Νέα θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο του παγκρέατος

 Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την τέταρτη αίτια θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μία αύξηση στην επίπτωσή του. Λόγω της θέσεως του παγκρέατος, συχνά αυτός ο καρκίνος δεν έχει συμπτωματολογία στα αρχικά του στάδια. Αποτελεί μία σιωπηλή νόσο με το 80% των περιπτώσεων να διαγιγνώσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Η ριζική αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου όταν είναι εντοπισμένος, συνίσταται σε ριζική χειρουργική αντιμετώπιση και τη χορήγηση επικουρικής χημειοθεραπείας. Στις περιπτώσεις όπου ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τοπικά προχωρημένος ή μετασταστικός, χορηγείται συστηματική χημειοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί βελτίωση στην πρόγνωση των ασθενών αυτών. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και ο Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας), συνοψίζουν τα δεδομένα μιας καινούριας θεραπευτικής αγωγής που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στις 13 Φεβρουαρίου του 2024.

Η λιποσωμική ιρινοτεκάνη (Onivyde) είναι το νέο χημειοθεραπευτικό φάρμακο που έλαβε έγκριση σε συνδυασμό με την οξαλιπλατίνη, τη φθοριοουρακίλη και τη λευκοβορίνη (NALIRIFOX) για την πρώτη γραμμή θεραπείας μεταστατικής νόσου με βάση τη μελέτη NAPOLI-3. Συγκεκριμένα, η μελέτη συμπεριέλαβε 770 ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος που δεν είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία να αντιμετωπισθούν είτε με τον συνδυασμό λιποσωμικής ιρινοτεκάνης, οξαλιπλατίνης, φθοριοουρακίλης και λευκοβορίνης (NALIRIFOX) είτε με την καθιερωμένη αγωγή γεμσιταβίνης και ναμπ-πακλιταξέλης. Διαπιστώθηκε ότι ο νέος συνδυασμός NALIRIFOX συνδυάστηκε με αντικειμενική ανταπόκριση σε 42% των ασθενών,  βελτίωσε τη συνολική τους επιβίωση κατά 16% και το διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου κατά 30%. Με τα νέα δεδομένα, ο συνδυασμός NALIRIFOX θεωρείται η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή πρώτης γραμμής. Επιπλέον, ο συνδυασμός αυτός μελετάται και ως εισαγωγική χημειοθεραπεία σε ασθενείς που είναι υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση.

ΟΕΝΓΕ: Αλήθειες που αποκρύπτονται σκόπιμα για τα απογευματινά χειρουργεία

Στους λόγους για τους οποίους η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα των τεράστιων αναμονών στο ΕΣΥ αλλά αντίθετα θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για την πλήρη κατάργηση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου. Όπως τόνισαν, δεν είναι αλήθεια ότι η διεξαγωγή χειρουργείων στα νοσοκομεία ΕΣΥ σταματά το μεσημέρι, αλλά ότι συνεχίζεται μέχρι αργά το απόγευμα, δεν είναι αλήθεια ότι οι λίστες  χειρουργείων εξασφαλίζουν τη διαφάνεια, αφού ήδη  εφαρμόζονται και είναι διάτρητες,  δεν είναι αλήθεια ότι θα μειωθεί η αναμονή στα πρωινά χειρουργεία.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ επισήμανε επίσης ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, δεν τους λύθηκαν εύλογες απορίες όπως ποιο νοσοκομείο πληροί τις προϋποθέσεις για απογευματινά χειρουργεία,  ποιος θα βοηθά τον χειρουργό στα απογευματινά χειρουργεία όταν ήδη ειδικευόμενοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εργασιακά εξουθενωμένοι, πώς θα στηριχτεί η μετεγχειρητική πορεία ενός ασθενούς το απόγευμα, όταν δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες για να νοσηλευτεί. Στον δε ισχυρισμό τους ότι αποτελεί ρίσκο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και τον ασθενή να διεξάγονται χειρουργεία από εξουθενωμένο εργασιακά προσωπικό, ο Υπουργός απάντησε ότι ρίσκο αποτελεί και η αναμονή ενός ασθενούς ένα και δύο χρόνια για να χειρουργηθεί.  Επιπλέον οι γιατροί σημείωσαν ότι σύμφωνα με τον Υπουργό η επόμενη προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ αφορά την κάλυψη  600-700 θέσεων, η πλειοψηφία των οποίων αφορά συντονιστές διευθυντές, τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ ξεπερνούν τις 6500, και οι ανάγκες εστιάζονται σε επιμελητές. Σε ερώτηση του Health Daily σχετικά με την έλλειψη της ειδικότητας των αναισθησιολόγων, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, επεσήμανε  ότι θα έπρεπε να αναρωτηθούμε γιατί δεν υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και γιατί το Υπουργείο δεν υιοθετεί τις θέσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας για την επίλυση του προβλήματος. Τονίστηκε επίσης ότι τα τελευταία 3 χρόνια από τους αναισθησιολόγους που πήραν ειδικότητα ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Συζήτηση για τη συμβατική σχέση ΕΟΠΥΥ – φυσικοθεραπευτών

Συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ ) είχε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με βασικό θέμα συμβατική σχέση ΕΟΠΥΥ – φυσικοθεραπευτών, με επικέντρωση στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του clawback, ένα μνημονιακό μέτρο που στραγγαλίζει οικονομικά τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια. Δεδομένου ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας  πληροφορίες για προτάσεις που αφορούν το clawback των διαγνωστικών και αναφέρουν την εφαρμογή δυο επιπέδων clawback, η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ. κατέθεσε πρόταση για την εφαρμογή του ανέκπτωτου ποσού (μαξιλαράκι), καθώς η οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο εφαρμογής του clawback για κάποια κατηγορία παρόχου θα χρειαστεί προώθηση ειδικής ρύθμισης, όπως αντίστοιχα χρειάζεται και η εφαρμογή ανέκπτωτου ποσού.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης στους Φυσικοθεραπευτές, έχουν εγκριθεί  από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και σύντομα θα εκδοθούν σε ΦΕΚ, τόσο η εξομοίωση του ποσοστού συμμετοχής στις συνεδρίες φυσικοθεραπείας όπως ισχύει και στις λοιπές παροχές της ΠΦΥ και η κατάργηση της θεώρησης των γνωματεύσεων για φυσικοθεραπείες. Επίσης, θα εκδοθεί σε ΦΕΚ και η αύξηση της επιτρεπόμενης ετήσιας δαπάνης φυσικοθεραπειών κατά 2 εκ. ευρώ για το 2023, καθώς και η αύξηση της επιτρεπόμενης δαπάνης ειδικής αγωγής φυσικοθεραπειών.

Παράλληλα, ο υπ. Υγείας ενημέρωσε τον Π.Σ.Φ. ότι προχωρά και η υλοποίηση του μηνιαίου ορίου εκτέλεσης συνεδριών φυσικοθεραπείας (δυναμικότητα), με την προσθήκη του σχετικού όρου στη συλλογική σύμβαση ΕΟΠΥΥ – Φυσικοθεραπευτών και την ενσωμάτωσή  του από τη δ/νση πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ.

Ο Π.Σ.Φ. έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης και το ζήτημα της ενίσχυσης της επιτρεπόμενης δαπάνης φυσικοθεραπείας για το 2024, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το ποσό της ενίσχυσης του προϋπολογισμού που θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο Π.Σ.Φ. έθεσε υπόψη του υπουργού την εφαρμογή του κωδικού μιας χρήσης OTP (one time pass), που διασφαλίζει την ταυτοποίηση της παρουσίας του ασφαλισμένου και παράλληλα αποδεικνύει την απόλυτη αναγκαιότητα του ύψους των ετήσιων δαπανών για τη φυσικοθεραπεία.

 

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Να παραμείνει σε δημόσια χέρια ο έλεγχος δαπανών του ΕΟΠΥΥ

Την έντονη αντίθεσή τους με τροπολογία  που περιλαμβάνεται σε νόμο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που προβλέπει τη χρηματοδότηση ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στις οποίες εκχωρεί το έργο του κλινικού και διοικητικού ελέγχου και της εκκαθάρισης του συνόλου των παροχών του ΕΟΠΥΥ, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού. Όπως τονίζουν εγείρονται ερωτήματα όπως: Ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγήθηκαν αυτή την τροπολογία, πως προκύπτει ότι την τεχνογνωσία του ελέγχου την έχουν οι ιδιωτικές εταιρείες και όχι οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα βρίσκονται σε χέρια ιδιωτικών εταιρειών, πως προκύπτει ότι η λύση της εκχώρησης του δημοσίου ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες είναι οικονομικά συμφέρουσα, πόσο συνδέεται η απομάκρυνση των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, των ασθενών και των εργαζομένων από τη σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ κ. ά. Ο Σύλλογος ζητάει άμεσα συνάντηση με τη Διοικήτρια του Οργανισμού και από τον Υπουργό Υγείας να μην προχωρήσει στην εφαρμογή ενός νόμου που θα τον εκθέσει πολιτικά καθώς και την ανταπόκριση του, στο αίτημα του για συνάντηση.

Ο Αλφαβητισμός Υγείας, κλειδί για τη βελτίωση της ζωής των Πολιτών

Απαραίτητη η εφαρμογή νέων στρατηγικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη του αλφαβητισμού (εγγραμματοσύνης) υγείας με συνεργασία Επιστημονικής Κοινότητας, Ασθενών, Πολιτείας και ΜΜΕ, ήταν το κεντρικό μήνυμα σχετικής κοινής θεματικής συνεδρίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στις 15 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου των Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ. Ο αλφαβητισμός στην υγεία αποτελεί μια σημαντική μορφή κοινωνικού και πολιτισμικού κεφαλαίου, καθώς -βελτιώνοντας την πρόσβαση των ατόμων σε πληροφορίες για την υγεία τους και την ικανότητά τους να τις χρησιμοποιούν αποτελεσματικά-συμβάλλει σε  μια σημαντική στρατηγική προσωπικής ενδυνάμωσης και αυτοφροντίδας και σε βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής. Ο συντονιστής της θεματικής συνεδρίας, Καθηγητής Καρδιολογίας στην Γ΄Πανεπιστημιακή Κλινική ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΝΘ, κ. Βασίλης Βασιλικός μίλησε βιωματικά από τη θέση τόσο του ασθενούς με COVID-19,περιγράφοντας τη δύσκολη νοσηλεία του κατά την περίοδο της πανδημίας, όσο και ως ιατρού και Καθηγητή,αναδεικνύοντας το πόσοσημαντικό και ταυτόχρονασύνθετο είναι να μεταφέρεις στοχευμένη πληροφόρηση και γνώση στον ασθενή για την ασθένεια και τη θεραπεία του. Περιέγραψε, δε, τις προσπάθειες της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ, με την«Σχολή Ασθενών», ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης των παραπάνω δυσκολιών στην επαφή και συνεργασία του γιατρού με τον ασθενή του.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας, Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΝΑ, ανάδειξε τους στόχους της Θεματικής Συνεδρίας επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η Επιστημονική Ιατρική Κοινότητα, οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Οργανισμοί, οι Σύλλογοι Ασθενών, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν το δικό τους κρίσιμο ρόλο και μπορούν να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε τα άτομα να κατανοούν καλύτερα και να αξιοποιούν αποδοτικότερα πληροφορίες και υπηρεσίες υγείας και -εν τέλει-να λαμβάνουν τις πιο σωστές αποφάσεις που σχετίζονται με την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών». Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Μέμη Τσεκούρα, η οποία κατάθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς και πιο συγκεκριμένα ότι η εγγραμματοσύνη πρέπει να ξεκινά από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, να υπάρχει πρόσβαση στην έγκυρη πληροφόρηση για την υγεία, με χρήση ποικίλων μορφών επικοινωνίας και γλώσσας και να εκπαιδεύονται οι επαγγελματίες υγείας, ώστε να παρέχουν κατανοητές και χρήσιμες πληροφορίες στον μέσο πολίτη. Παραθέτοντας στοιχεία από μελέτη που έγινε από το Ινστιτούτο Πολιτικής της Υγείας και παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Κυριάκο Σουλιώτη στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, τον Νοέμβριο του 2022 ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «Η εγγραμματοσύνη αποτελεί το θεμέλιο ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας. Η ΕΝΑΣΕΛ δίνει πρωταρχικό ρόλο στην εγγραμματοσύνη των ασθενών και το κάνει πράξη δημιουργώντας την Ακαδημία Ασθενών σε ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου δημιουργήσει patientexperts με γνώση και τεκμηριωμένη άποψη». Ζήτησε επίσης αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας με συγκεκριμένους δείκτες και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών με τους Συλλόγους Ασθενών, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

ΗΔΙΚΑ: Σημαντική διάκριση για την κυβερνοασφάλεια

Μία σημαντική διάκριση απέσπασε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ),εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στα Cyber Security Awards 2024, όπου απέσπασε το ασημένιο βραβείο στον τομέα Υγείας.

Η διάκριση, η οποία απονεμήθηκε στην ΗΔΙΚΑ από κοινού με την ADACOM, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της διαρκούς προσπάθειας της ΗΔΙΚΑ για την προστασία των ευαίσθητων υποδομών και δεδομένων από ψηφιακές απειλές.

Σημειώνεται ότι η ΗΔΙΚΑ είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και λειτουργία σημαντικών ψηφιακών υποδομών που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού και η διαχείριση προνοιακών υποδομών, είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες για τις οποίες η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με κορυφαίους συνεργάτες έχει αναπτύξει έναν εξελιγμένο μηχανισμό που διασφαλίζει την υψηλή διαθεσιμότητα και την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτή τη διάκριση που αναγνωρίζει τη διαρκή μας προσπάθεια στην προστασία κρίσιμων δεδομένων και υπηρεσιών που εξασφαλίζουν την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών Υγείας. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε με προσήλωση  να εργαζόμαστε για την υψηλή διαθεσιμότητα ποιοτικών υπηρεσιών προς τους επαγγελματίες του χώρου της Υγείας και, βέβαια, τους πολίτες», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα.

 

Ανάπτυξη κυττάρων καρδιακών μυών μετά από καρδιακή προσβολή

Νέα ευρήματα σε ποντίκια έφεραν τους ερευνητές ένα βήμα πιο κοντά στην αναγέννηση των ανθρώπινων καρδιακών μυϊκών κυττάρων μετά από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη  εβδομάδα. Όπως είναι γνωστό, όταν ο καρδιακός μυς πεθαίνει κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, ο τραυματισμός είναι μόνιμος επειδή το σώμα δεν αναπτύσσει νέα κύτταρα καρδιακού μυός. Ένα έμβρυο στη μήτρα, ωστόσο, αναπτύσσει νέα κύτταρα μυός της καρδιάς, ή καρδιομυοκύτταρα, σε μια διαδικασία που προωθείται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται YAP. Αυτή η ικανότητα παραμένει για λίγο στην καρδιά ενός νεογέννητου μωρού έως ότου η δραστηριότητα YAP «απενεργοποιηθεί» από το σώμα. Στα ποντίκια, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρδιολογίας του Τέξας την Τετάρτη στο Nature Cardiovascular Research , ανάγκασαν το YAP να δραστηριοποιηθεί σε καρδιές ενηλίκων μετά από καρδιακή προσβολή, διεγείροντας έτσι την αναγέννηση των κυττάρων του καρδιακού μυός και βελτιώνοντας την αντλητική δύναμη της καρδιάς.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης,  ότι τόσο στις καρδιές των ενηλίκων όσο και στις καρδιές νεογνών, η επαγόμενη από το YAP παραγωγή κυττάρων του καρδιακού μυός συνέβη σε «μικροπεριβάλλοντα» γεμάτα με κύτταρα που παράγουν συνδετικό ιστό ή ινοβλάστες και συγκεκριμένους τύπους ανοσοκυττάρων. Χωρίς αυτά τα άλλα κύτταρα, η δραστηριότητα YAP από μόνη της ήταν ανεπαρκής για την αναγέννηση των κυττάρων του καρδιακού μυός. «Η κατανόηση της αναγέννησης της καρδιάς σε μοριακό επίπεδο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων που μπορούν να διευκολύνουν την αναγέννηση των καρδιομυοκυττάρων», ανέφεραν οι ερευνητές. «Η μελέτη μας  δείχνει ότι η στόχευση στο μικροπεριβάλλον αντί για έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρου είναι καθοριστική για την επούλωση της τραυματισμένης καρδιάς».

ΜΗΤΕΡΑ: Μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα νέων ιατρών

Το ΜΗΤΕΡΑ, μέλος του μεγαλύτερου ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, Hellenic Healthcare Group, διοργανώνει για 12η συνεχή χρονιά το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης στην «Ενδοσκοπική Γυναικολογική Χειρουργική και Ουρογυναικολογία».

Υπηρετώντας την έρευνα και την επιμόρφωση της ιατρικής κοινότητας, το ΜΗΤΕΡΑ συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη της νέας γενιάς ιατρών, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση της άσκησης της ιατρικής του μέλλοντος. Το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα οργανώνεται και υλοποιείται υπό την εποπτεία του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ και τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς, MD, MBA, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ. Το πρόγραμμα, διάρκειας 4 μηνών, απευθύνεται σε νέους Μαιευτήρες- Γυναικολόγους, οι οποίοι επιθυμούν να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στη Γυναικολογική Ενδοσκοπική Χειρουργική. Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΜΗΤΕΡΑ. Μετά το πέρας του προγράμματος θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης. Το πρόγραμμα ξεκινά την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 210 6869279 ή να αποστείλετε email στο: [email protected]

 

Παγκόσμιο πρόγραμμα για την υποστήριξη εργαζομένων με καρκίνο

Η Sanofi Ελλάδας ανακοινώνει την έναρξη του παγκόσμιου προγράμματος “Cancer & Work: Acting Together”, το οποίο υποστηρίζει οικονομικά, συναισθηματικά και κοινωνικά κάθε εργαζόμενο που επηρεάζεται από τον καρκίνο και άλλες κρίσιμες ασθένειες. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός συμπεριληπτικού χώρου εργασίας όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή ασθένεια διατηρώντας την εργασιακή ασφάλεια και έχοντας διαθέσιμες σημαντικές παροχές για το χρονικό διάστημα που χρειάζονται προκειμένου να θεραπευτούν και να αναρρώσουν. Από όλες τις χρόνιες παθήσεις, ο καρκίνος συνδέεται με τα υψηλότερα ποσοστά απώλειας εργασίας, τα οποία για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται κατά 1,4 φορές μετά τη διάγνωση. Το πρόγραμμα “Cancer & Work: Acting Together” της Sanofi παρ’ ότι εστιάζει στον καρκίνο, έχει ως στόχο την κάλυψη οποιασδήποτε άλλης σοβαρής πάθησης που περιλαμβάνει ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ή άλλη εντατική θεραπεία και καθιστά δύσκολο στους ασθενείς να εργάζονται παράλληλα για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στο πλαίσιο του προγράμματος εφαρμόζεται μία ολοκληρωμένη προσέγγιση η οποία προσφέρει υποστήριξη σε εργαζόμενους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο ή φροντίζουν μέλος της οικογένειάς τους που έχει προσβληθεί από τη νόσο, η οποία περιλαμβάνει οικονομική υποστήριξη, ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις, συναισθηματική και ψυχική συμπαράσταση και ενημέρωση.

Βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι η προσφορά εργασιακής και οικονομικής σταθερότητας με διασφάλιση της θέσης εργασίας και διατήρηση των οικονομικών αποδοχών και παροχών στο 100% για 12 μήνες. Ακόμη, παρέχονται ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εργαζόμενου, όπως 100% απομακρυσμένη εργασία ή 100% ευέλικτο ωράριο εργασίας ή επιλογή μερικής απασχόλησης, με προσαρμογή στις ατομικές ανάγκες, τη θέση και τη φύση του ρόλου. Πρόσβαση σε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, καθώς επίσης και δικαίωμα για άδεια άνευ αποδοχών έχουν και όσοι φροντίζουν ένα στενό μέλος της οικογένειάς τους που έχει προσβληθεί από καρκίνο. Τέλος, οι επικεφαλής ομάδων εκπαιδεύονται με στόχο να βοηθήσουν μέλη της ομάδας τους που επηρεάζονται από καρκίνο, να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να τους καθοδηγήσουν στην αναζήτηση των προγραμμάτων παροχών και υποστήριξης.

Ειδική μέριμνα για τη συναισθηματική και ψυχική ευημερία των εργαζομένων προσφέρει η Sanofi μέσω του προγράμματος «Παγκόσμιο Πρόγραμμα Βοήθειας», όπου οι εργαζόμενοι ασθενείς ή φροντιστές αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν πρόσβαση 24/7 σε εξωτερική ψυχολογική υποστήριξη σε όλες τις χώρες. Επίσης, τα “Cancer & Work Affinity Groups”, αποτελούν ένα δίκτυο εθελοντών συναδέλφων που έχουν εκπαιδευτεί ή έχουν δικά τους βιώματα ως ασθενείς ή φροντιστές, τα οποία είναι διαθέσιμα προκειμένου να διευκολύνουν το ταξίδι της θεραπείας μέσα από ανταλλαγή εμπειριών και παροχή υποστήριξης. Η αρχική ιδέα για το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017, από ομάδες εθελοντών και εξελίχθηκε σε ένα δίκτυο 27 συνεργαζόμενων ομάδων με 150 μέλη, ενώ πάνω από 350 εργαζόμενοι έχουν ήδη ωφεληθεί (42% υπάλληλοι ασθενείς, 30% φροντιστές, 28% διευθυντές). Η έναρξη του προγράμματος συμπίπτει χρονικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (World Cancer Day) που έχει θεσπιστεί για τις 4 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενώσεως κατά του Καρκίνου.

Νέα Αριστερά για την έκδοση νέου δελτίου τιμών στα γενόσημα

Με αφορμή έκδοση του νέου δελτίου τιμών που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής χιλιάδων γενόσημων φαρμάκων, και έχει σαν συνέπεια επιπλέον κόστος για τον ασθενή, το δίκτυο Υγειονομικών της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ τονίζει ότι η αναίρεση της εξίσωσης της λιανικής με την ασφαλιστική τιμή στα γενόσημα οδηγεί σε αυξήσεις της συμμετοχής των ασθενών σε πάνω από 1700 φάρμακα, αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και στο 80% ! Συνολικά, οι ασθενείς επιβαρύνονται με ένα ποσό της τάξης των 40 εκ., ποσό που ταυτόχρονα θα αποτελέσει ισόποση ελάφρυνση των αυτόματων επιστροφών (clawback) της φαρμακοβιομηχανίας. Μετακυλίεται δηλ. ένα μέρος των επιβαρύνσεων της φαρμακοβιομηχανίας στους ασφαλισμένους.

Σε μια χώρα που είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη σε ιδιωτική δαπάνη υγείας και «πρωταθλήτρια» σε ποσοστό πολιτών που αποφεύγουν να λάβουν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για οικονομικούς λόγους, η κυβέρνηση νομοθετεί νέα αύξηση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια πρόσβασης σε ένα βασικό κοινωνικό αγαθό όπως το φάρμακο.

Η Νέα Αριστερά θεωρεί την άρση των οικονομικών εμποδίων για την πρόσβαση σε αξιόπιστη φροντίδα υγείας και τη μείωση των υγειονομικών ανισοτήτων ως κεντρικό στοιχείο μιας προοδευτικής κοινωνικής πολιτικής. Συνεπώς, η λύση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση:

Στοχευμένη μείωση της θεσμοθετημένης συμμετοχής ασθενών στο κόστος φαρμάκων, μηδενική συμμετοχή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών ( πχ συνταξιούχοι με χρόνια νοσήματα ), κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, αποτελεσματικός έλεγχος στις κερδοσκοπικές πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών στην αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, διαρθρωτικά μέτρα  για την ορθολογική συνταγογράφηση (θεραπευτικά πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών κλπ), εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στη φαρμακευτική καινοτομία με σύγχρονο μηχανισμό κλινικής αξιολόγησης (Οργανισμός ΗΤΑ) και διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ).

Αυτό όμως που προέχει για τη Νέα Αριστερά είναι να ανακληθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση για τις ασφαλιστικές τιμές και να εκδοθεί διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.