ΣΕΙΒ: Συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων για τον Διαβήτη

«Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις δαπάνες του Δεκεμβρίου 2023, αποκαλύφθηκε πλήρως το μέγεθος της υποχρηματοδότησης που αφορά στις κατηγορίες των ιατροτεχνολογικών προϊόντων (Ι/Π) για την διαχείριση του διαβήτη» τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), σε ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η δαπάνη του ΕΟΠΠΥ στις κατηγορίες αυτές ξεπέρασε κατά 15,6 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό του 2023, ενώ η εκτίμηση για το 2024 είναι ότι αν δεν προκύψει γενναία αύξηση του προϋπολογισμού, η υπέρβαση θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ οδηγώντας σε αδιέξοδο την απρόσκοπτη διάθεση των υλικών αυτών στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Από το 2017 που θεσπίστηκε το μέτρο του claw back και ταυτόχρονα μειώθηκε η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τη διαχείριση του διαβήτη -χωρίς καμία σοβαρή μελέτη και τεκμηρίωση- ο Οργανισμός έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό του για τον Σακχαρώδη Διαβήτη σε ένα πολύ μικρό βαθμό, ενώ η επιβάρυνση του clawback συνεχίζεται και αφορά αποκλειστικά και μόνο τις εταιρείες που εισάγουν τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Αντί ο ΕΟΠΥΥ να αυξήσει τη χρηματοδότηση στις κατηγορίες των ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον Διαβήτη σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και να επενδύσει στην πρόληψη και στην σωστή διαχείρισή του, συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν στην δαπάνη πολύ μεγαλύτερων ποσών για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπλοκών του Διαβήτη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να ελαττωθούν.

Παρά την είσοδο νέων τεχνολογιών «αναίμακτης» μέτρησης αλλά και την εμφάνιση νέων και απλούστερων αντλιών έγχυσης ινσουλίνης, συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση στα Ι/Π για τον Διαβήτη. Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ αρκέστηκε να επισημάνει στα ΦΕΚ με τα οποία επέτρεψε τη συνταγογράφηση των νέων ειδών, ότι αυτή δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό του, καθώς η υπερβάλλουσα δαπάνη θα επιμεριστεί στις εταιρίες εισαγωγής μέσω του μηχανισμού clawback. Επομένως, η πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με Σακχαρώδη Διαβήτη στις νέες τεχνολογίες χρηματοδοτείται από τις εταιρείες του κλάδου.

 

Επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ο Ηλίας Μόσιαλος

Το Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου, αποφάσισε την απονομή του επίτιμου διδάκτορα στον καθηγητή πολιτικής υγείας της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλία Μόσιαλο, λόγω της διακεκριμένης επιστημονικής του δράσης, στον τομέα της πολιτικής υγείας διεθνώς, όπως επίσης και λόγω της σημαντικής επιδραστικότητάς του, στην εφαρμοσμένη πολιτική της υγείας και την βελτίωση των συστημάτων υγείας, σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η τελετή αναγόρευσης του καθηγητή θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο πρόεδρος του Τμήματος της Νοσηλευτικής, καθηγητής Παναγιώτης Πρεζεράκος, θα εκφωνήσει τον δημόσιο έπαινο, ενώ ο Πρύτανης του Ιδρύματος της Πελοποννήσου, καθηγητής Αθανάσιος Κατσής, θα προσφωνήσει την τελετή και θα προβεί στην περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου.

 

 

Η ψηφιακή διασύνδεση των δεδομένων η πιο σοβαρή πρόκληση για την Ψηφιακή Υγεία 

Το 1ο Co-Creation Workshop του ευρωπαϊκού έργου COHES.io με θέμα «Validating & Testing of Digital Health Innovations» διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024. Πρόκειται για το πρώτο σε σύνολο τεσσάρων εργαστηρίων που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Μαΐου από το ΕΚΤ ως εταίρο του ευρωπαϊκού έργου COHES.io το οποίο προωθεί την ανοικτή καινοτομία στην ψηφιακή υγεία. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, το ΕΚΤ έχει αναλάβει τη διάχυση, την επικοινωνία και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων, καθώς και τις συνεντεύξεις με βασικούς παράγοντες του οικοσυστήματος. Στα τέσσερα εργαστήρια, φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας στον τομέα της υγείας θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία, ενώ στη συνέχεια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων θα αναλύσει αυτά τα αποτελέσματα και θα διαμορφώσει σχέδιο δράσης.

Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο COHES.io (Connected Health Ecosystems via Open Innovation) ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2024 με σκοπό την εξάλειψη των εμποδίων για ανοικτή καινοτομία στο δυναμικό τοπίο της ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης. Επιδιώκει την ενίσχυση της ανοικτής καινοτομίας σε τρία οικοσυστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Αττικής στην Ελλάδα.

Το 1ο Co-Creation Workshop πραγματοποιήθηκε με τη δομή στρογγυλής τραπέζης, με προσκεκλημένους εκπροσώπους του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Αττικής –το οποίο είναι associated partner στο έργο– και 26 επιπλέον εκπροσώπους και παράγοντες όλου του οικοσυστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

 

Κύριος στόχος της στρογγυλής τράπεζας ήταν αρχικά να επικυρωθεί η ανάλυση του οικοσυστήματος υγειονομικής περίθαλψης και καινοτομίας και, στη συνέχεια, να αναδειχθούν οι προκλήσεις και τα εμπόδια στον τομέα όσον αφορά την επικύρωση και τη δοκιμή καινοτομικών προϊόντων ή υπηρεσιών ψηφιακής υγείας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπάρχουσες συνέργειες ή να δημιουργηθούν νέες συνεργασίες, και να ενισχυθεί η ανοιχτή καινοτομία στην ψηφιακή υγεία. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες εντόπισαν όλα τα δυνατά σημεία και τις ευκαιρίες για συνεργασία. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη σύσταση των Interregional Working Groups (IWGs) και τις δράσεις τους, καθώς και για τις δυνατότητες χρήσης της πλατφόρμας συνεργασίας Life Science Open Space (LSOS) που ενισχύει την υποστήριξη του έργου και τη συνεργασία των IWG και διευκολύνει την επικοινωνία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των περιφερειακών παραγόντων του οικοσυστήματος.

Ανάμεσα στις προκλήσεις που καταγράφηκαν, ο κεντρικός συντονισμός για ψηφιακή διασύνδεση των δεδομένων φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στη διαθεσιμότητα των δεδομένων. Φαίνεται να υπάρχει έλλειμμα πληροφοριών σχετικά με τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων (ανοικτές ή μη), η πρόσβαση είναι πολύ περιορισμένη και στην περίπτωση εγγυημένης πρόσβασης, η διαλειτουργικότητα είναι σχεδόν αδύνατη. Μια άλλη πρόκληση προκύπτει από τον κατακερματισμό των διαθέσιμων πληροφοριών και των αρμοδιοτήτων μεταξύ οργανισμών, ιδρυμάτων και κυβερνητικών φορέων.

Αντίθετα, οι ευκαιρίες και τα δυνατά σημεία σχετίζονται με το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και το πλήθος των σχετικών εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων δράσεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες, ως παραγωγοί δεδομένων ή/και ως υποδομές τεχνογνωσίας, με απώτερο στόχο την προώθηση της συνεργασίας για ανοιχτή καινοτομία στην ψηφιακή υγεία.

 

ΕΟΠΕ: Αδιαπραγμάτευτη η πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις θεραπείες

Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας για την ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία με στόχο και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας με ανακοίνωσή της διευκρινίζει τα εξής:

«1.Τα ογκολογικά συμβούλια αποτελούν διεθνή και ελληνική πρακτική και αναγκαιότητα για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Πρέπει να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν οργανωτικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να ενεργοποιηθούν όπου δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί και να εφαρμόζονται για όλους τους ασθενείς με καρκίνο.

2.Η ΕΟΠΕ θεωρεί πως η χρήση των ογκολογικών φαρμάκων από τους παθολόγους ογκολόγους γίνεται με ορθολογικό τρόπο, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών μας και σε εφαρμογή των διεθνών και ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως έχουν δημοσιευθεί και επικυρωθεί από την Πολιτεία. Ωστόσο, αποτελεί πάγιο αίτημα της Εταιρείας μας η καθιέρωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η εφαρμογή τους και σε επίπεδο συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) και αποζημίωσης (ΕΟΠΥΥ), κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.

3.Η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε όλες τις καθιερωμένες και καινοτόμες θεραπείες είναι αδιαπραγμάτευτη και η ΕΟΠΕ σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, όπως επανειλημμένα έχει διατυπωθεί, αποτελεί τον θεματοφύλακα της βέλτιστης ογκολογικής φροντίδας στη χώρα μας έχοντας ως βασικό στόχο το συνολικό κλινικό όφελος των ασθενών μας».

Γεωργιάδης: Δεν κόβονται φάρμακα από τους ογκολογικούς ασθενείς

Σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο εφημερίδας για «κόψιμο» φαρμάκων, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε τα εξής: ««Η Ένωση των Ογκολόγων επισήμως μας είπε ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα ογκολογικά συμβούλια γιατί θεωρούν ότι πολλά φάρμακα που γράφονται δεν θα έπρεπε να γράφονται. Το ότι η Ένωση Ογκολόγων έχει ζητήσει να ενεργοποιήσουμε τα ογκολογικά συμβούλια, δηλαδή  να ελέγχεται αν καλώς γράφεται ή όχι ένα φάρμακο, σημαίνει ότι εμείς οι πολιτικοί, ο Υπουργός εν προκειμένω κόβει τα φάρμακα; Δεν κόβονται τα φάρμακα. Ό,τι πρέπει να γράφεται θα γράφεται και ό,τι πρέπει να δίνεται θα δίνεται. Άρα, σε κανέναν ασθενή που πρέπει να πάρει ένα φάρμακο δεν το κόβουμε. Το ότι, όμως, επισήμως η επιστημονική κοινότητα των γιατρών λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας μεγαλύτερος έλεγχος στη συνταγογράφηση ορισμένων πολύ ακριβών φαρμάκων, γιατί σε πολλές περιπτώσεις κατά τη γνώμη τους τα φάρμακα που γράφονται δεν θα έπρεπε να γράφονται, αυτό δεν έχει να κάνει με εμένα. Επαναλαμβάνω, όσο είμαι εγώ Υπουργός Υγείας φάρμακο σε ασθενή που το χρειάζεται δεν θα κόβεται ποτέ και για κανέναν λόγο». Ερωτηθείς ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη δεύτερη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Νοσοκομείο «Λαϊκό», χαρακτηρίζοντας την ως ακόμα μια μεγάλη επιτυχία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής DRG του ΚΕΤΕΚΝΥ στον Όμιλο ΙΑΣΩ

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ) σε συνέχεια της επιτυχούς καθολικής εφαρμογής του συστήματος DRG σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, πραγματοποιεί το επόμενο βήμα με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον  Όμιλο ΙΑΣΩ , στο πλαίσιο του οποίου, οι κλινικές του Ομίλου θα συνδεθούν με το ειδικό λογισμό  Grouper του ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ ώστε να λάβει μέρος  ο σχεδιασμός  για την  πιλοτική εφαρμογή του νέου ΣυΚΝΥ.

Για την επίτευξη του στόχου συστάθηκαν ομάδες έργου και από τους δυο οργανισμούς για την παροχή των τεχνικών προδιαγραφών διασύνδεσης των αναγκαίων στοιχείων, καθώς και της κατάρτισης προγράμματος εκπαίδευσης του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού δυναμικού του ομίλου.

Το ΙΑΣΩ διαθέτει ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο με πληρότητα εφαρμογών, αξιοπιστία και ασφάλεια της πληροφορίας. Αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την ευκολότερη και ορθότερη κωδικοποίηση των περιστατικών νοσηλείας.

Το σύστημα DRG (Diagnosis Related Group), δηλαδή το Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων είναι ένα «εργαλείο» ταξινόμησης των νοσοκομειακών ασθενών που βασίζεται στη συλλογή δεδομένων από τη νοσηλεία των ασθενών και την ταξινόμησή τους σε έναν σαφή και διαχειρίσιμο αριθμό μείγματος περιπτώσεων που είναι κλινικά σημαντικός και οικονομικά ομοιογενής. Ταυτόχρονα είναι ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε αυτές τις ομάδες περιπτώσεων και μια μέθοδος προοπτικής αποζημίωσης με τιμές που έχουν προσδιορισθεί εκ των προτέρων.

 

Ανάγκη αντιμετώπισης των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στο γυναικολογικό καρκίνο

Σύμφωνα με νέες μελέτες πολλές γυναίκες με καρκίνο έχουν ανάγκη συμβουλευτικής για τη διαχείριση προβλημάτων σεξουαλικής λειτουργίας και οι κλινικοί γιατροί πρέπει να ανταποκρίνονται. Η μειωμένη σεξουαλική λειτουργία είναι μια παρενέργεια πολλών τύπων καρκίνου, κυρίως του καρκίνου της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών και του μαστού, που συχνά δεν αντιμετωπίζεται, σύμφωνα με τους συγγραφείς αρκετών μελετών που παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (SGO). Οι ασθενείς θέλουν να μιλήσουν για το σεξ, αλλά όχι απαραίτητα στην αρχή της διάγνωσης ή της θεραπείας τους, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στη συνάντηση. Ερευνητές ενέταξαν σε έρευνα 63 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση από καρκίνο του μαστού, καρκίνο ωοθηκών ή σύνδρομο Lynch. Συνολικά, το 86% είπε ότι η σεξουαλικότητα και η οικειότητα ήταν πολύ ή αρκετά σημαντικές και το 78% είπε ότι η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης που ασχολήθηκε με το θέμα ήταν πολύ ή αρκετά αποτελεσματικοί. Ωστόσο, μόνο το 40% των ερωτηθέντων είπε ότι ήθελαν να συζητήσουν τη σεξουαλικότητα τη στιγμή της διάγνωσης. Οι ογκολόγοι γνωρίζουν περισσότερο τις σεξουαλικές παρενέργειες και την πιθανότητα σεξουαλικών ζητημάτων που επιμένουν πολύ μετά τη θεραπεία, αλλά πολλοί ασθενείς μπορεί να μην έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για σεξουαλικές ανησυχίες, δήλωσε ο Don S. Dizon, MD, ογκολόγος που ειδικεύεται στους γυναικείους καρκίνους. «Είναι σημαντικό εμείς [οι ογκολόγοι] να είμαστε αυτοί που θα ανοίξουμε την πόρτα σε αυτές τις συζητήσεις· τα άτομα με καρκίνο δεν θα το αναφέρουν αυθόρμητα, από φόβο μήπως κάνουν τον γιατρό τους να νιώσει άβολα, ειδικά αν δεν τους έχει ρωτήσει ποτέ πριν ” σημείωσε ο Δρ Dizon σε μια συνέντευξη. Συμβούλεψε τους κλινικούς γιατρούς να βρουν ένα δίκτυο στα συστήματα υγείας τους, ώστε να μπορούν να παραπέμπουν τους ασθενείς σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως σεξουαλική θεραπεία, συμβουλευτική ζευγαριών, αποκατάσταση πυέλου ή εμπειρογνώμονες εμμηνόπαυσης, όπως απαιτείται. Σε μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνάντηση, περίπου το 60% των ερωτηθέντων γιατρών απάντησαν ότι ρωτούσαν τακτικά για τη σεξουαλική υγεία των ασθενών τους και το 98% από αυτούς δήλωσαν ότι αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται με έναν γυναικολόγο ογκολόγο.

Πολύπλευρη η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κλάδο της υγείας

Εκδήλωση με θέμα “Social Media for good” διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το ΜΗΤΕΡΑ, με την συμμετοχή δυο διεθνώς διακεκριμένων επιστημόνων, τον Nicholas A. Christakis, Sterling Professor of Social and Natural Science του Πανεπιστημίου Yale και τον Ajay K. Singh, Senior Associate Dean for Global and Continuing Education της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Harvard.

Με την παραδοχή πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και ένα από τα κύρια μέσα επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών, για όλες σχεδόν τις ηλικίες, στόχος της εκδήλωσης ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο ο σύγχρονος ασθενής ωφελείται από αυτήν την ευρέως διαδεδομένη μορφή επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, αξιοποιώντας αποτελεσματικά αυτά τα ψηφιακά εργαλεία προς όφελος του.

Ο Καθηγητής Nicholas A. Christakis, εμβάθυνε στους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι ενσωματώνονται στα κοινωνικά δίκτυα και ανέλυσε πως τα δίκτυα αυτά διέπονται από συγκεκριμένες βιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνιολογικές και μαθηματικές αρχές. Η εκτεταμένη έρευνά του και το πρωτοποριακό του έργο έριξαν φως στις μετασχηματιστικές δυνατότητες των πλατφορμών των κοινωνικών δικτύων  και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας. Ο Καθηγητής Ajay K. Singh, με την τεράστια εμπειρία του ως κλινικός ιατρός και εκπαιδευτικός, παρείχε ανεκτίμητες προοπτικές για την υπεύθυνη και ηθική πλοήγηση στο ψηφιακό τοπίο, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της αξιοποίησης των κοινωνικών μέσων ως εργαλείο για συνεχή μάθηση, επαγγελματική ανάπτυξη και παγκόσμια συνεργασία.

ΕΛΛΟΚ: Σκοπός των Ογκολογικών Συμβουλίων είναι η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων θεραπευτικών οδών

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, αναφορικά με τις ανακοινώσεις περί ενεργοποίησης των Ογκολογικών Συμβουλίων και της σύνδεσής τους με την εξοικονόμηση πόρων από τη χορήγηση θεραπειών τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα ογκολογικά Συμβούλια και η προώθηση της διεπιστημονικότητας στη φροντίδα του καρκίνου, αποτελούν το ‘Χρυσό Κανόνα’ στην αντιμετώπιση του καρκίνου παγκοσμίως. Η αναφορά περί ενεργοποίησής τους μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και επικροτούμε την απόφαση και τη βούληση του Υπουργείου Υγείας να βελτιώσει τις εκβάσεις στη φροντίδα του καρκίνου. Πρωταρχικός σκοπός των Ογκολογικών Συμβουλίων δεν είναι η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων θεραπευτικών οδών για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς, αλλά και τη λειτουργία του συστήματος υγείας, μέσα από την οποία θα επέλθει τελικά η εξοικονόμηση των πόρων. Η αντιμετώπιση της λειτουργίας των Ογκολογικών Συμβουλίων ως επιπλέον φραγή για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τον καρκίνο είναι σαφώς εκτός των διεθνών πρακτικών και του ρόλου τους και δεν είναι αποδεκτή από την ογκολογική κοινότητα….. Ως Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, διαφωνούμε κάθετα και δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι οι ασθενείς με καρκίνο δεν χρειάζονται την πλειοψηφία των φαρμάκων που τους συνταγογραφούνται, αντίθετα θεωρούμε ότι προκαλεί ανασφάλεια και σύγχυση. Ταυτόχρονα εκφράζουμε την αμέριστη εμπιστοσύνη μας στην ΕΟΠΕ και τους θεράποντες ιατρούς μας, που δίνουν πραγματικές μάχες σε αντίξοες συχνά συνθήκες, για να παρέχουν τις βέλτιστες δυνατές επιλογές, που θα κρατήσουν ζωντανούς και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας.

Συμφωνούμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τη φροντίδα του καρκίνου και ανάγκη για περιστολή της σπατάλης σε όλους τους τομείς, αλλά ταυτόχρονα τονίζουμε και την ανάγκη για αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, η οποία υπολείπεται του Ευρωπαϊκού Μ.Ο και παραμένει καθηλωμένη, παρά την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια».

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων

Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση για την πλήρωση των θέσεων διοικητών και υποδιοικητών υγειονομικών περιφερειών και διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις της OTEAcademy και σε αυτήν συμμετείχαν 1.034 υποψήφιοι. Με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εξέτασης των υποψηφίων ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου δήλωσε τα εξής: «Ο διαγωνισμός αυτός, που είναι η πρώτη φάση για την επιλογή διοικήσεων των ΥΠΕ (21 θέσεις διοικητών και υποδιοικητών) και των νοσοκομείων (152 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών), αποτελεί μια σημαντική καινοτομία. Αφ’ ενός επειδή είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια διαγωνιστική, γραπτή διαδικασία επιλογής ανώτατων στελεχών του δημοσίου. Και αφ’ ετέρου, επειδή το ΑΣΕΠ εφαρμόζει, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικό διαγωνισμό χρησιμοποιώντας, αποκλειστικά, εξειδικευμένα εργαλεία διακρίβωσης δεξιοτήτων, ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές στον τομέα της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Έπονται οι επόμενες φάσεις της διαδικασίας δηλαδή ο έλεγχος και η μοριοδότηση τυπικών προσόντων και η διενέργεια συνεντεύξεων, πρώτα για τις διοικήσεις των ΥΠΕ και στη συνέχεια για τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Παράλληλα δρομολογείται και η αντίστοιχη διαδικασία για τους επικεφαλής των  λοιπών φορέων του δημοσίου με πρώτο βήμα την έκδοση των σχετικών προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ήδη διεξάγονται οι σχετικές διαβουλεύσεις με τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία».