Κρούσμα βουβωνικής πανώλης στο Όρεγκον

Ένα άτομο στην κομητεία Deschutes του Όρεγκον, διαγνώστηκε με βουβωνική πανώλη, αποτελώντας το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό αυτής της σπάνιας βακτηριακής λοίμωξης από το 2015. Το άτομο πιθανότατα μολύνθηκε από τη γάτα του και «όλες οι στενές επαφές του ίδιου και του κατοικίδιου ζώου του ελέγχθηκαν και τους παρασχέθηκε αγωγή για την πρόληψη της ασθένειας», δήλωσε ο Δρ Ρίτσαρντ Φόσετ, υπεύθυνος υγείας της κομητείας. Τα κοινά αντιβιοτικά όπως η γενταμυκίνη και οι φθοριοκινολόνες αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής για την πανώλη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Το μολυσμένο άτομο «θεραπεύτηκε στα πρώιμα στάδια της νόσου», σύμφωνα με τη δήλωση, και ενέχει «μικρό κίνδυνο» για την κοινότητα. Αλλά η υπόθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς η πανώλη – που είναι περισσότερο γνωστή για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα – μπορεί να εξαπλωθεί στη σύγχρονη εποχή. «Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει εξαλειφθεί είναι επειδή εξακολουθεί να υπάρχει στα ζώα. Τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν τα ζώα και επειδή δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε όλα τα ζώα στη φύση, αυτά παραμένουν εκεί και προκαλούν περιστασιακά περιορισμένο αριθμό ανθρώπινων κρουσμάτων», δήλωσε ο Δρ Dan Barouch, διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων. στο Beth Israel Deaconess Medical Center, που δεν εμπλέκεται στην υπόθεση του Όρεγκον.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από ενέσιμο φάρμακο για τον HIV

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK δήλωσε την Τετάρτη ότι η μακράς δράσης ενέσιμη θεραπεία της για τον HIV έδειξε βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στη διατήρηση της καταστολής του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την καθημερινή λήψη χαπιών.  Η ενδιάμεση ανάλυση μιας δοκιμής τελευταίου σταδίου για τη θεραπεία γνωστή ως Cabenuva έδειξε ανώτερη αποτελεσματικότητα στη διατήρηση της καταστολής του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την καθημερινή από του στόματος αντιρετροϊκή θεραπεία, ειδικά σε άτομα που έχουν πρόβλημα συμμόρφωσης με την καθημερινή λήψη χαπιών. Η έλλειψη συμμόρφωσης είναι ένας κοινός λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV αγωνίζονται να κρατήσουν τον ιό υπό έλεγχο, ανέφερε η GSK.

Το φάρμακο ανήκει στην εταιρεία ViiV Healthcare της GSK, στην οποία η Pfizer και η Shionogi κατέχουν μικρά μερίδια.

Οι μεγάλες πωλήσεις φαρμάκων για τον HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS, ήταν ένας από τους λόγους γαι την απόδοση της εταιρείας πέρυσι, αφού απέφερε 6,44 δισεκατομμύρια λίρες (8,13 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσιες πωλήσεις.

 

Γιατροί: Το ΕΣΥ καταρρέει όλο και πιο γρήγορα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών ΜΕΤΩΠΟ υπογραμμίζει τα εξής: «Με δεδομένο ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι λίγο περισσότεροι από 19.000 σε όλη την Ελλάδα, μια απλή διαίρεση των 3 δις του υπουργού με το σύνολο των γιατρών, καταλήγει στο αποτέλεσμα ότι οι ετήσιες αποδοχές κάθε γιατρού του ΕΣΥ θα έπρεπε να είναι πάνω από 150.000 ευρώ το χρόνο!!!!

Αν ο υπουργός νομίζει ότι αυτός είναι ο μισθός, τον πληροφορούμε ότι οι αμοιβές μας, μαζί με τις εφημερίες, είναι πέντε φορές λιγότερες, τουτέστιν 500% πιο κάτω.

Προφανώς ο υπουργός δεν είναι τόσο παραπληροφορημένος. Απλώς δεν αντέχει -άλλη μια φορά- να μην επαναλάβει μισές αλήθειες, υπονοούμενα και ανακρίβειες, παίζοντας με το όλον και το μερικό. Από πλευράς μας τον προτρέπουμε να μην «αλατίζει» υπέρμετρα τα λεγόμενα του, καθώς το αποτέλεσμα καταλήγει παντελώς κακόγευστο. Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να δημοσιοποιήσει τη θέση του υπέρ της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, όπως την έχει διατυπώσει στις συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ, και ν’ ανακοινώσει τι προτίθεται να πράξει ώστε ν’ αλλάξει την αντίθετη -κατά τους ισχυρισμούς του- άποψη του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών.

Άλλωστε, το παιχνίδι ο καλός κι ο κακός υπουργός είναι το ίδιο κακόγουστο, όπως και τα ‘αλατίσματα… Θα το επαναλάβουμε ακόμη μία φορά: το ΕΣΥ με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας καταρρέει όλο και πιο γρήγορα».

Αναγκαία τα εξειδικευμένα κέντρα για τα Δερματικά Λεμφώματα

Με αφορμή την ημέρα Σπάνιων Νόσων στις 29 Φεβρουαρίου 2024 η  πολυεπιστημονική ομάδα  του Εθνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για τα Σπάνια Νοσήματα – Δερματικά Λεμφώματα – ERN – EuroBlood Net του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟ» με Συντονίστρια Διευθύντρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης  την  καθηγήτρια Δερματολογίας του ΕΚΠΑ  Δρ. Παπαδαυίδ Ευαγγελία,  Πρόεδρο του ΔΣ της Ευρωπαικής εταιρείας EORTC CLG  για τα δερματικά λεμφώματα σε συνεργασία με τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, τους Αιματολόγους Β. Παππά και Π. Τσιριγώτη, καθώς και τον Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγο Β. Κουλουλία πραγματοποιεί  στις 01 – 02 Μαρτίου 2024, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα, Συνέδριο με κύριο θέμα τα Δερματικά Λεμφώματα.

Τα Δερματικά Λεμφώματα ανήκουν στην ομάδα των σπάνιων νοσημάτων του δέρματος και απαιτούν εξειδικευμένα Κέντρα για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι ομιλητές θα αναφερθούν στη δυνατότητα του Κέντρου να προσφέρει ειδικές θεραπείες υψηλής τεχνολογίας σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα.

Θα συμμετάσχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες όπως η καθηγήτρια Δερματολογίας  Julia Scarisbrick  πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας ISCL και πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας EORTC για τα Δερματικά Λεμφώματα η οποία θα αναλύσει τη χρησιμότητα του Δικτύου παραπομπής σε ειδικά κέντρα εμπειρογνωμοσύνης  μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ΝΗS στην Αγγλία. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και της Εταιρείας σπάνιων νοσημάτων.

Σημειώνεται ότι μέσω του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για τα Σπάνια δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς κλινικές μελέτες με φάρμακα τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα αλλά μόνο στο εξωτερικό και ειδικότερα τη συμμετοχή σε κλινικές μελέτες φάσης ΙΙ για ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν άλλες θεραπευτικές επιλογές, πολυθεραπευμένοι και οδηγούνται σε συντήρηση χωρίς επιδείνωση που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπείες με ανοσοθεραπεία και μονοκλωνικά αντισώματα. Επίσης συμμετέχουν και ασθενείς αρχικών σταδίων, οι οποίοι λαμβάνουν έγκαιρα θεραπεία με νεώτερα μονοκλωνικά αντισώματα.

Πανυγειονομική απεργία σήμερα

Πανελλαδική απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και το ΕΚΑΒ. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μαβίλη και ακολουθεί πορεία προς το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της  η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) διεκδικεί: Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών. Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην συγχωνευτεί, να μην κλείσει, κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.

Να μπει τέλος στο αίσχος των μετακινήσεων.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν υγεία για όλα το λαό!

Η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) συμμετέχει στην απεργία διεκδικώντας με τη σειρά της διπλασιασμό μισθών και χρηματοδότησης της Υγείας.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ζητά: αύξηση μισθών, επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων – επικουρικών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους, χρηματοδότηση της Υγείας και αναβάθμιση ιατροξενοδοχειακού εξοπλισμού.

