Έγκριση FDA καινοτόμου φαρμάκου για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Ο FDA των ΗΠΑ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την νέα θεραπεία της Merck  για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (ΠΑΥ), η οποία επηρεάζει περίπου 40.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι μετοχές της MSD ενισχύθηκαν περισσότερο από 4% στις εκτεταμένες συναλλαγές. «Ανυπομονούμε να κάνουμε μια σημαντική διαφορά για αυτούς τους ασθενείς των οποίων η νόσος έχει 43% πενταετή θνησιμότητα » δήλωσε στο Reuters ο Jannie Oosthuizen, πρόεδρος της Human Health business της MSD στις ΗΠΑ. Το νέο φάρμακο θα έχει τιμή καταλόγου 14.000 δολάρια ανά φιαλίδιο, είπε ο Jannie Oosthuizen. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή της εταιρείας, οι περισσότεροι ασθενείς θα χρησιμοποιούν ένα μόνο φιαλίδιο κάθε τρεις εβδομάδες, το οποίο μεταφράζεται σε 238.000 δολάρια ετησίως. Η κατασκευάστρια εταιρεία εκτιμά  ότι θα μπορέσει να φέρει το φάρμακο στην αγορά μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η MSD απέκτησε τα δικαιώματα της νέας θεραπείας με την εξαγορά της Acceleron Pharma ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της  στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες στις πωλήσεις του φαρμάκου της για τον καρκίνο Keytruda, από βιοομοειδή αργότερα μέσα στη δεκαετία. Το νέο φάρμακο, χημικά γνωστό ως sotatercept, γίνεται η πρώτη θεραπεία που εξασφαλίζει την έγκριση του FDA στην κατηγορία του, τα οποία στοχεύουν έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται ακτιβίνη.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση προκαλείται από μια συστολή των αρτηριών στους πνεύμονες, που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος και ζάλη. Η υπέρταση υποχρεώνει την καρδιά να δουλεύει σκληρότερα για να αντλεί αίμα, προκαλώντας τελικά καρδιακή ανεπάρκεια. «Φαίνεται ότι το νέο φάρμακο θα αποτελέσει γρήγορα μέρος του προτύπου φροντίδας για τους επιλέξιμους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση», δήλωσε ο αναλυτής της J.P. Morgan, Chris Schott. Ο Schott εκτιμά ότι η θεραπεία θα φτάσει τις κορυφαίες πωλήσεις περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030.

Η έγκριση για το φάρμακο της Merck βασίστηκε σε μια δοκιμή 24 εβδομάδων τελικού σταδίου σε 323 ασθενείς με ΠΑΥ.

Στη δοκιμή, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην ικανότητα άσκησης, αυξάνοντας την απόσταση 6 λεπτών με τα πόδια κατά 40,8 μέτρα, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Συνδυασμός μικροβίων μπορεί να προκαλέσει «ξηροφθαλμία»

Τα μείγματα μικροβίων στα μάτια των ατόμων που έχουν υγιή μάτια διαφέρουν από αυτά που υπάρχουν στα μάτια ατόμουν που πάσχουν από ξηροφθαλμία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μικρής μελέτης που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες για διάφορα προβλήματα ματιών, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές. Η ξηροφθαλμία, ή κερατοεπιπεφυκίτιδα sicca, εμφανίζεται όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή όταν τα δάκρυα δεν λειτουργούν σωστά, συχνά με αποτέλεσμα πόνο και προβλήματα όρασης.

Στη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Σαν Αντόνιο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία γενετικής ανάλυσης για να προσδιορίσουν πώς διαφέρει ο συνδυασμός μικροβίων σε υγιή μάτια από εκείνους που βρέθηκαν σε ασθενείς με ξηροφθαλμία. Σε 30 εθελοντές, διαπίστωσαν ότι τα είδη βακτηρίων Streptococcus και Pedobacter ήταν τα πιο διαδεδομένα μικρόβια σε υγιή μάτια, ενώ περισσότερα είδη Acinetobacter υπήρχαν στα άτομα με ξηροφθαλμία. «Πιστεύουμε ότι οι μεταβολίτες που παράγονται από αυτά τα βακτήρια είναι υπεύθυνοι για την  πάθηση της ξηροφθαλμίας», δήλωσε ο Pallavi Sharma του Πανεπιστημίου Stephen F. Austin State στο Nacogdoches του Τέξας που παρουσίασε τα δεδομένα.

«Συνεχίζουμε την έρευνα για να κατανοήσουμε τις μεταβολικές οδούς που σχετίζονται με το Acinetobacter για να κατανοήσουμε καλύτερα την ασθένεια». Οι ερευνητές θα ήθελαν επίσης να διερευνήσουν το μικροβίωμα του εντέρου των ασθενών με ξηροφθαλμία για να κατανοήσουν καλύτερα εάν και πώς μπορεί να σχετίζεται με τις διαφορές μικροβίων των ματιών που παρατήρησαν.

«Η έρευνα για το ανθρώπινο μικροβίωμα υποδηλώνει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εγκεφάλου και των ματιών», είπε ο Sharma. «Οποιαδήποτε αλλαγή στο μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει άλλα όργανα και μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια», πρόσθεσε ο Sharma.

Ιαπωνία: Συνεχίζονται οι έρευνες για θανάτους που πιθανώς συνδέονται με συμπληρώματα διατροφής

Οι ιαπωνικές αρχές επιθεωρούν το δεύτερο εργοστάσιο της Kobayashi Pharma μετά από θανάτους που πιθανώς συνδέονται με συμπληρώματα διατροφής, δήλωσε αξιωματούχος υγείας της χώρας. Η επιθεώρηση στην επαρχία Γουακαγιάμα έπεται  επιθεώρησης στην Οσάκα, επεκτείνοντας την έρευνα για τη χρήση από την κατασκευάστρια εταιρεία υλικού κόκκινης μαγιάς «Beni-Koji». Μέχρι την Παρασκευή, 114 άνθρωποι είχαν νοσηλευτεί και πέντε πέθαναν μετά τη λήψη των συμπληρωμάτων, τα οποία διατίθενται στο εμπόριο ως βοηθητικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ανέφερε σε δηλώσεις της η κατασκευάστρια εταιρεία. Η αιτία των θανάτων δεν έχει επιβεβαιωθεί, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας. Αλλά «υπάρχουν υποψίες ότι το Beni-Koji μπορεί να είναι η αιτία, επομένως έχουμε επιθεωρήσει δύο εργοστάσια σε δύο ημέρες”.

Η Kobayashi δήλωσε την Παρασκευή ότι ερευνά μια ύποπτη σχέση μεταξύ των προϊόντων και των επιπτώσεών τους στους νεφρούς, καθώς έλαβε αναφορές για νεφρική νόσο που συνδέεται με τα προϊόντα. «Θα συνεργαστούμε πλήρως με την έρευνα, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα όσο το δυνατόν νωρίτερα», είπε ο επικεφαλής των επενδυτικών σχεδιασμών της Kobayashi, Yuko Tomiyama, στους δημοσιογράφους την Κυριακή. Ο αξιωματούχος Υγείας δήσε ότι το Υπουργείο “θα συμπράξει με άλλα ενδιαφερόμενα Υπουργεία ώστε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλυθεί η συγκεκριμένη υπόθεση, ζητώντας παράλληλα από την Kobayashi Pharma να συνεργαστεί όπως απαιτείται για την εξέταση της υπόθεσης”.

Δημόσια οδοντιατρική δαπάνη: Αγγίζει το 0% της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης

Σήμερα η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης, στην Ελλάδα, αγγίζει το 0% ενώ ο μ.ο. της Ε.Ε. είναι 31% (OECD 2021). Επιπλέον, μειώθηκαν, σχεδόν, κατά 72% οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας (ΕΛΣΤΑΤ 2022). Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι πολίτες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα ενώ, παράλληλα, ο δημόσιος οδοντιατρικός τομέας είναι υποστελεχωμένος και με σοβαρά ελλείμματα σε υποδομές και οργάνωση. Τα παραπάνω συντέλεσαν στην όξυνση των ανισοτήτων και τη συνολική υποβάθμιση του επιπέδου στοματικής υγείας του πληθυσμού.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου παρέθεσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία που αποδεικνύουν την περαιτέρω υποβάθμιση της οδοντιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού, την έλλειψη οδοντιατρικού δυναμικού στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και την προσπάθεια της ΕΟΟ να προάγει την αξία της στοματικής υγείας.

Οι οδοντίατροι ζητούν την αρωγή της Πολιτείας για να επιτευχθούν τα εξής:

Το 5% των δημόσιων δαπανών για την υγεία να κατευθύνονται στη Στοματική Υγεία και την Οδοντιατρική Φροντίδα (Ρήτρα Στοματικής Υγείας).

Ασφαλιστική κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης όλων των Ελλήνων πολιτών με όρους αξιοπρέπειας και ελεύθερης επιλογής. Να ληφθεί ιδιαίτερη πρόνοια για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. Ρομά, άτομα με αναπηρία, πρόσφυγες, άτομα με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, κ.α.).

Χάραξη και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής Στοματικής Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας για όλο τον πληθυσμό.

Κάλυψη των κενών του ΕΣΥ με την πρόσληψη οδοντιάτρων – μόνιμου προσωπικού.

Οι ελλείψεις προσωπικού είναι πασιφανείς και τα κενά που δημιουργούνται στη λειτουργία της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Οδοντιατρικής Φροντίδας καθιστούν αναγκαία την άμεση προκήρυξη νέων θέσεων οδοντιάτρων.

Άμεση επαναφορά του πιστοποιητικού Οδοντοστοματολογικής Εξέτασης  στο ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή).

Ένταξη  στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του σχεδιασμού και υλοποίησης της Πανελλαδικής Επιδημιολογικής Έρευνας αξιολόγησης του επιπέδου στοματικής υγείας και εκτίμησης αναγκών υγείας.

Ανάπτυξη και Λειτουργία Κινητών Μονάδων Στοματικής Υγείας για παρέμβαση σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου του Στόματος.

Πολλαπλούν Μυέλωμα: Ανάγκη στρατηγικών για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων προβλημάτων της νόσου

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μυελώματος που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Μαρτίου, ο Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) αναφέρει ότι η ημέρα αυτή χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πολλαπλούν μυέλωμα, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, της διάγνωσης, των θεραπευτικών επιλογών και της συνεχιζόμενης έρευνας. Καταρρίπτοντας τους μύθους και μειώνοντας το στίγμα, στόχος είναι η ενίσχυση της κατανόησης και της υποστήριξης των ατόμων και των οικογενειών που παλεύουν με αυτή την ασθένεια.

Το πολλαπλούν μυέλωμα αποτελεί μια αιματολογική κακοήθεια που ανήκει στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες και αφορά στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κλωνικών πλασματοκυττάρων στο μυελό των οστών, παρουσιάζοντας μοναδικές προκλήσεις για τους πάσχοντες.

Η ζωή με το μυέλωμα συνεπάγεται διάφορες προκλήσεις, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Συμπτώματα όπως ο πόνος στα οστά, η κόπωση και η ευαισθησία σε λοιμώξεις μπορούν να διαταράξουν σημαντικά την καθημερινή ζωή. Επιπλέον, η μακροχρόνια λήψη πολύπλοκων θεραπευτικών σχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της στοχεύουσας θεραπείας, της ανοσοθεραπείας, της χημειοθεραπείας και της αυτόλογης μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων μυελού των οστών, υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρά συστήματα υποστήριξης των ασθενών και των φροντιστών τους.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του πολλαπλού μυελώματος. Η τακτική παρακολούθηση πρώιμων καταστάσεων όπως η ασυμπτωματική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας και το ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα, καθώς και η ευαισθητοποίηση για τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση και βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Η Διεθνής Ημέρα Μυελώματος υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεχούς έρευνας και καινοτομίας. Οι πρόοδοι στην ιατρική ακριβείας και την ανοσοθεραπεία προσφέρουν ελπίδα για βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Οι κλινικές δοκιμές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αξιολόγηση των νέων θεραπειών και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της θεραπευτικής του πολλαπλού μυελώματος. Από το 2000 και μετά, πάνω από 20 νέα φάρμακα ή συνδυασμοί φαρμάκων έχουν εγκριθεί παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του συμπτωματικού πολλαπλού μυελώματος, με αποτέλεσμα σε πολλούς ασθενείς αυτή η πάθηση να έχει μετατραπεί σε χρόνια νόσο και σε αρκετούς ασθενείς να επιτυγχάνεται μακροχρόνια πλήρης ύφεση. Έχει ιδιαίτερη σημασία οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται σε εξειδικευμένα κέντρα και μονάδες, όπου δίνεται η δυνατότητα για πρόσβαση σε κλινικές μελέτες, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου.

Η συμμετοχή της κοινωνίας είναι απαραίτητη για την προώθηση της έρευνας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την υποστήριξη των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα. Η Διεθνής Ημέρα Μυελώματος αποτελεί την αφορμή ώστε οι ασθενείς, οι φροντιστές, οι επαγγελματίες υγείας, οι ερευνητές και οι οργανώσεις να συνεργάζονται για να μοιραστούν πόρους και να σχεδιάσουν από κοινού στρατηγικές για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων προβλημάτων της νόσου.

Μέσα στην εβδομάδα ξεκινά πρόγραμμα κατά του τραχήλου της μήτρας

Ξεκινά το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρα μέσα στις επόμενες ημέρες δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέσω ανάρτησής της αλλά και μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Όπως τόνισε, «η πρόληψη είναι κάτι που δεν είχαμε ποτέ στη χώρα, τώρα όμως έχουμε δρομολογήσει τέσσερα μεγάλα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων. Έχουμε ξεκινήσει ήδη με τον καρκίνο του μαστού, για το οποίο έχουμε μία ακόμη θετική είδηση: διευρύνουμε τα ηλικιακά όρια, και πλέον θα αφορά όλες τις γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών. Και θέλω να παρακαλέσω κάθε γυναίκα να μην αμελήσει τις εξετάσεις της. Γιατί η Πρόληψη σώζει ζωές”. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν τεστ PAP,  HIV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, και θα πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα. Όπως και με τον καρκίνο του μαστού, θα σταλούν σε όλες τις γυναίκες sms, ενώ στο site του προγράμματος που θα βγει στον αέρα τις επόμενες ημέρες, οι γυναίκες θα μπορούν να βρίσκουν τα συνεργαζόμενα κέντρα σε κάθε περιοχή. Όσον αφορά τα νησιά αλλά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές τις χώρες, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι κινητές μονάδες υγείας που υπήρχνα για την COVID, θα μετατραπούν σε κινητές μονάδες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έτσι θα μπορούν οι πολίτες καλώντας σε τηλεφωνικό αριθμό που θα δοθεί στη δημοσιότητα να έχουν κατ’οίκον επίσκεψη, εξέταση από γιατρό αλλά και προληπτικές εξετάσεις όπου είναι εφικτό.

«Θέλουμε να έχουμε πανστρατιά για την πρόληψη», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα

Ο καθαρός αέρας είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία μας. Σήμερα υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει διάφορες πτυχές της υγείας σε ακόμη χαμηλότερες συγκεντρώσεις από ό,τι πιστεύαμε τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε χρόνο, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να εκτιμάται ότι προκαλεί εκατομμύρια θανάτους και την απώλεια υγιών ετών ζωής. Το φορτίο των νόσων που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται τώρα ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με άλλους σημαντικούς παγκόσμιους κινδύνους για την υγεία, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και το κάπνισμα.

Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο του ο καθηγητής καρδιολογίας, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Παν. Κρήτης, Γιώργος Κοχιαδάκης.

Όπως επισημαίνει, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Η αύξηση των ασθενειών που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνεπάγεται επίσης σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και να μειώσουν την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και το κόστος που συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες, θέλει να ενημερώσει ότι η έκθεση σε σωματίδια σκόνης της ερήμου είναι γενικά αποδεκτό ότι θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία με ανάλογο ίσως τρόπο με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η καρδιαγγειακή θνησιμότητα όσο και η νοσηρότητα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αμμοθύελλας αφρικανικής σκόνης.Συγκεκριμένα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι επισκέψεις για καρδιαγγειακές παθήσεις στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σκόνης (26%) ενώ οι εισαγωγές για ισχαιμική καρδιοπάθεια ήταν 16% έως 21% υψηλότερες τις ημέρες με αμμοθύελλα σε σύγκριση με άλλες ημέρες.

Από την οπτική της παθοφυσιολογίας τα εισπνεόμενα σωματίδια σκόνης που εναποτίθενται στις πνευμονικές κυψελίδες αντιδρούν χημικά με τα υγρά και τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος και στη συνέχεια εισέρχονται στην κυκλοφορία. Τα συγκεντρωμένα σωματίδια της καταιγίδας σκόνης προκαλούν αύξηση στην καρδιακή συχνότητα και τη μέση αρτηριακή πίεση και μείωση της καρδιακής συσταλτικότητας. Σε καρδιαγγειακό επίπεδο, υπάρχει αγγειοσύσπαση και αυξημένη αρτηριακή πίεση, μαζί με μια συστηματική φλεγμονώδη διαδικασία που προκαλείται από την απελευθέρωση στην κυκλοφορία φλεγμονωδών μεσολαβητών και προθρομβωτικών παραγόντων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες όλες αυτές οι μεταβολές οδηγούν σε αύξηση των επειγόντων καρδιαγγειακών συμβαμάτων για διάστημα έως και 4-5 ημέρες μετά την αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων αφρικανικής σκόνης. Επιπλέον, οι τοξικές ιδιότητες των σωματιδίων της αφρικανικής σκόνης μπορεί να τροποποιηθούν με ανάμειξη με εκπομπές ρύπων από βιομηχανικές περιοχές σε διαφορετικές διαδρομές μεταφοράς.

Από το 1987, ο ΠΟΥ εκδίδει –περιοδικά- κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα με βάση την υγεία για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να μειώσουν την έκθεση του ανθρώπου στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τις δυσμενείς επιπτώσεις της. Το 2015, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ένα ψήφισμα ορόσημο για την ποιότητα του αέρα και την υγεία, αναγνωρίζοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ισχαιμική καρδιαγγειακή νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα και καρκίνο αλλά και το οικονομικό κόστος που λαμβάνουν.

Εξιχνίαση 19 κλοπών και διαρρήξεων σε φαρμακεία

Η εξιχνίαση 19 υποθέσεων κλοπών και διαρρήξεων σε φαρμακεία, αλλά και η ενίσχυση των περιπολιών στις γειτονιές με στόχο τον περιορισμό παρόμοιων περιστατικών ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) και της Ελληνικής Αστυνομίας με αφορμή το κύμα κλοπών και διαρρήξεων τις τελευταίες 15 ημέρες στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Τόσο ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, όσο και ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης επισήμαναν ότι ήδη έχουν εξιχνιαστεί 14 περιπτώσεις κλοπών και 5 περιπτώσεις διαρρήξεων σε φαρμακεία, ενώ διαβεβαίωσαν ότι πολύ σύντομα θα εξιχνιαστούν όλες οι υποθέσεις και θα μπει τέλος στη δράση της ομάδας των διαρρηκτών. Επιπλέον ανακοίνωσαν ότι αυξάνονται οι περιπολίες λόγω ενίσχυσης της ομάδας πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας της Αστυνομίας με επιπλέον προσωπικό.

 

Γεωργιάδης: Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία

Για ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία προκειμένου να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη, έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, στην Τρίπολη με αφορμή τα εγκαίνια 3 νέων παραγωγικών μονάδων στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας 3 με 4 ογκολογικά φάρμακα που συνταγογραφούνται δεν τα χρειάζονται οι ασθενείς γι’αυτό και η Ένωση Ογκολόγων Ελλάδας αιτήθηκε την ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων και αυτό θα γίνει, όπως είπε, [προσθέτοντας ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται συνεχώς και εάν δεν ρυθμιστεί «στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα». Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη δαπάνη του ΙΦΕΤ που έχει φθάσει περίπου τα 270 εκατ. ευρώ. Προανήγγειλε επίσης ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας σε 15 ημέρες των εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί, ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του.

Επιπλέον ο Υπουργός Υγείας μίλησε για αλλαγές στον τομέα των φθηνών φαρμάκων, δηλαδή όσων κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ, όπως αυξήσεις στην τιμή τους, με στόχο να μη χαθούν από την αγορά παλιά και δοκιμασμένα φάρμακα, τα οποία κάποιες φορές οι εταιρείες αρνούνται να τα φέρουν στην Ελλάδα η τα αντικαθιστούν με άλλα ακριβότερα.

 

Ποιες είναι οι 5 βασικές τάσεις στο μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Η έκθεση “2024 Global Health Care Sector Outlook” της Deloitte, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, διερευνά τις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος, με έμφαση στις μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και εξετάζει πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης ακολουθώντας πέντε βασικές τάσεις.

Η έκθεση αναδεικνύει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης και επισημαίνει την ιδιαίτερη σημασία της βιωσιμότητας στις πρακτικές των παρόχων υγειονομικής φροντίδας. Το μέλλον του κλάδου της υγείας φαίνεται πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καινοτομία, τη διαχείριση του κόστους, την προσαρμογή του εργατικού δυναμικού, την ενσωμάτωση της κοινωνικής φροντίδας και τη βιωσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα της Deloitte, οι σημαντικότερες τάσεις που θα επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης είναι οι εξής:

Μετασχηματισμός της υγειονομικής περίθαλψης με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εξατομικεύσουν την αλληλεπίδρασή τους με τους ασθενείς και να αυξήσουν την αποδοτικότητα των υγειονομικών υπαλλήλων απελευθερώνοντας μέρος του χρόνου τους, με την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών.

Διαχείριση κόστους και προσβασιμότητας στην υγειονομική περίθαλψη 

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους και να βελτιώσουν την προσβασιμότητα των υπηρεσιών υγείας, οι κυβερνήσεις χρειάζεται να υιοθετήσουν καινοτόμες λύσεις, αξιοποιώντας την τεχνολογία ως μέσο ενίσχυσης των μοντέλων παροχής φροντίδας.

Αντιμετωπίζοντας το επερχόμενο παγκόσμιο έλλειμμα υγειονομικού προσωπικού

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κλάδος της υγείας προβλέπεται να τεθεί αντιμέτωπος με ένα έλλειμμα 10 εκατομμυρίων υγειονομικών υπαλλήλων έως το 2030. Για να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη πρόκληση, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην ευημερία των εργαζομένων.

Ο ρόλος της κοινωνικής φροντίδας

Το παραδοσιακό μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης, που επικεντρώνεται στη θεραπεία των ασθενειών, εξελίσσεται σε ένα υγειονομικό σύστημα καθοδηγούμενο από κοινωνικούς παράγοντες. Οι κυβερνήσεις και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δώσουν έμφαση σε ένα ολιστικό μοντέλο περίθαλψης, επενδύοντας τόσο σε προσωπικό κοινωνικής φροντίδας όσο και στον σχεδιασμό υπηρεσιών που θα προάγουν την πρόληψη και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών στο σύνολό της.

Ένα βιώσιμο μέλλον

Ο κλάδος της υγείας είναι ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς το φυσικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων, κυρίως σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα και με ανεπαρκή υγειονομική υποδομή. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με κοινωνικές οργανώσεις για την κατάλληλη διαχείριση των σχετικών με την υγεία κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Αυτό βέβαια χωρίς να πρέπει να υποβαθμιστεί η υλοποίηση μέτρων βιωσιμότητας, μειώνοντας έτσι και το αντίστοιχο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.