Έκκληση ΠΟΥ για χρηματοδότηση 1,5 δισ. δολαρίων

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε έκκληση τη Δευτέρα για χρηματοδότηση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ανταποκριθεί στις ανάγκες υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων που εμπλέκονται σε δεκάδες ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, από την Ουκρανία και τη Γάζα μέχρι το Αφγανιστάν. «Σκοπεύουμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 87 εκατομμύρια ανθρώπους για να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να φτάσει αυτή η βοήθεια όσο το δυνατόν νωρίτερα και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία…». Σύμφωνα με τον ίδιο εκτιμάται ότι 166 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν υγειονομική βοήθεια σε όλο τον κόσμο φέτος, συμπεριλαμβανομένων των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, της Ουκρανίας, της Αϊτής και του Σουδάν. Η περιοχή με τα σημαντικότερες ανάγκες στην υγειονομική περίθαλψη είναι τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και ειδικότερα η Γάζα. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι απαιτούνται 219 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών εκεί για μια περίοδο τριών έως έξι μηνών, ανάλογα με την εξέλιξη της σύγκρουσης. Οι άλλες δύο παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία που απαιτούν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση είναι η COVID και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση, δήλωσε ο ΠΟΥ. Η αναζωπύρωση της χολέρας σε όλο τον κόσμο, απαιτεί χρηματοδότηση σχεδόν 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υγείας στην Ουκρανία ο ΠΟΥ χρειάζεται 77 εκατομμύρια δολάρια.

Ίδρυμα Gates: Χρηματοδότηση 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της Υγείας το 2024

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates σχεδιάζει να δαπανήσει φέτος 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της Υγείας καθώς η ευρύτερη χρηματοδότηση για την υγεία στις χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα κλονίζεται μετά την πανδημία COVID-19.

Ο προϋπολογισμός του 2024 που συμφωνήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος είναι αυξημένος κατά 4% σε σχέση με πέρυσι και κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερος από το 2021. Σε ανακοίνωσή του, το ίδρυμα ανέφερε ότι οι παγκόσμιοι προϋπολογισμοί για την υγεία μειώνονται συνολικά και οι συνεισφορές για τον τομέα της  υγείας στις χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα καθυστερούν. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Reuters, το Ίδρυμα Γκέιτς είναι ήδη βασικός παγκόσμιος χρηματοδότης στον τομέα της υγείας και έχει αντιμετωπίσει κριτική για την αδικαιολόγητη επιρροή του, αλλά πέρυσι ο διευθύνων σύμβουλος Mark Suzman είπε ότι δεν θα μπορεί να υποχωρήσει μέχρι να κάποιοι άλλοι προχωρήσουν,   σχεδιάζοντας χρηματοδότηση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2026. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της ανθρωπότητας χωρίς να μιλάμε για το μέλλον της υγείας», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς. Το Ίδρυμα Gates έχει επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στην καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη και η νέα χρηματοδότηση στοχεύει εν μέρει στην πρόσβαση  σε περισσότερες νέες τεχνολογίες για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς παγκοσμίως. Μετά από μια στροφή στον COVID κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 2024, το Ίδρυμα επιστρέφει στους τομείς προτεραιότητας του, δηλαδή την αντιμετώπιση ευρύτερων απειλών από μολυσματικές ασθένειες και τις κύριες αιτίες παιδικής θνησιμότητας. Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι ο θάνατος μητέρων και μωρών απλώς και μόνο λόγω του τόπου που ζουν «με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα». Αυτός και άλλα στελέχη του Ιδρύματος σχεδιάζουν να μεταφέρουν σακίδια στην εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα, παρουσιάζοντας απλά προϊόντα υγείας που θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές, από επιθέματα εμβολίων έως ένα εργαλείο υπερήχων με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης (AI) . Ο Γκέιτς θα μιλήσει επίσης για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία ευρύτερα, στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η Bristol Myers Squibb Ελλάδας υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, η Bristol Myers Squibb Ελλάδας (BMS) υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και εντάχθηκε στο Δίκτυο για τη Διαφορετικότητα που αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΚΕΑΝ -Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και του Diversity Charter Greece. Η Χάρτα Διαφορετικότητας συνιστά ένα πλαίσιο ηθικής αυτοδέσμευσης για την προαγωγή και διαχείριση της ποικιλομορφίας στο εργασιακό περιβάλλον και για τη διασφάλιση της παροχής ίσων ευκαιριών. Παράλληλα, τα μέλη του δικτύου των δεσμευόμενων επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την άρση ασυνείδητων προκαταλήψεων και να συνεργάζονται σε κοινούς στόχους στην προώθηση της ισότητας στην εργασία και στην κοινωνία. Η Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb Ελλάδας με αφορμή την υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας δήλωσε ότι: «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει έναν αυτοτελή συμβολισμό για εμάς. Ωστόσο, η Χάρτα συνιστά και ένα σημείο αναφοράς και μία υπενθύμιση για κάθε επιχείρηση πως, πέρα από την εμπορική αποστολή μας, παραμένουμε ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας και, αναπόφευκτα, συνδιαμορφώνουμε τις αξίες της. Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, αυτόν τον ρόλο για το κοινό καλό, ως υπεύθυνοι εργοδότες που σπάνε στερεότυπα, μάχονται χωρίς αστερίσκους τις διακρίσεις, λειτουργούν με σεβασμό προς κάθε εργαζόμενο και κάθε κοινωνική ομάδα. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία μας και η πυξίδα μας στην BMS Ελλάδας, το D&I ως στάση ζωής και μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης και όχι μία επικοινωνιακή επίφαση χωρίς ουσία». Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΑΝ και Ιδρυτής του Diversity Charter Greece, κ. Σταύρος Μηλιώνης καλωσόρισε την BMS Ελλάδας στο Δίκτυο για τη Διαφορετικότητα και συμπλήρωσε ότι: «Η Βristol Myers Squibb, η φαρμακευτική εταιρεία που εργάζεται καθημερινά για την παροχή καινοτόμων φαρμάκων στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις. Η επιχείρηση επενδύει καθημερινά στον σεβασμό της διαφορετικότητας και στη δημιουργία περιβάλλοντος υγιούς ένταξης όλων, πολυεπίπεδα. Η ένταξή τους στο μεγάλο δίκτυο των επιχειρήσεων -Μελών στη Χάρτα Διαφορετικότητας είναι μόνο η αφετηρία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που θα ισχυροποιήσουν το περιβάλλον της ένταξης. Τους υποδεχόμαστε με χαρά».

