Η φυσικοθεραπεία συμβάλει στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με συγγενείς καρδιοπάθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) τονίζουν ότι, με την κατάλληλη βοήθεια, οι άνθρωποι που γεννιούνται με κάποιο πρόβλημα στην καρδιά μπορούν έχουν καλή ποιότητα ζωής.

Η μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια στη διάγνωση και αντιμετώπιση των συγγενών καρδιοπαθειών (ΣΚ)έχει αλλάξει την πρόγνωσή τους. Σήμερα οι ΣΚ μπορεί να διαγνωσθούν νωρίς στην εμβρυϊκή ζωή. Μπορεί να υπάρξει παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης του εμβρύου στη διάρκεια της κύησης, χρήση επεμβατικών τεχνικών για να βελτιωθεί η πρόγνωσή τους και είναι εφικτή η αποκατάσταση των περισσότερων ανωμαλιών, ακόμη και εκείνων που κάποτε μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ βαριάς μορφής. Τουλάχιστον το 80% των παιδιών αυτών με σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση θα μπορεί να εργασθεί, να δημιουργήσει οικογένεια και να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Τα περισσότερα παιδιά που πάσχουν από συγγενή καρδιοπάθεια μπορούν να εκτελούν απολύτως φυσιολογικές δραστηριότητες. Πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία, όπως κολύμπι, ποδήλατο, σχοινάκι κ.λπ.

Όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως τα παιδιά με σύμπλοκες καρδιοπάθειες, να ενταχθούν σε πρόγραμμα καρδιαγγειακής αποκατάστασης, με επιτήρηση από παιδοκαρδιολόγο και φυσικοθεραπευτή, καθώς με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η ανοχή στην άσκηση σε ένα ασφαλές περιβάλλον και μειώνεται το κόστος περίθαλψης και η καρδιακή θνησιμότητα και θνητότητα. Επίσης, η κινητική εξέλιξη του παιδιού μπορεί να μην είναι αντίστοιχη με αυτή των υγιών παιδιών και να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη  φυσικοθεραπεία. Για κάθε περίπτωση, οι γονείς και τα παιδιά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους.

 

ECDC: Ανησυχητική αύξηση του Klebsiella pneumoniae στην Ευρώπη

Για ανησυχητική αύξηση της εμφάνισης του παθογόνου  Klebsiella pneumoniae (κλεμπσιέλλα της πνευμονίας) σε νοσοκομεία της Ευρώπης κάνει λόγο στη χθεσινή του έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Όπως αναφέρεται, από το 2018 μέχρι το 2023 οι χώρες που έχει εμφανιστεί το βακτήριο έχουν αυξηθεί από τέσσερις σε δέκα ενώ ο αριθμός των παθογόνων που απομονώθηκαν από 12 σε 143. Οι  δέκα χώρες στις οποίες έχει εντοπιστεί το στέλεχος είναι οι: Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία και Νορβηγία.

Επιπλέον, υπάρχουν πλέον ενδείξεις διαρκούς εξάπλωσης της κυρίαρχης παγκοσμίως γενεαλογίας hvKp ST23-K1 που φέρει γονίδια καρβαπενεμάσης σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ιρλανδία σε περίοδο πέντε ετών, παρά τις ενισχυμένες προσπάθειες ελέγχου.

Είναι ζωτικής σημασίας το εν λόγω παθογόνο να ανιχνεύεται έγκαιρα στις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης της ΕΕ ώστε να αποτρέπεται η περαιτέρω  διάδοσή του, τονίζει το ECDC.

 

 

 

 

 

ΠΑΣΟΝΟΠ: Επιλογή των διοικούντων η υποστελέχωση της ΜΕΘ του Γ.Ν.Θ. «Άγιος Παύλος»  

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), τονίζει με ανακοίνωσή της ότι η υποστελέχωση της ΜΕΘ του ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», είναι ευθύνη των διοικούντων και αποτελεί μονόδρομο για την επίλυση των προβλημάτων η ικανοποίηση των αιτημάτων των νοσηλευτών. Όπως αναφέρεται «η ΕΕ της Ομοσπονδίας έλαβε γνώση της επιστολής διαμαρτυρίας- όχλησης την οποία υπογράφει το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ του νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση του ιδρύματος κωφεύει στις συνεχείς και επίμονες εκκλήσεις

τους για συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και συνακόλουθα για την θωράκισητης ασφάλειας προσωπικού και ασθενών. Συγκεκριμένα, παρότι από τις 23/02/2023 με την υπαριθμόν Γ2οικ. 115 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας ορίζεται σαφώς η ελάχιστη στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΑΦ ανά κλίνη που είναι 3 και 2 νοσηλευτές αντίστοιχα, οι ιθύνοντες του Αγίου Παύλου αδιαφορούν προκλητικά να συμπληρώσουν τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό των νοσηλευτών στην οικεία ΜΕΘ, που αριθμεί 7 κλίνες και διαθέτει 17 νοσηλευτές αντί για 21 κατ΄ ελάχιστον. Όπως εύλογα προκύπτει τόσο από την επιστολή διαμαρτυρίας- όχλησης , όσο και από την κοινή λογική, η μακρόχρονη εντατικοποίηση της τόσο επίπονης και εξαντλητικής εργασίας στον χώρο αυτόν, εγκυμονεί πλείστους όσους κινδύνους, τόσο για την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των νοσηλευτών, όσο βέβαια και των ασθενών». Αν η διοίκηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των νοσηλευτών «ανοίγει ο δρόμος για δυναμικές κινητοποιήσεις, στις οποίες οι υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτυρίας- όχλησης συνάδελφοι, πρέπει να μας θεωρούν αρωγούς και συμπαραστάτες», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΣΟΝΟΠ.

 

ΟΕΝΓΕ: Δεν περισσεύουν στρατιωτικοί γιατροί για να στελεχώσουν το ΕΣΥ  

Ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, την ανακοίνωση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη για οικονομικά κίνητρα σε στρατιωτικούς γιατρούς προκειμένου να καλύψουν κενά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μιλώντας σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή. Όπως τόνισε, το μέτρο πρόκειται να αποτύχει πανηγυρικά, όπως απέτυχε και το αντίστοιχο που αφορούσε οικιοθελείς μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ σε περιφερειακά νοσοκομεία, για δύο λόγους: πρώτον δεν περισσεύουν γιατροί στα στρατιωτικά νοσοκομεία για να στελεχώσουν το ΕΣΥ, ανέφερε συγκεκριμένα, σημειώνοντας ότι έχει γίνει γνωστό από ειδικευόμενους στα στρατιωτικά νοσοκομεία που είναι πολίτες, ότι αυτή τη στιγμή  υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Και δεύτερον γιατί το οικονομικό κίνητρο των 1800 ευρώ, είναι πενιχρό, δήλωσε ο κ. Παπανικολάου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, χαρακτήρισε την ανακοίνωση για τους στρατιωτικούς γιατρούς στο ΕΣΥ, ως λογική λύση, ειδικά για να καλυφθούν κενά σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως τα νησιά, όπου όπως είπε οι ανάγκες σε προσωπικό διαφέρουν ανάλογα με τις εποχές του έτους. Ωστόσο όπως είπε εκτός από το οικονομικό κίνητρο των 1800 ευρώ πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα για να πεισθούν οι γιατροί να μετακινηθούν προσωρινά σε νησιά, αφού όπως είπε το συγκεκριμένο οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς του ΕΣΥ δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα ελκυστικό.

Ο κ. Παπανικολάου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νοσοκομείο της Σύρου, είπε ότι η πρόταση των γιατρών προς το Υπουργείο για το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη Γ’βαθμια μονάδα που να καλύπτει και τα γύρω νησιά και να υπάρχει παράλληλα ένα σύστημα με 1-2 διαθέσιμα ταχύπλοα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για μεταφορές ασθενών, κάτι που βοηθούσε και στο αποφεύγονται πολλές  κοστοβόρες  αεροδιακομιδές.

Επιπλέον, ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε σε πρόσφατη καταγγελία των χειρουργών στο νοσοκομείο Σύρου που έλαβε η ΟΕΝΓΕ, σύμφωνα με την οποία, ο διοικητής του νοσοκομείου, εμποδίζει την διεξαγωγή τακτικών χειρουργείων και επιτρέπει μόνο τα έκτατα περιστατικά, επικαλούμενος ελλείψεις σε προσωπικό.

 

Όμιλος Ιατρικού: Eνίσχυση της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών ανακοινώνει περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας του με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με το οποίο έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας από το Δεκέμβριο του 2023.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ομίλου, σε συνέχεια των θετικών εξελίξεων όσον αφορά στη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, επιταχύνονται οι διαδικασίες και για την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου πυλώνα της σύμπραξης Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που είναι η συνεργασία για  πιθανή ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα.

Η ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα αποτελεί όραμα που είχε εξ αρχής ο Πρόεδρος και ιδρυτής του Ομίλου, Δρ. Γ. Αποστολόπουλος, αντανακλώντας τόσο τις αξίες όσο και την αταλάντευτη δέσμευση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών να βρίσκεται στην αιχμή της επιστημονικής, τεχνολογικής κι ερευνητικής πρωτοπορίας, όντας πάντα «ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ». Η στρατηγική αυτή συνεργασία έχει πολλούς πυλώνες, όπως η πρακτική εκπαίδευση  των φοιτητών της Ιατρικής στα υψηλής τεχνολογίας και στελεχωμένα με κορυφαίους επιστήμονες νοσοκομεία του Ομίλου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ομίλου Ιατρικού με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου που αφορά στην πρακτική εκπαίδευση  των φοιτητών της Ιατρικής, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 ο Όμιλος υποδέχτηκε τη δεύτερη σειρά φοιτητών στην Ελλάδα, υπό τη συνοδεία της κοσμήτορος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Elizabeth Johnson. Κατά το εαρινό εξάμηνο θα ασκηθούν συνολικά (51) φοιτητές στα Νοσοκομεία του Ομίλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή (60) κλινικών εκπαιδευτών.

Sobi: Ισχυρές επιδόσεις εσόδων το δ’ τρίμηνο του 2023

Η Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (Sobi) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έκθεσης της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, τα οποία δείχνουν ισχυρές επιδόσεις εσόδων και ισχυρή ανάπτυξη για το 2024.

Αναλυτικότερα, το δ’ τρίμηνο του 2023, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 14%, σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER)iiκατά 15%, και ανήλθαν σε 6.844 εκατ. SEK (5.991). Τα έσοδα του τομέα Αιματολογίας αυξήθηκαν κατά 21% σε CER και ανήλθαν στα 3.640 εκατ. SEK (3.025), εξέλιξη που προήλθε από τις πωλήσεις του pacritinib ύψους 322 εκατ. SEK, τις ισχυρές πωλήσεις ύψους 1.323 εκατ. SEK του efmoroctocog alfa, την ανάπτυξη για το avatrombopag, εξαιρουμένης της αγοράς της Κίνας που ήταν ίση με 59% σε CER και τις πωλήσεις του pegcetacoplan ύψους 186 εκατ. SEK. Τα έσοδα του τομέα Ανοσολογίας αυξήθηκαν κατά 10% σε CER και ανήλθαν στα 2.905 εκατ. SEK (2.643), εξέλιξη που προήλθε από την ανάπτυξη κατά 107% σε CER του emapalumab και τα δικαιώματα για το nirsevimab ύψους 890 εκατ. SEK.

Τα έσοδα ανά μετοχή (EPS) προ μείωσης ανήλθαν σε 3,02 SEK (4,47)iv. Τα προσαρμοσμένα EPS προ μείωσηςii ανήλθαν σε 3,21 (4,47) SEKiv. Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 1.073 εκατ. SEK (1.893)

Μετά το τέλος του τριμήνου, στις 5 Ιανουαρίου του 2024, η Annette Clancy, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκλέχθηκε στη θέση του Προέδρου του ΔΣ αναλαμβάνοντας άμεσα καθήκοντα, καθώς ο Bo Jesper Hansen υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή του η οποία έγινε επίσης αμέσως δεκτή, λόγω προβλημάτων υγείας.

Για το 2024 τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό σε CER και το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITA αναμένεται να φτάσει λίγο παραπάνω από το 30% των εσόδων. «Το στρατηγικό χαρτοφυλάκιο της Sobi παρουσίασε ισχυρή αύξηση κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η οποία αντιστοιχεί στο 40% των εσόδων. Το αποτέλεσμα αυτό υποστηρίζει τη δέσμευσή μας να παράσχουμε νέα, καινοτόμα φάρμακα σε άτομα με σπάνιες παθήσεις» δήλωσε ο Guido Oelkers, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

 

Μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) πιστός στο ανθρωπιστικό του καθήκον, απέστειλε χθες μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα προς ενίσχυση των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές συνέπειες των εχθροπραξιών που μαίνονται στην περιοχή.

Η ανθρωπιστική αποστολή του ΕΕΣ (20 τόνοι) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρόφιμα μακράς διάρκειας, κονσέρβες, αλεύρι, ρούχα και κουβέρτες και απεστάλη σήμερα με ειδικό κοντέινερ με προορισμό το Port Said της Αιγύπτου, όπου θα παραληφθεί τις επόμενες μέρες από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, σε συνεργασία με την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, και εν συνεχεία θα διαμοιραστεί με ασφάλεια άμεσα στους πολίτες.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, η Α.Ε. Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Yussef Dorkhom, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιο Αυγερινό, στα Κεντρικά Γραφεία του Ε.Ε.Σ στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα ενημέρωσε τον Προέδρο του Ε.Ε.Σ. για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Παλαιστίνη, ενώ τον ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη του Ε.Ε.Σ. σε αυτή την εξαιρετική δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους κατοίκους της.

