JANE: Κοινή ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Παγκόσμια πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί ο καρκίνος για τους επιστήμονες και ο αυξανόμενος επιπολασμός του, ιδιαίτερα στην Ευρώπη που ο πληθυσμός της γερνά, απαιτεί συντονισμένες δράσεις ώστε να αναχαιτιστεί η ανοδική του πορεία. Σήμερα ο καρκίνος είναι σημαντική αιτία νοσηρότητας και, σύμφωνα με στοιχεία, σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι θάνατοι από καρκίνο ξεπερνούν αυτούς από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί ανισότητες ως προς την αντιμετώπιση τόσο της νόσου όσο και των ασθενών και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες συντονισμού και ενιαίας πολιτικής υγείας. Σε αυτήν εντάσσονται προσπάθειες, όπως η κοινή ευρωπαϊκή δράση JANE (EU Joint Action in Networks of Expertise on Cancer, ΕU4Health Project 101075328, https://jane-project.eu/) που αποσκοπεί στη διαμόρφωση νέων δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 με τη συμμετοχή 16 ευρωπαϊκών χωρών και συντονίζεται από το Fondazione IRCCS, Istituto Nazionale dei Tumori di Milano. Ειδικοί καλούνται να γνωμοδοτήσουν, να βρουν λύσεις και να συντονίσουν ενέργειες, προκειμένου οι καρκινοπαθείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν πρόσβαση στις ίδιες υπηρεσίες, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τις εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής και της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά από αυτήν.

Στη δράση συμμετέχει από την Ελλάδα το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).  Το ΕΙΕ έχει αναλάβει τη διάδοση των δραστηριοτήτων του JANE και την ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας και των ομάδων στήριξης ασθενών σχετικά με τα δίκτυα εμπειρογνωμόνων που θα αναπτυχθούν μέσω του προγράμματος.

Η δημιουργία αυτών των δικτύων θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην κατάρτιση κατευθυντηρίων οδηγιών για την καλύτερη διαχείριση της νόσου ολιστικά προάγοντας τη διεπιστημονική σύνδεση και το συντονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς θα υποστηρίζονται επαρκώς με απώτερο στόχο τη μείωση της θνησιμότητας, την αύξηση της επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η κληρονομικότητα του εθισμού είναι κληρονομικότητα προδιάθεσης

Στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου για τη μείωση της βλάβης από εθιστικές συνήθειες με τίτλο «ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΣ!» αναλύθηκε το ζήτημα αν οι εθισμοί κληρονομούνται, το οποίο ανέπτυξε ο Γεώργιος Π. Χρούσος MD, MACP, MACE, FRCP, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρα, Παιδιού και Ιατρικής Ακρίβειας, Επικεφαλής Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, ο άνθρωπος σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά στρεσογόνα ερεθίσματα που τον καθιστούν ολοένα και πιο ευάλωτο σε εθισμούς. Μάλιστα, ανέφερε ότι η κληρονομικότητα του εθισμού είναι κληρονομικότητα προδιάθεσης, όπως ο πχ τα προβλήματα στον θυρεοειδή. Όπως είπε πρόκειται για ένα πολυγονιδιακό φαινόμενο στο οποίο μεγάλο ρόλο παίζει η περίοδος της κύησης και τα πρώτα χρόνια ζωής του ατόμου.

Σε άλλη συζήτηση αναλύθηκε το ζήτημα της μείωσης των εξαρτήσεων με τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, Υφυπουργό Υγείας, να επισημαίνει πως η πρόληψη είναι η βασικότερη παράμετρος μιας πολιτικής για τη μείωση των εξαρτήσεων, ενώ έκανε λόγο για ένα σύνθετο φαινόμενο, με χαρακτηριστικά γονιδιακής φύσεως και πολλούς ανθρώπους να έχουν αρνητική προδιάθεση.

Από την άλλη πλευρά, την πολυπλοκότητα και τη σημασία της μείωσης της βλάβης ανέδειξε ο Άγγελος Χατζάκης, Ομότιμος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, ο οποίος τόνισε ότι «η μείωση της βλάβης αποσκοπεί στη μείωση των αρνητικών συνεπειών των ουσιών χωρίς απαραίτητα τη διακοπή της χρήσης τους» και εξήγησε ότι κάθε ουσία έχει διαφορετικά δυναμικά αντιμετώπισης, είναι ένας διαφορετικός κόσμος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Στη μείωση της βλάβης αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης και ο Χρήστος Λιάπης, Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας πως δεν αφορά μόνο στις ουσίες, αλλά και σε όλα τα παρεπόμενα και πως στόχος των φορέων πρέπει να είναι η άμεση λύση στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ώστε με συλλογική δράση να φτάνουμε στην απεξάρτηση.

Γ.Ν. Γεννηματάς: Πρωτοποριακή μέθοδος θρομβεκτομής έσωσε τη ζωή 25χρονης

Με την πρωτοποριακή μέθοδο της μηχανικής θρομβεκτομής σώθηκε η ζωή μιας 25χρονης που έπασχε από μαζική πνευμονική εμβολή στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Την είδηση έφερε στο προσκήνιο ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου τονίζει ότι  το Τμήμα του αγγειογράφου στο νοσοκομείο Γεννηματάς σε συνεργασία με την Γ’ Παθολογική Κλινική αποτελούν κέντρο Αναφοράς για την αντιμετώπιση ασθενών με πνευμονική εμβολή και κατατάσσονται στα 3 καλύτερα κέντρα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας  αναφέρει στην ανάρτησή του τα εξής: ««Ασθενής 25 χρόνων με μαζική πνευμονική εμβολή και αιμοδυναμικά ασταθής αντιμετωπίστηκε χθες βράδυ στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς με την πρωτοποριακή μέθοδο τις μηχανικής θρομβεκτομής, με τοπική αναισθησία μόνο από τον Επεμβατικό Ακτινολόγο Νικόλαο Πτώχη. Είναι εντυπωσιακή η ποσότητα των θρόμβων που αναρροφήθηκε από την πνευμονική αρτηρία του κοριτσιού. Η βελτίωση της κατάστασης ήταν άμεση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεμβατικής πράξης. Το περιστατικό έγινε σε συνεργασία με την Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείο Σωτηρία με την συμβολή του Πρύτανη κ. Σιάσου Μάκη και την Γ’ παθολογική κλινική στην οποία Συντονίστρια είναι η κυρία Παγώνη. Το Τμήμα του αγγειογράφου στο νοσοκομείο Γεννηματάς σε συνεργασία με την Γ’ Παθολογική Κλινική αποτελούν κέντρο Αναφοράς για την αντιμετώπιση ασθενών με πνευμονική εμβολή και κατατάσσονται στα 3 καλύτερα κέντρα στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που έχουν αντιμετωπιστεί με την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο».

Έντονη αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Πολάκη στη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη σημειώθηκε χθες στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου με θέμα: «Απών ο ΕΟΔΥ από τη δίκη για τις 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο συντονιστής ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης  ανέφερε ότι ενώ στις 27 Δεκεμβρίου του 2023 το ΔΣ του ΕΟΔΥ είχε αποφασίσει ομόφωνα να προβεί σε δήλωση παράστασης στη δίκη για τις 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στις 12 Ιανουαρίου του 2024 , λίγες μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων η απόφαση ανατράπηκε λόγω γνωμοδότησης ενός ακαδημαϊκού. «Πώς επιτρέπετε να γίνεται αυτό το πράγμα; Έχετε καμιά σχέση με την ακύρωση της απόφασης;» ρώτησε τον υπουργό, ο κ. Πολάκης. Ο κ. Γεωργιάδης ως προς την ερώτηση απάντησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνθηκε σε έναν από τους καλύτερους καθηγητές στην Ελλάδα για το τι πρέπει να κάνουν. Και η γνωμοδότηση του ήταν ότι τόσο η παράλειψη παράστασης όσο και η παραίτηση από το δικαίωμα παράστασης δεν οδηγούν στην απόσβεση των αστικών αξιώσεων του ζημιωθέντος και συγκεκριμένα η παράλειψη παράστασης του ΕΟΔΥ προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά των ανωτέρω κατηγορουμένων δεν οδηγεί στην απόσβεση των αστικών αξιώσεών του». «Τους είπε δηλάδή», τόνισε ο κ Γεωργιάδης , ότι «εάν παρασταθείτε κινδυνεύετε μετά να καταδικαστείτε σε αγωγή. Εάν δεν παρασταθείτε δεν χάνετε απολύτως τίποτα και αν καταδικαστούν μπορείτε να πάτε να τους ζητήσετε αποζημίωση. Άρα, τους εισηγήθηκε να μην παρασταθούν».

Προκηρύξεις θέσεων για 6000 γιατρούς και 4000 νοσηλευτές μέσα στην εβδομάδα

Μέσα στην εβδομάδα θα προκηρυχθούν 6000 μόνιμες θέσεις γιατρών και 4000 νοσηλευτών δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή. Αναλύοντας το πώς θα λειτουργεί η ενιαία λίστα χειρουργείων ανέφερε τα εξής: «Η εντολή που έχω δώσει είναι όχι μόνο να ξέρουμε εμείς πόσα είναι τα εν αναμονή χειρουργεία στη χώρα, αλλά να τα κάνουμε δημοσίως γνωστά ανά νοσοκομείο και ανά κλινική. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθεί την εξέλιξη στην κλινική που περιμένει να χειρουργηθεί και αν βλέπει να του παίρνουν τη σειρά να μπορεί να ρωτάει τον λόγο», είπε και πρόσθεσε: «Ένας από τους στόχους που πρέπει οι διοικητές να εφαρμόζουν, αλλιώς χάνουν τη θέση τους, είναι να μη δημιουργούνται μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία τους. Άρα, λοιπόν, αν βλέπω ότι στο τάδε νοσοκομείο οι αναμονές είναι 6 μήνες, ενώ στο διπλανό νοσοκομείο στην ίδια πόλη είναι 3, αυτός είναι λόγος για να αποπέμψουμε τη διοίκηση». Αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία τόνισε ότι «Η βασική προϋπόθεση για να μπορεί μία κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία είναι η παραγωγή των πρωινών χειρουργείων να παραμένει στον μέσο όρο που ήταν και πριν». Σημείωσε δε ότι με τα απογευματινά χειρουργεία «ο πολίτης έχει και μία επιπλέον επιλογή πλην του να πάει σε μια ιδιωτική κλινική ή να δώσει “φακελάκι”. Του δίνουμε μία επιπλέον επιλογή που είναι φτηνότερη της ιδιωτικής κλινικής και νόμιμη».

Τι ανακοίνωσε στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ για το φάρμακο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Μια σειρά από αλλαγές στο θέμα της διαχείρισης και δημόσιας χρηματοδότησης του φαρμάκου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του κατά την ετήσια κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ανέφερε ότι τα στοιχεία που αφορούν το 2023 είναι πολύ αρνητικά και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά με μια σοβαρή αύξηση προϋπολογισμού στο φάρμακο για το τρέχον έτος και συγχρόνως νέα μέτρα εκεί που τα παλαιά δεν έχουν σημειώσει επιτυχία. Επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί θα προχωρήσουν, ακόμα και εάν ο ίδιος ενδέχεται να χάσει ψήφους, πρακτική που είχε ακολουθήσει και παλαιότερα στο υπουργείο Υγείας. Αυτό που έχει σημασία κατά τον υπουργό είναι να ξαναρρυθμίσει το όλο σύστημα το οποίο είχε απορρυθμιστεί, καθώς το μέτρο του clawback δεν μπορεί να καταργηθεί.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι θα αυξηθεί η διείσδυση γενοσήμων στην αγορά πάνω από το 40% όπως συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας δεν φτάνουμε καν το 30%. Φυσικά σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να βοηθήσουν  γιατροί, φαρμακοβιομηχανία και φαρμακοποιοί. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθεί κατά 80 εκατ. ετησίως η δαπάνη για τα καινοτόμα φάρμακα, ώστε να έχει ο Έλληνας ασθενής πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Ο υπουργός ανέφερε πως σύντομα θα υπάρξει αύξηση της τιμής των φαρμάκων κάτω από 10 ευρώ, ώστε να ανακοπεί η απόσυρση φθηνών φαρμάκων και υποκατάσταση τους από άλλα ακριβότερα. Παράλληλα, μετά από εξέταση, μια σειρά από φάρμακα θα τεθούν εκτός θετικής λίστας και θα ενταχθούν στην αρνητική λίστα.

Όσον αφορά το νοσοκομειακό φάρμακο, ο υπουργός τόνισε ότι θα μπει «φρένο» στις παραγγελίες των νοσοκομείων με την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών, οι οποίοι έχουν διογκωθεί, με αποτέλεσμα, ενώ το 2014 με τους κλειστούς προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία είχαμε δαπάνη στα 600 εκατ. ευρώ, σήμερα φτάσαμε στο 1,4 δισ. ευρώ.

Ένα άλλο μέτρο που ανακοίνωσε είναι η πάταξη της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Οι συνταγές θα σφραγίζονται στο εξής μέσω Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, θα γίνονται συμφωνίες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και θα εφαρμόζονται κλειστοί  προϋπολογισμοί για να υπάρχει ένα πιο προβλέψιμο περιβάλλον στον χώρο του φαρμάκου.

Στην ανάγκη σταδιακής αύξησης της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνδυασμό με μέτρα συγκράτησής της αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι ενώ υπάρχει σύμπνοια με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο τι πρέπει να γίνει, το κενό που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 10-12 χρόνια είναι πολύ μεγάλο. Συγκεκριμένα, το 2012 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ήταν 4,3 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της Πολιτείας 3,6 δισ. ευρώ. Το 2023 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 7,1 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της Πολιτείας είναι μόλις 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά τα τελευταία 11 χρόνια μεγάλωσε 65%, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 22%.

 

Σεμινάρια και workshops για τη Λειτουργική Ιατρική

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Λειτουργικής Ιατρικής MED FUTURE 2024, πραγματοποιείται στην Αθήνα μεταξύ 23-25 Φεβρουαρίου, στο ROYAL OLΥMPIC, με την διεξαγωγή ειδικών σεμιναρίων και workshops από διακεκριμένους διεθνώς ειδικούς της Λειτουργικής Ιατρικής.

Το MED FUTURE 2024 τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), με την συμμετοχή επιστημόνων του ΕΚΠΑ και  μεγάλων Ιατρικών κέντρων και πανεπιστημίων του εξωτερικού που ειδικεύονται στην της Λειτουργική Ιατρική σε διαγνωστικό και θεραπευτικό πεδίο.

Το συνέδριο θα προλογίσουν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Νικόλαος Φ. Αρκαδόπουλος, o Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης , αλλά και ο Πύρος Δήμας λόγω της στενής σχέσης της Λειτουργικής Ιατρικής με την Αθλητιατρκή. Η θεματολογία άπτεται της σύγχρονης προσέγγισης της Λειτουργικής Ιατρικής, η οποία κερδίζει θεαματικά έδαφος διεθνώς κατά την τελευταία δεκαετία στην κλινική πρακτική και στις ακαδημαϊκές σπουδές των Ιατρικών Σχολών, καθώς αποτελεί την μετεξέλιξη της γνώσης και των επιτευγμάτων της συμβατικής Ιατρικής με την αξιοποίηση των αρχών της συμπληρωματικής επιστήμης. Κεντρικοί άξονες των παρουσιάσεων και ομιλιών, η υγεία των μιτοχονδίων και της χλωρίδας του εντέρου και η σιωπηλή φλεγμονή, που διαπιστώνεται με αυξανόμενη βιβλιογραφία ότι αποτελούν την αρχή έγερσης σειράς χρονίων νοσημάτων.

Για την σημαντικότητα της χώρας μας στην ανάπτυξη των Λειτουργικών Τροφίμων, στα οποία η Λειτουργική Ιατρική στηρίζει την ενδυνάμωση του οργανισμού, θα μιλήσει ο καθηγητής Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ, Χαράλαμπος Προεστός εστιάζοντας στην πρόκληση που παρουσιάζει η αναδυόμενη επιστήμη της Λειτουργικής Ιατρικής για την επιστήμη της Διατροφής και την πρωτογενή παραγωγή της Ελλάδας -με σημαντικά τρόφιμα όπως το μέλι, η ελιά και το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φαρμακευτικά φυτά, οι σταφίδες, κ.α.-, με έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες και σε ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά.

 

Ειδική Θεματική Συνεδρία για τον Αλφαβητισμό της Υγείας

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συνδιοργανώνουν Ειδική Θεματική Συνεδρία με τίτλο «ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ-ΑΘΕΝΕΙΣ-ΜΜΕ» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στις 11.30π.μ, στο GrandHyatt Athens,Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 115 (αίθουσα ΕΣΤΙΑ), στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ενός από τα μεγαλύτερα ιατρικά συνέδρια της χώρας.

Στόχος είναι η κατάθεση προτάσεων και η άμεση αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων ομιλητών,-που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους- σε κρίσιμα πεδία που αφορούν τον Αλφαβητισμό της Υγείας με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του Αλφαβητισμού της υγείας ως βασική στρατηγική και πολιτική ενδυνάμωσης των ατόμων και προαγωγής της ατομικής και δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής.

Ο «Αλφαβητισμός της Υγείας» περιγράφει τις κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες που καθορίζουν τα κίνητρα και την ικανότητα των ατόμων να έχουν πρόσβαση, να αξιολογούν, να κατανοούν και να χρησιμοποιούν πληροφορίες με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας τους. Ο αλφαβητισμός στην υγεία, παρότι επηρεάζεται από τα γενικότερα επίπεδα αλφαβητισμού, δεν σημαίνει μόνο την ικανότητα ενός ατόμου να διαβάσει ένα φυλλάδιο ή ένα κείμενο σε μια ιστοσελίδα και να κάνει αριθμητικές πράξεις, αλλά την κριτική ικανότητά του να επιλέξει και να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες πληροφορίες υγείας, να πλοηγηθεί αποτελεσματικά σε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να επιλέξει τις κατάλληλες υπηρεσίες ή τους επαγγελματίες υγείας.

Ασθενείς με χαμηλό επίπεδο αλφαβητισμού παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην κατανόηση του τρόπου λήψης των φαρμάκων, στην κατανόηση οδηγιών χρήσης και παρενεργειών, στην αυτοδιαχείριση χρόνιων νοσημάτων. Παρουσιάζουν επίσης μικρότερα ποσοστά τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και αυξημένα ποσοστά μέσης διάρκειας νοσηλείας και επανεισαγωγών για νοσηλευτική περίθαλψη. Άτομα με υψηλότερο επίπεδο αλφαβητισμού στην υγεία κάνουν μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών πρόληψης, υιοθετούν συμπεριφορές που συνδέονται με πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής και τήρησης των φαρμακευτικών οδηγιών και χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης, η πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία είναι  πιο εύκολη από ποτέ. Ειδήσεις και ρεπορτάζ για εξελίξεις σχετικά με τις ασθένειες, βρίσκονται, αντιφατικά, δραματικά και μερικές φορές με αυτοαναιρούμενο τρόπο στο προσκήνιο, αφενός λόγω της γρήγορης και πολλαπλής πλέον παραγωγής της ιατρικής γνώσης και αφετέρου λόγω της άμεσης μετάδοσής τους από τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Το σημαντικό και ουσιαστικό ερώτημα είναι πλέον πόσο εύκολο είναι κανείς να εντοπίσει, να αξιολογήσει, να κατανοήσει και να αξιοποιήσει πληροφορίες υγείας, ώστε να είναι ικανός να προβεί στη λήψη σωστών αποφάσεων που θα διασφαλίζουν και θα προάγουν την υγεία του και την ποιότητα ζωής του.

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Αλφαβητισμός Υγείας αποτελεί μια σημαντική στρατηγική προσωπικής ενδυνάμωσης και ανάπτυξης, για να αυξήσει τον έλεγχο των ανθρώπων στην υγεία τους, αλλά και την ικανότητά τους να αναζητούν αξιόπιστες και έγκυρες πληροφορίες και θα πρέπει να αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα των στρατηγικών και πολιτικών της δημόσιας υγείας.

Η Επιστημονική Ιατρική Κοινότητα, οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Οργανισμοί, οι Σύλλογοι Ασθενών, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν το δικό τους κρίσιμο ρόλο και μπορούν να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε τα άτομα να κατανοούν καλύτερα και να αξιοποιούν αποδοτικότερα πληροφορίες και υπηρεσίες υγείας και -εν τέλει-να λαμβάνουν τις πιο σωστές αποφάσεις που σχετίζονται με την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας προσδοκούν η συγκεκριμένη θεματική συνεδρία να αποτελέσει το ερέθισμα για ένα δημιουργικό διάλογο της Επιστημονικής Κοινότητας, των Συλλόγων Ασθενών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και γιατί όχι μια σταθερή και στοχευμένη συνεργασία στο μέλλον για το συγκεκριμένο πολύπλευρο θέμα, κάτι που αναμφισβήτητα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο.

 

Οι ομιλητές στο πάνελ είναι:

  • Φωφώ Καλύβα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας
  • Δημήτρης Μπούμπας, Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας ΕΚΠΑ Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
  • Έφη Σίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας-ΜΜΕ & Δημόσιας Υγείας-Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΠΑΔΑ
  • Μιχάλης Παπαδάκης Καθηγητής Καρδιολογίας, ΠρόεδροςEuropean Association of Preventive Cardiology (EAPC)
  • Μέμη Τσεκούρα,Α΄ Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
  • Γιώργος Κοχιαδάκης, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

 

Τον συντονισμό της Ειδικής Θεματικής Συνεδρίας θα έχει ο Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ, κ. Βασίλης Βασιλικός. Η ΕΚΕ και η ΕΝΑΣΕΛ, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των ΜΜΕ και των εκπροσώπων τους και ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με το χώρο της υγείας, έχουν προσκαλέσει τους Συντάκτες Υγείας στη συγκεκριμένη θεματική συνεδρία, προκειμένου να συμμετάσχουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους και τα ερωτήματά τους στους παρευρισκόμενους ομιλητές.

Σε έναν ψηφιακό  κόσμο, που η οποιαδήποτε πληροφορία διακινείται σε δευτερόλεπτα,  είναι δεδομένο ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν κομβικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών  και οι θέσεις των εκπροσώπων του Τύπου για τον Αλφαβητισμό της υγείας αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Θετική Φωνή: Συνεργασία με τα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Θετική Φωνή και τα κέντρα Checkpoint ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους με το Δήμο Θεσσαλονίκης για την προαγωγή της πρόληψης και την μέγιστη διαθεσιμότητα των εξετάσεων για HIV. Σε συνεργασία με το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας (Δημοτικά Ιατρεία) και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Thess Checkpoint και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή θα παρέχουν δωρεάν και γρήγορες εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδα B & C και σύφιλη, κάθε Τετάρτη από τις 12:00 έως τις 14:00 στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων. Με γνώμονα το ότι η εξέταση για τον HIV και τις λοιπές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι μια απλή και γρήγορη διαδικασία που έχει όμως μεγάλη σημασία, σκοπός είναι οι εξετάσεις να γίνουν εύκολα προσβάσιμες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Δωρεάν υπηρεσίες από το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού, 13 Φεβρουαρίου 2024, το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του  ΕΟΔΥ,  κατ’ εξαίρεση θα  δέχεται το κοινό χωρίς ραντεβού και επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του έως τις 17:00, προσφέροντας  τις παρακάτω υπηρεσίες:

-Δωρεάν, ανώνυμο ή εμπιστευτικό έλεγχο με δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για HIV, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Σύφιλη, Χλαμύδια & Γονόρροια.

-Συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ

-Ιατρική καθοδήγηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας

-Δωρεάν διάθεση προφυλακτικών

-Εκπαίδευση στη σωστή χρήση προφυλακτικού

Εκτιμάται ότι η αυξημένη χρήση του προφυλακτικού από το 1990 και μετά έχει αποτρέψει περίπου 117 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον HIV (ΠΟΥ)

Η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού εξαρτάται από την σωστή και συστηματική χρήση του (ΠΟΥ)

Η σωστή και συστηματική χρήση του προφυλακτικού από την αρχή της σεξουαλικής επαφής ως το τέλος,

αποτρέπει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε ποσοστό 98% (CDC) προσφέρει υψηλή προστασία από τον HIV (CDC)

μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια, η σύφιλη (CDC). Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των ΣΜΝ – ιδιαίτερα της σύφιλης και της γονόρροιας – τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη χώρα μας.