Πειραματικό φάρμακο βοηθά τη χειρουργική επέμβαση στο ήπαρ

Ένα πειραματικό φάρμακο που διεγείρει την αναγέννηση του ήπατος θα μπορούσε να αλλάξει την πρακτική χειρουργών που θεραπεύουν ηπατικές παθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η θεραπεία, HRX-215 από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία HepaRegeniX, δοκιμάστηκε με ασφάλεια σε ανθρώπους μετά από επιτυχημένες μελέτες σε ζώα, ανέφεραν ερευνητές στο Cell. Το συκώτι μπορεί να αναγεννηθεί από μόνο του – μια διαδικασία που ρυθμίζεται από ένα ένζυμο που ονομάζεται MKK4 – αλλά η αφαίρεση μεγάλου μέρους του ήπατος το τραυματίζει πέρα ​​από την ικανότητά του να αναγεννηθεί, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η αναστολή της δραστηριότητας του MKK4 με το HRX-215 ενισχύει έντονα την αναγέννηση του ήπατος, ανακάλυψαν οι ερευνητές κάνοντας δοκιμές σε ποντίκια. Σε μεταγενέστερα πειράματα, το 75% των χοίρων που έλαβαν θεραπεία με HRX-215 επέζησαν της συνήθως θανατηφόρας αφαίρεσης του 85% του ήπατος. Στην πρώιμη ανθρώπινη δοκιμή, το HRX-215 απορροφήθηκε με ασφάλεια στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς παρενέργειες σε 48 υγιείς εθελοντές, ανοίγοντας το δρόμο για δοκιμές μεσαίου σταδίου για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου, είπαν οι ερευνητές. Σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, η πλήρης αφαίρεση των όγκων είναι η μόνη πιθανή θεραπεία. Όταν ο υπόλοιπος όγκος του ήπατος είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, οι ασθενείς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν ηπατική ανεπάρκεια. Η αναγέννηση του ήπατος από το HRX-215 θα μπορούσε να καταστήσει πιθανές πιο εκτεταμένες ηπατικές εκτομές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

BioNTech: Κυκλοφορία πρώτου φαρμάκου για τον καρκίνο το 2026

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία δημιούργησε το εμβόλιο για την COVID-19 σε συνεργασία με την Pfizer, ανακοίνωσε την Τετάρτη σημαντική πτώση στα έσοδα και τα κέρδη της το 2023. Αναλυτικότερα η εταιρεία είχε έσοδα 3,8 δις. ευρώ (4,14 δις. δολάρια) το 2023, δηλαδή μειωμένα κατά περισσότερο από τα τρία τέταρτα σε σύγκριση με το 2022, όταν το έσοδά της ήταν 17,3 δις ευρώ. Τα καθαρά κέρδη το 2023 ήταν 930 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 90% χαμηλότερα από το 2022. Η BioNTech στοχεύει τα έσοδα του 2024 να έχουν  εύρος από 2,5 δισεκατομμύρια έως 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τις ρυθμιστικές εξελίξεις και την απορρόφηση του εμβολίου για την COVID-19, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Σε προηγούμενη εκτίμησή της για το 2024, η εταιρεία είχε προβλέψει συνολικά έσοδα περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η BioNTech στοχεύει να λανσάρει το πρώτο ογκολογικό της φάρμακο  το 2026 και να πάρει εγκρίσεις  για 10 ενδείξεις έως το 2030. Όπως είχε δηλώσει τον Ιανουάριο εκτιμά ότι τα έσοδά της  θα αυξηθούν το 2025 όταν η συνεχιζόμενη πτώση της δραστηριότητας εμβολίων COVID-19 θα φτάσει στο τέλος της και ότι θα επενδύσει στα ογκολογικά φάρμακα στη συνέχεια. Η συνεργάτης της BioNTech η αμερικανική  Pfizer δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι πωλήσεις του εμβολίου για την COVID με την επωνυμία Comirnaty μειώθηκαν κατά 54% και έφθασαν τα 5,36 δις. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Πρόσθεσε, ότι τα έσοδα που αναμένει από το Comirnaty σε ολόκληρο το 2024 είναι 5 δις. δολάρια.

 

Το σύνδρομο Down θεωρείται σύνδρομο προδιάθεσης για καρκίνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Συνδρόμου Down, (21η Μαρτίου), Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,  Γιάννης Ντάνασης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής) αναφέρουν ότι το σύνδρομο Down είναι μια συγγενής χρωμοσωμική ανωμαλία που προκαλείται από την παρουσία ολόκληρου ή μέρους ενός τρίτου αντιγράφου του χρωμοσώματος 21 (+21). Εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 1.000 γεννήσεις, αριθμός που έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του προγεννητικού ελέγχου και της διακοπής των κυήσεων με σύνδρομο Down. Το σύνδρομο Down συχνά περιπλέκεται από συγγενείς παθήσεις της καρδιάς ή του πεπτικού συστήματος κατά τη γέννηση. Οι ασθενείς με σύνδρομο Down είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις και παρουσιάζουν νοητική υστέρηση, ενώ άνοια όπως η νόσος του Alzheimer εμφανίζεται σε μεταγενέστερη ηλικία. Βέβαια, η υποστηρικτική φροντίδα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής.

Επιπλέον, κακοήθειες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αναφέρονται επίσης πιο συχνά σε ασθενείς με σύνδρομο Down από ότι στο γενικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου, το σύνδρομο Down πιστεύεται ότι είναι ένα σύνδρομο προδιάθεσης για καρκίνο λόγω της εν γένει χρωμοσωμικής αστάθειας.

Η οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία, και ιδιαίτερα η οξεία μεγακαρυοβλαστική λευχαιμία κατά τη γαλλο-αμερικανο-βρετανική (FAB) ταξινόμηση, είναι η συχνότερη αιματολογική κακοήθεια σε ασθενείς με σύνδρομο Down και εμφανίζεται έως και 500 φορές συχνότερα από ότι στο γενικό πληθυσμό. Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ) σχετίζεται επίσης με το σύνδρομο Down, εμφανιζόμενη 20 φορές συχνότερα από ότι στο γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, η πρόγνωση των ασθενών με σύνδρομο Down και ΟΛΛ είναι χειρότερη από εκείνη των ασθενών με ΟΛΛ χωρίς σύνδρομο Down. Μια πρόσφατη γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις με σύνδρομο Down και ΟΛΛ έχουν μια μετάλλαξη στο ενδοκυττάριο σηματοδοτικό μονοπάτι CRLF2-JAK, υποδεικνύοντας ότι οι αναστολείς JAK ενδέχεται να έχουν περιορισμένη δράση για τους ασθενείς με σύνδρομο Down -ALL.

Αντίθετα, συμπαγείς όγκοι όπως το νευροβλάστωμα, ο όγκος Wilms και ο όγκος του εγκεφάλου, σπάνια περιγράφονται σε παιδιά με σύνδρομο Down, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Ο λόγος παραμένει άγνωστος, αλλά μπορεί να οφείλεται στον τριπλασιασμό του γονιδίου της κρίσιμης περιοχής 1 του συνδρόμου Down (σύνδρομο Down CR1) στο χρωμόσωμα 21.

Σε ενήλικες ασθενείς με σύνδρομο Down, τα αναμενόμενα ποσοστά επίπτωσης συμπαγών όγκων προσαρμοσμένα στην ηλικία είναι επίσης χαμηλότερα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες χωρίς σύνδρομο Down για τους περισσότερους καρκίνους, εκτός από τον καρκίνο των όρχεων.

Συμπερασματικά, καθώς το μέσο προσδόκιμο ζωής των ασθενών με σύνδρομο Down αυξάνεται με την πρόοδο της υγειονομικής περίθαλψης και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, θα πρέπει να ανταποκριθούμε και στις ανάγκες αυτών των ασθενών κατά την ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των νεοπλασιών.

