Novo Nordisk: 560 εκατ. δολάρια για την ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στην Κίνα

Η Novo Nordisk επεκτείνει το εμβληματικό εργοστάσιο της  στο Tianjin της Κίνας επενδύοντας περίπου 4 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 556 εκατομμύρια δολάρια) σε εγκαταστάσεις παραγωγής στείρων φαρμάκων. Το έργο, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Οι νέες εγκαταστάσεις θα ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας στην Κίνα προκειμένου να «καλύψει τις ανάγκες των Κινέζων ασθενών για καινοτόμα φάρμακα», δήλωσε η Novo, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα φάρμακα που σκοπεύει να παρασκευάσει στο νέο εργοστάσιο. Η Novo Nordisk έχει πολλούς λόγους για να ενισχύσει την παραγωγική της ικανότητα στην Κίνα. Το φάρμακό της Wegovy για την παχυσαρκία αναμένεται να πάρει έγκριση στη χώρα αργότερα φέτος, ανέφερε πρόσφατα το Reuters. Η Δανέζικη φαρμακοβιομηχανία ξεκίνησε τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Tianjin το 1994. Πρόσφατα, εν μέσω της έκρηξης της ζήτησης για προϊόντα διαβήτη και απώλειας βάρους της εταιρείας, η Novo επένδυσε στις αρχές του 2023 1,18 δις. γιουάν (περίπου 164 εκατομμύρια δολάρια) στο εργοστάσιο για να επεκταθεί το εργαστήριο τελικών προϊόντων της και να εισάγει μια γραμμή παραγωγής προγεμισμένης πένας έγχυσης.

Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για αλλαγή στη Μυασθένεια Gravis

Στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο συνασπισμός ασθενών που πάσχουν από την Μυασθένεια Gravis (MG) «AllUnitedforMG» παροτρύνει τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη να ενωθούν στην προσπάθεια για την προώθηση μιας θετικής αλλαγής και για την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης της μυασθένειας Gravis. Ο συνασπισμός «All United for MG» εγκαινιάζει επίσημα μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία (petition) για να υποστηρίξει καλύτερα δικαιώματα για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, βελτιωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και πιο βελτιωμένες συνθήκες. Ο συνασπισμός «All United for MG» εντείνει τώρα τις προσπάθειές του και ζητά την υποστήριξη όλων των πολιτών από όλη την Ευρώπη ξεκινώντας μια Πανευρωπαϊκή Διαμαρτυρία μέσω του change.org[1], για να ενθαρρύνει την κοινωνία των πολιτών να υποστηρίξει και να ενισχύσει τις αλλαγές στη διαχείριση της περίθαλψης σπάνιων ασθενειών, ειδικά στη γενικευμένη μυασθένεια Gravis (gMG). Η φιλοδοξία του συνασπισμού είναι να συγκεντρωθούν μεταξύ 5.000 – 10.000 υπογραφές ενόψει της δεύτερης Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τη μυασθένεια Gravis στις 2 Ιουνίου και των ευρωεκλογών. «Το φορτίο της gMG δεν είναι παγκοσμίως αρκετά κατανοητό ή αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης και η ανύψωση της φωνής του ασθενούς μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στην ώθηση της αλλαγής, δήλωσε ο Lutgarde Allard, μέλος του Δ.Σ της EUMGA

 

Οδοντιατρική θεραπεία: Οικονομικοί οι λόγοι που δεν την λαμβάνει η πλειοψηφία των πολιτών που τη χρειάζεται

Η 20η Μαρτίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ανακήρυξε το 2024 «Ετος Στοματικής Υγείας»  με κεντρικό σύνθημα «γειά στο στόμα σου».

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που διενεργήθηκε σε νέους το 2023,  ποσοστό 46,8%, εξ αυτών  χρειάστηκε οδοντιατρική / ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία.

Από αυτούς ποσοστό 32,0% δεν την έλαβε κάθε φορά που τη χρειάστηκε. Και μάλιστα 9 στους 10 πολίτες ανέφεραν ότι η αιτία ήταν οικονομικοί λόγοι.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την αναγκαιότητα βελτίωσης της στοματικής υγείας των πολιτών αλλά και την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση τη Πολιτείας στην λήψη μέτρων  προς την κατεύθυνση αυτή .

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής συμμετέχει στις δράσεις για τον εορτασμό με πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ο.Σ.Α. κ. Αθανάσιος Υφαντής καθίσταται αναγκαίο η Πολιτεία να στηρίξει και ενισχύσει την οδοντιατρική περίθαλψη, δεδομένου ότι οι στοματικές ασθένειες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας για πολλές χώρες και συσχετίζονται με την συνολική υγεία του ανθρώπου.

Ο κ. Υφαντής  τόνισε  «πώς την ώρα που τα περισσότερα συστήματα υγείας επικεντρώνονται στην πρόληψη η Οδοντιατρική θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό τους γιατί οι περισσότερες παθήσεις της στοματικής υγείας μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στα αρχικά τους στάδια. Η οδοντιατρική πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης».

Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι:

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου διανομή εντύπου πληροφοριακού υλικού στους Σταθμούς Μετρό Ομονοίας και Ευαγγελισμού.

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο Συγκρότημα ΑΜΕΑ του  δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης , ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά με σύνδρομο DOWN με στόχο την ενημέρωση γονέων και φροντιστών για την βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών που φιλοξενούνται ή μετέχουν στις δραστηριότητες του Κέντρου.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής θα συνεχίσει τις δράσεις του σε όλη την διάρκεια του έτους , ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω επιστημονικών ημερίδων τους Οδοντιάτρους αλλά και παρεμβαίνοντας προς την Πολιτεία για τη βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού.

ΕΣΑΕ: Πρέπει να διατηρηθεί η πρώιμη πρόσβαση σε θεραπείες που έχουν λάβει έγκριση από τον FDA

Με αφορμή δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για αυστηροποίηση των διαδικασιών πρώιμης πρόσβασης σε θεραπείες που εισάγονται για τους Έλληνες ασθενείς μέσω του ΙΦΕΤ, η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Ε.), προχώρησε σε ανακοίνωση τονίζοντας ότι ο αυτονόητος έλεγχος των διαδικασιών εισαγωγής φαρμάκων μέσω του ΙΦΕΤ  θα πρέπει να διατηρήσει την πρώιμη πρόσβαση σε θεραπείες που έχουν λάβει υπό όρους έγκριση από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ) και τον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων), ώστε να ικανοποιούνται οι ακάλυπτες ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, εκ των οποίων 500.000 ζουν με σπάνιες παθήσεις. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης νέων προϋποθέσεων για την εισαγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα, με σκοπό την εξάλειψη καταχρήσεων και την αλλαγή κριτηρίων αξιολόγησης, ειδικά για φάρμακα που έχουν λάβει έγκριση μόνο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), επισημαίνοντας ότι δεν θα χορηγούνται πλέον τόσο εύκολα φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η ΕΣΑΕ σημειώνει ότι η διαδικασία έγκρισης ενός φαρμάκου μπορεί να απαιτήσει χρόνια, ενώ η άμεση ανάγκη θεραπείας από ασθενείς με σοβαρές ή θανατηφόρες ασθένειες είναι επιτακτική. Για αυτόν τον λόγο έχει αναπτυχθεί ο μηχανισμός της «υπό όρους έγκρισης», που δίνει πρόσβαση σε φάρμακα βασισμένα σε έναν περιορισμένο αριθμό δεδομένων από κλινικές δοκιμές, όπως όλα σχεδόν τα εμβόλια του COVID-19. Λόγω της μεγάλης ακάλυπτης ανάγκης αλλά και της έλλειψης θεραπευτικών επιλογών, τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) όσο και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχουν αναπτύξει ειδικά προγράμματα που στοχεύουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και έγκρισης νέων φαρμάκων. Είναι συχνό φαινόμενο τα νέα φάρμακα να λαμβάνουν πρώτα την έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον FDA να διενεργεί τις αναγκαίες αξιολογήσεις σημαντικά ταχύτερα σε σύγκριση με τον EMA12.

Ο FDA, ως μια καταξιωμένη ρυθμιστική αρχή παγκοσμίως, αναλαμβάνει πρωτοποριακό ρόλο στη διαδικασία τής «υπό όρους έγκρισης» φαρμάκων. Αυτές οι εγκρίσεις από τον FDA συχνά υπηρετούν ως καταλύτης για άλλα Συστήματα Υγείας παγκοσμίως, παροτρύνοντας την εισαγωγή και χρήση αυτών των φαρμάκων στις αγορές τους, ακόμα και πριν από την πλήρη έγκριση ή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τον EMA. Η διαδικασία της «υπό όρους έγκρισης» φαρμάκων από τον FDA αποτελεί μία κρίσιμη παρέμβαση που επιτρέπει την ταχύτερη πρόσβαση σε πρωτοποριακές θεραπείες για τους ασθενείς. Επιπλέον, η  «υπό όρους έγκριση» προσφέρει στους Ερευνητές τη δυνατότητα να συλλέξουν σημαντικά δεδομένα από την πραγματική χρήση του φαρμάκου, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την κατανόηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του φαρμάκου σε ευρύτερο πληθυσμό.

«Είναι, λοιπόν, απαραίτητο το Ελληνικό Σύστημα Υγείας να υποστηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες που επιτρέπουν την πρόσβαση σε φάρμακα με υπό όρους έγκριση όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, και να διευκολύνει την πρόωρη πρόσβαση, ιδίως για ασθενείς με σπάνιες ασθένειες, ακόμα και αν αυτές οι θεραπείες δεν έχουν -ακόμη- υποβάλει αίτηση για έγκριση στον EMA», τονίζει η ΕΣΑΕ, που ζητά επίσης να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας μαζί με το ΙΦΕΤ, τον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ, και στις σχετικές επιτροπές ώστε να εκπροσωπούνται  τα δικαιώματα των ασθενών στις επόμενες αποφάσεις που αφορούν τις εισαγωγές αυτών των φαρμάκων.

Κινητοποιήσεις ΟΕΝΓΕ για απογευματινά χειρουργεία

Στην απεργιακή κινητοποίηση της 27ης Μαρτίου, καλεί τους γιατρούς η ΟΕΝΓΕ προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας,

Αν η κυβέρνηση ήθελε να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Είναι πρόκληση ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι το μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τους ανασφάλιστους, αυτούς που με την πολιτική της καταδικάζει στη φτώχια, την εξαθλίωση και την ανεργία.

Αν  στα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία με το ήδη υπάρχον προσωπικό και τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό μπορούν να χειρουργούνται ασθενείς και το απόγευμα, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας των χειρουργείων μέχρι το απόγευμα χωρίς όμως να επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς; Γιατί δεν καλύπτει τα έξοδα της απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί θα πρέπει ο ασθενής να πληρώνει το νοσοκομείο και το προσωπικό για να χειρουργηθεί το απόγευμα;  Η κυβέρνηση αναποδογυρίζει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Παρουσιάζει σαν ελευθερία επιλογής τον εκβιασμό των ασθενών να πληρώσουν το νόμιμο φακελάκι για να χειρουργηθούν νωρίτερα. Λες και οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια στις λίστες της ντροπής των δημόσιων νοσοκομείων, περιμένουν από επιλογή.

 

Έτος Στοματικής Υγείας το 2024

Με μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών τους, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) και οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καλωσορίζουν το φετινό έτος αφιερωμένο στη στοματική υγεία, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου.

Στόχος της καθιέρωσης του 2024 ως Έτους Στοματικής Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της στοματικής υγείας και η προσπάθεια υιοθέτησης μίας πρότυπης φροντίδας για τη στοματική μας κοιλότητα. Η ανακήρυξη του 2024 ως έτους στοματικής υγείας έχει διπλή σημασία, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό έτους στοματικής υγείας το 1994 και 190 χρόνια από την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των οδοντιάτρων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο ανάληψης δράσεων για φέτος η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα προβεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου σε ενημερωτική εκστρατεία στους σταθμούς της Ομόνοιας και του Ευαγγελισμού από τις 9 το πρωί με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ, με στόχο την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για την ορθή φροντίδα των δοντιών μας, ενώ θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό αγωγής στοματικής υγείας σε όλα τα παιδιά. Θα ακολουθήσει εκδήλωση μαζί με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, την Πέμπτη 21 Μαρτίου -η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down- και ώρα 10πμ στο Κτιριακό Συγκρότημα ΑμεΑ στο Ελληνικό. Παράλληλα, τις μέρες αυτές θα πραγματοποιούνται μια σειρά από δράσεις σε δήμους όλης  της χώρας από τους τοπικούς Οδοντιατρικούς Συλλόγους.

Οι πρωτοβουλίες θα συνεχίζονται και θα εμπλουτίζονται όλο τον χρόνο και μπορείτε να ενημερώνεστε για αυτές από την ιστοσελίδα της ΕΟΟ  (www.eoo.gr).

Έχοντας ως στόχο την πολύπλευρη ενημέρωση για την αξία της στοματικής υγείας, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία προχωρά στη δημοσίευση αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram και You Τube. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρουσιάζει στα social media τον «Τούθη», τον κάστορα-οδοντίατρο, ο οποίος με το ολόλευκό χαμόγελό του θα δείξει βήμα-βήμα τι μπορεί να προσφέρει ένα υγιές στόμα.

 

Ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, την περασμένη εβδομάδα μπήκαν οι υπογραφές στις εκτελεστικές συμβάσεις συμφωνίας -πλαισίου με την Κοινωνία της Πληροφορίας για το έργο της Ψηφιοποίησης  των Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει ψηφιοποίηση περίπου 190.000.000 εξετάσεων απεικόνισης διαφόρων μεγεθών (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, καρδιογραφήματα) του συστήματος δημόσιας υγείας.  Ανάδοχοι είναι οι εταιρείες Intrakat, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Globitel και οι ενώσεις εταιρειών «Netcompany Intrasoft- Qualco», «Uni Systems – Αρχειοθήκη», «Nova – Profile» και «Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems». Υπενθυμίζεται ότι  η χώρα μας έχει  δεσμευθεί, όπως προβλέπει η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, να έχει ολοκληρώσει ως το τέλος του 2025 τουλάχιστον το 30% του συνόλου των αρχείων σε 9 έργα, το τελευταίο εκ των οποίων είναι το Σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Θεμιστοκλέους: Όλο και περισσότερα νοσοκομεία στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων

Όλο και περισσότερα νοσοκομεία εισέρχονται στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας χθες σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ. Όπως ανέφερε, θετική πρόθεση δηλώνουν τα περισσότερα νοσοκομεία και όσο περνούν οι μέρες μεγαλώνει και ο αριθμός των απογευματινών χειρουργείων που πραγματοποιούνται. Ωστόσο τον ακριβή αριθμό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των αιθουσών που μπορούν να ανοίξουν τις απογευματινές ώρες θα τον ξέρουμε σε 6 εβδομάδες δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.  Πρόσθεσε δε ότι οι κυριότερες αντιδράσεις των εργαζομένων είναι συνδικαλιστικές. «Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις κυρίως για ιδεολογικούς λόγους, αλλά η πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία έχει ξεκινήσει τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων», δήλωσε.  Όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού ανέφερε ότι το Υπουργείο προχωρά σε προσλήψεις και ήδη τις προηγούμενες μέρες είχαν εξαγγελθεί 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και προκηρύχθηκαν 780 θέσεις γιατρών. Όμως γι’ αυτό αφήσαμε να αποφασίσουν εάν κάποιος μπορεί να μπει στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, στο ίδιο το προσωπικό, στους γιατρούς και στους νοσηλευτές. Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο άφησε την απόφαση για τη συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία στο ίδιο το προσωπικό, στους γιατρούς και στους νοσηλευτές. Όπως είπε εάν μια κλινική έχει 6, 7 χειρουργούς,  στο πρωινό ωράριο της κλινικής αυτής μπορεί να συμμετέχουν δύο, οι υπόλοιποι τέσσερις δεν συμμετέχουν και είναι αυτοί που θα μπορούν να συμμετάσχουν το απόγευμα.

Προστασία της αποκλειστικότητας για 7,5 χρόνια στα νέα φάρμακα

Οι νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν χθες Τρίτη υπέρ της παράτασης της περιόδου αποκλειστικότητας για τα νέα φάρμακα που είχε προταθεί αρχικά σε ένα προσχέδιο της νέας ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας,  προκειμένου να  αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία.

Τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία το προσχέδιο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πριν από την τελική ψηφοφορία της ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Απριλίου. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Reuters, στη συνέχεια, οι νομοθέτες θα πρέπει να συνάψουν συμφωνία με τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε κοινή θέση. Το κοινοβούλιο της ΕΕ στοχεύει να ορίσει την αρχική προστασία της αποκλειστικότητας σε 7,5 έτη με ένα επιπλέον έτος, εάν το φάρμακο ανταποκρίνεται σε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και εάν διεξάγονται κλινικές δοκιμές στην ΕΕ.  Αυτή η θέση είναι πιο ήπια από την αρχική πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ που προέβλεπε μείωση της περιόδου προστασίας της αποκλειστικότητας σε έξι χρόνια, από οκτώ χρόνια που είναι προς το παρόν, προκειμένου να ενισχυθεί  η ανταγωνιστικότητα  και η Ε&Α της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη που υστερεί έναντι των ανταγωνιστών της εκτός ΕΕ. Η νέα φαρμακευτική νομοθεσία στοχεύει να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για την έγκριση νέων φαρμάκων, να δώσει κίνητρα για την παραγωγή φαρμάκων κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτήρια, να βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών και να οριοθετήσει τους κανόνες που θα ελαχιστοποιήσουν τυχόν κινδύνους από τα επερχόμενα τεχνολογικά άλματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία ήταν επικριτική στην αρχική πρόταση της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι η νέα σύνδεση της περιόδου της αποκλειστικότητας ενός φαρμάκου με την πρόσβαση σε αυτό και στα 27 κράτη μέλη, όπου η διάρκεια για πάρει έγκριση ένα νέο φάρμακο μπορεί να διαφέρει ακόμα και χρόνια. Σύμφωνα με το προσχέδιο που ψηφίστηκε από τους νομοθέτες την Τρίτη, μια εταιρεία θα λάβει επίσης τρία χρόνια προστασίας από την κυκλοφορία γενόσημων, γεγονός που αυξάνει τη συνολική περίοδο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας σε 11,5 έτη, περίοδο ελαφρώς μικρότερη από τα 12 χρόνια που είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή.  Επιπλέον, η θέση του Κοινοβουλίου μεταφέρει το βάρος της κυκλοφορίας ενός νέου φαρμάκου στα κράτη μέλη που θα πρέπει πρώτα να ζητήσουν το νέο φάρμακο, αντί να υποχρεώνει μια εταιρεία να ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης σε 27 χώρες ταυτόχρονα.

Όσον αφορά τα ορφανά φάρμακα – που αφορούν παθήσεις που είναι σπάνιες και επομένως λιγότερο άμεσα προσοδοφόρες για τη φαρμακευτική βιομηχανία – οι νομοθέτες προτείνουν η βασική περίοδος προστασίας της αποκλειστικότητας να είναι 9 χρόνια, δηλαδή ίδια με την αρχική πρόταση  της Επιτροπής, και 11 χρόνια εάν ένα νέο φάρμακο ικανοποιεί μια ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, που είναι μεγαλύτερη περίοδος από τα 10 χρόνια που προτείνει αρχικά η Επιτροπή.

 

Διεξαγωγή Ημερίδας «Career Day: Pathways to Success»

Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛΕΦΙ) ανακοινώνει τη διεξαγωγή ανοικτής εκδήλωσης με τίτλο «Career Day: Pathways to Success», την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 10:00 στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 127, Αθήνα). Η εκδήλωση πραγματοποιείται για 2η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των δράσεων της ΕΛΕΦΙ για την ενίσχυση του επαγγελματικού προσανατολισμού και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους επιστήμονες στον χώρο της Φαρμακευτικής Ιατρικής. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να συναντηθούν νέοι επιστήμονες, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της Φαρμακευτικής Ιατρικής από την Ελλάδα και από το εξωτερικό και να αναπτύξουν την καριέρα τους μέσα από τη συνεργασία με κορυφαίους οργανισμούς και επιχειρήσεις του κλάδου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από έμπειρα στελέχη του χώρου καθώς και τη διενέργεια Poster Session με τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στους διάφορους κλάδους της Φαρμακευτικής Ιατρικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εισηγητές για το αντικείμενο της εργασίας τους, ανταλλάσσοντας απόψεις και αποκομίζοντας χρήσιμες γνώσεις για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους. Η ΕΛΕΦΙ προσκαλεί κάθε νέο επιστήμονα που κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο της Φαρμακευτικής Ιατρικής, αλλά και κάθε έμπειρο επαγγελματία που διερευνά νέες προοπτικές σταδιοδρομίας, να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες δικτύωσης και ενημέρωσης που προσφέρει η εκδήλωση.

Εγγραφή για συμμετοχή στην εκδήλωση εδώ.