Αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού σε νεότερα άτομα στις ΗΠΑ

Τα φετινά ετήσια στατιστικά δεδομένα της Αμερικανικής Εταιρείας για τον καρκίνο στις ΗΠΑ, όπως τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και Μιχάλης Λιόντος, επιβεβαιώνουν τη διαρκή μείωση της θνητότητας της νόσου που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία 25 έτη. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η αλλαγή αυτή που έχει προέλθει λόγω των θεραπευτικών εξελίξεων και των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου, έχει αποτρέψει περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων καρκίνου σε άτομα άνω των 65 ετών παρότι η ομάδα αυτή των ανθρώπων μεγαλώνει αριθμητικά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Αντίθετα, παρατηρείται αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών. Η μεταβολή αυτή αποδίδεται στη σημαντική μείωση των διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη και νεοπλασμάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα σε πιο ηλικιωμένα άτομα και στην αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας σε άτομα που έχουν γεννηθεί μετά το 1950.

Αξιοπρόσεκτη είναι η αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού σε νεότερα άτομα. Ο καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού είναι πλέον η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας κάτω από 50 ετών. Η μεταβολή αυτή θεωρείται ότι σχετίζεται με την αλλαγή του τρόπου ζωής και των καθημερινών συνηθειών σε νεότερα άτομα και υπογραμμίζει την ανάγκη για την ευρεία εφαρμογή των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο. Επίσης, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού πριν την ηλικία των 50 ετών έχουν κληρονομική προδιάθεση για τη νόσο ή οικογενειακό ιστορικό τέτοιων νεοπλασιών και με βάση τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες θα έπρεπε να ξεκινούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τη νόσο πριν την ηλικία των 45 ετών.

Αναφορικά με τα γυναικολογικά νεοπλάσματα, τα δεδομένα καταγράφουν μια σημαντική μείωση της επίπτωσης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες που βρίσκονται στην 3η δεκαετία της ζωής τους, την ηλικιακή δηλαδή ομάδα που πρώτη εκτέθηκε στο εμβόλιο έναντι του ιού HPV. Αντίθετα όμως παρατηρείται αύξηση της επίπτωσης της νόσου στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών κατά τα έτη 2012-2019, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία εφαρμογής του προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο αυτή αλλά και τη συνεχιζόμενη ανάγκη προφυλακτικού εμβολιασμού του πληθυσμού των εφήβων. Επίσης, ο καρκίνος του ενδομητρίου συνεχίζει να αποτελεί την μοναδική κακοήθεια για την οποία αυξάνει η θνητότητα τα τελευταία χρόνια κατά ένα ποσοστό 2% ετησίως. Τα δεδομένα μάλιστα καταδεικνύουν μεγάλη διαφορά στην πενταετή επιβίωση της νόσου μεταξύ των διαφόρων φυλετικών ομάδων. Οι διαφορές αυτές μόνο κατά ένα μέρος μπορούν αν αποδοθούν στη μεγαλύτερη επίπτωση περισσότερο επιθετικών ιστολογικών υποτύπων σε γυναίκες μαύρης φυλής. Διάφορες μελέτες δείχνουν χαμηλότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, διάγνωση σε υψηλότερο στάδιο της νόσου και μικρότερη πιθανότητα θεραπείας με την καθιερωμένη αγωγή για τις γυναίκες μαύρης φυλής.

Δημιουργία αιμοφόρων αγγείων με ενδοθήλιο

Μια νέα τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης φέρνει τους ερευνητές πιο κοντά στη δημιουργία προσαρμοσμένων μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη θρόμβων.

Τα τεχνητά αγγεία συνήθως δεν περιλαμβάνουν ενδοθήλιο – τη λεπτή κυτταρική μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας στη διευκόλυνση της ροής του αίματος και στην πρόληψη θρόμβων, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κατά την αντικατάσταση μεγάλων φλεβών και αρτηριών, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, επειδή «η ροή του αίματος είναι υψηλή ακόμη και χωρίς ενδοθήλιο, επομένως υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων» με τεχνητά μοσχεύματα, εξήγησαν οι νοτιοκορεάτες ερευνητές στο Bioactive Materials.

Οι επιστρώσεις με ενδοθηλιακά κύτταρα είναι απαραίτητες για τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα αγγεία μικρής διαμέτρου, όπως αυτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας (CABG), διαφορετικά θα αναπτυχθούν θρόμβοι, όπως εξήγησαν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν «μια τεχνική έλξης» στην τρισδιάστατη εκτύπωση που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν πόρους στα αγγεία μικρής διαμέτρου τους. Μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής στιβάδας των αγγείων, έγχυσαν μια βιομελάνη που περιείχε ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα μεταφέρθηκαν  μέσω των πόρων, δημιουργώντας ένα ενδοθήλιο που κάλυπτε περισσότερο από το 97% της εσωτερικής επιφάνειας των αγγείων, σύμφωνα με την έκθεσή τους.

Π.Ο.Υ.: Η τεχνητή νοημοσύνη στην Υγεία θα μπορούσε να είναι «επικίνδυνη» για τα φτωχότερα έθνη

Η εισαγωγή τεχνολογιών υγειονομικής περίθαλψης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να είναι «επικίνδυνη» για τους ανθρώπους σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο οργανισμός, που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα έκθεση με νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα μεγάλα πολυτροπικά μοντέλα (LMM), τονίζει ότι είναι σημαντικό οι χρήσεις της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας να μην διαμορφώνονται μόνο από εταιρείες τεχνολογίας  πλούσιων χωρών. Εάν τα μοντέλα δεν εκπαιδεύονται σε δεδομένα από μέρη που δεν διαθέτουν πόρους, αυτοί οι πληθυσμοί ενδέχεται να εξυπηρετούνται ελάχιστα από τους αλγόριθμους, επισημαίνει ο Οργανισμός.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να δούμε να συμβαίνει ως μέρος αυτού του άλματος της τεχνολογίας προς τα εμπρός είναι η διάδοση ή η ενίσχυση των ανισοτήτων και των προκαταλήψεων στον κοινωνικό ιστό των χωρών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Alain Labrique, επικεφαλής του τομέα της ψηφιακής Υγείας και Καινοτομίας του ΠΟΥ. Οι πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη εκδόθηκαν το 2021. Ωστόσο, ο οργανισμός κλήθηκε να τις επικαιροποιήσει σε  λιγότερο από τρία χρόνια λόγω της αύξησης της ισχύος και της διαθεσιμότητας των LMM. Αυτά τα μοντέλα, που ονομάζονται επίσης Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένου αυτού που τροφοδοτεί το δημοφιλές chatbot ChatGPT, επεξεργάζονται και παράγουν κείμενο, βίντεο και εικόνες. «Οι γενετικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη, αλλά μόνο εάν όσοι τις αναπτύσσουν, ρυθμίζουν και χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες αναγνωρίζουν την πλήρη υπευθυνότητά τους  για τους σχετικούς κινδύνους», δήλωσε ο Jeremy Farrar, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.

Η λειτουργία αυτών των ισχυρών εργαλείων δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στις εταιρείες τεχνολογίας, προειδοποιεί ο οργανισμός. «Οι κυβερνήσεις από όλες τις χώρες πρέπει να καθοδηγήσουν από κοινού τις προσπάθειες για την αποτελεσματική ρύθμιση της ανάπτυξης και της χρήσης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Alain Labrique. Και οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και τα άτομα που λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη πρέπει να συνεισφέρουν σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και εγκατάστασης των πολυτροπικών μοντέλων (LMM) συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης και της ρύθμισής τους.

 

Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας με την ιαπωνική Wakunaga Pharmaceuticals

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Μακεδονίας, η ιαπωνική εταιρεία Wakunaga Pharmaceuticals ξεκινάει επίσημη συνεργασία για την  εξαγωγής των σκόρδων Πολυκάρπου στην Ιαπωνία. Σε πρόσφατη συνάντηση των ιδιοκτητών της εταιρείας με τον τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της συναλλαγής καθώς οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας εκδίδουν ειδικά πιστοποιητικά φυτοϋγειονομικού ελέγχου. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι εκπρόσωποι της εταιρείας επισκέφθηκαν την εταιρεία Campus στον Πλατύκαμπο απ’ όπου οι Ιάπωνες θα αγοράζουν τα σκόρδα. Όπως σημειώνεται, ήδη ξεκίνησε η γενετική ανάλυση του σκόρδου Πλατυκάμπου, η οποία πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με έξοδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας . Η γενετική ανάλυση ήταν προαπαιτούμενο από το 2022 για τη συνεργασία ανάμεσα στον ιαπωνικό κολοσσό και τον Πλατύκαμπο. Η ιστορία της ιαπωνικής εταιρείας ξεκινά το 1955 όταν ο Wakunaga ίδρυσε τη Wakunaga Pharmaceutical Company στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Αμέσως μετά, μαζί με τον Γερμανό ακαδημαϊκό -που εν τω μεταξύ είχε μεταναστεύσει στην Ιαπωνία- δρα Schnell ανέπτυξαν μια μοναδική διαδικασία για τη γήρανση του σκόρδου που όχι μόνο εξαφάνιζε την έντονη οσμή του βοτάνου, αλλά ενίσχυε επίσης τις ευεργετικές ενώσεις που ευθύνονται για τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών το συμπλήρωμα κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα σε όλη την Ιαπωνία. Πλέον η Ιαπωνική εταιρεία στρέφεται στον Πλατύκαμπο για την εξασφάλιση του σκόρδου την ποιότητα του οποίου έχει επιλέξει για τους σκοπούς της.

 

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Αναγκαία η ποιοτική αξιολόγηση των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων/ Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) συναντήθηκε πρόσφατα με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, προκειμένου να την ενημερώσει για  τα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας, αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων που αφορούν στον Σακχαρώδη Διαβήτη, τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα αξιολόγησής τους, έπειτα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, μετά την εφαρμογή του ΦΕΚ που έχει τεθεί σε ισχύ από 1 Νοεμβρίου 2023, σχετικά με τη συνταγογράφησή τους. Πρόταση της Ομοσπονδίας αποτελεί η θέσπιση και δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης της εξέλιξης και της πορείας του πάσχοντος στο θέμα της συνταγογράφησης,  από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ. Πιο αναλυτικά, θα ήταν πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό, κατά την εκτέλεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να αναγράφεται το υπόλοιπο των ποσοτήτων των τεμαχίων που υπάρχουν σε διαθεσιμότητα για τον εκάστοτε χρήστη/ πάσχοντα. Η λέξη – κλειδί για την εφαρμογή του ως άνωθεν μέτρου είναι η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ επεσήμανε ότι ο Οργανισμός έχει απευθυνθεί στην επιστημονική κοινότητα, με σκοπό τη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην οποία, θα συμμετέχει και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ως επίσημος φορέας εκπροσώπησης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δεσμεύτηκε να αποστείλει και εγγράφως στον ΕΟΠΥΥ τα αιτήματά της και ελπίζει ότι οι ενέργειες, στις οποίες θα προβεί ο Οργανισμός θα οδηγήσουν σύντομα στην επίλυση τους.

 

Η βελτίωση της υγείας των γυναικών θα προσφέρει στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισ. δολάρια

Η ανισότητα στον τομέα της υγείας μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι μεγάλη, είτε πρόκειται για έρευνα, δεδομένα, περίθαλψη ή επενδύσεις. Η ισότητα στον τομέα της υγείας πέραν του ότι πρέπει να επιτευχθεί γιατί αυτό είναι το δίκαιο, θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στην παγκόσμια οικονομία. Σε μια νέα έκθεση από το Ινστιτούτο Υγείας McKinsey, οι συγγραφείς Kweilin Ellingrud, Lucy Pérez, Anouk Petersen και Valentina Sartori, μαζί με συνεργάτες από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και άλλους οργανισμούς, δείχνουν ότι τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην οικονομική παραγωγικότητα ετησίως, εάν 3,9 δισεκατομμύρια γυναίκες είχαν καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Αυτή την εβδομάδα, στην ετήσια συνάντηση του WEF στο Νταβός, οι παγκόσμιοι ηγέτες χαράσσουν μια πορεία με στόχο οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, να ζουν περισσότερα χρόνια και με καλύτερη ποιότητα ζωής έως το 2040.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής —τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες— αυξήθηκε αξιοσημείωτα. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν κακή υγεία ή κάποιου βαθμού αναπηρία για μεγαλύτερες  χρονικές περιόδους στη ζωή τους. Μια γυναίκα θα περάσει κατά μέσο όρο εννέα χρόνια με κακή υγεία, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της να είναι παρούσα και/ή παραγωγική στο σπίτι, στη δουλειά και στην κοινότητα και μειώνει τις δυνατότητες της για εισόδημα . Η ανισότητα στην υγεία των γυναικών κοστίζει 75 εκατομμύρια χρόνια ζωής που χάνονται λόγω κακής υγείας ή πρόωρου θανάτου ετησίως, που ισοδυναμεί με επτά ημέρες στη ζωή κάθε γυναίκας ετησίως. Η αντιμετώπιση αυτής της ανισότητας θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα σε 137 εκατομμύρια γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε θέσεις πλήρους απασχόλησης έως το 2040. Θα επέτρεπε επίσης σε περισσότερες γυναίκες να φροντίσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.  Εν κατακλείδι, η αντιμετώπιση της ανισότητας στην υγεία των γυναικών, δηλαδή η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τις γυναίκες, η χειρότερη παροχή φροντίδας και η έλλειψη δεδομένων, θα απαιτούσε μεν σημαντικές επενδύσεις, αλλά θα επέφερε και νέες ευκαιρίες στην αγορά. Η βελτίωση της υγείας των γυναικών  εκτός από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αποτελεί πρωτίστως θέμα ισότητας και καθολικότητας στην υγεία. Η αντιμετώπιση της θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, καθώς και να έχει θετικό αντίκτυπο  στην κοινωνία, όπως η βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γενεών και η τόνωση της υγιούς γήρανσης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν αναζητούν υγειονομική περίθαλψη έχουν να κάνουν με διάφορες  ασθένειες και τομείς της κοινωνίας.

Όσον αφορά το πιθανό οικονομικό όφελος από την  αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, θα μπορούσαν να το καρπωθούν όλες οι χώρες και θα προέρχονταν κυρίως από την ηλικιακή ομάδα των γυναικών που είναι σε θέση να εργάζονται. Οι περισσότερες ανισότητες στη υγεία για τις γυναίκες, εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής τους, που αντιστοιχεί περίπου στο 80% του εκτιμώμενου αντίκτυπου στο ΑΕΠ.

Στο 87,2% έχει φθάσει η 5ετής επιβίωση των ασθενών με λευχαιμία

Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία/ λέμφωμα από μικρά λεμφοκύτταρα (ΧΛΛ) είναι μια κακοήθεια από ώριμα Β λεμφοκύτταρα και αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές λευχαιμίας. Η σχετική 5ετής επιβίωση των ασθενών με ΧΛΛ έχει αυξηθεί από 65,1% το 1975 στο 87,2% το 2021 λόγω της μεγάλης προόδου που έχει επιτευχθεί στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Ο Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής, τ. Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος και η ιατρός Αιματολόγος Δρ. Δέσποινα Φωτίου συνοψίζουν πρόσφατα δεδομένα. Οι τρεις βασικές κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως η ομπινουτουζουμάμπη (obinotuzumab), οι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης του Bruton (ΒΤΚ), ιμπρουτινίβη (ibrutinib), ακαλαμπρουτινίβη (acalabrutinib) και ζανουμπρουτινίβη (zanubrutinib) και οι αναστολείς  της B-cell lymphoma (BCL)2 πρωτεΐνης που εμποδίζει τον θάνατο των Β-λεμφοκυττάρων όπως η βενετοκλάξη (venetoclax). Σε ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ), έχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός ibrutinib και venetoclax βελτιώνει τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τη χημειοανοσοθεραπεία. Δεν είναι όμως σαφές με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα εάν η χορήγηση του συνδυασμού ibrutinib-venetoclax και η εξατομίκευση της διάρκειας της θεραπείας ανάλογα με τη μετρήσιμη υπολειπόμενη νόσο (MRD) είναι πιο αποτελεσματική από τη φλουδαραβίνη-κυκλοφωσφαμίδη-ριτουξιμάμπη (FCR) για τους ασθενείς αυτούς.

Με βασικό στόχο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε μια τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική μελέτη ανοικτής επισήμανσης φάσης 3 , τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν το Δεκέμβριο 2023 στο New England Journal of Medicine. Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο ήταν η επιβίωση χωρίς υποτροπή της νόσου στην ομάδα ibrutinib-venetoclax σε σύγκριση με την ομάδα FCR. Τα βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η συνολική επιβίωση, η ανταπόκριση, η MRD και η ασφάλεια.

Συνολικά εντάχθηκαν στη μελέτη και τυχαιοποιήθηκαν 523 ασθενείς. Συνολικά εντάχθηκαν στη μελέτη και τυχαιοποιήθηκαν 523 ασθενείς. Σε μια διάμεση διάρκεια παρακολούθησης 43.7 μηνών, παρατηρήθηκε υποτροπή της νόσου ή θάνατος σε 12 ασθενείς στο σκέλος του ibrutinib-venetoclax και σε 75 ασθενείς στην ομάδα του FCR. Θάνατος παρατηρήθηκε σε 9 ασθενείς στο σκέλος του ibrutinib-venetoclax έναντι 25 ασθενών στο σκέλος του FCR. Στα 3 έτη, το 58.0% των ασθενών στην ομάδα ibrutinib-venetoclax είχε διακόψει τη θεραπεία λόγω μη ανιχνεύσιμης MRD. Μετά από 5 έτη θεραπείας με ibrutinib-venetoclax, το 65.9% των ασθενών είχε μη ανιχνεύσιμη MRD στο μυελό των οστών και το 92.7% είχε μη ανιχνεύσιμη MRD στο περιφερικό αίμα. Ο κίνδυνος λοιμώξεων ήταν παρόμοιος στις δύο ομάδες ενώ το ποσοστό των ασθενών με καρδιακές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν υψηλότερο στην ομάδα ibrutinib-venetoclax από ότι στους ασθενείς που έλαβαν FCR (10.7 % έναντι 0.4 %).

Συμπερασματικά, η θεραπεία με ibrutinib-venetoclax η οποία κατευθύνεται από την επίτευξη της MRD, υπερέχει έναντι του FCR όσον αφορά την επιβίωση χωρίς υποτροπή της νόσου σε σύγκριση με το FCR, ενώ φαίνεται να υπάρχει όφελος όσον αφορά και στη συνολική επιβίωση.

 

ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης: Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα η διακομιδή του περαστικού με εγκεφαλικό στο ΤΕΠ

Κάθε ενέργεια που έγινε από το προσωπικό του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης  για τη διακομιδή του υπαλλήλου καθαριότητας , που είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου, στο ΤΕΠ,  ήταν ενδεδειγμένη και έγινε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου. Όπως αναφέρεται, το ΕΚΑΒ κλήθηκε από συνάδελφο του εν λόγω υπαλλήλου, και το πλήρωμα του ασθενοφόρου, καθ’ οδόν προς το ΠΓΝΑ, ειδοποίησε το ΤΕΠ προκειμένου οι εφημερεύοντες, αν είναι δυνατόν, να μεταφέρουν τον παθόντα εντός του νοσοκομείου. Χωρίς χρονοτριβή, η εφημερεύουσα Παθολόγος ειδοποίησε Νευροχειρουργό και Αναισθησιολόγο, να κατευθυνθούν στο ΤΕΠ για να επιληφθούν του περιστατικού και η ίδια κίνησε προκειμένου να μεταβεί επί τόπου. Κατευθυνόμενη προς το σημείο, είδε το ασθενοφόρο ήδη να φθάνει. Δεδομένου ότι η απόσταση του συμβάντος από το ΤΕΠ υπερβαίνει τα 500 μέτρα, η επί τόπου αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς και διακομιδή του απευθείας με φορείο στο ΤΕΠ, ήταν εξαιρετικά επισφαλής και με απόλυτη βεβαιότητα θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο. Αντιθέτως, η παραλαβή και μεταφορά του με το ασθενοφόρο, διήρκεσε μόλις 2,5 λεπτά, όπως φαίνεται και από το βιβλίο εισερχομένων του ΤΕΠ. Επιπροσθέτως, η μεταφορά του ασθενούς με συμβατικό φορείο διανύοντας όλη τη διαδρομή των 500 μέτρων μέχρι το ΤΕΠ, επί ανωμάλου και ανηφορικού εδάφους, θα έθετε σε άμεσο και απόλυτο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Αντιθέτως, τα ασθενοφόρα διαθέτουν ειδικά φορεία καθώς και τον λοιπό απαιτούμενο εξοπλισμό για διακομιδή ασθενών, ώστε αυτή να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Αδ. Γεωργιάδης για εμβολιαστική καμπάνια για COVID

«Είχαμε αργοπορημένη έγκριση από τον ΕΜΑ της επικαιροποιημένης δόσης του εμβολίου κατά της COVID και άρα, αναγκαστικά η εμβολιαστική καμπάνια ξεκίνησε σχετικά αργότερα, ωστόσο το κράτος ήταν έτοιμο», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνάς Λινού καθυστερήσεις στη λήψη προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων εν όψει της έξαρσης της νόσου COVID-19 και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Τόνισε επίσης ότι «πέρυσι μέχρι αυτήν την ημερομηνία από τα μέσα Οκτωβρίου είχαν γίνει 120.000 αναμνηστικές δόσεις Covid. Φέτος έχουν ήδη γίνει 262.114 εμβολιασμοί και μέσα στο μήνα αυτό έχουν ήδη προγραμματιστεί 40.411 ραντεβού ακόμα. Άρα, πάμε για 300.000 από 120.000 πέρυσι». Όσον αφορά την γρίπη ο κ Γεωργιάδης σημείωσε ότι μέχρι τις 18/1 έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 2.934.584 εμβολιασμοί και έχει  εμβολιαστεί το 60% των πολιτών ηλικίας 60 ετών και πάνω.

Αναφορικά με τη διενέργεια εμβολιασμών COVID από τα φαρμακεία, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι αυτό δεν θα γίνει ανεξέλεγκτα. Έχει ήδη ζητηθεί από το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα, ένα report του πώς γίνονται οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ανέφερε, υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας και οι φαρμακοποιοί εκπαιδεύονται για την περίπτωση που κάτι δεν θα έχει πάει καλά. «Εφόσον συμφωνήσαμε ότι η αύξηση των εμβολιασμών είναι πρωτεύον πράγμα για τη δημόσια υγεία, νομίζω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να αφήσουμε 12.000 φαρμακεία έξω από αυτή τη προσπάθεια’, τόνισε ο Υπουργός.

Μ. Θεμιστοκλέους: 6.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας εντός του 2024

Προχωράνε οι διαδικασίες για τις 10.000 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, εκ των οποίων οι 6.500 θα γίνουν εντός του 2024, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος».

«Από αυτές, περισσότερες από 1.500 αφορούν γιατρούς και ήδη είμαστε στη διαδικασία που έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις. Πριν από περίπου έναν μήνα είχαμε την προκήρυξη 230 θέσεων ιατρικού προσωπικού. Θα υπάρξει μέσα στις επόμενες 20 μέρες άλλη μία πολύ μεγάλη προκήρυξη ιατρικού προσωπικού και θα ακολουθήσουν τη διαδικασία του ΑΣΕΠ οι μεγάλες προκηρύξεις του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού», συνέχισε ο κ Θεμιστοκλέους. « Δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά υπάρχει ένα πολύ συντονισμένο σχέδιο όσον αφορά τις προσλήψεις και διάφορες κινήσεις, ώστε να γίνει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό», σημείωσε.

Για το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος, δήλωσε ότι θα γίνει και «ενεργειακή αναβάθμιση καθώς και ανακαίνιση τμημάτων του Νοσοκομείου και των επειγόντων περιστατικών με πόρους που θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης πολύ άμεσα θα υπάρξει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού – που αφορά κυρίως συγκεκριμένες ειδικότητες, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, παθολόγους και αναισθησιολόγους-  και στο πλαίσιο του ανοίγματος του επαγγέλματος αλλά και με άλλα κίνητρα».  Ο Υφυπουργός επισκέφτηκε επίσης την αποκεντρωμένη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου, που εξυπηρετεί τουλάχιστον 35.000 ογκολογικούς ασθενείς ετησίως και κάθε μήνα πραγματοποιούνται 2.700 θεραπείες κατά μέσο.