Ποιες είναι οι εξελίξεις που περιμένουμε στην ιατρική έρευνα το 2024

Με το βλέμμα στραμμένο ήδη στη νέα χρονιά, οι ελπίδες για καινούργια επιστημονικά  επιτεύγματα που θα βοηθήσουν τον άνθρωπο να ξεπεράσει δισεπίλυτα προβλήματα, μεγαλώνουν,  δεδομένων και των αλμάτων της τεχνολογίας παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Nature, μερικές από τις σημαντικότερες  εξελίξεις που περιμένουμε στον τομέα της ιατρικής έρευνας το 2024, είναι οι εξής:  Το νέο έτος αναμένεται να κυκλοφορήσει  μια νέα έκδοση του εργαλείου AI AlphaFold του Google DeepMind, το οποίο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να προβλέψουν τα τρισδιάστατα σχήματα των πρωτεϊνών με υψηλή ακρίβεια. Η τεχνητή νοημοσύνη,  θα είναι σε θέση να μοντελοποιεί αλληλεπιδράσεις μεταξύ πρωτεϊνών, νουκλεϊκών οξέων και άλλων μορίων με ατομική ακρίβεια, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει νέες δυνατότητες στο σχεδιασμό και την ανακάλυψη φαρμάκων. Ωστόσο, μεγάλα ερωτήματα εγείρονται για τις ρυθμιστικές διαδικασίες. Το Συμβουλευτικό όργανο υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα κοινοποιήσει την τελική του έκθεση στα μέσα του 2024, καθορίζοντας κατευθυντήριες γραμμές για τη διεθνή ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Τον επόμενο χρόνο, θα ξεκινήσει επίσης το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Κουνουπιών το οποίο προβλέπει την παραγωγή κουνουπιών για την καταπολέμηση ασθενειών σε εργοστάσιο στη Βραζιλία. Τα κουνούπια μολύνονται από ένα βακτηριακό στέλεχος που τα εμποδίζει να μεταδώσουν παθογόνους ιούς και θα μπορούσαν να προστατεύσουν έως και 70 εκατομμύρια ανθρώπους από ασθένειες όπως ο δάγγειος πυρετός και ο zika. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός θα παράγει έως και πέντε δισεκατομμύρια κουνούπια μολυσμένα από βακτήρια ετησίως την επόμενη δεκαετία.

Καθώς ο κόσμος περνά από τη φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας COVID-19, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί δοκιμές τριών εμβολίων επόμενης γενιάς, δύο εκ των οποίων αφορούν ρινικά εμβόλια που στοχεύουν στην πρόληψη της μόλυνσης δημιουργώντας ανοσία στους ιστούς των αεραγωγών. Το τρίτο, ένα εμβόλιο mRNA που ενισχύει τα αντισώματα και τις αποκρίσεις των Τ-κυττάρων, υπόσχεται να παρέχει μακροχρόνια ανοσία ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα παραλλαγών SARS-CoV-2. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να παρουσιάσει το τελικό προσχέδιο της συνθήκης για την πανδημία κατά τη διάρκεια της 77ης Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγείας τον Μάιο. Η συμφωνία επιδιώκει να εξοπλίσει καλύτερα τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη και τη διαχείριση μελλοντικών πανδημιών. Τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ θα αποφασίσουν για τους όρους της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του εάν κάποια από τις διατάξεις της θα είναι νομικά δεσμευτική. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, των δεδομένων και της τεχνογνωσίας, που απαιτούνται για την πρόληψη των πανδημιών.

 

Επιπλέον, το επόμενο έτος θα μπορούσε να φέρει νέα δεδομένα για τη νευρωνική βάση της συνείδησης. Υπάρχουν ήδη δύο αντίπαλες θεωρίες για το ζήτημα, που μέσω πειραμάτων  προσπαθούν να αποδείξουν αντίστοιχα ότι η συνείδηση είναι χαρακτηριστικό των δικτύων νευρώνων που βρίσκονται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου ή ότι ​​αναδύεται από το «εκτελεστικό» κέντρο του εγκεφάλου, τον προμετωπιαίο φλοιό. Ο πρώτος γύρος  των πειραμάτων ολοκληρώθηκε με τις βασικές προβλέψεις των δύο θεωριών να διαψεύδονται από τα δεδομένα. Το 2024, ο δεύτερος γύρος θα μπορούσε να φέρει τη νευροεπιστήμη πιο κοντά στην αποκρυπτογράφηση των μυστηρίων της υποκειμενικής εμπειρίας.

 

Π.Ο.Υ.: Δεν έχουν απομείνει λειτουργικά νοσοκομεία στη Γάζα

Νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα απεύθυνε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καταγγέλλοντας ότι δεν έχουν μείνει πλέον λειτουργικά νοσοκομεία στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα, Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κατήγγειλε ότι δεν υπάρχουν πλέον χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία λόγω της έλλειψης καυσίμων, ρεύματος, ιατρικών προμηθειών και υγειονομικών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων χειρουργών και άλλων ειδικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νοσοκομείο Αλ-Αχλί που μέχρι πριν από δύο ημέρες, ήταν το μοναδικό νοσοκομείο όπου οι τραυματίες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε εγχείρηση, θυμίζει πλέον κέντρο περίθαλψης που προσφέρει πολύ περιορισμένη φροντίδα. Εκτός από το νοσοκομείο Αλ-Αχλί, στη βόρεια Γάζα υπήρχαν μόνο τρεις ακόμα δομές υγείας με ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας: τα νοσοκομεία Αλ Σίφα, Αλ Άουντα και Αλ Σάχαμπα, που σύμφωνα με τον Πέπερκορν προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες εκτοπισμένους.

 

 

Όφελος από τη θεραπεία με ολαπαρίμπη σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη

Η κατανόηση της μοριακής ετερογένειας του καρκίνου προστάτη έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών δυνατοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, το 2020 εγκρίθηκε στην Ευρώπη ο και η νόσος τους είχε υποτροπιάσει μετά από προηγούμενη θεραπεία. Είναι γνωστό ότι περίπου 5% των ασθενών με ευνουχοάντοχο καρκίνο προστάτη φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια αυτά.

Πρόσφατα, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology τα ανανεωμένα αποτελέσματα της μελέτης PROfound για την αποτελεσματικότητα του αναστολέα PARP ολαπαρίμπη για τους ασθενείς με μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο προστάτη που φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2. Ο Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος και ο Επίκουρος Καθηγητής Μιχάλης Λιόντος συνοψίζουν τα δεδομένα της μελέτης. Τα ανανεωμένα δεδομένα επιβεβαίωσαν το όφελος από τη θεραπεία με την ολαπαρίμπη σε ασθενείς που έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2. Συγκεκριμένα, η ολαπαρίμπη τριπλασίασε το χρόνο ως την επιδείνωση της νόσου σε σχέση με την καθιερωμένη αγωγή (9,8 έναντι 3 μηνών) και αύξησε και τη συνολική επιβίωση των ασθενών (20,1 έναντι 14,4 μηνών). Επομένως, η μελέτη PROfound ανέδειξε μια νέα σημαντική θεραπευτική δυνατότητα στον μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο προστάτη. Παράλληλα όμως επιβεβαίωσε την ανάγκη του μοριακού ελέγχου των ασθενών με μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο προστάτη για την παρουσία μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1/2, ώστε να αναγνωρίζεται ο πληθυσμός των ασθενών που θα ωφεληθούν από την αγωγή με Olaparib.  Η βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών αυτών γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα με εμπειρία σε αυτή την συχνή πάθηση.

Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν): Απορροφά τον όμιλο Euromedica

Η εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ανακοινώνει ότι ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με την Farallon για την εξαγορά του βασικού κορμού του Ομίλου EUROMEDICA, μετά την απόσχιση των Διαγνωστικών Κέντρων. Η εξαγορά αφορά 6 Γενικές και Μαιευτικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, 1 Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχές σε άλλα Κέντρα Αποκατάστασης και εταιρείες Προμηθειών, Πληροφορικής και Εκμετάλλευσης Ακινήτων.

H Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν) ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς και η Euromedica ελέγχεται από το fund Farallon ενώ ποσοστό 30% έχει και η Τράπεζα Πειραιώς. Μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών η Τράπεζα Πειραιώς θα παραμένει μέτοχος πλειοψηφίας ενώ η Farallon θα είναι μέτοχος μειοψηφίας έχοντας πάνω της τη διοίκηση του νέου σχήματος, την οποία θα αναλάβει το management της Euromedica.

