Παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στην Κατερίνη

Με απόλυτη επιτυχία και με τις καλύτερες εντυπώσεις πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου, η πρώτη εκδήλωση γνωριμίας – έναρξης παραρτήματος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στην Κατερίνη, παρουσία πλήθους γυναικών και  με βασικούς ομιλητές την Πρόεδρο της ΕΛΕΤΕΜ Αθανασία Παππά και τον Δημήτρη Κούβελα, Καθηγητή Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η κα Παππά, πλαισιωμένη από τα μέλη του ΔΣ Παραρτήματος Πιερίας, αναφέρθηκε και σε προσωπική της εμπειρία,  τονίζοντας  ότι «Η εμμηνόπαυση είναι ίσως η σημαντικότερη στιγμή στη ζωή της γυναίκας. Όλες οι γυναίκες που έχουν την τύχη να ζήσουν και να ολοκληρώσουν τον παραγωγικό κύκλο της ζωής τους αναγκαστικά με τον ίδιο ή διαφορετικό τρόπο , θα μεταβούν στην περίοδο της ωριμότητας. Η εμμηνόπαυση είναι μία αναπόφευκτη φάση στη ζωή και καθημερινότητα της γυναίκας και σηματοδοτεί μια νέα αρχή».  Στη συνέχεια ανέλυσε τους στόχους της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως η ΕΛΕΤΕΜ είναι δίπλα σε κάθε γυναίκα σε αυτή την φάση της ζωής της.

Στην ενδιαφέρουσα ομιλία του ο κ. Κούβελας, αναφέρθηκε στη λήψη φαρμάκων κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης Ελίνα Διαμαντοπούλου, οι περιφερειακές σύμβουλοι Χρυσαυγή Δριστά και Άννα Τζήκα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΟΛ Κων/νος Σαμαράς, ο επίτιμος καθηγητής Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας ΑΠΘ Θεόδωρος Καρακώστας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας Γεώργιος Καπετανάκης, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Πιερίας ¨Οι Ολυμπιάδες¨ κα Φωτεινή Φλογέρα, η εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας Σπύρου Κουλκουδίνα κα Μαρία Κριθάρα, οι γιατροί κα Κωτσοπούλου Σοφία,κα Αγλαϊα Τριανταφυλλίδου  και κος Νικόλαος Ρουσάκης, νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτες υγείας καθώς και πλήθος κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι της εκδήλωσης αυτής είχε προηγηθεί συνάντηση την οποία τίμησε με την παρουσία της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης αναμένεται με την νέα χρονιά να ξεκινήσει ενημερωτικές δράσεις σε όλο το Νομό.

Nέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας από πειραματικό φάρμακο

Για πρώτη φορά σε διάστημα επτά δεκαετιών, ένας νέος τύπος αντιψυχωσικού φαρμάκου για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας βρίσκεται κοντά στην κυκλοφορία του στην αγορά, δήλωσαν οι ερευνητές μιας επιτυχημένης κλινικής δοκιμής.

Το πειραματικό φάρμακο, KarXT από την Karuna Therapeutics, ενεργοποιεί πρωτεΐνες που ονομάζονται μουσκαρινικοί υποδοχείς στο κεντρικό νευρικό σύστημα, οι οποίοι πρόσφατα αποδείχθηκε ότι παίζουν ρόλο στην ψύχωση. Όλα τα υπάρχοντα αντιψυχωσικά φάρμακα δρουν αναστέλλοντας τις πρωτεΐνες που ονομάζονται υποδοχείς ντοπαμίνης. Η δοκιμή που περιγράφεται λεπτομερώς στο The Lancet περιελάμβανε 252 νοσηλευόμενους ασθενείς με σχιζοφρένεια που έλαβαν είτε KarXT είτε εικονικό φάρμακο για πέντε εβδομάδες. Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ασθενείς που έλαβαν το νέο φάρμακο είχαν «στατιστικά και κλινικά σημαντικές» μειώσεις σε όλα τα μέτρα έκβασης, χωρίς πολλές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που συνήθως συνδέονται με τις τρέχουσες αντιψυχωσικές θεραπείες, όπως υπνηλία, αύξηση βάρους και ακούσια κίνηση.

Το KarXT περιέχει έναν συνδυασμό δύο φαρμάκων: την xanomeline και τρόσπιο. Η Karuna το δοκιμάζει επί του παρόντος σε μακροχρόνιες μελέτες σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς. Με περίπου έναν στους τρεις ασθενείς να είναι ανθεκτικός στη θεραπεία με τα διαθέσιμα επί του παρόντος αντιψυχωσικά φάρμακα που επιπλέον έχουν όλα παρενέργειες, «υπάρχει σαφώς μεγάλη ανάγκη για πιο αποτελεσματικά και ασφαλέστερα φάρμακα», σχολιάζουν οι ερευνητές. Η Karuna έχει υποβάλει αίτηση για έγκριση του KarXT στον FDA των ΗΠΑ και η απόφαση αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2024.

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι νέοι γιατροί στην Αγγλία

Oι νέοι γιατροί στην Αγγλία εντείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, με την πρώτη 3ημερη απεργία τους να ξεκινάει χθες. Τα νοσοκομεία προειδοποιούν ότι η εν λόγω απεργία θα μπορούσε να απειλήσει την παροχή επείγουσας περίθαλψης σε μια από τις πιο απαιτητικές περιόδους του χρόνου.

Η Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA), η οποία εκπροσωπεί περίπου 50.000 νέους γιατρούς, δήλωσε ότι τα μέλη της ξεκινούν 3ημερη απεργία την Τετάρτη και θα απεργήσουν ξανά από τις 3 έως τις 9 Ιανουαρίου, διεκδικώντας το εδώ καιρό αίτημά τους  για αύξηση των αποδοχών τους. Το Γενικό Νοσοκομείο του Cheltenham δήλωσε ότι θα κλείσει το τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών, ενώ οι διοικήσεις  των νοσοκομείων στο Λονδίνο απηύθυναν επείγουσα έκκληση προς το κοινό να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας μόνο για πραγματικά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι νέοι γιατροί αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αφού τους προσφέρθηκε αύξηση μισθού μεταξύ 8% και 10%. Επιδιώκουν αύξηση της τάξεως του 35%, η οποία, όπως λένε, είναι απαραίτητη για την κάλυψη των επιπτώσεων του πληθωρισμού επί σειρά ετών. Η βρετανίδα υπουργός Υγείας Βικτόρια Άτκινς δήλωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση της αναστάτωσης και πρόσθεσε ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή στο BMA να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων δήλωσαν ότι η εξαήμερη απεργία τον Ιανουάριο θα είναι η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) και πρόσθεσαν ότι ο χρόνος των δύο διαδοχικών απεργιών κατά τη διάρκεια των εορτών θα δυσκολέψει πολύ τη λειτουργία τους.

 

Ενεργός και υγιής γήρανση για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Η ΕΠΙΟΝH διοργάνωσε με επιτυχία την διημερίδα  «Ενεργός και υγιής γήρανση για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας ή νευροαναπτυξιακές δυσκολίες».

Τo πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στις 12.12.2023, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, στην οδό Ακαδημίας 42 στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το δεύτερο μέρος στις 13.12.2023 στους νέους χώρους του Σωματείου Ερμής στον Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού. Η διημερίδα μεταδόθηκε και διαδικτυακά φιλοξενώντας ένα πάνελ αξιόλογων ομιλητών.

Την πρώτη μέρα ο καθηγητής Γεώργιος Χριστοδούλου ανέπτυξε την έννοια της υγιούς γήρανσης και η ομότιμη καθηγήτρια Dusica Lecic-Tosevski, μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών ανέλυσε εκτενώς το θέμα «Γήρανση και ψυχική υγεία» ενώ η Δρ. Λιζ Μεσθεναίος μίλησε για την αξία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.careplatform.gr

Η κα. Marta Arroyo Balbás παρουσίασε καλές πρακτικές υποστήριξης ενηλίκων με αυτισμό στο ίδρυμα Fundación Mirandas καθώς και το νέο ευρωπαϊκό έργο AHA4Autism. Η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας κα Antonella Valenti, αναφέρθηκε στον αυτισμό στην ενήλικη ζωή.

Ο ψυχίατρος Γιώργος Τζεφεράκος,  μίλησε για την εκτίμηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας στην κλινική πράξη. Ο ψυχίατρος κ. Δημήτριος Κόντης παρουσίασε το θέμα “Υγιής γήρανση για άτομα που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας και αυτισμό”. Τέλος ο κοινωνικός λειτουργός κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος,  Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Φροντίζωμίλησε για την  «θεραπεία δι’ αναμνήσεων» σε ηλικιωμένους και άτομα με νευρογνωστικές διαταραχές.

Την δεύτερη ημέρα (13.12.2023), εκ μέρους του σωματείου Ερμής χαιρετισμό απηύθυνε η κα Ειρήνη Καπελώνη, υπεύθυνη επικοινωνίας. Ο ψυχίατρος Ευάγγελος Παππάς αναφέρθηκε στο θέμα “Ευημερία και Ποιότητα Ζωής για Άτομα με Προβλήματα Ψυχικής Υγεία και Νευροαναπτυξιακές προκλήσεις και τους Φροντιστές τους, προωθώντας την Ανθεκτικότητα, υποστηρίζοντας την Ανάκτηση και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής”. Η ψυχίατρος κα Στέλλα Σταθουλοπούλου αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση των φροντιστών και την καλλιέργεια της ψυχικής ευεξίας και, μεταξύ άλλων ομιλητών, η Elif Caliskan, MSc Κλινική Ψυχολόγος, Πανεπιστήμιο Izmir Tınaztepe αναφέρθηκε αναλυτικά στην ψυχολογική διαχείριση του πόνου σε ενήλικες με αυτισμό.

O επιστημονικά υπεύθυνος του σωματείου Ερμής κος Νικόλαος Γκούβας αναφέρθηκε στις Νέες Τεχνολογίας στην ψυχική υγεία.

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Eurocarers κος Stecy Yghemonos αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που ενδιαφέρουν τους ανεπίσημους φροντιστές σε σχέση με την ενεργό και υγιή γήρανση σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ENALMH, της ΕΝΙΕΑ, του σωματείου Ερμής και την Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ομοτίμων Καθηγητών.

Χορηγοί: Boehringer Ingelheim, Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού.

Χορηγοί επικονωνίας: https://healthdaily.gr www.psychologynow.gr,  ww.iatronet.gr

Αποζημίωση 1.800 ευρώ στους μετακινούμενους γιατρούς

Την αποζημίωση μετακινούμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε συγκεκριμένες δομές υγείας, εντός της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, προβλέπει τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με την τροπολογία, στους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίοι θα μετακινηθούν έως την 31η.12.2024, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 1.800 ευρώ, επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους. Κατ’ εξαίρεση, για μετακινήσεις εντός της Περιφέρειας Αττικής θα χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 800 ευρώ. Όσον αφορά την αποζημίωση μετακινούμενου νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε συγκεκριμένες δομές υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, τροποποιείται η καταληκτική ημερομηνία, έως την οποία δύνανται να έχουν πραγματοποιηθεί οι μετακινήσεις του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και η παρ. Ι διαμορφώνεται ως ακολούθως:

«Στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο μετακινείται, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 3599/2007 (Α’ 176), περί των μετακινήσεων του πάσης φύσεως προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η.6.2023 έως την 31η.12.2024, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους χιλίων διακοσίων (1.200) ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους. Κατ’ εξαίρεση του προηγούμενου εδαφίου, στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που μετακινείται Εντός της Περιφέρειας Αττικής χορηγείται αποζημίωση ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ».

