Πετυχημένο πείραμα εξωσωματικής αιμάτωσης μέσω ήπατος χοίρου

Ελπίδες ότι κάποια μέρα μπορεί να καταστεί δυνατό να χρησιμοποιηθεί το ήπαρ χοίρων ως προσωρινό μέσο για να κρατηθούν ζωντανοί ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια,  δίνει πρόσφατο πείραμα σε έναν εγκεφαλικά νεκρό δότη οργάνων.

Η μόνη θεραπεία για την ηπατική ανεπάρκεια είναι η μεταμόσχευση, αλλά πολλοί ασθενείς πεθαίνουν πριν βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.

Ενώ οι μηχανές αιμοκάθαρσης, οι τεχνητές καρδιές και η τεχνητή οξυγόνωση (ECMO) είναι διαθέσιμες ως προσωρινές συσκευές για ανεπάρκεια νεφρών, καρδιών και πνευμόνων, προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμες μηχανικές επιλογές για την εκτέλεση των λειτουργιών του ήπατος που υπολειτουργεί. Σύμφωνα με τη  νέα προσέγγιση, που ονομάζεται εξωσωματική αιμάτωση, το αίμα του ασθενούς θα κυκλοφορεί μέσω ενός ήπατος χοίρου έξω από το σώμα, είπαν οι ερευνητές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η σύντομη ανάπαυλα θα επέτρεπε στα ανεπαρκή ήπατα των ασθενών να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, το ήπαρ χοίρου θα χρησίμευε ως γέφυρα μέχρι τη μεταμόσχευση, διατηρώντας τον ασθενή στη ζωή μέχρι να γίνει διαθέσιμο ένα ήπαρ από ανθρώπινο δότη. Στο πείραμα τριών ημερών με τον εγκεφαλικά νεκρό δότη, που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια, το ήπαρ του δότη έμεινε ανέπαφο. Το ήπαρ του χοίρου εκτελούσε όλες τις λειτουργίες που συνήθως εκτελούνται από ένα ήπαρ-δότη χωρίς να υπάρξουν προβλήματα, ανακοίνωσαν οι χειρουργοί. «Κάθε φορά που ένας ασθενής πεθαίνει περιμένοντας μια μεταμόσχευση, είναι τραγωδία και πάντα εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε νέους τρόπους για να παρατείνουμε τη ζωή του», δήλωσε ο Δρ. Abraham Shaked από το Penn Transplant Institute, ο οποίος ηγήθηκε του πειράματος.

 

FDA: «black box warning» στη συσκευασία των CAR-T θεραπειών

Η έρευνα του FDA για τους δευτερογενείς καρκίνους των Τ-κυττάρων μετά από τις υπάρχουσες CAR-T θεραπείες, οδηγεί στην εφαρμογή της αυστηρότερης δυνατής προειδοποίησης (black box warning) στη συσκευασία αυτών των θεραπειών.

Και για τις έξι εμπορικές θεραπείες CAR-T, ο FDA απαιτεί επικαιροποίηση των ετικετών  ώστε να συμπεριλαμβάνουν κακοήθειες των Τ-κυττάρων, σύμφωνα με τις ξεχωριστές επιστολές που έστειλε στις  19 Ιανουαρίου προς τις κατασκευάστριες εταιρείες, Bristol Myers Squibb, Gilead Sciences’ Kite Pharma, Johnson & Johnson και Novartis. Η προειδοποίηση σε μαύρο κουτί  είναι η πιο σοβαρή προειδοποίηση ασφαλείας στην ετικέτα ενός φαρμάκου. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οργανισμός θέλει οι εταιρείες να συμπεριλάβουν μια παράγραφο σε αυτές τις προειδοποιήσεις που θα λέει ότι μπορεί να εμφανιστούν κακοήθειες Τ-κυττάρων μετά από θεραπεία με γενετικά τροποποιημένες αυτόλογες Τ-cell ανοσοθεραπείες Η ίδια προειδοποίηση πρέπει να αναγράφεται στην λιγότερο εμφανή ενότητα “Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις” της ετικέτας ενός φαρμάκου. Η απαιτούμενη ενημέρωση ετικέτας έρχεται λιγότερο από δύο μήνες αφότου η FDA παρουσίασε μια έρευνα για δευτερογενείς κακοήθειες των Τ-κυττάρων μεταξύ ασθενών που έλαβαν CAR-T στοχευμένα με BCMA ή CD19. Ο οργανισμός εκείνη την εποχή χαρακτήρισε τον κίνδυνο ως «σοβαρό» με βάση τις περιπτώσεις που είχε λάβει από κλινικές δοκιμές και παρακολούθηση μετά την κυκλοφορία.

Η απόφαση για επικαιροποίηση της ετικέτας αυτών των φαρμάκων, ελήφθη δύο μήνες αφότου ο FDA παρουσίασε μια έρευνα για δευτερογενείς κακοήθειες των Τ-κυττάρων μεταξύ ασθενών που έλαβαν CAR-T θεραπείες. Ο οργανισμός εκείνη την εποχή χαρακτήρισε τον κίνδυνο ως «σοβαρό» με βάση τις περιπτώσεις που είχαν αναφερθεί από κλινικές δοκιμές και παρακολούθησης μετά την κυκλοφορία των θεραπειών. Ο FDA είπε εξαρχής ότι έκρινε ότι ο δυνητικός κίνδυνος ισχύει για όλα τα επί του παρόντος εγκεκριμένα προϊόντα CAR-T.

Αναισθησιολόγοι για την αντιμετώπιση της έλλειψης της ειδικότητας στα νοσοκομεία

Στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπίας του ΔΣ της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας με τον Υπουργό Υγείας με θέμα την  επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της έλλειψης αναισθησιολόγων στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας , οι γιατροί αντί προτάσεων πρότειναν την περίληψη των αποτελεσμάτων έρευνας σε 511 αναισθησιολόγους, όπου διαφαίνεται η επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν οικονομικά κινητρα αλλά και σεβασμός και αναγνώριση στη βαρύτητα του έργου που προσφέρουν, κάτω από δύσκολες συνθήκες στους ασθενείς, καθημερινά.

Ενδεικτικά, το 53,18% των γιατρών που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο που εργάζονται και μάλιστα σε τμήματα που έχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων, το 32,85% μετακινούνται για να καλύψουν κενά σε άλλα νοσοκομεία ενώ η μετακίνηση αναισθησιολόγων από τμήματα που έχουν πλήρη κάλυψη θέσεων αφορά μόλις 10,06%. Το 53,38% των ερωτηθέντων περιέγραψε ως «απογοητευτική» την κατάσταση στο εργασιακό τους περιβάλλον και το 30% την χαρακτήρισε ως «ικανοποιητική». Όσον αφορά την σειρά προτεραιότητας στα κοινώς παραδεκτά προβλήματα στην άσκηση της αναισθησιολογίας στο ΕΣΥ, το 54,37% θεωρεί πρώτη αιτία τις χαμηλές οικονομικές απολαβές, το 17,6% την έλλειψη προσωπικού, το 15,8% την υπερεργασία και το 4,37% τις μετακινήσεις/εντέλλεσθε.

Με συντριπτική πλειοψηφία οι αναισθησιολόγοι απάντησαν επίσης θετικά σε ερωτήσεις για αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης στο πρωινό ωράριο, ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών και έγκαιρη προκήρυξη (πριν την ολοκλήρωση της παραίτησης) κενούμενων οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, βελτίωση συνθηκών εργασίας- βελτίωση θέσης των αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία, φορολόγηση των εφημεριών αυτοτελώς ώστε να επανέλθει στο προ των μνημονίων καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης,  εθνικό σχέδιο για να σταματήσουν οι μετακινήσεις ιατρών, επικαιροποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων ώστε οι οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες ανάγκες των Τμημάτων- ενσωμάτωση των ιατρείων πόνου στους οργανισμούς, αναγνώριση του τίτλου του Αλγολόγου, ανανέωση του Νομοθετικού πλαισίου για τη στελέχωση και ασφάλεια στην αναισθησία κ.ά.

Για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, εντελώς υπέρ τάχθηκε το 12, 91%, ενώ το 42,23% χαρακτήρισε θετική την πρόταση υπό όρους. Εντελώς κατά της πρότασης τάχθηκε το 14,22% των ερωτηθέντων.

Οι ασθενείς με παχυσαρκία παρουσιάζουν συχνότερα μονοκλωνική γαμμαπάθεια

Η μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας (ΜΓΑΣ) αποτελεί τη συχνότερη πλασματοκυτταρική δυσκρασία και ορίζεται από την παρουσία μονοκλωνικής πρωτεΐνης που παράγεται από μονοκλωνικά πλασματοκύτταρα. H ΜΓΑΣ δεν σχετίζεται με κάποιο κλινικό σύμπτωμα οπότε και δεν χρήζει θεραπείας. H συχνότητα της ΜΓΑΣ αυξάνεται με την ηλικία και υπολογίζεται περίπου στο 3% των ατόμων άνω των 50 ετών και στο 7% των ατόμων άνω των 85 ετών. Είναι συχνότερη στους άνδρες, στη μαύρη φυλή και σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη/αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι επίσης συχνότερη σε άτομα που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με ιστορικό ΜΓΑΣ, πολλαπλού μυελώματος ή άλλης αιματολογικής κακοήθειας. H παρουσία της ΜΓΑΣ σχετίζεται με 1% πιθανότητα ανά έτος ανά άτομο να εμφανίσει πολλαπλούν μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία του Waldenstrom, συστηματική πρωτοπαθή AL αμυλοείδωση ή άλλο λεμφοϋπερπλαστικό νόσημα. Επομένως, είναι σημαντικό τα άτομα με ΜΓΑΣ να παρακολουθούνται επαρκώς και συστηματικά.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Blood Advances, τα αποτελέσματα της οποίας συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου , (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Δέσποινα Φωτίου (Δρ. Αιματολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής), γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες εμπλέκονται στην παθογένεια της νόσου, όμως οι ακριβείς μηχανισμοί δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Οι ασθενείς με παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν την κατάσταση αυτή. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 2.628 ασθενείς στις ΗΠΑ με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλού μυελώματος με βάση το οικογενειακό ιστορικό αιματολογικών κακοηθειών μεταξύ Φεβρουαρίου 2019 και Μαρτίου 2022. Στη συνέχεια, εξέτασαν τους ασθενείς για την παρουσία μονοκλωνικής γαμμαπάθειας αδιευκρίνιστης σημασίας. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας σε σύγκριση με ασθενείς με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Οι ασθενείς με σημαντική σωματική δραστηριότητα (45-60 λεπτά την ημέρα ή περισσότερο) είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ΜΓΑΣ, ενώ η οντότητα αυτή ήταν πιο συχνή σε βαρείς καπνιστές.

Ενώ έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στη θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα, παραμένει μια δύσκολη ασθένεια η οποία συχνά διαγιγνώσκεται αφού οι ασθενείς έχουν ήδη υποστεί βλάβες σε όργανα στόχους όπως τα οστά και οι νεφροί. Επειδή γνωρίζουμε σήμερα ότι σε όλους τους ασθενείς με συμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα προηγείται η μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας, τα τελευταία χρόνια η έρευνα επικεντρώνεται στη διερεύνηση παραγόντων που συνδυάζονται με αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης της ΜΓΑΣ σε πολλαπλούν μυέλωμα. Τα αποτελέσματα της νέας αυτής μελέτης τονίζουν την επίδραση τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου όπως το αυξημένο σωματικό βάρος, η μειωμένη άσκηση και το κάπνισμα. Καταδεικνύουν επίσης τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων σε συγκεκριμένους πληθυσμούς, όπως τα άτομα με παχυσαρκία.

 

Ανοδική πορεία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας το 2023

Αισιόδοξος  είναι ο απολογισμός της Μεταμοσχευτικής δραστηριότητας Οργάνων, Ιστών & Κυττάρων στη χώρα μας για το 2023, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Η δωρεά και η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία έτη, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο αριθμό αποβιωσάντων δοτών της τελευταίας 15ετίας και έχοντας διπλασιάσει τους δότες αυτούς μέσα σε μόλις μία 3ετία. Το 2023, 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, δίνοντας ζωή σε πάνω από 200 ασθενείς. Εκατοντάδες ιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, μέσα στο Εθνικό Δίκτυο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων, εργάστηκαν άοκνα για να φέρουν εις πέρας μια από τις πιο πολύπλοκες και απαιτητικές επιχειρήσεις του συστήματος υγείας μας, που είναι η δωρεά οργάνων από αποβιώσαντα δότη. Άξια αναφοράς είναι η προσφορά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας μας, από όπου ξεκινάει η δωρεά, ενώ ανάμεσά τους διακρίνονται οι ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν» (16 δότες), του ΠΓΝ Πατρών (8 δότες), που ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» (7 δότες), ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», ΓΝΝΘ «Σωτηρία», ΠΓΝ Ιωαννίνων (από 6 δότες), ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» (5 δότες). Οι παραπάνω δότες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση 138 μεταμοσχεύσεων νεφρού στα ΓΝΑ «Λαϊκό», ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», ΠΓΝ Πατρών και ΠΓΝ Ιωαννίνων, 40 μεταμοσχεύσεων ήπατος στα ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και ΓΝΑ «Λαϊκό» και 14 μεταμοσχεύσεων καρδιάς και 12 πνευμόνων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ειδικά οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, ως νεοσύστατο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων, που ξεκίνησε το 2020, δείχνουν μια ικανοποιητική δυναμική με πολύ καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Παράλληλα, ρεκόρ ζώντων δοτών νεφρού σημειώθηκε το 2023. 101 ζώντες δότες, του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος ασθενών υπό αιμοκάθαρση, προχώρησαν σε δωρεά νεφρού χωρίς προβλήματα, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ισχυρών ανθρώπινων δεσμών, που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση, αλλά και τη μεγάλη ασφάλεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης για τον δότη. Η πλειονότητα των επεμβάσεων αυτών πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων νεφρού του ΓΝΑ «Λαϊκό» (73 μεταμοσχεύσεις), ενώ ζώσες μεταμοσχεύσεις νεφρού πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και στις άλλες εγχώριες Μονάδες Μεταμοσχεύσεων νεφρού.  Αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών) από μη συγγενή δότη, η ανοδική πορεία που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία, συνεχίζεται σταθερά, προσφέροντας όλο και περισσότερες ελπίδες σωτηρίας στους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα. Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 141 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (Α.Α.Κ.) σε ασθενείς στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων 31 παιδιά. Πέραν του ευτυχούς γεγονότος της εύρεσης συμβατού δότη για τους ασθενείς αυτούς, είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα 30% των μοσχευμάτων προέρχονται από Έλληνες εθελοντές δότες. Επιπρόσθετα, Έλληνες εθελοντές δότες πρόσφεραν ζωή και σε πάνω από 80 συμβατούς ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού. Επισφραγίζεται έτσι επάξια η συμμετοχή της χώρας μας στην Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών και στο διεθνές σύστημα συνεργασίας για την ανταλλαγή Α.Α.Κ., αναδεικνύοντας τον μεγάλο βαθμό της έμπρακτης ευαισθητοποίησης του ελληνικού πληθυσμού όπως και το πολύτιμο εθνικό έργο των Κέντρων Δοτών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2023, το Κέντρο Δότη «Όραμα Ελπίδας» ανέδειξε 93 και το ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» 27 συμβατούς εθελοντές δότες.

Εξελίξεις στην περιοχική αναισθησία και τη θεραπεία του πόνου

Όλες οι νέες τεχνικές στον τομέα της περιοχικής αναισθησίας και της θεραπείας του πόνου, θα παρουσιαστούν σε σχετική ημερίδα του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, με αφορμή την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιοχικής Αναισθησίας & Θεραπείας Πόνου που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA), σε συνεργασία με τις Εθνικές Εταιρείες Περιοχικής Αναισθησίας. Η ημερίδα, με τίτλο «Joining Hands For a Pain Free Future Worldwide», θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα σε περισσότερες από 100 πόλεις, με κοινό επιστημονικό πρόγραμμα και με τον ίδιο στόχο, που είναι η παρουσίαση καινοτομιών και ο συνδυασμός της θεωρητικής γνώσης με την κλινική μεθοδολογία και την εφαρμοσμένη πρακτική. Η Ελλάδα συμμετέχει στην πρωτοβουλία με τρεις πόλεις, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Προτάσεις ΕΣΑμεΑ για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας

Τις προτάσεις της για τη βελτίωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και για την δημοκρατική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, με βάση την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, κατέθεσε με υπόμνημά της η ΕΣΑμεΑ στον υπουργό Υγείας Ά. Γεωργιάδη, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση μαζί του.

Συνοπτικά, η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης σε όλες τις δημόσιες πολιτικές για την υγεία. Εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, μέσω της ΕΣΑμεΑ, ως την πλέον αντιπροσωπευτική οργάνωση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της χώρας, σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία. Αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ, που έχουν οδηγήσει στη δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στη σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των ασθενέστερων πολιτών αλλά και τις κυριολεκτικά ατελείωτες λίστες αναμονής, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ενίοτε την επιβίωση των ατόμων με χρόνιες παθήσεις.

Διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε όλα τα νοσοκομεία, τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και   σε   όλους   τους οργανισμούς   που   εποπτεύει   το   Υπουργείο   Υγείας. Θέματα ΕΟΠΥΥ, όπως αντιμετώπιση της αύξησης της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, διόρθωση και διεύρυνση του Μητρώου αποζημιούμενων προϊόντων, επίλυση προβλημάτων ανασφαλίστων πολιτών, τόσο με τα αναλώσιμα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων όσο και με την αιμοκάθαρση, δημιουργία και λειτουργία μονάδων τεχνητού νεφρού στο ΕΣΥ, προβλήματα στη διαθεσιμότητα φαρμάκων, ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και άνοιγμα νέων. εξ ολοκλήρου κάλυψη του κόστους των βοηθημάτων – εργαλείων ζωής (αναπηρικών αμαξιδίων, προθετικών μελών, ορθωτικών ναρθήκων, μαξιλαριών αποφυγής κατακλίσεων κ.α.) για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους και δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού στον ΕΟΠΥΥ κ.α.

Νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τις προκηρύξεις διαγωνισμών για δεκατέσσερις νέες δομές, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», υπέγραψε ο Υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Δημήτριος Βαρτζόπουλος. Πρόκειται για Κέντρα Ημέρας ,Οικοτροφεία και Κινητές Μονάδες για άτομα με Αυτισμό, με Άνοια καθώς και για άτομα με σοβαρή ψυχική διαταραχή. Οι νέες δομές θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι νέες δομές που προκηρύχθηκαν είναι:

1 Οικοτροφείο τύπου Α4

1 Οικοτροφείο τύπου Α8

1 Οικοτροφείο τύπου Α7

1 Οικοτροφείο τύπου Α6

2 Οικοτροφείο τύπου Α3

3 Κέντρα Ημέρας για την άνοια

1 Κινητή Μονάδα για την άνοια

2 Κέντρα Ημέρας για αυτισμό

2 Κέντρα Ημέρας παιδιών και εφήβων

 

Οι παραπάνω μονάδες θα αναπτυχθούν στις εξής Περιφερειακές Ενότητες  : Αττικής, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Λέσβου, Τρικάλων, Σερρών.

 

Ο Υφυπουργός Υγείας κ.Βαρτζόπουλος δήλωσε:

«Με σκοπό την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και της συμπλήρωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα, ιδίως για άτομα με Αυτισμό και άτομα με Άνοια, όπου οι δομές ψυχικής υγείας είναι ελάχιστες και οι ανάγκες πάρα πολλές και συνεχώς διογκούμενες, προχωράμε σε μία ακόμα προκήρυξη για την ανάπτυξη και λειτουργία μονάδων ψυχικής υγείας με εξασφαλισμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οι οποίες παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες. Οι παρεμβάσεις μας σκοπό έχουν να καλύψουν ολιστικά τις ανάγκες των ωφελουμένων, να συνδράμουν τις οικογένειες στη μείωση του φορτίου φροντίδας και στην μείωση των δαπανών των νοικοκυριών που προκαλούν οι χρόνιες παθήσεις, Συνεχίζουμε σταθερά την ανασυγκρότηση της ψυχικής υγείας στη χώρα».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κος Μαργαρίτης Σχοινάς ,θα τιμήσει με την παρουσία του το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, ως κεντρικός ομιλητής με την ομιλία «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου», την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.

 

  • 8ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ: «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο – Συνδημιουργώντας το πλαίσιο»
  • 2-4 Φεβρουαρίου 2024 | Ξενοδοχείο WyndhamGrandAthens

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://ellok.org/sinedria/2024/

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο Συνέδριο,συμπληρώστε τη φόρμα: https://forms.gle/BMtUzHuotRDjC9ut9

 

#ellok #ellok_annual_conference_2024 #cancer #CloseTheCareGap #WorldCancerDay #MeetOurSpeakers

ΦΣΑ: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΦ επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας

Mε αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων και την απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει μέσω του ΕΟΦ σε άρση απαγόρευσης εξαγωγής, περίπου εκατόν εξήντα (160) φαρμάκων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σε ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων: “Τη στιγμή που οι φαρμακοποιοί με πολύ μεγάλη δυσκολία αγωνίζονται να εξασφαλίσουν φάρμακα για τους ασθενείς, η πολιτεία επιτρέπει την εξαγωγή απαραίτητων φαρμάκων στο εξωτερικό.  Προκαλεί εντύπωση με ποια εισήγηση προχώρησε  ο ΕΟΦ στην άρση της απαγόρευσης και τί ακριβώς εξυπηρετεί η ενέργεια αυτή!

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΦ επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τα οποία, όλες οι μέχρι τώρα Διοικήσεις του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας  απαγόρευαν την εξαγωγή,  ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους   Έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά. Να σημειώσουμε ότι, η άρση της απαγόρευσης αφορά εκτός από τα εμβόλια και μεγάλη κατηγορία φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό κ.λ.π. Καλούμε τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της απόφασής τους, γιατί τα προβλήματα που θα προκύψουν για την φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών θα είναι τεράστια. Πρέπει επιτέλους η καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί και με το ΙΦΕΤ (θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ), που είναι αρμόδιο για την εισαγωγή φαρμάκων, των οποίων η κυκλοφορία από τις εταιρείες έχει διακοπεί και του οποίου τα τελευταία χρόνια η λειτουργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη”.