 

ΙΣΑ: Oνοματοδοσία της αίθουσας Συνεδρίων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΙΧΑΛΗ ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΥ

 

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της αίθουσας Συνεδρίων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΙΧΑΛΗ ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΥ, προς τιμήν, του πρώην Προέδρου του Π.Ι.Σ, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης και το Δ.Σ του ΙΣΑ τιμούν τον επιστήμονα και αγωνιστή που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του, στον ιατρικό συνδικαλισμό. Στην εκδήλωση παρίσταντο, η σύζυγος του εκλιπόντος Κίρα Βλασταράκου και τα παιδιά του και άλλα μέλη της οικογένειάς του, κυβερνητικοί παράγοντες μεταξύ των οποίων, ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, κ.ά.

Οι παριστάμενοι εξήραν το ήθος και την εντιμότητα του Μιχάλου Βλασταράκου, ο οποίος ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ιατρών του ΙΚΑ, έδωσε σημαντικούς αγώνες και ενδυνάμωσε τη φωνή των ιατρών.

 

Ενημέρωση για τις προοπτικές του ιατρικού επαγγέλματος

Η ενημέρωση των ιατρών από όλη την Πελοπόννησο για τις προοπτικές του ιατρικού επαγγέλματος, ήταν ο στόχος της ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας με θέμα «Οι Προκλήσεις και οι Προοπτικές του Ιατρικού Επαγγέλματος το 2024», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας  «Γιάννης Λαρσινός». ο διοργανωτής της ημερίδας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας κ. Χρυσοβαλάντης Μέλλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ενώσουν τις δυνάμεις του οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ώστε να ενημερώνονται οι ιατροί και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του ιατρικού επαγγέλματος. Στην ημερίδα συμμετείχε η νομική σύμβουλος του ΙΣΑ κ. Αικατερίνη Φραγκάκη η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο των ιατρικών συλλόγων και στον τόπο άσκησης της ιατρικής. Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της ιατρικής διαφήμισης και στην παρουσία των ιατρών στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο. Και τέλος έκλεισε την ομιλία της με το νομικό πλαίσιο των ιατρικών εταιρειών. Ο φοροτεχνικός του ΙΣΑ κ. Θεόδωρος Μπαρμπούρης ανέλυσε το νέο φορολογικό νόμο και αναφέρθηκε στη λειτουργία του ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης του ΙΣΑ. Το «παρών» στην ημερίδα έδωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ως ομιλητής, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι ιατροί την νέα χρόνια, αλλά και στις λύσεις που υπάρχουν για ένα καλύτερο μέλλον των ιατρών. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του ΙΣΑ που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία ήδη από το 2022 και αποσκοπεί στην παροχή συμπληρωματικής ασφαλιστικής προστασίας στους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους των παροχών, για την κάλυψη ασφαλιστικών κινδύνων και ενδεικτικά́ των κινδύνων γήρατος, θανάτου και αναπηρίας.

Νέα δεδομένα για τη δημιουργία εμβολίων για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Η ιδέα των εμβολίων κατά του καρκίνου δεν είναι καινούρια και βασίζεται στην ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αναγνωρίζει μεταλλαγμένες πρωτεΐνες του καρκινικού κυττάρου – είναι γνωστές ως νεοαντιγόνα –καταστρέφοντας τον καρκίνο. Όπως τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και Μιχάλης Λιόντος, στην πράξη η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ατελής ή καταστέλλεται από τον ίδιο τον καρκίνο με συνέπεια την εκδήλωση της νόσου. Τα εμβόλια λοιπόν έχουν ρόλο στη θεραπευτική του καρκίνου προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία mRNA έχει δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες δημιουργίας θεραπευτικών εμβολίων για τον καρκίνο. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες mRNA εμβολίων για τον καρκίνο που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή. Η πρώτη αφορά εξατομικευμένα εμβόλια που αναπτύσσονται ειδικά για τα καρκινικά νεοαντιγόνα που έχει ο κάθε ασθενής. Τα εμβόλια αυτά δημιουργούνται αφού γίνει πρώτα βιοψία του όγκου και ενδελεχής ανάλυση του γονιδιώματος του. Με τη χρήση αλγορίθμων, προβλέπεται ποιες αλληλουχίες του γονιδιώματος του όγκου μπορούν να δράσουν ως νεοαντιγόνα και να διεγείρουν ανοσολογική απάντηση. Αυτές οι αλληλουχίες εισάγονται στον οργανισμό με τη χρήση mRNA εμβολίων. Η δεύτερη κατηγορία αφορά ειδικά mRNA εμβόλια για συγκεκριμένες μεταλλάξεις που διαπιστώνονται συχνά σε νεοπλάσματα και είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογική απάντηση. Η κατηγορία αυτή των εμβολίων είναι προφανές ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για όλους τους ασθενείς που από τον μοριακό έλεγχο της νόσου θα αναγνωρισθεί η παρουσία της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Η πρώτη μελέτη που έδειξε αποτελεσματικότητα αφορούσε εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο του παγκρέατος. Ήταν μια φάσης Ι μελέτη για ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος και τοπική νόσο για την οποία υποβλήθηκαν σε χειρουργική εξαίρεση. Η μελέτη απέδειξε ότι ένα εξατομικευμένο για κάθε ασθενή mRNA εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί στους ασθενείς εντός 9 εβδομάδων από το χειρουργείο. Σε πιο προχωρημένη φάση κλινικής ανάπτυξης βρίσκεται και ένα άλλο εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA (mRNA-4157) που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία. Το εμβόλιο αυτό δοκιμάσθηκε μαζί με ανοσοθεραπεία σε μια φάσης ΙΙ μελέτης σε ασθενείς με μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ/IV το οποίο είχε πλήρως εξαιρεθεί. Σε αυτή την ομάδα ασθενών, η καθιερωμένη επικουρική αγωγή είναι η χορήγηση του αντι-PD1 παράγοντα πεμπρολιζουμάμπη για 1 χρόνο. Στο πλαίσιο της μελέτης, ο συνδυασμός του εμβολίου mRNA-4157 με την πεμπρολιζουμάμπη μείωσε κατά 44% τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής της νόσου έναντι της καθιερωμένης αγωγής. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, ο συνδυασμός αυτός δοκιμάζεται σε φάσης ΙΙΙ μελέτη και είναι πιθανό ότι η πρακτική αυτή θα αποτελέσει τη βάση θεραπευτικής αντιμετώπισης και σε άλλα νεοπλάσματα.

Αντίστοιχα εμβόλια με προκαθορισμένες αλληλουχίες mRNA μελετώνται στον καρκίνο του προστάτη, των ωοθηκών, τον καρκίνο κεφαλής τραχήλου και τον καρκίνο του πνεύμονα. Όλα τα παραπάνω δεδομένα καταδεικνύουν ότι η χρήση των θεραπευτικών εμβολίων για τον καρκίνο πολύ σύντομα θα αποτελέσει ένα νέο όπλο στην αντιμετώπιση της νόσου.

Νέα διαδικτυακή σελίδα στον ιστότοπο της FairLife

Η FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα παρουσιάζει τη νέα διαδικτυακή σελίδα στον ιστότοπο της «Προσυμπτωματικός Έλεγχος: Πρόληψη και Έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα»,  αφιερωμένη στον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη της νόσου και η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης” ήταν και παραμένουν βασικοί πυλώνες των δράσεων της FairLife L.C.C. μέσα στα 3 χρόνια από την ίδρυση του. Γνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου, μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα εξετάσεις, να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την κατάσταση και να κερδίσουμε σε ανθρώπινες ζωές. Η νέα σελίδα περιλαμβάνει λεπτομερή πληροφορία γύρω από τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου, καθώς και τους τρόπους μείωσης αυτού του κινδύνου. Εξηγεί με απλό τρόπο τη λειτουργία των πνευμόνων, την ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των πνευμονικών όζων. Αναλύει τη διαδικασία γύρω από την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT), κάνοντας αναφορά στα οφέλη και μειονεκτήματα της εξέτασης, στα κριτήρια ένταξης καθώς και στην παρακολούθηση μετά την εξέταση. Αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο και στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης που ανοίγει τον δρόμο σε εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές και στην βέλτιστη έκβαση της θεραπείας. Το σύντομο quiz 3 ερωτήσεων που περιλαμβάνεται στη νέα σελίδα απαντά στο ερώτημα εάν πληρούμε τις προϋποθέσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Για τη δημιουργία της σελίδας του προσυμπτωματικού ελέγχου συνεργάστηκαν (αλφαβητικά): Ελευθέριος Ζέρβας, Πνευμονολόγος, Συντονιστής Διευθυντής 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Ταμίας ΕΠΕ, Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπλ. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α’ ΚΕΘ ΓΝΑ Ευαγγελισμός Μέλος ΔΣ ΕΠΕ, Νικόλαος Κουφός, MD, ECFMG, PhD Eπιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Πνευμονολογίας, Metropolitan Hospital, Σοφία Λαμπάκη, Πνευμονολόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΑΠΘ, Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ, Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας Χημειοθεραπειών Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου», Γεωργία Χαρδαβέλλα, MD, MSc, PhD Πνευμονολόγος Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία», Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρκίνου Πνεύμονα, Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), Συντονίστρια Ομάδας Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΠΕ), Πέτρος Χριστόπουλος, MD, PhD Παθολόγος Ογκολόγος-Αιματολόγος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης.

ΠΟΕΔΗΝ: Κλείνουν οι παιδοχειρουργικές κλινικές στην Κρήτη

Οι δύο παιδιατρικές κλινικές στην Κρήτη, οδηγούνται σε λουκέτο λόγω έλλειψης παιδοχειρουργών όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων και η αντίστοιχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο, έχουν απομείνει με ελάχιστους γιατρούς ενώ καλούνται να εξυπηρετήσουν παιδιά όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και από άλλα μικρότερα γειτονικά νησιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, η Παιδοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων λειτουργεί με ένα επικουρικό παιδοχειρουργό  και μία αποσπασμένη, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου παιδοχειρουργό, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Παιδοχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου ένας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας πρόκειται να παραιτηθεί σε ένα χρόνο και ο τρίτος έγινε μέλος ΔΕΠ και μετακινείται στο «Αττικόν». «Υπάρχει μεγάλη η επικινδυνότητα για παιδιά που χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης με σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν ενδείκνυται η διακομιδή τους», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

 

Μία μόνο ογκολόγος στο Τμήμα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου

Με μόνο μία ογκολόγο λειτουργεί το Τμήμα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, γεγονός που θέτει σε επισφάλεια ασθενείς και προσωπικό, τόνισε σε σχετική ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς. Όπως ανέφερε, το εν λόγω τμήμα πραγματοποιεί κατά μέσο όρο κάθε μήνα 402 συνεδρίες χημειοθεραπείας, δέχεται 263 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και αναλαμβάνει και 33 νέες περιπτώσεις ασθενών. Για όλα αυτά τα περιστατικά, υπεύθυνη είναι μία μόνο γιατρός η οποία έχει φθάσει στα όρια της εξάντλησης , με τη βοήθεια ενός γιατρού που μετακινείται μια φορά την εβδομάδα από την Λάρισα. Ο βουλευτής ανέφερε ότι κρίνεται απαραίτητο να προσληφθούν ακόμα 2 γιατροί στο συγκεκριμένο τμήμα καθώς και νοσηλευτικό και διοικητικό για την κάλυψη των υπολοίπων εκτός των ιατρικών αναγκών του τμήματος. Απαντώντας στην ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο τμήμα προβλέπονται δύο θέσεις γιατρών που ήταν καλυμμένες μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και παραιτήθηκε ο διευθυντής του τμήματος και ένας επικουρικός γιατρός. Έκτοτε, η 5η ΥΠΕ κατέθεσε αίτημα στο Υπουργείο για  μετακίνηση στρατιωτικού γιατρού στο τμήμα χωρίς αποτέλεσμα, ενώ  δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος στην πρόσκληση του Υπουργείου για γιατρούς με μπλοκάκι. Οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί δήλωσε ο Υπουργός Υγείας αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που επίσης προσπαθεί να μειώσει το Υπουργείο. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι χημειοθεραπείες στο Βόλο πραγματοποιούνται χωρίς καθυστέρηση.

 

Στη Βουλή το θέμα των ελλείψεων στην παιδιατρική περίθαλψη στην Ήπειρο

Το θέμα των σημαντικών ελλείψεων στην παιδιατρική περίθαλψη στην Περιφέρεια της Ηπείρου, έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νικόλαος Έξαρχος.

Όπως τόνισε , οι παιδιατρικές κλινικές στην Πρέβεζα την Άρτα και τα Φιλιατρά λειτουργούν οριακά λόγω έλλειψης εξειδικευμένων παιδιάτρων ενώ κάποιες εφημερίες καλύπτονται από μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας αποδιοργανώνοντας όμως έτσι και τη λειτουργία αυτών των δομών.  Τα περισσότερα περιστατικά ακόμα και μεσαίας βαρύτητας, μεταφέρονται στα νοσοκομεία Ιωαννίνων. Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Χατζηκώστα του νομού, υπάρχουν σήμερα 3 μόνιμοι και ένας επικουρικός γιατρός που πρόκειται να φύγει και 1 παιδίατρος στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας. Πολλά κέντρα Υγείας στην περιοχή δεν έχουν παιδίατρο, ενώ δεν λειτουργεί η παιδιατρική ΜΕΘ ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ο Υπουργός Υγείας  στην απάντηση του, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία και λίστες υποστήριξε ότι στην Ήπειρο όλες οι οργανικές θέσεις παιδιάτρων είναι καθολικά καλυμμένες και υπάρχει και επιπλέον επικουρικό προσωπικό. Για το θέμα της μη λειτουργίας της παιδιατρικής ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό ο υπουργός απάντησε ότι  δεν υπάρχουν γενικότερα εξειδικευμένες ειδικότητες ιατρών να την υποστηρίξουν, αναφερόμενος στο γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων αλλά και ειδικοτήτων όπως  είναι οι παιδοεντατικολόγοι στην Ελλάδα.