 

Affidea: Αντιμετώπιση περιστατικού ασθενούς με COVID-19 και παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή

Ο Δρ. Ιωάννης Νούσκας, MD, PhD, Καρδιολόγος του Ομίλου Affidea με εξειδίκευση στη Μοριακή Καρδιολογία, παρουσίασε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cureus μια ενδιαφέρουσα κλινική περίπτωση παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής (AFib) και πνευμονικού οιδήματος στην οξεία φάση της λοίμωξης από SARS-CoV-2 ενός 78χρονου άνδρα με ιστορικό υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου και χρόνιας αγχώδους διαταραχής, εξηγώντας πώς το καρδιαγγειακό σύστημα επηρεάζεται στο πλαίσιο μιας σοβαρής λοίμωξης με COVID-19. Ο ασθενής επιδεινώθηκε γρήγορα, μεταφέρθηκε υποξικός σε ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και του χορηγήθηκαν αγγειοσυσπαστικά, δεξαμεθαζόνη, υδροξυχλωροκίνη, ρεμδεσιβίρη, αντιπηκτικά και αζιθρομυκίνη. Μετά από 7 ημέρες στη ΜΕΘ, η κατάστασή του βελτιώθηκε και σταδιακά απογαλακτίστηκε από την αναπνευστική υποστήριξη. Αποσωληνώθηκε την 11η ημέρα, ενώ ο φυσιολογικός φλεβοκομβικός ρυθμός αποκαταστάθηκε δύο ημέρες πριν την αποσωλήνωση. Δεν είναι απολύτως σαφές, εάν ο SARS-CoV-2 έχει άμεση επίδραση στο μυοκάρδιο, προκαλώντας αρρυθμίες. Η AFib θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας σημαντικός, ανεξάρτητος, αρνητικός «βιοδείκτης» που προβλέπει τη θνησιμότητα. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 και εκδηλώνουν AFib είναι υψηλού κινδύνου. Η δυσμενέστερη κλινική τους έκβαση πιθανότατα δεν σχετίζεται με απευθείας μυοκαρδιακή επίδραση του ιού, αλλά θα πρέπει να αποδοθεί στη γενικευμένη φλεγμονή. Ως εκ τούτου, η εντατικοποίηση της θεραπείας με αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και αντιικά είναι ζωτικής σημασίας σε ασθενείς με COVID-19 και κολπική ταχυαρρυθμία. Μια άμεση αιτιολογική σχέση της φλεγμονής με την COVID-19 παραμένει άγνωστη, επομένως είναι απαραίτητη μια ανάλυση που να συγκρίνει τη συχνότητα εμφάνισης, τους προγνωστικούς παράγοντες και την έκβαση της AFib σε ασθενείς με COVID-19.

 

 

Η Γυναικεία Υγεία στο Επίκεντρο

Τοποθετώντας την γυναίκα ως τον βασικό πυλώνα της ζωής και την κινητήρια δύναμη της εξέλιξης, η Women’s Health First (WHF) προσκαλεί το γυναικείο κοινό στο πρώτο της Επιστημονικό Forum, μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης καθώς και της ανάγκης να παίρνουμε σωστές αποφάσεις για θέματα γυναικείας υγείας.

Η εκδήλωση, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 2 Μαρτίου, 17:00-21:00μμ, στο Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τον διάλογο για τις σύγχρονες προκλήσεις που εμφανίζονται στον τομέα της γυναικείας υγείας και αναμένεται να συγκεντρώσει γυναικολόγους, ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, επαγγελματίες υγείας, ambassadors της WHF και κυρίως το γυναικείο κοινό.

Η Women’s Health First (WHF) ως μία αστική μη κερδοσκοπική Επιστημονική εταιρεία των Γυναικών Γυναικολόγων της Ελλάδας με κοινωνικό χαρακτήρα, επικεντρώνεται στη γυναικεία υγεία και την ίδια τη γυναίκα ασθενή από την έφηβη έως την μεγαλύτερη ηλικία της, για να την ενδυναμώσει σε θέματα που αφορούν άμεσα την υγεία της, θωρακίζοντάς την απέναντι στις προκλήσεις των σύγχρονων ρόλων της.

Η εκδήλωση, εκτός από τον πρωτοφανή διάλογο γύρω από την γυναικεία υγεία ρίχνει φως σε ανισότητες και στερεότυπα που εξακολουθούν να υφίστανται, προσφέροντας μια πολυδιάστατη προσέγγιση στη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Σε μια εποχή όπου η θέση της γυναίκας στην κοινωνία εξελίσσεται και ο ρόλος της κινείται πέρα από τον ρόλο της ως μητέρα, συζύγου ή επαγγελματία, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί και ο ρόλος της στην κοινωνία ως φορέας αλλαγής και προόδου. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με ένα γιορταστικό cocktail party στο Φουαγέ του Μουσείο Μπενάκη για την ίδρυση της WHF, προσφέροντας την ευκαιρία για περαιτέρω αλληλεπίδραση, γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων και ερωτήσεων.

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ΑμεΑ στους ΟΤΑ

Με επιστολή στην υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως (επισυνάπτεται) η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ποσοστό 12% των θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, επί των θέσεων που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης καλύπτεται από άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%. Στην παρ. 2 όμως του ίδιου άρθρου, αναφέρεται ότι τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται για τις θέσεις κλάδων/ειδικοτήτων του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας όλων των κατηγοριών, καθώς και των κλάδων Χειριστών Μηχανημάτων Έργων, Οδηγών, Τεχνικών (όλες οι ειδικότητες), Φύλαξης, Προσωπικού Καθαριότητας Εξωτερικών Χώρων, Υγειονομικού Προσωπικού και κλάδων/ειδικοτήτων κάθε είδους ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου και των υπηρεσιών κοιμητηρίων των Ο.Τ.Α. α` βαθμού και των νομικών τους προσώπων, καθώς και συναφών κλάδων/ ειδικοτήτων.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι ο ανωτέρω αποκλεισμός συνιστά διάκριση και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της χώρας μας, καθώς, μεταξύ άλλων, παραβιάζει την Αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης και συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή διάκριση, όταν μάλιστα άτομα με αναπηρία που φοιτούν στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης εκπαιδεύονται σε ειδικότητες που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η κυβέρνηση υποχρεώνει τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους

«Αντί να σπεύσει να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων που καταρρέουν, αντί να εξασφαλίσει την πλήρη πρωινή λειτουργία των χειρουργείων, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους για να χειρουργηθούν στο δημόσιο νοσοκομείο, ενώ έχουν εισφέρει στο δημόσιο σύστημα υγείας με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ταυτόχρονα τάζει αύξηση αμοιβών από τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στο προσωπικό, αντί ν΄ αυξήσει δραστικά τις κανονικές και τις εφημεριακές απολαβές του». Τα παραπάνω αναφέρονται στην ανακοίνωση των υγειονομικών της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ με αφορμή το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων. «Δε μένει καμία αμφιβολία πως οδεύουμε ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση του καταρρέοντος ΕΣΥ, με πρόσχημα τις λίστες αναμονής και τις χαμηλές αμοιβές γιατρών και λοιπών υγειονομικών.

Οφείλουμε ν’  αντισταθούμε, δημιουργώντας ένα πλατύ Μέτωπο για την προάσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

Εμβόλια COVID στα φαρμακεία με ιατρική συνταγή

«Για το εμβόλιο Covid έχουμε κάνει αίτημα στην Επιτροπή Εμβολιασμού να εξετάσει το ενδεχόμενο, να μπορεί να εκτελεστεί στα φαρμακεία, μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής», είπε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο πλαίσιο της ημερίδας «Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον». «Πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται ο γιατρός στο εμβόλιο Covid, γιατί αυτός θα κρίνει  αν θέλει να το εκτελέσει ο ίδιος στο ιατρείο του ή αν μπορεί με ασφάλεια να το κάνει ο ασθενής στο φαρμακείο», τόνισε ο κ Γεωργιάδης. Σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων και τις προκηρύξεις προσλήψεων ανέφερε τα εξής: «Δουλεύει ήδη από την ΗΔΙΚΑ το θέμα των 3 ευρώ στα γενόσημα φάρμακα, το ήλεγξα το πρωί πριν έρθω εδώ. Σήμερα λογικά θα υπογραφούν οι πρώτες 700 προκηρύξεις για προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού. Μέσα στο 2024 έχουμε προγραμματίσει 6,5 χιλιάδες προκηρύξεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού».