Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάτρα

Με αφορμή τα 3 κρούσματα μηνιγγίτιδας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Πάτρας, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης. Επιπλέον, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σήμερα (Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024) το πρωί θα πραγματοποιήσει επί τόπου παρέμβαση με τη μετάβαση  κλιμακίου και τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Πάτρα. Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

Οικογενειακή αίθουσα για τους συγγενείς των παιδιών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Στην έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία της πρώτης οικογενειακής αίθουσας Ronald McDonald στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», παρέστη χθες ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Η πρώτη Οικογενειακή Αίθουσα RMHC στην Ελλάδα θα στεγαστεί σε ένα αχρησιμοποίητο ακίνητο επιφάνειας 310 τ.μ. που βρίσκεται εντός του χώρου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Η ανακαίνιση του χώρου θα πραγματοποιηθεί από τον οργανισμό RMHC και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024. Η Οικογενειακή Αίθουσα θα διατίθεται για ημερήσια χρήση και θα περιλαμβάνει χώρους κουζίνας και τραπεζαρίας, ιδιωτικά μπάνια, δωμάτια ύπνου, πλυντήρια, καθιστικό με τηλεόραση, πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ επίσης θα υπάρχουν και τρεις οικογενειακές σουίτες για διανυκτέρευση. Την αίθουσα θα χρησιμοποιούν οικογένειες των παιδιών που θα βρίσκονται σε θεραπεία στο Νοσοκομείο, ενώ η επιλογή των οικογενειών που θα διανυκτερεύουν θα καθορίζεται σε συνεννόηση με το Νοσοκομείο, με βάση κριτήρια ευπάθειας και αναγκών.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Καλοδεχόμαστε σήμερα μια χορηγία, η οποία σε λιγότερο από 12 μήνες θα παραδώσει στον ελληνικό λαό προς χρήση, μέσα σε αυτά τα δύο νοσοκομεία, που στο σύνολό τους αποτελούν το μεγαλύτερο Παιδιατρικό νοσοκομείο στα Βαλκάνια, έναν χώρο αξιοπρέπειας για τις οικογένειες που φέρνουν τα παιδιά τους για να μπορούν να διαμένουν και ένα μικρό χρονικό διάστημα σε έναν όμορφο χώρο πλησίον των παιδιών τους όταν αυτά υποβάλλονται στις αναγκαίες θεραπείες».

Flexterity: Νέα πλατφόρμα της Novartis Gene Therapies

 Πρόσβαση σε πρόσθετη υποστήριξη, εκτός των τακτικών ραντεβού φυσικοθεραπείας, παρέχει η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα Flexterity, σε γονείς και φροντιστές βρεφών και παιδιών με νευρομυϊκές παθήσεις (NMDs), με τον πλέον εύχρηστο και κατανοητό τρόπο. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε από τη Novartis Gene Therapies σε συνεργασία με μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών στον τομέα της υγείας και νευρομυϊκών παιδιατρικών φυσικοθεραπευτών.

Η πλατφόρμα Flexterity έχει σχεδιαστεί προκειμένου να ενισχύσει τη συνεργασία των φυσικοθεραπευτών με τους γονείς και τους φροντιστές, δημιουργώντας ένα εξατομικευμένο πλάνο φυσικοθεραπείας που θα συνεχίσουν στο σπίτι με το παιδί, στο ενδιάμεσο των ραντεβού. Η πλατφόρμα τους επιτρέπει να συμμετέχουν στην ανάπτυξη του παιδιού τους με έναν προσιτό και εύκολα κατανοητό τρόπο, μέσα από ασκήσεις που χρησιμοποιούν πραγματικά βίντεο ασθενών στα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Οι ασκήσεις χωρίζονται σε διαφορετικά κεφάλαια, όπως το κάθισμα, το γονάτισμα, η όρθια θέση και το περπάτημα. Το περιεχόμενο έχει σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας απλές κινήσεις, εξηγώντας βήμα προς βήμα τα στάδια για τους γονείς.

Αξιοποιώντας τα «εργαλεία» της πλατφόρμας, οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να καθοδηγήσουν τους γονείς και φροντιστές έτσι ώστε να προσφέρουν πρόσθετη βοήθεια για την ανάπτυξη του παιδιού τους, μέσα από ασκήσεις με πραγματικά βίντεο ασθενών και ενημέρωση για τα διαφορετικά στάδια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα του ασθενούς, μέσω της πύλης www.Flexterity.com. Επιπλέον, οι γονείς και οι φροντιστές θα έχουν πρόσβαση στον ατομικό λογαριασμό τους χρησιμοποιώντας έναν κωδικό από τον φυσικοθεραπευτή τους, αφού εισέλθουν στην εφαρμογή. Η λήψη της εφαρμογής για τους γονείς και τους φροντιστές είναι δυνατή μέσα από το Google Play και το Apple App Store, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση στο εξατομικευμένο τους πρόγραμμα.

 

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη στις γυναίκες

Σύμφωνα με πρόσφατη ερευνητική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, ο χρόνιος ανεπαρκής ύπνος στις γυναίκες μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Οι Καθηγήτριες της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) παρουσιάζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Για τη μελέτη επιλέχθηκαν γυναίκες (ηλικίας 20-75 ετών) χωρίς καρδιομεταβολικά νοσήματα και με χρόνο ύπνου 7-9 ώρες τη νύχτα. Πρόκειται για τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη με δύο φάσεις 6 εβδομάδων: διατήρηση επαρκούς ύπνου και 1,5 ώρα περιορισμό ύπνου ανά νύχτα. Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν μέτρηση επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο πλάσμα, τιμές αντίστασης στην ινσουλίνη (δείκτη HOMA-IR, δείκτη Matsuda κα).

Συμμετείχαν 38 γυναίκες, 27 προεμμηνοπαυσιακές και 11 μετεμμηνοπαυσιακές. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι ο συνολικός χρόνος ύπνου μειώθηκε κατά 1,34 ± 0,04 ώρες/νύχτα στη φάση του περιορισμού. Οι τιμές ινσουλίνης νηστείας και αντίστασης στην ινσουλίνη αυξήθηκαν με τον περιορισμό ύπνου έναντι του επαρκούς ύπνου. Οι επιδράσεις ήταν πιο έντονες στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η αλλαγή στη σύσταση του λίπους δεν μεσολάβησε στις επιδράσεις αυτές.

Συμπερασματικά, η μελέτη κατέδειξε ότι η μείωση της διάρκειας ύπνου σε 6,2 ώρες/νύχτα, που αντικατοπτρίζει τη διάμεση διάρκεια ύπνου των ενηλίκων στις ΗΠΑ, για 6 εβδομάδες μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ανεξάρτητα από την παχυσαρκία. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τον ανεπαρκή ύπνο ως τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την αντίσταση στην ινσουλίνη και την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στις γυναίκες.

Λόγω του μεγάλου επιπολασμού προδιαβήτη και διαβήτη σε αναπτυγμένες χώρες όπως στις Ευρωπαϊκές, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί παρεμβάσεις στον πληθυσμό αυτό όπως η “Care4Diabetes (C4D): Reducing the burden of non-communicable diseases by providing a multidisciplinary lifestyle treatment intervention for type 2 diabetes”. Η Ευρωπαϊκή αυτή κοινή δράση «Φροντίδα για το Διαβήτη» στοχεύει στη βελτίωση της υγείας των πολιτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω προγραμμάτων που εστιάζουν στην αλλαγή του τρόπου ζωής και συγκεκριμένα στη διατροφή, στην άσκηση, στον ύπνο και στη διαχείριση του καθημερινού στρες. Ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2023, έχει διάρκεια 36 μηνών και συμμετέχουν συνολικά 12 χώρες. Στην Ελλάδα αρμόδιος φορέας είναι η 1η Υγειονομική́ Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ανεπαρκής ύπνος θα μπορούσε να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη στις γυναίκες.

Επιθετικότητα εφήβων: Στο μέσο όρο των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα HBSC/WHO η Ελλάδα

Η επιθετικότητα αποτελεί ίδιον της εφηβείας και υπό προϋποθέσεις θεωρείται φυσιολογική. Η εμπλοκή σε βίαιους καυγάδες ωστόσο κι η συμμετοχή σε εκφοβισμό άλλων εφήβων, ιδιαίτερα όταν επαναλαμβάνονται, αποτελούν ένδειξη  (ψυχο)κοινωνικής παθολογίας. Οι δε επιπτώσεις τους για τους εφήβους που εμπλέκονται -είτε από την μεριά του θύτη είτε/και από εκείνη του θύματος- είναι σημαντικές και παραμένουν κατά την ενηλικίωση.

Το 2022, πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.250 μαθητών 11, 13 και 15 ετών που συμμετείχαν στη σχολική έρευνα του ΕΠΙΨΥ με τίτλο «Πανελλήνια Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων-μαθητών» ρωτήθηκαν -μεταξύ άλλων- για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε βίαιους καυγάδες και σε περιστατικά εκφοβισμού (bullying) στο σχολείο ή ηλεκτρονικά (cyber-bullying), καθώς και για τα είδη εκφοβισμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα το 2022, μεταξύ των εφήβων ηλικίας 11, 13 και 15 ετών, στην Ελλάδα: Σχεδόν ένας στους 3 (30,7%) αναφέρει ότι εμπλακεί πρόσφατα (κατά τη διάρκεια των 12 μηνών πριν τη διεξαγωγή της έρευνας) σε βίαιο καυγά. Για το 8,4% συνέβη τουλάχιστον 3 φορές κατά την ίδια περίοδο.

Ένας στους 8 (12,1%) έχει ο/η ίδιος/ια πολύ πρόσφατα (τους τελευταίους 2 μήνες) συμμετάσχει σε εκφοβισμό κάποιου/ας άλλου/ης μαθητή/ριας στο σχολείο. Ένας στους 14 (7,1%) έκανε ηλεκτρονικό εκφοβισμό ενώ το 2,6% το επανέλαβαν τουλάχιστον 2 φορές το μήνα.

Σχεδόν ένας στους 4 (22,1%) βίωσε πολύ πρόσφατα (τους τελευταίους 2 μήνες) εκφοβισμό στο σχολείο.

Σημειώνεται ότι σε όλους τους δείκτες της επιθετικής συμπεριφοράς και του εκφοβισμού, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά ή/και κάτω από το μέσο όρο των συνολικά 41 χωρών που συμμετέχουν στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα HBSC/WHO.

Η ΕΠΙΨΥ υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας,  καταδεικνύουν τη σημασία της ενίσχυσης των παρεμβάσεων που γίνονται στα σχολεία, αλλά και της δουλειάς ξεχωριστά με τα παιδιά και τους γονείς τους για την καλλιέργεια δεξιοτήτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρήση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας.

 

Παραιτήθηκε ο ένας εκ των δύο παιδοψυχιάτρων στο ΠΑΓΝΗ

Εντείνονται οι ανησυχίες για «λουκέτο» στην Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ μετά και την παραίτηση του ενός εκ των δύο παιδοψυχιάτρων που είχαν απομείνει και συγκεκριμένα του Γιώργου Σαμιωτάκη. Όπως είναι γνωστό η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ δεν εξυπηρετεί μόνο τα περιστατικά στην Κρήτη αλλά και αυτά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του neakriti.gr, οι αιτίες για την παραίτηση του κ Σαμιωτάκη έγκειται στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις  που είχαν δοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, ότι, εκτός από τη μετακίνηση γιατρού από το Βενιζέλειο, θα προκηρυσσόταν θέση παιδοψυχιάτρου, κάτι που δεν έγινε ούτε στην προκήρυξη του περασμένου Δεκεμβρίου, ούτε στην πρόσφατη προκήρυξη. Όπως  επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος των εργαζομένων του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης «η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει μείνει με 2 μόνο γιατρούς, οι οποίοι κάνουν από 15 εφημερίες ο καθένας, 6 από τις οποίες δεν τις πληρώνονται ποτέ! Όλες οι λύσεις που δήθεν δίνονταν είχαν ημερομηνία λήξης. Η Παιδοψυχιατρική Κλινική και ο εφημερεύων παιδοψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ εξυπηρετεί οικογένειες απ’ όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα. Μένει με αυτόν τον τρόπο η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο χωρίς δημόσια παιδοψυχιατρική κλινική».

9o Πανελλήνιο Forum: Γυναίκες στην Ογκολογία Δέκα Χρόνια Δυνατά Μαζί ενάντια στον καρκίνο

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία φέτος συμπληρώνουν δέκα χρόνια που καλλιεργούν την κουλτούρα πρόληψης κατά του καρκίνου, αλλά και προσπαθούν εμπράκτως για την ισότιμη πρόσβαση στα καινοτόμα εργαλεία της ογκολογίας, όπως είναι τα προγράμματα δωρεάν γονιδιακού ελέγχου που πραγματοποιούμε μέσω του Κοινωνικού Ταμείου.

Με αφορμή τα δέκα της χρόνια, η συλλογικότητα διοργανώνει το 9ο Πανελλήνιο Forum: Γυναίκες στην Ογκολογία: Δέκα Χρόνια Δυνατά Μαζί Ενάντια στον Καρκίνο (7-9 Μαρτίου, Σαρόγλειο Μέγαρο Αθήνα). Ένα Συνέδριο που εστιάζει στον καρκίνο στη γυναίκα και στις διαφορές της νόσου ανάλογα με το φύλο, αλλά και τους τρόπους υποστήριξης των γυναικών επαγγελματιών στην Ογκολογία. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν οι state of the art εξελίξεις στον καρκίνο. Στρογγυλές Τράπεζες για τον γυναικολογικό καρκίνο, τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του μαστού, τον γαστρεντερικό και ουρολογικό καρκίνο, τη σχέση διεπιστημονικών συμβουλίων για τον κληρονομικό καρκίνο, είναι μερικές από τις συζητήσεις, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες συναντώνται για να μιλήσουν για τις καινοτόμες εξελίξεις, καθώς για το σύγχρονο πρόσωπο της ογκολογίας. Νοσηλευτές θα μιλήσουν για τη ογκολογική νοσηλευτική και φροντίδα του ασθενή, αλλά και οι φοιτητές μας θα εξετάσουν τη σχέση καρκίνου και φύλου, ενώ η Ομάδα Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) θα εξετάσει τη σημασία του mentoship στην πορεία ενός νέου ογκολόγου.

Το 9ο Πανελλήνιο Forum συζητά, επίσης, και θέματα που αφορούν την πρόληψη, την ποιότητα ζωής μετά τη διάγνωση, τα δικαιώματα των ασθενών, αλλά και ειδικά θέματα, όπως ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, το μικροβίωμα, τις κλινικές μελέτες, τις εξατομικευμένες θεραπείες, αλλά και τη σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας. Η  Τελετή Έναρξης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αφιερώνεται σε Γυναικεία Πορτραίτα που έχουν σφραγίσει την ιστορία μέσα στο χρόνο, ενώ συμμετέχουν ομιλητές που έχουν συμβάλλει στις θεματικές της Ισότητας και της Αλληλεγγύης, όπως η κα Lola Manterola που έχει αφιερώσει τη ζωή της στο δύσκολο πεδίο του fundraising στην Ογκολογία, αλλά και η κα Αλίκη Δρακούλη που έχει αφιερωθεί στην κοινωνική προσφορά μέσω της Axion Hellas.

Σημαντικός ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη βέλτιστη υγεία του ύπνου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) συμμετέχοντας στις παγκόσμιες εκδηλώσεις, διοργανώνει ένα ενημερωτικό διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: «Οι φυσικοθεραπευτές ως υποστηρικτές της υγείας του ύπνου», στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο του ύπνου στην ψυχική υγεία και ευεξία. Προγραμματισμένο για την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 στις 21:00, το διαδικτυακό σεμινάριο θα εμβαθύνει στη σημασία της ισότητας του ύπνου για την παγκόσμια υγεία και στον κεντρικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι φυσικοθεραπευτές στην προώθηση της βέλτιστης υγείας του ύπνου.

Η προσκεκλημένη ομιλήτρια Dr Cristina Frange, μια παγκοσμίου φήμης φυσικοθεραπεύτρια ύπνου, γνωστή για την εξειδίκευσή της στη φυσιολογία του ύπνου και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, θα μοιραστεί ιδέες και στρατηγικές, βασισμένες σε στοιχεία και πρακτικές συμβουλές, για την ενσωμάτωση της προαγωγής του ύπνου στην πρακτική της φυσικοθεραπείας.

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα καλύψει βασικά θέματα, όπως η κατανόηση της σχέσης ύπνου και ψυχικής υγείας, η αξιολόγηση των διαταραχών ύπνου, η εφαρμογή αποτελεσματικών παρεμβάσεων στον ύπνο και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τον ύπνο. «Ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στην ψυχική υγεία και ως φυσικοθεραπευτές που ειδικεύονται στη φροντίδα ψυχικής υγείας, αναγνωρίζουμε τη βαθιά επίδραση που μπορούν να έχουν οι διαταραχές ύπνου στη συνολική ευημερία των ασθενών μας», ανέφερε ο συντονιστής του επιστημονικού τμήματος επιστημονικού τμήματος του ΠΣΦ «Φυσικοθεραπεία στην ψυχική Υγεία», Σταύρος Σταθόπουλος.

«Πιστεύουμε ότι, ενισχύοντας την κατανόησή μας για την υγεία του ύπνου και ενσωματώνοντας παρεμβάσεις που βασίζονται σε στοιχεία στην πρακτική μας, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τα αποτελέσματα για άτομα με διαταραχές ύπνου», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης.

ΝΕΟ Δ.Σ. στον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ

Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου- ΑγκαλιάΖΩ, πραγματοποίησε αρχαιρεσίες για εκλογή Νέου Διοικητικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, στα Γραφεία του Ομίλου στον Πειραιά.

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου έχει ως εξής: Πρόεδρος: Αναστασία Πασακοπούλου, Αντιπρόεδρος: Μάρθα Πατλάκα,  Γενική Γραμματέας: Γιάννα Σταματάκη,

Ταμίας: Κατερίνα Δημητριάδου,  Μέλη: Αναστασία Θεοδωρίδου, Φιλία Κωνσταντάτου, Άρτεμις  Μηλιάδου.

Αναπληρωματικά Μέλη: Μιχαήλ Μαρτίδης, Καλλιόπη Παρασκευοπούλου.

Όμιλος Sanoptis: Προσφορά προληπτικού ελέγχου για γλαύκωμα

Ο Όμιλος Sanoptis, με τις Ιδιωτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, LaserVision στην Αθήνα και Ophthlamica στη Θεσσαλονίκη, που ανήκουν στο δίκτυό του στην Ελλάδα, αναλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ευαισθητοποίησης του κοινού για το 2024, για την πρόληψη και προαγωγή της οφθαλμικής υγείας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινά τον Μάρτιο 2024, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (10 έως 16 Μαρτίου) και αποτελεί μία οργανωμένη και μακροπρόθεσμη καμπάνια πρόληψης οφθαλμολογικών παθήσεων.

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, θα παρέχεται ειδική προνομιακή προσφορά προληπτικού ελέγχου γλαυκώματος στην προνομιακή τιμή των 80€, η οποία θα περιλαμβάνει Tονομέτρηση (μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης), Τομογραφία συνοχής (OCT) οπτικού νεύρου και κλινική εκτίμηση από οφθαλμίατρο.

Επιπλέον, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, με την κορύφωση της εβδομαδιαίας καμπάνιας ευαισθητοποίησης για το Γλαύκωμα, στην Ophthalmica στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις τονομέτρησης,

Όλες οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού και βάσει διαθεσιμότητας. Χρήσιμες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους, σχετικά με τη διαδικασία προγραμματισμού των προληπτικών εξετάσεων γλαυκώματος, είναι διαθέσιμες στα επίσημα sites των δύο μονάδων, LaserVision και Ophthalmica.