Στόχος της εξαγοράς είναι να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους υγείας στην Ελλάδα που θα προσφέρει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης μέσα από ένα δίκτυο νοσοκομείων και κλινικών με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της Ελληνικής επικράτειας.

Ο νέος αυτός όμιλος θα απασχολεί πάνω από 2.500 εργαζομένους, διαθέτοντας περισσότερες από 1.380 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να νοσηλεύει πάνω από 120.000 περιστατικά τον χρόνο και να εξυπηρετεί περισσότερα από 750.000 εξωτερικά περιστατικά στο δίκτυο των κλινικών του.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εξαγοράς είναι σε εξέλιξη και η ολοκλήρωσή της τελεί υπό την έγκριση της αρμόδιας Αρχής Ανταγωνισμού και τη λήψη των προβλεπόμενων από το Νόμο εγκρίσεων.

 

Χριστουγεννιάτικο Bazaar από τους εργαζομένους της Janssen Ελλάδος

Οι εργαζόμενοι της Janssen Ελλάδος, της φαρμακευτικής εταιρείας του ομίλου Johnson & Johnson, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας Janssen4Good, διοργάνωσαν ένα Χριστουγεννιάτικο Bazaar για να συνεισφέρουν στο σημαντικό έργο των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής/Ιατρικής «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ».

Καλωσόρισαν την εορταστική περίοδο με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συνεισφοράς προς τον συνάνθρωπο, ενώ παράλληλα συγκεντρώθηκαν για να στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί τα γραφεία τους και να προσφέρουν αγάπη, αγοράζοντας μικρά δώρα «μεγάλης» αξίας. Χριστουγεννιάτικα στολίδια, ημερολόγια, κούπες, σημειωματάρια και είδη γραφικής ύλης ήταν τα δώρα που κυριάρχησαν στο Bazaar. Δώρα φτιαγμένα με πολλή φροντίδα από τους ανθρώπους της ΜΚΟ «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ». Η «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» αποσκοπεί στη φροντίδα και περίθαλψη όλων των παιδιών που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και βρίσκονται σε νοσοκομεία. Η Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» Φ.Κ.Π.Ι., κα Γιολάντα Βλάχου δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη και η πίστη της Janssen Ελλάδος στο λειτούργημα του οργανισμού μας, αποδεικνύεται από τη συνεχή υποστήριξη της. Μία συνεργασία που δεν μπορεί να μεταφραστεί μόνο σε υλικά, αλλά και σε πολλά χαμόγελα. Στην «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» νιώθουμε ευγνώμων που μπορούμε να αποκαλούμε τους ανθρώπους της  Janssen Ελλάδος συνεργάτες.»

Με τη σειρά της η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Janssen Ελλάδος, κα Κέλυ Σταυροπούλου δήλωσε: «Για εμάς στη Janssen Ελλάδος η συνεισφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πιστεύω της εταιρείας μας. Οι πεποιθήσεις τις εταιρείας αποδεικνύονται καθημερινά μέσα από τη δουλειά μας η οποία υπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών και των συνανθρώπων μας. Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που όλοι προσφέρουμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο και μοιραζόμαστε στιγμές με τους συνανθρώπους μας.

 

3.500 πολύτεκνες οικογένειες αγκαλιάζει το φετινό Food Drive της ΠΕΦ

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ενώνει τις δυνάμεις της για έκτη συνεχόμενη χρονιά με το «Μαζί για το Παιδί» διασφαλίζοντας την παροχή απαραίτητων αγαθών για τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη μέσω της δράσης «Food Drive».

Αυτή τη χρονιά, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στήριξε τις  προσπάθειες αποκατάστασης της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας στη Θεσσαλία, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σε συνεργασία με το «Μαζί για το Παιδί», το φετινό Food Drive της ΠΕΦ ήταν αφιερωμένο στους νομούς Τρικάλων και Μαγνησίας. Σκοπός της δράσης ήταν η στήριξη των αναγκών σε προϊόντα διατροφής και είδη υγιεινής 3.500 πολύτεκνων οικογενειών, που έχει αναλάβει να ενισχύσει το «Μαζί για το παιδί» στην πληγείσα περιοχή της Θεσσαλίας.

