Η σοβαρή λιπώδης νόσος του ήπατος προκαλεί νεφρική βλάβη

Μεγάλες ποσότητες λίπους στο συκώτι εμποδίζουν τα νεφρά να λειτουργούν σωστά, κάτι που οι επιστήμονες υποπτεύονταν αλλά δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν μέχρι τώρα, σύμφωνα με μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο Kidney International.

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), η πιο σοβαρή μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), έχει από καιρό συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο. Σε ποντίκια με NASH, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τους μηχανισμούς με τους οποίους η ηπατική βλάβη οδηγεί με τη σειρά της σε προοδευτική βλάβη και ουλές στα νεφρά. Οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου στη γενετική δραστηριότητα στα ποντίκια έδειξαν ότι η απορρύθμιση της επεξεργασίας των λιπιδίων στο ήπαρ ήταν ο κύριος παράγοντας που προκάλεσε τις βλάβες των νεφρών, οι οποίες περιελάμβαναν βλάβη στις μονάδες φιλτραρίσματος, υπερβολική συσσώρευση κολλαγόνου και λιπιδίων και βλάβη στα «εργοστάσια ενέργειας» των κυττάρων ή μιτοχόνδρια.

Τα ευρήματα στα ποντίκια ήταν παρόμοια με δείγματα βιοψίας από άνθρωπο με νεφρική νόσο που σχετίζεται με το NASH, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι παρόμοια συσχέτιση είναι πιθανή στον άνθρωπο (NASH) και ως εκ τούτου μπορεί να υπάρχουν ουλές και βλάβες στα νεφρά, μια πιθανότητα που παραβλέπεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα από τους γιατρούς που φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς», ανέφερε η ερευνητική ομάδα σε δήλωση της.

Περίπου το 24% των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν NAFLD και περίπου το 1,5% έως 6,5% έχουν NASH, μια κύρια αιτία μεταμοσχεύσεων ήπατος, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων. Η μελέτη έδειξε ότι η μεταμόσχευση ενός νέου, υγιούς ήπατος ανέστρεψε μέρος της νεφρικής βλάβης και βελτίωσε τη λειτουργία των νεφρών στα ποντίκια.

 

Ισπανία: Ρεκόρ μεταμόσχευσης οργάνων και το 2023

Η Ισπανία πραγματοποίησε περισσότερες μεταμοσχεύσεις οργάνων από ποτέ πέρυσι, πραγματοποιώντας συνολικά 5.851 τέτοιες διαδικασίες, δηλαδή σημειώνοντας αύξηση 9% από το 2022, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Υγείας της χώρας Μόνικα Γκαρσία. Ένας στους τέσσερις δότες οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 5% όλων των δωρητών παγκοσμίως, προέρχονται από την Ισπανία, η οποία έχει πληθυσμό 48 εκατομμύρια κατοίκους, και θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στις μεταμοσχεύσεις οργάνων για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ισπανία πρωτοπορεί  σε αυτόν το τομέα για διάφορους λόγους, όπως η ύπαρξη συντονιστή μεταμοσχεύσεων στα νοσοκομεία, που είναι συνήθως εξειδικευμένος στην εντατική θεραπεία, και έχει επίσης βελτιώσει την τεχνογνωσία της στη δωρεά οργάνων στην ασυστολία, δηλαδή τη δωρεά οργάνων από δότες που πεθαίνουν μετά από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Η Μόνικα Γκαρσία δήλωσε ότι η Ισπανία είναι η μόνη χώρα που έχει πραγματοποιήσει όλους τους τύπους μεταμοσχεύσεων από δότες ασυστολίας.

Η Ισπανία έχει τα υψηλότερα ποσοστά  δωρεών παγκοσμίως με ποσοστό 48,9 δωρητών ανά εκατομμύριο ανθρώπους το 2023, επισήμανε  η Υπουργός Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων τα δεδομένα για το 2023 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, κατέγραψαν 44,5 δότες ανά εκατομμύριο ανθρώπους το 2022.

Όσον αφορά τη δραστηριότητα μεταμοσχεύσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνται με 130,7 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο το 2022, ενώ η Ισπανία ανέφερε 122,1 ανά εκατομμύριο το 2023. Η  Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη, ωστόσο τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνονται τα τελευταία χρόνια.

 

Κίνα: Δημιουργία νέου θανατηφόρου κορονοϊού σε εργαστήριο

 Ανησυχία στην διεθνή κοινότητα, έχει προκαλέσει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, που αναφέρει ότι Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα τύπο κορονοϊού που προέρχεται από παγκολίνο και τον δοκίμασαν σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που πέθαναν όλα μέσα σύντομο χρόνο από την στιγμή που μολύνθηκαν.   Ο ιός που ονομάστηκε GX_P2V φαίνεται να προκαλεί οξεία εγκεφαλική λοίμωξη και να οδηγεί στο θάνατο πολύ γρήγορα. Τα συμπτώματα, όπως φάνηκε από τα πειράματα στα τρωκτικά, περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια βάρους και αλλαγή του χρώματος των ματιών που αποκτούν άσπρο χρώμα. Πρόκειται για μια τραγική μελέτη, που επιστημονικά είναι εντελώς άσκοπη», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο καθηγητής Dr. Francois Balloux, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα από το University College του Λονδίνου (UCL).

Νέες οδηγίες ΕΟΠΥΥ για παραπλανητικά SMS

Νέες οδηγίες  προς τους ασφαλισμένους εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να τους ενημερώσει και να τους προστατέψει από ιστοσελίδα που στέλνει παραπλανητικά SMS σε ασφαλισμένους του. Στη  νέα ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι «Η επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ είναι η https://www.eopyy.gov.gr/ H πλαστή ιστοσελίδα που αποστέλλεται μέσω sms στους πολίτες και παραπέμπει σε ενημέρωση στoιχείων και κυρίως οικονομικών, είναι η https://eopyy-govgr[.]com/web/index. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επικοινωνίες με τον πάροχο που φιλοξενεί την πλαστή ιστοσελίδα (Hosting Provider) για απενεργοποίηση της πλαστής ιστοσελίδας.

Ωστόσο εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στους ασφαλισμένους μας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποστέλλει SMS μηνύματα τα οποία είναι μόνον ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ, χωρίς περαιτέρω ενέργειες και αφορούν ενδεικτικά: -εκτελέσεις γνωματεύσεων, εγκρίσεις γνωματεύσεων, αποφάσεις επιστροφών ατομικών αιτημάτων, υποβολές ατομικών αιτημάτων μέσω ΚΕΠ, επιβεβαίωση στοιχείων επικοινωνίας μέσω Φ.Α.Υ.

Το κινητό τηλέφωνο στο οποίο αποστέλλονται SMS δηλώνεται από τον εκδότη ιατρό κατά τη συνταγογράφηση ή αντλείται αυτόματα από τα στοιχεία επικοινωνίας που έχει επιβεβαιώσει ο ασφαλισμένος μέσω του Φ.Α.Υ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ο ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε καμία επικοινωνία (τηλεφωνική ή sms ή email) για γνωστοποίηση προσωπικών στοιχείων όπως Τραπεζικός Λογαριασμός IBAN κ.ο.κ».

Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα

Tο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα που διοργανώνει η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (ΕΣΑΕ) και η Boussias Events, θα πραγματοποιηθεί υβριδικά στις 29 Φεβρουαρίου 2024 (Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων)  και διαδικτυακά την 1η Μαρτίου 2024 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»),υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη της EFPIA και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Με τίτλο «Πλοήγηση σε Αχαρτογράφητα Νερά: Εξελίξεις, Συνεργασίες και ελπίδες στον τομέα των Σπάνιων Παθήσεων», το Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα φιλοδοξεί να τονώσει τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών – εκπροσώπων ασθενών, πολιτικών, κλινικών γιατρών, ερευνητών, βιομηχανίας, πληρωτών και ρυθμιστικών αρχών – για την προώθηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα σπάνια νοσήματα που θα προάγει τη βιωσιμότητα και την ισότητα στα οικοσυστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η τρέχουσα πολιτική δυναμική, οι ρυθμιστικές και ψηφιακές εξελίξεις  στο Ευρωπαϊκό Οικοσύστημα Υγείας παρέχουν μια μεγάλη ευκαιρία για συνεργασία και εξεύρεση λύσεων σε ανεκπλήρωτες ανάγκες ασθενών με σπάνιες νόσους στο εγγύς μέλλον. Αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις διεθνών εταίρων, το συνέδριο θα ανοίξει το διάλογο για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τις Σπάνιες Παθήσεις με απώτερο στόχο τη δημιουργία και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις εντός του 2024.

Ειρ. Αγαπηδάκη: Ανάγκη αποτελεσματικότητας στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι Διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή για να είναι πολύ αποτελεσματικοί στο κομμάτι που αφορά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και την διενέργεια του εμβολιασμού για τον Covid19, τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη χθεσινή ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου Υγείας για τους Διοικητές των νοσοκομείων. Ειδικά για θέματα που αφορούν έργα ναυαρχίδες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είναι η τηλεϊατρική τόνισε ότι «θα πρέπει να έχουμε συνεχή συνεργασία και να λειτουργούν σε πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού». Η Αν. Υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο, όμως στην πραγματικότητα η προσπάθεια δεν σημαίνει τίποτα αν δεν μεταφράζεται σε απτά αποτελέσματα για την βελτίωση της εμπειρίας που έχει ο πολίτης από το Σύστημα Υγείας». Η κ. Αγαπηδάκη ευχαρίστησε επίσης τους Διοικητές για την πολύτιμη συνεργασία που είχαν στο διάστημα της πανδημίας.

