O FDA διαπιστώνει κενά ελέγχου στο εργοστάσιο παραγωγής της Moderna

Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο διαπίστωσαν κενά στον ποιοτικό έλεγχο στο κύριο εργοστάσιο της Moderna, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμακευτικής ουσίας για το εμβόλιο κατά της COVID-19, σύμφωνα με την έκθεση που έλαβε το Reuters μετά από αίτημα του στο πλαίσιο του νόμου περί ελευθερίας της πληροφορίας.

Η επιθεώρηση στις 11-21 Σεπτεμβρίου από τον FDA πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Moderna στο Norwood της Μασαχουσέτης, όπου και κατασκευάζεται το εμβόλιο κατά της COVID της εταιρείας και ένα ακόμα πειραματικό mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου.

Η έκθεση του FDA περιλαμβάνει πέντε παρατηρήσεις, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι η Moderna είχε κυκλοφορήσει οκτώ παρτίδες του δραστικού συστατικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή εμβολίων mRNA, που παρήχθησαν με εξοπλισμό που δεν πληρούσε όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές.

Στην έκθεση του FDA δεν αναφέρεται εάν αυτές οι παρτίδες κυκλοφόρησαν στην αγορά, αλλά προσδιόρισε τη φαρμακευτική ουσία που εμπλέκεται στην παραγωγή του  εμβολίου για την COVID. Σε δήλωσή της η εταιρεία ανέφερε τα εξής: «Μετά την παραλαβή των πορισμάτων του FDA, η Moderna θα προβεί άμεσα στις συγκεκριμένες διαδικασίες που προσδιορίστηκαν και είναι πεπεισμένη ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι ικανοποιητικά για τις ρυθμιστικές αρχές».

 

Προμήθεια επιπλέον 230.000 δόσεων εμβολίων για τον RSV στις ΗΠΑ

Οι κατασκευάστριες εταιρείες  του εμβολίου για  τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό -RSV για βρέφη θα παραδώσουν επιπλέον 230.000 δόσεις τον Ιανουάριο στην αγορά των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά από συνάντηση αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τις εταιρείες για να συζητήσουν την κάλυψη της χειμερινής ζήτησης.

Σύμφωνα με δήλωση της μίας εκ των εταιρειών, της Sanofi,  η πρόσθετη προμήθεια σημαίνει ότι οι εταιρείες θα παραδώσουν 1,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στις ΗΠΑ φέτος, δηλαδή 25% περισσότερες δόσεις από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει. Αξιωματούχοι της κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Sanofi και της AstraZeneca που ανέπτυξαν από κοινού το εμβόλιο κατά του RSV για βρέφη και νήπια που ονομάζεται Beyfortus, προκειμένου να βελτιώσουν την προσφορά. Οι νέες δόσεις του Beyfortus προέρχονται από την προμήθεια που προοριζόταν αρχικά για τη σεζόν RSV στο Νότιο Ημισφαίριο, η οποία θα αναπληρωθεί πριν από την έναρξη αυτής της σεζόν αργότερα τον επόμενο χρόνο, δήλωσε εκπρόσωπος της Sanofi. “Οι οικογένειες πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο RSV. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που η κυβέρνηση παροτρύνει τους κατασκευαστές να παράγουν και να κυκλοφορήσουν αρκετά εμβόλια RSV για να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπάρχει”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Kelly Scully. Ο RSV αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας στα βρέφη, με αποτέλεσμα περίπου 1% έως 3% των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 μηνών να νοσηλεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε δεκάδες φάρμακα από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εντόπισε 48 φάρμακα στο πρόγραμμα Medicare των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα από τον πληθωρισμό κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και ενδέχεται να απαιτήσουν από τους κατασκευαστές τους να πληρώσουν rebates.