 

 

Η GSK Ελλάδος πιστοποιείται για το εργασιακό της περιβάλλον

Η GSK Ελλάδος ανακοινώνει την απόκτηση της διεθνώς αναγνωρισμένης Πιστοποίησης του Great Place to Work, η οποία αναγνωρίζει τις επιτυχημένες εργασιακές πρακτικές της εταιρείας που συντελούν στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός ανθρωποκεντρικού, ποιοτικού και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος. Η Πιστοποίηση του Great Place to Work αποδόθηκε στην GSK Ελλάδος, για το διάστημα Δεκέμβριος 2023 – Δεκέμβριος 2024, κατόπιν αξιολόγησης της εταιρείας από τους εργαζομένους της, η οποία βασίστηκε στην ανώνυμη και εμπιστευτική συμπλήρωση έρευνας που αφορούσε την εμπειρία των εργαζομένων από το εργασιακό περιβάλλον της GSK Ελλάδος και από τις πρακτικές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, καθώς και την επίπτωση αυτών στην εργασιακή τους καθημερινότητα, την ικανοποίηση και τη δέσμευσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας Great Place to Work  Trust Index, η οποία απαρτίζεται από 60 κλειστές και 2 ελευθέρου σχολιασμού ερωτήσεις, οι εργαζόμενοι της GSK Ελλάδος, ξεπερνώντας κατά πολύ το ελάχιστο ποσοστό του 65%, όσον αφορά την συγκέντρωση θετικών απαντήσεων και των 45, κατ’ ελάχιστο, συμμετοχών που ορίζει ο θεσμός, κλήθηκαν να αξιολογήσουν διαφορετικές πτυχές της εταιρείας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν την καθημερινότητα στο εργασιακό περιβάλλον, τα πρότυπα αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με την ομάδα διοίκησης, τις διαδικασίες ενσωμάτωσης νέων εργαζομένων και τις εν γένει ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ο Antonino Biroccio, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της GSK Ελλάδος, αναφέρει ότι «Η ευημερία, η εξέλιξη και η επιβράβευση των ανθρώπων μας σε ένα περιβάλλον σεβασμού, ίσων ευκαιριών και συμπερίληψης αποτελεί το θεμέλιο για τη δυναμική ανάπτυξη της GSK στην Ελλάδα».

Novartis: Έναρξη του 2ου κύκλου του Προγράμματος Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών

Με αφορμή την έκτη επέτειο της «Δέσμευσης απέναντι στον Ασθενή», η Novartis Hellas ανακοίνωσε την έναρξη του δεύτερου κύκλου του εκπαιδευτικού Προγράμματος Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών. Το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών υλοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και απευθύνεται σε εκπροσώπους ενώσεων ασθενών στοχεύοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τη βελτίωση των γνώσεων τους, ώστε να υποστηρίξουν πιο αποδοτικά τη λειτουργία των συλλόγων τους.

Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του πρώτου κύκλου, με 20 εκπροσώπους 14 φορέων ασθενών να ολοκληρώνουν το πρόγραμμα, ο νέος κύκλος έχει ως στόχο να διευρύνει περαιτέρω τις δεξιότητες των συμμετεχόντων και σε άλλα πεδία, απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία των οργανισμών τους, στο σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες, ο ειδικά προσαρμοσμένος δεύτερος κύκλος του προγράμματος αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες:

-«Επίτευξη θετικών εκβάσεων»

-«Πολυκαναλική Επικοινωνία»

-«Βιωσιμότητα ενός φορέα ασθενών»

Μέσα από τις διαφορετικές ενότητες, οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν το θεωρητικό υπόβαθρο  για να επιτυγχάνουν θετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια συναντήσεων εργασίας με διαφορετικούς συμμετόχους, να σχεδιάζουν, να εφαρμόζουν και να παρακολουθούν σωστά μια στρατηγική επικοινωνίας πολλαπλών καναλιών καθώς και να αναπτύσσουν ένα ολιστικό Πλάνο Βιωσιμότητας των οργανισμών τους.

Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν μέσω διαδικτύου και για την ολοκλήρωση κάθε ενότητας απαιτούνται 5 ώρες μελέτης και 6 ώρες διάδρασης με τον αντίστοιχο καθηγητή σε διάρκεια ενός μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών προσφέρει Ακαδημαϊκές Μονάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς & Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS), πιστοποιώντας την κατάρτιση των συμμετεχόντων.

Αυξήσεις έως και 80% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής στα φάρμακα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων  για την αγορά τους, γεγονός που έχει πυροδοτήσει την αγανάκτησή τους.

Αποδέκτες των αντιδράσεων είναι οι φαρμακοποιοί που τονίζουν ότι δεν ευθύνονται για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προέβη χθες σε ανακοίνωση τονίζοντας τα εξής:

«Από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

  1. Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
  2. Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
  3. Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα.
  4. Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα ένιαι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι  και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ.

Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε  κατηγορηματικά αντίθετοι”.