

«Παράλληλα με τις πολυεπίπεδες ιατρικές δραστηριότητές μας, σταθερός στόχος μας είναι να προσφέρουμε σωματική ευεξία και ψυχική ανάταση στους ασθενείς μας, στους θεράποντες ιατρούς και το προσωπικό μας. Δεν υπάρχει πιο ενδεικτικός, πιο κατάλληλος τρόπος για αυτό από την καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και την εμπλοκή του καθενός μας με την αισθητική εμπειρία. Η έκθεση ζωγραφικής και η έκδοση του λευκώματος με το έργο του Θεόδωρου Παντελέοντα συνοδεύεται με τις ευχές μας, αλλά και την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε όσο είναι δυνατόν να συνδυάζουμε τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες με το κυρίως θεραπευτικό μας έργο», τονίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν, Θέμος Χαραμής.

 

 

H ελληνική “Luca Health” βραβεύεται σε διεθνή διαγωνισμό start-up εταιρειών

Σαράντα κορυφαίες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις συναντήθηκαν στο Milan Innovation District – MIND σε μια μοναδική σύγκλιση τριών βασικών προγραμμάτων δημιουργίας επιχειρήσεων υγειονομικής περίθαλψης στη Νότια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Παρουσιάζοντας μια εφαρμογή για την ψυχική υγεία των αθλητών, η ελληνική Luca Health κέρδισε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό Attract to Invest κερδίζοντας 10.000 ευρώ για επενδύσεις, καθώς και καθοδήγηση για περαιτέρω ενίσχυση δεξιοτήτων στην προσέλκυση πόρων.

Το EIT Health InnoStars Grand Final δεν αφορούσε μόνο την ανάδειξη πρωτοποριακών εφαρμογών, αλλά και τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανή μεταμόρφωση της υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία EIT Health έχει ως ιδρυτικό σκοπό την καλύτερη υγεία και μακροζωία των Ευρωπαίων πολιτών. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιοτεχνολογίας, της ψηφιακής υγείας, της ιατρικής τεχνολογίας και της θεραπευτικής.

Για πρώτη φορά, όσοι πέρασαν στον τελικό γύρο τριών βασικών προγραμμάτων δημιουργίας επιχειρήσεων (RIS Innovation Call, InnoStars Awards και Attract to Invest) συγκεντρώθηκαν στις 7 και 8 Νοεμβρίου στο Milan Innovation District – MIND, σε μια εκδήλωση φτιαγμένη «στα μέτρα» των start-up της Νότιας, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη Synlab Italia, βασικό εταίρο του EIT Health InnoStars, που έφερε στον κόμβο καινοτομίας της υγειονομικής περίθαλψης της Ιταλίας 40 πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ένα από τα τρία προγράμματα, το Attract to Invest, είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να υποστηρίζει ώριμες επιχειρήσεις με προϊόντα που είναι ήδη στην αγορά και αναζητούν πρόσθετα κεφάλαια.

Σε αυτή την κατηγορία η ελληνική Luca Health αναδείχθηκε στην τρίτη θέση. Η start-up, που ιδρύθηκε από τον Βρετανό Nick Greenhalgh και τον Έλληνα Βασίλειο Νικολάου αναπτύσσει μια εφαρμογή αναγνώρισης συμπτωμάτων εξειδικευμένη και στοχευμένη σε αθλητές και χρησιμοποιείται ήδη από πολυάριθμες αθλητικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη.

«Ως πρώην αθλητής του ράγκμπι καταλαβαίνω τον κρίσιμο ρόλο της ψυχικής υγείας στην απόδοση μιας ομάδας. Δυστυχώς, η αναφορά περί ψυχικής υγείας στον αθλητισμό μπορεί να στιγματίσει κάποιον. Η εφαρμογή μας αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα, επιτρέποντας στους παίκτες να εντοπίζουν συμπτώματα και στους συλλόγους να ενισχύουν την ψυχική υγεία του συνόλου της ομάδας, διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία των αθλητών. Είμαστε ευγνώμονες για την αναγνώριση και ανυπομονούμε να φέρουμε τη λύση μας στον κόσμο», είπε ο Nick Greenhalgh, συν-ιδρυτής και CEO της Luca. Το πρωτό βαρβείο κέρδισε η MEBSTER, μια τσεχική εταιρεία η οποία αναπτύσσει μια καινοτόμα πλατφόρμα δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα στα κάτω άκρα, ιδιαίτερα από τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, να περπατήσουν ξανά. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Frontier Management Consulting από τη Ρουμανία για το PROMED, ένα καινοτόμο λογισμικό σχεδιασμένο για την έγκαιρη διάγνωση του βρογχοπνευμονικού καρκίνου και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Η DEMO εξασφαλίζει πρόσβαση σε θεραπείες σε 9.821.997 ασθενείς

Η DEMO, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης, αναδεικνύει την ισχυρή ανάγκη για προσβασιμότητα σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, για κάθε άνθρωπο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία εγείρει την προσοχή γύρω από το φετινό θέμα της Ημέρας, «Υγεία για όλους: Ώρα για Δράση»  που καλεί για άμεσες και ουσιαστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της προόδου σε ένα βασικό κοινωνικό ζήτημα, το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου για πρόσβαση στην καλή υγεία, που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών, για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.  «Είναι γεγονός ότι η DEMO είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φαρμάκων σε τεμάχια στην Ελλάδα, καθώς εξάγουμε πάνω από 80% της ετήσιας παραγωγής μας. Ωστόσο, τα νούμερα ωχριούν, όταν η  κοινωνική συνεισφορά απουσιάζει. Εμείς, ως DEMO δραστηριοποιούμαστε σε 96 χώρες και πολλές εξ αυτών είναι οικονομικά ασθενείς. Κίνητρό μας είναι το όραμά μας, για έναν κόσμο με πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, ανεξαρτήτως περιοχής και οικονομικών δυνατοτήτων, καθώς το δικαίωμα στην υγεία δεν πρέπει να έχει σύνορα» δήλωσε ο κος Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ.

Το 2022, η DEMO μέσω της εξαγωγικής δραστηριότητάς της, εξασφάλισε την πρόσβαση σε ποιοτικά θεραπευτικά σκευάσματα σε 9.821.997 ανθρώπους, σε χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες.  Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία διέθεσε φάρμακα κατά των λοιμώξεων σε 517.518 ασθενείς, ορούς μικρού & μεγάλου μεγέθους σε 2.937.187 ασθενείς, φάρμακα καρδιαγγειακού συστήματος σε 771.681 ασθενείς, φάρμακα για το πεπτικό έλκος και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε 50.243 ασθενείς, φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος σε 2.320.323 ασθενείς, ογκολογικά φάρμακα σε 40.386 ασθενείς, βιταμίνες και συμπληρώματα σε 942.287 ασθενείς, φάρμακα της αιματολογίας σε 10.085 ασθενείς και λοιπά προϊόντα σε 2.232.287 ασθενείς.

Η Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Η Ημέρα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση πρωτίστως των κυβερνήσεων των κρατών – μελών του ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη για ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας με καθολική υγειονομική κάλυψη για το πληθυσμό. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό η πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για κάθε άνθρωπο είναι βασική προτεραιότητα για την διεθνή ανάπτυξη.

Δράση υποστήριξης των παιδιών του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

Το ταξίδι του «προΣfΕΕρουμε», που αποτελεί κοινό όραμα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), συνεχίζεται στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα Αττικής (ΠΑΑΠΑΒ), την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 10:30 π.μ., στοχεύοντας στην ενίσχυση και ψυχολογική τόνωση των παιδιών με αναπηρίες που φιλοξενούνται εκεί.  Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ θα προσφέρει μεγάλη ποσότητα ιατροφαρμακευτικού υλικού για τις αυξημένες ανάγκες του ΠΑΑΠΑΒ, όπου φιλοξενούνται περίπου 94 παιδιά διαφόρων ηλικιών. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή στον χώρο του Παραρτήματος από εθελοντές και προσωπικό του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ, η οποία θα περιλαμβάνει εορταστική μουσική από DJ, παράσταση από τον ταχυδακτυλουργό Τοτό και τους συνεργάτες του, προσφορά  εορταστικού γεύματος, καθώς και διάθεση προσωποποιημένων δώρων στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. Υπενθυμίζεται ότι, ο ΕΕΣ, υποστηρίζει επί σειρά ετών το εν λόγω Κέντρο με Πολυμελή Ομάδα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας, οι οποίοι επισκέπτονται το Παράρτημα σε εβδομαδιαία βάση, προσφέροντας δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία στα παιδιά, σε συνεργασία με τους υπευθύνους του Κέντρου. Επιπλέον, υλοποιούν εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα, εξόδους στην κοινότητα, επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων κ.α.

Σημαντική η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων για τα συστήματα υγείας

Η διαχείριση των χρονίων νοσημάτων διαδραματίζει καίριο ρόλο στη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, όπως τονίστηκε στο φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.  Στο συνέδριο συζητήθηκαν τα ζητήματα των μειζόνων χρονίων νοσημάτων δηλαδή τα καρδιαγγειακά, η παχυσαρκία ως ανερχόμενη απειλή και ο καρκίνος. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για εθνικά σχέδια δράσης για τις μεγάλες κατηγορίες των μειζόνων χρονίων νοσημάτων και αποτυπώθηκαν τα στάδια ωρίμανσης στην πορεία για τη διαμόρφωση των σχεδίων δράσης. Σε κάθε κατηγορία, αναδείχθηκαν οι επείγουσες ανάγκες. Όσον αφορά την παχυσαρκία, αναγνωρίστηκε ότι αποτελεί ανερχόμενη απειλή για την κοινωνία και την οικονομία, και ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που απαιτεί πολυεπίπεδες παρεμβάσεις. Σε συνεδρία παρουσιάστηκε συγκριτική μελέτη από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες η οποία επιβεβαίωσε ότι η παχυσαρκία και οι συννοσηρότητές της προκαλούν σημαντική οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, και πως η πρόληψη ή και η καθυστέρηση της εμφάνισης των συννοσηροτήτων οδηγεί σε μεγάλη εξοικονόμηση κόστους από τα συστήματα. Η μελέτη υποστηρίζει και προωθεί τις πολιτικές Δημόσιας Υγείας για την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Στην περίπτωση του καρκίνου, επισημάνθηκε ότι απαιτείται συνεχής εξέλιξη των στρατηγικών με τον χρόνο, με βάση τις υφιστάμενες μεταβολές τόσο στα ίδια τα νοσήματα όσο και στις θεραπείες. Είναι θετικό ότι οι ασθενείς με καρκίνο έχουν σήμερα πρόσβαση σε όλα τα καινοτόμα φάρμακα. Ωστόσο, παραμένει η ανάγκη να υλοποιηθεί το Μητρώο Νεοπλασματικών Νόσων.