Ο  νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) του προέδρου Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει μια διάταξη – πέναλτι για τις φαρμακοβιομηχανίες που συνεργάζονται με το σύστημα Medicare, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα 48 φάρμακα που εντόπισε εμπίπτουν στο Μέρος Β του Medicare, το οποίο καλύπτει θεραπείες που χορηγούνται σε υγειονομική μονάδα. Οι αποδέκτες του Medicare θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη μείωση της πληρωμής συνασφάλισής τους για οποιοδήποτε από τα φάρμακα κατά 1 έως 2.786 δολάρια ανά μέση δόση, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση. Ο πρόεδρος, σε δηλώσεις του στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, είπε ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, το έτος πριν από την ψήφιση του νόμου, «ανέβασαν» τις τιμές σχεδόν τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ότι ανέβηκε ο πληθωρισμός. «Καταργούν το Medicare. Καταστρέφουν τον αμερικανικό λαό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Θα εξοικονομήσουμε χρήματα από τους φορολογούμενους και θα αποθαρρύνουμε τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές εξαρχής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, o Λευκός Οίκος είναι πρόθυμος να τονίσει τα οφέλη του IRA στη μείωση των τιμών των φαρμάκων ενόψει των εκλογών του 2024, όταν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Συνολικά, οι τιμές 64 φαρμάκων αυξήθηκαν ταχύτερα από τον πληθωρισμό τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Ο νόμος IRA στοχεύει να εξοικονομήσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2031, ζητώντας από τις φαρμακοβιομηχανίες να διαπραγματεύονται τις τιμές επιλεγμένων ακριβών φαρμάκων με τα Κέντρα Medicare και Medicaid των ΗΠΑ, τα οποία επιβλέπει το Medicare. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δημιουργήσει κατευθυντήριες γραμμές για το πότε και πώς θα μπορούσε να κατασχέσει πατέντες για φάρμακα που αναπτύχθηκαν με κρατική χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου του πότε οι τιμές τους είναι πολύ υψηλές.

Θετική γνωμοδότηση για το CASGEVY της Vertex από τον ΕΜΑ

Η Vertex έλαβε θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση για την πρώτη θεραπεία γονιδιακής επεξεργασίας με την τεχνολογία CRISPR/Cas9, CASGEVY® (exagamglogene autotemcel), για την αντιμετώπιση της δρεπανοκυτταρικής νόσου και της εξαρτώμενης από μετάγγιση β-θαλασσαιμίας

Εάν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι επιλέξιμα για θεραπεία άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω με σοβαρή δρεπανοκυτταρική νόσο ή εξαρτώμενη από μετάγγιση β-θαλασσαιμία για τα οποία είναι κατάλληλη η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων και δεν υπάρχει διαθέσιμος συγγενής δότης με συμβατό αντιγόνο ανθρώπινων λευκοκυττάρων (HLA). Η απόφαση έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του  2024. «Αυτή η θετική γνωμοδότηση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό κανονιστικό ορόσημο που υπογραμμίζει το δυνητικά σημαντικό όφελος της νέας, γενετικής θεραπείας για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο και ασθενείς με εξαρτώμενη από μετάγγιση β-θαλασσαιμία», δήλωσε η κα Nia Tatsis, Ph.D., Executive Vice President and Chief Regulatory and Quality Officer, Vertex Pharmaceuticals Inc.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες στη β-θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική νόσο, καθώς τα άτομα με αυτές τις ασθένειες εξακολουθούν να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τον γενικό πληθυσμό και έχουν υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Δρ. Franco Locatelli, κύριος ερευνητής στις μελέτες CLIMB-111 και CLIMB-121, Καθηγητής Παιδιατρικής στο Catholic University of the Sacred Heart στη Ρώμη και Διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων Bambino Gesù. «Ως ερευνητής, έχω παρατηρήσει τον μεγάλο αντίκτυπο που μπορεί να έχει το exacel στη ζωή των ασθενών και προσδοκώ την έγκρισή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Ακόμα μια ιδιαίτερη δράση για τις γυναίκες με καρκίνο

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων δράσεων, οι “Γυναίκες στην Ογκολογία”, τα “Sephora”, και το “Άλμα Ζωής” συνεχίζουν τη συνεργασία προσφέροντας στις γυναίκες που νοσούν με καρκίνο μια διαφορετική και ιδιαίτερη δράση.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 ήταν μια ακόμα ημέρα συνάντησης της επιστήμης με την αυτοφροντίδα, αυτή τη φορά στο Metropolitan Hospital με πρωτοβουλία των γιατρών μελών της Συντονιστικής Επιτροπής των Γυναικών στην Ογκολογία και ογκολόγων στο Νοσοκομείο Metropolitan, Δρ. Ελένη Γαλάνη, Δρ. Έλενα Λινάρδου, Δρ. Ζένια Σαριδάκη.

Οι experts των Sephora βρέθηκαν στο Metropolitan Hospital στη Βραχεία Νοσηλεία (μονάδα χημειοθεραπείας) για να μοιραστούν τα μυστικά ενός εορταστικού μακιγιάζ, με τις γυναίκες που νοσούν με καρκίνο και βρίσκονται υπό θεραπεία. Η θεραπεία ενδεχομένως δημιουργεί προκλήσεις στην αγαπημένη συνήθεια του μακιγιάζ, αλλά οι εξειδικευμένες γνώσεις της ομάδας των Sephora βοήθησαν με απαντήσεις και χρήσιμα tips. Καθόλου τυχαία η δράση των Sephora ονομάζεται “Classes for Confidence” με σκοπό να καθοδηγήσει τις γυναίκες στη ρουτίνα του μακιγιάζ, ακόμα και όταν υπάρχουν ιδιαιτερότητες και προκλήσεις λόγω της νόσου. Η παγκόσμια δράση “Sephora Stands Classes for Confidence” έχει, εξάλλου, ως στόχο την ενδυνάμωση, την αποδοχή, την αυτοφροντίδα. Αντίστοιχα, λοιπόν, στο χώρο της Βραχείας Νοσηλείας, η επιστήμη συνάντησε την αυτοφροντίδα, μια υπενθύμιση ότι γυναίκα που νοσεί, παραμένει γυναίκα με πολύπλευρες ανάγκες.

Συγκρότηση ομάδων εργασίας για ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ

Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, συγκροτούνται 2 ομάδες εργασίας μία για τον ΕΟΦ και μία για τον ΕΟΠΥΥ αντίστοιχα με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό των δύο Οργανισμών. και οι δύο ομάδες θα λειτουργήσουν υπό τον συντονισμό του γενικού γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Άρη Αγγελή.

Έργο των δύο ομάδων εργασίας είναι για τον κάθε οργανισμό η διαμόρφωση της Στρατηγικής του, η δημιουργία προτάσεων για το νέο λειτουργικό μοντέλο του, η ανάπτυξη δομής διακυβέρνησης, η διαμόρφωση νέας οργανωτικής δομής, η διαμόρφωση των κύριων διαδικασιών που θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του, ο ορισμός δεικτών απόδοσης.

Η 11μελής ομάδα εργασίας για τον ΕΟΦ, αποτελείται από τους: Ιωάννη Νικολάου, Πάνο Καναβό, Ιωάννη Τούντα,    Αχιλλέα Γραβάνη, Χαρίκλεια Κανή, Αικατερίνη Μωραΐτη,    Σωτήρη Μιχαλέα, Θάνο Αθανασιάδη, Ελένη Φωτιάδου με αναπληρώτρια τη Μαριάννα Φιλιππίδη,    Ευάγγελο Μανωλόπουλο με αναπληρωτή τον Διομήδη Λυμπέρη και Ελευθερία Τοκατλίδου με αναπληρώτρια την Κωνσταντίνα Παπακώστα.

Αντίστοιχα, η επίσης 11μελής ομάδα του ΕΟΠΥΥ αποτελείται από τους: Αλέξανδρο Παπαλεξανδρή, Μιλτιάδη Νεκτάριο,    Κώστα Αθανασάκη, Ηλία Κυριόπουλο, Άγγελο Τσακανίκα, Δάφνη Καϊτελίδου, Ιωάννη Μπολέτη,  Πλάτωνα Τήνιο,    Μαριάννα Φιλλιππίδη με αναπληρώτρια την Ελένη Φωτιάδου,, Θεανώ Καρποδίνη με αναπληρωτή τον Γεώργιο Αγγούρη και Παυλίνα Καρασιώτου με αναπληρώτρια την Βασιλική Πριγκούρη.

 

Γιατροί: «Μοναδική η εμπειρία να εργάζεσαι στο δημόσιο!»

Με αφορμή τις αντιδράσεις γιατρών όσον αφορά τις γενναίες αυξήσεις στους μισθούς διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ, την στιγμή που οι δικοί τους μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ανέφερε τα εξής σε τηλεοπτική εκπομπή: ( «Όταν υπηρετεί κάποιος στο δημόσιο προφανώς πρέπει να ζει, πρέπει να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Εννοείται αυτό. Υπάρχει και ένα άλλο σημείο που δεν είναι αμελητέο βέβαια. Είναι η μοναδική εμπειρία που παίρνει κανείς από το δημόσιο». Απαντώντας σε αυτό το σχόλιο, το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών ΜΕΤΩΠΟ προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «

Είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία να εργάζεσαι σε ελληνικό νοσοκομείο.