 

ΕΦΕΧ: Πρόοδος σε όλους τους στρατηγικούς πυλώνες του το 2023

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) σημείωσε πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς πυλώνες του το 2023, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τις συζητήσεις με τις Αρχές Υγείας για τη διεύρυνση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ, την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος για φαρμακοποιούς «Self-Care Academy», τη συνεργασία με το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, τη μελέτη του ΙΟΒΕ για το αποτύπωμα της βιομηχανίας της αυτοφροντίδας στην Ελλάδα και τις θεσμικές παρεμβάσεις του ΕΦΕΧ σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γρηγόρης Καρέλος, κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΦΕΧ, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024. Κατά τον χαιρετισμό της η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ενημέρωσε τα μέλη του ΕΦΕΧ για την εξέλιξη των πολλαπλών ευρωπαϊκών φακέλων που αφορούν την υγεία και κυρίως αυτόν που αφορά την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος επισήμανε τη σημασία της αυτοφροντίδας και των προϊόντων της στην καθημερινή ζωή του Έλληνα πολίτη και ότι ΕΟΦ και ΕΦΕΧ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών switch στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ.

Τέλος, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Χαράλαμπος Καραθάνος, με την ιδιότητά του ως σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, αλλά και αυτή του φαρμακοποιού, αναγνώρισε την αξία που προσφέρει ο Κλάδος της Αυτοφροντίδας και διαβεβαίωσε ότι τα θέματα που συζητά ο ΕΦΕΧ σε θεσμικό επίπεδο με τις Αρχές Υγείας δεν θα μείνουν σε προκαταρκτικό επίπεδο δίνοντας έμφαση σε αυτό της διεύρυνσης της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ.

 

ΓΝΘ Ιπποκράτειο: Προγράμματα για νεογνά και παιδιά με σύνδρομο DOWN

Νεογνά και παιδιά με σύνδρομο DOWN, συμμετέχουν σε προγράμματα διαγνωστικής, θεραπευτικής και συμβουλευτικής παρέμβασης που λειτουργούν σε κλινικές και τμήματα του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», όπως η Νεογνολογική Κλινική, το νεογνολογικό Τμήμα ΕΣΥ, το Αναπτυξιολογικό Κέντρο της Γ’ Παιδιατρικής, το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα κλο ενώ υπηρεσίες του Νοσοκομείου (πχ Κοινωνική Υπηρεσία) παρέχουν ενημέρωση και πρόσβαση σε διασυνδετικές υπηρεσίες με φορείς της κοινότητας. Το σύνδρομο DOWN είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Τα ακρινβή αίτια του συνδρόμου δεν είναι προς το παρόν γνωστά, παρ’ότι σχετίζεται με μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, παιδιά με το σύνδρομο, γεννιούνται σε ποσοστό 80% από νεότερες μητέρες, κάτι λογικό, αφού είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των γεννήσεων από γυναίκες άνω των 35 ετών. Τα άτομα με σύνδρομο DOWN και οι οικογένειες τους υπολογίζονται  περίπου σε 25.000.000 σε όλο τον κόσμο. Για την πλειονότητα των παιδιών με σύνδρομο DOWN, η διάγνωση γίνεται κατά τη γέννηση ή λίγο αργότερα.

 

Κατευθυντήρια σύσταση της ΕΕ καθορίζει μαστογραφία για γυναίκες 45-74 ετών

Στις εμβληματικές πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, αναφέρθηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου κατά την εναρκτήρια ομιλία της 2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στις 8 & 9 Μαρτίου 2024. Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στο Μητρώο Ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών, μέσα από το οποίο φαίνεται πως στην Ελλάδα οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα προσέρχονται σε προγράμματα προσυπτωματικού ελέγχου 2 φορές περισσότερο από γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα. Μίλησε, επίσης, για την επικαιροποιημένη κατευθυντήρια σύσταση της ΕΕ, που έχει ως τελικό στόχο το 90% των δικαιούχων πολιτών στην ΕΕ να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο και καθορίζει τη μαστογραφία για γυναίκες 45-74 ετών, μέσα από προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, με συγκεκριμένα κριτήρια. Τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης εξειδικευμένων Διεπιστημονικών Κέντρων Μαστού που θα παρέχουν ολιστική φροντίδα, με απαραίτητη τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων για τη διασφάλιση της ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών, υπογραμμίζοντας πως η ολοκληρωμένη φροντίδα είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ομιλίας της, ανακοίνωσε πως 8 κράτη μέλη έχουν ήδη νομοθετήσει το «δικαίωμα στη λήθη»,  το οποίο επιτρέπει σε ασθενείς με καρκίνο να αφήσουν πίσω τους την ασθένεια μετά από κάποιο διάστημα, με στόχο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με άτομα χωρίς εμπειρία καρκίνου, όπως π.χ. χρηματοπιστωτική ικανότητα. Η ΓΓ  Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», για το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων συμμετοχής για γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, στο πρόγραμμα συμμετείχαν σχεδόν 300.000 γυναίκες, με 20.000 θετικά ευρήματα και αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες 50-54 ετών. Επιπλέον, η κυρία Καλύβα μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των δεξιοτήτων ψηφιακής εγγραματοσύνης των γυναικών σε θέματα υγείας καθώς και για την ανάγκη βελτίωσης των χαμηλών ποσοστών συμμετοχής σε αποκεντρωμένες περιφέρειες, μέσω Κινητών Μονάδων Υγείας.

ΣΦΕΕ για μείωση κινήτρων στην Ε&Α νέων φαρμάκων στην Ευρώπη

Την πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας σχολιάζει ο ΣΦΕΕ με ανακοίνωσή του αναφέροντας τα εξής:

«Σε συνέχεια της γνωμοδότησης της ENVI, ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού και προβλέψιμου πλαισίου κινήτρων για την φαρμακοβιομηχανία, τους ασθενείς και τα ευρωπαϊκά και εθνικά συστήματα υγείας.

Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μείωση των κινήτρων για την Έρευνα και Ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στην Ευρώπη καθιστά την Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική, σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου. Παράλληλα, εξακολουθούμε να μη μπορούμε να αντιληφθούμε πώς η μείωση των κινήτρων για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων θεραπειών μπορεί να είναι προς το όφελος των ασθενών.

Η Ελλάδα, αποτελεί μια χώρα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά στην πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και ιδιαίτερα σε καινοτόμα, με μόλις 40 από τα 160 να είναι πλήρως διαθέσιμα στους πολίτες (την περίοδο 2018-2021), κυρίως για λόγους που σχετίζονται με την σταθερά χαμηλή δημόσια χρηματοδότησης αλλά και το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που καλούνται να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Καθώς οι διαβουλεύσεις για τη νέα φαρμακευτική νομοθεσία θα συνεχιστούν, χαιρετίζουμε την ευκαιρία για συνεχή διάλογο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή νέων θεραπειών μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και ανθεκτικής Ευρώπης, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα θα διασφαλιστεί η συνεχής και έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες.

 

Vichy: Νέα κρέμα νύχτας Liftactiv B3 Specialist κατά των κηλίδων

Η Vichy, η μάρκα που συνιστάται από 70.000 δερματολόγους παγκοσμίως, παρουσιάζει τη νέα κρέμα νύχτας Liftactiv B3 Specialist, με υψηλή περιεκτικότητα σε έναν πανίσχυρο συνδυασμό Νιασιναμίδης (βιταμίνη Β3) και καθαρής Ρετινόλης, που καταπολεμά τις κηλίδες, μειώνει τις ρυτίδες και βελτιώνει την ομοιομορφία του τόνου της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα εργαστήρια Vichy πρωτοπορούν στην επιστήμη του Εκθεσιώματος εδώ και 40 χρόνια. Η εξειδίκευση αυτή απορρέει από τη διεξοδική μελέτη όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και την όψη του δέρματος σε βάθος χρόνου. Το δέρμα επιτελεί και τη λειτουργία φραγμού επομένως είναι και το πρώτο όργανο που επηρεάζεται από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες. Οι κηλίδες είναι μια από τις κυριότερες ενδείξεις αυτών των επιθέσεων στην επιφάνεια του δέρματος.

Οι κηλίδες οφείλονται στην υπερπαραγωγή μελανίνης. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, για παράδειγμα, έχει ως αποτέλεσμα τα μελανοκύτταρα να αποκρίνονται δημιουργώντας περίσσεια ποσότητα μελανίνης, με συνέπεια την εμφάνιση σκουρότερων περιοχών στην επιδερμίδα. Λόγω της ρύπανσης και μόνο, οι κηλίδες μπορεί αν αυξηθούν κατά 2,5%.* Οι ορμονικές μεταβολές και η ακμή μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην δημιουργία και εμφάνιση κηλίδων.

Για τη διόρθωση και την πρόληψη της υπερμελάγχρωσης, είναι σημαντικό να προστατεύεται η επιδερμίδα και να χρησιμοποιούνται κατάλληλα υποαλλεργικά δερμοκαλλυντικά με πολύ καλό προφίλ ανοχής.

Το νέο ολοκληρωμένο πρωτόκολλο με δράση κατά των κηλίδων με την υπογραφή της Vichy:
•    Το πρωί για δράση κατά της υπερμελάχρωσης  και διόρθωση των κηλίδων μέχρι και κατά -88%*με το  Liftactiv B3 Serum και την Liftactiv B3 κρέμα ημέρας με SPF50 και
•    Τη νύχτα με ενίσχυση της κυτταρικής ανανέωσης για μείωση των κηλίδων μέχρι και -45,1% με το Liftactiv B3 Serum και τη νέα κρέμα νύχτας Liftactiv B3 Specialist.

Γεωργιάδης: Δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα διανομής ΦΥΚ χωρίς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

«Δεν σκοπεύουμε να καταργήσουμε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους χωρίς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γιατί αλλιώς θα πάμε σε καταστάσεις του παρελθόντος που δεν θα έχουν κανέναν έλεγχο», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη τελετή των εγκαινίων των νέων γραφείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης (ΠΕ.ΔΙ.) και του Φαρμακείου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ανατολικής Αθήνας, στην Αγία Παρασκευή, που πραγματοποιήθηκε χθες. «Ως Υπουργός Υγείας της Ελλάδος αλλά και ως Βουλευτής της Βόρειας Αθήνας, είμαι εξαιρετικά ευτυχής που καταφέραμε με την κυρία Καρποδίνη και τον ΕΟΠΥΥ να φτιάξουμε ένα από τα καλύτερα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στην Ελλάδα εδώ στην Αγία Παρασκευή. Η Αγία Παρασκευή είναι ένας μητροπολιτικός Δήμος. Είναι ένας μεγάλος Δήμος της Βόρειας Αθήνας, είναι σε πολύ καλή θέση και μπορούμε από εδώ να εξυπηρετήσουμε πάρα πολύ κόσμο. Για αυτό και επελέγη αυτό το κτίριο και αυτή η θέση για ένα πραγματικά καλό φαρμακείο και αυτές τις πραγματικά πολύ καλές διαστάσεις. Την άλλη εβδομάδα θα είμαστε και στη Ν. Ιωνία για να ξανά ξεκινήσει το φαρμακείο και στη Ν. Ιωνία. Το λέω γιατί πάντα υπάρχουν οι φήμες οι οποίες καμιά φορά καταστρέφουν τις καλές προσπάθειες. Είναι άλλο πράγμα το φαρμακείο εδώ που είναι κεντρικό, μεγάλο και έχει ένα πολύ σημαίνοντα χώρο και άλλο πράγμα η συνέχεια της λειτουργίας του φαρμακείου στη Ν. Ιωνία που είναι συμπληρωματικό του εκεί Κέντρου Υγείας» ανέφερε.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι η διανομή κατ’οίκον ακριβών φαρμάκων ξεκινά  στο τέλος Μαρτίου και θα αφορά 1.000 ασθενείς με ειδικές παθήσεις που πάσχουν από κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση και νεοπλασίες. «Ήδη δουλεύουμε με τον ΕΟΠΥΥ και με την κυρία Καρποδίνη πολλά σχέδια για να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας σε σχέση με τα φάρμακα υψηλού κόστους, αυτά δηλαδή που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ», δήλωσε. Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη  που παρευρέθηκε επίσης στην εκδήλωση, δήλωσε: «Είναι τιμή και χαρά μας σήμερα να καλωσορίσουμε τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που θα τελέσει τα εγκαίνια του νέου μας κτηρίου, τον πρώην Υπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τους επίσημους προσκεκλημένους, τους ανθρώπους που υπηρετούν τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τους Έλληνες πολίτες στους οποίους προσπαθούμε διαρκώς να προσφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες μας. Οι νέες εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ είναι ένα ακόμη σημείο αναφοράς για τη μετεξέλιξη του Οργανισμού. Είναι ένα ακόμη βήμα μπροστά στον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ. Για εμάς η προσπάθεια είναι να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες μας. Είμαστε υπερήφανοι γι΄αυτό το νέο κτίριο και το φαρμακείο που στεγάζεται εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω την προηγούμενη διεύθυνση της διοίκησης της Αγίας Παρασκευής και την τωρινή καθώς και όλους τους υπαλλήλους της ΠΕΔΙ, τους φαρμακοποιούς, τους βοηθούς φαρμακοποιούς και τους διοικητικούς για το έργο που επιτελούν».

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Κλινικές Μελέτες και Ορθή Κλινική Πρακτική

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου συνεχίζοντας να προάγει την εξειδικευμένη διεπιστημονική γνώση επεκτείνει για πρώτη φορά τα προσφερόμενα γνωστικά αντικείμενα στο πεδίο των κλινικών δοκιμών, εγκαινιάζοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κλινικές Μελέτες και Ορθή Κλινική Πρακτική (GCP): Αρχές, Μεθοδολογία και Κατευθυντήριες Οδηγίες στην Βιοϊατρική Έρευνα».  Σκοπός του προγράμματος είναι η πλήρης αποτύπωση με συστηματικό τρόπο των αρχών της βιοϊατρικής έρευνας και των κλινικών μελετών στα πλαίσια της τεκμηριωμένης Ιατρικής σύμφωνα με την Ορθή Κλινική Πρακτική (GCP) και η περαιτέρω εφαρμογή αυτών των γνώσεων στην πράξη στο ανερχόμενο πεδίο των κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα απευθύνεται στα μέλη των ερευνητικών ομάδων που συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, εργαζόμενους σε φαρμακευτικές εταιρείες και Κατ’ Ανάθεση Οργανισμούς Έρευνας (CRO), πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κυρίως από τα πεδία των Επιστημών Υγείας, μέλη επιτροπών δεοντολογίας και εργαζόμενους στην διοικητική διαχείριση κλινικών μελετών σε νοσηλευτικά και ερευνητικά Ιδρύματα, αλλά και σε ενδιαφερόμενους για επαγγελματική συνεργασία στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης των κλινικών μελετών.

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε έξι εκπαιδευτικές ενότητες με τρόπο ώστε ο/η εκπαιδευόμενος/η να λάβει επαγωγικά γνώσεις που εκτείνονται από την ιστορική και δεοντολογική επισκόπηση των κλινικών μελετών και το σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο που τις διέπει μέχρι τον επιστημονικό σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοκόλλων. Μέριμνα έχει ληφθεί ώστε να προσφερθούν σε ειδικές υποενότητες επιπλέον εκπαιδευτικά αντικείμενα για την τεκμηρίωση, την ποιότητα, και ακεραιότητα, αλλά και το είδος των δεδομένων των κλινικών μελετών μέχρι την δημοσιοποίησή τους, ενώ για πρώτη φορά χαρτογραφούνται οι εξελίξεις στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών με χρήση των τεχνολογιών αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ). Οι εκπαιδευτικές ενότητες του προγράμματος αναπτύσσονται σε 200 ώρες (24 ώρες σύγχρονης και 176 ώρες ασύγχρονης) διδασκαλίας που εκτείνονται σε διάρκεια τριών μηνών (δώδεκα εβδομάδες). Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2024. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ένα Κλινικό Φροντιστήριο που θα προσφέρει την δυνατότητα στον/στην εκπαιδευόμενο/η να ελέγξει τις γνώσεις του/της στην εφαρμογή του προτύπου Ορθής Κλινικής Πρακτικής ICH-GCP.