Sanofi : Συμφώνησε να αγοράσει την αμερικανική Inhibrx  

Για περίπου 2,2 δις δολάρια

 

Η Sanofi  συμφώνησε να αγοράσει την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Inhibrx , για έως και 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο της με μια πειραματική θεραπεία για μια σπάνια γενετική ασθένεια. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι η συμφωνία θα δώσει στη Sanofi πρόσβαση στο INBRX-101 της Inhibrx, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις των κλινικών δοκιμών, ενώ τα άλλα πειραματικά της φάρμακα θα πάνε σε ξεχωριστή εταιρεία, στην οποία η  Sanofi θα έχει μερίδιο 8%. Το INBRX-101 έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία της ανεπάρκειας της άλφα-1 αντιτρυψίνης (AATD), μια κληρονομική σπάνια ασθένεια που προκαλεί προοδευτική επιδείνωση του πνευμονικού ιστού. Η Sanofi, της οποίας τα περισσότερα έσοδά προέρχονται  από αντιφλεγμονώδεις θεραπείες, πέρυσι εγκατέλειψε τους στόχους για κέρδη που είχε θέσει για το 2025 για να ενισχύσει τον τομέα έρευνα και ανάπτυξη (R&D) της εταιρείας.

«Η προσθήκη του INBRX-101 στο χαρτοφυλάκιο σπάνιων ασθενειών μας ενισχύει τη στρατηγική μας δέσμευση  για διαφοροποιημένα και πιθανά καλύτερα προϊόντα στην κατηγορία», δήλωσε ο Houman Ashrafian, επικεφαλής R&D της Sanofi. Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της Inhibrx σημείωσαν άνοδο 6,8% και έφθασαν τα 35,60 δολάρια στις προκαταρκτικές συναλλαγές για τη συμφωνία που θα δώσει στους μετόχους 30 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά. Η νέα εταιρεία  που θα δημιουργηθεί θα λειτουργεί με την επωνυμία Inhibrx και θα έχει CEO τον επικεφαλής της Inhibrx, Mark Lappe. Η Sanofi θα αναλάβει τα ανεξόφλητα χρέη τρίτων της Inhibrx και θα χρηματοδοτήσει την εταιρεία με 200 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

 

Αίτημα άμεσης εισαγωγής φαρμάκου για την Αταξία του Φρίντριχ

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας συνάντηση του Υπουργού Υγείας Άδωνι  Γεωργιάδη με επιτροπή του Ελληνικού Συλλόγου για την Αταξία του Φρίντριχ, με βασική προτεραιότητα να συζητηθεί το ζήτημα της άμεσης εισαγωγής του φαρμάκου  Skyclarys στην Ελλάδα, του πρώτου φαρμάκου αντιμετώπισης της σπάνιας ασθένειας που φτάνει στο στάδιο της σύστασης για έγκριση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA. Ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ έχει θέσει ως προτεραιότητα την άμεση εισαγωγή του φαρμάκου στην Ελλάδα και την έγκαιρη πρόσβαση των Ελλήνων πασχόντων άνω των 16 ετών στη θεραπεία καθώς και την εκκίνηση παιδιατρικής μελέτης σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας.

Στη συνάντηση τέθηκαν αναλυτικά τα ζητήματα εισαγωγής του φαρμάκου, η ανάγκη αγαστής συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς για να ενταχθεί άμεσα το φάρμακο στη θετική λίστα, το πλαίσιο υποστήριξης της πρόσβασης των ασθενών και η επιτάχυνση της δημιουργίας Μητρώου Ασθενών (με Αταξία του Φρίντριχ), της πραγματοποίησης παιδιατρικής μελέτης και το πλαίσιο συνεργασίας του Συλλόγου με το Υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση αυτή. Παρουσιάστηκαν οι θέσεις και τα αιτήματα των ασθενών και των φροντιστών μέσω της εκπροσώπησής τους από τον Ελληνικό Σύλλογο για την Αταξία του Φρίντριχ, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθεί ο Υπουργός Υγείας για τα εξής θέματα:

-Τη σπάνια ασθένεια της Αταξίας του Φρίντριχ, τον επιπολασμό στη χώρα μας και τις επιπτώσεις για τη ζωή και την καθημερινότητα των ασθενών και φροντιστών

-Τους σκοπούς και τη δράση του Ελληνικού Συλλόγου για την Αταξία του Φρίντριχ στην υποστήριξη των ασθενών με Αταξία Φρίντριχ καθώς και τη συνεισφορά του στη βελτίωση της ζωής όλων των ασθενών με σπάνιες παθήσεις μέσω της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδας

-Τα ζητήματα της καθημερινότητας των ασθενών

-Την υποστήριξη της έρευνας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην κατεύθυνση της εύρεσης θεραπείας.

ΥΓΕΙΑ: Διάκριση για το πρόγραμμα «Ταξιδεύουμε για την Υγεία»

Το ΥΓΕΙΑ για μια ακόμη χρονιά απέσπασε σημαντική διάκριση στον πυλώνα «Κοινωνία» του θεσμού BRAVO 2023, για τη δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Ταξιδεύουμε για την Υγεία». Μέσα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας, το οποίο βασίζεται στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το ΥΓΕΙΑ επιδιώκει να βρίσκεται σταθερά δίπλα στην κοινωνία, όχι ως παρατηρητής, αλλά ως αναπόσπαστο τμήμα της. Η κάλυψη αναγκών ιατρικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα Υγείας και η απευθείας κοινωνική συνεισφορά στον Τομέα της Υγείας, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις με ουσιαστικό, έντονα θετικό κοινωνικό πρόσημο. Στο πλαίσιο αυτό, 11 συνεχόμενα έτη ταξιδεύει με στόχο την  κάλυψη σημαντικών αναγκών υγείας των κατοίκων μικρών νησιών και ορεινών κοινοτήτων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Με εφόδιο την εθελοντική συμμετοχή ιατρών αλλά και εργαζομένων του ΥΓΕΙΑ (νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό), οργανώνουμε εκστρατεία έμπρακτης βοήθειας και «Ταξιδεύουμε για την Υγεία», προσφέροντας τις κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες και τον τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής, στους ανθρώπους που μας χρειάζονται.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 11 εθελοντικές εκστρατείες, έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 11.166 κάτοικοι και έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 43.158 ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις (Λειψοί & Αγαθονήσι, Καρπενήσι, Κάρπαθος, Καλάβρυτα, Καλαμπάκα, Λέρος, Τήλος-Νίσυρος, Άργος Ορεστικό, Σύμη, Αργιθέα Αγράφων, Σίφνος).

J&J:700 εκατ. δολάρια για την επίλυση των διαφορών της με 42 Πολιτείες των ΗΠΑ

 Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέληξε σε μια δοκιμαστική διευθέτηση για την επίλυση των διαφορών της με Πολιτείες των ΗΠΑ σχετικά με το εάν παραπλάνησε τους καταναλωτές για την ασφάλεια των προϊόντων ταλκ της, για τα οποία εκκρεμούν χιλιάδες μηνύσεις ότι μπορεί να προκαλούν καρκίνο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 42 πολιτείες και την Ουάσιγκτον, DC. Η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει προσωρινά περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις απαιτήσεις των Πολιτειών, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

«Σύμφωνα με το σχέδιο που περιγράψαμε πέρυσι, η εταιρεία συνεχίζει να ψάχνει διάφορες λύσεις για να επιτύχει μια ολοκληρωμένη και τελική επίλυση των διαφορών για το ταλκ», δήλωσε ο Erik Haas, παγκόσμιος αντιπρόεδρος δικαστικών διαφορών της J&J.

Ο διακανονισμός δεν επεκτείνεται σε υποθέσεις ιδιωτών ενναγόντων κατά της εταιρείας, ορισμένες από τις οποίες αναμένεται να εκδικαστούν εντός του έτους.

Η J&J υποστήριξε ότι τα προϊόντα ταλκ που καταργούνται τώρα είναι ασφαλή και δεν προκαλούν καρκίνο. Προηγουμένως διέθεσε 400 εκατομμύρια δολάρια για την επίλυση κρατικών αξιώσεων. Η εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου την Τρίτη, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περισσότερες από 50.000 αγωγές για προϊόντα ταλκ, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. Μια μειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άτομα με μεσοθηλίωμα, έναν τύπο καρκίνου που συνδέεται με τον αμίαντο. Πρόσφατα διευθέτησε ορισμένες από τις υποθέσεις ατόμων με  μεσοθηλίωμα  με αποζημιώσεις το ύψος των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό , αλλά υποστήριξε ότι το ταλκ της  δεν περιείχε αμίαντο.

 

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και σοβαρή νόσηση από COVID-19

Ο υποεμβολιασμός (η λήψη λιγότερων από τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων εμβολίου SARS-CoV-2) θα μπορούσε να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καταστάσεων COVID-19—δηλαδή νοσηλεία ή θάνατο από COVID-19—σε σύγκριση με τον πλήρη εμβολιασμό (λήψη των συνιστώμενων δόσεων εμβολίου).

Η Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, αναφέρουν ότι στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet μόλις στις 15 Ιανουαρίου 2024 συμπεριλήφθηκαν ανώνυμα δεδομένα ηλεκτρονικών αρχείων υγείας με την κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία).

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5 ετών για να συμπεριληφθούν στη μελέτη. Υπολογίσθηκε η αύξηση των σοβαρών εκβάσεων του COVID-19 λόγω του μειωμένου εμβολιασμού και η σύγκριση με το υποθετικό σενάριο στο οποίο όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν εμβολιαστεί πλήρως την 1η Ιουνίου 2022.

Ο αριθμός των υποεμβολιασμένων ατόμων την 1η Ιουνίου 2022 ήταν 26.985.570 (45,8%) από 58.967.360 στην Αγγλία, 938.420 (49.8%) από 1.885.670 στη Βόρεια Ιρλανδία, 1.709.786 (34,2%) από 4.992.498 στη Σκωτία και 773.850 (32,8%) από 2.358.740 στην Ουαλία. Τα άτομα που ήταν νεότερα, από πιο μειονεκτικό υπόβαθρο, μη λευκής εθνικότητας ή είχαν μικρότερο αριθμό συννοσηροτήτων είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν πλήρως. Υπήρχαν συνολικά 40.393 σοβαρές περιπτώσεις COVID-19, με 14.156 από αυτά σε υποεμβολιασμένους συμμετέχοντες.

Τα ποσοστά υποεμβολιασμού κατά του COVID-19 κυμαίνονταν από 32,8% έως 49,8% στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου το καλοκαίρι του 2022. Ο υποεμβολιασμός συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων του COVID-19.

Τώρα, μετά την πανδημία του COVID-19, οι ασθενείς και ο υπόλοιπος πληθυσμός μπορεί να αναρωτιούνται εάν είναι ακόμη απαραίτητο να ακολουθήσουν τους προτεινόμενους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 ή εάν ο COVID-19 είναι πλέον μια λοίμωξη που δεν προκαλεί ανησυχία. Στο περιοδικό Lancet, η ανάλυση επομένως έδειξε ότι, από την 1η Ιουνίου 2022, ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού είχε λάβει λιγότερους από τον συνιστώμενο αριθμό εμβολιασμών για τον COVID-19: 45,8% στην Αγγλία, 49,8% στη Βόρεια Ιρλανδία, 34,2% στη Σκωτία και 32,8% στην Ουαλία. Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων σε όλες τις χώρες υποδηλώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός σοβαρών εκβάσεων του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εισαγωγών στο νοσοκομείο ή θανάτων από COVID-19, μπορεί να αποφευχθεί εάν εφαρμοστούν πλήρως τα συνιστώμενα προγράμματα εμβολιασμού. Η μελέτη παρατήρησε 40.393 σοβαρά αποτελέσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 14.156 σε υποεμβολιασμένα άτομα, ενώ η εκτιμώμενη μείωση του συνολικού αριθμού σοβαρών εκβάσεων COVID-19 εάν όλα τα άτομα είχαν εμβολιαστεί πλήρως ήταν 7.180 (17,8%). Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο ρόλος του εμβολιασμού στον COVID-19 είναι να μετριάσει τη σοβαρότητα της νόσου, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών και θνησιμότητας, χωρίς η διεθνής επιστημονική κοινότητα να μπορεί μέχρι σήμερα να αποτρέπει μέσω του εμβολιασμού τις λοιμώξεις COVID-19.

