Εξελίξεις στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου και φυλής και εμφανίζεται με συχνότητα 1:500 έως 1:200 στο γενικό πληθυσμό. Η αιτιολογία είναι κατά κανόνα γενετική και οφείλεται σε μεταλλάξεις των γονιδίων που εκφράζουν πρωτεΐνες του καρδιακού μυός. Υπάρχουν μέχρι τώρα χιλιάδες γνωστές μεταλλάξεις σε πολλά γονίδια και η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθειααποτελεί τη συχνότερη γενετική καρδιοπάθεια. Η καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας για την Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια στοχεύει στην ανάδειξη της αντίληψης για την ύπαρξη και τη σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας. Σύλλογοι ασθενών με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, όπως η HCMA (Hypertrophic Cardiomyopathy Association) στις ΗΠΑ εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή, βοηθώντας αποτελεσματικά ασθενείς και τις οικογένειές τους να βρουν κατάλληλη ιατρική βοήθεια σε ειδικά κέντρα καθώς και ψυχολογική υποστήριξη.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας Μυοκαρδιοπαθειών, Βασικής Έρευνας και Κληρονομικών Παθήσεων εργάζονται με στόχο την ανάδειξη και διάδοση της επιστημονικής γνώσης για την αποτελεσματική διάγνωση, τη διαστρωμάτωση κινδύνου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Η θεραπεία των ασθενών στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποφυγή της εξέλιξης σε καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και στον προσδιορισμό του κινδύνου αιφνίδιου θανάτου και την προστασία από αυτόν με τη βοήθεια των εμφυτεύσιμων καρδιακών απινιδιστών. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας και εξέλιξης υπάρχουν πλέον στην αγορά νέες φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες πολύ αποτελεσματικά μειώνουν την απόφραξη και ξεκινά και στη χώρα μας η διάθεσή τους σε ασθενείς με την κατάλληλη ένδειξη. Τις προηγούμενες δεκαετίες η πρόγνωση της νόσου θεωρείτο εξαιρετικά κακή, με πολύ αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου και εξέλιξη σε βαρειά καρδιακή ανεπάρκεια. Τα τελευταία χρόνια η μελέτη της νόσου καταδεικνύει ότι η πάθηση αυτή πρέπει να θεωρείται για τους περισσότερους ασθενείς καλοήθης. Οι εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου οδήγησε στο να θεωρείται πλέον η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μια πάθηση που θεραπεύεται αποτελεσματικά.

Άδωνις Γεωργιάδης: Διάταξη για διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά το clawback στα ορφανά φάρμακα

“Υπόσχομαι ότι θα είμαι απολύτως παρών στους αγώνες των ασθενών με τις Σπάνιες Παθήσεις” δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Διεθνούς Συνεδρίου για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα που διοργανώνουν η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Ε.) και η Boussias Events.» Έχω απόλυτη ενσυναίσθηση του πόσες οικογένειες αντιμετωπίζουν με θάρρος ασθένειες οι οποίες είναι άγνωστες για τους περισσότερους από εμάς, και  η παρουσία μου εδώ είναι ΄το μήνυμα του Υπουργείου ότι θα είμαστε παρόντες.

Θα υπάρχει διάταξη στο επόμενο Νομοσχέδιο για να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά το clawback τα ορφανά φάρμακα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να μην εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία. Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις και θα αλλάξει τόνισε ο Υπουργός Υγείας, και δεσμεύτηκε ότι πρωτεργάτης στο σχεδιασμό του θα είναι η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος. Θα μπουν σε μια σειρά τα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν που δεν αφορούν μόνο το Υπουργείο Υγείας αλλά και φορολογία, πρόσβαση κλπ και θα συμπεριληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο, σημείωσε ο κ Γεωργιάδης.

ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη και τη χώρα μας

 Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μοντενέγκρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία). Στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους 2024 έχουν καταγραφεί 34 κρούσματα κοκκύτη, ενώ κατά το έτος 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Ανάμεσα στα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται 17 παιδιά και έφηβοι, εκ των οποίων 6 αφορούν σε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους ενώ ένα νεογνό κατέληξε. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο από κοκκύτη, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το ΕΠΕ αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.

Διεπιστημονική παρακολούθηση παιδιών εφήβων και ενηλίκων με Ρευματικό Νόσημα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν με φορείς υλοποίησης τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Πάτρας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, διοργανώνουν Ενημερωτική Εκδήλωση το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 10.00- 15.00 στην αίθουσα του Εμπορικού κ Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας με θέμα:

“Η Διεπιστημονική παρακολούθηση παιδιών εφήβων και ενηλίκων με Ρευματικό Νόσημα”.

Τα Ρευματικά Νοσήματα (ΡΝ) στη χώρα μας αφορούν 3.000.000 πολιτών ενώ 1/1000 παιδιά προσβάλλονται από Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα (ΝΙΑ). Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της ολιστικής παρακολούθησης των ασθενών όλων των ηλικιακών βαθμίδων από εξειδικευμένους γιατρούς καθώς και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων μεταξύ τους αλλά και με τους ασθενείς, κρίνεται απαραίτητη ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι συννοσηρότητες που συνήθως ακολουθούν το κυρίως ρευματικό νόσημα.

Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα αναφέρονται σε παθήσεις που εμφανίζονται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές είναι η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ), η οποία κατατάσσεται στις τρεις πιο συχνές παθήσεις της παιδικής ηλικίας, μετά τον παιδικό διαβήτη και την παιδική επιληψία. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των παιδορευματολόγων, που αποτελούν τους ειδικούς γιατρούς στον τομέα αυτό, είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Ειδικότερα, αυτοί οι επαγγελματίες δραστηριοποιούνται κυρίως σε κέντρα παρακολούθησης που λειτουργούν μόνο στις πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.

Στις ΥΠΕ η προκήρυξη για τις 704 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

Την απόφαση για την προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ απέστειλε  χθες το Υπουργείο Υγείας στις ΥΠΕ. Στην απόφαση, οι υπό πλήρωση θέσεις αναφέρονται ανά βαθμό και ειδικότητα. Αναφέρεται επίσης ότι «η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr αρχίζει στις 12 Μαρτίου 2024 ώρα 12.00 (μεσημέρι) και λήγει στις 29Μαρτίου 2024 ώρα 15.00.

Οι αποφάσεις προκηρύξεων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας για τις παραπάνω θέσεις πρέπει να έχουν εκδοθεί, αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αποσταλεί ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected], το αργότερο μέχρι και την 6η Μαρτίου 2024.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της απόφασης προκήρυξης των ανωτέρω θέσεων είναι η μη δέσμευσή τους με οποιοδήποτε τρόπο.  Στην απόφαση προκήρυξης οι υπό πλήρωση θέσεις αναφέρονται ανά βαθμό και ειδικότητα όπως ακριβώς αναφέρονται στην απόφαση έγκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχουν προαναγγέλλει τόσο ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μέσα στο 2024 θα  γίνουν συνολικά 6.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη η απόφαση για την προκήρυξη 2.145 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, οι κενές οργανικές θέσεις των γιατρών στο ΕΣΥ υπερβαίνουν τις 65.000.

 

Στρατηγική προτεραιότητα της Sanofi η βελτίωση της ζωής των ασθενών με Σπάνιες Παθήσεις

