Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς: Οι γιατροί του ΕΣΥ ζητούν εργασιακή και μισθολογική αξιοπρέπεια

Την αντίθεσή τους με τον τρόπο που επιχειρεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα απογευματινά χειρουργεία εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Υγειονομικοί της Νέας Αριστεράς, τονίζοντας ότι «κάθε φορά που οι γιατροί του ΕΣΥ διεκδικούν αυξήσεις μισθών παγίως η ΝΔ ανασύρει το φακελάκι προκειμένου να τους δυσφημίσει. Τώρα όμως η δυσφημιστική πρακτική της κυβέρνησης αναβαθμίστηκε. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον γνωστό κυνισμό που τον διακατέχει, ισχυρίζεται πως θα επιδιώξει την εφαρμογή απογευματινών χειρουργείων προκειμένου να νομιμοποιήσει τον χρηματισμό». Επισημαίνουν δε ότι «τα απογευματινά χειρουργεία, με τον τρόπο που επιχειρεί να τα εφαρμόσει η κυβέρνηση, αποτελούν ευθύ και απροκάλυπτο διαχωρισμό των πολιτών, πράγμα απαράδεκτο για δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο οφείλει να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, οι οποίοι έχουν εισφέρει για δημόσιες, δωρεάν και καθολικές υπηρεσίες υγείας μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών τους κρατήσεων και δεν είναι αποδεκτό να καλούνται με σαθρά επιχειρήματα να πληρώσουν εκ νέου για απογευματινά χειρουργεία ή για νομιμοποιημένα φακελάκια».

Οι υγειονομικοί της Νέας Αριστεράς καλούν την κυβέρνηση να προκηρύξει άμεσα τις θέσεις γιατρών ΕΣΥ και νοσηλευτών που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό και να αμείψει αξιοπρεπώς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και να δώσει κίνητρα στελέχωσης όλων των θέσεων που παραμένουν κενές και οδηγούν το ΕΣΥ σε λειτουργική κατάρρευση.

 

AbbVie: Στα 27 δις. δολάρια οι προβλέψεις για τα νέα της ανοσολογικά φάρμακα το 2027

Η AbbVie, την Παρασκευή, αύξησε την πρόβλεψή της για το 2027 όσον αφορά τις πωλήσεις των ανοσολογικών φαρμάκων Skyrizi και Rinvoq στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, 6 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της. Η φαρμακοβιομηχανία υπολογίζει στα έσοδα από τα νεότερα ανοσολογικά φάρμακά της για να αντισταθμίσει τις μειωμένες πωλήσεις του φαρμάκου για την αρθρίτιδα Humira. Η AbbVie δήλωσε ότι η νέα της πρόβλεψη βασίστηκε στην αύξηση που παρατηρήθηκε για το Skyrizi και το Rinvoq και ότι αναμένει ότι τα εν λόγω φάρμακα θα αποφέρουν πωλήσεις 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Η φαρμακοβιομηχανία προέβλεψε έσοδα για το Skyrizi το 2024 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια και πωλήσεις του Rinvoq 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πωλήσεις του Rinvoq ύψους 1,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεπέρασαν τις προσδοκίες για 1,17 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ οι πωλήσεις του Skyrizi ύψους 2,39 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν σύμφωνες με τις εκτιμήσεις. Το Humira, κάποτε το φάρμακο με κορυφαίες πωλήσεις παγκοσμίως, αντιμετώπισε ανταγωνισμό στις ΗΠΑ για πρώτη φορά πέρυσι, αφότου εννέα βιοομοειδή, εισήλθαν στην αγορά.

Η απώλεια της αποκλειστικότητας ανάγκασε την AbbVie να παραχωρήσει την καθαρή τιμή για να διατηρήσει το μερίδιο της στην αγορά. Οι πωλήσεις του Humira στις ΗΠΑ πέρυσι μειώθηκαν κατά 35% και άγγιξαν τα 12,16 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή. Η AbbVie  δήλωσε ότι ανέμενε το Humira να δώσει 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Οι πωλήσεις του φαρμάκου μειώθηκαν κατά 41% στα 3,30 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις πού ήταν 3,28 δισεκατομμύρια δολάρια.

FDA: Στις 15 Μαρτίου η συζήτηση για 2 CAR-T θεραπείες  

Ο FDA αποφάσισε την ημερομηνία της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής για να συζητηθούν οι αιτήσεις της Bristol Myers Squibb για το Abecma και της Johnson & Johnson  για το Carvykti. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός  συγκαλεί την Συμβουλευτική Επιτροπή Ογκολογικών Φαρμάκων (ODAC) για μια ολοήμερη συνεδρίαση στις 15 Μαρτίου. Εξωτερικοί εμπειρογνώμονες που προσκαλούνται από τον FDA θα εξετάσουν τα κλινικά δεδομένα από τη μελέτη CARTITUDE-4 για το Carvykti και τη μελέτη KarMMa-3  για το Abecma. Και στις δύο περιπτώσεις, τα συνολικά δεδομένα επιβίωσης θα είναι το επίκεντρο των συζητήσεων. Η συνάντηση είναι πολύ σημαντική για την ογκολογική κοινότητα κυρίως γιατί θα δώσει στις κατασκευάστριες εταιρείες φαρμάκων για τον καρκίνο την ευκαιρία να κατανοήσουν την άποψη του FDA  γύρω από το προφίλ οφέλους-κινδύνου των θεραπειών με κύτταρα CAR-T εν μέσω έρευνας για τους δευτερογενείς καρκίνους των Τ-κυττάρων.

Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής Versius στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας ανακοινώνει την απόκτηση του πρώτου Συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής Versius® στην Ελλάδα και υποδέχεται το μέλλον της χειρουργικής για τους ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας.

Το καινοτόμο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα επόμενης γενιάς, Versius® της CMR Surgical – της παγκόσμιας κατασκευάστριας εταιρείας ιατρικών ρομποτικών συστημάτων με έδρα το Cambridge της Αγγλίας, αποτελεί  εδώ και 10 χρόνια βασικό εργαλείο στη ρομποτική χειρουργική με 150 εγκατεστημένα μηχανήματα σε όλες τις Ηπείρους και περισσότερες από 18.000 επιτυχημένες επεμβάσεις. Στην Ευρώπη, μετά από χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αγγλία, το Versius® έφτασε και στην Ελλάδα, έχει ήδη εγκατασταθεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και έχουν πραγματοποιηθεί με αυτό οι πρώτες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Το ρομποτικό σύστημα Versius καλύπτει μία ευρεία γκάμα χειρουργικών επεμβάσεων γενικής χειρουργικής, ουρολογίας,  γυναικολογίας, κοιλιακής και θωρακικής χειρουργικής και ο χειρισμός του γίνεται από αποκλειστικά εξειδικευμένους χειρουργούς, εκπαιδευμένους με ακρίβεια και πιστοποιημένους με τις υψηλότερες προδιαγραφές και απαιτήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής, που από σήμερα θα μπορούν να απολαμβάνουν οι ασθενείς του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είναι τεράστια, με σημαντικότερα: ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης, λιγότερες ουλές και μείωση του πόνου, μειωμένο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, μειωμένη απώλεια αίματος και ταχύτερη επάνοδο στη καθημερινότητα. Η τρισδιάστατη εικόνα υψηλής ανάλυσης του Versius επιτρέπει στους χειρουργούς να λειτουργούν με ασύγκριτα μεγαλύτερη ακρίβεια κατά την εκτέλεση περίπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων, ελαχιστοποιώντας την  πιθανότητα επιπλοκών.

«Το μέλλον της χειρουργικής κατέφθασε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Η εγκατάσταση του πρώτου ρομποτικού συστήματος Versius στην Ελλάδα είναι γεγονός και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι καθώς οι ασθενείς μας θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της ρομποτικής χειρουργικής πρώτοι, παραμένοντας στον τόπο τους, στο σπίτι  τους, μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους, χωρίς να χρειαστεί να ξενιτευτούν. Για περισσότερο από μία δεκαετία, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας τους καλύτερους γιατρούς,  κορυφαίο εξοπλισμό, έμπειρο προσωπικό και συνεχίζουμε να επενδύουμε στρατηγικά σε καινοτόμες πρακτικές για να απολαμβάνουν οι ασθενείς που επισκέπτονται το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας σήμερα την ιατρική του αύριο», αναφέρει ο κος Θεόδωρος Ταλάρης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

 

Ο καρκίνος πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 65 και 74 ετών

Ο καρκίνος είναι αποδεδειγμένα νόσος της τρίτης ηλικίας και κατά συνέπεια η επίπτωσή του θα αυξηθεί λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 65 και 74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια. Το 52% όλων των καρκίνων στις γυναίκες και το 59% στους άνδρες αφορούν σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ το 80% των καρκίνων διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 55 ετών! Το 2018 περισσότερο από το 50% των ατόμων που είχαν καρκίνο ήταν 65 ετών και άνω (στοιχεία GLOBOCAN 2020). Το δυσοίωνο είναι ότι στην Ευρώπη, την πλέον γηράσκουσα ήπειρο, τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε.! Σήμερα ο καρκίνος αποτελεί και στη χώρα μας κύρια αιτία θανάτου με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη αμερικανική μελέτη, το 74% ανέφερε ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή και αποτελεσματική, αλλά το 21% τη μπέρδεψε με την πρόληψη. Η μαστογραφία είναι γνωστή ως εργαλείο έγκαιρης ανίχνευσης (84%), ενώ μόνο το 44% του δείγματος γνώριζε το PSA (Προστατικό Ειδικό Αντιγόνο) ως δείκτη καρκίνου του προστάτη. Το 29% των ηλικιωμένων επιβεβαίωσε ότι η θεραπεία για τον καρκίνο είναι χειρότερη από την ίδια την ασθένεια και το 34% προτίμησε να μην λάβει καμία θεραπεία σε περίπτωση εμφάνισης καρκίνου.

Το 2019 ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου στον κόσμο άνω των 75 ετών ήταν 6.746.260. Η συχνότητα εμφάνισης των ανδρών ήταν 3302,68, ενώ η επίπτωση των γυναικών ήταν 1821,66 ανά 100.000 άτομα, με αναλογία ανδρών: γυναικών 1,81. Ο καρκίνος προκάλεσε 3.487.482 θανάτους, με θνησιμότητα με σχέση ανδρών προς γυναίκες, 1,72. Η ανδρική κυριαρχία είναι μια ιδιαιτερότητα της επιβάρυνσης του καρκίνου σε ηλικίες 75 ετών και άνω. Από το 1990 έως το 2019, η επίπτωση του καρκίνου παρουσίασε ανοδική τάση, ενώ η θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο παρουσίασε πτωτική τάση. Μεταξύ των 29 τύπων καρκίνου, ο καρκίνος του δέρματος ήταν ο πιο συχνός στους άνδρες, με ποσοστό 33,51%, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, με 13,21%, 11,45% και 9,31% αντίστοιχα. Ο καρκίνος του δέρματος ήταν επίσης ο πιο συχνός στις γυναίκες με 33,71%, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού με 11,74%, ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε το 10,62% και ο καρκίνος του πνεύμονα το 8,46%.

Η καλύτερη επιβίωση των ηλικιωμένων καρκινοπαθών ασθενών οφείλεται στην πιο έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά κυρίως στη διακοπή του καπνίσματος σε μεγάλες ομάδες ατόμων του δυτικού κόσμου. Επιβάλλεται, όμως, η συνέχιση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τις συχνότερες μορφές καρκίνου (μαστός, παχύ έντερο, προστάτης, πνεύμονας, γυναικολογικός) για τα άτομα ηλικίας τουλάχιστον μέχρι 75 ετών, εφόσον αυτά είναι σε καλή γενική κατάσταση και επιδέχονται θεραπευτικής αντιμετώπισης σε περίπτωση διάγνωσης κακοήθειας.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Πρωτοποριακή θεραπεία για ασθενείς με βαριά στεφανιαία νόσο

Μια πρωτοποριακή θεραπεία διενεργήθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα από την ομάδα επεμβατικής καρδιολογίας της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή της κ. Βασίλειου Βασιλικού. Πρόκειται για την εμφύτευση συσκευής περιορισμού της ροής του αίματος μέσω του στεφανιαίου κόλπου, που έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση αύξηση της αιμάτωσης του μυοκαρδίου. Η συσκευή αυτή έχει ένδειξη για ασθενείς με βαριά στεφανιαία νόσο και   στηθάγχη, που δεν ανταποκρίνεται στη μέγιστη φαρμακευτική ή τις επεμβατικές θεραπείες.

 

Γιατροί: «Αναστολή με αστερίσκους» της λειτουργίας της Γ’ΜΕΘ του Παπανικολάου

 Σε καταγγελία για κλείσιμο της Γ’ ΜΕΘ του νοοκομείου «Παπανικολάου» λόγω υποστελέχωσης προχώρησε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Στη σχετική  ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η υπάρχει πιθανότητα η εν λόγω ΜΕΘ να λειτουργήσει εκ νέου με δανεικό προσωπικό, «κάτι που συνιστά μια αρκετά ριψοκίνδυνη απόφαση». Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, έκανε λόγο για τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης στο Παπανικολάου, κάτι που ώθησε τους χειρουργούς όπως είπε να απειλήσουν με ομαδική παραίτηση, ωστόσο σημείωσε ότι η Γ’ ΜΕΘ δεν έκλεισε αλλά θα λειτουργεί κάτω από κατευθύνσεις που θα δίνονται από την Α’ και τη Β’ ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ΜΕΘ ήταν δωρεά της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ιδρύματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και απολύμανσης στο χώρο της Γ’ ΜΕΘ του Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»  λόγω αναγκαιότητας, και έπειτα από ομόφωνες εισηγήσεις τόσο των Διευθυντών των Α’, Β’ και Γ’ ΜΕΘ όσο και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, προχωρήσαμε στις 26/1/2024 σε προσωρινή μετακίνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού της Γ’ ΜΕΘ.

Ταυτόχρονα η εν λόγω μετακίνηση είχε ως στόχο να αξιοποιηθούν ορθά οι διαθέσιμοι πόροι του Νοσοκομείου, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο αυτό διαθέτει επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ και δεν εντοπίζεται κανενός είδους πρόβλημα στην κάλυψη περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας».

Επέκταση του δωρεάν HPV εμβολιασμού για αγόρια και κορίτσια 15-18 ετών έως και το 2025

Την άμεση έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού ελέγχου για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας και την επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) έως και το 2025 για αγόρια και κορίτσια 15-18 ετών, ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια  ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την «Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής HPV Εταιρείας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας κύριος Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ, συνόψισε τις βασικές πτυχές της Έκκλησης του ΠΟΥ για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας ως ζητήματος δημόσιας υγείας και της ανταπόκρισης σε αυτήν της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κοινότητας, παρουσίασε δε την επικρατούσα στον τομέα αυτό κατάσταση στην Ελλάδα.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου» (Εurope’s Beating Cancer Plan), το οποίο, αποδεχόμενο την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ., προωθεί ως κύριες δράσεις, μέχρι το 2030, τις εξής:

-HPV-εμβολιασμό τουλάχιστον του 90% του πληθυσμού-στόχου της ΕΕ για τα κορίτσια και σημαντική αύξηση του εμβολιασμού για τα αγόρια,

-Εφαρμογή Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου με νέες κατευθυντήριες οδηγίες για καρκίνο τραχήλου μήτρας (HPV testing από ηλικία 30 ετών και κάθε 5-10 έτη), με στόχο την κάλυψη του 90% του επιλέξιμου πληθυσμού,

-Εξασφάλιση ογκολογικών κέντρων για σωστή θεραπεία του 90% των ασθενών με καρκίνο.

Ο Υπουργός Υγείας κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον καρκίνο με παρεμβάσεις τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη, τη θεραπεία καθώς και τη διαχείριση ασθενών. Αναφερόμενος στον ιό HPV εξήγησε ότι, «η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Βασική μας επιδίωξη έως το 2030 είναι να πετύχουμε τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών, την αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών, την συμμετοχή του 70% των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και την πρόσβαση σε έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία τουλάχιστον του 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή με Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας. Τον Μάρτιο θα έχουμε την πλήρη έναρξη του προγράμματος για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας, το οποίο θα αλλάξει – πιστεύω – την εικόνα της ασθένειας που είχαμε μέχρι σήμερα».

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 21 έως 65 ετών, και προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (μοριακό HPV DNA τεστ για γυναίκες 30 έως 65 ετών, τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, λήψη και διενέργεια βιοψίας με δυνατότητα δωρεάν επαναληπτικών εξετάσεων). Παράλληλα, ο δωρεάν εμβολιασμός έναντι του ιού HPV για τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών θα επεκταθεί έως το τέλος του 2025. Αναφερόμενη στην αξία του HPV εμβολιασμού η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογράμμισε πως από τους 122.000 εμβολιασμούς κατά του ιού HPV που καταγράφηκαν το 2019, ο αριθμός έχει τώρα ξεπεράσει τις 300.000.

Επέκταση της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306

Το Υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος Υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανακοίνωσαν  ότι από την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2024, θα λειτουργεί καθημερινά στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 νέα ειδική επιλογή για γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε εμπλεκόμενο για συμβουλευτική και υποστήριξη σε θέματα διαχείρισης και πρόληψης βίας και επιθετικότητας παιδιών και εφήβων, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαχείρισης και αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων τους. Η νέα Τηλεφωνική Γραμμή θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εκδήλωσης γεγονότων βίας και επιθετικότητας και ανάλογων συμπεριφορών καθώς και στην πρόληψη. Ειδικότερα, απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικώς κάθε εμπλεκόμενο, που χρειάζεται βοήθεια είτε στο επίπεδο της παρέμβασης για την διαχείρισή τους, είτε στο επίπεδο της πρόληψης εντός οικογένειας ή σχολικής κοινότητας. Στελεχώνεται από παιδοψυχίατρο και ειδικούς ψυχικής υγείας, εξειδικευμένους σε ζητήματα αναπτυξιακής και σχολικής ψυχολογίας, όπως και συμβουλευτικής στην οικογένεια και την σχολική κοινότητα. Άμεσα στην ιστοσελίδα της Γραμμής 10306.gr αναρτάται σχετικό υλικό για την διαχείριση και πρόληψη σχετικών συμπεριφορών καθώς και οργάνωση σχεδίου προληπτικής δράσης για όλους τους φορείς, που εμπλέκονται με παιδιά και εφήβους.

Εγκατάσταση των συστημάτων RIS/PACS σε νοσοκομεία και δομές ΠΦΥ

Η εφαρμογή των RIS/PACS στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της Υγείας το οποίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο υλοποίησης και πρόκειται να ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε σχετική ενημερωτική ημερίδα ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Υφυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η εγκατάσταση ενός αποτελεσματικού συστήματος RIS/PACS στα δημόσια νοσοκομεία, αποτελεί καίρια ανάγκη, με πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ίδιους τους ιατρούς. Το έργο αυτό θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την πρόσβαση σε εικόνες και πληροφορίες, στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ιατρικών ομάδων αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων. Ο γιατρός, για παράδειγμα, θα μπορεί να βλέπει την μαγνητική στην οθόνη του υπολογιστή του, να υπαγορεύει τη διάγνωσή του και αυτή αυτόματα να καταγράφεται σε κείμενο, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να διασφαλίσουμε την άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση των πολιτών στις δομές υγείας».

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής δήλωσε:  «Η μεγαλύτερη προσδοκία από την εγκατάσταση των συστημάτων RIS/PACS στα Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας είναι η συγκέντρωση των ‘πολύτιμων’ δεδομένων της ιατρικής απεικόνισης, κατά τρόπο ομοιογενή και συμβατό με τα διεθνή πρότυπα. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους, τόσο για τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών, όσο και για τη βελτίωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, με αξιοποίηση των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης που έχουν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα να επιδείξουν στον τομέα της ιατρικής απεικόνισης. Το συγκεκριμένο έργο θα βελτιώσει την καθημερινότητα των γιατρών και των ασθενών στο Νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα θέτονται τα θεμέλια για έναν βασικό πυλώνα του Εθνικού Ψηφιακού Φακέλου Υγείας, το Κεντρικό Αποθετήριο Ιατρικών Εικόνων».