Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Διατροφής

Στη συγκρότηση επιστημονικής Εθνικής Επιτροπής Διατροφής προχώρησε το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Αν. Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη ορίζεται 7μελής Εθνική Επιτροπή Διατροφής με σκοπό τη διαμόρφωση Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής, με κύριο άξονα την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, η Επιτροπή θα γνωμοδοτεί για σχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων, ως προς τη διατροφή, σε σχέση με την υγεία. Ειδικότερα, το έργο της Εθνικής Επιτροπής περιλαμβάνει διάφορες δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της διατροφής και της υγείας του κοινού. Αυτές περιλαμβάνουν την εκπόνηση προτάσεων για τη διαμόρφωση της Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής, με στόχο την προστασία και προώθηση της δημόσιας υγείας σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, παρέχει γνωμοδοτήσεις επί νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με τη διατροφή και την υγεία, καθώς και διαμορφώνει την εθνική θέση σε θέματα διατροφής βασιζόμενη σε διεθνείς συστάσεις. Τα μέλη της νέας Επιτροπής είναι τα εξής: Νάσκα Ανδρονίκη, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Μπενέτου Βασιλική, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Λάγιου Αρετή, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόληψης Νοσημάτων και Δημόσιας Υγείας, Μανιός Ιωάννης, Καθηγητής Διατροφικής Αγωγής και Διατροφικής Αξιολόγησης, Ζαμπέλας Αντώνιος, Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου , Παπαδημητρίου Βασιλική, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και  Ποτών,  Κοντελέ Ιωάννα, του κλάδου ΠΕ Διαιτολογίας, με ειδικότητα Διαιτολογίας. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ορίζεται η Νάσκα Ανδρονίκη, με αναπληρώτρια την Μπενέτου Βασιλική. Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής ορίζεται η Κοντελέ Ιωάννα.

 

 

 

2.000 θάνατοι  από πολυανθεκτικά μικρόβια στην Ελλάδα το 2022

Τη σπουδαιότητα της σωστής ενημέρωσης με την αρωγή και των δημοσιογράφων για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων ανέδειξε η ημερίδα που συνδιοργανώθηκε στην Αθήνα από τον ΕΔΟΕΑΠ με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),  τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ). Τη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης, εξηγώντας πως «το αντιβιοτικό,  από όπλο στα χέρια της επιστήμης, μπορεί να αποβεί και μοιραίο όταν χρησιμοποιείται αλόγιστα». Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των δράσεων του ΕΔΔΥΠΠΥ, επισημαίνοντας πως «οι άνθρωποι της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τους επιστήμονες, αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο για την αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών». Για την παραπληροφόρηση ως προς τα εμβολιαστικά προγράμματα που «οδήγησε στην επανεμφάνιση παλαιών νοσημάτων, τα οποία είχαν εξαφανισθεί, όπως η ιλαρά» μίλησε ο Αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, δρ. Εμμανουήλ Ανδρεάδης. Η Καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου παρουσίασε τη στατιστική εικόνα της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, που την καθιστούν σταθερά πρώτη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με συνέπεια την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής στην κοινότητα, από το 2011 έως σήμερα και υπογράμμισε τις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί για τη συνταγογράφηση, ώστε να σταματήσει η κατάχρηση των αντιβιοτικών. Αναφερόμενη στις συνέπειες της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών, επισήμανε τις παρενέργειες, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και σε ζωτικά τμήματα του οργανισμού όπως οι νεφροί, καθώς και στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων που «πολεμούν-αντιστέκονται» στα αντιβιοτικά όταν τα χρειαστεί ο ασθενής. Χαρακτηριστικά, το 2020 η Ελλάδα ήταν πρώτη, με 2.000 θανάτους, από πολυανθεκτικά μικρόβια στην Ε.Ε. ενώ ήταν μόνο 100 στη Νορβηγία και 300 στη Σουηδία!

Την κακή εικόνα της χώρας μας επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις για την κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα τη δεκαετία 2013-2023, που παρουσίασε η καθηγήτρια κα Κυριακή Κανελλακοπούλου. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ελλήνων που έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό στη διάρκεια του χρόνου αυξήθηκε από το 50% (2013) στο 75% (2023). Το 16% δήλωσε ότι το προμηθεύτηκε χωρίς συνταγή, ενώ σταθερά την τελευταία δεκαετία, ένας στους τρεις (32%) διατηρεί στο σπίτι κάποιο αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης. Το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι, εάν κρυολογήσει θα πάρει αντιβιοτικό, αν και γνωρίζει ότι υπάρχει υπερκατανάλωση (55%) ή ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή (32%). Η Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Κυριακή Κανελλακοπούλου, μίλησε επίσης για τη γρίπη, η οποία κατά κανόνα κάνει την εμφάνισή της κάθε Νοέμβριο και διαρκεί ως τα τέλη Απριλίου. Τα μέτρα πρόληψης, όπως ο συχνός αερισμός των χώρων, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, όπως και η επάλειψη των χεριών με αλκοολούχο αντισηπτικό 70%, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ειδικά από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ασφαλώς ο εμβολιασμός, είναι τα βασικά όπλα για την αντιμετώπιση της γρίπης.

ΟΕΝΓΕ: Νομικά μέτρα εναντίον του διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Την απόφαση να προσφύγει άμεσα σε νομικά μέτρα εναντίον του διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου διότι δίνει γραπτές εντολές σε Παιδίατρο να εφημερεύει ως Παθολόγος ενηλίκων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η καταγγελία προέρχεται από την ‘Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου και τονίζεται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι έκνομη, γιατί ο διοικητής δίνει εντολή για αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας και εκθέτει ασθενείς σε κίνδυνο. «Η ΟΕΝΓΕ θα προσφύγει άμεσα και σε νομικά μέτρα εναντίον του, εκτός από τη δεδομένη της στήριξη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου. Απαιτούμε άμεση παρέμβαση από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για να σταματήσουν οι επικίνδυνες παρανομίες του διοικητή νοσοκομείου Ρεθύμνου. Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από φυματίωση κάθε χρόνο

Σύμφωνα με στοιχεία των υπευθύνων της επιστημονικής Ομάδας Εργασίας «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια»  της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), «Η φυματίωση είναι ένα νόσημα που μπορεί να προληφθεί και τις περισσότερες φορές να θεραπευτεί. Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από φυματίωση και χωρίς θεραπεία η θνητότητά τους φθάνει το 50%. Αντίθετα, με την συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θεραπεία, περίπου 85% αυτών θα θεραπευτούν. Το 2022, 1,3 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από φυματίωση, με την νόσο να παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο από μεταδιδόμενο νόσημα, μετά την Covid-19 και 13η θανάτου συνολικά. Το σύνολο των θανάτων που προκαλεί είναι διπλάσιο από τους θανάτους από HIV/ AIDS παγκόσμια. Στα πλαίσια του στόχου του ΠΟΥ για την εξάλειψη της φυματίωσης μέχρι το 2030, το διάστημα 2015- 2022 υπήρξε μείωση κατά 8,7% στην επίπτωση και 19% στον αριθμό των θανάτων από φυματίωση παγκοσμίως. Ωστόσο, παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους παρακάτω λόγους: 1. Το 10% κάθε χρόνο από τους νεοδιαγνωσμένους ασθενείς είναι παιδιά. 2. Δεν υπάρχει πρόσβαση στη θεραπεία για όλο τον πλανήτη. 3. Η ανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή. Υπολογίζεται ότι το 2022 επιπλέον 410.000 άνθρωποι ανέπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση και μόνο τα 2/5 έλαβαν κατάλληλη θεραπεία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο αυτού προ της πανδημίας. Τα φάρμακα είναι τοξικά και ακριβά, ενώ ο χειρισμός τους πολύπλοκος». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, η ΕΠΕ σε συνεργασία με το ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), διοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 (17.30-21.30) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης. Ο. Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος ΕΠΕ, τόνισε ότι η  ΕΠΕ με τη διοργάνωση της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη έχει ως στόχο να αναδείξει τον διαχρονικό, κοινωνικό και ιστορικό ρόλο της νόσου μέσα από την σανατοριακή εποχή αλλά και να επισημάνει  τον καθοριστικό ρόλο της ειδικότητας του Πνευμονολόγου στη διαχείρισή της από τότε έως και σήμερα. Συγχρόνως θα τιμήσει το ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» για την προσφορά του στον τομέα των πνευμονικών παθήσεων.

