Το Περού κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία

Το Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τη Δευτέρα, καθώς το κύμα καύσωνα και οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει το Reuters, ο αριθμός των νεκρών λόγω του ιού στη Νότια Αμερική έχει αυξηθεί σε 32 μέχρι στιγμής φέτος, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Cesar Vasquez.

Τα συνολικά κρούσματα αυξήθηκαν επίσης σε 31.300 τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του έτους, είπε ο Vasquez, από 24.981 που ήταν τις πρώτες επτά εβδομάδες.

Το υπουργικό συμβούλιο της περουβιανής κυβέρνησης ενέκρινε την πρόταση για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία τη Δευτέρα, δήλωσε ο Vasquez σε συνέντευξη τύπου. « Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθούν 20 επαρχίες (από τις 25 της χώρας ) λόγω του δάγκειου πυρετού», είχε δηλώσει ο Υπουργός Υγείας της χώρας σε προηγούμενη συνέντευξη του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Η εν λόγω διακήρυξη σημαίνει

ενίσχυση των πόρων στον τομέα της Υγείας για τις πληγείσες περιοχές. Ο δάγγειος πυρετός, που μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό μέσω των τσιμπημάτων των μολυσμένων κουνουπιών, προκαλεί συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία, έμετο, κόπωση και πόνους στο σώμα. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο Περού ήταν στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου τα νοσοκομεία είναι ήδη κατακλυσμένα. Η αντιμετώπιση του δάγκειου πυρετού από την Πολιτεία έχει «ξεπεραστεί» από παράγοντες όπως το κλίμα, είπε ο Vasquez. «Ο καιρός έχει δημιουργήσει το τέλειο έδαφος για τα κουνούπια να αναπαράγονται πιο γρήγορα και να γίνονται συχνότερος φορέας της νόσου», ανέφερε. Πέρυσι, 428 άνθρωποι στο Περού πέθαναν από δάγκειο πυρετό, ενώ τα κρούσματα έφθασαν τις 269.216, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο ΙΣΑ ζητά να καταργηθεί το clawback στα νοσήλια

Ο ΙΣΑ ζητά να καταργηθεί το Claw back στα νοσήλια προκειμένου να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας στην μείωση της λίστα αναμονής των χειρουργείων χωρίς επιβάρυνση του ασθενή

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι είναι σημαντική κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες. Οι τεράστιες αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή και επιβάλλεται άμεσα να διορθωθεί.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της λίστας και στη μείωση των αναμονών.

Ωστόσο σε αυτό, θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά και ο ιδιωτικός τομέας και μάλιστα χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση για τον ασθενή εάν αφαιρεθεί το αναχρονιστικό και άδικο μέτρο του Claw back.

Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αποζημιώνει με τους ίδιους όρους, τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η αφαίρεση του Claw back από τα νοσήλια αποκαθιστά την ισονομία ενώ θα αποβεί προς όφελος του ασθενή καθώς ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί πλέον με τους ίδιους όρους με το δημόσιο τομέα, να συμμετέχει στα χειρουργεία και να εξυπηρετεί έναν αριθμό ασφαλισμένων χωρίς επιβάρυνση για τον ασθενή.

 

Ανησυχητική άνοδος κρουσμάτων Σύφιλης και Γονόρροιας στην Ελλάδα 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων  τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην χώρα μας.

Στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται από τις Ετήσιες Επιδημιολογικές Εκθέσεις του Τμήματος ΣΜΝ του ΕΟΔΥ, στο χρονικό διάστημα 2020 – 2022, έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 113.36% για τα κρούσματα πρώιμης σύφιλης και της τάξης του 120.73% για τα κρούσματα γονόρροιας.

Συγκεκριμένα, το έτος 2022, καταγράφηκαν 8.26 νέες διαγνώσεις σύφιλης ανά 100.000 πληθυσμού και 3.45 νέες διαγνώσεις γονόρροιας ανά 100.000 πληθυσμού.

Όσον αφορά τη σύφιλη, το 93.04% των κρουσμάτων ήταν άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 – 64 ετών και σε ποσοστό 72.16% ο τρόπος μετάδοσης αφορούσε σεξουαλικές επαφές ανδρών με άλλους άνδρες. Για την γονόρροια, το 95.86% των κρουσμάτων ήταν επίσης άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 – 44 ετών, ενώ ο τρόπος μετάδοσης φαίνεται να μοιράστηκε ανάμεσα στις σεξουαλικές επαφές ανδρών με άλλους άνδρες (47.24%) και με γυναίκες (46.41%).