Ένα ελάχιστο ποσοστό (μόλις 5%) από τις περίπου 6000  σπάνιες παθήσεις αντιμετωπίζονται σήμερα με εγκεκριμένες θεραπείες, τα αποκαλούμενα ορφανά φάρμακα. Δεδομένου του μεγέθους των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών των σπανίων ασθενών, η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων (29 Φεβρουαρίου) έχει ως κεντρικό της μήνυμα την ισοτιμία: ισοτιμία στη διάγνωση, στην πρόσβαση, στις καινοτόμες θεραπείες και στη συνολική υποστήριξη των ασθενών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, με στόχο να καλυφθεί το όποιο θεραπευτικό κενό , η Sanofi Ελλάδας υποστηρίζει τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις, με σκοπό τη δημιουργία μίας ολιστικής προσέγγισης στη διαχείρισης των ασθενών με σπάνια νοσήματα Στα πλαίσια αυτής προτείνονται μια σειρά δράσεων όπως η ενίσχυση της πρόληψης, η αναβάθμιση της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης, η προσέλκυση  ολοένα και περισσότερων κλινικών μελετών και η αύξηση της συμμετοχής ασθενών στην Ελλάδα σε αυτές, η διαφοροποίηση της αξιολόγησης και χρηματοδότησης των φαρμάκων για τα σπάνια νοσήματα, καθώς και η θεσμική διασφάλιση των κοινωνικών παροχών των ασθενών αυτών.

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Sanofi για τις Σπάνιες Παθήσεις είναι επίσης η διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία και η επιτάχυνση της διάγνωσης. Σε τοπικό επίπεδο, η εταιρεία υποστηρίζει τα τελευταία δύο χρόνια ένα καινοτόμο πρόγραμμα γενετικής διάγνωσης σπάνιων νοσημάτων, μέσω του οποίου ασθενείς με συγκεκριμένα συμπτώματα από την Ελλάδα και έξι ακόμη χώρες της ΚΝ Ευρώπης αποκτούν δωρεάν πρόσβαση σε γονιδιακό έλεγχο με τη μέθοδο της Αλληλούχισης Επόμενης Γενιάς (NGS). Η συγκεκριμένη εξέταση συμβάλλει σημαντικά προς μια αξιόπιστη και έγκαιρη διάγνωση μειώνοντας αισθητά τη διαγνωστική «Οδύσσεια» του ασθενούς και το ψυχικό και οικονομικό κόστος που αυτή συνεπάγεται.

 

MAT-GR-2400176-V1.0-02.2024

 

CSL Behring: Δίπλα στους ασθενείς με σπάνια νοσήματα

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων, η CSL Behring επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της προς τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις παγκοσμίως, υποστηρίζοντας το Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2024 . Το συνέδριο έχει ως στόχο να εστιάσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σπάνιες ασθένειες και να προβάλει πολιτικές που ενισχύουν τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Μέσω της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους και οργανώσεις ασθενών το συνέδριο αναμένεται να  ρίξει φως στη «Διαγνωστική Οδύσσεια» που βιώνουν οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις και να προωθήσει πρωτοβουλίες που θα επηρεάσουν θετικά τη ζωή τους δίνοντας, παράλληλα, έμφαση στη διαμόρφωση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Σπάνια Νοσήματα.

Στην Ελλάδα, οι σπάνιες παθήσεις θεωρείται ότι επηρεάζουν περίπου το 5% έως 7% του πληθυσμού. Αν αναλογιστούμε τις συνακόλουθες επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας και στους φροντιστές, υπάρχουν στη χώρα μας περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από κάποια σπάνια νόσο.

Η δέσμευση της CSL Behring στην προάσπιση της υγείας των ανθρώπων με σπάνιες και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις, παραμένει ισχυρή όλα αυτά τα χρόνια. Επί έναν και πλέον αιώνα, η CSL Behring ηγείται της έρευνας και της ανάπτυξης βιοθεραπειών για τις Σπάνιες Παθήσεις στην Αιματολογία,  την Ανοσολογία, τη Νευρολογία, την Πνευμονολογία και τη Μεταμόσχευση.

Στρατηγικές αξιολόγησης και αποζημίωσης για τα ορφανά φάρμακα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

 Ξεκινάει σήμερα το Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα, που διοργανώνουν η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Ε.) και η Boussias Events στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Το φετινό συνέδριο με θέμα «Πλοήγηση σε Αχαρτογράφητα Νερά: Εξελίξεις, Συνεργασίες και Ελπίδες στον τομέα των Σπανίων Παθήσεων», είναι αφιερωμένο στα Ορφανά Φάρμακα, και συγκεκριμένα στις στρατηγικές  αξιολόγησης και αποζημίωσης τους, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 6.000 διαφορετικές Σπάνιες Παθήσεις, ενώ  κάθε εβδομάδα ταυτοποιούνται δέκα νέες σε όλο τον κόσμο.

Στην 1η ημέρα του Συνεδρίου που πραγματοποιείται υβριδικά, θα παρευρεθούν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Υπουργείο Υγείας, Άρης Αγγελής, η Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη.

Το πρώτο πάνελ θα επικεντρωθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό για τις Σπάνιες Παθήσεις στην Ελλάδα καθώς και στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις, με συντονιστή τον Δημήτριο Αθανασίου, Πρόεδρο Σπάνιων Παθήσεων Ελλάδας, Μέλος EMA PCWP, GPA WDO, 95, Μέλος Δ.Σ. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, ο Διευθυντής ΕΣΥ – Κέντρο Υγείας Βάρης, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΔΙ.Π.Υ.Α.Ε., Ελευθέριος Θηραίος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Γεώργιος Τσιβγούλης. Η ένταξη των ευρωπαϊκών κέντρων αναφοράς (ERNS) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο ρόλος των συλλόγων ασθενών, είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο δεύτερο πάνελ με συντονίστριες την Λαμπρινή Σωτηροπούλου, Μέλος ΔΣ, Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος και Εύη Ορφανού, Λειτουργός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρονθα έχει και η συζήτηση για τις στρατηγικές πρόσβασης των ασθενών στα Ορφανά Φάρμακα που θα συντονίσει η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βασιλική-Ραφαέλα Βακουφτσή.

Η 2η ημέρα είναι αφιερωμένη στα διεθνή δρώμενα για τις Σπάνιες Ασθένειες. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ορφανά Φάρμακα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Violeta Stoyanova-Beninska, η Εκτελεστική Διευθύντρια Επιστημονικής Πολιτικής & Ρυθμιστικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), Magda Chlebus, καθώς και o επικεφαλής ιατρός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Affiliate Professor στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, πρώην επικεφαλής του φορέα αξιολόγησης φαρμάκων και κλινικών δοκιμών στη Δανία, πρώην μέλος της CHMP του EMA, Steffen Thirstrup,. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων, ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σπανίων Παθήσεων  (EURORDIS – Rare Diseases Europe), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), του Κοινού Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τις Σπάνιες Παθήσεις (EJP-RD), της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρηματιών (EUCOPE), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος (ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ.), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του PhRMA Innovation Forum (PIF) και του EuropaBio.

Κάπνισμα: Σύγχρονα εργαλεία αλλαγής συμπεριφοράς οδηγούν στη διακοπή του καπνίσματος

Οι τρόποι και τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τις βλαβερές συνήθειές τους, με έμφαση στη διακοπή του καπνίσματος ήταν το θέμα του webinar που διοργανώθηκε από την SCOHRE, τη Διεθνή Ένωση για τον έλεγχο του καπνίσματος και τη μείωση της βλάβης σε συνεργασία με το Oxford Brookes University. Είναι γεγονός ότι η υποστήριξη των ανθρώπων να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε ανθυγιεινή συμπεριφορά μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Οι επαγγελματίες υγείας σήμερα έχουν στα χέρια τους νέα εργαλεία και μεθόδους για να βοηθήσουν τους ασθενείς να εγκαταλείψουν τις ανθυγιεινές συνήθειες και να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συμπεριφορές. Η κεντρική ομιλήτρια του σεμιναρίου , Κούλα Ασημακοπούλου, BSc (Hons), PhD, CPsychol; Professor of Health Psychology & Associate Dean Research and Knowledge Exchange, Oxford Brookes University, UK; Visiting Professor King’s College London, UK; HCPC-Registered Health Psychologist, παρουσίασε τα κοινά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα όταν προσπαθούν να προβούν σε αλλαγές συμπεριφοράς που σχετίζονται με την υγεία, αλλά και το ευρύ φάσμα των τεχνικών που είναι διαθέσιμες για την υποστήριξή τους από τους επαγγελματίες υγείας.

H ομιλήτρια ανέλυσε γιατί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αλλαγή συμπεριφοράς. Αυτό συμβαίνει συνήθως γιατί το μήνυμα που προσπαθούμε να μεταδώσουμε στους ανθρώπους αποτυγχάνει να τους κινητοποιήσει. Επίσης, συνήθειες όπως το κάπνισμα είναι στενά συνδεδεμένες στο μυαλό του χρήστη με κάποιας μορφής επιβράβευση, με αποτέλεσμα χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να εμπεδωθεί  κάθε νέα, υγιεινή συνήθεια, ώστε να καταλάβει τη θέση της ανθυγιεινής. Επίσης, όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες, οι καπνιστές γνωρίζουν για τους κινδύνους του καπνίσματος στην υγεία, όμως θεωρούν κατά κανόνα ότι εκείνοι δεν θα νοσήσουν.

Οι δύο πιο συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή καπνίσματος

 Στη συνέχεια η κ. Ασημακοπούλου παρουσίασε τις δύο πιο συνηθισμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται, καθώς και τους περιορισμούς αυτών. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η μια μέθοδος είναι η παροχή επιστημονικής πληροφόρησης στον χρήστη για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, μέσω στατιστικών στοιχείων, εκστρατειών ενημέρωσης κ.ά. Όπως τόνισε, σαφώς η ενημέρωση βελτιώνει το επίπεδο κατανόησης των αποδεκτών, αλλά δεν αρκεί για να υπάρξει αλλαγή συμπεριφοράς. Η δεύτερη μέθοδος είναι η προσπάθεια να δημιουργηθεί σοκ στους καπνιστές, μέσω τρομακτικών εικόνων, βίντεο και διαφημίσεων, με στόχο τη διακοπή του καπνίσματος. Η μέθοδος αυτή επιτυγχάνει στο να φοβίσει τα άτομα, αλλά δεν τα κινητοποιεί σε αλλαγή συμπεριφοράς. Ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση από την κ. Ασημακοπούλου μελέτης που έδειξε ότι η παρουσία εικόνων ασθενών στα πακέτα των τσιγάρων αντιμετωπίστηκε πολλές φορές από τους χρήστες με την κάλυψη ή το κρύψιμο των πακέτων, χωρίς να επηρεάζεται η χρήση του περιεχομένου αυτών.

Ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση και διαχείριση των ΙΦΝΕ

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 άτομα ζουν με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, προβλέπεται ότι τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) θα αποτελέσουν ακόμη πιο σημαντικό πρόβλημα υγείας για την χώρα μας, καθώς και διεθνώς.

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ) έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με στόχο την ενημέρωση και συζήτηση για τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στις νόσους αυτές. Το κεντρικό μήνυμα της ενέργειας αυτής είναι να αναδείξει πως, παρά το γεγονός ότι οι ΙΦΝΕ είναι χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των ασθενών, η πλειοψηφία των ατόμων με ΙΦΝΕ μπορούν σήμερα να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαρκής ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών από τους γιατρούς και το σύστημα υγείας. Με αυτήν την προοπτική, ο επόμενος σταθμός ενημέρωσης διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 2 Μαρτίου, 17.00 στο Ξενοδοχείο Electra Palace με κεντρικό θέμα: «Ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση και διαχείριση των ΙΦΝΕ». Ασθενείς και γιατροί θα συναντηθούν και θα ανταλλάξουν απόψεις. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει εισηγήσεις από μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΜΙΦΝΕ και Ιατρούς ειδικούς της Θεσσαλονίκης , ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις γιατρών με εξειδίκευση στις ΙΦΝΕ.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Πρόεδρος του ΔΣ, Νικόλαος Βιάζης και η Επιστημονικά Υπεύθυνη της ΕΟΜΙΦΝΕ, Όλγα Γιουλεμέ.