Υποψήφιο φάρμακο για την παχυσαρκία και το λιπώδες ήπαρ

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Boehringer Ingelheim δήλωσε ότι ελπίζει ότι το υποψήφιο φάρμακο που ανέπτυξε από κοινού με τη Zealand Pharma για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του λιπώδους ήπατος, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το 2027 ή το 2028, ανάλογα με τα δεδομένα των δοκιμών. Η Carinne Brouillon, υπεύθυνη της μονάδας Human Pharma της Boehringer, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι δεν είναι ακόμη σαφές με ποια από τις δύο ενδείξεις θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το φάρμακο. Οι μετοχές της Zealand Pharma σημείωσαν άνοδο 34% τη Δευτέρα, μετά τα θεαματικά αποτελέσματα δοκιμών μεσαίου σταδίου στη θεραπεία του λιπώδους ήπατος του εν λόγω φαρμάκου. Επιδιώκοντας να ανταγωνιστούν τους ηγέτες στην αγορά θεραπειών για την παχυσαρκία δηλαδή τη  Novo Nordisk και την Eli Lilly,  η Zealand Pharma και η Boehringer τον Ιούνιο του 2023 ανακοίνωσαν πολύ θετικά ενδιάμεσα αποτελέσματα δοκιμών Φάσης ΙΙ για λιπώδες ήπαρ. Η μελέτη εστιάζεται γενικότερα στον ευρύτερο τομέα σχετικών ασθενειών εν μέσω ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού για νέες θεραπείες παχυσαρκίας. ‘Εως και το 83% των συμμετεχόντων στη δοκιμή που έλαβαν θεραπεία με το υποψήφιο φάρμακο είχαν βελτίωση στην μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία) σε σύγκριση με το 18,2% στην ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο.

Φάρμακο για την αρθρίτιδα μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της  νόσου

Ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) μπορεί επίσης να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών.

Σε πρώτη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, το εκτιμώμενο ποσοστό των συμμετεχόντων που παρέμειναν χωρίς ΡΑ μετά από ένα χρόνο εβδομαδιαίων θεραπειών με το abatacept  της Bristol Myers Squibb ήταν 92,8%, έναντι 69,2% σε όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ένα χρόνο μετά τη διακοπή της θεραπείας, η ΡΑ είχε αναπτυχθεί στο 25% όσων έλαβαν abatacept και στο 37% αυτών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι 213 εθελοντές της μελέτης είχαν όλοι έντονο πόνο στις αρθρώσεις και αντισώματα που συνήθως βρέθηκαν στο αίμα πριν από τη διάγνωση της ΡΑ, αλλά δεν είχαν πλήρη νόσο. «Ο κίνδυνος ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι υψηλός» σε τέτοια άτομα, ανέφεραν οι ερευνητές  της μελέτης. Το φάρμακο συσχετίστηκε επίσης με βελτιώσεις στον πόνο, στις μετρήσεις της λειτουργίας και της ποιότητας ζωής και στα πρώιμα σημάδια φλεγμονής των αρθρώσεων και των τενόντων.

Σε μια άλλη δοκιμή που διεξήχθη σε 14 νοσοκομεία στην Ευρώπη, 100 παρόμοιοι ασθενείς υψηλού κινδύνου έλαβαν abatacept ή εικονικό φάρμακο για έξι μήνες. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που παρουσίασαν βελτίωση των φλεγμονών στο τέλος της περιόδου θεραπείας ήταν 57% στην ομάδα abatacept και 31% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, ανέφεραν ερευνητές στο The Lancet. Ένα χρόνο μετά τη διακοπή της θεραπείας, παρατηρήθηκε βελτίωση της φλεγμονής στο 51% στην ομάδα του abatacept έναντι 24% στο εικονικό φάρμακο, ενώ το 35% στην ομάδα του φαρμάκου και το 57% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου είχαν αναπτύξει ΡΑ.

 

Αποδοχή του Κώδικα Δεοντολογίας του ΕΦΕΧ από τον ΣΕΕ

Η αποδοχή του Κώδικα Δεοντολογίας Διαφήμισης ΜΗΣΥΦΑ του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) από το Δ.Σ. του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ), σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας των δύο φορέων σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των διαφημίσεων προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ και την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.

Η συνεργασία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας και μέσω αυτής ο ΕΦΕΧ αναγνωρίζεται πλέον ως βασικός συντελεστής στην προώθηση της υπεύθυνης διαφήμισης στον τομέα της υγείας, γεγονός που ενισχύει την αξιοπιστία και τη φήμη του στον κλάδο.