 

Κλείνει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία από 24 Ιανουαρίου μεταφέρεται στην Αγία Παρασκευή, ενώ την 23η Ιανουαρίου θα παραμείνει κλειστό. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εξυπηρετούμενων ασθενών, ενώ σε ανακοίνωση-καταγγελία  προέβη η δημοτική παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΒΗΜΑ», στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Μόνο ως κοινωνική αναλγησία και απαξίωση της ανθρώπινης ζωής μπορεί να χαρακτηριστεί η αιφνίδια απόφαση για το κλείσιμο του ειδικού φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Νέα Ιωνία το οποίο εξυπηρετούσε εκατοντάδες συμπολίτες μας με ειδικές παθήσεις, νεοπλασίες, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ. Η ευαίσθητη αυτή κατηγορία των ασθενών συμπολιτών μας πληροφορήθηκε προφορικά από τους υπαλλήλους του φαρμακείου ότι εφεξής θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή, στην Λ. Αλεξάνδρας και το Καματερό. Οι ασθενείς και ωφελούμενοι του συγκεκριμένου ειδικού φαρμακείου από την Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Γαλάτσι θα υποβάλλονται οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους σε μια επιπλέον ταλαιπωρία αντί της αυτονόητης υποχρέωσης της πολιτείας να αποσβέσει τα πρακτικά προβλήματα των σοβαρών αυτών ασθενειών. Στη νέα προσπάθεια της ηγεσίας του Υπ. Υγείας να συρρικνώσει κοινωνικές δομές που εξυπηρετούσαν με εγγύτητα την ευάλωτη αυτή κατηγορία πολιτών, εκφράζουμε την αντίθεσή μας και καλούμε ως ”ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΒΗΜΑ΄΄ την Νέα Δημοτική αρχή της πόλης να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να δημιουργηθεί στην πόλη μας ειδική δομή εξυπηρέτησης. Σε μια τέτοια προσπάθεια, δηλώνουμε αρωγοί και καλούμε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να αποφασίσει σχετικά ώστε να συνδράμει στην λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος».

 

Λίλιαν Βιλδιρίδη: Αναγκαία η ακρίβεια και η ορθότητα των στοιχείων που στέλλονται στο Υπουργείο

Προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη τεκμηρίωση για τις αποφάσεις που λαμβάνει το Υπουργείο, τα στοιχεία που συλλέγονται από τους Διοικητές και αποστέλλονται στο Υπουργείο πρέπει να είναι ακριβή και ορθά, τόνισε η ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, στη χθεσινή ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου. «Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία που συλλέγουμε, προκειμένου να εξασφαλίζουμε την απαιτούμενη τεκμηρίωση για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και τον σχεδιασμό περαιτέρω μεταρρυθμίσεων. Είναι αναγκαία τόσο η αμεσότητα της ανταπόκρισής σας όσο και κυρίως η ακρίβεια και η ορθότητα των στοιχείων που μας αποστέλλετε. Όσον αφορά στην Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας τα στοιχεία που ζητούνται εντάσσονται σε τρείς βασικούς άξονες δράσης: α) τα οικονομικά των νοσοκομείων, β) την ορθολογική αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων του δημοσίου συστήματος υγείας και γ) την αποτύπωση της προσβασιμότητας των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας. Σε δεύτερο χρόνο θα αναφερθώ συγκεκριμένα στα δεδομένα που συλλέγονται, τον τρόπο καταγραφής κ αποτύπωσης τους, καθώς και στα χρονοδιαγράμματα της αναμενόμενης ανταπόκρισης, ώστε να εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο τρόπο ο σκοπός που επιδιώκεται κάθε φορά με τη συλλογή τους», ανέφερε η Γενική Γραμματέας  Υπηρεσιών Υγείας.