 

Ψευδώς θετικά τεστ αντιγόνου Covid-19 και αυτοάνοσα νοσήματα

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου για σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού (SARS-CoV-2) είναι αποτελεσματικά εργαλεία για τη διάγνωση της οξείας λοίμωξης. Το ποσοστό των γρήγορων τεστ αντιγόνου με ψευδώς θετικά αποτελέσματα αναφέρεται ότι είναι μικρότερο από 1 %. Ωστόσο, σύμφωνα με αλληλογραφία που μόλις δημοσιεύτηκε στο διεθνές έγκριτο περιοδικό NEJM (New England Journal of Medicine), στις 22 Φεβρουαρίου 2024 έχουν παρατηρηθεί άτομα που επανειλημμένα βγαίνουν θετικά με γρήγορα τεστ παρά τα ταυτόχρονα αρνητικά μοριακά τεστ. Αυτό το σπάνιο φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες και άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές. Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και η Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, συνοψίζουν τα ευρήματα της δημοσίευσης.

Η έκθεση αυτή βασίζεται σε δύο μελέτες  στις οποίες οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σειριακό, αντιστοιχισμένο γρήγορο τεστ αντιγόνου και σε αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (RT-PCR) για SARS-CoV-2. Οι συμμετέχοντες θεωρήθηκαν ότι είχαν ψευδές θετικό αποτέλεσμα εάν ανέφεραν θετικό γρήγορο τεστ αντιγόνου με αντίστοιχη αρνητική δοκιμή PCR των δειγμάτων που ελήφθησαν εντός 48 ωρών το ένα από το άλλο. Τα ψευδώς θετικά τεστ ταξινομήθηκαν ως τυχαία ψευδώς θετικά (σε συμμετέχοντες με τουλάχιστον ένα αρνητικό γρήγορο τεστ αντιγόνου κατά την περίοδο της μελέτης) ή ως επίμονα ψευδώς θετικά (σε συμμετέχοντες με τουλάχιστον 5 ημέρες θετικών γρήγορων τεστ αντιγόνου).

Μεταξύ 11.297 συμμετεχόντων που πραγματοποίησαν 76.610 ημέρες δοκιμών, το 1,7% είχε τουλάχιστον ένα ψευδώς θετικό γρήγορο τεστ αντιγόνου. Από τους 191 συμμετέχοντες με ψευδώς θετικά αποτελέσματα, οι 13 είχαν επίμονα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες με επίμονα ψευδώς θετικά αποτελέσματα ήταν γυναίκες (12 από 13). Βρέθηκε υψηλότερος επιπολασμός αυτοάνοσων διαταραχών που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες μεταξύ των συμμετεχόντων με επίμονα ψευδώς θετικά από ότι μεταξύ αυτών με τυχαία ψευδώς θετικά (σε 6 από 13 έναντι 10 από 178). Επίμονα ψευδώς θετικά αποτελέσματα λήφθηκαν με δοκιμές από διαφορετικές παρτίδες και δεν ήταν πιθανό να σχετίζονται με ποιοτικά στοιχεία των διαγνωστικών μεθόδων.

Αυτό το εύρημα έχει ουσιαστική κλινική σημασία. Η επίμονη ψευδής θετικότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα διασταυρούμενης αντιδραστικότητας των αντισωμάτων δοκιμής με ρευματοειδή παράγοντα και θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί σε οποιονδήποτε ασθενή που έχει μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κυκλοφορούντα ρευματοειδή παράγοντα. Επειδή ο έλεγχος για SARS-CoV-2 πραγματοποιείται συνήθως σε συμπτωματικούς ασθενείς, τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να μην αναγνωρίζονται κλινικά. Ωστόσο, τα άτομα που αντιμετωπίζουν επίμονα θετικά τεστ μετά από μόλυνση ή την απουσία συμπτωμάτων μπορεί να έχουν αυτό το φαινόμενο. Φαίνεται ότι οι ασθενείς με επίμονα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και ιστορικό αυτοάνοσης νόσου με ρευματοειδή παράγοντα μπορεί να ωφεληθούν από την επαναλαμβανόμενη εξέταση με διαφορετική εταιρία γρήγορων τεστ αντιγόνου. Τέλος, η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

 

Γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ στη σημερινή απεργία

Στη σημερινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, συμμετέχουν και οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) καλεί όλους τους γιατρούς να δώσουν το παρόν διεκδικώντας,  διπλασιασμό μισθών, διπλασιασμό προσωπικού, διπλασιασμό χρηματοδότησης του ΕΣΥ και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στη σχετική της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η σημερινή απεργία έχει στόχο και να μην ξεχαστεί η τραγωδία των Τεμπών που συνέβη ένα χρόνο πριν και να αποδοθούν σε όσους ανήκουν οι ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται». Παράλληλα τονίζει τα εξής: «Για να σταματήσει ο κατήφορος της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ χρειάζεται να δοθούν χρήματα από το κράτος και όχι από τις τσέπες των πολιτών με περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Εκφράζουμε για άλλη μία φορά την κάθετη διαφωνία μας με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Για να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ χρειάζεται αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επίσπευση των διαδικασιών από το ΑΣΕΠ, έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία. Αγωνιζόμαστε για:

Ποιοτική, Δωρεάν με ισότιμη πρόσβαση Δημόσια Υγεία, Πρόνοια.    Αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας».

Έναρξη των εργασιών ανακαίνισης του ΓΝ Παίδων Πεντέλης

 Το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με αφορμή την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου με χρηματοδότηση του κοινωφελούς οργανισμού «Kaizen Foundation», επισκέφθηκαν χθες ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους. Το έργο, ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει την ανακαίνιση χειρουργείων που αποτελούν την καρδιά του νοσοκομείου, των κλινικών του πρώτου ορόφου και του ισογείου, την προσθήκη συστημάτων πυρασφάλειας, καθώς και την ανάπλαση του εξωτερικού του χώρου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλίμακας ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, τα τελευταία 80 χρόνια, με την οποία θα αντιμετωπιστούν ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν το προσωπικό και τους ασθενείς. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν αλλαγές που απαιτούνται από την εθνική νομοθεσία, όπως η μεταφορά του φαρμακείου στο ισόγειο και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου. Το έργο της ανακαίνισης του ΓΝΠΠ, του οποίου οι  μελέτες βρίσκονται σε διαδικασία εκπόνησης, θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις διακριτές φάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου  με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών το τέλος του 2024.

Μετά την τελετή, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Χάρη στο έργο αυτό οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα έχουν έναν σύγχρονο χώρο να ασκήσουν το λειτούργημά τους και οι μικροί ασθενείς και οι γονείς τους αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας σε έναν χώρο στην Πεντέλη που πραγματικά μετά τα έργα θα είναι ένα στολίδι του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε: «Το Υπουργείο Υγείας είναι Υπουργείο Φροντίδας και η πιο ευάλωτη ομάδα πολιτών είναι τα παιδιά. Είναι λοιπόν πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι με τη βοήθεια του Κaizen Foundation είμαστε σε θέση να παρέχουμε ακόμη πιο ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά. Αυτή είναι η βασική αποστολή του Υπουργείου Υγείας, να υπηρετεί όλους τους πολίτες και ειδικά τα παιδιά που είναι το μέλλον της χώρας μας».

ΦΣΘ: Στάση εργασίας σήμερα για την τραγωδία στα Τέμπη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη στάσης εργασίας για σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Με την συμβολική αυτή κίνηση, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συγγενών που ζητούν δικαίωση και ενώνοντας τη φωνή τους με τις φωνές όλων των Ελλήνων απαιτούν από την πολιτεία να διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι θα αποδοθούν ευθύνες και οι υπαίτιοι της τραγωδίας δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Κατά τις ώρες της στάσης εργασίας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

 

ΕΟΔΥ: Εφαρμογή μέτρων και δράσεις ενημέρωσης για την ιλαρά

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων ιλαράς σε Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την εμφάνιση κρουσμάτων και στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ενδεχόμενης έξαρσης κρουσμάτων της νόσου αποφάσισε την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων κατά σειρά προτεραιότητας:

  1. Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.
  2. Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
  3. Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ). Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
  4. Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού, που ευνοεί τη μετάδοση.
  5. Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.
  6. Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.

Στις 2 και 3 Μαρτίου το SYFATHESS Conference 2024

Με κεντρικό μήνυμα «Φαρμακείο 2024: Νέα εποχή, νέες προκλήσεις» θα πραγματοποιηθεί το SYFATHESS Conference 2024 που διοργανώνει ο Όμιλος Επιχειρήσεων ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στις 2 και 3 Μαρτίου, στο PORTO PALACE HOTEL στη Θεσσαλονίκη.

Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο όλων των ενεργειών του τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης και της ποιότητας ζωής των φαρμακοποιών και την εξύψωση του φαρμακευτικού λειτουργήματος, θα υποδεχθεί στο συνέδριό του φαρμακοποιούς όλη την Ελλάδα και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του φαρμακείου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του συνεδρίου θα λάβουν χώρα ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος, σχετικά με την επιχειρηματική διοίκηση φαρμακείου, την παρουσία των φαρμακείων στα Social Media, τις εφαρμογές της AI και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινότητα του φαρμακείου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν:

Δύο στρογγυλά τραπέζια, ομιλίες για την εξυπηρέτηση αναγκών πελάτη φαρμακείου, ομιλίες για τεχνικές πωλήσεων, ομιλίες για επιχειρηματικά ζητήματα, εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και Εκδήλωση «100 Χρόνια ΒΙΑΝΕΞ» με απονομή τιμητικής διάκρισης στον όμιλο ΒΙΑΝΕΞ  για τη συνολική προσφορά του στη φαρμακευτική αγορά και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Την πλακέτα θα παραλάβει ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος ΒΙΑΝΕΞ και γενικός διευθυντής ΒΙΑΝ. Κατά τη διάρκειά της θα υπάρξει παρέμβαση με θέμα «Πολιτικές για το φάρμακο και τη φαρμακοβιομηχανία» από τον κ. Μπάμπη Καραθάνο, σύμβουλο του Υπουργού Υγείας για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.

«Κανένας Μόνος»: Πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση ατόμων της Τρίτης Ηλικίας

Τη νέα πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας «Κανένας Μόνος» για την ενδυνάμωση ατόμων της Τρίτης Ηλικίας στην χώρα μας, ανακοινώνει η Novartis Hellas.

Η πρωτοβουλία ξεκινά με την υποστήριξη δράσεων της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Humanity Greece, στο πλαίσιο καθιερωμένων προγραμμάτων πανελλήνιας εμβέλειας της οργάνωσης για την ενδυνάμωση ευάλωτων πολιτών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο ως ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Με πολλές έρευνες μάλιστα να καταδεικνύουν πως η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία, την ποιότητα ζωής και τη μακροζωία, η αποστολή της Novartis να βοηθά τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η πρωτοβουλία «Κανένας Μόνος» στοχεύει στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ανθρώπων, που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μέσα από τέσσερις ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις, άτομα Τρίτης Ηλικίας που ζουν είτε μόνα τους, είτε σε Μονάδες Φροντίδας, θα έχουν την δυνατότητα διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης με τον κοινωνικό ιστό, αλλά και επαφής με νεότερες γενιές. Ηλικιωμένοι που ζουν σε Μονάδες Φροντίδας θα δίνουν «Ραντεβού με τους ανθρώπους» και εθελοντές του Humanity Greece, δημιουργώντας ένα δίκτυο συντροφιάς και ψυχαγωγίας με δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, όπως παιχνίδια, ανάγνωση βιβλίων και προβολές ταινιών. Η παρέμβαση «Ραντεβού με την ζωή», θα περιέχει δραστηριότητες κοινωνικοποίησης που δρουν θετικά στην πνευματική και σωματική ευεξία τους, όπως η διοργάνωση εκδρομών και επισκέψεων σε μουσεία. Μέσα από την συμμετοχή τους στην Κοινωνική Κουζίνα του Humanity Greece, οι ηλικιωμένοι θα αποκτούν πολλαπλά οφέλη για τη καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους, δίνοντας «Ραντεβού με τη γεύση». Τέλος το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την μηνιαία αποστολή εξατομικευμένων πακέτων στήριξης με βασικά αγαθά σε δομές και σε ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά ηλικιωμένους ανθρώπους, σε όλη την Ελλάδα.

Ο Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas δήλωσε σχετικά: «Με την Ελλάδα να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού ηλικίας 65+ στα κράτη-μέλη της ΕΕ, και με την μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία να θεωρείται μείζον πρόβλημα, ξεκινάμε την πρωτοβουλία «Κανένας Μόνος» με στόχο να ανοίξουμε την δημόσια συζήτηση και να παρακινήσουμε όλους τους συμμετόχους για ουσιαστικές παρεμβάσεις αλληλεγγύης προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας».