Έγκριση FDA στην ακριβότερη γονιδιακή θεραπεία παγκοσμίως  

Μια νέα γονιδιακή θεραπεία για τη θανατηφόρα γενετική διαταραχή μεταχρωματική λευκοδυστροφία, ή MLD, θα έχει χονδρική τιμή 4,25 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα, καθιστώντας την πιο ακριβή θεραπεία παγκοσμίως. Το νέο φάρμακο εγκρίθηκε από τον FDA των ΗΠΑ και είναι η πρώτη θεραπεία για αυτή τη σπάνια ασθένεια, η οποία συνήθως οδηγεί στο θάνατο τα προσβεβλημένα παιδιά πριν γίνουν 7 ετών. Περίπου 40 παιδιά γεννιούνται με MLD στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Το κόστος χονδρικής δεν το πληρώνουν συνήθως οι ασθενείς, αλλά είναι ένα σημαντικό κόστος που επωμίζονται δημόσια και ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών προγραμμάτων Medicaid, τα οποία καλύπτουν περίπου 4 στα 10 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κατασκευαστές γονιδιακών θεραπειών ισχυρίζονται  ότι οι υψηλές τιμές τους αντικατοπτρίζουν τα μεγάλα οφέλη που απορρέουν από αυτές , δηλαδή την απαλλαγή από μια ασθένεια που προκαλεί αναπηρία ή ακόμα και τον θάνατο και επισημαίνουν ότι οι πρέπει να είναι σε θέση να ανακτήσουν το μεγάλο κόστος της ανάπτυξης, των κλινικών δοκιμών και της κατασκευής τους. Ωστόσο οι ειδικοί στα θέματα πολιτικής της Υγείας επισημαίνουν ότι καθώς η λίστα των γενετικών θεραπειών με εξωφρενικές τιμές μεγαλώνει,  τα συστήματα υγείας και οι ασφαλιστικές εταιρείες και οργανισμοί, θα επιβαρύνονται όλο και περισσότερο, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές εάν σταματήσουν να αποζημιώνονται.

 

 

Ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο

Πριν από μερικές ημέρες δημοσιεύθηκαν οι ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες από τον Αμερικανικό Οργανισμό Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) για τον εμβολιασμό ασθενών με καρκίνο. Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο εμφανίζουν κάποιο βαθμό ανοσοκαταστολής και είναι περισσότερο ευάλωτοι σε λοιμώξεις λόγω τόσο της υποκείμενης νόσου τους όσο και των χορηγούμενων θεραπειών. Όπως

αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Μιχάλης Λιόντος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Καπαρέλου και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ) πολλές κλινικές μελέτες με νέα εμβόλια έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας αναγκαία την αναπροσαρμογή των οδηγιών με βάση τα νεότερα δεδομένα.

Με βάση τις επικαιροποιημένες οδηγίες της  ASCO αυτές όλοι οι ενήλικες ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να υποβάλλονται στους κάτωθι εμβολιασμούς:

  1. για τον ιό της γρίπης ετησίως
  2. για τον COVID-19 με βάση τις υπάρχουσες κατευθυντήριες συστάσεις για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου
  3. για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) άπαξ σε όσους είναι άνω των 60 ετών
  4. για τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 10 έτη
  5. για την ηπατίτιδα-Β για όλους ως την ηλικία των 60 ετών και για όσους πάσχουν από AIDS, έχουν χρόνια ηπατική νόσο ή κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών
  6. για τον ιό του έρπητα ζωστήρα με το ανασυνδυασμένο εμβόλιο που έχει λάβει έγκριση
  7. για τον πνευμονιόκοκκο με μία δόση του 15δύναμου εμβολίου ακολουθούμενη μετά από 8 εβδομάδες από μια δόση του 23δύναμου εμβολίου ή εξαρχής με μια δόση του 20δύναμου εμβολίου και τέλος
  8. για τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος HPV για τα άτομα ως 26 ετών και μετά από εκτίμηση του πιθανού οφέλους για τα άτομα ως 45 ετών.

 

Με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες, ο εμβολιασμός θα πρέπει να προγραμματίζεται 2-4 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας για τη νόσο. Ειδικά βέβαια τα εμβόλια που δεν περιέχουν ζώντες μικροοργανισμούς μπορούν να χορηγούνται και κατά τη διάρκεια των θεραπειών. Δεν έχει διαπιστωθεί διαφορά στα δεδομένα ασφαλείας από τη χρήση των εμβολίων σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία. Οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν επίσης όλες οι στενές επαφές των ασθενών με καρκίνο να έχουν προβεί στους εμβολιασμούς που προβλέπονται για την ηλικιακή τους ομάδα.

Συγκεκριμένες συστάσεις υπάρχουν για ειδικές ομάδες ασθενών. Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποητικών κυττάρων απαιτείται πλήρης επανεμβολιασμός ξεκινώντας από τους 6 μήνες μετά τη μεταμόσχευση καθώς χάνεται πλήρως η ανοσιακή μνήμη που είχε αποκτηθεί σε παιδική ηλικία. Τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες ή εξασθενημένους μικροοργανισμούς θα πρέπει να αναβάλλονται ως 2 έτη μετά τη μεταμόσχευση και να χορηγούνται μόνο επί απουσίας νόσου έναντι του ξενιστή και σοβαρής ανοσοανεπάρκειας. Ο εμβολιασμός για την γρίπη, τον COVID-19 και τον πνευμονιόκοκκο μπορεί να προγραμματίζεται και 3 μήνες μετά τη μεταμόσχευση. Επίσης, όσοι έχουν υποβληθεί σε σπληνεκτομή ή έχουν λειτουργική ασπληνία θα πρέπει να υποβάλλονται σε επιπλέον εμβολιασμό για τον αιμόφιλο της γρίπης και τον πνευμονιόκοκκο.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων στην Ελλάδα για το 2024 έχει ενσωματώσει το σύνολο σχεδόν των προαναφερόμενων οδηγιών. Είναι σημαντικό επομένως, να εκτιμώνται όλοι οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο για το ιστορικό εμβολιασμών τους και να προγραμματίζονται οι εμβολιασμοί που συνιστώνται από τις Κατευθυντήριες οδηγίες και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

 

Νέα δεδομένα βιολογικών δεικτών ενισχύουν το δυνητικό όφελος του nusinersen

Νέα δεδομένα βιολογικών δεικτών ενισχύουν τα στοιχεία που υποστηρίζουν το δυνητικό όφελος του nusinersen σε βρέφη και μικρά παιδιά με μη καλυπτόμενες κλινικές ανάγκες μετά τη γονιδιακή θεραπεία με νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA) που έχουν μη καλυπτόμενες κλινικές ανάγκες μετά τη θεραπεία με onasemnogene abeparvovec. Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι τα επίπεδα νευροϊνιδίων ελαφριάς αλυσίδας (NfL) στο πλάσμα, που αποτελούν αντικειμενικό βιολογικό δείκτη αξονικής βλάβης και νευροεκφύλισης, μειώθηκαν σχεδόν σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν θεραπεία με nusinersen. Αυτά τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο Κλινικό και Επιστημονικό Συνέδριο του Muscular Dystrophy Association (MDA) (3-6 Μαρτίου 2024).

«Η εξελισσόμενη εμπειρία και γνώση μας σε σχέση με τη γονιδιακή θεραπεία υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία για καλύτερες εκβάσεις», δήλωσε η Crystal Proud, M.D., Παιδονευρολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο King’s Daughters. «Βελτιώσεις στην κινητική λειτουργία μαζί με μειώσεις στα επίπεδα νευροϊνιδίων που παρατηρούνται μετά τη θεραπεία με nusinersen στη μελέτη RESPOND καταδεικνύουν ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να μεγιστοποιήσουμε περαιτέρω τα οφέλη για τους ασθενείς». «Η Biogen βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρωτοποριακής έρευνας που στοχεύει στην εδραίωση της χρήσης βιολογικών δεικτών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων για άτομα που ζουν με σοβαρά νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η SMA και η ALS», δήλωσε η Priya Singhal, M.D., M.P.H., Head of Development και interim Chief Medical Officer της Biogen. «Πριν από τη λήψη nusinersen κατά την έναρξη της μελέτης RESPOND, διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων σε σύγκριση με υγιή παιδιά, γεγονός που υποδηλώνει εξελισσόμενη νευρωνική βλάβη. Τα ευρήματα της μελέτης RESPOND υπογραμμίζουν την αξία των νευροϊνιδίων ως αντικειμενικού δείκτη για την αξιολόγηση των υπολειπόμενων μη καλυπτόμενων αναγκών σε ασθενείς με SMA που έχουν λάβει γονιδιακή θεραπεία».

 

Εκδήλωση για την Φυματίωση στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της φυματίωσης  πραγματοποιείται εκδήλωση στις 27 Μαρτίου 2024 (από τις 17.30 έως 21.30) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης με ομιλητές από την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» και ειδικούς επιστήμονες.

Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αποτελεσματική και διαθέσιμη θεραπεία. Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενισχύσει τη φωνή των ασθενών και των ομάδων υψηλού κινδύνου για έγκαιρη αναγνώριση της νόσου.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου», την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος διοργανώνει εκδήλωση με σκοπό να τιμήσει το Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου για την προσφορά του στην Πνευμονολογία και να ευαισθητοποιήσει κοινό και επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη νόσο.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί απόσπασμα από την θεατρική παράσταση “SANATORIUM” και μουσική παρέμβαση με το μουσικό σχήμα “Χειμερινοί Κολυμβητές”.

ΕΟΠΥΥ: Φυσικοθεραπεία σε εργαστήρια και κατ’ οίκον

Νέα Συλλογική Σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για την παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε εργαστήρια και κατ’ οίκον, υπεγράφη την Πέμπτη 21/3/2024.

Αντικείμενο της Συλλογικής Σύμβασης αποτελεί η πλήρης πανελλαδική κάλυψη παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο λειτουργίας και επαγγελματικής δραστηριοποίησης των ελευθέρων επαγγελματιών φυσικοθεραπευτών που είναι μέλη του ΠΣΦ.

Η νέα Συλλογική Σύμβαση είναι αποτέλεσμα διαρκούς διαλόγου και επιτυχημένης διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένεται με την υλοποίησή της, να επιφέρει βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, αφού καθορίζεται ο χρόνος της συνεδρίας φυσικοθεραπείας σε τριάντα (30) λεπτά και προβλέπεται μεταξύ άλλων, η κατ’ ανώτατο όριο εκτέλεση 400 συνεδριών ανά φυσικοθεραπευτή.

Η πρόβλεψη του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου εκτελούμενων συνεδριών φυσικοθεραπείας ανά μήνα, πρωτίστως διασφαλίζει για τους ασθενείς  την παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών από πρόσωπα που φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο του φυσικοθεραπευτή και μπορούν κατά νόμο να εκτελούν πράξεις αρμοδιότητας φυσικοθεραπευτή.

H Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Π. Λυμπερίδης χαιρέτισαν την έναρξη μιας νέας βάσης συνεργασίας με αποτελεσματική θωράκιση της παροχής των υπηρεσιών από τους επαγγελματίες υγείας. Συγκεκριμένα, η κα Καρποδίνη δήλωσε: «Τείνουμε ευήκοον ους στα αιτήματα των ασθενών. Είμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε να αυξάνουμε την ποιότητα των υπηρεσιών».

Νέο Κέντρο Αναφοράς Τοξικώσεων και Υπερδοσολογιών στη Θεσσαλονίκη

Στην 67η Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά στη Βιέννη συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο Υφυπουργός Υγείας πραγματοποίησε παρέμβαση ενώπιον ομολόγων του και αποστολών από άλλα κράτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων. Στο πλαίσιο της ομιλίας του ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα για τα αποτελέσματα του μεταρρυθμιστικού έργου στον τομέα των Εξαρτήσεων που υλοποιείται στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) που λειτουργεί στην Ελλάδα, τους κινητούς ΧΕΧ, την ενίσχυση των υπηρεσιών μείωσης της βλάβης, τη διεύρυνση της ναλοξόνης, αλλά και την επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων.

Ο Υφυπουργός Υγείας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του νέου Κέντρου Αναφοράς Τοξικώσεων και Υπερδοσολογιών που ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αποτελέσει κομβικό επιστημονικό κέντρο διεθνώς για την διερεύνηση των υπερδοσολογιών. Συντασσόμενος με την δήλωση της ΕΕ, στη προσπάθεια για τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, ο Υφυπουργός Υγείας υποστήριξε το «Pledge4action» της Προεδρίας της Συνόδου και πρότεινε την πραγματοποίηση Επιστημονικής Συνάντησης στην χώρα μας καλώντας επιστήμονες και εκπροσώπους της πολιτικής για την διερεύνηση τρόπων θεραπείας των διεγερτικών και συνθετικών οπιοειδών.

Ενημέρωση και καθοδήγηση σε φροντιστές ατόμων με άνοια

Από το 2002 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στηρίζει έμπρακτα και δωρεάν τα 250.000 άτομα με άνοια, τα 350.000 άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή (προστάδιο της άνοιας) και τις οικογένειές τους που ζουν στην Ελλάδα, υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους και διεκδικεί την ίδρυση δομών και υπηρεσιών με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής τους. Η Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 ήταν μια ημέρα αφιερωμένη στους οικογενειακούς φροντιστές και στους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την φροντίδα ατόμων με άνοια, στο πλαίσιο του θεσμού της ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ που έχει καθιερωθεί πάνω μια δεκαετία από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών ως ένδειξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου που επιτελούν.

Η φετινή εκδήλωση ήταν μια ολοήμερη ημερίδα με θέμα «Άνοια: Υπάρχει Ελπίδα. Υπάρχει Φροντίδα» αποτελούμενοι από δύο μέρη: Ένα πρωινό σεμινάριο για  επαγγελματίες υγείας και ένα απογευματινό για οικογενειακούς φροντιστές. Έριξε φως στις διάφορες πτυχές της άνοιας, ενός θέματος που απασχολεί έμμεσα ή άμεσα όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας. Συμμετείχαν συνολικά 14 διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας με εξειδίκευση σε σχετικούς τομείς, οι οποίοι μίλησαν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της άνοιας, τις σύγχρονες φαρμακευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, τις διαθέσιμες υπηρεσίες και παροχές για φροντιστές, τις μεθόδους πρόληψης της ασθένειας και τις βέλτιστες πρακτικές φροντίδας. Συζήτησαν με το κοινό και έδωσαν απαντήσεις σε διάφορες απορίες, αγωνίες και προβληματισμούς τους.

Ενημέρωσαν, καθοδήγησαν, έδωσαν ελπίδα!

H αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που φιλοξένησε την εκδήλωση, πλημμύρισε από κόσμο. Περισσότεροι από 400 επαγγελματίες υγείας το πρωί και 450 οικογενειακοί φροντιστές και φροντίστριες ατόμων με άνοια το απόγευμα, έδωσαν μαζικά το παρών για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο της «Ημέρας Φροντιστή 2024» γύρω από τη φροντίδα των αγαπημένων τους και τις δυνατότητες αυτοπροστασίας μέσα στα απαιτητικά τους καθήκοντα.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία της προέδρου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer Δρ. Παρασκευή Σακκά ενώ παρέμβαση έκανε και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία μουσικού συνόλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

 

Τα προγράμματα έγκαιρης πρόσβασης για ασθενείς με ALS πρέπει να διατηρηθούν

Η επιστημονικής επιτροπής του υπό έγκριση «Ελληνικού Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Κινητικού Νευρώνα» προέβη σε ανακοίνωση για την προστασία της πρώιμης πρόσβασης των ορφανών φαρμάκων στην Ελλάδα, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η μέση επιβίωση για έναν ασθενή με ALS μετά τη διάγνωση είναι 2,5 χρόνια. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση μιας κλινικής δοκιμής Φάσης 3 στις ΗΠΑ είναι μεταξύ 2-3 ετών. Αυτή η καταστροφική πραγματικότητα δημιουργεί ένα αδύνατο ηθικό δίλημμα για νευρολόγους, ερευνητές, υποστηρικτές ασθενών, οικογένειες ασθενών και τους ίδιους τους ασθενείς.

Η ιστορία του Relyvrio και της εταιρείαs που το παράγει Amylyx, ανέδειξε αυτό το ηθικό δίλημμα στο ALS όσο ποτέ άλλοτε και πυροδότησε φλογερές συζητήσεις. Ωστόσο, όπως και σε οτιδήποτε άλλο, το πλαίσιο σχετικά με αυτό το φάρμακο είναι πολύ σημαντικό. Η Amylyx προέβη σε συνδυασμό δύο φαρμάκων για την καταπολέμηση της εξέλιξης της νόσου ALS. Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, η συνδυαστική θεραπεία, η οποία δεν ήταν τρομερά καινοτόμος από επιστημονική άποψη, αποδείχθηκε ασφαλής και επιπλέον φάνηκε να βοηθά τους ασθενείς στις κλινικές δοκιμές Φάσης 1 και 2. Η πιο κρίσιμη επίδραση του Relyvrio στην επιβίωση των ασθενών ήταν σημαντική στη Φάση 2. Η Amylyx αποφάσισε να ζητήσει άμεση έγκριση.

Ο FDA, ο οποίος επιβλέπει την έγκριση για φάρμακα στις ΗΠΑ, εξέτασε το αίτημα και μετά από μια αρχική αρνητική στάση,  αποφάσισε τελικά να χορηγήσει έγκριση. Αντίθετα, ο EMA δεν το ενέκρινε. Ο όρος που συμφώνησε o FDA με την Amylyx ήταν ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση μιας κλινικής δοκιμής Φάσης 3. Όταν ρωτήθηκε τι θα κάνουν εάν η δοκιμή Φάσης 3 δεν λειτουργήσει, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amylyx δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι θα ήταν καλύτερο για τους ασθενείς. Η δοκιμή Φάσης 3 διήρκεσε 48 μήνες, περιλάμβανε 664 ασθενείς και δεν πέτυχε τα τελικά σημεία. Αυτό το αποτέλεσμα άφησε τους ασθενείς και την ευρύτερη κοινότητα με πολλές ερωτήσεις. Ενώ περιμένουμε να δούμε ποια απόφαση θα πάρει η εταιρεία, είναι σημαντικό να σημειώσουμε μερικά πράγματα.

Αυτό που συνέβη με το Relyvrio ήταν εξαιρετικά ατυχές για όλη την κοινότητα. Ανεξάρτητα από το τι θα πει κάποιος ειδικός, είναι αδύνατο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα των κλινικών δοκιμών. Έτσι, μπορεί κανείς να πάρει αποφάσεις μόνο με βάση τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι: « Η αδικαιολόγητά υψηλή τιμή του φαρμάκου μόλις εγκρίθηκε (158.000$ ετησίως) είναι κάτι με το οποίο εξοργίζονται τα περισσότερα μέλη της κοινότητας και ένας μεγάλος λόγος που πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, είναι θυμωμένοι. Δυστυχώς, οι νόμοι που διέπουν τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων επέτρεψαν να συμβεί, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο άμεσο μέλλον και ίσως εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η κοινοτική μας ενέργεια.

 

Καταγγελία ΟΕΝΓΕ για αναγκαστική μετακίνηση προέδρου της ΕΝΙΠ

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ για αναγκαστική μετακίνηση του προέδρου της ΕΝΙΠ, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης των γιατρών.  Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι χρόνιες ελλείψεις είναι γνωστές, νοσοκομεία με κουτσουρεμένους οργανισμούς, τμήματα και κλινικές με χρόνια υποστελέχωση και προσλήψεις με το σταγονόμετρο. Δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη επωδό των διοικήσεων η επίκληση έκτακτων αναγκών για την δικαιολόγηση των αναγκαστικών μετακινήσεων, όταν είναι γνωστό ότι τα περισσότερα τμήματα στα νοσοκομεία της περιφέρειας λειτουργούν με βαριά υποστελέχωση ή στην καλύτερη περίπτωση με στελέχωση στα όρια της ασφάλειας, με αποτέλεσμα η παραμικρή μεταβολή στη δύναμη του τμήματος να οδηγεί σε εφημεριακή και λειτουργική κατάρρευση.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η νέα απόφαση του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ (14316/21-3-2024) που μετακινεί αναγκαστικά επτά (7) γιατρούς νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στην Παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Πτολεμαΐδας, που καταρρέει από την έλλειψη προσωπικού. Η απόφαση αυτή, εκτός των άλλων, αποδιοργανώνει τη λειτουργία των τμημάτων στα οποία υπάγονται οι μετακινούμενοι, τα οποία λειτουργούν επίσης οριακά.

Με την τελευταία όμως απόφασή της, η Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ προχωράει ακόμα παραπέρα παραβιάζοντας συνειδητά ακόμα και αυτές τις διατάξεις του άρθρου 14 του νόμου 1264/82, που προστατεύουν και διευκολύνουν την συνδικαλιστική δράση. Σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη οι δυναμικές κινητοποιήσεις των γιατρών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Πέλλας, οι οποίοι εδώ και αρκετές εβδομάδες εναντιώνονται και αρνούνται τις αλλεπάλληλες αποφάσεις της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ, αποφασίζουν την μετακίνηση και του προέδρου του Δ.Σ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας. Η στόχευση της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ είναι σαφής. Μετακινώντας τον πρόεδρο της ΕΝΙΠ από το εφημεριακό πρόγραμμα της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών στην Πτολεμαΐδα, επιδιώκει με διοικητική εντολή να υποτάξει τους εκπροσώπους και τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών, αποσκοπώντας μάλιστα στον παραδειγματισμό των υπόλοιπων συναδέλφων.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια υπονόμευσης της συνδικαλιστικής δράσης από τη διοίκηση της 3ης ΥΠΕ».

Bayer Ελλάς: Η Βόρεια Εύβοιας στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών δράσεων

Η δέσμευση της Bayer Ελλάς για την προστασία του περιβάλλοντος και την υποστήριξη της κοινωνίας, γίνεται πράξη για ακόμα μια φορά, καθώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ανανεώνει τη συνεργασία της με την οργάνωση We4All, στηρίζοντας το έργο της σε σειρά από δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας εντάσσεται η  φύτευση 1.000 δέντρων σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, με επιπτώσεις τόσο στο πράσινο της περιοχής, όσο και στην τοπική οικονομία, που θα πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων της εταιρείας. Τα δέντρα, που έχουν επιλεγεί για τη φετινή δράση, είναι ελαιόδεντρα και καρποφόρα, μελισσοκομικά φυτά, αλλά και δασικά δενδρύλλια για την αποκατάσταση του τοπικού οικοσυστήματος. Επιπλέον, φέτος, η Bayer Ελλάς στηρίζει και το πρόγραμμα περιβαλλοντικών εκπαιδεύσεων «Green Future», που διοργανώνει η We4All,  σε  σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμων της Αττικής, με στόχο την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Η συνεργασία με τη We4All αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ευρύτερων πρωτοβουλιών της Bayer Ελλάς για την Αειφορία και τη Βιωσιμότητα. Η εταιρεία ως μέρος της στρατηγικής της, διατηρεί τη δέσμευσή της προς το περιβάλλον και την κοινωνία, με την οργάνωση ειδικών προγραμμάτων, την ανάπτυξη καινοτόμων προτάσεων και την προσφορά προϊόντων, πάντα με τη συμμετοχή των εργαζόμενων της. Η σύμπραξη  με την κοινωνία και τους ειδικούς φορείς αναδεικνύεται ως ουσιαστικός μηχανισμός για την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και την επίτευξη κοινών στόχων, όπως φαίνεται και μέσα από τα βίντεο των περσινών δράσεων στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο YouTube.

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και Επικεφαλής των προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας της Βayer Ελλάς, κύρια  Σόνια Μουσαβερέ δήλωσε σχετικά: «Η συνεργασία με την We4All εκφράζει το κέντρο των αξιών μας στην Bayer Ελλάς, αποτελώντας μία πραγματική εκδήλωση της δέσμευσής μας για την Αειφορία και την Εταιρική Υπευθυνότητα. Μέσα από αυτή τη στρατηγική συνεργασία, επιδιώκουμε να θέσουμε τα θεμέλια για ένα βιώσιμο μέλλον, προωθώντας τις περιβαλλοντικές δράσεις και την ενεργή εμπλοκή των ανθρώπων μας σε αυτές τις πρωτοβουλίες».