Εθνικό Σύστημα Τραύματος: Σύσταση Κέντρων Τραύματος σε κάθε Νοσοκομείο του ΕΣΥ

Την οργάνωση και λειτουργία ενός Εθνικού Συστήματος Τραύματος, το οποίο περιλαμβάνει τη σύσταση αρχικά 16 Κέντρων Τραύματος σε Νοσοκομεία, παρουσίασε στη διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη πιο συχνή αιτία τραύματος σε άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας, ενώ αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών. Μόνο την τριετία 2021-2023, 1.843 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους και 1.764 ζουν με συνοδό αναπηρία, που αφορά, κυρίως, στις κινητικές λειτουργίες, αλλά και τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη ταχείας μεταφοράς των τραυματιών από το σημείο του συμβάντος στο κατάλληλο νοσηλευτικό σχηματισμό και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, όσο και την παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας, ανάλογης με το είδος του τραύματος, καθώς συνδέεται άμεσα, όπως είπε, με υψηλά επίπεδα νοσηρότητας, θνητότητας, αναπηρίας, ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων και δαπανών.

Σε αυτόν τον σκοπό στοχεύει η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, το οποίο περιλαμβάνει: α) τη σύσταση Κέντρων Τραύματος σε κάθε Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΚΤ), β) τη λειτουργία και αναδιοργάνωση τους με ειδική διατομεακή στελέχωση και εξοπλισμό, γ) την αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών, δ) την εκπαίδευση- κατάρτιση του εμπλεκόμενου ανθρωπίνου δυναμικού και κυρίως ε) τη σύμπραξη με αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η ταχεία μεταφορά του τραυματία/ ασθενούς.

Τα Κέντρα Τραύματος αποτελούν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των τραυματιών/ασθενών και έχουν αποδείξει σε κάθε σύστημα υγείας, όπου εφαρμόστηκαν, την ικανότητά τους να ελαττώνουν τη θνησιμότητα, να επιτυγχάνουν αναστρεψιμότητα της βλάβης και τελικά να μετριάζουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους τραυματίες- ασθενείς, τις οικογένειές τους και το Κράτος.

Με τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Τραύματος, αποτελούμενο από 16 Κέντρα Τραύματος, Επιπέδου Ι- Level I, θα καλύπτονται οι ανάγκες της Ελλάδας, από την επείγουσα προνοσοκομειακή περίθαλψη έως την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συνολικά σύγχρονου συστήματος υγείας. Στο σύνολο των δομών που έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Τραύματος, πραγματοποιείται τεχνικός έλεγχος και επανασχεδιασμός, όπου απαιτείται, των Χώρων Αναζωογόνησης εντός των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, έτσι ώστε να καταστούν πλήρως λειτουργικά και αποτελεσματικά Κέντρα Τραύματος.

«Τα Κέντρα Τραύματος και οι μονάδες αναζωογόνησης προσφέρουν άμεση αντιμετώπιση του τραύματος και δημιουργούν ελπίδα για πλήρη ανάρρωση, αναστρεψιμότητα της βλάβης και τελικά μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Με τη θέσπιση πλαισίου για Εθνικό Σύστημα Τραύματος, εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα δεσμεύεται να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο περίθαλψης και φροντίδας στους ανθρώπους της και δημιουργεί ένα σταθερό κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτή η δέσμευση, όχι μόνο θα σώσει ζωές, αλλά και θα ενισχύσει τη συνολική ευημερία του πληθυσμού μας. Συστήνοντας ένα ενιαίο και Εθνικό Σύστημα Τραύματος, μειώνουμε την αναπηρία, τον θάνατο και τον πόνο για αμέτρητους τραυματίες, κυρίως τροχαίων και τις οικογένειές τους», κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η χρηματοδότηση για τη σύσταση των 16 Κέντρων Τραύματος, προέρχεται από το ΤΑΑ και ειδικότερα τη δράση 16795 που αφορά στην «Ανακαίνιση και Εκσυγχρονισμό των Νοσοκομείων» και στην οποία έχει ενταχθεί ο εκσυγχρονισμός 55 ΤΕΠ.

Ασφαλής και αποτελεσματική η ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου σε έγκυες ασθενείς με σιδηροπενία

Η σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου) είναι η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στην εγκυμοσύνη και συχνά οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία η οποία σχετίζεται με επιπλοκές κατά την διάρκεια του τοκετού αλλά και με ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξη του εμβρύου. Η χορήγηση ενδοφλέβιου σιδήρου πριν τον τοκετό μπορεί να ωφελήσει γυναίκες οι οποίες έχουν σιδηροπενία ή σιδηροπενική αναιμία καθώς μπορεί να βελτιστοποιήσει γρήγορα την αποκατάσταση των αποθηκών σιδήρου. Με βάση τις οδηγίες του Αμερικάνικου Κολεγίου των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, μέχρι σήμερα προτείνεται η χορήγηση σιδήρου από το στόμα ως πρώτη γραμμή θεραπείας για τη σιδηροπενική αναιμία και δεν συστήνεται η αντιμετώπιση της σιδηροπενίας χωρίς αναιμία στην εγκυμοσύνη. Ο ενδοφλέβιος σίδηρος θεωρείται δεύτερη γραμμή θεραπείας στην εγκυμοσύνη λόγω έλλειψης δεδομένων. Ο διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος και η ιατρός Δέσποινα Φωτίου συνοψίζουν πρόσφατα δεδομένα από μελέτη που παρουσιάστηκε στο 65ο Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας (ASH) που έλαβε χώρα στο Σαν Ντιέγκο τον Δεκέμβριο του 2023. Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν ότι η χορήγηση ενδοφλέβιου σιδήρου στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με σιδηροπενική αναιμία ή σιδηροπενία χωρίς αναιμία είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Πρόκειται για μια αναδρομική μελέτη από τις ΗΠΑ στην οποία συμπεριλήφθηκαν 1.383 έγκυες γυναίκες στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους οι οποίες είχαν είτε αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου είτε σιδηροπενία χωρίς αναιμία. Μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2023 χορηγήθηκαν 2.971 εγχύσεις σιδήρου. Πριν τη χορήγηση του σιδήρου έγινε ακριβής καταγραφή των συμπτωμάτων τους και εργαστηριακός έλεγχος. Ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ. Φάιν αναφέρει ότι οι ανάγκες σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περίπου 800mg και ότι η χορήγηση σιδήρου από το στόμα δεν επαρκεί γιατί το γαστρεντερικό σύστημα απορροφά κατά το μέγιστο 5mg την ημέρα.

Οι γυναίκες που εντάχθηκαν στη μελέτη έλαβαν ενδοφλέβιο σίδηρο σε δόση περίπου στα 1000mg συνολικά. Το 94% ανέφερε βελτίωση σε ένα ή περισσότερα συμπτώματα όπως δύσπνοια και καταβολή. Δύο εβδομάδες μετά την τελευταία έγχυση, 87% είχαν κορεσμό σιδήρου πάνω από 15% και το 83% είχε επίπεδα φερριτίνης πάνω από 30 ng/mL ενώ το 88% είχε αυξήσει και την τιμή της αιμοσφαιρίνης. Επίσης το προφίλ ασφαλείας ήταν αποδεκτό. Το 5% είχε αντιδράσεις σχετιζόμενες με την έγχυση και το 0.17% διέκοψε τη θεραπεία με σίδηρο λόγω των αντιδράσεων αυτών. Το 25% περίπου είχαν επίσης κάποια συμπτώματα μετά την έγχυση όπως κεφαλαλγία, πόνο στη μέση, οίδημα στα κάτω άκρα και δύσπνοια αλλά κανένα από αυτά τα συμπτώματα δεν επηρέασε την εγκυμοσύνη. Συμπερασματικά φαίνεται ότι η χορήγηση ενδοφλέβιου σιδήρου είναι ασφαλής, αποτελεσματική και καλά ανεκτή και σημαντικό είναι η χορήγηση να γίνεται σε κέντρα με εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά ο Δρ. Φάιν συστήνει την εκπαίδευση των μαιευτήρων και τη συστηματική προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά των εγκυμονούντων που λαμβάνουν ενδοφλέβιο σίδηρο.

 

Ξεκινά η κατασκευή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ψαρών

Υπεγράφη χθες η σύμβαση για την κατασκευή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ψαρών. Πρόκειται για ένα έργο που αναβαθμίζει σημαντικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο ακριτικό νησί των Ψαρών και εκτός από τα ιατρεία, περιλαμβάνει και κατοικίες για τους ιατρούς και τους νοσηλευτές  οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο νησί. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί σταθμός τηλεϊατρικής, προκειμένου να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαχείρισης χρονίων νοσημάτων, προληπτικές υπηρεσίες  κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από τον τόπο τους. Το έργο αυτό αντανακλά τη φιλοσοφία για το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, που έχει στόχο να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία. Ο προϋπολογισμός σύμβασης του έργου ανέρχεται σε 1.705.083,22 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με τις νέες υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τις κινητές Μονάδες και Ομάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ουσιαστικά εξαλείφουν τις ανισότητες στην πρόσβαση λόγω γεωγραφικής απόστασης. Στόχος μας είναι να φτάνουμε σε κάθε πολίτη, σε όποιο μέρος της χώρας κι αν κατοικεί. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε την υγεία στις ακριτικές περιοχές, δημιουργώντας πλαίσιο ασφάλειας και σταθερής φροντίδας».

Ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠε Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή, καθώς συνέβαλε καθοριστικά στην έγκαιρη ωρίμανση του έργου, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και να προχωρήσει τόσο άμεσα. Επιπλέον, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία, καταφέραμε να δημιουργήσουμε και κατοικίες για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα υπηρετεί στο ιατρείο, γεγονός που αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό κίνητρο».

Ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι προχωρά η υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου για το οποίο καταβάλλαμε τόση προσπάθεια όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αποτελούσε βασική μας προτεραιότητα. Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ψαρών θα καλύψει τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών και δίνει αναπτυξιακή προοπτική στο νησί μας. Συνδυαστικά με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας, όπως η τηλεϊατρική και η παροχή προληπτικών υπηρεσιών και κατ’ οίκον νοσηλείας, η Υγεία των κατοίκων του νησιού μας θα αναβαθμιστεί σημαντικά. Στη θέση της ανασφάλειας, της αγωνίας και της ταλαιπωρίας, έρχεται η έγκαιρη, σταθερή και αποτελεσματική φροντίδα που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος».

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση επίσκεψης στα 20 ευρώ

Σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρη Αγγελή,  το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κατέθεσε προς συζήτηση όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Συγκεκριμένα τα αιτήματα της Ένωσης έχουν ως ακολούθως:

Επαναφορά της αποζημίωσης επίσκεψης των συμβεβλημένων ειδικών ιατρών στα προμνημονιακά επίπεδα των 20€ μικτά.

Ενίσχυση του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών για όλες τις ειδικότητες ανάλογα με τη χαρτογράφηση των αναγκών της εκάστοτε περιοχής. Θωράκιση της ιατρικής πράξης και ανάταξη των στρεβλώσεων της ΠΦΥ.

Πλήρης ενεργοποίηση της σύμβασης των παιδιάτρων για νέες εγγραφές και ανανέωση της σύμβασης τους επ’ αόριστον.

Κατάργηση του clawback από τον ιδιωτικό εργαστηριακό τομέα. Εφαρμογή του νόμου για χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή

Στη συνέχεια διενεργήθηκε Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ όπου εγκρίθηκε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα: Η χώρα βρίσκεται στη μετα-μνημονιακή εποχή, με πρωτογενές πλεόνασμα και επενδυτική βαθμίδα αλλά μαίνεται η ακρίβεια, η οποία εξανεμίζει το εισόδημα των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών καθώς τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου έχουν εκτοξευθεί, με παγωμένες τις αμοιβές της επίσκεψης από το 2012 στην ευτελή αποζημίωση των 6€ καθαρά από τον ΕΟΠΥΥ, ανά επίσκεψη. Η χαμηλή αποζημίωση και η ανύπαρκτη προκήρυξη θέσεων ειδικών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ εδώ και 12 χρόνια, δημιουργεί μαζικό κύμα φυγής των νέων ιατρών στο εξωτερικό. Η δε συρρίκνωση του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών (συνταξιοδοτήσεις, θάνατοι κλπ) αφήνει ακάλυπτες τις ανάγκες του πληθυσμού σε ειδικότητες αιχμής, ειδικά στην επαρχία, ακριτικές και νησιώτικες περιοχές.

Καθοριστικός ο ρόλος της Πρώιμης Παρέμβασης στα παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές

Η Πρώιμη Παρέμβαση αφορά σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αποκλίσεις από τα αναπτυξιακά ορόσημα, σε προσχολική ή και μικρότερη ηλικία. Παλαιότερα αλλά και πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, υποδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο της Πρώιμης Παρέμβασης στην εξέλιξη ενός παιδιού με Αναπτυξιακή Διαταραχή.

«Πιο αναλυτικά, σε αυτές τις ηλικίες, ο εγκέφαλος του παιδιού ακόμα διαμορφώνεται με την έννοια ότι υπάρχει μεγαλύτερη «πλαστικότητα» σε σχέση με μεγαλύτερες ηλικίες. Ως εκ τούτου, τα θεραπευτικά προγράμματα παρέμβασης που ξεκινούν σε μικρή ηλικία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι πιο αποτελεσματικά. Ειδικότερα, στην «ομπρέλα» της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ) η ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα παρέμβασης σε μικρή ηλικία, αποτελεί ίσως τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας» επισημαίνει ο κ. Σταμάτης Σουρβίνος, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Λογοθεραπευτών – Λογοπεδικών Ελλάδος, εμπνευστής και ιδρυτής του ASLT program και προσθέτει:

«Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα μεγαλύτερα οφέλη της παρέμβασης αφορούν τις ηλικίες πριν τα 5 έτη. Η Λογοθεραπεία έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα στην Πρώιμη Παρέμβαση, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών προσχολικής ηλικίας αντιμετωπίζει σοβαρά γλωσσικά ελλείμματα, ενώ πολλά είναι μη λεκτικά.

Το ASLT program αναζητά τους πρώτους επαγγελματίες λογοθεραπευτές, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα πιστοποιηθούν ώστε να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες του ASLT program και να αποτελέσουν το δίκτυο των επίσημων συνεργατών του προγράμματος και του ASLT Center.

H διεξαγωγή της πιστοποίησης είναι υπό τη Αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ)  του ΟΑΚΑ».

Το πρόγραμμα της πιστοποίησης περιλαμβάνει εκπαίδευση και εξέταση σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, στους εξής βασικούς τομείς: Βασικές αρχές της προσαρμοσμένης κολύμβησης, Λογοθεραπευτική παρέμβαση στο νερό, Πιστοποίηση Πρώτων βοηθειών.

Σε όλους τους πιστοποιημένους Λογοθεραπευτές θα δοθεί το προσαρμοσμένο στο νερό υλικό του ASLT program. (Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί το 1ο υλικό λογοθεραπευτικής παρέμβασης στο νερό με μετρήσιμα ερευνητικά δεδομένα παγκοσμίως).