Ειδικό Κέντρο Μελανώματος και άλλων καρκίνων του δέρματος στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Η διοίκηση του ΓΝΘ Ιπποκράτειο ανακοινώνει τη συγκρότηση και λειτουργία του Ειδικού Κέντρου Μελανώματος και άλλων Καρκίνων του Δέρματος στην Αποκεντρωμένη Οργανική Μονάδα «Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης». H συνεχώς αυξανόμενη επίπτωση του μελανώματος και των άλλων καρκίνων του δέρματος στον πληθυσμό, ειδικότερα σε χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, έχουν οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αλλαγές, τόσο στο επίπεδο της οργάνωσης της φροντίδας των ασθενών αυτών όσο και στο επίπεδο της παρεχόμενης νοσηλείας και υπηρεσιών σε κλινικό περιβάλλον, συνθέτοντας ένα ριζικά νέο τοπίο σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Ειδικό Κέντρο Μελανώματος και Άλλων Καρκίνων του Δέρματος αποτελεί ένα διεπιστημονικό κέντρο, με επιστημονικά υπεύθυνο, τον Αναπλ. Καθηγητή Δερματολογίας της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ Αιμίλιο Λάλλα και στελεχώνεται με δερματολόγους του Νοσοκομείου και συνεργάτες ιατρούς ειδικοτήτων Πλαστικής Χειρουργικής, Παθολογικής Ογκολογίας, Ακτινοθεραπείας και Παθολογικής Ανατομίας. Η υψηλή ακρίβεια της κλινικής διάγνωσης εξασφαλίζεται από την εξειδικευμένη γνώση της επιστημονικής ομάδας καθώς και από τον υπερσύγχρονο  διαγνωστικό εξοπλισμό που συμπεριλαμβάνει συστήματα Ολοσωματικής Φωτογράφησης και Ψηφιακής Δερματοσκόπησης με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης, σύστημα Συνεστιακής Μικροσκοπίας  , σύστημα Οπτικής Τομογραφίας Συνοχής , Υπερήχου δέρματος και αυτόματο Αναλυτή Γονιδιώματος επόμενης γενεάς. Επίσης, διαθέτει σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιστοπαθολογικό εργαστήριο, πλήρως εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα και αίθουσα ανάνηψης, σύστημα ηλεκτροχημειοθεραπείας δερματικών όγκων καθώς και ειδικούς χώρους για τη χορήγηση ανοσοθεραπείας και άλλων συστηματικών θεραπειών. Ο εκτιμώμενος αριθμός των εξεταζομένων εκτιμάται σε 8.000-10.000 ανά έτος, ενώ ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο δέρματος, που δύναται να θεραπεύονται και να παρακολουθούνται στο κέντρο, εκτιμάται σε 1.500-2.000 ανά έτος.

Οδηγίες για τη διαχείριση των αλλεργιών την άνοιξη

Το Harvard Health Publishing του Harvard Health Medical μόλις δημοσίευσε απλές οδηγίες για τη διαχείριση της συμπτωματολογίας των αλλεργιών την άνοιξη. Η ιατρός της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Παναγιώτα Ζαχαράκη κάνουν μία σύντομη αναφορά στα κυριότερα σημεία της δημοσίευσης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων αλλεργίας. Γενικά προτείνεται η θεραπεία των συμπτωμάτων με το πρώτο σημάδι ενόχλησης στη μύτη, στο λαιμό ή φαγούρας στα μάτια, ώστε να γίνει η διαχείρισή της προτού βγει εκτός ελέγχου. Η φαρμακευτική αγωγή εμπίπτει σε τρεις κύριες κατηγορίες:

– Αντιισταμινικά που δεν προκαλούν υπνηλία. Αυτά έρχονται ως χάπια και ρινικά σπρέι και δρουν για να εμποδίσουν τις επιδράσεις της περίσσειας ισταμίνης που προκαλεί φαγούρα και δακρύρροια, φτέρνισμα και καταρροή.