Ράντζα. Ουρές. Υπερεργασία στα όρια του burn out. Διαπληκτισμοί με ασθενείς και συνοδούς. Εκτός από γιατρός πολλές φορές κάνεις το νοσηλευτή, τον τραυματιοφορέα, τον διοικητικό υπάλληλο, λόγω υποστελέχωσης. Συνήθως είσαι ολομόναχος για δεκάδες ή εκατοντάδες ασθενείς. Είσαι οικονομικά εξαθλιωμένος και επιστημονικά απαξιωμένος. Η μόνη ουσιαστική ανταμοιβή είναι η ανταπόκριση των ασθενών. Κι έχεις να αντιπαλεύεις τις διοικητικές αστοχίες, αβλεψίες και συχνά τρικλοποδιές της πολιτικής της κυβέρνησης.

Η εμπειρία αυτή είναι μοναδική.

Δεν υπάρχει άλλου στον κόσμο. Χιλιάδες συνάδελφοι μας απ΄ όλο τον κόσμο την αναζητούν μάταια, χωρίς να τη βρίσκουν. Αλλά, ενώ παρακαλούν, δεν υπάρχουν θέσεις για να επιστρέψουν και να τη βιώσουν όπως εμείς οι ιθαγενείς γιατροί.

Δε συγκρίνεται όμως τίποτα απ΄ όλα  αυτά με την εμπειρία να είσαι υπουργός. Η δυσκολία της θέσης , οι αντίξοες συνθήκες εργασίας, ο χαμηλός μισθός, δεν μπαίνουν στη ζυγαριά με τη χαρά και την ευκολία να εφημερεύεις ως γιατρός σε ελληνικό νοσοκομείο».

 

ΕΟΦ: χωρίς άδεια κυκλοφορίας φάρμακο για την πίεση και τις αρρυθμίες

Σε προειδοποίηση για φάρμακο που κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου χωρίς άδεια κυκλοφορίας, προχώρησε ο ΕΟΦ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι μέσω του διαδικτύου, προωθείται το προϊόν Cardiοtensive. Το Cardiotensive, διαφημίζεται με θεραπευτικές ενδείξεις (ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, αντιμετώπιση της θρόμβωσης των φλεβών, αντιμετώπιση της αρρυθμίας) χωρίς να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. Ως εκ τούτου, δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Επισημαίνεται ότι στις ιστοσελίδες, μέσω των οποίων προωθείται το ανωτέρω προϊόν, προβάλλεται παραπλανητικά με ‘θεαματικά’ αποτελέσματα, ενώ ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του.

Eφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στη κατοχή τους το παραπάνω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Ε.Ο.Φ.

Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως διαδικτυακά καταστήματα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων».

 

 

Δράσεις Chiesi για να μειώσει τις έμμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 90%

Το σημαντικό ζήτημα των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Υγεία καθώς και η συμβολή της βιώσιμης ανάπτυξης στη δημιουργία αξίας τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ασθενείς, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης, που διοργάνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Chiesi Hellas, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν Επαγγελματίες Υγείας, ειδικοί σε θέματα Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτείας και της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να γίνει σαφές το μήνυμα ότι το κλίμα και η υγεία είναι αλληλένδετα και ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα πολιτικές και δράσεις για την αντιστροφή της κλιματικής κρίσης με την υποστήριξη και την προσπάθεια όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Η Chiesi υποστηρίζει πλήρως τις στρατηγικές για την απαλλαγή από τον άνθρακα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, με τελικό στόχο να συμβάλει στην υγεία και την ευημερία αλλά και στη διασφάλιση της δυνατότητας ελεύθερης επιλογής θεραπείας των ασθενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δέσμευσης είναι ότι ήδη από το 2019 ο Όμιλος ανακοίνωσε επενδυτικό πλάνο (πρόγραμμα «Carbon Minimal Inhaler») κόστους 350 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή του πρώτου pMDI (δοσιμετρική συσκευή εισπνοής υπό πίεση), με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα για τη θεραπεία του άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) έως το 2025, αντικαθιστώντας το τρέχον προωθητικό υδροφθοράνθρακα (HFA 134a) με νέο προωθητικό (HFA 152a). Η Chiesi αναπροσαρμόζει τις δραστηριότητές της με σκοπό να μειώσει τις έμμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 90%. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνεται και η επένδυση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές pMDI. Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Υγεία και Βιωσιμότητα», ο Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευµονολογίας & Πρόεδρος της ΕΠΕ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η επιστημονική εταιρεία συντάσσεται πλήρως με την εν εξελίξει αναθεώρηση της Οδηγίας για την ποιότητα του αέρα του περιβάλλοντος και την πλήρη ευθυγράμμιση των νέων οριακών τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης βάσει των πρόσφατων σχετικών κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Την ίδια στιγμή, καλεί τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο να λειτουργήσουν ως «πρότυπα» για την προστασία του πλανήτη και της υγείας των ανθρώπων που ζουν και εξαρτώνται από αυτόν.

Η Παρασκευή Κατσαούνου, Αν. Καθηγήτρια Πνευµονολογίας & Μέλος ∆.Σ. της ΕΠΕ, αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός καπνιστή, που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 50 έτη, το οποίο αφορά 5,1 τόνους εκπομπών ισοδύναμων με διοξείδιο του άνθρακα, κατανάλωση 1.355m3 νερού και κατανάλωση ενέργειας ισοδύναμης με την ηλεκτροδότηση ενός νοικοκυριού στην Ινδία για 15 έτη.

Στις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στα παιδιά και τους εφήβους με αλλεργικό άσθμα η υπερθέρμανση του πλανήτη – με την επακόλουθη παράταση των εποχών γυρεοφορίας-, αναφέρθηκε ο Εµµανουήλ Παρασκάκης, Αν. Καθηγητής Παιδιατρικής & Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοπνευµονολογικής Εταιρείας, ο οποίος σημείωσε ότι οι παιδίατροι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή και την προώθηση στρατηγικών για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και την παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά και τους φροντιστές τους.

Ανάγκη προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης για τα εγκαύματα

Το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» στηρίζει τη 16η Δεκεμβρίου, η οποία από το 2022 έχει θεσπιστεί ως «Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων», μια πρωτοβουλία της SALVIA (SALVIA Burns Association), της Ελληνικής Οργάνωσης για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ). Στο Νοσοκομείο λειτουργεί το Κέντρο για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και εγκαυματιών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής, Επανορθωτικής και χειρουργικής Χειρός και η ΜΕΘ Εγκαυμάτων η οποία στηρίζεται από εντατικολόγους της Α ΜΕΘ με την τεράστια εμπειρία τους αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται περιστατικά κάθε διαβάθμισης. Η Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων στοχεύει στην ευρύτερη ενημέρωση του κοινού καθώς τα περισσότερα εγκαύματα οφείλονται σε ατυχήματα που γίνονται εντός σπιτιού και θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με κατάλληλη ενημέρωση και αντιμετώπιση. Το έγκαυμα είναι ίσως ένα από τα πιο επώδυνα τραύματα που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Απαιτεί πολύμηνη νοσηλεία, πολλαπλά χειρουργεία για αρκετά έτη ενώ αντίστοιχα μακρύς είναι και ο δρόμος της λειτουργικής αποκατάστασης. Μπορεί να αφήσει σοβαρές ουλές και συχνά αναπηρίες επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής που βιώνουν οι εγκαυματίες και το οικογενειακό τους περιβάλλον μετά το τραύμα τους.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα εγκαύματα ευθύνονται για 10 εκατομμύρια αναπηρίες παγκοσμίως κάθε χρόνο και είναι η δεύτερη αιτία τραυματισμών στην παιδική ηλικία. Τα περισσότερα ατυχήματα με εγκαύματα συμβαίνουν μέσα στα σπίτια μας και αφορούν ιδιαίτερα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 25.000 αστικές πυρκαγιές που μεταφράζεται στο θάνατο ενός ανθρώπου κάθε πέντε ημέρες.

Το οινόπνευμα ή άλλες εύφλεκτες ύλες στη φωτιά για να ανάψει, η μεταφορά μιας κατσαρόλας με βραστό νερό, ένα καυτό ρόφημα, το λάδι που ζεσταίνουμε και αναφλέγεται, η ακαθάριστη καμινάδα του τζακιού, υπερφορτωμένα πολύμπριζα που δημιουργούν βραχυκυκλώματα, ηλεκτρικές κουβέρτες, ξεχασμένα κεριά και καντήλια, το τσιγάρο στο κρεβάτι, χημικά αποφρακτικά αποχετεύσεων με θειικό οξύ (βιτριόλι) είναι οι βασικές αιτίες των εγκαυμάτων που φτάνουν στα Νοσοκομεία της χώρας. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 60% από αυτούς τους τραυματισμούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω προγραμμάτων πρόληψης και κατάλληλης ενημέρωσης.