Φέτος η ποσότητα των ειδών που συγκεντρώθηκε, ξεπέρασε κάθε προηγούμενη χρονιά. Mε την πολύτιμη και γενναιόδωρη συνδρομή των εργαζομένων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και των εταιρειών-μελών της, συγκεντρώθηκαν 5,5 τόνοι από προϊόντα διατροφής, είδη καθαρισμού και είδη υγιεινής.

Επιπλέον οι εταιρείες-μέλη της ΠΕΦ θέλοντας να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη χαρά στα παιδιά αυτές τις γιορτινές μέρες των εορτών, ανακουφίζοντας τους γονείς οικονομικώς, προχώρησαν σε μια ακόμα πρωτοβουλία. Παρέδωσαν παιχνίδια και δώρα στους Συλλόγους πολυτέκνων Βόλου και Τρικάλων για 600 παιδιά ηλικίας από 0 – 16 χρονών.

Δείτε την δράση μας στο ακόλουθο link: https://www.youtube.com/watch?v=SaKDbW9QXCs

Προσθήκη της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στο Prosvasis GO

Η Prosvasis, εταιρεία του Ομίλου εταιρειών SOFTONE, ανακοινώνει την αναβάθμιση της εφαρμογής ηλεκτρονικής τιμολόγησης Prosvasis GO με την προσθήκη της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η νέα λειτουργικότητα έρχεται να προστεθεί στις λειτουργίες του Prosvasis GO, με στόχο να προσφέρει ευκολία και αποτελεσματικότητα στις καθημερινές εργασίες των επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου.

To Prosvasis GO μέσα από μια οθόνη, αυτοματοποιεί πλήρως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη διαχείριση του ιστορικού και των ραντεβού των ασθενών καθώς και την έκδοση, αποστολή και διαβίβαση των παραστατικών προς την πλατφόρμα myDATA και τους λογιστές.

Οι επαγγελματίες της υγείας πλέον μπορούν να καταχωρούν και να διαχειρίζονται εύκολα τις συνταγές και τα παραπεμπτικά, να καταχωρούν θεραπευτικά πρωτόκολλα και να έχουν άμεση πρόσβαση στο ιστορικό των ασθενών τους.

Ο Μαρίνος Κοσμάς, Sales & Services Director της Prosvasis, δήλωσε σχετικά: “Η ενσωμάτωση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στην εφαρμογή Prosvasis GO, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της δέσμευσής μας προς τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, να τους παρέχουμε τα πλέον προηγμένα  εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να περάσουν εύκολα στη νέα ψηφιακή εποχή, παρέχοντας ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους. ”

Η νέα λειτουργικότητα Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ενεργοποιείται αυτόματα στις ήδη υπάρχουσες, ενεργές συνδρομές του Prosvasis Go,  ενώ διατίθεται σε ειδική τιμή για τα μέλη των ιατρικών συλλόγων.

Το Prosvasis GO, αποτελεί πλέον την πιο ολοκληρωμένη λύση για την ψηφιακή αναβάθμιση των ιατρείων και την πρώτη επιλογή προτίμησης στον Ιατρικό Κλάδο με χιλιάδες ενεργούς συνδρομητές.

 

Για τo νέο εργοστάσιό της στην Κερατέα βραβεύτηκε η ELPEN

H ELPEN βραβεύτηκε για την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου παραγωγής και ανάπτυξης φαρμάκων που δημιούργησε στην Κερατέα Αττικής, το οποίο ενισχύει την εγχώρια βιομηχανική βάση, έχει θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα και  δημιουργεί σημαντικό όφελος για τον Έλληνα ασθενή. Η απονομή της σχετικής τιμητικής διάκρισης έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιχειρηματικής αριστείας της Ναυτεμπορικής «Diamonds of The Greek Economy 2023», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, φορέων, οργανισμών, καθώς και καταξιωμένων στελεχών της επιχειρηματικής κοινότητας.
Για την επόμενη πενταετία η ELPEN υλοποιεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 155 εκατ. ευρώ, αναπτύσσοντας ένα βιομηχανικό και ερευνητικό οικοσυστήμα 55.000 τ.μ. Μέρος αυτού αποτελεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής και ανάπτυξης εισπνεόμενων και στερεών μορφών στην Κερατέα Αττικής, που ξεκίνησε τη λειτουργία του.
Το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα αποτελεί το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα του οποίου ο σχεδιασμός, οι προδιαγραφές και η κατασκευή του το καθιστούν όχι απλώς μοναδικό στη χώρα μας, αλλά και ένα από τα 5 εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες τεχνολογικές δυνατότητες. Έχει έκταση 10.000m2 και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Σε πλήρη λειτουργία έχει παραγωγική δυναμική 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Η λειτουργία του νέου εργοστασίου της ELPEN στην Κερατέα έχει δημιουργήσει 300 νέες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σε επίπεδο ομίλου, η εταιρεία απασχολεί σήμερα 1.450 εργαζόμενους, ενώ με τις νέες επενδύσεις της δημιουργεί επιπλέον 800 νέες θέσεις εργασίας, το  30% των οποίων αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Οι επενδύσεις της ELPEN θα ενισχύσουν την κάλυψη των ασθενών με τα αναγκαία φάρμακα, από τους 4 εκατομμύρια ασθενείς που καλύπτει σήμερα η εταιρεία, σε περισσότερους από 8 εκατομμύρια  ασθενείς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, θωρακίζοντας την υγεία τους και αποτρέποντας την εμφάνιση ελλείψεων φαρμάκων.

 

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη διάκριση της εταιρείας, ο Συνδιευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) , κ. Θεόδωρος Τρύφων ανέφερε «Η αύξηση της παραγωγής στην Ευρώπη και την Ελλάδα αποτελεί ένα κομβικής σημασίας ζήτημα που φάνηκε έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μια περίοδο που το κλείσιμο των συνόρων προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων σε πολλές χώρες. Αυτό έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη επάρκειας και αυτάρκειας φαρμάκων σε εθνικό επίπεδο. Η υγειονομική κρίση που μεσολάβησε, σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά ζητήματα και την οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του παραγωγικού ιστού που διαθέτει η κάθε χώρα. Αυτό το στοίχημα προσπαθούμε να κερδίσουμε κι εμείς στην ELPEN. Η ενίσχυση της παραγωγικής μας βάσης και η δημιουργία ενός μεγάλου ερευνητικού και βιομηχανικού οικοσυστήματος είναι αυτά που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά μας τα επόμενα χρόνια. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος, που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες γεννήθηκε ένα παιδί της κρίσης που είναι το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα.

Η Beiersdorf Hellas υπέγραψε την Χάρτα Διαφορετικότητας

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, η Beiersdorf Hellas προχώρησε σε μια σημαντική δράση – υπογράφοντας τη Χάρτα Διαφορετικότητας /Diversity Charter Greece, μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υλοποιείται από το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων), σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο για τη Διαφορετικότητα και την Ενσωμάτωση – D & I, για την προώθηση της Διαφορετικότητας στις Ελληνικές επιχειρήσεις.

H κουλτούρα της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης του Diversity Charter Greece δομείται μέσα από τους έξι πυλώνες του φύλου, της ηλικίας, της φυλής/χρώματος, της αναπηρίας/χρόνιας πάθησης, της εθνικής/ εθνοτικής καταγωγής, καθώς και του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Σύμφωνα με την σχετική δήλωση της Βάνας Μακρυγιάννη, Senior HR Business Partner Greece & Israel, «Μέσω της υπογραφής της Χάρτας Διαφορετικότητας του Diversity Charter Greece, η Beiersdorf Hellas αντιτίθεται στις εργασιακές διακρίσεις και δηλώνει έμπρακτα τη δέσμευσή της στην εργασιακή ισότητα, μέσα από αξίες και θεσμούς, εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών μεταξύ των εργαζομένων».

