Συνδυασμός αντικαρκινικών φαρμάκων για τον καρκίνο του ενδομητρίου  

Η GSK ανακοίνωσε ότι ο συνδυασμός των αντικαρκινικών φαρμάκων Zejula και Jemperli, όταν χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία συντήρησης μετά από Jemperli συν χημειοθεραπεία, πέτυχε τον κύριο στόχο μιας δοκιμής τελικού σταδίου για τη θεραπεία ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του ενδομητρίου. Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή έδειξαν ότι το Jemperli συν χημειοθεραπεία ακολουθούμενη από Jemperli και Zejula βελτίωσε την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία μόνο τόσο στο συνολικό πληθυσμό των ασθενών όσο και σε έναν υποπληθυσμό ασθενών με ορισμένους τύπους όγκων. Η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου αναφέρεται στο πόσο καιρό ζει ένας ασθενής χωρίς να επιδεινωθεί η ασθένεια μετά τη θεραπεία. Η βρετανική εταιρεία είπε ότι η δοκιμή πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο με ένα «στατιστικά και κλινικά σημαντικό» όφελος που παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντες ασθενείς. Η GSK, η οποία επιδιώκει να «ξαναχτίσει» το ογκολογικό της τμήμα τα τελευταία χρόνια, ενισχύθηκε με την έγκριση του Jemperli στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη θεραπεία συγκεκριμένων υποτύπων προχωρημένου ή υποτροπιάζοντος καρκίνου του ενδομητρίου σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Το Zejula είναι το σημαντικότερο αντικαρκινικό φάρμακο της εταιρείας από άποψη εσόδων το 2022, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 77% των πωλήσεών της, ύψους 602 εκατομμυρίων λιρών (763,8 εκατομμύρια δολάρια) από ογκολογικό της τμήμα.

Π.Ο.Υ. : «Παραλλαγή ενδιαφέροντος» το στέλεχος του κορονοϊού JN.1

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε  το στέλεχος του κορονοϊού JN.1 ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», επισημαίνοντας ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. «Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πρόσθετος παγκόσμιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που θέτει το JN.1 αξιολογείται επί του παρόντος ως χαμηλός», δήλωσε ο ΠΟΥ. Το στέλεχος JN.1 είχε προηγουμένως ταξινομηθεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ως μέρος της μητρικής του γενεαλογίας BA.2.86.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι τα τρέχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο όσους μολυνθούν από το στέλεχος  JN.1 και άλλες κυκλοφορούντες παραλλαγές του κορονοϊού. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η υποπαραλλαγή  JN.1 αφορά περίπου το 15% έως 29% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το CDC πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το στέλεχος JN.1 παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και μια επικαιροποιημένη δόση εμβολίου θα μπορούσε να προστατεύσει τους Αμερικανούς έναντι της παραλλαγής. Το JN.1 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CDC.

 

Εμβόλιο γρίπης: Πιο αποτελεσματικό το ανασυνδυασμένο υψηλής δόσης

Τα τετραδύναμα ανασυνδυασμένα εμβόλια γρίπης περιέχουν τριπλάσια ποσότητα της πρωτεΐνης αιμοσυγκολλητίνης σε σχέση με τα εμβόλια τυπικής δόσης, ενώ η ανασυνδυασμένη αυτή σύνθεση δεν είναι ευαίσθητη σε αντιγονική μετατόπιση κατά τη διάρκεια της παρασκευής. Μόλις στις 14 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ανασυνδυασμένων εμβολίων σε σύγκριση με τα εμβόλια τυπικής δόσης έναντι της γρίπης,  σε ενήλικες ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος  συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Ερευνητές στη Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ χορήγησαν είτε ανασυνδυασμένο εμβόλιο υψηλής δόσης  είτε ένα από τα δύο τυπικής δόσης εμβόλια γρίπης κατά την περίοδο 2018-2019 και 2019-2020 σε ενήλικες 18 ως 64 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν και σε ηλικιακές ομάδες 18 ως 49 και 50 ως 64 ετών. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα που διερευνήθηκε ήταν νόσηση από γρίπη (Α ή Β) επιβεβαιωμένη με δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR). Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν νόσηση από γρίπη Α, γρίπη Β και νοσηλεία που σχετίζονταν με τη γρίπη.

Ο πληθυσμός της μελέτης συμπεριέλαβε 1.630.328 εμβολιασθέντες μεταξύ 18 και 64 ετών, 632.962 στην ομάδα του ανασυνδυασμένου εμβολίου και 997.366 στην ομάδα της τυπικής δόσης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 1.386 περιπτώσεις γρίπης επιβεβαιωμένης με PCR διαγνώστηκαν στην ομάδα του ανασυνδυασμένου εμβολίου και 2.435 περιπτώσεις στην ομάδα της τυπικής δόσης. Μεταξύ των συμμετεχόντων που ήταν ηλικίας 50 ως 64 ετών, 559 συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στη γρίπη στην ομάδα του ανασυνδυασμένου εμβολίου σε σύγκριση με 925 συμμετέχοντες στην ομάδα τυπικής δόσης. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, η σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης Α ήταν 15,7%. Το ανασυνδυασμένο εμβόλιο δεν ήταν στατιστικά σημαντικά πιο προστατευτικό σχετικά με τη νοσηλεία που σχετίζεται με τη γρίπη συγκριτικά με το εμβόλιο τυπικής δόσης.

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι το ανασυνδυασμένο εμβόλιο υψηλής δόσης προσέφερε μεγαλύτερη προστασία έναντι της γρίπης, που επιβεβαιώθηκε με PCR, συγκριτικά με το εμβόλιο τυπικής δόσης σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 50 και 64 ετών.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση της τάξεως του 1,5% των επαγγελματιών υγείας το 2022

 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον αριθμό των επαγγελματιών υγείας, το 2022, σύμφωνα με τα οποία,  σημειώθηκε αύξηση 1,5% στον αριθμό των εγγεγραμμένων επαγγελματιών υγείας στο σύνολο της χώρας, το 2022 συγκριτικά με το 2021. Αναλυτικότερα, το 2022 οι εγγεγραμμένοι γιατροί ανέρχονταν σε 103.717 έναντι 102.166 το 2021. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στους επαγγελματίες υγείας περιλαμβάνονται οι ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και φυσικοθεραπευτές. Ειδικότερα, οι εγγεγραμμένοι ιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους ανήλθαν σε 68.469 παρουσιάζοντας αύξηση 1,7% σε σχέση με τα στοιχεία του 2021. Κατά περιφέρεια, η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ιατρών παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Θεσσαλίας (9%) και Ιονίων Νήσων (4,2%). Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (3,3%), Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου (0,6%).Κατά φύλο, ο αριθμός των ανδρών ιατρών αυξήθηκε κατά 66 άτομα (0,2%) και των γυναικών ιατρών κατά 1.059 άτομα (3,6%).Οι κύριες ειδικότητες είναι οι ειδικότητες της Παθολογίας, της Παιδιατρικής, της Καρδιολογίας, της Βιοπαθολογίας, της Γενικής Ιατρικής και της Μαιευτικής- Γυναικολογίας. Το 2022 συγκριτικά με το 2021, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των ιατρών που ανήκουν στις ανωτέρω ειδικότητες εκτός των Παθολόγων, Μικροβιολόγων και των Μαιευτήρων- Γυναικολόγων που παρουσίασαν μικρή μείωση. Ο αριθμός των ιατρών ανά 10.000 κατοίκους για τις έξι κυριότερες ομάδες ειδικοτήτων στο σύνολο της χώρας δεν παρουσιάζει σημαντική μεταβολή.

Οι εγγεγραμμένοι οδοντίατροι ανήλθαν σε 13.904 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2021. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων (10,4%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια Ηπείρου (6,9%). Κατά φύλο, παρατηρείται ότι ο αριθμός των ανδρών οδοντιάτρων σημείωσε αύξηση 1,5% και των γυναικών αύξηση 0,6%. Παράλληλα, πέρυσι λειτούργησαν 10.552 φαρμακεία, εκ των οποίων 3.805 (36,1%) στην περιφέρεια Αττικής.

Ο αριθμός των φαρμακείων παρουσίασε αύξηση κατά 1,5% (152 φαρμακεία) σε σχέση με το 2021. Η μεγαλύτερη αύξηση (4,7%) παρατηρήθηκε στην περιφέρεια Κρήτης με 27 νέα φαρμακεία ενώ η μεγαλύτερη μείωση (1,3%), παρατηρήθηκε στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 4 λιγότερα φαρμακεία.

Ο αριθμός των φαρμακείων ανά 10.000 κατοίκους ανά περιφέρεια ανέρχεται σε 9,9. Η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φαρμακεία ως προς τον πληθυσμό της είναι η Θεσσαλία (11,1), με δεύτερη την Κεντρική Μακεδονία (10,6), ενώ η μικρότερη πυκνότητα σε φαρμακεία εμφανίζεται στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο αριθμός των φαρμακοποιών που εργάστηκαν σε φαρμακεία ανήλθε σε 11.267, έναντι 11.414 το 2021.

Τέλος, όσον αφορά στον αριθμό των φαρμακαποθηκών, αυτές ανήλθαν σε 130 έναντι 145 το 2021, σημειώνοντας μείωση 10,3%. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ανά περιφέρεια. Οι φυσικοθεραπευτές, με βάση τα στοιχεία που προέρχονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών και αφορούν στα εγγεγραμμένα σε αυτόν μέλη, ανήλθαν κατά το 2022 σε 10.077 έναντι 9.649 το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 4,4% .

Η Affidea στα «Διαμάντια» της Ελληνικής Οικονομίας για μια ακόμη χρονιά

Ο Όμιλος διαγνωστικών Κέντρων Affidea ξεχώρισε και φέτος στις καταξιωμένες επιχειρηματικές διακρίσεις «Diamonds of the Greek Economy 2023», έναν θεσμό που αναδεικνύει τις δυναμικότερες επιχειρήσεις στην χώρα μας, οι οποίες κατάφεραν να διατηρήσουν αναπτυξιακή τροχιά, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση συγκεκριμένων οικονομικών δεικτών και κριτηρίων.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη14 Δεκεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία από την «Ναυτεμπορική», επιβράβευσε 38 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες κατέγραψαν σημαντικές επιδόσεις το 2022 σύμφωνα με τα καθαρά τους αποτελέσματα, λειτούργησαν ως εταιρείες-πρότυπα στον τομέα  τους και κατ’ επέκτασιν καταλαμβάνουν ισχυρή θέση στην αγορά, αποτελώντας τα «διαμάντια» του ελληνικού επιχειρείν και της ελληνικής οικονομίας.

Η Affidea βραβεύτηκε ως το μοναδικό brand του κλάδου Υγείας για την σταθερή αναπτυξιακή στρατηγική. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, με συνεχή επέκταση δικτύου, σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και κυρίως εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην προαγωγή της υγείας των Ελλήνων πολιτών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Καρούτζος, κατά την παραλαβή του βραβείου ανέφερε σχετικά: «Ο Όμιλος Affidea αναπτύσσεται με σταθερότητα και συνέπεια στην χώρα μας. Είμαι αισιόδοξος ότι οι επιτυχίες θα συνεχιστούν και ότι η Affidea θα συνεχίσει να αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο φορέα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όλη η οικογένεια της Affidea, διοίκηση και εργαζόμενοι, είμαστε υπερήφανοι για την τιμητική διάκριση, την οποία και τους αφιερώνω».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απένειμαν βραβεία εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ανώτατα στελέχη επιχειρηματικών ομίλων και φορέων της χώρας και εκπρόσωποι επιμελητηρίων.

 

Ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας όσον αφορά τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Στη Γερμανία βρέθηκε ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων.

Ο Υφυπουργός, συνοδευόμενος από την προξενική ακόλουθο, Αλεξάνδρα Χαχάλου, βρέθηκε αρχικά στην Περιφερειακή Ένωση Πρόνοιας Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και, στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενημερώθηκε για τις τεχνογνωσίες και τις καλές πρακτικές με έμφαση τους εφήβους, τα παιδιά, αλλά και τα άτομα με αναπηρία.

Στη συνάντηση έλαβε μέρος και η Ελισσάβετ Θυμιανίδου, επικεφαλής του Έργου «Hellas», το οποίο αποτελεί μία διακρατική συνεργασία που ξεκίνησε το 2020 με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος επισκέφθηκε μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία το ειδικό τμήμα περίθαλψης Ελλήνων ασθενών και έλαβε ενημέρωση σχετικά με την εν γένει οργάνωση της ψυχιατρικής φροντίδας στη χώρα. Παράλληλα, επισκέφθηκε και την δομή εξαρτημένων ασθενών Karl-Otto-Stoffer-Haus.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Κοινοβούλιο της Ρηνανίας- Βεστφαλίας, όπου ο κ. Βαρτζόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Andre Kuper, συνεργάτες του, καθώς και με μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τέλος, ο Υφυπουργός Υγείας έλαβε μέρος στο Ιατρικό Φόρουμ του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ.

Novartis Hellas για αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων υγείας

Στην προστιθέμενη αξία των δεδομένων υγείας με στόχο καλύτερες υγειονομικές εκβάσεις και αποδοτικότερα συστήματα υγείας, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες δημογραφικές και υγειονομικές προκλήσεις αναφέρθηκε η Head Patient Access, Health Policy & Public Affairs της Novartis Hellas, Δέσποινα Νικολαΐδου στη τοποθέτησή της στο Συνέδριο 6th Healthcare Transformation με θέμα «Challenges in a constantly shifting environment”.

Η κα Νικολαΐδου συμμετείχε στο Δορυφορικό Τραπέζι «PAVE: η αξιοποίηση των δεδομένων σε ένα σύγχρονο σύστημα υγειονομικής φροντίδας-Ανάγκες και προκλήσεις», στο οποίο παρουσιάσθηκε το έργο «PAVE – Partnering for Adding Value in the Health Ecosystem», μία πρωτοβουλία της Novartis Hellas που σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρεία HealThink υπό την διεύθυνση του κ. Πάνου Σταφυλά, Επιστημονικού Διευθυντή της HealThink. Το έργο PAVE, το οποίο είχε ως στόχο να προτείνει ένα πλαίσιο αξιοποίησης των δεδομένων υγείας στην Ελλάδα, παρουσιάσθηκε από τον κ. Δημήτρη Κατεχάκη, συντονιστή του έργου και Επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ και  Διευθυντή του Hellenic Digital Health Cluster και την κα Έλενα Σταφυλά, δικηγόρο και Διευθύντρια Νομικών & Εταιρικών Υποθέσεων της HealThink, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Πάνος Σταφυλάς.

Η κα Νικολαΐδου αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία μεγάλου όγκου δεδομένων υγείας, πεδίο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί με την πρωτοβουλία για την έκδοση του Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space-EHDS) «Η Novartis Hellas, ως κοινωνικός εταίρος, αποφάσισε να συμμετάσχει στη συλλογική -ευρωπαϊκή και εθνική- προσπάθεια για την ενίσχυση της ψηφιακής ετοιμότητας της χώρας μέσα από τη συνεργασία με έγκριτους επιστήμονες προκειμένου να παραχθεί ένα πλήρως τεκμηριωμένο κείμενο, ένας οδικός χάρτης, ο οποίος μπορεί να συνεισφέρει στην παραγωγική συζήτηση με τους φορείς και τις ρυθμιστικές αρχές».

Ο κ. Κατεχάκης ανέφερε συνοπτικά ότι το πλαίσιο PAVE προτείνει μία σειρά από ενέργειες και δράσεις οι οποίες κατανέμονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: υποδομές, ετοιμότητα των δεδομένων, διακυβέρνηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και η εξασφάλιση ικανών πόρων. Η κ. Σταφυλά, αναφέρθηκε στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας, τονίζοντας τα προβλήματα που ανέδειξε το έργο PAVE αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τη βελτίωσή του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε αφενός στην ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας όπως αυτή προκύπτει από την πληθώρα των σχετικών διατάξεων που επιτρέπουν τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας, και αφετέρου στα προβλήματα που ανακύπτουν αναφορικά με τον κατακερματισμό της νομοθεσίας, την ανασφάλεια δικαίου καθώς και την έλλειψη επαρκούς διαφάνειας ως προς τις διαδικασίες. Η ίδια επισήμανε ότι η πρόταση Κανονισμού EHDS, αλλά και τα παραδείγματα άλλων χωρών μπορούν να αποτελέσουν τον οδηγό και ότι είναι εφικτό να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό και κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας, λαμβάνοντας άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο και εμπλέκοντας τις αρμόδιες αρχές και εξειδικευμένους νομικούς, όπως αυτά αναλυτικά προτείνονται από το έργο PAVE.

 

ΟΕΝΓΕ για αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών  

«Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών, που αντιστοιχεί σε 1 ευρώ αύξηση στην ωριαία αποζημίωση της εφημερίας», τονίζει με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ. Συγκεκριμένα η ΟΕΝΓΕ διευκρινίζει τα εξής: «Δηλαδή, η ωριαία αποζημίωση της εφημερίας μετά τις αυξήσεις θα κυμαίνεται από 5,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 8,42 ευρώ για τον Διευθυντή ΕΣΥ. Π.χ., Διευθυντής Α’ ζώνης εφημέρευσης τώρα 585€ καθαρά για 3 ενεργές + 3 ετοιμότητες, δηλαδή 83 ώρες με την αντιστοίχιση δηλαδή 7€ την ώρα, με την “αύξηση” Μητσοτάκη 702€ καθαρά 8,4 € την ώρα. Μάλιστα αν δεν γίνει συνοδή ρύθμιση για αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών όπως απαιτούμε εδώ και χρόνια, η όποια μηδαμινή αύξηση θα μείνει κενό γράμμα γιατί η εφορία θα την πάρει πίσω την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση. Όσο για τον τριπλασιασμό του επιδόματος προσέλκυσης και παραμονής στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές διατηρείται η αθλιότητα να χορηγείται με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983! Δηλαδή το μηνιαίο επίδομα αγόνου διαμορφώνεται από τα 11,40 ευρώ στα 44,20 ευρώ. Η πρόκληση της κυβέρνησης σε βάρος μας είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση έδωσε αύξηση πάνω από 50% στους μισθούς των διοικητών, συν 20% ευρώ μπόνους για να τρέξουν γρήγορα τα σχέδιά τους για την πλήρη μετατροπή των δημόσιων μονάδων υγείας σε Ανώνυμες Εταιρίες».

 

Μ. Θεμιστοκλέους: Αυξήσεις στους μισθούς των νοσηλευτών

Οι νοσηλευτές θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους καθώς και «θα υπάρξει στο επόμενο χρονικό διάστημα αύξηση των επιδομάτων ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας που δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα», δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε συνέντευξή του σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Αναφορικά με τις αποδοχές των γιατρών, σημείωσε ότι οι αυξήσεις  της τάξεως του 20% αφορούν τους μισθούς, τα επιδόματα και τις εφημερίες. Όπως διευκρίνησε, στην αύξηση του 10% το προηγούμενο διάστημα στους μισθούς και στα επιδόματα των γιατρών, θα προστεθεί  και η αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, από την 1/1 του 2024. Υπογράμμισε δε, ότι θα βελτιωθούν και οι αποδοχές για τις εφημερίες που θα κυμαίνονται γύρω στα 1.500 ευρώ καθαρά τον χρόνο ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο και τον βαθμό που υπηρετεί κάποιος. Όσον αφορά, τις λίστες των χειρουργείων στα νοσοκομεία, ο Υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι η ενιαία ψηφιακή λίστα θα ισχύσει από Ιανουάριο.

Για τις ελλείψεις γιατρών σε νησιωτικές περιοχές ανέφερε ότι οι αυξήσεις που δίνονται στους γιατρούς, για πρώτη φορά, μετά από περίπου 12 – 13 χρόνια έχουν στόχο να αποτελέσουν κίνητρο ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι οι ελλείψεις ακτινολόγων και  αναισθησιολόγων πανευρωπαϊκό πρόβλημα,  και γι’ αυτό ίσως χρειάζονται πιο στοχευμένες παρεμβάσεις.

 

 

Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: «Καθυστερούν οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες στηρίζουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις»

Την αναγνώριση της αξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας ανέδειξε ως προτεραιότητα η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum Greece μιλώντας στο Συνέδριο Reputation Pharma 2023: «Η φήμη του φαρμακευτικού κλάδου μετά…», το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες.

Σχολιάζοντας τη συμβολή της πανδημίας στη διακριτή βελτίωση της εικόνας του φαρμακευτικού κλάδου, η κ. Μπαρμπετάκη επισήμανε: «Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας εκτιμήθηκε η μεγάλη συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου στην αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας υγειονομικής κρίσης και αυτό είναι λογικό, καθώς μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι χάρη στην φαρμακευτική καινοτομία η παγκόσμια κοινότητα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να περισωθεί η παγκόσμια οικονομία που βρισκόταν σε φάση κατάρρευσης. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το ευρύ κοινό επανεκτίμησε την αξία της καινοτομίας και όλοι κατανοήσαμε ότι χωρίς υγεία στον πληθυσμό καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί όρθια».

Στη συνέχεια ωστόσο τόνισε ότι η αναγνώριση αυτή δεν αντανακλάται όπως θα έπρεπε στο επίπεδο του θεσμικού διαλόγου και των πολιτικών υγείας,  καθώς στη χώρα μας  υπάρχει σταθερή υποχρηματοδότηση του φαρμάκου, ενώ παράλληλα καθυστερούν οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες στηρίζουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. «Χρειάζεται να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τη θεραπευτική καινοτομία όχι ως κόστος, αλλά ως αξία. Εμείς πιστεύουμε ότι ένα βιώσιμο σύστημα υγείας που θα διέπεται από τις αρχές της ίσης πρόσβασης, της διαφάνειας, και της προβλεψιμότητας αποτελεί την βάση για να αναπτυχθεί και ο φαρμακευτικός κλάδος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν ευρύτερες συμμαχίες και συνεργασίες με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως τις ενώσεις των ασθενών στο ευρύτερο οικοσύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς την περαιτέρω βελτίωση της κατανόησης και της εικόνας του κλάδου στο ευρύ κοινό, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμβολής όλων των εμπλεκόμενων, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και την πολιτεία, μέχρι τα ΜΜΕ και την ίδια τη βιομηχανία, ενώ στάθηκε ειδικότερα στην ανάγκη αναγνώρισης της αξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο: «Στο δημόσιο διάλογο, η συζήτηση περί καινοτομίας περιορίζεται στον τομέα της τεχνολογίας, της πληροφορικής, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, η φαρμακευτική καινοτομία δεν παίρνει τη θέση που της αξίζει. Η φαρμακευτική καινοτομία και οι  τεχνολογίες υγείας αποτελούν μια πραγματική επανάσταση που αλλάζουν όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα. Αναπτύσσονται συνεχώς νέες θεραπείες για απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και χρόνιες παθήσεις, καθώς και νέες θεραπευτικές επιλογές και λύσεις που βελτιώνουν την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι καινοτόμες θεραπείες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας, στον περιορισμό της ανάγκης για χρήση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, στην μείωση των νοσηλειών και των χειρουργείων, ενώ συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το υγειονομικό σύστημα».

Η πρόεδρος του PIF συμμετείχε στη συζήτηση σχετικά με την παρουσίαση έρευνας, «2023: Η εικόνα του κλάδου στο ευρύ κοινό», μαζί με τους Ολύμπιο Παπαδημητρίου, Πρόεδρο ΣΦΕΕ, και Γεώργιο Βασιλόπουλο, εντεταλμένο σύμβουλο της  Π.Ε.Φ.