Παράλληλα, η αποδοχή του Κώδικα Δεοντολογίας ΜΗΣΥΦΑ από το ΣΕΕ υπογραμμίζει τη δέσμευση και των δύο φορέων στα υψηλότερα πρότυπα ηθικής διαφήμισης, καθώς και την αφοσίωσή τους στις υπεύθυνες πρακτικές μάρκετινγκ.

Αναφερόμενος σε αυτή τη συνεργασία, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΧ κ. Θωμάς Δόκιος επισημαίνει ότι «Μας τιμά και είμαστε ευγνώμονες για την πρόσφατη αποδοχή του Κώδικα Δεοντολογίας μας από το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας. Η δέσμευσή τους για την τήρηση των ηθικών προτύπων στον κλάδο αντανακλά μια κοινή αφοσίωση στην ακεραιότητα και την ευθύνη. Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση ενός αξιόπιστου και διαφανούς διαφημιστικού περιβάλλοντος για όλους. Επαινούμε το ΣΕΕ για την επιμελή εργασία του στην προώθηση ηθικών πρακτικών και προσβλέπουμε στη συνεχιζόμενη συνεργασία για τη διατήρηση των υψηλότερων προτύπων στον κλάδο μας».

Από τη πλευρά του ΣΕΕ, η Γενική Διευθύντρια κυρία Ελένη Δοντά δήλωσε: «Ο κλάδος των ΜΗΣΥΦΑ είναι εξαιρετικά σημαντικός, όσο και ευαίσθητος, αφού πρόκειται για προϊόντα που αφορούν άμεσα στην υγεία των καταναλωτών. Χρειάζεται γνώση, υπευθυνότητα και προσοχή για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η αγορά δυναμικά, χωρίς προβλήματα. Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ένταξη του ΕΦΕΧ στο ΣΕΕ και την επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας Διαφήμισης των ΜΗΣΥΦΑ και πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση όποιων ζητημάτων δεοντολογίας υπάρχουν στην επικοινωνία, προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».

Παγκόσμιο κάλεσμα 290 επιστημόνων: Εξασφαλίστε την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια τώρα

Την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί από τώρα η ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια παγκοσμίως, εάν θέλουμε να σωθούν ζωές σε μια πιθανή επόμενη πανδημία, τονίζουν  με κοινό τους κάλεσμα 290 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Από το 2022, τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπραγματεύονται μια νέα συνθήκη — που προσωρινά ονομάζεται «Συμφωνία για τις Πανδημίας». Εάν εγκριθεί, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος διαχειρίζεται την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τις προτεραιότητες των διαπραγματευτών. Ωστόσο, κανένα θέμα δεν έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού τόσο όσο η ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι επιστήμονες άρχισαν να σχεδιάζουν υποψήφια εμβόλια μόνο λίγες ώρες μετά την κοινή χρήση της πρώτης αλληλουχίας γονιδιώματος του SARS-CoV-2. Μέχρι το τέλος του 2020, ο μαζικός εμβολιασμός είχε ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος υποσχέθηκαν να μοιραστούν εμβόλια μέσω του εθελοντικού προγράμματος Παγκόσμιας Πρόσβασης Εμβολίων COVID-19 του ΠΟΥ (COVAX), αλλά απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Όταν η Νότια Αφρική και η Ινδία απηύθυναν έκκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για επείγουσα παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με τα εμβόλια COVID-19, ώστε κάθε χώρα να ξεκινήσει τη δική της παραγωγή, οι χώρες υψηλού εισοδήματος μπλόκαραν την πρόταση για μήνες. Η άρνηση των πλουσιότερων χωρών να συνεργαστούν κόστισε από 200.000 έως και 1,3 εκατομμύρια ζωές μέχρι το τέλος του 2021 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σήμερα, σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία δόση και ο αριθμός των θανάτων που προέρχεται από τον «εθνικισμό» των εμβολίων συνεχίζει να αυξάνεται. Η Συμφωνία για τις Πανδημίες θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση αυτού του προβλήματος πριν από την άφιξη μια νέας πανδημίας. Ωστόσο, η προτεινόμενη λύση — το Σύστημα PABS (Pathogen Access and Benefit-Sharing, το οποίο περιγράφεται στο άρθρο 12 του τελευταίου σχεδίου της συνθήκης — εξακολουθεί να «κρέμεται στον αέρα». Η προτελευταία σύνοδος του Διακυβερνητικού Διαπραγματευτικού Σώματος της Συνθήκης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, οι χώρες δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν όσον αφορά το εν λόγω άρθρο.

Στο πλαίσιο του συστήματος PABS, οι επιστήμονες θα μοιράζονταν δείγματα και δεδομένα παθογόνων μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου εργαστηρίων και αποθετηρίων δεδομένων αλληλουχίας. Σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση σε δείγματα και δεδομένα, οι κατασκευαστές εμβολίων ή θεραπευτικών φαρμάκων θα δίνουν  τουλάχιστον το 20% των προϊόντων τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (τα μισά δωρεάν και τα μισά σε προσιτές τιμές). Στη συνέχεια, ο ΠΟΥ θα τα διανείμει σε διάφορες χώρες με βάση τον κίνδυνο και τις ανάγκες για τη δημόσια υγεία. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι «Καθώς ο χρόνος τελειώνει, προτρέπουμε τα κράτη μέλη του ΠΟΥ να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση των εμβολίων στην επόμενη πανδημία.

 

 

Το 86% των ενηλίκων υποτιμά τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα του Έρπητα Ζωστήρα

Η GSK δημοσίευσε σήμερα νέα δεδομένα από μία διεθνή έρευνα, η οποία ανατέθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία, τα οποία επισημαίνουν ορισμένα σημαντικά κενά, στην κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης έρπητα ζωστήρα, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, μιας ηλικιακής ομάδας η οποία ήδη διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχαν 3.500 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω από 12 χώρες, αξιολόγησε την κατανόηση των ερωτηθέντων για τον έρπητα ζωστήρα, τα αίτια που τον προκαλούν και τις επιπτώσεις του στις ζωές των ανθρώπων.

Τα ευρήματα δείχνουν, ότι ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων, δεν κατανοεί τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα, με το 86% να υποτιμά τον κίνδυνο εμφάνισης του  νοσήματος. Το ένα τέταρτο (26%) των ερωτηθέντων εκτιμά ότι 1 στους 100 κινδυνεύει από έρπητα ζωστήρα στη διάρκεια της ζωής του,5 σχεδόν το ένα πέμπτο (17%) θεωρεί ότι κινδυνεύει 1 στους 1000, και σχεδόν οι μισοί πιστεύουν (49%), ότι είναι απίθανο να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα,ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου με την πάροδο του χρόνου. Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV), τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, επέρχεται φυσική εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να επιτρέπει την επανενεργοποίηση του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν  επίσης την έλλειψη επίγνωσης του πόνου που μπορεί να προκαλέσει ο έρπητας ζωστήρας. Η νόσος, συνήθως εμφανίζεται ως ένα φυσαλιδώδες επώδυνο εξάνθημα, στο στήθος, την κοιλιά ή το πρόσωπο, ο πόνος της οποίας συχνά περιγράφεται ως καυστικός, διαξιφιστικός ή προσομοιάζει αυτόν του ηλεκτρικού σοκ. Ωστόσο, 1 στους 10 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνωρίζει τα πιο κοινά  συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα και πάνω από το ένα τέταρτο αυτών (28%) πιστεύει ότι ο έρπης ζωστήρας είναι «ουσιαστικά ακίνδυνος».

Σε συνέχεια της εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα, ένα άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει μεθερπητική νευραλγία (PHN), ένα μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες και περιστασιακά να επιμείνει για αρκετά χρόνια. Η μεθερπητική νευραλγία αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα, η οποία εμφανίζεται στο 5% έως 30% όλων των περιπτώσεων έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με τα ευρήματα διαφόρων μελετών. Η GSK παρουσιάζει τα ευρήματα της νέας έρευνας στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα (26 Φεβρουαρίου 2024 – 3 Μαρτίου 2024), μιας εκστρατείας της οποίας ηγείται η εταιρεία σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη Γήρανση (International Federation on Ageing – IFA). Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους και τις επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα.

1ο Forum Κλινικών Δεξιοτήτων Νοσηλευτών

 Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει το 1ο Forum Κλινικών Δεξιοτήτων στις 29, 30 και 31 Μαρτίου 2024. Η διοργάνωση του 1ου Forum Κλινικών Δεξιοτήτων στοχεύει στη δια βίου πρότυπη εκπαίδευση του νοσηλευτικού, μαιευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού σε κλινικές

δεξιότητες και δεξιότητες επικοινωνίας με γνώμονα την παροχή τεκμηριωμένης νοσηλευτικής και μαιευτικής φροντίδας, τη διαχείριση χρόνου, τη διαχείριση – αντιμετώπιση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας, την ορθή διαχείριση των πόρων και την αναβάθμιση του συστήματος

υγείας. Όπως σημειώνει η προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΓΝΘ Ιπποκράτειο,  μετά τη μεγάλη επιτυχία και την απήχηση του 3ου Συνεδρίου της υπηρεσίας αποφασίστηκε η διοργάνωση του συγκεκριμένου Forum που απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, σε φοιτητές και σπουδαστές.

 

Μέσα στα επόμενα 24ωρα η απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία

«H απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία βγαίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα. H ισχύς της θα είναι από τη δημοσίευση της αποφάσεως», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. Ανέφερε για ακόμα μια φορά ότι μέσω των απογευματινών χειρουργείων θα μειωθεί η λίστα, που προς το παρόν έχει περίπου 100.000 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε αναμονή.  τόνισε επίσης ότι τα απογευματινά χειρουργεία έχουν τη φιλοσοφία των απογευματινών ιατρείων που λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια στο ΕΣΥ, και θα είναι συμφέροντα για τους πολίτες, καθώς το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας. Εάν, για παράδειγμα, μία αρθροπλαστική γόνατος χρεώνεται (για τον πολίτη) σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο περίπου 2.000 ευρώ, σε δημόσιο νοσοκομείο το απόγευμα, ενδεχομένως να κοστίζει περί τα 500 ευρώ.

Ερωτηθείς για τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε τα εξής: «Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκινάνε περίπου σε ενάμισι μήνα από σήμερα. Περιμένουμε την τελική έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι καθαρά τυπική η διαδικασία. Θα πάμε ανάποδα στη λίστα, δηλαδή θα βρούμε αυτούς που έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής. Αυτοί που είναι σε αναμονή πάνω από χρόνο είναι περίπου 50 χιλιάδες. Αυτούς τους 50 χιλιάδες θα τους κάνουμε το χειρουργείο δωρεάν».

 

4D ενδοκαρδιακός υπέρηχος στο ΥΓΕΙΑ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διενεργήθηκαν στο ΥΓΕΙΑ με απόλυτη επιτυχία διακαθετηριακές επεμβάσεις καρδιάς με χρήση της τρισδιάστατης και σε πραγματικό χρόνο ενδοκαρδιακής απεικόνισης, δηλαδή τετραδιάστατη τεχνολογία 4D-ICE, με τη χρήση ειδικού υπερήχου του οίκου SIEMENS.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων από τους κ.κ. Μιχάλη Χρυσοχέρη, Αναπληρωτή Διευθυντή και Κωνσταντίνο Σπάργια, Διευθυντή του Τμήματος, τοποθετώντας τη χώρα μας ανάμεσα στις πρώτες παγκοσμίως που εφάρμοσαν αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο.

Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη και προηγμένη διεθνώς μέθοδο απεικόνισης για την ακριβέστερη εκτέλεση διακαθετηριακών επεμβάσεων δομικών καρδιοπαθειών, όπως η διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδων, η επιδιόρθωση αυτών με κλιπς αλλά και η σύγκλιση ενδοκαρδιακών οπών. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία απεικόνισης προς το παρόν διατίθεται και εφαρμόζεται μόνο σε ελάχιστα επιλεγμένα κέντρα αριστείας.

Συγκεκριμένα η τεχνολογία 4D-ICE, ξεπερνά τους περιορισμούς των υφιστάμενων απεικονιστικών μεθόδων, βελτιώνει την καθοδήγηση και άρα και τα αποτελέσματα αυτών των επεμβάσεων και είναι απόλυτα ασφαλής στη χρήση. Με τη χρήση ενός ειδικού καθετήρα που εισάγεται στο εσωτερικό της καρδιάς μέσω μίας φλέβας γίνεται τρισδιάστατη απεικόνιση, παρακολούθηση και καθοδήγηση όλων των σταδίων της επέμβασης, καθώς αυτή εξελίσσεται. Επιτυγχάνεται έτσι ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια για ένα άριστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, επιτρέπει διακαθετηριακές επεμβάσεις σε ασθενείς που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαρκή απεικόνιση.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μιχάλης Χρυσοχέρης Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ αναφέρει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την πρωτοποριακή εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας, που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας από το Τμήμα μας. Μελλοντικά η τεχνολογία αυτή ανοίγει το δρόμο για επιδιορθώσεις δομικών καρδιοπαθειών, χωρίς ανάγκη γενικής αναισθησίας και με ακόμη συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο».

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Γαλλίας στη Sanofi Ελλάδας

Την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κυρία Laurence Auer, υποδέχθηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Sanofi Ελλάδας, η ελληνική θυγατρική της κορυφαίας βιοφαρμακευτικής Γαλλικής εταιρείας Sanofi. Η κυρία Auer, συνοδευόμενη από τον Επικεφαλής της Περιφερειακής Οικονομικής Υπηρεσίας της Γαλλικής Πρεσβείας, κ. François de Ricolfis, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τη Διοικητική Ομάδα και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Sanofi στη χώρα μας. Αντανακλώντας το κλίμα εμπιστοσύνης και ανοιχτού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η επίσκεψη αυτή έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση των συνεργειών των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Πρέσβειρα της Γαλλίας ενημερώθηκε για την επιχειρηματική στρατηγική και το κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα της Sanofi στην Ελλάδα, εκφράζοντας μάλιστα τον θαυμασμό της για την πορεία ανάπτυξης της εταιρείας και τη συμβολή της στην τοπική οικονομία, καθώς η Sanofi Ελλάδας αποτελεί τη μεγαλύτερη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις δράσεις της εταιρείας για την προαγωγή και αξιοποίηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, όπως το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα της Sanofi σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα και η υλοποίηση πρωτοποριακών προγραμμάτων υποστήριξης ασθενών. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στη σημασία της διαμόρφωσης ενός βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τον ελληνικό φαρμακευτικό κλάδο, ενώ υπογραμμίστηκε η συμμετοχή της Sanofi Ελλάδας στον δημόσιο διάλογο για θέματα Πολιτικής Υγείας.

Επιπροσθέτως, η Πρέσβειρα κα Auer ενημερώθηκε για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που υλοποιεί η Sanofi Ελλάδας στο πλαίσιο εφαρμογής της παγκόσμιας εταιρικής στρατηγικής για την ενίσχυση της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης, καθώς επίσης και την παρουσίαση της συνεισφοράς της εταιρείας στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον μέσω της υλοποίησης ποικίλων δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση της Laurence Auer στους πρόσφατα ανακαινισμένους εργασιακούς χώρους της Sanofi Ελλάδας, οι οποίοι αποτυπώνουν τη δέσμευση της εταιρείας για τη δημιουργία ενός υγιούς, συμπεριληπτικού και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, όπου η ανάπτυξη, η υποστήριξη και η ευεξία κάθε εργαζόμενου αποτελούν προτεραιότητα.

Η Affidea εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη για την διάγνωση του Αλτσχάιμερ

H Affidea, επενδύοντας σε μεθόδους και διαδικασίες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ασφάλειας των εξεταζόμενων και ταυτόχρονα στη διασφάλιση του βέλτιστου ιατρικού αποτελέσματος, αξιοποιεί στην καθημερινή κλινική πρακτική εργαλεία που λειτουργούν με Τεχνητή Νοημοσύνη (AI-based tools), ενισχύοντας σημαντικά τη φροντίδα των ασθενών και την ακρίβεια της θεραπείας.

Η Affidea Ελλάδος θέτει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία των ιατρών για την μαγνητική εγκεφάλου, με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη διαφοροδιάγνωση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάϊμερ. Το λογισμικό icobrain dm που εφαρμόζεται πλέον στα διαγνωστικά κέντρα Affidea, επιτρέπει να γίνονται ταχύτερες και ακριβέστερες διαγνώσεις για εξατομικευμένη θεραπεία. Πιο ειδικά, το icobrain dm παρέχει οπτική και ποσοτική σύγκριση με ευρεία βάση δεδομένων, προσαρμοσμένη στο φύλο και την ηλικία του εξεταζόμενου. Με συγκεκριμένα δεδομένα για το προφίλ του ασθενούς, οδηγεί σε πιο ενημερωμένες και ταχύτερες αποφάσεις για τη φροντίδα του.

Για να κατανοήσουμε τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διάγνωση και στην επιλογή του σωστού πρωτοκόλλου θεραπείας για τον ασθενή,  χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη ζωή του, αρκεί να λάβουμε υπόψη τα πρόσφατα δεδομένα:

– 3 έτη κατά μέσο όρο χρειάζονται από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων έως τη διάγνωση της νόσου Alzheimer

– 60% των ασθενών με Alzheimer υποδιαγιγνώσκονται

– 80% των ασθενών διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση

– 50% των ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν είναι εξοικειωμένοι με τη νόσο Alzheimer