Οι UNI-PHARMA & InterMed,για 2η χρονιά, Top Employers στην Ελλάδα

Μία σημαντική, παγκόσμια διάκριση κατέκτησαν οι UNI-PHARMA καιInterMed, καθώς αναδείχθηκανTOPEMPLOYERS στην Ελλάδα για 2η συνεχόμενη χρονιά!

Πρόκειται για τις μοναδικές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που λαμβάνουν αυτή τη διάκριση μεταξύ 2.300 Οργανισμών, σε 121 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το παγκόσμιο και ανεξάρτητο TopEmployersInstitute πιστοποιεί οργανισμούς για τις Βέλτιστες Πρακτικές του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι – LeTrianon- στις 23 Ιανουαρίου 2024.

Το πρόγραμμα Top Employers πιστοποιεί οργανισμούς με βάση τη συμμετοχή και τα αποτελέσματα της Έρευνας Βέλτιστων Πρακτικών HR. Αυτή η έρευνα καλύπτει έξι τομείς Ανθρώπινου Δυναμικού που αποτελούνται από 20 θέματα, όπως Στρατηγική Ανθρώπινου Δυναμικού, Εργασιακό Περιβάλλον, Απόκτηση Ταλέντων, Εκπαίδευση, Διαφορετικότητα, Ισότητα και Ένταξη, Ευεξία και άλλα.

Η Head of HR των UNI-PHARMA & InterMed Σμαραγδή Ταλάκη, με αφορμή τη σημαντική διάκριση δηλώνει σχετικά: «Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι γι’ αυτήν την πιστοποίηση παγκόσμιας εμβέλειας. Το γεγονός ότι είμαστε για 2η συνεχόμενη χρονιά η πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία που αναγνωρίζεται ως Top Employer μας γεμίζει με αισιοδοξία ώστε να συνεχίσουμε μαζί με τους ανθρώπους μας να υπηρετούμε την υγεία και να θέτουμε την ανθρώπινη ζωή σε προτεραιότητα. Είμαστε υπερήφανοι που αναγνωρίζονται από έναν παγκόσμιο ανεξάρτητο οργανισμό οι βέλτιστες πρακτικές των εταιρειών μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα ώστε να δημιουργούμε ένα όλο και καλύτερο περιβάλλον για τους 700 ανθρώπους μας».

Από την πλευρά του, ο CEO του Top Employers Institute DavidPlink αναφέρει: «Οι εξαιρετικές στιγμές αναδεικνύουν το καλύτερο σε ανθρώπους και οργανισμούς. Και αυτό το είδαμε στο πρόγραμμα πιστοποίησης κορυφαίων εργοδοτών φέτος: εξαιρετική απόδοση από τους πιστοποιημένους Κορυφαίους Εργοδότες 2024. Αυτοί οι εργοδότες έδειχναν πάντα ότι νοιάζονται για την ανάπτυξη και την ευημερία των ανθρώπων τους. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλουτίζουν συλλογικά τον κόσμο της εργασίας. Είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε και γιορτάζουμε τη φετινή ομάδα κορυφαίων εργοδοτών με προσανατολισμό στον άνθρωπο: τους Κορυφαίους Εργοδότες 2024».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πιστοποίησε και αναγνώρισε 2.300 Top Employers από 121 χώρες στις 5 Ηπείρους.

 

Τραγική υποστελέχωση στο νοσοκομείο Σάμου

Για τραγικά κενά στη στελέχωση του νοσοκομείου Σάμου, κάνει λόγο σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ. Όπως αναφέρει, από τις 76 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, είναι καλυμμένες μόνο οι 37. Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Σάμου (ΕΝΙΣ), τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός πρόσληψης για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι συγκεκριμένη κατάσταση αποτρέπει τους νέους ειδικευόμενους γιατρούς να επιλέξουν το συγκεκριμένο νοσοκομείο για να κάνουν την ειδικότητά τους, αφού σε 31 οργανικές θέσεις ειδικευομένων υπηρετούν μόνο 2. «Εξοργιστικό δε είναι πως οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας αρνούνται επίμονα να προκηρύξουν θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΤΕΠ, οι οποίες αυτονόητα είναι άκρως απαραίτητες για την στοιχειώδη λειτουργία του νοσοκομείου», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει: «η σκόπιμη κυβερνητική πολιτική υποστελέχωσης του νοσοκομείου Σάμου είναι ενδεικτική για όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία αλλά και για τμήματα νοσοκομείων μεγάλων πόλεων». Η Ομοσπονδία ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου  μόνιμες προσλήψεις και κίνητρα για να γίνει το ΕΣΥ ελκυστικό για τους γιατρούς και δηλώνει ότι στηρίζει την απόφαση της ΕΝΙΣ για στάση εργασίας  την Πέμπτη 1/2/24, καθώς και τις όποιες άλλες κινητοποιήσεις αποφασίσει η Ένωση.

Aξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης προς όφελος των ασθενών

Η βέλτιστη αξιοποίηση της  Ψηφιακής Υγείας και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για τους ασθενείς ήταν το κύριο θέμα της διήμερης συνάντησης εργασίας  του Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. Η διήμερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν 10 μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας,  εκπροσωπώντας  Συλλόγους Ασθενών από 7 διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες, καθώς και ειδικοί στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και της Ψηφιακής Υγείας από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας. Στόχος της συνάντησης ήταν  η από κοινού χαρτογράφηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ασθενείς σε συγκεκριμένες θεραπευτικές περιοχές και του τρόπου με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει στην  αντιμετώπισή τους. Το workshop βασίστηκε σε μια καινοτόμο μεθοδολογία συν-δημιουργίας (co-creation process), η οποία στοχεύει στην συλλογική δημιουργία συγκεκριμένων προτάσεων  με βάση τις πραγματικές προκλήσεις και τις προτεραιότητες που θέτουν οι συμμετέχοντες. Τα κύρια ευρήματα της συνάντησης συνοψίζονται σε 8 κοινές προκλήσεις για όλες τις υπό συζήτηση θεραπευτικές περιοχές. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των Ασθενών μαζί  με ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας συζήτησαν πιθανές λύσεις με τη βοήθεια της Ψηφιακής Τεχνολογίας.

Οι 8 κοινές προκλήσεις συνοψίζονται ως εξής:

-Παραπληροφόρηση στο πλαίσιο της Πρόληψης.

-Έλλειψη ενημέρωσης στο ευρύ κοινό για τα νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου για την αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων στο πλαίσιο της Πρόληψης.

-Προβλήματα διάγνωσης και εξειδίκευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

-Πολυμορφία συμπτωμάτων στην ίδια ασθένεια ή και το αντίθετο στο πλαίσιο Διάγνωσης.

-Έλλειψη διεπιστημονικής ομάδας στο πλαίσιο της Θεραπείας.

-Μη Συμμόρφωση των Aσθενών στις θεραπείες στο πλαίσιο της Θεραπείας.

-Συννοσηρότητες στο πλαίσιο της Φροντίδας.

-Έλλειψη ψυχοκοινωνικής στήριξης στο πλαίσιο της Φροντίδας των Ασθενών

«Η Pfizer με την επένδυσή της στη Θεσσαλονίκη έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της καινοτομίας στη χώρα μας. Συμμετείχαμε ως Ένωση Ασθενών Ελλάδας σε μια διήμερη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο CDI της Pfizer στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη διερεύνηση της ψηφιακής υγείας και της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της Υγείας, λαμβάνοντας υπόψιν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Τέτοιες πρωτοβουλίες, που δίνουν ειδική βαρύτητα στην οπτική των ασθενών, θα μας βρίσκουν πάντα συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές της επόμενης ημέρας για την Υγεία, με τον ασθενή πάντα στο επίκεντρο. Στόχος παραμένει η βελτίωση της ζωής και της υγείας των ασθενών, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές προτάσεις και λύσεις. Μέσα από τέτοιες δράσεις προσδοκούμε να εξερευνήσουμε περαιτέρω νέες δυνατότητες και ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.» Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή, Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. «Μέσω τέτοιων συναντήσεων φιλοδοξούμε να ξεκλειδώσουμε νέες δυνατότητες και να οδηγηθούμε σε αποτελέσματα που αντανακλούν ένα συνδυασμό δυνάμεων όλων των εμπλεκόμενων συντελεστών και που διατηρούν την ασθενοκεντρικότητα στον πυρήνα όλων όσων κάνουμε», δήλωσε ο VP και Επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, Nico Gariboldi.

 

Νέο CICAPLAST BAUME B5+ για βέλτιστη ανάπλαση του δέρματος

Φέτος, η La Roche-Posay, που πρωτοπορεί στην ανάπλαση του δέρματος, επαναπροσδιορίζει για άλλη μια φορά τα όρια της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, με το CICAPLAST BAUME B5+. Αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Επιστήμη του Μικροβιώματος , η ανανεωμένη και βελτιωμένη σύνθεση του εξασφαλίζει ταχύτερη και καλύτερη ανάπλαση από την 1η ημέρα αλλά και δράση κατά των σημαδιών.  Μετά από 24 κλινικές μελέτες, 6 νέες αυτό το προϊόν –ορόσημο στην επιστήμη του μικροβιώματος– προσφέρει μέγιστη αποτελεσματικότητα έναντι 14 ενδείξεων. Ταχύτερο και καλύτερο από ποτέ, το νέο CICAPLAST BAUME B5+ είναι το απόλυτο balm ανάπλασης που βελτιστοποιεί τη διαδικασία της επούλωσης και προλαμβάνει τον σχηματισμό ουλών χάρη στην ισχυρή δράση του κατά των σημαδιών. Οι ουλές σχηματίζονται λόγω αλλοίωσης του δερματικού φραγμού  και είναι συχνά αποτέλεσμα τραυματισμού, χειρουργικών επεμβάσεων, αισθητικών διαδικασιών ή φλεγμονωδών δερματοπαθειών.

Η La Roche-Posay διαπίστωσε ότι το 11% των ατόμων αισθάνονται πόνο λόγω της ουλής τους, ενώ το 40 με 50% ταλαιπωρούνται από συμπτώματα δυσφορίας όπως ερυθρότητα, ξηρότητα, αίσθηση τραβήγματος, κνησμό, ή αίσθηση καύσου. Το νέο CICAPLAST BAUME B5+  έχει αποδειχθεί ότι είναι κατάλληλο για βρέφη, παιδιά και ενήλικες, καθώς και για ερεθισμένο ή ευαισθητοποιημένο δέρμα. Έχει επίσης δοκιμαστεί σε άτομα που ακολουθούν θεραπεία για τον καρκίνο για την ικανότητά του να βελτιώνει την αίσθηση δυσφορίας.

 

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Αίτημα για συμμετοχή σε έργο του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ψυχική Υγεία

Τα ψυχικά προβλήματα με τα οποία επιφορτίζονται και καλούνται να αντιμετωπίσουν  τα παιδιά και οι ενήλικες που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, τόσο κατά την εμφάνιση της πάθησης αλλά και στη συνέχεια της ζωής τους, συζητήθηκαν διεξοδικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τον Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας Δημήτριο Βαρτζόπουλο .

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον νέο τρόπο ζωής που υπαγορεύει η ύπαρξη του Διαβήτη στα παιδιά, αποτελώντας συχνά παράγοντα ανατροπής των μέχρι τότε συνηθειών και απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας από τα μέλη κάθε οικογένειας. «Η εξοικείωση και αποδοχή των νέων δεδομένων», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ,  «είναι μια διαδικασία που τα παιδιά και οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους. Οι γονείς επιφορτίζονται, όχι μόνο με την υποχρέωση εκμάθησης τεχνικών ρύθμισης του Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και με την ψυχολογική στήριξη των παιδιών στις αλλαγές που προκύπτουν στη ζωή τους, ενώ συχνά αναζητούν τρόπους για τη δική τους υποστήριξη στο δύσκολο αυτό έργο». Για τους παραπάνω λόγους, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κατέθεσε στον  Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας κύριο Βαρτζόπουλο αίτημα για τη συμμετοχή της στην υλοποίηση του τρίτου παραδοτέου του Έργου με τίτλο «Άλλες δράσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας / Δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης του γενικού πληθυσμού» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Αναμένουμε τη θετική απάντηση του Υφυπουργού η οποία θα συμβάλει  στην ψυχολογική στήριξη των ατόμων με Διαβήτη και των οικογενειών τους», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Υπερσύγχρονη Μονάδα Νευροφυσιολογίας στο ΜΗΤΕΡΑ

Το ΜΗΤΕΡΑ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς και με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας, ανέπτυξε στο πλαίσιο της λειτουργίας της Νευρολογικής Κλινικής μια πλήρη και υπερσύγχρονη Μονάδα Νευροφυσιολογίας. Η Μονάδα αποτελείται από το Τμήμα Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και το Τμήμα Ηλεκτρομυογραφίας – Ηλεκτρονευρογραφίας, παρέχοντας όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούνται, συμβάλλοντας στη σωστή διάγνωση και την ενδεδειγμένη θεραπεία. Οι εξειδικευμένοι ιατροί και τεχνολόγοι, που στελεχώνουν τη Νευροφυσιολογική Μονάδα του ΜΗΤΕΡΑ, έχουν στη διάθεσή τους τεχνολογία αιχμής, ώστε να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Στο Τμήμα Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας απλών καταγραφών μικρής διάρκειας, μελετών μετά από στέρηση ύπνου, αλλά και πολύωρων έως και πολυήμερων καταγραφών με ταυτόχρονη βίντεο-παρακολούθηση, όπου αυτό ενδείκνυται, ακόμη για τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις. Οι μελέτες σχεδιάζονται από την επιστημονική ομάδα της Μονάδας σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό με σκοπό την σωστή διερεύνηση του περιστατικού και εν τέλει την λήψη των απαιτούμενων αποτελεσμάτων που θα οδηγήσουν στην ορθή διάγνωση και θεραπεία. Το Τμήμα Ηλεκτρομυογραφίας και Ηλεκτρονευρογραφίας καλύπτει όλο το φάσμα των εξετάσεων που αφορούν παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος όπως Κινητικές ταχύτητες αγωγής, Αισθητικές ταχύτητες αγωγής, Ηλεκτρομυογράφημα, Δοκιμασία επαναληπτικών ερεθισμών κατά Desmedt, Ηλεκτρομυογράφημα μονήρους μυϊκής ίνας, Προκλητά δυναμικά (οπτικά και σωματοαισθητικά) και Μελέτη αυτόνομου νευρικού συστήματος (Sympathetic Skin Reaction).

Στη Γενική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ  λειτουργούν πλήρως οργανωμένα τμήματα Παθολογικού, Διαγνωστικού και Χειρουργικού Τομέα, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας, Εξωτερικά ιατρεία αλλά και Διαγνωστικά Εργαστήρια, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας.

Πανελλαδική στάση εργασίας συμβασιούχων στα νοσοκομεία αύριο

Πανελλαδική στάση εργασίας για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία έχει προκηρύξει για αύριο Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου η ΠΟΕΔΗΝ. Η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

«6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στην εστίαση, κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις καθότι ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε εργολάβους. Εργάζονται πάνω από 5 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων (έστω τρίμηνες) και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Νοσοκομεία τρέχουν και ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς για ανάθεση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους και σταδιακά οι συνάδελφοι απολύονται παρότι έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους έως 31.3.2024», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. Επισημαίνει επίσης ότι σύμφωνα με όλες τις οικονομοτεχνικές μελέτες των Νοσοκομείων, οι εργολάβοι στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα για το Δημόσιο.

«Έως σήμερα, υπήρξαν παρεμβάσεις από το υπουργείο Υγείας που έβαζε φρένο σε νοσοκομεία να εγκαταστήσουν εργολάβους. Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να ακυρώσουν τους διαγωνισμούς σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκονται. Να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση δυνατότητας των Νοσοκομείων να συνάπτουν νέες ΣΟΧ που έχουν κηρυχθεί νόμιμες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Αντιδράσεις ΣΦΕΕ για την προστασία φθηνών φαρμάκων από το clawback

Με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), εκφράζει την ανησυχία του για πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα «μη φθηνά φάρμακα» εξ’αιτίας αποφάσεων που απαλλάσσουν η μειώνουν το clawback στα φθηνά φάρμακα. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ΣΦΕΕ αναφέρονται τα εξής: «Αιφνιδιαστικά, στις 22/01/2024, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η εξαίρεση από μέρους του clawback των φθηνών φαρμάκων με ΚΗΘ ≤ 0,20 ευρώ, με εφαρμογή από 01/01/2023 για το κανάλι

της Λιανικής. Αυτό συνεπάγεται, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ θα επιμεριστεί στα υπόλοιπα φάρμακα που είναι εκτός κλειστών προϋπολογισμών.

Επιπλέον, για το έτος 2022 και 2023, στα νοσοκομειακά φάρμακα από 0-30,00 ευρώ θα επιβληθεί μηδενικό έως μειωμένο clawback. Αυτό σημαίνει, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ, θα επιμεριστεί αντίστοιχα στα υπόλοιπα φάρμακα.  Τα παραπάνω ποσά αφορούν εκτιμήσεις καθώς δεν έχουμε στην διάθεσή μας στοιχεία, παρά τα συνεχή μας αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές.

Το σύνολο αυτών των «διευκολύνσεων» για την υποστήριξη φαρμάκων με χαμηλές τιμές δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Αυτή η στρέβλωση δεν μπορεί να γίνεται κατά συρροή, με την επιβάρυνση των υπολοίπων, απλά επειδή χαρακτηρίζονται ως «μη φθηνά». Θα πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, η μεταφορά πρόσθετου οικονομικού βάρους +100 εκατ. ευρώ σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες/κατηγορίες φαρμάκων, έχει δραματικές επιπτώσεις».

Γιατροί: Η ενιαία λίστα χειρουργείων δεν θα μειώσει τις αναμονές

 Τις ενστάσεις της σχετικά με τη ΚΥΑ για την ενιαία λίστα χειρουργείων, εκφράζει με ανακοίνωση του το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», τονίζοντας κατ’αρχήν ότι δεν πρόκειται για «Ενιαία Λίστα» ούτε ανά νοσοκομείο ούτε ανά χειρουργική ειδικότητα αλλά  για μια ακόμα ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ΗΔΙΚΑ που απλά θα «καθαρογράψει» τις ήδη υπάρχουσες ανά νοσοκομείο πλατφόρμες. Οι γιατροί τονίζουν επίσης ότι καμία σχέση δεν έχει με «μείωση της αναμονής», αφού η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η στελέχωση των χειρουργείων με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι γιατροί εστιάζουν επίσης στα αρνητικά σημεία της ΚΥΑ, όπως το άρθρο 2 όπου, όπως τονίζουν, «συγχέονται με επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό τρόπο οι τακτικές με τις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις». Επιπλέον, στην παρ. 2 του άρθρου 3 πουθενά δεν αναφέρεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί ασθενής στην λίστα είναι να έχει πρώτα εξεταστεί στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου. Αντίθετα δίνεται η δυνατότητα στον κάθε χειρουργό να μπαίνει ανεξέλεγκτα στην πλατφόρμα οποιαδήποτε στιγμή  καταχωρώντας όποιον ασθενή θέλει.

Οι γιατροί ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σταματήσει να εκδίδει σε ΦΕΚ νομοθετικές διατάξεις ή ΚΥΑ, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και να ανακαλέσει την εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ μέχρι να γίνει αυτός ο αναγκαίος διάλογος με την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Καθιερώνεται η Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας

H Athens Digital Health Week 2024 (ADHW), αναδείχθηκε ως ο νέος κόμβος δικτύωσης για την εφαρμογή της ψηφιακής καινοτομίας στην υγεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Το διαρκές μήνυμα των συναντήσεων της Εβδομάδας Ψηφιακής Υγείας 2024, που διατύπωσαν οι τρεις πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής, Παναγιώτης Μπαμίδης, Χρίστος Σχίζας και Νίκη Τσούμα είναι ότι η εποχή επιτάσσει συνεχή διαβούλευση, συνεργασία, και συνδημιουργία (co-creation) για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων. Τρεις Έλληνες Υπουργοί χαιρέτισαν τη διοργάνωση και υπογράμμισαν τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην υγεία για την ευημερία των πολιτών, και επιπλέον δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές και να τις ενισχύσουν με τους απαραίτητους πόρους. Ένας από τους κεντρικούς στόχους του ADHW ήταν να ενεργοποιηθεί και να στηριχθεί το οικοσύστημα που θα υποστηρίξει την υλοποίηση των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας στην Ελλάδα ώστε στη συνέχεια να δραστηριοποιηθεί μέσα από δράσεις όπως το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας στην Ηλεκτρονική Υγεία.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι η πρόοδος στην ψηφιακή προσαρμογή της χώρας τα τελευταία χρόνια καθιστά την Ελλάδα πρότυπο και για άλλες χώρες, ενώ μόλις μερικά χρόνια πριν η κατάσταση ήταν ανάστροφη. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των ψηφιακών υπηρεσιών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι τα δεδομένα θα μας καθοδηγήσουν να επιλέξουμε τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε και χαρακτήρισε την Athens Digital Health Week τόπο ώσμωσης ιδεών, προτάσεων και απόψεων που θα παραγάγει ώριμες υποδείξεις για την πορεία μας προς το μέλλον.

Ο Κύπριος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Διαμανός, στο εξ αποστάσεως μήνυμά του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου (Ε.Α.Η.Υ.) ως η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας αναπτύσσει τα πρότυπα και τις προδιαγραφές του προσωπικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με επίκεντρο τον πολίτη. Η Κύπρος μέσω της Ε.Α.Η.Υ. συντονίζει με τον Πρόεδρό της Καθηγητή Σχίζα, την Κοινή Δράση Xt-EHR των Κρατών Μελών της Ευρώπης για την υλοποίηση του Κανονισμού που θα ρυθμίζει τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας για πρωτογενή χρήση προς ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Στο πλαίσιο της ADHW, το Joint Initiative Council -συμβούλιο κοινής πρωτοβουλίας 13 παγκόσμιων φορέων προτύπων υγείας- διεξήγαγε μια από τις σπάνιες συναντήσεις του στην Ευρώπη. Ακολούθησε το συμβούλιο εθνικών παραρτημάτων του ΗL7 στην Ευρώπη και η πρώτη συνάντηση εργασίας του HL7 Εurope και Μαραθωνίου FHIR, με παρουσία 19 από τις 22 χώρες του οργανισμού. Συναντήσεις και έργα με συνολική χρηματοδότηση μεγαλύτερη από 100 εκ. ευρώ έδωσαν σαφές σήμα ότι η Ευρώπη μπορεί να ηγηθεί στον χώρο των προτύπων διαλειτουργικότητας, καθώς ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας (ΕΗDS) θέτει το πλαίσιο για την οικονομία δεδομένων, με ασφαλή χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Στην ADHW παρουσιάστηκε και εδραιώθηκε περαιτέρω η συνεργασία για την ψηφιακή υγεία ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, με πυλώνες τα Υπουργεία Υγείας των δύο χωρών, το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης της Ελλάδας, την ΗΔΙΚΑ και την ΕΑΗΥ της Κύπρου.