Άδωνις Γεωργιάδης προς Διοικητές Νοσοκομείων: Έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείτε τους προϋπολογισμούς

Στην χρηματοδότηση στο Εθνικό σύστημα Υγείας, τον σημαντικό ρόλο των διοικητών, την ανάγκη να τηρούνται οι προϋπολογισμοί και πολλά ακόμα κρίσιμα ζητήματα του ΕΣΥ, αναφέρθηκε στη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη χθεσινή Ενημερωτική Ημερίδα για τους Διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του κράτους σημείωσε ότι «αν κοιτάξουμε του δείκτες θα πάρουμε αμφίσημες απαντήσεις. Εάν βάλουμε τον μέσο όρο των δαπανών για την υγεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η Ελλάδα παραμένει κάτω από τον μέσο όρο στη χαμηλότερη βάση. Άρα, αν δεις αυτό θα πεις ότι δεν δίνουμε αυτά που θα έπρεπε να δίνουμε. Εάν δείτε όμως τον άλλο δείκτη, την αύξηση των δαπανών για την υγεία που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διαπιστώσετε ότι οι δαπάνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Το 2014 όταν έφυγα από το Υπουργείο Υγείας, στην προηγούμενή μου θητεία δηλαδή, το σύνολο των λειτουργικών δαπανών όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ ήταν 1 δις 460 εκατομμύρια. Το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του Εθνικού Συστήματος Υγείας των ίδιων νοσοκομείων, δεν έχουν αριθμητικά αλλάξει, μετά από δέκα χρόνια είναι 2 δις 900 εκατομμύρια, είναι 100% πάνω. Άρα, το επιχείρημα ότι το κράτος δεν προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για να παρέχουμε στους συμπολίτες μας αυτά που χρειάζονται δεν είναι αληθές, το κράτος κάνει». Σχετικά με τον έλεγχο των δαπανών στα νοσοκομεία ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι μία από τις χίλιες ευθύνες που έχουν οι διοικητές. «Το γεγονός παραδείγματος χάρη ότι στο νοσοκομειακό φάρμακο εφαρμόζεται το clawback δεν είναι λόγος για να πούμε ότι μπορούμε να ξοδεύουμε τα φάρμακα αφειδώς χωρίς κανέναν έλεγχο. Γιατί η αύξηση του clawback και θα επηρεάσει το δημοσιονομικό μας έλλειμμα και προκαλεί στην ελληνική αγορά. Άρα, έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείτε τους προϋπολογισμούς και θέλω να συγχαρώ τον αγαπητό μου συνεργάτη τον κύριο Θεμιστοκλέους, για την επιτυχία να έχουμε φέτος για πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου όλους τους προϋπολογισμούς όλων των νοσοκομείων της χώρας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην Υγεία, σημειώνοντας ότι το 2024 ξεκινάει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προκήρυξης μονίμων θέσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα βγαίνει κατά κύματα και διαρκώς κατά τη διάρκεια του έτους, με στόχο όχι μόνο να καλυφθούν τα κενά που προκαλούνται από τις συνταξιοδοτήσεις ή τις αποχωρήσεις, αλλά και πολλά από τα κενά με μόνιμες θέσεις.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στο ΕΣΥ και για να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουν χρειάζεται ομαδική δουλειά, επιμονή στη λεπτομέρεια και υπομονή. Ο ρόλος σας είναι απόλυτα σημαντικός για να τα καταφέρουμε. Η σημερινή ενημερωτική ημερίδα θα επαναλαμβάνεται προκειμένου να υπάρχει διαρκής επικαιροποίηση των νέων δεδομένων και προκλήσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σημαντική δωρεά στο Άσυλο Ανιάτων από την Interamerican

Το Άσυλο Ανιάτων επέλεξαν να ενισχύσουν με σημαντική δωρεά οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι της Interamerican που ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Master Financial Advisors της LIMRA. Η ομάδα των ασφαλιστικών συμβούλων επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη και συνομίλησε με μέλη της Διοίκησης και τους ωφελούμενους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης που έχει δημιουργήσει η Interamerican για επιλεγμένους ασφαλιστικούς συμβούλους της, δίνεται ως έπαθλο στους συμμετέχοντες που διαγωνίζονται σε εκπαιδευτική άσκηση η δωρεά σημαντικού ποσού από την Interamerican σε φιλανθρωπικό οργανισμό. Η νικήτρια ομάδα του εκπαιδευτικού κύκλου που ολοκληρώθηκε, επέλεξε να ενισχύσει το Άσυλο Ανιάτων, με στόχο την ενίσχυση του έργου που επιτελεί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιθαλπόμενων.

Η Πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων κυρία Ιωάννα Ηλιάδη δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στις εγκαταστάσεις μας στην Κυψέλη τους ασφαλιστικούς σύμβουλους της INTERAMERICAN που επέλεξαν το Άσυλο Ανιάτων ως αποδέκτη δωρεάς που ορίζεται από εσωτερικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ευχαριστούμε θερμά την INTERAMERICAN, η οποία για μία ακόμα φορά μέσα από τις εκπαιδευτικές της δραστηριότητες, διαμορφώνει όχι μόνο επαγγελματικούς αλλά και κοινωνικούς πρωταγωνιστές».