Καταγγελία γιατρών για αναγκαστική υπερεφημέρευση

Με αφορμή τον περιστατικό της 44χρονης αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» που υπέστη ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδια εν ώρα εφημερίας, το συλλογικό όργανο των γιατρών  Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, προέβη σε ανακοίνωση τονίζοντας ότι η συνάδελφός τους  «εξαναγκαζόταν να εκτελεί 10 – 12 εφημερίες ανά μήνα επί 13 ολόκληρους μήνες. Η αιτιολογική συσχέτιση της υπερεργασίας ως ανεξάρτητου προδιαθεσικού παράγοντα κινδύνου με την εκδήλωση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι απόλυτα τεκμηριωμένη στην ιατρική βιβλιογραφία. Η υποκείμενη αιτία λοιπόν είναι η κυβερνητική πολιτική μη προσλήψεων που συνοδεύεται από έκνομες εντολές διοικητών για αναγκαστική εξοντωτική υπερεφημέρευση. Αυτή είναι η αιτία που δολοφονεί ασθενείς και γιατρούς. Προειδοποιούμε πως ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή θα προτείνουμε άμεσα στην ΟΕΝΓΕ και στις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών ΕΤΣΙ να αντιμετωπίζεται το θέμα. Με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο. Όχι απλά ως παραβίαση της εγχώριας και διεθνούς νομοθεσίας περί ανωτάτου ορίου ωρών εργασίας των γιατρών αλλά ως έκθεση ασθενών και γιατρών σε κίνδυνο με εκούσια πρόθεση ανθρωποκτονίας ή/και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Υπόλογος είναι ο κάθε διοικητής που εκδίδει έκνομες εντολές αναγκαστικής υπερεφημέρευσης και ο κάθε υπουργός Υγείας που τον καλύπτει. Καλούμε όλους τους/τις συναδέλφους νοσοκομείων, ΚΥ και ΕΚΑΒ να δηλώνουν την άρνησή τους σε τέτοιες εντολές και να επικοινωνούν αμέσως με την αντίστοιχη Ένωση νοσοκομειακών γιατρών και την ΟΕΝΓΕ».

 

Νέο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ

Με σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ορίζονται τα μέλη του νέου Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ. Σύμφωνα με την απόφαση πρόεδρος του Συμβουλίου ορίζεται η Αφροδίτη Κουτούκη, Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβουλίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, , με αναπληρώτρια την Μαρία Μπασδέκη, Νομική Σύμβουλο του Κράτους, η οποία υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβουλίου στο Υπουργείο Υγείας.

Τα υπόλοιπα μέλη έχουν ως εξής:

Νικόλαος Τσίρος, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβουλίου στο Υπουργείο Υγείας, με αναπληρώτρια τη Μαρία-Θωμαή  Μεντάλη, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία υπηρετεί στο Ειδικό Νομικό Γραφείο Δημοσίων Εσόδων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Χαράλαμπος Τσόγκας, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβουλίου στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αναπληρώτρια την Αδαμαντία Λάμπρου, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβουλίου στο Υπουργείο Υγείας με παράλληλα καθήκοντα στο Ειδικό Γραφείο Ενωσιακού Δικαίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παναγιώτης Στάθης, Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, με αναπληρωτή τον Χρήστο Ροϊλό, Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. Δημήτριος Μπούμπας, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚεΣΥ, με αναπληρώτρια την Μαρινέλλα Τζανέλα, Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΚεΣΥ

-Όταν το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ κρίνει θέματα για πειθαρχική δίωξη Ιατρών, συμμετέχει ο Βλάσιος Πυργάκης, Καρδιολόγος, Πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών (ΑΠΣΙ) του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με αναπληρώτρια την Σταυρούλα Τσιάρα, Παθολόγο, Αντιπρόεδρο του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών (ΑΠΣΙ) του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

-Όταν το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ κρίνει θέματα για πειθαρχική δίωξη Οδοντιάτρων, συμμετέχει ο Κωνσταντίνος Καραλέκας , Εφέτης ΔΔ – Πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με αναπληρώτρια την Καλλιόπη Καϊάφα, Εφέτη ΔΔ.

-Όταν το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ κρίνει θέματα για πειθαρχική δίωξη Φαρμακοποιών ΕΣΥ συμμετέχει η Δέσποινα Μακριδάκη, Κλινικός Φαρμακοποιός MSc, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Διευθύντρια Ενοποιημένου Φαρμακείου ΓΝΑ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ-ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ ΝΠΔΔ» – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) με αναπληρωτή τον Μαρίνο Πετρόγγονα, Νοσοκομειακό Φαρμακοποιό, Διευθυντή ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ» – Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

Βασιλική  Φακουκάκη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την Φωτεινή Κουλούρη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.

 

Γ. Σιάσος: Το ΕΚΠΑ του αύριο θα πρωταγωνιστεί στην εκπαίδευση, την έρευνα και την πρωτοπορία

Παρουσία της ΑΕ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση ανάληψης καθηκόντων των νέων Πρυτανικών Αρχών, στην κατάμεστη από πανεπιστημιακούς Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών χθες Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, απηύθυνε την κεντρική ομιλία αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η νέα Διοίκηση, σας καλούμε, όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά για το ΕΚΠΑ του αύριο που θα πρωταγωνιστεί στην εκπαίδευση, την έρευνα,  την πρωτοπορία και θα συμβάλλει στην ευημερία και πρόοδο της χώρας. Που θα προσφέρει υψηλού  επιπέδου υπηρεσίες στις Ελληνίδες και τους Έλληνες και θα εκπροσωπεί ως άξιος πρεσβευτής το σύγχρονο ελληνικό γίγνεσθαι στον κόσμο. Φάρος πολιτισμού και αξιών στη κοινωνία μας και δέντρο αειθαλούς γνώσης».