– Αποσυμφορητικά. Αυτά είναι διαθέσιμα ως χάπια, υγρά και ρινικά σπρέι, και προσφέρουν κάποια συμπτωματική ανακούφιση.

– Ρινικά στεροειδή. Αυτά μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλεί συμφόρηση, καταρροή ή φαγούρα στη μύτη και φτέρνισμα. Τα άτομα με γλαύκωμα θα πρέπει να τα λαμβάνουν με προσοχή. Τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά είναι μερικές φορές αρκετά για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα αλλεργίας. Αν αυτό είναι ανεπαρκές, τότε ο συνδυασμός αντιισταμινικών και ρινικών στεροειδών είναι το επόμενο βήμα. Εάν τα συμπτώματα αλλεργίας σας είναι σοβαρά ή δεν ανακουφίζονται επαρκώς, ο θεράπων ιατρός μπορεί να επιλέξει ένα προληπτικό σχήμα ανοσοθεραπείας, που χορηγείται με τη μορφή ενέσεων ή υπογλώσσια. Αυτά δεν εξαλείφουν την αλλεργία, αλλά αλλάζουν την ανοσολογική σας απόκριση για καλύτερη ανοχή και αποτελεσματικότητα.

Ένας αλλεργιολόγος κάνει αλλεργιολογικό έλεγχο για να εντοπίσει τη συγκεκριμένη αλλεργία στη γύρη και στη συνέχεια επιλέγει το κατάλληλο εμβόλιο. Τα εμβόλια αλλεργίας γίνονται σε δύο φάσεις: μια αρχική φάση και μια φάση συντήρησης. Τα υπογλώσσια δισκία προσφέρουν παρόμοια προστασία.

Ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη των συμπτωμάτων είναι η μείωση της έκθεσης στη γύρη. Για παράδειγμα, κρατήστε τα παράθυρά σας κλειστά και περιστασιακά ενεργοποιήστε το κλιματιστικό (και καθαρίστε τα φίλτρα κλιματισμού) για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της γύρης από τον εσωτερικό αέρα. Περιορίστε τις δραστηριότητές σας στον εξωτερικό χώρο, κυρίως από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα. (Η γύρη είναι συνήθως υψηλότερη από περίπου 4 π.μ. έως το μεσημέρι). Εάν βρίσκεστε έξω όταν η γύρη είναι υψηλή, φορέστε μια μάσκα, η οποία μπορεί να μπλοκάρει το 70% έως 80% της γύρης. Όταν μπείτε μέσα, κάντε αμέσως ντους και πλύνετε τα ρούχα σας για να κρατήσετε τη γύρη έξω από τον εσωτερικό αέρα.

Τέλος, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, οι ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες φέρνουν νωρίς την εποχή των αλλεργιών στην Ευρώπη. Υπήρξε μια συνολική αύξηση στις αλλεργίες τα τελευταία 20 χρόνια, με λιγότερους μήνες  χωρίς αλλεργίες. Ο υψηλότερος κίνδυνος αλλεργιών οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες θερμοκρασίες, με τον περασμένο μήνα να είναι ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη.

 

 

Ανακαίνιση εγκαταστάσεων και υποδομών στο «Καραμανδάνειο»

«Αποφάσισα σήμερα να επισκεφτώ το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο διότι ήθελα πρώτα από όλα να δω από κοντά την πρόοδο των εργασιών. Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακαινιστεί με χρήματα του Υπουργείου Υγείας υλοποιήθηκε και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ακόμα και ο πιο σφοδρός επικριτής μας. Πλέον το νοσοκομείο αυτό είναι ένα καινούργιο νοσοκομείο. Μέσω της ένταξής του στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχει καινούργια και πολύ σύγχρονα χειρουργεία». Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ίδρυμα, του οποίου οι κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές αναβαθμίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν πλήρως. Ο κ. Γεωργιάδης ξεναγήθηκε στον χώρο του κεντρικού κτηρίου που θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει ο νέος μαγνητικός τομογράφος, ο οποίος έχει ήδη παραληφθεί. Ακολούθως, επισκέφθηκε τη Χειρουργική και Παιδιατρική Κλινική, οι οποίες έχουν ανακαινιστεί πλήρως, καθώς και το Ακτινολογικό τμήμα, που έχει εξοπλιστεί με καινούργιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

 

Α. Γεωργιάδης: Αποκαλύπτει τα σχέδιά του για ΕΟΠΥΥ, φάρμακο, νοσοκομεία

Τους σχεδιασμούς του για τη μετεξέλιξη του ΕΟΠΥΥ αποκαλύπτει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Health Daily, στο πλαίσιο της ειδικής πολυσέλιδης έκδοσης «Το φάρμακο στην Ελλάδα» που θα κυκλοφορήσει αυτή την Κυριακή, 24 Μαρτίου με το κυριακάτικο «ΒΗΜΑ». Σύμφωνα με το υπουργό, ο ΕΟΠΥΥ θα εξελιχθεί σε ένα σχήμα που να του επιτρέπει να αγοράζει υπηρεσίες από την αγορά σε συμφέρον κόστος και να μπορεί να επιβάλλει τις τιμές αυτές λόγω του μεγέθους του. Τα σχέδια αυτά απομακρύνονται από την παρούσα κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, που ο υπουργός χαρακτήρισε «έναν ταμειακό μηχανισμό συλλογής πόρων και πληρωμής». Στην ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη, ο υπουργός μιλάει για όλα τα θέματα που αφορούν το φάρμακο και την φαρμακευτική πολιτική: χαρακτηρίζει ανεξέλεγκτη την αύξηση του clawback και αναφέρει ότι δημιουργεί συνθήκες εξόδου πολλών φαρμακευτικών εταιρειών από την Ελλάδα και των φαρμάκων που αντιπροσωπεύουν, ενώ παράλληλα ασκεί σκληρή κριτική στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αναφέροντας γιατί έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. Αναφέρει τους σχεδιασμούς του για το νοσοκομειακό φάρμακο και τις προμήθειες των νοσοκομείων, αλλά και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα λάβει το υπουργείο για να αντιμετωπίσει το θέμα της διόγκωσης των ιδιωτικών δαπανών υγείας. Επίσης, απαντά στο εάν θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε μια πολιτική ανοικτών δεδομένων για το φάρμακο και τοποθετείται στο ζήτημα διακομματικής συναίνεσης σε θέματα πολιτικής φαρμάκου. Στην ειδική έκδοση, η οποία είναι το αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας της συντακτικής ομάδας της Boussias media και των εξειδικευμένων Μέσων της για τον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, Health Daily και Φαρμακευτικός Κόσμος, μιλούν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, κορυφαίοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θεσμικοί φορείς, σύλλογοι ασθενών και εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου.

Πρακτικό εγχειρίδιο για δοκιμές ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του «Εγχειριδίου για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας των Συστημάτων Υγείας» από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας και τον ΟΟΣΑ στις Βρυξέλλες. Είναι το πρώτο πρακτικό εγχειρίδιο για δοκιμές ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας με τυποποιημένη μεθοδολογία, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και τον ΟΟΣΑ με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Sante) και βασίζεται στην εμπειρία των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το σύστημα αξιολόγησης επιδόσεων των συστημάτων υγείας, με σκοπό την παροχή αξιοποιήσιμων πληροφοριών και στρατηγικών προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών υγείας για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας έναντι μελλοντικών προκλήσεων. Καθώς τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται διεθνώς, είναι σημαντική η διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής τους σε κάθε κατάσταση κρίσης, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν απρόσκοπτα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσίες υγείας. Στην εκδήλωση παρέστη η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, η οποία παρουσίασε την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής του εργαλείου στην Ελλάδα, τη χρησιμότητα του, τις πολιτικές προκλήσεις κατά την διεξαγωγή της εφαρμογής, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης των αδυναμιών που εντοπίστηκαν. Η συμβολή της Ελλάδας και του Υπουργείου Υγείας ήταν καθοριστική για την διαμόρφωση του εγχειριδίου καθώς ήταν μια από τις τρεις χώρες που εφήρμοσαν πιλοτικά τη μεθοδολογία σε ημερίδα που διοργανώθηκε τον Μάιο του 2023 από το Υπουργείο Υγείας και το EΚΠΑ Στόχος ήταν να εργαστούν από κοινού σε ένα υποθετικό σενάριο για τον έλεγχο της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας σε περιπτώσεις κρίσεων (“shock scenario”), με το σενάριο που εξετάσθηκε να αφορά στο Ανθρώπινο Δυναμικό του τομέα υγείας. Όλοι οι βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν στις προπαρασκευαστικές εργασίες οποιασδήποτε αλλαγής και ανάπτυξης στρατηγικής, για την οποία θα πρέπει να αισθάνονται συμμέτοχοι, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς εφαρμογής. Η διαδικασία αυτή βοήθησε στον εντοπισμό κενών και προκλήσεων όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων, τον συντονισμό μεταξύ των οργανισμών, μεταξύ άλλων, αλλά χρησίμευσε επίσης ως σημείο εκκίνησης για την ανάληψη δράσης βάσει των ευρημάτων με την κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ανωτέρω.  Η κ. Βιλδιρίδη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το Υπουργείο Υγείας με την υποστήριξη του ΠΟΥ έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με γενικό στόχο τη διασφάλιση αποτελεσματικής διακυβέρνησης, σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, με ισχυρή συμμετοχή των βασικών εμπλεκόμενων μερών εντός της κυβέρνησης, των επαγγελματικών ενώσεων και των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας. Για το σκοπό αυτό, προγραμματίζεται ημερίδα τον Απρίλιο, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, με κύριο στόχο τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος βασικών ενδιαφερόμενων μερών για το Ανθρώπινο Δυναμικό στον τομέα της Υγείας (ΑΔΥ) στην ανάπτυξη ενός νέου Πληροφοριακού Συστήματος Ανθρώπινου Δυναμικού για το ελληνικό σύστημα υγείας, στο πλαίσιο μιας πιο ολοκληρωμένης συνεργασίας για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας».

MSD: Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον καρκίνο

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στο πλαίσιο του 4ου  ετήσιου συνεδρίου του Economist για τον καρκίνο, ο Mike Holmes, Vice-President, Medical & Scientific Affairs Oncology Therapeutic Area της MSD Global, ανέφερε ότι «Τα τελευταία 20 χρόνια έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου, πλέον συζητάμε ανοιχτά για τη νόσο, ενώ και το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τη διάγνωση του καρκίνου έχει μειωθεί». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή των καινοτόμων φαρμάκων και των νέων τεχνολογιών εξηγώντας ότι: «είτε πρόκειται για ανοσοθεραπευτικά φάρμακα είτε για καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία, είτε για βιοδείκτες, όλα τα ανωτέρω έχουν συμβάλει στην πρόοδο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ογκολογία με χαρακτηριστικά παραδείγματα το μεταστατικό μελάνωμα και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, όπου το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών την τελευταία δεκαπενταετία έχει βελτιωθεί θεαματικά, αλλά και τον εμβολιασμό έναντι του HPV που έχει συμβάλει στη μείωση της συχνότητας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας». Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Mike Holmes υπενθύμισε τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, όπως ο γηράσκων πληθυσμός και η αυξητική συχνότητα του καρκίνου παγκοσμίως αναφέροντας τα εξής: «οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και ειδικότερα για την αυξημένη συχνότητα του καρκίνου σε νεαρά άτομα. Περίπου οι μισοί τύποι καρκίνου μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες πρώιμης θεραπευτικής παρέμβασης και θετικής έκβασης της νόσου».