Mε περισσότερα από 100 χρόνια δραστηριοποίησης στο χώρο της ομορφιάς και της φροντίδας, ο όμιλος της Beiersdorf διακρίνεται από μια σειρά αξιών βαθιά ριζωμένων στην εταιρική του κουλτούρα με κεντρική την έννοια της φροντίδας. Η φιλοσοφία και η δράση του ομίλου επισφραγίζεται μέσα από τον σεβασμό στην μοναδικότητα των υπαλλήλων και των καταναλωτών και με τη διαμόρφωση μιας ενιαίας εργασιακής πολιτικής, η οποία προάγει την συμπεριληπτικότητα. To 2012, αποτέλεσε την αφετηρία για την έμπρακτη αφοσίωση του ομίλου στην αειφόρο ανάπτυξη και συμπερίληψη με την υπογραφή της Γερμανικής Χάρτας Διαφορετικότητας, παράδειγμα που ακολουθεί πλέον και η Beiersdorf Hellas.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΝ και Ιδρυτής του Diversity Charter Greece, Σταύρος Μηλιώνης: «Η Beiersdorf Hellas, μία από τις 160 και πλέον θυγατρικές της εταιρείας περιποίησης δέρματος Beiersdorf AG, η οποία εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας, έγινε μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις. Η επιχείρηση, έχει ήδη επενδύσει σημαντικά στο σεβασμό της διαφορετικότητας και στη δημιουργία περιβάλλοντος πλήρους ένταξης όλων πολυεπίπεδα, διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Είμαστε σίγουροι ότι η προσθήκη τους στο μεγάλο δίκτυο της Χάρτας Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, θα ενισχύσει τους στόχους μας και θα συνδράμει σημαντικά στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος πλήρους αποδοχής. Τους καλωσορίζουμε».

 

 

Επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού  Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο ΓΓ Ανωτάτης Εκπαίδευσης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, η ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, και ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ και τέως υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επίτιμος καθηγητής Χρήστος Κίττας, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού  Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Στο πρώτο μέρος, με τίτλο «Η Συμβολή του ΠΓΝ “ΑΤΤΙΚΟΝ” στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», προήδρευσαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Σπύρος Αποστολόπουλος, παρουσίασε τα πεπραγμένα του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκου Σουλιώτη, με τίτλο «Το “ΑΤΤΙΚΟΝ” και οι υπηρεσίες υγείας του προς τη κοινότητα: ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα» και του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, με τίτλο «Ο ρόλος του “ΑΤΤΙΚΟΝ” στην πανδημία του COVID-19». Τη συνεδρία έκλεισε η παρουσίαση του εκπαιδευτικού, κλινικού και ερευνητικού έργου του «ΑΤΤΙΚΟΝ» από τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτριο Μπούμπα. Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το  ΠΓΝ «Αττικόν» μετά από 20 χρόνια προσφοράς έχει κατακτήσει επάξια την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς πάνω από 300.000 ασθενείς λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας κάθε χρόνο.  Επιπλέον αποτελεί ένα κέντρο αναφοράς για όλη τη χώρα, καθώς το 40% των περιστατικών που νοσηλεύει προέρχονται από περιοχές εκτός του νομού Αττικής. Η υποδειγματική και δυναμική λειτουργία του είναι αποτέλεσμα της σθεναρής δέσμευσης του Πανεπιστημίου μας στην ποιότητα, την καινοτομία, την επιστημονική έρευνα, την συνεχή εκπαίδευση και την αφοσίωση στη φροντίδα των ασθενών. Καθώς γιορτάζουμε αυτήν τη σημαντική επέτειο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά των ανθρώπων: του υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και εξειδίκευσης προσωπικού, των γιατρών, των νοσηλευτών, και του διοικητικού προσωπικού, που με το έργο τους έκαναν δυνατή την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα  του νοσοκομείου, κατακτώντας έναν αληθινό άθλο: να καταστήσουν το ΠΓΝ «Αττικόν», ως ένα βασικό πυλώνα του ΕΣΥ στη χώρα μας. Θα ήθελα εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να συγχαρώ τους καταξιωμένους συναδέλφους των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων για το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που έχουν επιτελέσει και επιτελούν καθημερινώς, προβάλλοντας την ιατρική επιστήμη και το Πανεπιστήμιό μας. Εύχομαι σε όλους  να συνεχίσετε αυτό το έργο με την ίδια επιτυχία, με την ίδια αποτελεσματικότητα,  με το ίδιο κύρος!

Οι στόχοι μας για το μέλλον παραμένουν σαφείς: να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας, να προωθήσουμε την καινοτομία σε όλους τους τομείς και να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της  υγειονομικής περίθαλψης».