«Μαζί στη ζωή»…και το 2024: Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για το Πολλαπλό Μυέλωμα

Η επιτυχημένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το Πολλαπλό Μυέλωμα με τίτλο «Μαζί στη ζωή» από την Sanofi Ελλάδας, που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2022 με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρου μήκους, συνεχίζεται και φέτος, στο πλαίσιο του Μαρτίου που είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, με δύο νέες ταινίες μικρού μήκους. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού σχετικά με τη νόσο και η ενδυνάμωση και η υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους για να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους διαδρομής. Οι δύο νέες ταινίες μικρού μήκους που έχουν τη μορφή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Οι ταινίες αποτυπώνουν τη ζωή δύο διαφορετικών ανθρώπων και τον τρόπο με τον οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση του Πολλαπλού Μυελώματος και την υποτροπή της νόσου αντίστοιχα. Μέσα από την αυθεντική απεικόνιση των καταστάσεων, οι ταινίες αποδίσουν με ρεαλισμό και ευαισθησία την επίπτωση της νόσου στην καθημερινότητα των ασθενών και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος.

Το Πολλαπλό Μυέλωμα είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως, με 160.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, συχνότερα σε άτομα ηλικίας 65-67 ετών. Είναι μια σοβαρή νόσος που μπορεί να επανεμφανιστεί. Ωστόσο, με τη βοήθεια της επιστήμης μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, περιορίζοντας ή, σε κάποιες περιπτώσεις εξαλείφοντας τα συμπτώματά της.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι δαπάνες για αντικαρκινικά φάρμακα στην Ευρώπη

Στοιχεία για τον αριθμό των νέων θεραπειών που προσφέρονται στην αγορά, παρουσίασε ο ΓΓ Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Υγείας, Άρης Αγγελής στην ομιλία του στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο ECONOMIST. Σύμφωνα με αυτά, τα τελευταία 20 χρόνια ο FDA στις ΗΠΑ ενέκρινε 720 φάρμακα, από τα οποία τα 170 ήταν ογκολογικά φάρμακα για 455 ενδείξεις. Οι δαπάνες στις ΗΠΑ για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τριπλασιάστηκαν σε μια 20ετία, ενώ στην Ευρώπη οι δαπάνες για αντικαρκινικά φάρμακα υπερδιπλασιάστηκαν με βάση στοιχεία για την περίοδο 2008-2018, και σήμερα τα εξειδικευμένα φάρμακα για χρόνιες, σύνθετες και σπάνιες παθήσεις αποτελούν το μισό των συνολικών φαρμακευτικών δαπανών, σύμφωνα με τον κ. Αγγελή. Εξήγησε ότι τα συστήματα υγείας καλούνται να διαχειριστούν ένα υψηλό κόστος νέων, καινοτόμων θεραπειών, ενώ συχνά υπάρχει μια σημαντική αβεβαιότητα για την έκβασή τους. Οπότε υπάρχουν ερωτήματα βιωσιμότητας ως προς τις φαρμακευτικές δαπάνες για αυτές τις κατηγορίες ασθενών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής.

 

ΟΕΝΓΕ: Καθημερινές  αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών στην 4η ΥΠΕ

Με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι «η κατάσταση με τις αυθαίρετες εντολές της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ για αναγκαστικές καθημερινές μετακινήσεις γιατρών Παθολόγων από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς νοσοκομεία της Ξάνθης και της Δράμας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο επικινδυνότητας για τους ασθενείς και για τους γιατρούς.

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι «συνάδελφοι τους αναγκάζονται να οδηγούν επί ώρες για να φτάσουν στην Ξάνθη και στην Δράμα, να παραλαμβάνουν 60 ασθενείς το ιστορικό των οποίων αγνοούν, να κάνουν επίσκεψη ως το βράδυ και ταυτόχρονα να καλούνται στο ΤΕΠ, αφού το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, για εξωτερικά περιστατικά. Την άλλη μέρα κατάκοποι και άυπνοι να επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να μην τους πάρει ο ύπνος στο τιμόνι. Η τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων Ξάνθης και Δράμας είναι πλήρης και αποκλειστική ευθύνη των υπουργών Υγείας των τελευταίων ετών, καθώς και της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ. Για να συγκαλύψουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες, εξακολουθούν να εγκληματούν εκθέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τόσο τους ασθενείς της Ξάνθης και της Δράμας, όσο και τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης. Έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο εκκλήσεων, τις οποίες οι αρμόδιοι προκλητικά αγνοούν. Σύμφωνα με σχετική ομόφωνη απόφαση του Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ, 7/3/24, προχωράμε σε νομικά μέτρα ενάντια στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ. Η εμπειρία του ‘πάμε κι όπου βγει’ είναι πρόσφατη και τραγική. Θα προλάβουμε την τραγωδία πριν συμβεί», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε χθες Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής, του ΕΚΠΑ και του Υπουργείου Υγείας με σκοπό την σύνταξη του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV» παρουσία του πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Γ. Σιάσου, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ε. Αγαπηδάκη, της Διευθύντριας του Εργαστηρίου καθηγήτριας Π. Λάγιου, του Επιστημονικά Υπεύθυνου του ΕΚΑΡ Αναπληρωτή Καθηγητή Γ. Μαγιορκίνη. Σκοπός της προγραμματικής συμφωνίας είναι η σύνταξη του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV» μέσω του οποίου θα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της πανδημίας του AIDS στην Ελλάδα. Η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου θα μπορέσει να αναγνωρίσει στόχους για τη Δημόσια Υγεία και το Σύστημα Υγείας που θα καταφέρουν μέσω βελτίωσης της διάγνωσης, της παρακολούθησης και της αντιμετώπισης της να βρεθεί η Ελλάδα πιο κοντά στους στόχους που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την επιδημία του AIDS. Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας σηματοδοτεί την προσήλωση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν και να ελεγχθούν. Από την αρχή της επιδημίας του HIV/AIDS, 84 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό HIV/AIDS. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με HIV το 2021. Υπολογίζεται ότι επί του παρόντος το 85% των ανθρώπων που ζουν με HIV γνωρίζουν την κατάστασή τους. Για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του 95%, επιπλέον 4,0 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV πρέπει να γνωρίζουν την κατάστασή τους HIV. Μέχρι το τέλος του 2021, 28,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με HIV λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) παγκοσμίως.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ζητά συμπερίληψη εκπροσώπου στην Επιτροπή Ελέγχου ΣΗΠ

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ζητά την συμπερίληψη εκπροσώπου ασθενών στην Επιτροπή Ελέγχου του ΣΗΠ. Όπως τονίζει στη σχετική της ανακοίνωση, η Επιτροπή αυτή, που θα ελέγχει αιτήματα φαρμάκων για παθήσεις σπάνιες και  απειλητικές για τη ζωή, παθήσεις που προκαλούν σοβαρή αναπηρία και παθήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν αποζημιούμενες θεραπείες στη χώρα, έχουν όμως εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, θα κρίνει ζητήματα καθοριστικά για την πρόσβαση αυτών  των ασθενών σε θεραπείες απαραίτητες για την επιβίωση τους. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, έχοντας επίγνωση της ανάγκης ορθολογικής διαχείρισης των περιορισμένων πόρων του Συστήματος Υγείας, πρέπει να αποτελεί εγγυητή της διαφάνειας, αλλά και της αποδοτικότητας σε κάθε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Συνεπώς η φωνή των ασθενών, δηλαδή των άμεσα ενδιαφερόμενων, δεν μπορεί να απουσιάζει από ένα τέτοιο όργανο κομβικής σημασίας, όχι μόνο για τις θεραπείες, αλλά και για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας, πολιτική σύμφυτη με τις σύγχρονες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύσταση Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ

Στη σύσταση Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) του ΕΟΠΥΥ προχωράει το Υπουργείο Υγείας με τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αναλυτικότερα με απόφαση του Υπουργού Υγείας, συστήνεται μη αμειβόμενη Επιτροπή Ελέγχου ΣΗΠ που αποτελείται από 15 τακτικά μέλη ως εξής: 11 ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων,2 φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ και 2 οικονομολόγοι υγείας. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ελέγχου ΣΗΠ παρίσταται δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Η Επιτροπή θα ελέγχει τα ατομικά αιτήματα που αφορούν σε φάρμακο με νέα δραστική ουσία ή σε συνδυασμό ουσιών που εισάγονται για πρώτη φορά στη χώρα μετά την έναρξη ισχύος της τροπολογίας ή σε φάρμακο με δραστική ουσία που πρόκειται να χορηγηθεί σε μη εγκεκριμένη ένδειξη για την οποία εμφανίζεται αίτημα στο ΣΗΠ για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος της τροπολογίας. Φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία έχουν γίνει ήδη αποδεκτά μέσω ΣΗΠ ατομικά αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, δύνανται να ελέγχονται από την Επιτροπή κατόπιν νέου αιτήματος που υποβάλλεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος. Η Επιτροπή ελέγχει τα ως άνω ατομικά αιτήματα ως προς την στοιχειοθέτηση υψηλής ακάλυπτης Ιατρικής ανάγκης, σύμφωνα με τα κριτήρια: α) πάθηση απειλητική για ζωή, β) πάθηση που προκαλεί σοβαρή αναπηρία και γ) πάθηση για την οποία δεν υπάρχουν αποζημιούμενες θεραπείες χώρα.

Εφόσον, κατά την κρίση της Επιτροπής, στοιχειοθετείται υψηλή ακάλυπτη ιατρική ανάγκη για συγκεκριμένη πάθηση στην οποία αφορά το αίτημα, η Επιτροπή ελέγχει περαιτέρω τα κριτήρια: α) τη στοιχειοθέτηση μεγάλου θεραπευτικού αποτελέσματος σχετικά με συγκεκριμένη ένδειξη, β) την άμεση θεραπευτική διασύνδεση με την πλειοψηφία του πληθυσμού με τη συγκεκριμένη πάθηση και γ) τα κλινικά δεδομένα υψηλής βεβαιότητας.

ΕΟΔΥ: Δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις από COVID

Τα κρούσματα της COVID-19 συνέχισαν να μειώνονται στη χώρα μας και την εβδομάδα από 4 έως 10 Μαρτίου, ενώ την ίδια περίοδο δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Μείωση παρουσίασε και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 15 ασθενείς. Καταγράφηκαν 14 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87,5 έτη. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1 (>85%) κατά τις εβδομάδες 6 και 7/2024. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν. Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα των δειγμάτων SARI παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. H θετικότητα RSV παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα (δίκτυο Sentinel ΠΦΥ), καθώς και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).