ΠΦΣ: Αντίθεση με την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών σε 137 σκευάσματα

 Την αντίθεσή του με την απόφαση του ΕΟΦ να άρει την απαγόρευση των εξαγωγών σε 137 σκευάσματα, εκφράζει με ανακοίνωσή του, Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Όπως τονίζει «πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν εκλείψει από την αγορά φαρμάκου λόγω ακριβώς των παράλληλων εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο Έλληνας ασθενής να τα έχει στερηθεί. Επίσης με την συγκεκριμένη απόφαση άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές.  «Η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», τονίζουν οι φαρμακοποιοί.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι φαρμακοποιοί στενά, συστηματικά και άμεσα θα ενεργοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης διαθεσιμότητας φαρμάκων, καταγγέλλοντας και στα ΜΜΕ την έλλειψη τους, όπως και τα φαινόμενα αδυναμίας προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγωνίες μας και οι προβληματισμοί μας θα διαψευστούν και όλα θα λειτουργήσουν, με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης.  Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή, εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία μας και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση.

 

Νέα συνεργασία FAMAR και Lavipharm 

Τη νέα συνεργασία τους ανακοινώνουν η FAMAR και η Lavipharm, δύο εταιρείες με δυναμική παρουσία στον χώρο του φαρμάκου.  Η FAMAR είναι κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων (CDMO) και μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου των CDMOs στην Ευρώπη. Η Lavipharm, πρωτοπόρος στη φαρμακευτική τεχνολογία και διεθνώς αναγνωρισμένη για την τεχνογνωσία και τη συνεισφορά της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών για περισσότερο από έναν αιώνα, εξειδικεύεται στην έρευνα και ανάπτυξη, παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία και διανομή φαρμάκων και προϊόντων υγείας στην Ελλάδα, με έντονη διεθνή εμπορική παρουσία.

Η νέα συνεργασία αφορά στην παραγωγή από τη FAMAR των δύο φαρμακευτικών προϊόντων που η Lavipharm πρόσθεσε πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιό της. Συγκεκριμένα, η FAMAR θα αναλάβει, ως αποκλειστικός πάροχος, την παραγωγή των αναλγητικών φαρμακευτικών προϊόντων Lonarid N και Lonalgal της Lavipharm.

Πρόκειται για μια συνεργασία που επιβεβαιώνει το ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα τόσο της FAMAR όσο και της Lavipharm. Αποτελεί, δε, μια σημαντική εξέλιξη για τον εγχώριο φαρμακευτικό κλάδο, καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, συνεισφέρει στην αύξηση της διαθεσιμότητας και της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας φαρμακευτικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας την αξιόπιστη και αποτελεσματική παραγωγή τους, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ο Νικόλαος Παπαπολίτης, Πρόεδρος του ΔΣ της FAMAR A.B.E. δήλωσε σχετικά: «Η επιλογή της FAMAR για την παραγωγή προϊόντων του χαρτοφυλακίου της Lavipharm, αποτελεί αναγνώριση της στόχευσής μας να παρέχουμε τα πιο καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να αποτελούμε σταθερά τον πιο αξιόπιστο και δυναμικό συνεργάτη για όλη την αλυσίδα αξίας μας».

«Η FAMAR αποτελεί για εμάς στη Lavipharm έναν έμπιστο συνεργάτη παγκόσμιου βεληνεκούς. Η εργοστασιακή υποδομή και υψηλών προδιαγραφών παραγωγή και ποιότητα της FAMAR αποτέλεσαν βασικά κριτήρια της επιλογής μας. Οι ποσότητες δισκίων των δύο φαρμακευτικών προϊόντων αιχμής που εξαγοράσαμε πρόσφατα ξεπερνούν τη διαθέσιμη παραγωγική δυναμική των γραμμών στερεών μορφών του εργοστασίου της Lavipharm”, δήλωσε ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της Lavipharm. “Η συνεργασία μας με μία εταιρία όπως η FAMAR μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε ακόμα περισσότερο στην παραγωγή των διαδερμικών συστημάτων, έναν τομέα που καθιστά τη Lavipharm ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στη διεθνή αγορά».